U(C)AV ontwikkelingen

Gestart door Elzenga, 29/10/2011 | 19:50 uur

Ronald Elzenga

Was A New Type Of Drone-Launched Weapon Used To Kill Al Qaeda's #2 Man?
The images from the scene suggest an unfamiliar drone-launched weapon attacked Abu Khayr al-Masri's sedan with extreme precision and little collateral damage.
By Tyler RogowayFebruary 27, 2017

http://www.thedrive.com/the-war-zone/7914/was-a-new-type-of-drone-launched-weapon-used-to-kill-al-qaedas-2-man?xid=twittershare

Ronald Elzenga

AFP news agency
‏@AFP
First-person view drone racing takes off: 'It's like you're a bird,' says Britain's 16-year-old champion @AFPfeature http://u.afp.com/4c65


De drone-hunters van morgen en de nabije toekomst?!


Elzenga

Citaat van: Poleme op 06/05/2016 | 23:05 uur
.......

We hadden ook voor een Europees alternatief kunnen gaan.
We nemen een Piaggio Avanti of de indrukwekkende en records brekende Grob G520 (NG) en rusten die uit met een Wescam MX-15HDi zoals onder de CH-47F Chinook zit. Als radar nemen we de AESA Seaspray 5000E, die ook in de nieuwste Super Lynx zit.
Zie:  http://www.grob-aircraft.com/index.php/technical-specification-23.html
In de eerste fase opereren we gewoon als Conventionally Piloted Aircraft (CPA) met een of twee 2-voeters in de stuurhut en 1 a 2 sensor operators (senso).
Tegelijkertijd beginnen we met het ontwerpen van een Ground Control Station (GCS).
In de tweede fase gaan we dit GCS bevolken met een schaduw bemanning, bestaande uit een vlieger en een senso die deze Optionally Piloted Vehicle primair bedient. 
In deze OPV komen nog wel 1 a 2 vliegers die overnemen in geval van calamiteit.  Gezien het feit dat op afstand bestuurbare vliegtuigen 10 x vaker neerstorten.
Die hogere crash rate gaan we natuurlijk proberen te verlagen door verbeteringen in software en het integreren van sensoren zodat men in het GCS als het ware rondom en in het vliegtuig kan waarnemen en met een tactiel vest zelfs kan voelen wat er in het OPV gebeurd.
Zie:  www.kennislink.nl/publicaties/tactiel-vest-houdt-piloot-in-positie
In Nederland zijn we erg goed in het ontwikkelen van geavanceerde software, integratie van diverse componenten en ontwikkeling van wereld klasse radar sensoren

Is de software stabiel, werkt alle hardware in kist en GCS naar behoren, is de verbinding betrouwbaar. Hebben de Europese luchtvaart autoriteiten geconcludeerd dat onze kist ook als Remotely Piloted Aircraft door civiel luchtruim kan vliegen.  En zijn onze politici gerust gesteld.  Dan veranderen we in fase 3 de OPV in een volwassen RPA die ook als basis kan dienen voor verdere RPA's en autonome robot vliegtuigen.
Er zijn inderdaad een aantal interessante Europese alternatieven beschikbaar. Een aantal EUropese landen zijn nu bezig met de ontwikkeling van een MALE UCAV. Ik ben benieuwd wat dat wordt. Tot die tijd is denk ik de Reaper voor Nederland de beste keuze...ook gezien de invoering bij meerdere EU/NAVO lidstaten. Er zijn interessantere alternatieven denkbaar...ik ging eerst nog voor de Piaggio Hamerhead...maar dat wordt toch te beperkt opgepakt. En ik vind eigendom van een Golfstaat toch net even minder wenselijk dan van een bedrijf binnen de eigen EU of NAVO lidstaat.

Poleme

#252
Zelfrijdende auto moet nog veel leren.

De zelfrijdende auto komt eraan. Vijftig exemplaren rijden woensdag 16 maart '16 tijdens een proefrit over rijksweg A2. Technisch kan het, maar hoe bepaal je wat zo'n auto doet in een noodsituatie? En ook: wíe bepaalt dat? Een fatale fout ligt op de loer.

Valentijnsdag in Mountain View, Californië. Een auto sorteert rechts voor. Omdat er zandzakken op de rijbaan liggen, wil hij weer terug naar de linkerrijbaan. Er valt een gaatje en de auto trekt op om in te voegen. Maar een bus die eraan komt, mindert geen vaart. Een kras op de bus en een deuk in de auto zijn het resultaat.

Dit ongelukje van niks, dat iedereen had kunnen overkomen, werd vorige maand wereldnieuws, want de auto was een zelfrijdende auto van Google. De machine, die al miljoenen schadevrije kilometers had afgelegd, maakte een inschattingsfout met een ongeluk als gevolg. De vraag is nu: willen we accepteren dat zelfrijdende auto's, geprogrammeerd door fabrikanten, fatale fouten kunnen maken?

