“Een sociaal democraat belooft je de vis maar geeft je de graat”

Gestart door Richardnl67, 17/03/2006 | 21:30 uur

Offenbach

Citaat van: Ton de Zwart op 17/03/2006 | 23:33 uur
Ook W. Bos heeft geen geldboom in z'n tuin staan en zal z'n voornemen om leuke dingen voor linkse mensen te doen wel ergens van moeten betalen....

Zalm zal (hopelijk) volgend jaar flink met miljarden gaan strooien, zodat de koopkracht erop vooruit gaat. Als dan ook nog de economie verder aantrekt, dan komt het misschien toch nog goed. ;) Woutertje Bos komt inhoudelijk met helemaal NIETS! Enige wat hij beweerd is dat er lange rijen mensen bij de voedselbanken staan.. >:(

Ton de Zwart

Citaat van: Offenbach op 17/03/2006 | 23:20 uur
... Het is dus nog maar de vraag of er over 1,5 jaar nog veel mensen links zullen stemmen..

In elk geval een stuk minder dan vorige week. Allochtonen die nog geen 5 jaar Nederlander zijn, mogen niet voor het parlement stemmen. Dat scheelt er al weer een paar duizend (?) Dan is er nog een kans dat het regent op de betreffende verkiezingsdag.In dat geval krijgt links ook minder stemmmen. Linkse kiezers hebben een hekel aan slecht weer,van huis uit.
Bovendien kan er in de komende anderhalf jaar nog veel gebeuren.  Ook W. Bos heeft geen geldboom in z'n tuin staan en zal z'n voornemen om leuke dingen voor linkse mensen te doen wel ergens van moeten betalen....

Offenbach

Bos vreest zijn allochtone partijgenoten
PvdA-leider Wouter Bos maakt zich zorgen over de nieuwe allochtone raadsleden van zijn partij. Vooral van partijgenoten die met voorkeurstemmen zijn gekozen van een niet-verkiesbare plaats verwacht Bos problemen.

'Wij krijgen vast ongelukken met nieuwe allochtone raadsleden', voorspelt Bos vrijdag in een vraaggesprek met Het Parool. Volgens de PvdA-leider is de winst van zijn partij zo groot dat aan de kwaliteit van veel raadsleden getwijfeld moet worden.

Veel kandidaten stonden op een vooraf kansloos geachte plek op de kieslijst. Daarnaast zijn vooral veel allochtone raadsleden met voorkeurstemmen gekozen boven hoger geplaatste partijleden. Bos pleit nu voor een screening vooraf van alle kandidaten bij volgende verkiezingen.

Cliëntelisme
De PvdA-leider erkent dat de politieke cultuur van allochtone partijgenoten niet altijd strookt met de Nederlandse, omdat ze 'politiek bedrijven volgens de cultuur van hun land van herkomst, waar cliëntelisme normaal is'.

Maar volgens Bos heeft zijn partij inmiddels genoeg ervaring opgedaan met zulke verschillen om de te verwachten bestuurscultuur van corruptie en nepotisme tegen te gaan. Met een nieuwe generatie migranten zal dit probleem volgens Bos bovendien vanzelf verdwijnen.

Op de vraag of de massale allochtone stem voor zijn partij wel wenselijk is antwoordt de PvdA-leider: 'Ik zie het gevaar van een Partij van de Allochtonen waar de autochtonen weglopen. Maar als wij vasthouden aan ons verhaal, blijven we de partij voor iedereen.'

(www.elsevier.nl)

Kijk, de PVDA brengt zichzelf al in de problemen. ;)
Ze willen 'de partij voor iedereen' blijven. Ik denk dat veel mensen snel van een koude kermis thuis komen. Het is dus nog maar de vraag of er over 1,5 jaar nog veel mensen links zullen stemmen..

Cobra4

Citaat van: Richardnl67 op 17/03/2006 | 22:40 uur
Citaat van: Ros op 17/03/2006 | 21:58 uur
Het zou mooi zijn als jij zelf een eerste reactie/mening zou plaatsen om de discussie op gang te krijgen.
Mijn mening staat eigenlijk in de 2 laatste alinea's van mijn artikel. Ik denk nl., mocht het zover komen dat als er een coalitie wordt gevormd tussen PVDA, Groen Links en SP, er een grote ruk naar links wordt gemaakt. Dit zal onder meer in houden dat het Nederlandse defensie- en veiligheidsbeleid zwaar onder de loep zal worden genomen. Dit zal (mogelijk negatieve) gevolgen hebben voor de  internationale samenwerking met de EU, NAVO en VN. Uiteraard weer nieuwe bezuinigingsrondes voor defensie, met alle gevolgen van dien....  Alle partijen zullen mooie  mooie beloftes maken om de kiezers op hun hand te krijgen tijdens hun verkiezingscampagnes. Maar wat dat betreft wil ik verwijzen naar de titel van het artikel.

Ik kan niets anders leden dat ik de zelfde angsten deel.............  :-\
Peloton 3 602 Sqn

Richardnl67

Citaat van: Ros op 17/03/2006 | 21:58 uur
Het zou mooi zijn als jij zelf een eerste reactie/mening zou plaatsen om de discussie op gang te krijgen.
Mijn mening staat eigenlijk in de 2 laatste alinea's van mijn artikel. Ik denk nl., mocht het zover komen dat als er een coalitie wordt gevormd tussen PVDA, Groen Links en SP, er een grote ruk naar links wordt gemaakt. Dit zal onder meer in houden dat het Nederlandse defensie- en veiligheidsbeleid zwaar onder de loep zal worden genomen. Dit zal (mogelijk negatieve) gevolgen hebben voor de  internationale samenwerking met de EU, NAVO en VN. Uiteraard weer nieuwe bezuinigingsrondes voor defensie, met alle gevolgen van dien....  Alle partijen zullen mooie  mooie beloftes maken om de kiezers op hun hand te krijgen tijdens hun verkiezingscampagnes. Maar wat dat betreft wil ik verwijzen naar de titel van het artikel.

