Onrust Jemen

Gestart door Elzenga, 12/03/2011 | 21:03 uur

dudge

Citaat van: Lex op 26/03/2015 | 22:38 uur
Wat is het stil hier. :angel:

Nou, vooruit:
Saudi-Arabië bombardeert stellingen in Jemen

Saudi-Arabië heeft afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen tegen sjiitische Houthi-rebellen. Er zijn niet alleen doelen in de hoofdstad Sanaa gebombardeerd, maar ook in het noorden en noordwesten van het land. Daar komen de Houthi's oorspronkelijk vandaan.
Onder leiding van Saudi-Arabië voeren landen van de Arabische Liga sinds woensdag luchtaanvallen uit op de Houthi's, die meer macht en invloed willen in Jemen. Saudi-Arabië heeft naar eigen zeggen ook 150.000 militairen gemobiliseerd voor een mogelijke grondoorlog.
Opgeklopt
"Ook andere deelnemende landen, zoals Egypte, zeggen dat ze bereid zijn om mensen naar Jemen te sturen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Maar dat gebeurt niet van vandaag op morgen." 
De sjiitische Houthi's hebben steun van het eveneens sjiitische Iran. Er zijn aanwijzingen dat Iran wapens levert, maar het bewijs is niet keihard. "De Iraanse steun wordt opgeklopt door de landen die bombarderen", zegt Van Hoorn. "Zij zijn bang dat Iran een grote rol gaat spelen."
Erdogan
De Turkse president Erdogan tolereert de steun van Iran aan de Houthi's niet. Turkije sluit zich daarmee aan bij de Arabische coalitie. "Turkije bemoeit zich er nu ook mee, maar vecht nog niet mee", zegt Van Hoorn. Hij denkt niet dat Erdogan concrete plannen heeft voor actie tegen Iran.
De Jemenitische president Hadi is gevlucht naar de Saudische hoofdstad Riyad.

http://nos.nl/artikel/2027124-saudi-arabie-bombardeert-stellingen-in-jemen.html



En natuurlijk hebben de Linksen, in dit geval Duitsers, zich vooral bezorgd getoond over de techniek, ze maken zich zorgen dat Duitse wapentechnologie wordt ingezet in de strijd. Tsjonge:

Duits:
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/jemen-kaempft-saudi-arabien-mit-deutschen-waffen-a-1025748.html



Lex

Wat is het stil hier. :angel:

andré herc

Bij aanvallen met drones in het zuiden van Jemen zijn vandaag 25 vermoedelijke leden van al-Qaida gedood. Gisteren kwamen al tien al-Qaidastrijders en drie burgers om door een luchtaanval in het afgelegen en bergachtige gebied.

De aanvallen waren gericht op al-Qaidakampen. Volgens de autoriteiten waren ''terroristische elementen" van plan om aanvallen te plegen "op belangrijke militaire en burgerdoelen''.

Het ministerie van Defensie van Jemen geeft geen nadere details. Volgens lokale bronnen cirkelde steeds een onbemand toestel boven het gebied voorafgaand aan een aanval.

Omstreden

De Verenigde Staten zetten al jaren drones in om strijders van al-Qaida in Jemen uit te schakelen, maar doen daar verder geen uitspraken over. De Amerikaanse droneaanvallen zijn omstreden omdat er ook veel gewone burgers door sneuvelen.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Doden in Jemen door aanval met drone
18-5-13 - 21:26  bron: ANP 
In Zuid-Jemen zijn zaterdag zeker vier mensen in een auto omgekomen door een aanval met een onbemand vliegtuigje (drone). De inzittenden waren vermoedelijk leden van de terreurorganisatie al-Qaeda, aldus lokale functionarissen. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Het is niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd, maar in het verleden voerden de Verenigde Staten geregeld raketaanvallen uit met drones.

De Jemenitische tak van al-Qada wordt door de VS omschreven als de meest gevaarlijke terreurbeweging, die het onder meer gemunt zou hebben op internationale lijnvliegtuigen.

ad.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Grote aanval op legerbasis Jemen

Een ongeluk gisteren bij een wapenopslag in Sanaa, waarbij vier soldaten werden gedood door een explosie EPA

Toegevoegd: vrijdag 19 okt 2012, 09:50

Bij een aanval van militanten op een legerbasis in het zuiden van Jemen zijn enkele tientallen doden gevallen. De doden zijn zowel militairen als militanten, vermoedelijk van al-Qaida.