Is het filosofie?
Universitair hoofddocent Jan Broersen doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar de ethiek van kunstmatige intelligentie, onder andere bij zelfrijdende auto's. Broersen is informaticus én filosoof. ,,De verantwoordelijkheid van kunstmatige intelligentie is uiteindelijk een filosofisch onderwerp. Informatici hebben hun focus op de vraag hoe je de machines maakt, niet op de vragen die ze oproepen. Maar hoe zit het als er iets fout gaat? Ethici en filosofen denken daarover na.''

Want wat doet de auto als een jongetje plots de weg op rent en de enige manier om het kind te ontwijken, leidt tot een frontale botsing met een tegenligger? Misschien redt de zelfrijdende auto door uit te wijken het leven van het kind en behoedt de airbag de bestuurder voor een akelige dood. Maar wat doet de auto als-ie weet dat je zelf drie kinderen in de auto hebt en de tegenligger een vrachtauto is?

Goed en fout.
,De vraag is hoe we dat in een auto moeten programmeren, zodanig dat het door ons allemaal wordt geaccepteerd,'' zegt Broersen. ,,Je kunt systemen maken die redeneren met morele regels en wetten. En met andere technieken kun je een auto ook een soort normbesef geven. De afwegingen worden dan gemaakt door hem heel veel voorbeelden te geven van wat goed en fout is. Wat een auto met dat overstekende kind moet doen? Wat vind je dat een mens zou moeten doen? Als je daar uit bent, kun je het in de auto programmeren. Maar het soort afwegingen dat een mens maakt, zullen we zelfrijdende auto's nooit gunnen. Als een auto zelfstandig een beslissing neemt waarbij iemand om het leven komt - waarvan wij later zeggen: dat was echt fout - dan heeft de maker van die auto een probleem.''

Momenteel voeren de voordelen van een zelfrijdende auto nog ruimschoots de boventoon. Wereldwijd komen jaarlijks 1,2 miljoen mensen om in het verkeer. De zelfrijdende auto gaat dat aantal verkeersslachtoffers enorm reduceren. ,,Een zelfrijdende auto is nooit moe, heeft geen slechte ogen, heeft geen ruzie met zijn partner. Het gebrek aan kunstmatige intelligentie wordt gecompenseerd door een betere rijvaardigheid.''

Maar er is nu nog niets geregeld als het gaat over welke normen en waarden we een zelfrijdende auto moeten meegeven. Krijgt een Audi andere normen dan een Google Car? Maakt een Apple andere ethische afwegingen dan een BMW? Broersen: ,,Misschien krijgen we wel verschillende soorten zelfrijdende auto's. Nu kiezen we op snelheid en comfort. Misschien komt er een auto die remt voor dieren en baseren mensen hun aankoop op het ethisch handelen van de auto. De politiek zal de leemte in de wetgeving moeten aanpassen. Die discussie barst pas los op het moment dat er mensen komen te overlijden door zelfrijdende auto's.''

Aansprakelijk.
Bij de testrit van morgen op de A2 wil verzekeringsmakelaar Aon inzicht krijgen in wie straks aansprakelijk is bij een ongeluk: de 'bestuurder' of de fabrikant. De auto's van BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo mogen overigens nog niet zelf sturen, ze bepalen alleen de snelheid en de onderlinge afstand.

De Conventie van Geneve, Rules of Engagement.
Ook een gerobotiseerd wapensysteem kan normen en waarden worden aangeleerd.
Zowel in vredestijd als in oorlog willen we natuurlijk eerst onze voorhoofd kwab van de hersenen gebruiken.  Daar gebeurd: Planning, Organiseren, Geheugen, Impulscontrole,
Het oplossen van problemen,  Selectieve aandacht, Besluitvorming, Het beheersen van het gedrag en de emoties.

Naar den Oorlog.
Maar dan kom je in een conflict situatie, tijd om fatsoenlijk na te denken is er niet.  Tijd om de instincten aan te spreken in de hersenstam. 
De hersenstam speelt een vitale rol in aandacht, opwinding, en bewustzijn.  De hormonen gieren 'door de keel', agressie, angsten.  En daar wordt ook de beslissing genomen: vecht ik of ga ik vluchten?
Hoe gaat een gerobotiseerd wapensysteem zonder al die hormonen dit oppakken ?
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Poleme

#251
Back To The Future.  Kunstmatige Intelligentie in Wapensystemen.

1988, de Intel 80386 processor met een klok snelheid 16 - 40 MHz (Mega Hertz) is dan al 3 jaar op de markt.

In een laboratorium van LockheedMartin wordt een demonstratie gegeven van de Pilot's Associate (PA).
PA was een gezamenlijk project van DARPA, de US Air Force, LockheedMartin en McDonnell Douglas van 1986 tot en met 1992.
De Pilot's Associate was Kunstmatige Intelligentie bedoeld om de vlieger te helpen bij het maken van cruciale beslissingen, het onderhouden van het omstandigheden overzicht en het beperken van de werklast.  Zeg maar een robot co-piloot.

Het Pilot's Associate project bleek een succes, maar werd nooit toegepast in de F-22A Raptor. 

