Defensie helpt bij brand Zaltbommel

Gestart door Ace1, 28/01/2014 | 15:06 uur

SMI de Boer

#3

  • Hoe de broei in de afvalberg kon ontstaan is nog onduidelijk.

Dan ben je wel hèèl hèèl erg dom...
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ace1

Defensie helpt bij brand Zaltbommel


Een sjofel van Defensie haalt het afval uit elkaar.

2500 ton huisafval

Met vier universele bouwmachines, in de volksmond beter bekend onder de naam 'sjofel', trekken genisten de smeulende massa in delen het verwoeste pand uit. Ondertussen houden brandweermannen de grote massa nat en blussen ze de kleinere hopen buiten het pand goed na. Officier Veiligheidsregio Defensie majoor Peter Zwitserloot: "Het gaat om zo'n 2.500 ton samengeperst huisafval dat ligt te smeulen. Dan moet je denken aan 10.000 afvalkliko's van 250 liter. Zodra de brandweer stopt met blussen, laait het vuur in een kwartier tijd weer op."


De sjofel van Defensie bij de ingang van de loods met smeulend afval

4 dagen

De genisten, afkomstig van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie en 41 Pantsergenie bataljon, verwachten er met een dagelijkse inzet van 7 man zo'n 4 dagen over te doen. Ze werken alleen bij daglicht, omdat het in het donker te onoverzichtelijk en dus te gevaarlijk is. De brandweer houdt het afval dag en nacht nat om een nieuwe grootscheepse brand te voorkomen.

Schadelijk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meet of de vrijgekomen stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Tot op heden zijn hier geen verontrustende resultaten uit gekomen. Toch raden zij omwonenden aan ramen en deuren gesloten te houden. Hoe de broei in de afvalberg kon ontstaan is nog onduidelijk.

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/01/28/46210707/Defensie_helpt_bij_brand_Zaltbommel


Ace1

ZALTBOMMEL -
Defensie zet dinsdag speciaal materieel in om de smeulende resten van een brand bij een afvalverwerkingsbedrijf in Zaltbommel op te ruimen. Dat heeft burgemeester Albert van de Bosch bekendgemaakt.

De brand brak in de nacht van zondag op maandag uit. De brandweer was maandag de hele dag bezig met nablussen, maar omdat afval in de loods opgestapeld ligt, breekt er telkens opnieuw een kleine brand uit. Defensie beschikt over materieel waarmee de brandende resten uit elkaar getrokken en afgevoerd kunnen worden.
Rondom het bedrijf aan de Unieweg worden verkeersmaatregelen genomen om de zware voertuigen de ruimte te geven. Van den Bosch ontraadt de inwoners dringend om bij het werk te gaan kijken.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22248013/__Defensie_helpt_bij_brand__.html