Rusland en haar problemen

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 06/12/2011 | 22:43 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 07/12/2011 | 00:20 uur
De basis voor dit topic is waarschijnlijk de uitslag van de verkiezingen.
Berichten hierover mis ik echter, zeker omdat er in het topic wel melding wordt gedaan over de arrestaties, terwijl er voordien reeds reacties zijn vanuit diverse landen over mogelijke misstanden.  :angel:

Jouw aanname is correct.  Ik ben dit topic gestart om dat ik met de "herverkiezing" van het tsaren koppel  (Dmitri Medvedev en Vladimir Poetin) de situatie in Rusland en misschien zelfs in de rest van de wereld niet beter en veiliger is geworden.

Een land dat zich zelf graag (nu en in de toekomst) ziet als wereldmacht, gefinancierd wordt uit olieinkomsten en geregeerd wordt door corruptie, narcisme en intimidatie van de eigenbevolking.

Kortom: genoeg voedingsbodem voor dit topic.

Lex

De basis voor dit topic is waarschijnlijk de uitslag van de verkiezingen.
Berichten hierover mis ik echter, zeker omdat er in het topic wel melding wordt gedaan over de arrestaties, terwijl er voordien reeds reacties zijn vanuit diverse landen over mogelijke misstanden.  :angel:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Honderden arrestaties in Moskou

Nieuwe protesten in Moskou
Kysia Hekster/NOS Toegevoegd: dinsdag 6 dec 2011, 13:11
Update: dinsdag 6 dec 2011, 20:54

Bij anti-Poetinprotesten in Moskou en Sint Petersburg zijn honderden mensen opgepakt. In Sint Petersburg zouden 200 mensen zijn gearresteerd, in Moskou tussen de 250 en 500, meldde een radiostation in Moskou.

In Moskou kwamen de betogers tegenover grote groepen aanhangers van Poetin te staan. De politie liet die ongemoeid.

Beide groepen verzamelden zich op het Triomfplein in het centrum van Moskou. In totaal waren zo'n 5000 mensen op de been, twitterde correspondent Kysia Hekster.

Gewelddadige confrontaties bleven uit, waarschijnlijk mede omdat de politie en het leger massaal op de been zijn. Voor de betogingen was geen toestemming gegeven.

Het Kremlin maakte eerder vandaag bekend dat het extra politieagenten en militairen naar Moskou had gestuurd in reactie op de betogingen van gisteren. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat zij de veiligheid van de burgers moeten garanderen en de openbare orde moeten handhaven. Hoeveel agenten en militairen zijn gestuurd, is niet bekendgemaakt. Het zou gaan om duizenden.

Gesjoemel
Gisteren gingen in Moskou en Sint-Petersburg duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de in hun ogen frauduleus verlopen verkiezingen van zondag. De 300 mensen die werden opgepakt, zitten nog steeds vast.

Verenigd Rusland, de partij van premier Poetin en president Medvedev, viel bij de verkiezingen sterk terug en haalde ternauwernood de meerderheid. Volgens waarnemers was dat alleen maar mogelijk door te sjoemelen met de uitslag.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Keert het tij in Rusland, of blijft Poetin nog twaalf jaar aan de macht?

Thomas van der Kolk − 06/12/11, 15:05

Premier Vladimir Poetin beleefde bij de Russische parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde zijn grootste nederlaag ooit. De man die alleen maar successen gewend is, ziet zich plots geconfronteerd met een groeiend aantal Russen dat zich tegen hem keert. Maar of dat op korte termijn leidt tot grote veranderingen in Rusland, valt nog te bezien.
In 1999 werd Poetin premier, en vervolgens vervulde hij van 2000 tot 2008 het presidentschap. Dat hij de afgelopen regeringsperiode premier was onder Dmitri Medvedev, komt doordat hij na twee zittingsperiodes niet kon worden herkozen. Als Poetin de presidentsverkiezingen van volgend jaar wint, wat ondanks de nederlaag van afgelopen weekeinde de verwachting is, dan kan hij in theorie twee regeerperiodes van zes jaar blijven zitten.

Flinke tegenslag
Desalniettemin is de uitslag van de parlementsverkiezingen een flinke tegenslag voor Poetin. Zijn partij Verenigd Rusland krijgt 238 van de 450 zetels in de Doema, zo berekende de nationale kiescommissie. Dat is een verlies van 77 zetels. Met bijna 50 procent van de stemmen blijft de partij van Poetin verreweg de grootste. En dus is de verwachting dat hij over drie maanden gewoon weer het stokje van Medvedev overneemt, zoals al vanaf het begin in de planning lag.

Niets aan de hand dus voor Poetin, zou je misschien zeggen. Maar toch is het zetelverlies van zijn partij opmerkelijk, zeker in het licht van andere ontwikkelingen. Zo was de opkomst bij deze parlementsverkiezingen een stuk lager dan die van vier jaar
geleden.

Volgens Russische waarnemers en oppositiepartijen komt dat doordat er sprake was van 'massale verkiezingsfraude'. Als de verkiezingen eerlijk waren verlopen, was Verenigd Rusland nog veel slechter uit de bus gekomen, menen zij. In 2007 behaalde de partij nog bijna een tweederde meerderheid (64 procent).

Maar er zijn ook andere tekenen dat de populariteit van Poetin tanende is. Gisteren gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het verloop van de parlementsverkiezingen. Op internet is al opgeroepen tot nieuwe demonstraties. Dat kan worden opgevat als een motie van wantrouwen van een deel van de Russische bevolking.

Uitgejauwd
Enkele weken geleden werd Poetin (wiens bijnaam VVP luidt, de afkorting van zijn volledige naam Vladimir Vladimirovitsj Poetin,
maar ook van 'Bruto Binnenlands Product') voor het eerst publiekelijk uitgejauwd. Dat gebeurde toen hij een vechtsportevenement bijwoonde, dat live op de televisie werd uitgezonden. Aanhangers van Poetin houden vol dat het gejoel gericht was tegen de Amerikaanse tegenstander van een van de Russische vechters.

Zelf blijft Poetin er - in elk geval uiterlijk -  rustig onder. Vandaag liet hij weten dat hij tevreden is met de prestaties van zijn partij tijdens de parlementsverkiezingen. In het huidige poltieke klimaat is het voor een leidende partij onontkoombaar om zetels te verliezen, zo zei hij in een verklaring.

De cijfers heeft Poetin vooralsnog mee, hij behoudt immers een meerderheid, maar het volk lijkt zich langzaam tegen hem te keren. Naar verwachting wordt hij in maart wel weer tot president gekozen, al was het maar omdat er geen sterke tegenkandidaat is opgestaan - Poetin is nog altijd de favoriet bij de kiezer. Maar of zijn overwinning zo gemakkelijk tot stand zal komen als hij van tevoren gedacht had, is nu zeer de vraag.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3066620/2011/12/06/Keert-het-tij-in-Rusland-of-blijft-Poetin-nog-twaalf-jaar-aan-de-macht.dhtml