Twee mannen in legeruniform reden een vrachtwagen, geladen met explosieven, het terrein op en bliezen zichzelf op. Daarbij kwamen zijzelf en tien militairen om het leven.

Kort na de aanslag werd de basis aangevallen vanuit de Golf van Aden. In het vuurgevecht dat daarop uitbrak, kwamen drie militairen en elf militanten om het leven.

Drones
Jemen is de afgelopen weken vaker opgeschud door aanslagen. Naar wordt aangenomen is dat een reactie op de intensievere inzet van Amerikaanse drones op doelen van al-Qaida.

Tijdens het bewind van de verdreven president Saleh slaagde al-Qaida erin grote delen van Zuid-Jemen in handen te krijgen.

Sinds het vertrek van Saleh, in februari, voert de regering een groot offensief tegen al-Qaida en werd veel gebied heroverd. Als reactie heeft al-Qaida het aantal aanslagen opgevoerd.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

VS erkent acties Jemen en Somalië

zaterdag 16 jun 2012, 02:02

Het Witte Huis heeft voor het eerst erkend dat het Amerikaanse leger aanvallen uitvoert op strijders van al-Qaida in Jemen en Somalië. De Amerikaanse betrokkenheid bij de strijd in die landen is al jaren een publiek geheim, maar tot nu toe wilde het Witte Huis daar nooit iets over zeggen.

Veel details geeft het Witte Huis niet in de brief die namens president Obama aan het Congres is gestuurd. Er staat alleen in dat het Amerikaanse leger "directe actie" onderneemt tegen strijders van al-Qaida en aanverwante organisaties in Jemen en Somalië.

Drones
Volgens deskundigen verwijst de term "directe actie" naar dodelijke aanvallen op terroristen, waarvoor vaak drones worden gebruikt. Dat zijn onbemande, op afstand bestuurde vliegtuigjes die zowel het Amerikaanse leger als de CIA gebruikt.

In de brief wordt niet over drones gesproken. Wel erkende anti-terreurchef van het Witte Huis, John Brennan, in april dat de VS zulke vliegtuigjes gebruikt om terroristen uit te schakelen. Hij noemde toen alleen geen landen.

Open
Obama vindt dat de tijd rijp is om iets opener te zijn over de Amerikaanse betrokkenheid bij de strijd tegen terroristen in Jemen en Somalië. De VS heeft zijn betrekkingen met de Jemenitische regering de laatste tijd verbeterd, waardoor de Amerikaanse aanvallen in dat land niet zo gevoelig meer liggen. Voor Somalië gelden zulke gevoeligheden minder, omdat dat land in feite al meer dan twintig jaar in anarchie verkeert.

In de brief wordt de organisatie 'al-Qaida op het Arabisch Schiereiland', die zijn thuisbasis in Jemen heeft, omschreven als de meest actieve en gevaarlijke tak van al-Qaida.

Bron: NOS

Lex

'Vele doden door aanslag op militairen Jemen'

SANAA - Een zelfmoordaanslag in het centrum van de Jemenitische hoofdstad Sanaa heeft maandag aan zeker 96 mensen het leven gekost.

Ook raakten circa 300 mensen gewond, meldden medische functionarissen. Politiebronnen spraken over 63 doden. De slachtoffers zijn vooral militairen.

Een persoon die in een militair uniform was gekleed, blies zich op te midden van militairen. Die oefenden op het al-Sabeenplein niet ver van het presidentieel paleis voor de parade die dinsdag wordt gehouden om de 22e verjaardag van de vereniging van Noord- en Zuid-Jemen te herdenken.

Volgens een medewerker van de Jemenitische strijdkrachten waren onder anderen de stafchef van het leger en de minister van Defensie aanwezig. Die bleven ongedeerd.

Strijd tegen al-Qaeda

Het is een van de meest bloedige aanslagen sinds de komst van president Abdrabuh Mansur Hadi. Hij nam in februari de macht over met de belofte ten strijde te trekken tegen het terreurnetwerk al-Qaeda. De groepering wint aanhangers in het Arabische land.

Vorige week begon het leger een groot offensief om de steden Zinjibar en Jaar in het zuiden te heroveren. Vrijdag kwamen daarbij zeker 22 strijders van al-Qaeda en 12 militairen om het leven.