Following successful demonstration of this technology, one might well ask where it is today. First, we should record the fact that the team did enjoy the unqualified support of DARPA and the Air Force for 6 years, and $42 million – a long time for DARPA funding to last. To some extent, the Lockheed PA team was a victim of its own early success. Demo 2 in the middle of Phase 1 was such an eye-popping success that the original development strategy was accelerated. The original plan was to demonstrate capability on Phase 1, grow to a full operational knowledge base in Phase 2, and achieve real-time performance on a stable knowledge base in Phase 3. With the success of Phase 1, it was decided to combine the original Phases 2 and 3, simultaneously enhancing the knowledge bases and recoding for real-time operation. There were significant issues associated with achieving real-time, notably getting C++ to behave properly across multiple processors with shared memory. Consequently, at the time when we needed aggressive marketing to promote the next phase of development, it appeared that we were not going to achieve the revised goals of Phase 2. The marketing effort faded, and in spite of the eventual success of Demo 4, there was no follow-on activity in place.

The situation was not helped by the state of the F-22 program at that time. While DARPA and the Air Force were looking to the F-22 as the application vehicle for this technology, neither the contractor team (Lockheed Martin and Boeing) nor the Air Force Program office could be convinced of the applicability of the technology. At that period of time, there were no aircraft flying, and the program was more concerned with the airframe and its cost than with the potential that more technology in the cockpit might help the pilot to be more effective.

So the the applicability of this concept was demonstrated in a realistic simulation environment, but it was left to the PA contractors to take the technology to the marketplace. The following is a partial list of the subsequent applications:

The Rotorcraft Pilot's Associate is the Army's application of PA technology. The Lockheed team combined with Sikorsky helicopters to compete against a team that has subsequently by way of acquisitions become Boeing helicopters. The Boeing team, using the technology from the McDonnell Douglas Pilot's Associate program, was awarded the contract, and is close to flight test of the system. Some of the Lockheed team subcontractors were involved in the PVI implementation, attempting to integrate the PGG approach with the Task Network used by Boeing. I'm not sure that integration ever succeeded very well.
It seemed that Air Traffic Management (ATM) offered a significant opportunity for PA technology to improve the safety and efficiency of airline operations, and the integration of military air traffic into the civilian networks. NASA sponsored a significant amount of studies. The results were enough to show that PA technology could enable free flight throughout the continental and trans-oceanic air space, with enormous savings in operational costs for the airlines and the Air Traffic Control infrastructure, while also offering an extra level of safety. However, the handoff to the FAA was never achieved, some opportunities to demonstrate capability came and went, and the effort has languished.
(bron: http://www.dms489.com/pilots-associate/back-to-the-future/   David M. Smith, welke aan de Pilot's Associate werkte)

In de B-2A Spirit worden niet eens 386 processors gebruikt, daar moet men het nog doen met de vorige 286 processors.
Naast de Pilot's Associate had DARPA samen met de US Navy het Battle Management System, een "expert systeem" (K.I.)  aan boord van een vliegdekschip dat de bevelvoerder moest adviseren.  En DARPA had samen met de US Army een zelfde soort project met het testen van een autonoom land voertuig.
De US Navy zag af van het BMS, omdat men liever met conventionele computers werkte op basis van wiskundige algoritmes.  Stel je eens voor dat zo een BMS jou tegenspreekt of uiteindelijk slimmer blijkt te zijn dan jij, denk aan AlphaGo.
Het US Army autonoom voertuig 'beet in het zand'.  Want computer processors van die tijd konden nog niet meerdere instructies tegelijk uitvoeren, waren simpelweg nog niet snel genoeg en hadden veel te weinig RAM geheugen voor het meevoeren van databases.

In 1993 werd de "Pentium 1" ingevoerd, welke wel superscalair was, dus meerdere instructies tegelijk kon uitvoeren.  En bij de Pentium 1 processor lag het accent op rekenkracht.  De kloksnelheid ging naar 60 - 300 MHz.   Had mijn PC in 1990 nog een geheugen ruimte van 20 MB, in 1994 kocht ik een 486 met een kloksnelheid van 66  MHz en 350 MB geheugen.
Sinds 2008 kunnen we gebruik maken van processors zoals de Intel Core i7 met een kloksnelheid van 2,66 - 4,40 GHz en harde schijven met 500 GB tot 1 TerraByte.
Dus willen we veel rekenkracht en geheugen kwijt in de zeer beperkte ruimte van een vliegtuig, helikopter of raket, dan is dat in ieder geval geen probleem meer.

Is de hardware architectuur van de F-35A in de TR1 versie nog afkomstig uit de tweede helft van de nineties.
In de F-35A block 3 zit de TR2 hardware en die electronica en haar architectuur stamt uit de tweede helft van het vorige decennium.
De werkdruk in de F-35A is net als in de F-22A veel lager dan in de F-16.  Bij wijze van spreken: je rijdt vandaag in het lekkere zonnetje met je Porsche door de straat.
Je moet even met je rechterhand door het bijrijders vakje / kastje tasten om je zonnebril te vinden.  Tegelijkertijd kijk je verlekkert naar die blondine of brunette met haar korte rokje en hoge hakken op de stoep.  De boord computer van je auto zorgt er echter voor dat je niet van je rijstrook afgeraakt.
Terug naar de F-35A; je hoeft je dus minder bezig te houden met het vliegen van je kist.  Maar je kunt je nu veel meer concentreren op het vechten met je vliegend wapensysteem.

