Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Conflict gebieden => Midden Oosten => Topic gestart door: Elzenga op 03/10/2013 | 12:07 uur

Titel: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Elzenga op 03/10/2013 | 12:07 uur
Opinion
Imagining a Remapped Middle East
By ROBIN WRIGHT
Published: September 28, 2013

THE map of the modern Middle East, a political and economic pivot in the international order, is in tatters. Syria's ruinous war is the turning point. But the centrifugal forces of rival beliefs, tribes and ethnicities — empowered by unintended consequences of the Arab Spring — are also pulling apart a region defined by European colonial powers a century ago and defended by Arab autocrats ever since.

lees verder:
http://www.nytimes.com/2013/09/29/opinion/sunday/imagining-a-remapped-middle-east.html?smid=tw-share

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fgraphics8.nytimes.com%2Fpackages%2Fimages%2Fnewsgraphics%2F2013%2F0929-syria%2F0929-syria.jpg&hash=c79397622187c034ef72a8d9c5eec1467e861fdf)
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Elzenga op 03/10/2013 | 12:07 uur
En vergeet binnen dit kader niet de uitkomst van het conflict tussen Israel en de Palestijnen...
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: dudge op 03/10/2013 | 12:49 uur
Beetje aparte kaar aangezien een aantal belangrijke landen niet zijn meegenomen. Daarbij zijn er mooie lijntjes getrokken, maar elk nieuw land zal met flinke minderheden blijven zitten. Al heeft de geschiedenis laten zien dat ook daar opties voor zijn  :sick:

Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Jooop op 03/10/2013 | 13:20 uur
Bovendien wanneer een aantal landen "Kleiner" worden zullen er ook ongetwijfeld een aantal landen "groeien"
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Oorlogsvis op 03/10/2013 | 17:11 uur
Is er ook zo'n map van Nederland ? :devil:
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/01/2014 | 09:12 uur
haralddoornbos

Trends in 2014 in het Midden Oosten en omgeving:

In het kort zijn dit wat ik beschouw als de belangrijkste ontwikkelingen voor 2014 in het Midden Oosten en omstreken:

1.Intensivering van het "Soennieten-Sjiieten- conflict in vooral Syrië, Irak, Libanon en Pakistan.

2. Syrië oorlog gaat ook volgend jaar gewoon door. Verwacht niets van door de VN gesponsorde vredesbesprekingen eind januari in Zwitserland. De ISIS en Jabhat al Nusra gaan nog sterker worden. Beide groepen zijn Al-Qaeda en voor een internationale islamitische revolutie, vooral richting Saoedi Arabië. Minder radicale groepen hebben zich verenigd in het Islamistische Front. Zij zijn alleen voor een Islamitische revolutie in Syrië en lijken juist pro-Saoedi Arabië. Verwacht groeiende rivaliteit (strijd wellicht) tussen ISIS/Jabhat al Nusra en het Islamitische Front.

De min of meer seculiere strijdgroepen van het Free Syrian Army bestaan eingelijk niet meer. Ik raad de generaal van het FSA dan ook aan om een hamburgertent te beginnen in Dubai of Amsterdam of zo.

Assad gaat ook dit jaar niet verliezen. Hij wordt gesteund door Rusland en door Hezbollahstrijders uit Iran en sjiitische militieleden uit Irak. Als ondanks al deze steun Assad dreigt te vallen, is de kans extreem groot dat Iran troepen stuurt naar Syrië. Geen exit Assad dus.

Als Turkije in 2014 onder Westerse druk haar grens dichtgooit met rebellengebied in Syrië, is het over en uit voor de rebellen. Zonder wapens en internationale jihadisten die vanuit Turkije naar Syrië komen, gaat Assad vrij snel winnen.

3. Einde van anti-Westen-politiek van Iran. Het sjiitische Iran gaat in 2014 steeds vriendelijker doen tegen Amerika en haar Westerse bondgenoten. Deze trend was al zichtbaar in het tweede deel van 2013 toen de VS en Iran een nucleaire-deal sloten. Dit omdat Iran zich realiseert dat het gevaar meer komt van Soennitische landen in de Golf (vooral  Saoedi Arabië) en van radicale Soennitische groepen in het Midden Oosten (Al-Qaeda etc) dan van het Westen. Omdat Sjiieten een kleine minderheid vormen van alle moslims (10%) realiseert Iran dat ze op het zelfde moment niet twee conflicten kan voeren tegen en het Westen en tegen steeds militantere Soennieten in de regio. Als Iran niet uitkijkt worden drie van haar bondgenoten (Assad, maliki en Hezbollah) onder de voet gelopen door soennieten.

4. Irak is een ellende en wordt een nachtmerrie. Het ISIS (Al-Qaeda in Irak en Syrië) is een opstand begonnen in het soennitische West-Irak. Dit deel heet de Anbar provincie. Belangrijke steden hier zijn Ramadi en Falluja. Het lukte de Amerikaanse bezettingstroepen destijds al nauwelijks om rust te brengen in dit deel van Irak. De sjiitische premier Maliki voert nu hetzelfde gevecht. Probleem voor Maliki is dat Anbar grens aan rebellengebied. ISIS probeert Al-Qaeda gebied in Syrië te koppelen aan Al-Qaeda territorium in Irak.

5. ISIS zal hetzelfde proberen te doen met het noorden van Libanon, dat overwegend Soennitisch is. Plan van ISIS is dus om Soennitisch gebied in Libanon, Syrië en Irak met elkaar te verbinden. Verwacht dus weer aanslagen in Libanon in 2014 om daar de sektarische vlam in de pan te doen slaan. Er zijn vermoedens dat ISIS ook gaat proberen om Jordanië te destabiliseren. Niemand die weet of dat ook gaat lukken in 2014.

6. Egypte zal in 2014 in toenemende mate geplaagd worden door aanslagen van soennitische radicalen tegen de seculiere autoriteiten die na een staatsgreep eerder dit jaar het Moslimbroederschap hebben afgezet en verboden.

7. Situatie in het in stadstaatjes verdeelde Libië is hopeloos, maar op de een of andere manier blijft het er relatief rustig. Problematisch blijven echter delen van oost-Libië rondom Benghazi en Derna die de facto in handen zijn van pro Al-Qaeda groepen. Vraag is: Lukt het Libië om een "regeringsleger" op te richten dat loyaal is aan Tripoli en dat oost-Libië kan heroveren op radicale Islamisten.

