Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Conflict gebieden => Afrika => Topic gestart door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:39 uur

Titel: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:39 uur
Maandag 25 oktober 2021, 22:50
Waarom grijpen militairen in Sudan juist nu naar de macht?

Sudan is terug bij af. Twee jaar geleden werd dictator Omar al Bashir verdreven. Sindsdien werkte een overgangsregering aan een democratie. Maar in plaats daarvan pleegden militairen vandaag een staatsgreep. Waarom grijpen militairen juist nu naar de macht?

Volgens Jan Pronk, die vanaf 2004 als speciale gezant van de VN in Sudan aanwezig was, was te voorzien dat het juist op dit moment zou gebeuren. "Omdat het land vlak voor de overgangsperiode zit. In november van dit jaar zou een begin worden gemaakt aan de voorbereiding van een burgerregime. De militairen willen dat voor zijn."

Grote demonstraties maakten in 2019 een einde aan het bewind van dictator Omar al-Bashir. Het was de bedoeling dat het leger en burgerbestuurders de macht zouden delen in aanloop naar vrije verkiezingen. Tijdens de overgangsfase was het land verre van stabiel.

Pronk, die sinds 1973 betrokken was bij het Sudan: "Het overgangsregime was een compromis. Dat compromis zou twee jaar duren. Daarna zou een burgerregime komen na eventuele verkiezingen. Maar: niemand wist in hoeverre militairen woord zouden houden. Dus je kon dit zien aankomen."

Binnen de overgangsregering met militairen en burgerpolitici ontstonden steeds vaker spanningen. Niet alleen tussen de groepen, ook onderling.

Een deel van de zogenoemde hardliners binnen de verzetten zich nu tegen de komst van een burgerregering, zegt correspondent Bram Vermeulen.

"Economisch gaat het niet goed met het land. Militaire leiders zeggen dat ze de enigen zijn die het land kunnen redden van het ravijn. Zij roepen nu op om een einde te maken aan die civiele regering, want dat vinden ze allemaal maar slappe hap."

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2403129-waarom-grijpen-militairen-in-sudan-juist-nu-naar-de-macht
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:40 uur
Geweld Sudan houdt aan, dodental loopt op

Bij aanhoudende gevechten tussen twee etnische groepen in het zuidoosten van Sudan zijn meer dan honderd doden gevallen. Ook vielen er zo'n 250 gewonden, meldt de regionale minister van Volksgezondheid.

Vorige week ontstonden er in de staat Blauwe Nijl gevechten tussen leden van de Hausa- en Birta-volken na de dood van een boer. Achterliggende oorzaak was een conflict tussen de etnische groepen over land.

Zondag stond het dodental op 65. Het zijn veelal jonge mannen, die omkwamen door vuurwapengeweld of messteken, zeggen de autoriteiten.

Ruim 17.000 mensen zijn voor het geweld gevlucht. De regionale minister van Volksgezondheid heeft de Verenigde Naties en andere internationale organisaties om hulp gevraagd. Er is vooral voedsel en medische hulp nodig.

Begin deze week heeft de regering het leger en paramilitaire groeperingen naar de regio gestuurd om het geweld te stoppen. Ook is er in de plaatsen Roseires, Damazin en de oostelijke stad Kassala een avondklok ingesteld om de rust te laten terugkeren.

Demonstraties
Demonstranten die vandaag in de hoofdstad Khartoem de straat op gingen vanwege het geweld in Blauwe Nijl zijn door veiligheidstroepen uit elkaar gedreven met traangas. Sinds het geweld uitbarstte zijn er meerdere demonstraties geweest.

De demonstranten vinden dat de militaire regering, die vorig jaar aan de macht kwam met een staatsgreep, etnische conflicten opstookt. Het land kent een lange geschiedenis van etnisch geweld.

"Dit zijn niet zomaar protesten, we willen naar het presidenti?le paleis gaan en ervoor zorgen dat het onrecht tegen de Hausa stopt", zegt een 22-jarige betoger tegen persbureau Reuters. Anderen hielden borden vast en eisten dat de regering een einde maakt aan de onderdrukking van het Hausa-volk.