Onze krijgsmacht heeft steeds meer moeite om geschikte kandidaten te vinden.
De KLu denkt 4 MQ-9 Reapers in te kunnen zetten met 96 personeelsleden.
De MQ-9 is nog steeds "man in the loop", zowel qua vliegen als qua waarnemen en vechten.
Volgende stap is "man ON the loop".   Dat betekend niet meer 1 vlieger en 1 sensor operator per Reaper.   Maar 1 bemanning die meerdere Remotely Piloted Aircraft (RPA) aan gaat sturen.   Maar dan moeten die RPA's wel slimmer van zich zelf worden.
Dat zelfde geldt voor de enorme vloed aan gegevens (data) die verwerkt moet worden tot informatie en vervolgens voorzien van een context om het te veranderen in het eindproduct: inlichtingen.
Dit hele proces is monniken werk.  Stel je eens voor, als KI dit op zijn minst voor een deel kan overnemen.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Poleme

#250
Computer verslaat de mens op intuitie, niet op rekenkracht.

Google-computer verslaat wereldkampioen "go".

Overwinning Google-computer is 'doorbraak in kunstmatige intelligentie'.

Google heeft de mensheid in het algemeen en de liefhebbers van het bordspel go in het bijzonder van een illusie beroofd.  In de lopende tweekamp tussen de beste go-speler ter wereld en het Google-computerprogramma AlphaGo in Seoel heeft de machine de mens verslagen.  'Ik had niet verwacht dat AlphaGo zo'n perfecte partij zou spelen', zei regerend wereldkampioen Lee Se-dol na afloop.

Hoewel er nog 4 ronden te spelen zijn, vieren computerwetenschappers deze zege van AlphaGo nu al als een doorbraak in kunstmatige intelligentie.
Go beschouwden ze tot nu toe als de heilige graal in hun vak.   Het klassieke Chinese bordspel met zijn biljoenen mogelijke zetten is veel complexer dan schaken.
Met dat bordspel liet de machine - IBM's Deep Blue - bijna 20 jaar terug de mens - schaakmeester Gary Kasparov - al in het stof bijten.   

Hoogleraar Max Welling van de Universiteit van Amsterdam is onder de indruk van AlphaGo's zege.  'Dat een computer het kan, was me wel duidelijk.
Dat AlphaGo nu heeft gewonnen is wel een prestatie.'   Experts hadden de kansen van de machine vooraf ingeschat op fifty-fifty.

Dat computers steeds krachtiger zijn geworden heeft zeker bijgedragen, denkt Welling, maar van grotere invloed is het zelflerende karakter van AlphaGo. Het team van Google heeft de computer met een aantal systemen laten trainen en daarvan laten leren. Zo hebben ze de machine een professionele go-speler laten nadoen en partijen laten spelen tegen een oudere versie van zichzelf. Welling noemt dat 'behoorlijk inventief. De schaal waarop hier machine learning is toegepast is nog niet eerder vertoond.'   

Zelf lerend.

Helemaal onverwacht komt de zege van AlphaGo niet.   Die versloeg eerder met ruime voorsprong de Europees kampioen go, Fan Hui: de computer won alle 5 partijen van de 34-jarige in China geboren Fransman. Vooraf had wereldkampioen Se-dol laten weten dat hij zijn kansen hoog inschat. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in elk geval dit keer zal winnen.'

Beter.

Nu go bijna kan worden bijgeschreven als triomf van de technologie groeit de lijst met spellen waarin de computer beter is. De sterkere opvolger van Deep Blue uit 1997, IBM's Watson, bracht in 2011 een nederlaag toe aan twee tegenstanders van vlees en bloed in de televisiequiz Jeopardy. In 2007 won de computer bij het woordspel Scrabble. In 1979 versloeg een computer de wereldkampioen backgammon.   

In 1994 dreigde een oud-wereldkampioen checkers (een variant van  dammen) het onderspit te delven tegen zijn digitale tegenstander Chinook. De tweekamp eindigde onbeslist omdat Marion Tinsley wegens gezondheidsproblemen afhaakte. Hij overleed een jaar later, na een carrière van 45 jaar waarin hij maar zeven partijen verloor (waarvan twee tegen de computer). Chinook zou later grootmeesters als Don Lafferty verslaan.

Computers zijn inmiddels ook al een kei in het bedenken van spellen. Vorig jaar onthulden Amerikaanse wetenschappers een programma dat zelfstandig nieuwe levels (hoofdstukken) kan ontwikkelen voor Super Mario. Hoe? Door veel naar filmpjes te kijken waarin mensen dit computerspel spelen.   (bron:Volkskrant 9 maart 2016)

In het weekend van 19 en 20 maart '16 wist AlphaGo van de 5 partijen er vier te winnen van Lee Sedol.