8. Pakistan blijft vrij rustig in 2014. Grote vraag is of de regering van premier Nawaz Sharif een vredesakkoord kan sluiten met de TTP, de Pakistaanse taliban. De kans hierop lijkt vrij klein aangezien de door Afghanistan gesteunde TTP wordt geleid door een extremistische commandant. Hij gaf niet alleen opdracht het meisje Malala te vermoorden, maar tevens is hij voor jihad in Pakistan. Aan de andere kant – je weet nooit hoe een balletje rolt in Pakistan.

Omdat de Amerikanen van plan zijn om dit jaar het grootste deel van hun troepen uit Afghanistan terug te trekken, steunt Pakistan talibangroepen die willen vechten in Afghanistan. (In)directe controle over Afghanistan is extreem belangrijk voor Pakistan. Dit omdat India en Iran bondgenoten zijn van de Afghaanse president Karzai en van de groepen die in 2001 de Noordelijke Alliantie vormden. India en Iran zijn met duizenden geheim agenten aanwezig in Afghanistan. Als pro-Pakistaanse talibangroepen het gezag overnemen in Kabul, Kandahar, Jalallabad en Herat zullen de Iraniers en Indiers eruit worden gegooid. Pakistan hoeft zich dan geen zorgen te maken dat ze na haar oostgrens ook nog een keer aan haar noordwestelijke grens wordt bedreigd door India.

Pakistan is dus pro-jihad in Afghanistan maar anti-jihad in eigen land waar het Pakistaanse leger een verbeten strijd voert tegen de Pakistaanse taliban TTP.

Over ex-president Musharraf die is aangeklaagd in Pakistan: Mijn bronnen zeggen dat hij niet veroordeeld gaat worden omdat hij nog veel vriendjes heeft in het leger heeft. En het Pakistaanse leger is een zeer belangrijke machtsfactor in het land. Premier Sharif heeft zeker geen hele goede banden met het leger. Probleem voor Musharraf is dat hij een beetje door z'n geld heen is. En geld is vaak macht. Dus we zullen zien of Musharraf al dan niet Zulfikar Ali Bhutto gaat opvolgen – aan de galg.

9. Ik weet niet genoeg van de situatie in Tunesië, Algerije, en Marokko, dus daar kan ik weinig over zeggen. En omdat ik me niet bezighoud met Israel/Palestina-conflict kan ik daar ook niet veel zinnigs over vertellen.

http://haralddoornbos.wordpress.com/2014/01/01/trends-in-2014-in-het-midden-oosten-en-omgeving/
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: DvdW op 02/01/2014 | 10:24 uur
Tja, weer iemand met een glazen bol. Hij zou zo lid kunnen zijn van dit forum... Wat was het nu ook alweer? Een hete herfst toch? Of was het nu een zwoele zomer.... O nee, 'windows of opportunity'  :angel:
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: dudge op 30/10/2015 | 10:14 uur
Citaat van: DvdW op 02/01/2014 | 10:24 uur
Tja, weer iemand met een glazen bol. Hij zou zo lid kunnen zijn van dit forum... Wat was het nu ook alweer? Een hete herfst toch? Of was het nu een zwoele zomer.... O nee, 'windows of opportunity'  :angel:

In retrospect, hij heeft het niet slecht gedaan  ;)
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: DvdW op 30/10/2015 | 11:28 uur
Citaat van: Thomasen op 30/10/2015 | 10:14 uur
In retrospect, hij heeft het niet slecht gedaan  ;)
Vindt je? Als je een weekje op Defensieforum.nl meeleest had je hetzelfde kunnen schrijven. Is nu ook niet bepaald hogere wiskunde  :silent:
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Mourning op 30/10/2015 | 11:39 uur
Deels eens, maar ik vind dat hij m.n. ISIS al vrij goed in de smiezen heeft ruim voordat deze haar slag sloeg. Ik vind Doornbos uberhaupt wel ''ok''. Is iemand in het journaille die niet stukken schrijft en zijn visie geeft met een ''politiek-ideologische'' lading/sausje waar dat in Nederlandse journalistieke hoek vrij vaak (n.m.m.) het geval is.

Anders gezegd... ik proef geen politieke gebondenheid met een bepaalde ideologische kleur of iets dergelijks.
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: dudge op 30/10/2015 | 12:24 uur
Citaat van: DvdW op 30/10/2015 | 11:28 uur
Vindt je? Als je een weekje op Defensieforum.nl meeleest had je hetzelfde kunnen schrijven. Is nu ook niet bepaald hogere wiskunde  :silent:

Ja, maar wij zijn dan ook wel een stel topanalysten  :P

Het is inderdaad makkelijk om het goed te hebben als je maar algemeen blijft, desondanks, ook op dit niveau waren er veel verschillende geluiden te horen. Voor januari 2014 is het m.i. geen slechte vooruitblik.
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: dudge op 19/12/2015 | 18:47 uur
Saudi Arabia's puzzling 'Islamic military alliance': Pakistan didn't even know it was a member

This week, Saudi Arabia announced that it was forming a new "Islamic military alliance" devoted to fighting global terrorism. The plan stemmed from the "keenness of the Muslim world to fight this disease, which affected the Islamic world first, before the international community as a whole," Deputy Crown Prince and Defense Minister Mohammed bin Salman told reporters during a rare press conference.
In many ways, this alliance seems designed to calm Western critics who have frequently complained that the Muslim world isn't doing enough to combat terrorism and extremism. However, the details of the planned alliance are more than a little unclear and have left some scratching their heads, unsure who exactly is in the alliance and what it is actually designed to do.
Saudi Arabia has tried hard recently to convince the West that it is taking the lead on tackling the problems of extremism and terrorism. But it's no exaggeration to say there are some perplexing aspects to this new alliance.
First, some of the countries apparently in the alliance claim to have never heard of it
A total of 34 nations have been declared as members of the alliance, but already some countries have come out to say that they never agreed to anything.
"We came to know about it (the alliance) through news reports," a senior official of Pakistan's Foreign Office told the Express Tribune after the announcement. "We have asked our ambassador in Saudi Arabia to get details on it." [--> zie]

http://news.nationalpost.com/news/saudi-arabia-announced-a-new-islamic-military-alliance-but-the-countries-involved-have-never-heard-of-it (http://news.nationalpost.com/news/saudi-arabia-announced-a-new-islamic-military-alliance-but-the-countries-involved-have-never-heard-of-it)
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 03/01/2016 | 22:20 uur
Saoedi-Arabië verbreekt banden met Iran 

RIYAD -
Saoedi-Arabië heeft zondag aangekondigd de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Het land trekt alle diplomaten terug uit Iran en heeft Iraanse vertegenwoordigers 48 uur de tijd gegeven om hetzelfde te doen in Saoedi-Arabië.
   
