Australische belangstelling voor Luchthaven Twente

Gestart door andré herc, 27/01/2011 | 19:11 uur

Ace1

Is al iets meer bekend over een luchthaven op de voormalige vliegbasis Twente?

bergd

ENSCHEDE - De Reggeborgh Groep van Dik Wessels heeft een intentieverklaring getekend met projectorganisatie ADT over de ontwikkeling van de luchthaven Twente. Daarin is bepaald dat er voor 1 maart een exploitant wordt gepresenteerd. Na het doorlopen van een reeks procedures moet er vanaf eind 2014 gevlogen kunnen worden.

Die hoop en verwachting spraken de ADT-bestuurders gisteravond uit tijdens de presentatie van de evaluatie van de afgelopen aanbestedingsprocedure. De planning dat er over ruim anderhalf jaar gevlogen kan worden vanaf Twente werd door de ADT-bestuurders Peter den Oudsten, Marijke van Hees en Gerrit-Jan Kok 'reëel' genoemd.

Zo verwachten de bestuurders dat de Europese Commissie al begin september een uitspraak doet over de melding van mogelijk ongeoorloofde staatssteun van 16,2 miljoen euro. Dat bedrag wilden de gemeente Enschede en de provincie Overijssel investeren in de luchthaveninfrastructuur. De melding van de staatssteun werd onlangs, na het verstrijken van de wettelijke termijn, ingetrokken.

Naast de intentieovereenkomst met de Reggeborgh Groep presenteerde ADT gisteravond ook de bevindingen van het eigen onderzoek naar de afgelopen biedingenfase. Die leverde geen concreet bod op van de drie aanvankelijk geïnteresseerde kandidaat-exploitanten. Uit het onderzoek blijkt dat Schiphol geen vertrouwen heeft in de Twentse businesscase. Daarnaast staat, wat Schiphol betreft, de exploitatie van 'Twente' op gespannen voet met de ontwikkeling van het vliegveld in Lelystad. De andere twee kandidaat-exploitanten, Egis uit Frankrijk en Ictas uit Turkije, zagen af van Twente in verband met de beperkte omvang van de beoogde luchthaven.

http://www.destentor.nl/regio/intentieakkoord-over-luchthaven-vliegen-vanaf-eind-2014-1.3665273
 

andré herc

Vandaag, 8:34 uur 'Tientallen gegadigden voor exploitatie luchthaven Twente'
ENSCHEDE - Er hebben zich tientallen niet nader genoemde kandidaten gemeld om de luchthaven Twente te exploiteren. RTV Oost meldt dat op basis van informatie van Area Development Twente (ADT), dat op zoek is naar een exploitant voor de Twentse luchthaven. De toekomstige exploitant moet naar verwachting tientallen miljoenen investeren om er een volwaardige luchthaven van te maken.

Buiten de interesse van een Turkse en Australische investeringsmaatschappij hebben ook enkele Nederlandse investeerders hun interesse getoond. Welke investeerders dat zijn wordt vooralsnog niet bekend gemaakt.

De Australische partij waarmee gesproken is betreft Macquarie Group. Dat bedrijf heeft de luchthavens van Sydney, Brussel en Kopenhagen in de portfolio heeft.

Kandidaten kunnen zich begin april officieel melden. In de zomer van 2012 is bekend wie het vliegveld gaat exploiteren. Volgens de huidige planning wordt er dan in 2014 weer gevlogen vanaf vliegveld Twente.

Van onze redactie

luchtvaartnieuws.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Ace1

Men heeft nu het voordeel dat men in Duitsland per 1 januari een vliegtax heeft ingevoerd, dat maakt de kans voor een extra luchthaven alleen maar aantrekkelijker, zeker nu de Duitse luchtvaartmaatschappijen German Wings en Air Berlin van Maastricht en Eindhoven al zijn gaan vliegen.

KapiteinRob

Bij het openen van een topic in dit board is het wel de bedoeling dat een discussie geinitieerd wordt.

Rob
Forumbeheerder

andré herc

Australische belangstelling voor Luchthaven Twente
24-01-2011 | TC Tubantia
regionaal - oost-nederland   

Er is Australische belangstelling voor de exploitatie van de Luchthaven Twente. Een van de partijen waarmee Area Development Twente (ADT) contact heeft gehad, is de Macquarie Group Australia. Dat bevestigt het bestuursorgaan ADT. Macquarie is een grote investeringsmaatschappij, met kantoren in ruim zeventig landen, waaronder Nederland.
Area Development Twente (voorheen Vliegwiel Maatschappij Twente) wil na politieke goedkeuring nog dit voorjaar met de aanbesteding voor de exploitatie van de luchthaven beginnen.

hantenbroeke.nl



Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.