Computer programma's gebaseerd op wiskundige algoritmen werken heel goed in voorspelbare situaties.
Nou is er niets zo onvoorspelbaar als oorlog.  De meeste uitgevoerde acties zijn irrationeel. 
Stel je eens voor dat een Kunstmatig Intellectueel systeem jou kan helpen.  Door de (enorme) stress en geestelijke vermoeidheid op het slagveld zijn je cognitieve vaardigheden flink aangetast.  Hiermee wordt het vermogen om kennis op te nemen en verwerken bedoeld, maar ook zaken als waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie.
Je bent niet de eerste die gedood of verwond wordt omdat deze vaardigheden (zwaar) verminderd zijn door bovengenoemde omstandigheden.
En Edwin Rommel zei ooit eens: degene die de minste fouten op het slagveld maakt wint.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

StrataNL

Ben toch wel heel benieuwd hoe de AHRLAC presteert in vergelijking met bovenstaande typen.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Poleme

#248
Citaat van: Elzenga op 09/03/2016 | 20:16 uur
UAE announced as first export customer for Hammerhead UAV.

Niet zo'n verrassende aankoop aangezien bouwer Piaggio goeddeels eigendom is van 1 vd Emiraten. Mede voor mij de reden deze an sich interessante UAV (ook gezien snelheid en stabiliteit) weer te schrappen en niet langer te bepleiten voor Nederland. Had ook niet de indruk dat het toestel verder wordt aangekocht binnen Europa. De Britten, Duitsers en Fransen gaan zelf wat ontwikkelen en kiezen als interim voor variant van de Reaper. Dat is ook de Nederlandse keuze.
Een Frans defensie materiaal bedrijf kocht ooit eens een Amerikaans defensie bedrijf op.  In het congres waren ze bang dat dat door een buitenlandse onderneming overgenomen bedrijf onbetrouwbaar zou worden voor het Pentagon.  Echter, (pro)actieve congresleden hebben er voor gezorgd dat dat niet gebeurde door allerlei voorwaarden te eisen bij de overname.  En het bleek te werken.

Het is begrijpelijk dat Europese landen voor de bewezen Reaper gaan.   Maar laten we vooral niet vergeten waarom het Frans-Nederlandse Eagle-1 MALE project mislukte.
Een apart en stug land wilde weer dat haar industrie het grootste deel van het werk mocht uitvoeren.  Niet bepaald een EUropese mentaliteit, maar dom protectionisme.

In Nederland vindt men Unmanned Air Vehicles, juist omschreven als Remotely Piloted Aircraft (RPA), ten onrechte eng.
Ze zijn wel degelijk bemand, alleen zit die in een container op de grond en bestuurd de kist m.b.v. electro-magnetische signalen via een radio of satelliet verbinding.
In die RPA gaat het er nog ouderwets aan toe met stuur kabels of stangen.
Een F-16 en F-35A vlieger bestuurd zijn kist echter niet meer direct via kabels of stangen.  Zijn stuur commando's gaan eerst naar een computer, die die commando's beoordeeld op uitvoerbaarheid en daarna gaan de stuur opdrachten via electro-magnetische signalen door een electra kabel naar de roeren.  Zonder computer kan de vlieger een F-16 niet eens in de lucht houden.  En in de Euro canards, F-22A Raptor en F-35A wordt dit concept nog veel verder doorgevoerd.  Zodat je als vlieger nog minder te zeggen hebt in je 'kantoor'.  Het verschil tussen Remotely Piloted en Onboard Piloted vliegtuigen is dus aan het vervagen.
Inmiddels worden ook helikopters zoals de NH-90 en verkeersvliegtuigen zoals de Airbus A320, A330 etcetera ook op dieze manier gevlogen.

Een simpel kruisvluchtwapen zoals de Harpoon dat maar een keer gebruikt kan worden.  Wordt in de toekomst vervangen door een mini-vliegtuigje, lees bijvoorbeeld Noorse NSM / JSM of Amerikaanse Long Range Anti Ship Missile, die zelfstandig doelen kan opsporen, identificeren, zelf allerlei ontwijkende manoeuvres uitvoert, zelfstandig de zwakste plek aanvalt en kan communiceren via radio of satcom met andere gelijksoortige wapens, vliegtuigen en schepen.  Dit is dus echt een vliegende robot !!

Rent-A-UAV / UAV's leasen? 
Tussen 21-06-09 en 31-07-10 werden totaal 2.098 uur gevlogen (gemiddeld 5 uur 21 minuten) tijdens 392 missies  door gehuurde Aeronautics UAV's.  De inhuur van deze UAV's koste ca. EUR 39 miljoen exclusief mobilisatie / demob.; aanleg van een 700 x 20 meter verharde startbaan en 8 gedetacheerde Nederlandse militairen.  Duur!, daarom doen andere landen ook zo geheimzinnig over de kosten van ingehuurde UAV's.
Conventioneel bemande MC-12W Liberty, een variant van de King Air 350, deed toen USD 18 miljoen per stuk en heeft geen verharde startbaan nodig en doet missies van 6 uur.  De verbeterde King Air 350i haalt zelfs een vliegduur van 7,5 uur en kruist veel sneller en hoger dan een Aeronautics RPA.