De breuk is een reactie op de bestorming van de Saoedische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran zaterdagavond. Daarbij stichtte een menigte demonstranten brand in het gebouw. Het protest was een reactie op de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saoedi-Arabië.

Er waren al langer spanningen tussen het overwegend soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran, dat eerder op de dag nog opriep tot kalmte. President Hassan Rohani veroordeelde zowel de executie als de bestorming, waarbij hij beloofde de daders te vervolgen.

Telegraaf, zo 03 jan 2016, 21:32
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Elzenga op 03/01/2016 | 22:47 uur
Er is weer reuring in de tent!!..
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 03/01/2016 | 23:02 uur
Citaat van: Elzenga op 03/01/2016 | 22:47 uur
Er is weer reuring in de tent!!..
Ik zou eerder zeggen nog steeds ..... en ik vraag mij af of het nu van kwaad tot erger zal gaan.
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: dudge op 03/01/2016 | 23:07 uur
Citaat van: Lex op 03/01/2016 | 23:02 uur
Ik zou eerder zeggen nog steeds ..... en ik vraag mij af of het nu van kwaad tot erger zal gaan.

Misschien heeft het ook wel weinig effect. Hoewel het zeker een mogelijke escalatie is, zijn er nog steeds veel analysten die menen dat SA de olieprijs bewust laag houd, tegen hoge kosten. Iran mag net weer een klein beetje exporteren, beiden zouden rationeel gezien op dit moment geen gewapend conflict willen. Maarja, dat dachten we ook van Putin in de Oekraïne.
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Elzenga op 04/01/2016 | 12:59 uur
Citaat van: Lex op 03/01/2016 | 23:02 uur
Ik zou eerder zeggen nog steeds ..... en ik vraag mij af of het nu van kwaad tot erger zal gaan.
Ik bedoelde het ook wat cynisch...een opleving in de al jaren lopende crises in de regio. En dit kan wel eens verder escaleren. IS zal het denk ik met grote belangstelling volgen...want waar 2 vechten om een been...etc
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/01/2016 | 13:02 uur
Nieuwe oorlog in het Midden-Oosten? Waarom niet? Derde keer goede keer.

03/01/2016  - Xavier Everaert

Eind 2015 vervoegde Saoedi-Arabië zich bij "de coalitie tegen terreur". Voor onwetende westerlingen reden tot vreugde en ultieme bewijs dat Saoedi-Arabië een gematigd moslimland is dat in westerse pas loopt.

Wie geen wereldvreemde schoolmeester uit het Antwerpse is, en dus weet hoe de wereld in elkaar zit, fronste even de wenkbrauwen. Wie de ware intenties van de Saoedi's doorgrondt, lijkt nu gelijk te krijgen.

De Saoedi's hebben namelijk hun eerste daad van anti-terreur gesteld: 47 "vermeende" terroristen, waaronder de vooraanstaande sjiitische geestelijke Nimr Basr al-Nimr, werden vorige week in Riyad geëxecuteerd.

Zoals verwacht reageerden Iran en Irak woedend. Iran laat weten dat Saoedi-Arabië "een hoge prijs zal betalen voor de dood van Nimr."

"Een goddelijke wraak zal op de Saoedische politici neerdalen," aldus ayatollah Khamenei, geestelijke leider van Iran.

Ook het door sjiieten gedomineerde Irak laat weinig aan de verbeelding over. Ex-premier Nouri al-Maliki zegt dat deze executies het einde van het regime in Riyad zullen betekenen.

Ook Hezbollah reageerde woest en bereidt "acties voor".

Kortom, het zit er bovenhands op. De Saoedische ambassade in Teheran ging in de vlammen op, wellicht onder stilzwijgende instemming van de Europese publieke opinie, Riyad riep haar ambassadeur op het matje, etc. etc. etc.

We ain't seen nothing yet. Het lijkt er steeds meer op dat IS nog maar het aperitiefje was van wat het Midden-Oosten te wachten staat. Dat reguliere staten het wellicht weldra tegen mekaar gaan opnemen betekent mogelijk een totale regionale die-off. Dan is nog maar de vraag in hoeverre het Westen zich afzijdig kan en moet houden.

Het NAVO-lidmaatschap van Turkije is een doorn in het oog van de Europese en Atlantische politiek. Als Turkije zou worden meegesleurd in een regionale oorlog, is Europa verplicht om de Turken te steunen. Dat zou sowieso een politieke bom onder de NAVO leggen. Erdogan is waanzinnig onpopulair in Europa en steunt vooral op de politieke elites en de miljoenen Turken in Europa. Twee groepen die niet bepaald op handen worden gedragen in het Europa van 2016.

De Amerikanen zullen in dat geval wellicht mobiliseren om de belangen van Israël te vrijwaren, en de Russen zullen hun steun voor Assad alleen maar intensifiëren. In de wandelgangen wordt al gefluisterd over een strategische alliantie tussen Russen en Amerikanen om Assad te dogen in geval van een totale ontsporing van het conflict.

Afgezien van het onmetelijke menselijke leed dat zo'n conflict met zich zal meebrengen, en de grote kans op een open wereldoorlog tussen de islam en de rest van de wereld, zal zo'n conflict leiden tot mutual destruction van de grote mogendheden in het Midden-Oosten, die de wereld nu al zo'n halve eeuw gegijzeld houden. Een vernietiging van het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië op kop, zal ook de doodsteek zijn voor het wereldwijde gecoördineerde jihadisme.

Een mogelijk nadeel is wel dat de olieprijs mogelijk terug kan pieken, wat economische groei enkel zal hypothekeren en de greep van de petrodollar op de wereldeconomie enkel zal verstevigen.

Maar dat is klein bier tegenover de baten: een keiharde klap voor het islamisme, en de mutual destruction van de schurkenstaten in het Midden-Oosten. Stel je een wereld voor zonder Saoedi-Arabië en zonder Iran. Dan kunnen de Westerse mogendheden complexloos opnieuw beginnen met de verdeling van de regio onder elkaar, zonder rekening te moeten houden met de evolutionaire anomalieën die die gebieden bevolken.

Stel je voor dat we een vrijgeleide hebben om de macht van Turkije te breken, en het land opnieuw kunnen verdelen onder Grieken, Armeniërs en Koerden. Ook al zal een seculiere Koerdische staat op termijn ook de wapens opnemen tegen het Westen, zij zullen nooit zo gevaarlijk worden en zo'n politiek-economische leverage genereren als de Saoedi's.