De Sudanese dictator Omar al-Bashir werd drie jaar geleden verdreven door het leger. Een jaar later werd een vredesakkoord gesloten tussen de Sudanese regering en verschillende rebellengroepen, die onder meer actief waren in Blauwe Nijl. In oktober 2021 volgde een nieuwe staatsgreep, waarna het etnische geweld weer oplaaide.

https://nos.nl/artikel/2437482-geweld-sudan-houdt-aan-dodental-loopt-op
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:46 uur
Strijdgroep Sudan ?n leger claimen inname van presidentieel paleis, zeker 3 doden

De Sudanese paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) heeft het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem overgenomen, luidt het in een verklaring en een live telefoongesprek op televisiezender Al Jazeera. Ook andere strategische plekken in de stad zouden zijn ingenomen. Het gaat onder volgens de RSF meer om het vliegveld bij Khartoem en ook een militaire basis in de noordelijke stad Merowe.

Maar het bericht wordt in een opgenomen telefoongesprek met Al Jazeera weersproken door de Sudanese generaal en president Burhan. Volgens hem heeft juist het leger controle over het presidentieel paleis, een militair hoofdkwartier en de luchthaven.

Doden op het vliegveld
Sinds vanochtend wordt er hevig gevochten in de hoofdstad. Ooggetuigen melden dat er op verschillende plekken schoten en explosies klinken.

Een Sudanese organisatie van artsen meldt dat er zeker 25 mensen zijn omgekomen bij de gevechten, verspreid over verschillende steden in het land. Ook zijn er 183 gewonden, een aantal verkeert in kritieke toestand.

RSF beschuldigt het reguliere leger ervan dat het vanochtend hun bases heeft aangevallen. Andersom zegt het leger dat strijders van de RSF hebben geprobeerd om het militaire hoofdkwartier te veroveren. Op beelden is te zien dat er rook opstijgt uit een deel van de stad waar het leger een kamp heeft.

"Strijders van de Rapid Support Forces vielen verschillende legerkampen aan in Khartoem en op andere plekken in Sudan", citeert persbureau AFP een legerwoordvoerder. "De strijd is aan de gang en het leger voert zijn plicht uit om het land te beschermen."

Verscheidene landen die een ambassade hebben in Sudan uiten hun zorgen over de situatie en roepen de partijen op om te stoppen met vechten. Buitenlandse Zaken in Den Haag adviseert Nederlanders in het land thuis te blijven. "De Nederlandse ambassade in Sudan volgt de situatie op de voet", schrijft het ministerie op Twitter.

Ook Groot-Brittanni? adviseert zijn onderdanen om niet naar buiten te gaan. De Amerikaanse ambassadeur in Khartoem zegt dat hij en het ambassadepersoneel schuilen voor de gevechten.

De spanningen tussen het leger en de Rapid Support Forces zijn de afgelopen maanden toegenomen. Deze week kwamen al berichten dat de RSF zijn troepen had gemobiliseerd in Khartoem. Ook kwamen beelden naar buiten waarop te zien is dat voertuigen van RSF naar Khartoem worden vervoerd.

In een televisietoespraak op donderdag waarschuwde een hoge generaal voor mogelijke botsingen met paramilitaire troepen. Hij beschuldigde ze ervan dat er troepen zijn ingezet in Khartoem en andere delen van Sudan zonder toestemming van het leger.

De RSF staat onder bevel van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti. Analisten denken dat de militie zo'n 100.000 strijders telt met bases in het hele land. In 2021 deed de RSF nog mee met een militaire staatsgreep. Er werd toen afgesproken dat Dagalo plaatsvervanger zou worden van een besturende raad onder leiding van generaal en president Abdel Fattah al-Burhan.

Sinds kort zijn er spanningen over de vraag hoe de RSF ge?ntegreerd kan worden in het leger, en over de termijn waarbinnen dat moet gebeuren. Besprekingen daarover werden begin deze maand stilgelegd na onenigheid over de integratie.

Afrika-correspondent Saskia Houttuin:
"Dit is een uitbarsting van geweld waar veel Sudanezen voor vreesden. Het is het gevolg van een machtsstrijd tussen generaal en president Burhan en vicepresident Hemedti, die ook leiding geeft aan de paramilitaire groepering RSF.

Deze maand had eigenlijk een burgerregering de macht overgedragen moeten krijgen, maar er is intern ruzie. Die gaat onder meer over het integreren van de strijders in het leger. Het is niet per se zo dat zij aan de kant van de burgers staan. Voor veel Sudanezen is dit een nachtmerrie."