We hadden ook voor een Europees alternatief kunnen gaan.
We nemen een Piaggio Avanti of de indrukwekkende en records brekende Grob G520 (NG) en rusten die uit met een Wescam MX-15HDi zoals onder de CH-47F Chinook zit. Als radar nemen we de AESA Seaspray 5000E, die ook in de nieuwste Super Lynx zit.
Zie:  http://www.grob-aircraft.com/index.php/technical-specification-23.html
In de eerste fase opereren we gewoon als Conventionally Piloted Aircraft (CPA) met een of twee 2-voeters in de stuurhut en 1 a 2 sensor operators (senso).
Tegelijkertijd beginnen we met het ontwerpen van een Ground Control Station (GCS).
In de tweede fase gaan we dit GCS bevolken met een schaduw bemanning, bestaande uit een vlieger en een senso die deze Optionally Piloted Vehicle primair bedient. 
In deze OPV komen nog wel 1 a 2 vliegers die overnemen in geval van calamiteit.  Gezien het feit dat op afstand bestuurbare vliegtuigen 10 x vaker neerstorten.
Die hogere crash rate gaan we natuurlijk proberen te verlagen door verbeteringen in software en het integreren van sensoren zodat men in het GCS als het ware rondom en in het vliegtuig kan waarnemen en met een tactiel vest zelfs kan voelen wat er in het OPV gebeurd.
Zie:  www.kennislink.nl/publicaties/tactiel-vest-houdt-piloot-in-positie
In Nederland zijn we erg goed in het ontwikkelen van geavanceerde software, integratie van diverse componenten en ontwikkeling van wereld klasse radar sensoren

Is de software stabiel, werkt alle hardware in kist en GCS naar behoren, is de verbinding betrouwbaar. Hebben de Europese luchtvaart autoriteiten geconcludeerd dat onze kist ook als Remotely Piloted Aircraft door civiel luchtruim kan vliegen.  En zijn onze politici gerust gesteld.  Dan veranderen we in fase 3 de OPV in een volwassen RPA die ook als basis kan dienen voor verdere RPA's en autonome robot vliegtuigen.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Ace1

UCLASS

Our approach leverages the experience of the Skunk Works® and our cross-corporation team to meet the Navy's requirements for a versatile and supportable carrier-based unmanned aircraft. UCLASS will balance endurance, early operational capability, and inherent growth that will enable operations in any environment or threat scenario.

CAPABILITIES

UCLASS is envisioned to be a versatile, carrier-based unmanned aircraft system that will provide persistent ISR collection combined with a light strike capability. Lockheed Martin's innovative approach supports the Navy's efforts to develop an operational UCLASS capability within the current schedule and budget.

http://www.lockheedmartin.com/us/products/uclass.html


Sparkplug

UK selects Certifiable Predator B as Reaper replacement

By Beth Stevenson, London | 27 April 2016

The UK Ministry of Defence has decided to procure the in-development General Atomics Aeronautical Systems Certifiable Predator B unmanned air vehicle under its Protector programme. The UAV will be acquired through a foreign military sales contract with the US Department of Defense.

It was announced in October that the UK would replace its 10-strong MQ-9 Reaper Block 1 fleet with a derivative of the type under Protector, but it was unknown at that time if it would select the certifiable variant or the Block 5 that is currently coming off the production line.

In a 26 April justification document published on the EU's website, the MoD has now revealed that a need for the new system to be flown in UK airspace has led to the decision that the certifiable Predator is the only viable selection for the requirement. Some £415 million ($606 million) will be allocated for the purchase.

"The MoD has conducted a thorough assessment phase, which has concluded that the Certifiable Predator B [CPB] is the only system capable of achieving UK military type certification and delivering the Protector requirement within the required time-scales," the document says. "The only means of acquiring the CPB is through a contract with the US DoD."

Protector will see "more than 20" UAVs acquired to replace the Royal Air Force's in-service Reapers for operations between 2018 and 2030. Speaking last October, Air Cdre Peter Grinstead, head of UK unmanned air systems at the MoD, revealed to a Royal Aeronautical Society conference in London that a new Reaper derivative would be selected for the replacement.

At that time it was unknown which configuration the MoD would select, with Grinstead saying that he could not provide details on the exact configuration until a so-called Main Gate procurement decision was made in March 2016.


The extended-range variant
General Atomics Aeronautical Systems

In February, General Atomics announced that a long-endurance Predator B, which will eventually increase the flight time of the Reaper from 27h to 40h, had carried out its first flight.

A test vehicle was retrofitted with a 24m (78.7ft)-long wing – a 4m increase – and the new variant also has an increased internal fuel capacity and additional hardpoints. The wing also has provisions for de-icing and integrated low- and high-band radio-frequency antennas.

The US Air Force has fielded an interim retrofitted Block 5 model with an extended-range capability that includes auxiliary external fuel tanks and a new wing, but General Atomics is looking towards a production variant featuring the longer wing and increased internal fuel capability as a standard that could be certified to fly in national airspace.