Ros

Beste Richard,

Allereerst van harte welkom op het Defensieforum.

Het stuk die je hebt geplaatst gaat volgens mij over de visie van de linkse partijen op defensie en wat wij mogelijk kunnen verwachten als deze partijen in 2007 aan de macht komen. Er zullen ook voldoende forumleden zijn die hier op zullen reageren.

Het zou mooi zijn als jij zelf een eerste reactie/mening zou plaatsen om de discussie op gang te krijgen. Alleen een artikel plaatsen is niet voldoende.

met vriendelijke groet,

Ben
Forumbeheerder

Richardnl67

Op 7 maart j.l. zijn de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Links is  hierbij als de grote winaar uit de bus gekomen, met name de PVDA en SP scoren hoog. De gemeentelijke verkiezingen kunnen uiteraard niet rechtsreeks worden vertaald naar de landelijke verkiezingen in 2007. Maar het is wel duidelijk dat de kiezer een ruk naar links heeft gemaakt. Als we o.a. Maurice de Hond mogen geloven dan zou er nu een kamermeerderheid gevormd kunnen worden door PVDA, SP en Groen Links met 76 zetels. De vraag is natuurlijk wat zouden de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor het defensie-, en (inter)nationale veiligheidsbeleid in Nederland bij een dergelijke coalitie.

Het gedachtengoed van de SP staat o.a. verwoord in de kernvisie van de partij "Heel de mens" en het document "Eerste weg links".  De mening van de SP is dat een groot leger geen bescherming kan bieden tegen dreigingen van internationaal terrorisme. De bestrijding zou meer gericht moeten worden op het weghalen van de voedingsbodem voor terrorimse.  Terrorisme moet niet bestreden worden door landen aan te vallen maar door betere samenwerking van inlichtingendiensten zodat de netwerken kunnen worden opgespoord. Mede hierom moet de krijgsmacht worden ingekrompen. De  vrijgekomen middelen kunnen dan worden gebruikt voor de sociale wederopbouw van de samenleving.  De NAVO is achterhaald en is mede hierdoor een gevaarlijk instituut, daarom dient het lidmaatschap te worden beeindigd.

Groen Links is ook al geen voorstander van defensie en harde maatregelen tegen terrorisme. Zij zijn van mening dat de oorzaken van geweldadige conflicten vaak te zoeken zijn in o.a. armoede, onrechtvaardigheid, discriminatie en onderdrukking. Geweld lost de oorzaak niet op, waar o.a. diplomatie, conflictpreventie, en sancties geen effect hebben kan soms militaire inzet onder VN mandaat vereist zijn. Dit is alleen mogelijk bij grove schendingen van mensenrechten en (dreigende) genocide. Groen Links ziet niet veel in de NAVO voor het vredes- en veiligheidsbeleid in Europa. Er moet juist een regionale veiligheidsorganisatie worden opgezet die als regionale vredesmacht van de VN kan optreden. Binnen de De EU dient er o.a. een snelle reactiemacht te worden opgezet gebonden aan strikte voorwaarden. De Nederlandse krijgsmacht dient te worden omgevormd tot een vredesmacht.

Nederland is internationaal gezien sterk op het gebied van investeringen en financiële dienstverlening in het buitenland. Eveneens met ontwikkelingshulp komen we boven de internationale normen uit. Ook op militair gebied leveren wij een behoorlijke en gewaardeerde bijdrage aan internationale crisisbeheersing in het hele geweldspectrum. Wij zijn dus sterk in zowel de 'softe-  als de harde sector'. Voor Nederland  is een open en mondiale economie dus uitermate belangrijk. We hebben als klein land met onze internationale belangen grote voordelen bij een gereguleerde internationale omgeving. Nederlandse inspanningen zouden er juist gericht op moeten zijn om te investeren in een daadkrachtige EU en bij te dragen aan een effectieve en stabiele NAVO en VN. Voor Nederland is het van belang, om een serieuze speler in het veld te blijven, dat het defensiebudget toereikend moet zijn en niet het voorwerp te zijn van terugkerende zware bezuinigingsrondes.

Mochten de verkiezingen volgend jaar gunstig uitvallen voor de PVDA, SP en Groen Links dan is de vraag hoe Wouter Bos met deze zaken de onderhandelingen in gaat. Want los van het feit dat de SP en Groen Links een geheel eigen kijk op het Vredes- en veiligheids beleid hebben zijn ook de visies op de andere beleidsterreinen redelijk soft te noemen. Zeker de SP is op bepaalde punten radicaal en staat duidelijk links van de PVDA en Groen Links.  In 2005 heeft de PVDA afscheid genomen van het oude beginselmanifest en daarmee behoort de socialistische ideologie tot het verleden, ook  de achterban is veel breder dan voorheen. Er zijn dus grote inhoudelijke verschillen tussen de PVDA en de kleine linkse partijen. De vraag is dan ook hoe graag de PVDA, onder leiding van minister-president in spe Wouter Bos, aan de macht wil komen. Ongetwijfeld zullen we het komende jaar veel beloftes en pre-verkiezingscampagnes gaan meemaken. Maar een oud citaat blijft hierbij in mijn achterhoofd hangen nl. [color=Red]" Een sociaal  democraat beloofd je de vis maar geef je de graat". [/color]

Gebruikte bronnen:
Verkiezingprogramma's 2002-2006:  PVDA en Groen Links
SP: Eerste weg links en Heel de mens
AIV: Nederland in de veranderende EU