RSF
Onder de schijnbaar neutrale naam Rapid Support Forces is in feite de beruchte militie Janjaweed voortgezet. Die speelde begin deze eeuw een belangrijke rol in het bloedige conflict in Darfur. Met steun van de Sudanese regering en hulp van het leger van Sudan schakelde de Janjaweed andere strijdgroepen uit en ging over tot etnische zuiveringen. Niet-Arabische dorpen werden verwoest, inwoners werden vermoord of verdreven.

Janjaweed-strijders achtervolgden vluchtelingen tot in Tsjaad en leverden daar ook strijd met het Tsjadische leger. Naar schatting van de VN zijn er tussen 2004 en 2007 tussen de 200.000 en 400.000 zwarte burgers vermoord in Darfur. Oud-president Bashir van Sudan is in 2008 aangeklaagd voor genocide in het gebied door het Internationaal Strafhof.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471493-strijdgroep-sudan-en-leger-claimen-inname-van-presidentieel-paleis-zeker-3-doden
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:49 uur
Sudanezen staan doodsangsten uit: 'Ik vrees een burgeroorlog'

"De ramen en deuren trillen van de vuurgevechten dus daar proberen we weg te blijven. Het geweld is heel dichtbij", vertelt de Sudanese Dallia Abdelmoniem aan de telefoon vanuit de hoofdstad Khartoem.

Sinds gisterochtend wordt er gevochten tussen het leger en de paramilitaire groep RSF, Rapid Support Forces. Het gaat om een machtsstrijd tussen twee generaals die samen aan het roer stonden in Sudan. Maar de afgelopen weken liepen de spanningen in het Afrikaanse land op en werden de vrienden vijanden.

'Hele nacht niet geslapen'
Er zijn explosies en luchtaanvallen, en burgers melden dat er heel veel wordt geschoten. "We hebben ons in het midden van het huis verschanst samen met mijn ouders, broers en zussen en kleine nichtjes en neefjes," vertelt Abdelmoniem, die in de stad als bakker werkt.

"We zijn hier met tien man en hebben de hele nacht niet geslapen. Het is afschuwelijk. We hadden niet gedacht dat het zo heftig en snel zou escaleren."

'Ik kan niet naar ze toe'
Dat vertelt ook de 39-jarige Mudathir, die niet thuis was toen de gevechten gisterochtend begonnen. Hij was in de kunstgalerie in Khartoem waar hij werkt toen er chaos en paniek uitbrak. "Ik kon niet meer naar huis, op de weg was het gekkenwerk. Bruggen waren dicht."

Hij houdt zich nu schuil bij een vriend. "Ik maak me veel zorgen om mijn gezin, mijn vrouw met drie jonge kinderen. Ze zijn hier zo'n achttien kilometer vandaan en mijn huis is dicht bij een militaire basis. Er waren daar bombardementen. Maar ik kan niet naar ze toe."

Ook de tienjarige Thirza uit Nederland heeft amper een oog dichtgedaan. Haar ouders werken als hulpverleners in Khartoem. Het gezin woont vlak bij het internationale vliegveld, waar hard wordt gevochten.

"Vanochtend was iedereen wel moe", zegt Thirza tegen het NOS Jeugdjournaal, "want vannacht waren er heel veel explosies. Ook nu is het te gevaarlijk om naar buiten te gaan, er zijn nog steeds gevechten." Om de tijd door te komen, spelen ze thuis spelletjes of kijken ze tv.

Oproep aan Nederlanders
Nederlanders in Sudan krijgen het dringende advies binnen te blijven. De situatie is zeer onveilig en onvoorspelbaar, schrijft Buitenlandse Zaken in een bericht.

"Wij weten niet hoe lang deze onveilige situatie aanhoudt. Houd rekening met een langer verblijf binnen. Inventariseer daarom uw voedselvoorraad en andere noodzakelijke middelen. Wees hiermee zuinig. U kunt het land niet verlaten. De luchthaven is nog gesloten."

Verscholen
Talloze burgers zitten net als Mudathir, Abdelmoniem en Thirza sinds zaterdagmorgen vast. Ze schuilen voor het geweld in huizen, scholen, moskee?n en andere gebouwen. Er zijn zorgen over de toegang tot voedsel en drinkwater.