Stel je voor dat zo'n conflict vrede kan scheppen tussen twee objectieve bondgenoten: de VS en Rusland. De moslims als de nazi's van ons tijdsgewricht.

Kortom: de religie van de wrede zal onvermijdelijk tot de totale zelfvernietiging ervan leiden. Het zal erg bloedig en pijnlijk worden, maar daar moeten we nu eenmaal door. We mogen deze unieke kans niet aan ons voorbij laten gaan.

Bron: De Standaard, De Morgen, Algemeen Dagblad

http://beurs.com/2016/01/03/nieuwe-oorlog-in-het-midden-oosten-waarom-niet-derde-keer-goede-keer/86505
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Sparkplug op 04/01/2016 | 13:10 uur
'Saudi-Arabië en Iran zullen ruzie niet laten escaleren'

Nu.nl | 4 januari 2016

De ruzie tussen Saudi-Arabië en Iran over de executie van een sjiitische geestelijke zal niet veel verder escaleren. Nederlandse deskundigen stellen dat niemand van de betrokkenen er belang bij heeft als de twee landen écht in een oorlog belanden.

"Saudi-Arabië zou dat nooit doen zonder goedkeuring van de Amerikanen, en die zullen het nooit zo ver laten komen", stelt directeur Ko Colijn van kennisinstituut Clingendael. "Ik denk dat er momenteel op alle niveaus wordt getelefoneerd met de twee landen: zeg, schei eens uit. Door zowel de Amerikanen als de Russen."

Die mening wordt gedeeld door arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University. "Tussen de regels door klinken er best veel bezwerende woorden, ook door de partijen zelf. Iran heeft direct excuses aangeboden voor de bestorming van de Saudische ambassade, om maar iets te noemen."

De situatie waarin Saudi-Arabië zich bevindt is gecompliceerd, legt hij uit. "Er is veel onrust onder de Saudische bevolking, de roep om democratisering wordt steeds groter. Deze massa-executie is vooral een helder signaal naar de eigen bevolking: wie zich verzet tegen het koningshuis, heeft een groot probleem."
Sanctiebeleid

Toch speelt op de achtergrond wel degelijk de situatie in het Midden-Oosten mee, stelt deskundige Hans Wurzer. "Iran ontwikkelt zich steeds verder tot een serieuze grote speler in het gebied", analyseert de Midden-Oostenexpert van Instituut Clingendael. "Als Iran onder het sanctiebeleid vandaan komt, kan dat verregaande gevolgen hebben voor de Saudische economie."

Hij denkt echter dat de twee landen vooralsnog de harde strijd blijven voeren op locaties buiten de eigen landsgrenzen, zoals in Jemen of Syrië waar beide landen strijdende partijen steunen. "Niemand heeft op dit moment behoefte aan nieuwe brandhaarden of extra fronten. Nog los van het praktische geografische probleem dat tussen beide landen altijd nog Irak in ligt."
Provocatie

De Ruiter noemt de executies ook een duidelijke provocatie naar de internationale gemeenschap. "Saudi-Arabië wil best een constructieve bondgenoot van het westen zijn. Maar de sharia-wetgeving is een binnenlandse aangelegenheid. Op dat gebied laat het land zich op geen enkele manier de les lezen."

Hij denkt dat de VS weer iets meer de leiding gaat nemen. "Achter de schermen gebeurt dat al lang. De belangen zijn veel te groot om dit te laten escaleren, zowel politiek als economisch."

Colijn denkt dat vooral Europa een belangrijke rol kan spelen in het sussen van de ruzie tussen de twee landen. "Minister Koenders wil een mensenrechtenambassadeur sturen, maar daar hebben de Saudi's geen enkele boodschap aan", stelt hij. "Het land ziet Europa echter wel als een belangrijke speler: door de energierelatie, en door de wapenleveranties van onder meer Frankrijk."

http://www.nu.nl/buitenland/4192215/saudi-arabie-en-iran-zullen-ruzie-niet-laten-escaleren.html
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: walter leever op 04/01/2016 | 13:28 uur
 "Minister Koenders wil een mensenrechtenambassadeur sturen

Als deze dan maar niet gexecuteerd wordt,zoals al gezegd nemen ze in SA niet zo nauw met mensenrechten/of eenieder die een andere mening is toegedaan als 't Koningshuis.

Aan de andere kant zijn ze (SA)er misschien wel banger voor als voor een LCF(om maar een voorbeeld aan te halen)

"mensenrechten" de koude rillingen lopen bij 't Saudi's koningshuis al over de rug. :devil:
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: JdL op 04/01/2016 | 14:28 uur
Citaat van: walter leever op 04/01/2016 | 13:28 uur
"Minister Koenders'
die maakt ook altijd zo'n verpletterende indruk :sick:
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ros op 04/01/2016 | 17:03 uur
Citaat van: walter leever op 04/01/2016 | 13:28 uur
"Minister Koenders wil een mensenrechtenambassadeur sturen

Naar China hebben wij een zwaardere delegatie gestuurd.......... :confused:
Titel: Re:Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 06/01/2016 | 21:38 uur
Iran doet voorzichtige handreiking

TEHERAN - Voor het eerst sinds het conflict tussen Iran en Saudi-Arabië over de geëxecuteerde sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr heeft een van de betrokken partijen een handreiking gedaan. In Teheran zei minister van Buitenlandse Zaken Sarif woensdag dat Iran geen spanningen in de regio wenst en elke dialoog met buurlanden begroet.
 
Alle landen in de regio zouden moeten samenwerken, zeker met betrekking tot het dreigend terrorisme, verklaarde Sarif. Al-Nimr werd samen met 46 anderen in Saudi-Arabië ter dood gebracht, veelal wegens terroristische activiteiten. De dood van de geestelijke leidde in het sjiitische Iran tot felle protesten. In de hoofdstad Teheran werd de ambassade van de Saudi's bestormd.

Eerder woensdag kondigde de regering in Teheran al aan dat de verantwoordelijken voor die bestorming zullen worden bestraft. De daders werden bestempeld als criminelen en hun acties als onislamitisch. Na de aanval op de ambassade verbrak Riyad de diplomatieke betrekkingen.

ANP, 6-1-2016, 21:21
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 05/06/2017 | 16:19 uur
Arabische landen verbreken diplomatieke relaties met Qatar 

Verschillende Arabische landen hebben maandag alle diplomatieke relaties verbroken met buurland Qatar. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

Het gaat vooralsnog om Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, delen van Libië en de Verenigde Arabische Emiraten. Saudi-Arabië beriep zich volgens het staatspersbureau op de noodzaak het eigen koninkrijk "te beschermen tegen de gevaren van terrorisme en extremisme." Het land vroeg andere staten hetzelfde te doen.

