[nieuws] Blair onder druk door inlichtingendienst

Gestart door -Peter-, 09/06/2003 | 15:02 uur

-Peter-


Uitgegeven: 8 juni 2003 16:19

LONDEN - Leden van de Britse geheime dienst zullen een boekje opendoen over de tactiek van de Britse premier Blair inzake Irak als zij de schuld krijgen van de kennelijke onzin die over Iraakse massavernietigingswapens is verspreid.

Het Britse dagblad The Independent heeft zondag op de voorpagina afgedrukt dat spionnen Blair dreigen. De Iraakse massavernietigingswapens zijn door Blair en de Amerikaanse president Bush aangevoerd als reden en als rechtvaardiging voor de inval in Irak in maart. Van die wapens is geen spoor gevonden.

Onjuiste informatie

De inlichtingendienst is vooral razend over uitspraken van een leidende politicus in het Lagerhuis, John Reid. Die sprak onder meer over schurken bij de geheime dienst. De dienst ziet in Reids aantijgingen een poging van de top van de Britse regering om de schuld af te schuiven voor onjuiste informatie die zij zelf in rapporten liet zetten.

"Overtuigende bewijzen over massavernietigingswapens kunnen best bestaan, maar niet het soort dat de regering wenst", aldus een zegsman van de geheime dienst. De spionnen hadden de bui al zien aankomen. The Independent meldde dat ze heimelijk gesprekken met topambtenaren registreerden omdat ze de verzoeken van Blairs naaste medewerkers zo vreemd vonden.

"De geregisteerde details zullen aantonen wat zich afspeelde. Wegens de hoge frequentie en de soms ongebruikelijke aard van de eisen van Downing Street 10 (Blairs ambtswoning) is er voor gezorgd dat alles is vastgelegd. Dat heeft natuurlijk ook te maken met zelfbehoud", aldus een zegsman van de inlichtingendienst.

Achterdochtig

Aangenomen wordt dat de spionnen precies en georganiseerd vastlegden wat Blairs medewerkers zoals communicatiechef Alastair Campbell, Blairs bureauchef Jonathan Powell en veiligheidscoördinator David Omand van de spionnen verlangden. De gesprekspartners van deze topfiguren zouden zelfs zo achterdochtig zijn geworden, dat ze bovendien ook voor zichzelf privé gesprekken vastlegden.

Tal van Britse media en politici, ook die de oorlog destijds steunden, menen nu dat ze door de premier zijn misleid. Zo prijkte bijvoorbeeld zondag een grote foto van een jong stel met een baby op een van de krantenpagina's. De man op de foto is inmiddels in Irak gesneuveld en de vrouw roept in de kop: "Blair misleidde ons allemaal".

Geen verontschuldiging

De premier staat onder toenemende druk over de redenen voor oorlog. Alastair Campbell heeft volgens de BBC de geheime diensten laten weten dat er inderdaad fouten zijn gemaakt door Downing Street. De regering belooft zorgvuldiger om te gaan met alles wat de reputatie van de diensten aangaat. Maar volgens het bureau van Blair is dit geen verontschuldiging.


Een woorvoerder van de Conservatieve oppositie zei vervolgens dat er geen excuses nodig zijn, maar wel een diepgaand onderzoek naar de werkwijze in Downing Street bij de presentatie van rapporten over de Iraakse bewapening. De leider van de Conservatieven, Iain Ducan Smith, deed zondag voor de BBC-televisie een steeds vaker gehoorde uitspraak: Niemand gelooft de premier nog.

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...