Verspreid over het land zijn vele tientallen burgers om het leven gekomen door beschietingen. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonden niet aan, meldt het Sudanese Rode Kruis. Slachtoffers worden daarom ook op andere plekken opgevangen en behandeld.

Niet genoeg eten in huis
Sojoud Elgarrai, ook in de hoofdstad, denkt wel dat de internationale druk een verschil kan maken en dat de leiders bij zinnen gaan komen. "Aan beide kanten worden veel verliezen geleden, ziekenhuizen hebben geen plek en onvoldoende medicatie en wij, burgers, hebben ons ook niet voorbereid en hebben niet genoeg te eten thuis. Dit is onhoudbaar. Ik denk dat de ratio gaat winnen."

Ze is verbaasd dat de gevechten een tweede dag zijn ingegaan. "We dachten dat het leger snel de controle over zou nemen maar we hebben de RSF onderschat. We wisten dat ze ruzie hadden maar dachten dat ze zouden wachten tot na de ramadan om dit uit te vechten. Maar dat hadden we dus flink mis. Hopelijk houdt het snel op."

Het schuiladres van Mudathir is dicht bij een militair doelwit, het hoofdkwartier van het leger. "We weten niet precies waar de soldaten zijn. Misschien honderd meter hier vandaan. We zitten in een hoek van het huis. We horen artillerievuur en gevechtsvliegtuigen. Het is een groot deel van de nacht doorgegaan."

'Ze zijn allebei goed bewapend'
"Luister je mee?," vraagt hij. Zelfs door de telefoon klinken de gevechten angstaanjagend dichtbij. "Ik vrees een burgeroorlog maar denk tegelijkertijd dat het ook zo over kan zijn omdat het leger beter bewapend is. We houden de hoop dat dit het begin is van verandering. Soms komt dat pas na een moeilijke periode."

Abdelmoniem is minder optimistisch. "Ze willen allebei de macht en zijn allebei goed bewapend. Beide kampen hebben burgers vermoord en eisen de macht op. Ik weet niet of de internationale druk iets uit gaat maken. We maken ons ongelooflijk veel zorgen."

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471626-sudanezen-staan-doodsangsten-uit-ik-vrees-een-burgeroorlog
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:53 uur
Aanhoudende gevechten in Sudan, VN zet noodhulp stop

Op meerdere plekken in Sudan wordt voor de tweede dag op rij zwaar gevochten tussen rivaliserende groepen binnen de nationale strijdkrachten. Het is nog onduidelijk wie aan de winnende hand is.

Het VN-Wereldvoedselprogramma heeft de noodhulp aan het Afrikaanse land tijdelijk gestaakt. Drie medewerkers van de organisatie zijn gisteren gedood bij vuurgevechten. De situatie wordt te gevaarlijk geacht voor hulpverleners.

Artsen melden dat zeker 61 burgers zijn gedood evenals tientallen militairen. Vele honderden mensen zijn gewond geraakt door de geweldsuitbarsting. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van slachtoffers niet aan, zegt het Rode Kruis van Sudan. Gewonden worden daarom ook naar andere plekken gebracht voor behandeling.

Tegenstrijdige claims
Met name om de controle van de hoofdstad Khartoem wordt fel gestreden. De paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) beweert belangrijke militaire en civiele installaties te hebben ingenomen. Gisteren stelde de groep het presidenti?le paleis te hebben bezet - maar het andere kamp spreekt deze claims tegen.

Het reguliere leger beweert juist dat het meerdere RSF-bases heeft veroverd. Het zou onder meer gaan om het hoofdkwartier in Khartoem en een basis bij de kustplaats Port Sudan aan de Rode Zee. Bij deze veroveringen zou veel materieel buit zijn gemaakt.

Gevechtsvliegtuigen voeren bombardementen uit op stellingen van de RSF. Onderhandelingen met opstandelingen zijn uitgesloten, meldt het leger in een verklaring. Op zijn beurt zegt de RSF door te vechten totdat de groep de volledige macht in handen heeft.

Generaals in de clinch
De gevechten begonnen gisteren. Onder leiding van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, die bekendstaat als Hemedti, probeert RSF de macht over te nemen. Hij is een van de militaire leiders die meededen aan de coup van 2021.