ANP
21 mei 2012 12:25

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Zeker 34 doden in Jemen – groot offensief tegen Al-Qaeda gaat door

door Niels Posthumus

Bij gevechten tussen het Jemenitische leger en strijders van Al-Qaeda in het zuiden van Jemen zijn gisteren ten minste 34 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AP. Nog eens twee mensen verloren het leven bij aan aanval met een onbemand vliegtuig.

Vanaf vrijdagavond vochten Jemenitische militairen in de zuidelijke provincie Abyan enkele veldslagen uit met Al-Qaeda-strijders. De gevechten hielden gisteren de hele dag aan. In totaal kwamen twaalf militairen en 22 Al-Qaida-strijders om het leven. Vooral rondom de stad Jaar werd zwaar gevochten. De stad is sinds vorig jaar in handen van de opstandelingen.

De drone-aanval had plaats in de centraal gelegen provincie Bayda. Een Somaliër en een Jemeniet werden bij de aanval gedood.

Gevechten onderdeel van groot offensief tegen Al-Qaeda

Het Jemenitische leger, dat door de VS wordt gefinancierd en getraind, kondigde ruim een week geleden aan een groot offensief te zijn gestart om de controle over de door Al-Qaeda gecontroleerde steden Zinjibar en Jaar te heroveren.

Strijders van Al-Qaeda namen de steden vorig jaar in en hebben inmiddels een groot deel van zuid-Jemen onder controle. De afgelopen dagen vielen bij gevechten tussen het leger en de terroristengroep een onbekend aantal doden.

De strijd tussen het Jemenitische leger en Al-Qaeda is extra hevig opgelaaid na het begin van de volksopstand tegen de inmiddels afgetreden president Ali Abdullah Saleh begin vorig jaar.

http://m.nrc.nl/nieuws/2012/05/20/zeker-34-doden-in-jemen-bij-strijd-tegen-al-qaida/

Elzenga

17 mei 2012, 16:48
Leger Jemen boekt winst op Al-Qaeda – klap voor terreurnetwerk
Jemen Zinjibar

Jemenitische militairen hebben in het zuiden van Jemen stevige terreinwinst geboekt op strijders van Al-Qaeda in de stad Zinjibar. Dat meldt persbureau AP. Toch verloopt de opmars traag, omdat er wordt gevreesd voor een verrassingsaanval van Al-Qaeda-strijders.

Het Jemenitische leger pobeert Zinjibar uit handen van Al-Qaeda te krijgen. Het leger zet daarbij zware artillerie en gevechtsvliegtuigen in. Al-Qaeda heeft het afgelopen jaar sterk geprofiteerd van de burgeropstand in Jemen en heeft de stad en andere delen in het zuiden gedurende deze periode ingenomen.

Een volledige inname van Zinjibar zou een forse klap voor Al-Qaeda betekenen. De strijders zullen door een verlies van de stad waarschijnlijk in kleinere groepen uiteenvallen.

Het legeroffensief werd enkele dagen geleden ingezet. Gevechtsvliegtuigen en artilleriebeschietingen maakten de weg vrij voor de grondtroepen. Het leger wordt gesteund door Amerikaanse militairen die helpen bij de coördinatie van bombardementen en aanvallen.

Even ten oosten van Zinjibar, in de stad Shibam, werden twee voertuigen getroffen door een raket afgevuurd door een drone. Eén voertuig werd compleet vernield en de drie inzittenden (vermoedelijk Al-Qaeda-strijders) kwamen daarbij om het leven. Twee personen in het tweede voertuig raakten gewond.

Nabij de stad Lawder werden, nadat Al-Qaeda zich had teruggetrokken, de lichamen aangetroffen van elf Jemenitische soldaten en vrijwilligers die aan de kant van het leger vochten. De slachtoffers zijn vermoedelijk geëxecuteerd. Volgens het leger is het gebied rondom Lawder inmiddels grotendeels vrij van Al-Qaida-strijders.
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/17/leger-jemen-dringt-verder-door-in-bolwerk-al-qada/

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Suspected US drone kills 2 Qaeda militants in Yemen

AFP | 2 hours ago

ADEN: A suspected US drone strike killed two al Qaeda militants on Thursday in eastern Yemen, as an army offensive against the extremist group entered its sixth day, a local official said.