Golfstaten

Aan die oproep werd snel gehoor gegeven, te beginnen met het koninkrijk Bahrein. Dat heeft ook alle banden met Qatar verbroken. Het luchtruim en de wateren worden afgesloten. In een verklaring wordt als reden gegeven dat Qatar zich bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van Bahrein.

Qatarese diplomaten krijgen 48 uur de tijd om Bahrein te verlaten. Andere burgers die terug moeten naar vaderland Qatar, krijgen veertien dagen de tijd.

Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben dezelfde stap ondernomen. Volgens Egypte steunt Qatar onder meer de Moslimbroederschap, een organisatie die door het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi wordt gezien als een terreurbeweging. De organisatie claimt zelf vredelievend te zijn. Volgens het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken is de nationale veiligheid in het geding.

Jemen en Libië

Later maandag verbraken ook Jemen en delen van Libië de banden met Qatar. De regering van het verscheurde Jemen wordt gesteund door Saudi-Arabië.

In Libië is het de oostelijke regering in Al Bayda die aan de oproep gehoor geeft. In Libië is geen duidelijke machthebber sinds de val van het regime in 2011. De oostelijke regering heeft dan ook weinig invloed in het land.

Qatar heeft maandag het verbreken van de relaties verworpen. "De maatregelen zijn ongerechtvaardigd en gebaseerd op claims die totaal ongefundeerd zijn", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vliegverkeer

Etihad, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten, heeft aangekondigd niet meer te vliegen op Doha, de hoofdstad van Qatar.

Etihad is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Maandag wordt er nog gevlogen volgens schema. In de nacht van maandag op dinsdag vliegt het laatste Etihad-toestel van Abu Dhabi naar Doha.

In een reactie laat Qatar Airways weten dat het alle vluchten naar Saudi-Arabië heeft geschorst.

Iran

Dat de vier Golfstaten Qatar steun aan terroristen verwijten, komt voort uit een recente rel. In een interview op televisie zou de Qatarese emir hebben gezegd dat Iran als islamitische macht "niet kan worden genegeerd." Die opmerking viel slecht bij de andere, overwegend soennitische, landen.

Het Saudische koninkrijk zegt dat Qatar dezelfde sjiitische militanten steunt als Iran, de aartsvijand. Die strijders zouden actief zijn in zowel Bahrein als het oosten van Saudi-Arabië; vandaar de beschuldigingen van 'destabilisering' aan het adres van Qatar.

Nu.nl, 05 juni 2017 11:14
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ronald Elzenga op 05/06/2017 | 16:37 uur
Het escaleert snel in de regio. Nu maar hopen op geen nieuwe domme stappen. Het beeld wordt in hoog tempo zwart wit gemaakt waar een middenweg en grijstinten nodig zijn.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Poleme op 05/06/2017 | 19:46 uur
Citaat van: Ronald Elzenga op 05/06/2017 | 16:37 uur
Het escaleert snel in de regio. Nu maar hopen op geen nieuwe domme stappen. Het beeld wordt in hoog tempo zwart wit gemaakt waar een middenweg en grijstinten nodig zijn.
Je cultuur en mentaliteit worden voor een groot deel bepaald door het klimaat en landschap, waarin je leeft.
Aan middenwegen, in andere woorden compromissen en grijstinten, of te wel nuances doen ze in het Midden-Oosten over het algemeen niet.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ros op 05/06/2017 | 21:07 uur
Citaat van: Poleme op 05/06/2017 | 19:46 uur
Je cultuur en mentaliteit worden voor een groot deel bepaald door het klimaat en landschap, waarin je leeft.
Aan middenwegen, in andere woorden compromissen en grijstinten, of te wel nuances doen ze in het Midden-Oosten over het algemeen niet.

En dit snappen wij niet....wij doen liever ons best om de daar  aan de macht zijnde dictators aan de kant te schuiven. Terwijl die juist voor een vorm van 'stabiliteit' zorgen. Democratie bestaat er simpelweg niet. Diegene met de grootste muil en dito zwaard is daar de baas en wie het waagt het hoofd boven het maaiveld uit te steken......... :dead:
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ronald Elzenga op 05/06/2017 | 22:11 uur
Citaat van: Poleme op 05/06/2017 | 19:46 uur
Je cultuur en mentaliteit worden voor een groot deel bepaald door het klimaat en landschap, waarin je leeft.
Aan middenwegen, in andere woorden compromissen en grijstinten, of te wel nuances doen ze in het Midden-Oosten over het algemeen niet.
Zeker .. al doen ze dat op bepaalde terreinen weer wel. Ook daarom gaat het mij er primair om wat wij doen en hoe wij hierop reageren.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Enforcer op 06/06/2017 | 10:06 uur
Citaat van: Ronald Elzenga op 05/06/2017 | 16:37 uur
Het escaleert snel in de regio. Nu maar hopen op geen nieuwe domme stappen. Het beeld wordt in hoog tempo zwart wit gemaakt waar een middenweg en grijstinten nodig zijn.

Tja, de olieprijs moet koste wat het kost omhoog...
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 06/06/2017 | 17:59 uur
Trump ingenomen met isolatie Qatar 
 
WASHINGTON -  De Amerikaanse president Donald Trump meent dat de isolatie van Qatar door een aantal Arabische landen te danken is aan zijn bezoek aan de koning van Saoedi-Arabië in Riyad. ,,Zo goed te zien dat het zich al begint uit te betalen. Ze zeiden een harde lijn te zullen volgen tegen de financiering van terrorisme, en elke verwijzing ging in de richting van Qatar. Misschien is dit het begin van het einde van de verschrikkelijke terreur'', twitterde Trump dinsdag.

Tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten eind mei drong Trump er bij zijn islamitische gesprekspartners op aan krachtig op te treden tegen extremisme. Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein besloten maandag hun diplomatieke betrekkingen met Qatar te verbreken, omdat deze Golfstaat banden zou hebben met het internationale terrorisme. Jemen en Libië volgden.