The longer wing is the first element for the certifiable development project, and the lead production example is expected to emerge in early 2018.

Further hardware and software upgrades planned for the certifiable MQ-9 include a sense-and-avoid capability, improved structural fatigue and damage tolerance, more robust flight control software and enhancements allowing operations in adverse weather, General Atomics says. Other improvements include short-field take-off and landing capability and spoilers on the wing to enable precision automatic landings.

https://www.flightglobal.com/news/articles/uk-selects-certifiable-predator-b-as-reaper-replacem-424667/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Elzenga

UAE announced as first export customer for Hammerhead UAV.

Niet zo'n verrassende aankoop aangezien bouwer Piaggio goeddeels eigendom is van 1 vd Emiraten. Mede voor mij de reden deze an sich interessante UAV (ook gezien snelheid en stabiliteit) weer te schrappen en niet langer te bepleiten voor Nederland. Had ook niet de indruk dat het toestel verder wordt aangekocht binnen Europa. De Britten, Duitsers en Fransen gaan zelf wat ontwikkelen en kiezen als interim voor variant van de Reaper. Dat is ook de Nederlandse keuze.

Sparkplug

UAE announced as first export customer for Hammerhead UAV

By Beth Stevenson, London | 09 March 2016

Piaggio Aero has secured the first export order for its P.1HH Hammerhead unmanned air vehicle, following the United Arab Emirates' decision to acquire eight of the type.

The P180 Avanti II twin-pusher-derived UAV will be provided to the nation under a €316 million ($347 million) deal signed between Abu Dhabi Autonomous Systems Investments and the UAE government, Piaggio said on 8 March.

Hammerhead is nearing the end of its development phase, with Piaggio collaborating with fellow Italian company Finmeccanica Airborne and Space Systems, which is providing the mission control system, sensors, data link and ground control station (GCS).

The UAE order will include an electro-optical/infrared payload, radar and "advanced communications", plus logistic support and training, Piaggio says.


Piaggio Aero

A domestic order for the medium-altitude, long-endurance (MALE) UAV came in February 2015 when the Italian air force announced plans to acquire six P.1HH air vehicles and three GCSs, deliveries of which are planned for 2016.

Hammerhead competes with platforms such as the General Atomics Aeronautical Systems Predator family of MALE UAVs, and the Israel Aerospace Industries Heron and Elbit Systems Hermes 900 aircraft.

The UAE has also ordered the Predator XP UAV, an export variant of the ubiquitous MQ-1 Predator used by the US armed forces and a number of other militaries, including Italy.

The XP variant is designed to be a surveillance-only system, and does not have the capacity to carry weaponry. While Piaggio has not referred to arming the Hammerhead, the decision of the UAE to acquire two similar types might raise that possibility.

Piaggio is owned by Mubadala Development Company, an Abu Dhabi-based investment firm.

https://www.flightglobal.com/news/articles/uae-announced-as-first-export-customer-for-hammerhea-422929/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

New $2.2 billion Anglo-French FCAS phase announced

By Beth Stevenson, London | 08 March 2016

France and the UK are set to launch a new project under their Future Combat Air System (FCAS) effort that will see unmanned air vehicle prototypes developed under a newly announced £1.54 billion ($2.19 billion) agreement.

UK Prime Minister David Cameron and French President Francois Hollande met in Amiens, France on 3 March, during which they committed funding to build on the programme's two-year £120 million ($170 million) feasibility study phase, that kicked off in November 2014.

The study is expected to conclude in late 2016, and the development of full-scale prototypes is expected to start the following year.

"We are now looking to transition to the next phase in 2017, which will prepare for the full-scale development of unmanned combat air system (UCAS) operational demonstrators by 2025," the governments say.

"This demonstration programme, the most advanced of its kind in Europe, will be centred on a versatile UCAS platform that could serve as the basis for a future operational capability beyond 2030."

The governments intend to invest $2.2 billion in the next stage of the effort and a technical review will be carried out some time around 2020.

"In addition, we will strengthen our collaboration by working together to analyse the future combat air environment, including how manned and unmanned systems might operate together," they add.

The parties involved in the development are split between British and French industry, and include: BAE Systems, Dassault, Finmeccanica Airborne and Space Systems, Rolls-Royce, Snecma/Safran and Thales.


BAE Systems

The two leaders also signed an agreement for France to explore the purchase of the MBDA Dual-Mode Brimstone 2 missile for its Airbus Helicopters Tiger attack rotorcraft.

Brimstone is used by UK forces in Iraq and Syria, and "would offer a valuable upgrade to the French arsenal", according to the UK Ministry of Defence.

The March meeting resulted in Cameron and Hollande signing an agreement to begin a joint concept phase for the Future Cruise/Anti-Ship Weapon programme to develop replacements for the MBDA Scalp/Storm Shadow missiles that both countries operate, plus the Harpoon for the UK and Exocet for France.

This concept phase would lead to a decision on replacements by 2020, and it is planned for an arrangement for this to be agreed on by the end of 2016, and for contracts to possibly be signed by March 2017.