Speaking on condition of anonymity, the official said the two al Qaeda suspects were killed in a strike on their car in Shibam, a historic city in Yemen's Hadramawt province.

Air strikes on al Qaeda targets in Yemen have increased since the Yemeni army, backed by US experts, launched an offensive on Saturday to retake southern cities that in the last year had fallen under al Qaeda control.

At least 144 people have been killed in the last six days of fighting which has centred around the three cities of Loder, Jaar and Zinjibar in the southern Abyan province.

A military official involved in the offensive said on Thursday that al Qaeda gunmen retreated from three locations on the outskirts of Loder.

"We have cleansed Loder (of al Qaeda) and the fighters have been forced to flee," said the official on condition of anonymity.

Al Qaeda remains in control of Zinjibar, Abyan's capital, though diplomats and officials said on Wednesday that the Yemeni military was advancing towards the southeastern entrance of the city.

One local official said on Thursday that the Yemeni airforce launched several late night airstrikes on the southern cities of Shaqra and Arqoub, both near Zinjibar, though no casualties were reported.

A force of around 20,000 soldiers from all regions in the south are believed to be engaged in the operation launched on Saturday.

They are backed by armed militias, mostly local residents of the towns and cities in the south that since the ouster of veteran leader Ali Abdullah Saleh and the election of a new president earlier this year have thrown their support behind the Yemeni military.

http://dawn.com/2012/05/17/suspected-us-drone-kills-2-qaeda-militants-in-yemen/

Lex

The mysterious U.S. F-15E Strike Eagle detachment in Djibouti.

Are they conducting covert air strikes in Yemen?

Posted by David Cenciotti in Military Aviation.

Although their presence over there is not a secret (since it was announced about 10 years ago and you can see some by simply pointing Google Earth on Djibouti International Airport, as done in this interesting OSGEOINT analysis) what's still unclear is what eight U.S. F-15Es are currently doing in the Horn of Africa.

They are reportedly serving in support of Combined Joint Task Force – Horn of Africa, as an Expeditionary Squadron of the 380th Expeditionary Operations Group, based at Al Dhafra, in the United Arab Emirates, and responsible for the "war on terror" in the region, but what's their actual mission remains a (sort-of) mystery.

Little information can be found on official sources: among the press releases of the Task Force you will only find a news about the change of command that took place on May 6. It confirms what we already know: previous detachment was provided by the U.S. Air Force in Europe's  48th Fighter Wing through the 492nd Expeditionary Fighter Squadron, from RAF Lakenheath in the UK, and the new one, the 336th Expeditionary Fighter Squadron, is provided by the 4th FW from Seymour Jonhnson AFB, NC.

By the way, the Strike Eagles recently spotted at Moron airbase, Spain, were on their ferry flight to Camp Lemonnier and not to Afghanistan (as initially believed).
 
Even if the American military presence across the world is usually very well advertised, the U.S. keep a low profile on the operations launched by the Air Force's Strike Eagles from Eastern Africa.

The reason for such prudence maybe that, along with the Reaper drones, even the F-15Es are conducting air strikes in Yemen (and Somalia).

Indeed, counter terrorism operations with attacks aimed at Al Qaeda in the Arabian Peninsula, including drone strikes but also naval bombardments, cruise missiles and air strikes, have increased a lot in the last years: the most recent air strikes brought the 2012 total to more than 15, about as many in the previous 10 years combined.

Some of the air strikes in Yemen were reportedly launched with the support of warplanes believed to be Yemeni Air Force ones. But there are also chances that U.S. conventional planes have been involved in air-to-surface operations officially or unofficially credited to the Yemeni government.

As happened on Mar. 11, 2012, when local residents reported that planes bombarded the town and a senior Yemeni official confirmed the U.S. inolvement by saying that "The U.S. did not inform us on the attacks. We only knew about this after the U.S. attacked" to the CNN; or on Mar. 18, when an air strike was claimed by the Yemeni government, even if the local Air Force was unable to launch an aerial bombardment as most of its personnel was on strike.

Air strikes with conventional planes are considered less respectful of the local nation's sovereignity than drones' attacks and this could be the reason for keeping the eventual F-15E involvement in the area a bit confidential.