Telegraaf, 06-06-2017, 17:32
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ronald Elzenga op 06/06/2017 | 18:15 uur
Wat een lachopwekkend gebeuren dit. Niet het terreurnetwerk van AQ of IS wordt aangepakt maar de meest serieuze oppositie voor de dictatoriale regimes in de regio, het moslimbroederschap en de hun steunende zender Al Jazeera. Beide ondersteunt door Qatar maar ook Turkije. Naast de dictatoriale regimes zullen AQ en IS deze dwaze actie van de Trump-regering vooral joejuichen. Want het zal hun alleen maar meer supporters en strijders opleveren nu de middenweg verder wordt onderdrukt en alleen radicalisten en (fundamentalistische) dictaturen nog in beeld zijn.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2017 | 19:56 uur
Conflict News‏ @Conflicts   

BREAKING: Turkish Parliament has approved legislation allowing troops to be deployed to military base in Qatar - @DailySabah

Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2017 | 20:33 uur
Turkey expedites troop deployment to Qatar as Gulf rift escalates

http://reut.rs/2sE6vvZ via @ReutersIndia
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 07/06/2017 | 20:50 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2017 | 20:33 uur
Turkey expedites troop deployment to Qatar as Gulf rift escalates
Ik ben benieuwd hoe zij dat gaan doen. Via de lucht wordt dat dan waarschijnlijk ook omvliegen, nadat de vereiste overvliegvergunningen binnen zijn.
Wat als Turkije deze niet krijgt?
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Harald op 07/06/2017 | 20:56 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2017 | 20:33 uur
Turkey expedites troop deployment to Qatar as Gulf rift escalates

http://reut.rs/2sE6vvZ via @ReutersIndia
Ooooo..  :omg: what , .. hiermee maken ze geen vrienden  ;)
Alleen Iran en Qatar zullen dit waarderen.

Zal ook niet gewaardeerd worden binnen de NAVO als de Turken wel troepen naar Qatar sturen. Vooral als de NAVO een standpunt in neemt over de inmening van Qatar. Ik denk nu ook al niet. Vreemde actie van Turkije.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ronald Elzenga op 07/06/2017 | 21:59 uur
Citaat van: reut.rs op 07/06/2017 | 20:33 uur
Turkey expedites troop deployment to Qatar as Gulf rift escalates

http://reut.rs/2sE6vvZ via @ReutersIndia
Logische reactie van Turkije en ik denk ook niet verkeerd. Wil ook niet direct zeggen dat Turkije hiermee Iran steunt of die kant kiest. 
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ronald Elzenga op 07/06/2017 | 22:00 uur
Citaat van: Lex op 07/06/2017 | 20:50 uur
Ik ben benieuwd hoe zij dat gaan doen. Via de lucht wordt dat dan waarschijnlijk ook omvliegen, nadat de vereiste overvliegvergunningen binnen zijn.
Wat als Turkije deze niet krijgt?
Varen...met de nodige Turkse militaire "begeleiding".
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 07/06/2017 | 22:06 uur
Citaat van: Ronald Elzenga op 07/06/2017 | 22:00 uur
Varen...met de nodige Turkse militaire "begeleiding".
Duurt zo'n 10 dagen via het Suez kanaal.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ronald Elzenga op 07/06/2017 | 22:11 uur
Citaat van: Lex op 07/06/2017 | 22:06 uur
Duurt zo'n 10 dagen via het Suez kanaal.
Je weet hoe Erdogan is...al moeten ze om Afrika heen...ze zullen er komen. Zou denk ik een wijze stap zijn, want die Saudi's en hun bondgenoten zijn echt van het padje nu.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ace1 op 07/06/2017 | 22:42 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2017 | 20:33 uur
Turkey expedites troop deployment to Qatar as Gulf rift escalates

http://reut.rs/2sE6vvZ via @ReutersIndia

Een poging tot terugkeer van het Ottomaans rijk, kan een flop worden maar ook een succes.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2017 | 22:55 uur
Citaat van: Lex op 07/06/2017 | 20:50 uur
Ik ben benieuwd hoe zij dat gaan doen. Via de lucht wordt dat dan waarschijnlijk ook omvliegen, nadat de vereiste overvliegvergunningen binnen zijn.
Wat als Turkije deze niet krijgt?

Via Iran. (lijkt me na vandaag niet het grootste probleem)
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Jooop op 08/06/2017 | 00:37 uur
Wat opvalt is dat Turkije steeds meer en meer (militair) onafhankelijke beslissingen neemt en gewoon voor eigen rechten / belangen opkomt.

Het zou mij niet verbazen als ook Pakistan zich bij Turkije aansluit en troepen stuurt. Dit midden oosten escalatie zou best nog eens interessant kunnen worden en tonen hoe de machtsverhoudingen zich aan het ontwikkelen zijn, ben benieuwd.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ace1 op 08/06/2017 | 09:32 uur
Trump offers to help resolve Gulf crisis, UAE tightens squeeze on Qatar

U.S. President Donald Trump offered on Wednesday to help resolve a worsening diplomatic crisis between Qatar and other Arab powers as the United Arab Emirates invoked the possibility of an economic embargo on Doha over its alleged support of terrorism.

In his second intervention in the row in as many days, Trump urged action against terrorism in a call with Qatari Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, a White House statement said.

"The President offered to help the parties resolve their differences, including through a meeting at the White House if necessary," it said.

Trump, in a later call with Abu Dhabi's crown prince, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahayan, called for unity among Gulf Arabs "but never at the expense of eliminating funding for radical extremism or defeating terrorism," the White House said.

The UAE, Saudi Arabia, Egypt and Bahrain severed diplomatic ties with Qatar on Monday over long-standing allegations that Doha is courting Iran, which they deem the region's biggest external threat, and supporting Islamist groups, seen as the biggest internal danger.

The four countries also cut transport links to tiny gas-rich Qatar, disrupting food and other supplies and deepening uncertainty about the future of trade and investment ties.

In a sign of economic damage from the dispute, Standard & Poor's downgraded Qatar's debt on Wednesday as the country's riyal currency fell to an 11-year low amid signs that portfolio investment funds were flowing out because of the rift.

S&P cut its long-term rating of Qatar by one notch to AA- from AA and put the rating on CreditWatch with negative implications, meaning there was a significant chance of a further downgrade.

UAE Minister of State for Foreign Affairs Anwar Gargash told Reuters there would be more economic curbs on Qatar if necessary and said Doha needed to make ironclad commitments to change what critics say is a policy on funding Islamist militants.

He later told France 24 television that any further steps could take the form of "a sort of embargo on Qatar".

REGIONAL TENSIONS

Reiterating comments by Gulf officials, Gargash told Reuters there was no plan to seek a change in Qatar's leadership, only a change in its policies.

Regional tensions, already high following the diplomatic dispute, ratcheted up further after militants attacked targets in Tehran on Wednesday, killing at least 12 people.

Iran blamed arch-foe Saudi Arabia for the attack, which was claimed by the Islamic State militant group. Riyadh denied any involvement.

Saudi Foreign Minister Adel al-Jubeir said Gulf states could resolve a row with Qatar among themselves without outside help.

