[nieuws] 'CIA twijfelde aan eigen bewering over Iraakse import van uranium'

Gestart door -Peter-, 13/06/2003 | 09:36 uur

-Peter-


De Amerikaanse inlichtingendienst CIA twijfelde in de aanloop naar de oorlog in Irak zelf al aan de juistheid van de bewering dat dat land had geprobeerd uranium te importeren uit Niger. De CIA gaf de informatie onder het nodige voorbehoud toch door, waarna de bewering uiteindelijk als feit in de State of the Union-rede van president George Bush terechtkwam. Een hoge medewerker van de inlichtingendienst heeft dat donderdag verklaard.


Een maand na de speech van Bush stelden medewerkers van de Verenigde Naties vast dat de berichten over de Iraakse uraniumimport uit Afrika voornamelijk waren gebaseerd op vervalste documenten waarop de Britse en de Italiaanse inlichtingendiensten als eerste de hand hadden gelegd. Die speelden de informatie door aan de CIA, die echter meteen haar twijfels had over de bewering. De CIA maakte die twijfels kenbaar toen ze het bericht doorgaf aan andere instanties, aldus de bron binnen de dienst. Volgens een medewerker van Bush nam de president de beschuldiging toch op in zijn State of the Union omdat de regering ervan uit ging dat de bewering klopte. Inmiddels denkt Washington daar anders over.

Ook in een feitenoverzicht dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken eind vorig jaar uitgaf dook het bericht over het uranium op als een van de punten die moesten aantonen dat de verklaring van Irak dat het geen massavernietigingswapens bezat, niet klopte. Volgens de zegsman probeerde de CIA het ministerie ervan te overtuigen de beschuldiging weg te laten uit het feitenoverzicht, maar was ze daar niet in geslaagd. In latere verslagen, waaronder dat van minister van buitenlandse zaken Colin Powell voor de Veiligheidsraad, werd de beschuldiging wel weggelaten.

Het Iraakse bezit van massavernietigingswapens was de belangrijkste reden voor de Amerikanen en de Britten om tegen het land ten strijde te trekken. Hoewel de oorlog al lang voorbij is, is er in Irak nog altijd geen spoor van dergelijke verboden wapens gevonden. De Amerikaanse regering is daardoor net als de Britse regering in verlegenheid gebracht, al houdt Washington net als Londen vol dat de bewijzen eens boven water zullen komen.

Uranium kan worden gebruikt in kernwapens.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...