Robots can silently fly for several hours and use their few missiles/bombs when needed. That's why drones are the weapon of choice to fight Qaeda in Yemen.

However, when you need to quickly reach a distant target and hit it with a considerable payload, you might find a Strike Eagle a better platform to undertake the task.

The Aviationist,
May 11, 2012

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Blogger Shines Light on U.S. Shadow War in East Africa

By David Axe
May 15, 2012 

An innocuous-seeming U.S. Air Force press release. A serendipitous satellite image in Google Earth. Snapshots from a photographer on assignment at a Spanish air base. The crash of an Air Force F-15E Strike Eagle fighter-bomber in the United Arab Emirates. These are some of the fragments of information that Italian aviation blogger David Cenciotti has assembled to reveal the best picture yet of the Pentagon's secretive war in the Arabian Peninsula and East Africa.

In a series of blog posts over the past two weeks, Cenciotti has described in unprecedented detail the powerful aerial force helping wage Washington's hush-hush campaign of air strikes, naval bombardments and commando raids along the western edge of the Indian Ocean, including terror hot spots Yemen and Somalia. Cenciotti outlined the deployment of eight F-15Es from their home base in Idaho to the international air and naval outpost at Camp Lemonnier in Djibouti, north of Somalia.

Over the years there have been hints of the F-15s' presence in East Africa, but "their actual mission remains a (sort-of) mystery," Cenciotti writes. Based on the evidence, he proposes that the twin-seat fighter-bombers — one of the Air Force's mainstay weapon systems in Afghanistan — are dropping bombs on al-Qaida-affiliated militants in Yemen. If true, that means the U.S. intervention in the western Indian Ocean is far more forceful, and risky, than previously suggested.

Ten years ago the Air Force openly acknowledged the initial F-15E rotation in Djibouti, but since then the flying branch has released few details. New official information on the Indian Ocean aerial armada has emerged only after airplanes crashed. An accident involving an Air Force MQ-9 Reaper drone in the Seychelles late last year forced the Pentagon to admit it was building a drone base on the island nation. Reporters followed the Seychelles lead to uncover additional Reaper bases in Yemen and Ethiopia. Armed drones operated by the CIA and the military have killed scores of militants in Somalia and Yemen under steadily loosening rules of engagement.

Similarly, the deaths of four American airmen in a crash in Djibouti in February confirmed the involvement of the secretive U-28 spy plane in the escalating intervention.

The F-15Es carry more bombs and fly much faster than the Cessna-size, propeller-driven Reapers. Where the long-endurance drones are persistent and patient, the twin-engine Strike Eagles are fast-reacting and powerful. "When you need to quickly reach a distant target and hit it with a considerable payload, you might find a Strike Eagle a better platform," Cenciotti explains. On the other hand, "air strikes with conventional planes are considered less respectful of the local nation's sovereignty than drones' attacks," he adds. "This could be the reason for keeping the eventual F-15E involvement in the area a bit confidential."

Again, it was a crash that helped draw reporters' attention to the F-15s in Djibouti. In early May a photographer friend of Cenciotti photographed several Strike Eagles passing through Spain's Moron air base en route to an unspecified deployed location. One of the F-15s crashed near its next layover in the United Arab Emirates. (The two crew members ejected safely.) Cenciotti scrutinized the aircraft involved and matched them up with a Pentagon press release describing a change-of-command ceremony for a fighter squadron in Djibouti.

An image from Google Maps showing six F-15s on the ground in Djibouti helped confirm Cenciotti's theory that Strike Eagles are active in the Indian Ocean region. Evidence the jets are bombing Yemen is more circumstantial: Cenciotti notes that the pro-U.S. Yemeni air force was on strike at the time of one widely reported air raid in the country, meaning another nation was likely responsible for the hit.

The 37-year-old Cenciotti rivals ace Aviation Week reporter Bill Sweetman for breaking news about military aircraft. But his strict focus on aviation means he misses other compelling evidence of the U.S. shadow war in East Africa and the Arabian Peninsula. The Navy maintains around 30 warships in the Indian Ocean as part of several international task forces. American destroyers have launched missiles and fired guns at terrorists in Somalia and Yemen.

But arguably the most interesting vessels in the area are also the least flashy. Lewis and Clark-class supply ships, normally used to carry fuel and cargo, have also been used as Afloat Forward Staging Bases — in essence, seaborne military camps for housing Special Forces and launching helicopters and small boats. The ships can be configured with makeshift jails for holding captured pirates and, in theory, terror suspects.