UK defence secretary Michael Fallon also agreed one strategic airlift flight per month, to be provided to support French troops involved in counter-terrorism operations in Africa. The Royal Air Force operates eight Boeing C-17 transports that would fit the role, Flightglobal's Fleets Analyzer database shows.

The UK is also considering involvement in Operation Barkhane, Paris' ongoing anti-insurgency mission in the Sahel, Africa, "the modalities of which are still being discussed", the governments say.

"France is grateful for this commitment and supports all its operational aspects," the joint statement adds.

https://www.flightglobal.com/news/articles/new-22-billion-anglo-french-fcas-phase-announced-422866/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Enhanced MQ-9 carries out maiden flight

By Beth Stevenson, London | 26 February 2016

General Atomics Aeronautical Systems has carried out the maiden flight of an enhanced endurance variant of its MQ-9 Reaper unmanned air vehicle at its Palmdale, California facility.

Conducted on 18 February, the test flight of the extended range (ER) "Long Wing" MQ-9 saw the UAV fly at 7,500ft and carry out a series of airworthiness manoeuvres. The company says a full test programme will take place to declare the type operationally capable.

The test vehicle was retrofitted with a 4m (13ft) longer wing than the MQ-9 version, at 24m, with an increased internal fuel capacity and additional hardpoints. The wings also have provisions for de-icing and integrated low- and high-band radio-frequency antennas.

The new version of the medium-altitude, long-endurance UAV will be able to fly for 40h, up from the 27h endurance of the previous system.

The US Air Force has fielded an interim retrofitted Block 5 model with an extended range capability that includes auxiliary external fuel tanks and new wings, but General Atomics is looking towards a production variant featuring the longer wings and increased internal fuel capability as a standard that could be certified to fly in national airspace.

The wing has been designed to conform with NATO's airworthiness standard for UAVs and includes lightning and bird strike protection, non-destructive testing, and advanced composite and adhesive materials for extreme environments, General Atomics co-owner Linden Blue says.

The longer wings are the first elements for the certifiable development project, and the first production example is expected in early 2018.


US Air Force

Further hardware and software upgrades planned for the certifiable MQ-9 will include sense-and-avoid capability, improved structural fatigue and damage tolerance, more robust flight control software, and enhancements allowing operations in adverse weather, the company says. Other improvements include short-field take-off and landing capability and spoilers on the wings which enable precision automatic landings.

Under its Protector programme, the UK will acquire 20 new UAVs to replace its 10 Block 1 Reapers. It is expected to choose either the Block 5 currently in production or wait for the ER version.

Another recent success for the MQ-9 programme was a contract award from Spain for the delivery of four Block 5 Reapers, plus two ground control stations.

https://www.flightglobal.com/news/articles/enhanced-mq-9-carries-out-maiden-flight-422452/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Northrop preparing German Euro Hawk to fly again

By James Drew, Washington DC | 26 February 2016

The Northrop Grumman-built Euro Hawk unmanned air vehicle will fly again after the German air force decided to resume testing of the aircraft and its Airbus Defence & Space signals intelligence (SIGINT) payload.

Since the cancellation of Euro Hawk in May 2013, Germany's one RQ-4 Global Hawk-derived full-scale demonstrator has been in storage at Manching Air Base. Plans hatched last year will see testing resume as Germany looks to field the SIGINT payload, perhaps on an alternative platform.

"Working with our German partners, we are returning our full-scale demonstrator to flight status and we continue to negotiate with the German Air Force to prove out that [Airbus] payload that we're currently under contract with," says Northrop Global Hawk chief Mick Jaggers. "I have a crew in Manching right now putting that aircraft back into flight status."


Northrop Grumman

Euro Hawk development began in 2000, but the programme was shuttered because of concerns about airworthiness and unmanned aircraft integration in European airspace.

Early-model Global Hawks do not have a weather radar or anti-icing systems, and cannot automatically detect and avoid other aircraft when transiting to their operating altitudes of 60,000ft.

Germany is considering several options for hosting the Airbus-developed electronic and communications intelligence sensor, which began flight testing in January 2013 before being truncated.

One option is the Global Hawk-derived MQ-4C Triton – being built for the US Navy and Australia – or perhaps the same Global Hawk type being delivered to NATO for its Alliance Ground Surveillance (AGS) programme. Another option is to host the payload on a manned business jet aircraft.

Jaggers says airspace integration is not as problematic as it once was for the Global Hawk type.

"We've been in a couple of demos in the European theatre, including Unified Vision in 2014 and Trident Juncture in 2015," he says. "When you look at the airspace that was opened for us, we've been through the entire European airspace right now."

Three "Q-4" types will eventually be hosted in Europe at Sigonella Air Base in Italy: the US Air Force and NATO Global Hawks and MQ-4C Triton. The US military has already begun developing sense-and-avoid technologies and adverse weather modifications for its RQ-4s.

https://www.flightglobal.com/news/articles/northrop-preparing-german-euro-hawk-to-fly-again-422449/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.