Auteur Topic: Harde hand  (gelezen 3314 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ton de Zwart

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 2875
Harde hand
« Reactie #16 Gepost op: 08/08/2003 | 23:58 uur »
Smalhout: "allochtonen hebben harde hand nodig"  

UTRECHT - 08/08/03 LPF-lid Prof. Dr. Bob Smalhout heeft dinsdag in een televisie-interview met Contrast TV een pleidooi gehouden voor de gekozen burgemeester. Een gekozen burgemeester zou volgens Smalhout krachtiger kunnen optreden tegen de toenemende criminaliteit omdat deze niet gebonden is aan een filosofie van een politieke partij.

D66-fractievoorzitter Boris Dittrich onderschrijft in een telefonische reactie de stelling van Smalhout. "De rechtstreeks gekozen burgemeester moet in zijn campagne laten zien wat hij, bijvoorbeeld op gebied van veiligheid, in zijn gemeente wil bereiken. De kandidaten kunnen daar later op worden aangesproken en afgerekend."

De kandidaat-burgemeester hoeft het volgens Dittrich niet volledig eens te zijn met de leer van zijn of haar politieke partij. "Degene die hem kiezen doen dat alleen op basis van het programma dat hij de bevolking aanbiedt", aldus Dittrich.

Smalhout deed zijn pleidooi naar aanleiding van het 'slappe' optreden van burgemeester Johan Stekelenburg (PvdA) van Tilburg na een incident waarbij een Tilburger zou zijn doodgestoken door een Antilliaan. "Jarenlang was de enige reactie op geweldsdaden het organiseren van een stille tocht. Er moet gewoon fors worden ingegrepen. Zeker nu het meestal allochtonen betreft. Vanuit hun eigen cultuur zijn zij een harde hand gewend", aldus Smalhout.

Burgemeesters moeten volgens Smalhout het ingrijpen door omstanders bij geweldsdelicten aantrekkelijker maken door oorkondes voor heldhaftig gedrag uit te reiken. "Het kan niet zo zijn dat iemand die ingrijpt bij een incident eerder voor de rechter staat wegens mishandeling van de dader, dan de pleger van het geweldsdelict zelf. Ik zie hierin een belangrijke taak voor de burgemeester", zo meldt Smalhout.

De professor en Telegraaf-columnist ageerde verder tegen de zogenaamde 'generatie van 1968'. "Deze generatie, die het woord 'gedogen' heeft uitgevonden, heeft ervoor gezorgd dat alle discipline uit de samenleving is verdwenen." Volgens Smalhout heeft deze 'linkse generatie een softe maatschappij gecreŽerd'.

In het regeerakkoord is opgenomen dat de rechtstreeks gekozen burgemeester over vier jaar een feit moet zijn. Minister Thom de Graaf (D66) zou hiervoor binnen twaalf maanden na zijn benoeming een wetsvoorstel inleveren. Alle burgemeesters die na 2007 opstappen moeten dan verkiezingen uitschrijven voor hun opvolger.

Bron: Tiscali nieuws

 

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 15 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.