The Lewis and Clark class ship Carl Brashear visited Djibouti in early May, according to a military press release. Where the ship went next — and what exactly she did there — is unclear. But if Cenciotti's investigation of the F-15s is any indication, there could be a surprising truth beneath the layers of official secrecy concealing America's underreported Indian Ocean shadow war.

http://www.wired.com/dangerroom/2012/05/indian-ocean-shadow-war/

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Drone doodt strijders al-Qaida
Toegevoegd: zondag 13 mei 2012, 00:39

In Jemen zijn zestien vermeende strijders van al-Qaida gedood toen ze onder vuur werden genomen door onbemand Amerikaans vliegtuigen. Dat melden lokale autoriteiten en ooggetuigen.

Zes strijders zaten in een voertuig op de weg tussen Shabwa en Marib. Ze werden getroffen door twee raketten die vanuit de zogeheten drone werden afgevuurd. Bij het dorp al-Hosoon kwamen nog eens tien strijders in een auto om het leven bij een aanval door een drone.

De Verenigde Staten voeren geregeld aanvallen uit op strijders van al-Qaida met onbemande toestellen. Een week geleden kwam bij een vergelijkbare aanval Fahd al-Qasaa om het leven.

Hij werd gezien als de militaire leider van al-Qaida in Jemen en zou achter de aanslag gezeten hebben op Amerikaanse marineschip USS Cole in de haven van Aden in 2000.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Amerikaanse drone doodt 24 leden al-Qaida in Jemen

8/04/12 - 13u58  Bron: belga.be Het Jemenitische leger voert al een tijdje een felle strijd tegen al-Qaidastrijders. © epa.
Vannacht zijn bij luchtaanvallen 24 vermeende leden van al-Qaida gedood in Jemen. Dat zeggen zowel het Jemenitische ministerie van Defensie en een stamhoofd. Eerder werd melding gemaakt van acht doden.

Volgens het ministerie van Defensie kwamen zestien leden van al-Qaida om bij een luchtraid op Koud, bij het zuidelijk gelegen Zinjibar. Die provinciehoofdstad is sinds mei vorig jaar in handen van vermeende al-Qaidastrijders.

Acht andere vermeende leden van het terreurnetwerk kwamen om toen hun wagen getroffen werd door een raket. Dat gebeurde in het zuidoosten van Jemen. Die informatie komt van een stamhoofd, volgens wie de aanval het werk was van een Amerikaanse drone.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Wereld/article/detail/1420491/2012/04/08/Amerikaanse-drone-doodt-24-leden-al-Qaida-in-Jemen.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

US drones, Yemen army kill 9 extremists: local official

American air strike on southern Yemen kills at least nine militants believed to be Al-Qaeda members

AFP , Monday 12 Mar 2012

Nine suspected Al-Qaeda militants were killed in an artillery attack by the Yemeni army backed by US drone strikes on their strongholds in the country's south, a local official told AFP Monday.

Three extremists were killed when US drones fired missiles late on Sunday targeting their weapons hideouts in Jabal Khanfar, a hill overlooking the Abyan town of Jaar, which is controlled by Al-Qaeda militants, the official said.

A large amount of weapons seized by the militants in an attack against the army that left 185 soldiers earlier this month, were destroyed in the shelling, said the official who spoke to AFP by telephone from Jaar.

Six other militants were killed when the army bombed one of their hideouts in Makhzan, southeast of Jaar, the official said, asking not to be named.

Witnesses and officials said on Sunday that six US drone missiles had targeted the suspected weapons hideouts in Jabal Khanfar.

Witnesses reported seeing columns of smoke billowing into the sky from the targeted locations and said that government buildings, now controlled by Al-Qaeda fighters, had been damaged.

Al-Qaeda extremists took over Zinjibar, Abyan's provincial capital, in May, and then overran several nearby towns across the south, including Jaar.

Air strikes by Yemeni and US planes on Friday and Saturday killed at least 33 suspected Al-Qaeda militants in Abyan and Al-Bayda provinces, south of the capital, residents and local officials said.

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/36543/World/Region/US-drones,-Yemen-army-kill--extremists-local-offic.aspx