"We have not asked for mediation, we believe this issue can be dealt with among the states of the Gulf Cooperation Council," he told a news conference with his German counterpart during a visit to Berlin that was broadcast on Saudi state television.

Jubeir declined to confirm a list of 10 demands published by Al Jazeera, which included shutting down the Doha-based news channel, but added that Qatar knew what it needed to do to restore normal relations.

Meanwhile Kuwait's ruler Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah continued a regional effort to mediate the crisis, shuttling from the UAE en route to Qatar on Wednesday evening, a Kuwaiti diplomat told Reuters.

But efforts to defuse the worst crisis among Gulf Arabs for two decades showed no immediate progress.

The UAE threatened anyone publishing expressions of sympathy toward Doha with up to 15 years in prison and barring entry to Qataris.

TURKISH SUPPORT

Qatar has backed Islamist movements but vehemently denies supporting terrorism. It drew some support on Wednesday when Turkey's parliament approved a draft bill allowing its troops to be deployed to a military base in Qatar. Turkish exporters have also pledged to provide food and water to Qatar if needed.

Trump's defense secretary, James Mattis, spoke to his Qatari counterpart to express commitment to the Gulf region's security. Qatar hosts 8,000 U.S. military personnel at al Udeid, the largest U.S. air base in the Middle East and a launchpad for U.S.-led strikes on Islamic State jihadists.

The sudden isolation has spurred Qatar to hold talks with Turkey, Iran and others to secure food and water supplies, said a Qatari official. He said there were enough grain supplies for four weeks and Qatar also had large strategic food reserves.

Abu Dhabi port authorities in the UAE have eased curbs on non-Qatari oil tankers going to and from Qatar, according to industry sources and shipping circulars seen by Reuters on Wednesday.

Bans on Doha's fleet using regional ports and anchorages are threatening to halt some of its exports and disrupt those of liquefied natural gas (LNG).

UAE-based newspaper Gulf News and pan-Arab channel Al-Arabiya reported the crackdown on expressions of sympathy with Qatar.

"Strict and firm action will be taken against anyone who shows sympathy or any form of bias toward Qatar, or against anyone who objects to the position of the United Arab Emirates, whether it be through the means of social media, or any type of written, visual or verbal form," Gulf News quoted UAE Attorney-General Hamad Saif al-Shamsi as saying.

On top of a possible jail term, offenders could also be hit with a fine of at least 500,000 dirhams ($136,000), the newspaper said, citing a statement to Arabic-language media.

Slogans against and in support of Qatar have dominated Twitter in Arabic. Newspapers and television channels in the region have also been engaged in a war of words.

COMPLEXITY

UAE airlines Etihad and Emirates said all travellers holding Qatari passports were currently prohibited from traveling to or transiting through the emirates.

They announced details of the restrictions after Australian carrier and Emirates partner Qantas Airways said it would not fly Qataris to Dubai because of the bans.

Foreigners residing in Qatar in possession of a Qatari residence visa would also not be eligible for visas on arrival in the UAE, an Etihad spokesman said in an email.

Gargash, the UAE minister, told Reuters in an interview it would be very complex to disentangle the "very diverse" business ties between Qatar and its neighbors but suggested this might be necessary.

"You cannot rule out further measures. We hope that cooler heads will prevail, that wiser heads will prevail and we will not get to that."

"Tensions are still high and mediation efforts by fellow Gulf Cooperation Council state Kuwait have yet to lead to a concrete solution, so investors will likely remain on edge," said one Dubai-based trader.

http://www.reuters.com/article/us-gulf-qatar-idUSKBN18Y0DH
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Jooop op 09/06/2017 | 13:10 uur
Zoals gedacht, Pakistan schijnt Turkije te volgen en heeft een wet aangenomen om tot 20000 soldaten naar Qatar te kunnen sturen.

Sommige dingen zijn voorspelbaar.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 10/06/2017 | 18:44 uur
'Erdogan wil crisis Qatar oplossen voor einde Ramadan' 

De dipomatieke crisis rond Qatar moet voor het einde van de Ramadan zijn opgelost, vindt president Erdogan van Turkije. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, is dat de belangrijkste boodschap aan zijn Bahreinse collega.

De twee ministers van Buitenlandse Zaken hielden zaterdag een gezamenlijke persconferentie. Cavusoglu zei daarbij dat Tukrije zal blijven proberen de crisis op te lossen. "Het is belangrijk dat we het oplossen voor het einde van de Ramadan. Een dergelijk conflict, zeker tijdens de heilige maand, gaat tegen onze religie en tradities in."

Net als Iran heeft Turkije het luchtruim opengesteld voor meer vluchten vanuit Qatar. De Golfstaten die de diplomatieke landen met Qatar hebben verbroken, hebben juist hun luchtruim gesloten. Erdogan verwerpt verder de beschuldigingen aan het adres van Qatar, dat dat land terroristische organisaties zou steunen.

Legerbasis

In Qatar ligt ook een Turkse legerbasis, die volgens Erdogan bedoeld is om de veiligheid in gehele Arabische Golf te verbeteren en niet tegen één specifieke staat gericht is. Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië maakten 5 juni bekend de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Die beslissing kwam onverwacht, maar al jaren neemt de spanning tussen verschillende landen in de regio toe.

NU.nl, 10 juni 2017 18:36
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Poleme op 11/06/2017 | 01:45 uur
Citaat van: Ronald Elzenga op 06/06/2017 | 18:15 uur
Wat een lachopwekkend gebeuren dit. Niet het terreurnetwerk van AQ of IS wordt aangepakt maar de meest serieuze oppositie voor de dictatoriale regimes in de regio, het moslimbroederschap en de hun steunende zender Al Jazeera. Beide ondersteunt door Qatar maar ook Turkije. Naast de dictatoriale regimes zullen AQ en IS deze dwaze actie van de Trump-regering vooral joejuichen. Want het zal hun alleen maar meer supporters en strijders opleveren nu de middenweg verder wordt onderdrukt en alleen radicalisten en (fundamentalistische) dictaturen nog in beeld zijn.
Ooit wel eens in het Midden-Oosten geweest ?

Ik heb er gewoond, want mijn oude heer ging daar werken voor .... Mohammed Bin Laden, de vader van Osama.
Na school speelde ik met Saoedische kinderen en als kind kom je soms ook wel eens in (vrouwen) werelden, die voor volwassen mannen gesloten blijven.
In de buitenwereld mochten zij niet auto rijden, altijd een chador aan en was de man het hoofd van het gezin / familie.
Binnen die hoge muren rondom hun huizen gaat het er heel anders aan toe.
Een jongetje van rond de 14 jaar slaat zijn zusje van 12 jaar.  Maar zij laat zich niet op haar kop zitten en geeft hem een flink pak slaag terug en jongetje druipt dus af.
Moeders / vrouwen bleken in hun familie ook een belangrijke machtsfactor te zijn.  Wie gaat met wie in het huwelijksbootje ?  De stem van de vrouw gaf meestal de doorslag.

De vlakke rivier delta's met een prettig gematigd klimaat en vruchtbare gronden zorgen voor een overvloed aan vis, eten en water en brengt dus milde mensen voort. 
Komen er toch overstromingen, ik woon nu in een regio die in de ons bekende geschiedenis al 200 keer is overstroomd, dan proberen we dat tegen te houden door een goede samenwerking, ook wel 'polderen' genoemd.
In het Midden-Oosten hebben ze te weinig vruchtbare grond, en is er die wel, dan heb je nog een tekort aan water of een teveel aan zout in de grond.
  Er valt hier niks te 'polderen', maar er moet geknokt worden om de stam te laten overleven.   Aan middenwegen doen ze dus niet in het Midden-Oosten.

De Moslimbroederschap willen een kalifaat stichten, waar de sharia toegepast wordt.  Rusland, Syria, Egypte, Saoedi-Arabie, de V.A.E en Bahrein zien deze organisatie als terroristisch.  Hamas is het Moslimbroederschap filiaal in de Palestijnse gebieden, welke door de VS en EU als terroristisch wordt gezien.
Al Qaida wordt nog steeds aangepakt, want men is in bijvoorbeeld Saoedi-Arabie nog steeds beducht voor hen.  Aangezien Al-Qaida nog steeds veel steun geniet, ook onder de elite.
IS wordt in het Midden-Oosten vooral gezien als de opvolgers van het regime van Saddam Hoessein.  De Amerikanen namen de Ba' ath partij hun macht en geld af, maar zij behielden hun wapens.  Dus gingen velen een guerrilla oorlog vechten, of sloten zich aan bij de Iraakse Al-Qaida groepen.
In 2007 wist Bush hun weer  te paaien met pecunia en macht, maar Obama voer weer een andere koers.  Dus trokken de shiieten weer de macht naar zich toe en IS zag het levenslicht.
Saddam Hoessein werd in het Midden-Oosten juist gezien als een (zij het smerig) tegenwicht tegen het shiitische Iran.
Hetzelfde geldt voor IS en krijgen dus steun vanuit Turkije, Saoedi-Arabie en de Golfstaten. 
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Jooop op 12/06/2017 | 12:32 uur
Citaat van: Poleme op 11/06/2017 | 01:45 uur
Saddam Hoessein werd in het Midden-Oosten juist gezien als een (zij het smerig) tegenwicht tegen het shiitische Iran.
Hetzelfde geldt voor IS en krijgen dus steun vanuit Turkije, Saoedi-Arabie en de Golfstaten.

Ik denk dat het net iets anders is.
Turkije onder Erdogan steunt de Moslim broederschap, c.q. door Sisi afgezette voormalige president Morsi van Egypte.
De ISIS liet Turkije in het begin ongemoeid omdat ze het zagen als een tegengewicht van de YPG (Koerden). Maar na een aantal aanslagen van IS in Turkije voelde Turkije zich genoodzaakt om militair in te grijpen om de IS te verdrijven van haar grensgebied, en vormde een Turkmenen gebied (gebied tussen de Turkse grens en Allepo).  De Turkmenen gebied was natuurlijk ook bedoeld om Koerden te verdrijven.

Het middenoosten is erg ingewikkeld om precies te begrijpen wat er allemaal gebeurt, vooral omdat het een mengelmoes is van belangen (westerse belangen, Russische belangen, locale belangen etc.). De terrorist van de een is de "goede" strijder van de ander. In feite zijn het allemaal terroristen en moordend tuig, de gewone burger is er de dupe van.
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Lex op 02/06/2018 | 17:29 uur
'Saoedi-Arabië dreigt met aanval op Qatar om luchtafweerraketten' 

De koning van Saoedi-Arabië, Salman, heeft gedreigd militaire actie tegen Qatar te zullen ondernemen als dat land een Russisch luchtafweersysteem in gebruik neemt.

Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrain en de Verenigde Arabische Emiraten verbraken vorig jaar de diplomatieke en economische banden met Qatar. Ze beschuldigen het land ervan terrorisme te ondersteunen, wat Qatar stellig ontkent.

Qatar en Rusland sloten vorig jaar een verdrag over militaire samenwerking. Qatar maakte begin dit jaar bekend in gesprek te zijn over de aanschaf van Russische S-400 raketafweerinstallaties.

De Franse krant Le Monde meldt zaterdag dat koning Salman in een recente brief aan de Franse president Emmanuel Macron zijn zorgen uitdrukte over de banden tussen Moskou en Doha en de geplande aanschaf van de raketten. "Het koninkrijk (Saoedi-Arabië, red.) zal klaar zijn om alle mogelijke maatregelen te nemen om dit verdedigingssysteem uit te schakelen, inclusief militair ingrijpen", zou hij hebben geschreven.

De Saoedische koning zou de Franse president hebben om hulp hebben gevraagd bij het voorkomen van de deal tussen Qatar en Rusland.

De Franse en Saoedische regeringen hebben nog niet op de berichtgeving van Le Monde gereageerd.

Nu.nl, 002-06-2018, 17:23
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 05/08/2018 | 09:10 uur
Varen de tankers straks langs Afrika? Saudi-Arabië mijdt de Rode Zee door oorlog in Jemen

https://www.trouw.nl/home/varen-de-tankers-straks-langs-afrika-saudi-arabie-mijdt-de-rode-zee-door-oorlog-in-jemen~a7900cab/ via @trouw
Titel: Re: Toekomst Midden-Oosten
Bericht door: Ace1 op 05/08/2018 | 10:48 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 05/08/2018 | 09:10 uur
Varen de tankers straks langs Afrika? Saudi-Arabië mijdt de Rode Zee door oorlog in Jemen

https://www.trouw.nl/home/varen-de-tankers-straks-langs-afrika-saudi-arabie-mijdt-de-rode-zee-door-oorlog-in-jemen~a7900cab/ via @trouw

Niet helemaal waar in het westen van Saoedi-Arabië ligt de havenplaats Djedda  en daar zullen de olie  tankers wel geladen worden. En daarnaast heeft  Saoedi-Arabië ook nog havenplaatsen in de Golf van Akaba.