Sindsdien heeft een groep generaals de macht in het Afrikaanse land. Hemedti werd toen aangesteld als plaatsvervanger van president Abdel Fattah al-Burhan. Maar de twee generaals liggen met elkaar in de clinch over hoe de RSF onderdeel moet worden van het regeringsleger. Deze machtsstrijd is nu uitgelopen op een binnenlands conflict.

De spanningen tussen de rivaliserende generaals namen de afgelopen tijd snel toe. Daardoor zijn de gesprekken tussen burgergroepen en legerleiders over de vorming van een overgangsregering stil komen liggen.

Bij de volksopstand van 2019 werd toenmalig president Bashir afgezet. Er zou een democratische overgangsperiode komen. Maar de rivaliserende strijdgroepen binnen de nationale strijdkrachten hebben nooit plaatsgemaakt voor een gekozen regering.

'Egyptische militairen gevangengenomen'
RSF-strijders beweren dat ze gisteren in het noorden van het land Egyptische militairen gevangen hebben genomen. Dat schrijft krant Sudan Tribune op basis van posts op sociale media. Egyptische militairen zouden daar gestationeerd zijn voor een legeroefening.

Als de bewering van de RSF klopt, is er een kans dat Egypte betrokken raakt bij het conflict. Op de achtergrond speelt een ruzie tussen de twee buurlanden over een dam in de Blauwe Nijl.

Internationaal wordt druk uitgeoefend om het nieuwe conflict snel te be?indigen, maar vooralsnog zonder effect. Onder meer VN-chef Guterres, EU-topdiplomaat Borrell, het commissiehoofd van de Afrikaanse Unie Faki en chef van de Arabische Liga Aboul Gheit hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Nederlanders binnenblijven
Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders in Sudan verblijven. De ambassade heeft contact met vijftig landgenoten. "We weten dat er ook veel Sudanese Nederlanders zijn, waarvan sommigen vanwege de ramadan en het aankomende Suikerfeest niet in Sudan zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze roept Nederlanders die in Sudan verblijven op zich te registreren bij een online informatieloket van het ministerie.

Het reisadvies voor Sudan staat op rood. De situatie is zeer onveilig en onvoorspelbaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht.

"Wij weten niet hoelang deze onveilige situatie aanhoudt. Houd rekening met een langer verblijf binnen. Inventariseer daarom uw voedselvoorraad en andere noodzakelijke middelen. Wees hiermee zuinig. U kunt het land niet verlaten. De luchthaven is nog gesloten."

Afrika-correspondent Elles van Gelder
"De situatie is angstaanjagend voor iedereen die ik per telefoon heb gesproken. Bij ieder gesprek met inwoners van Khartoem hoor je gevechten op de achtergrond. Een vrouw zei dat ze met de hele familie in het midden van het huis zit, want de ramen trillen haast constant vanwege alle explosies."

Wat is de RSF?
De Rapid Support Forces is een beruchte militie met naar schatting 100.000 leden. Het is in feite een voortzetting van de groepering Janjaweed, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor genocide in de regio Darfur, in het eerste decennium van deze eeuw.

Met steun van de Sudanese regering en met hulp van het regeringsleger schakelde Janjaweed-strijders andere strijdgroepen uit en ging over tot etnische zuiveringen. Niet-Arabische dorpen werden verwoest en inwoners werden vermoord of verdreven.

Janjaweed-strijders achtervolgden vluchtelingen tot in Tsjaad en leverden daar ook strijd met het Tsjadische leger. Naar schatting van de VN zijn er tussen 2004 en 2007 tussen de 200.000 en 400.000 burgers vermoord in Darfur. Oud-president Bashir van Sudan is in 2008 aangeklaagd voor genocide in de regio door het Internationaal Strafhof.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471595-aanhoudende-gevechten-in-sudan-vn-zet-noodhulp-stop
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:54 uur
'VN-medewerkers gedood in Sudan', ambassade in contact met 50 Nederlanders

Bij geweld tussen het leger van Sudan en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) zijn drie medewerkers van de Verenigde Naties omgekomen. Twee andere medewerkers raakten zwaargewond, meldt de BBC. In totaal zijn volgens artsenorganisaties zeker 56 mensen omgekomen en bijna 600 mensen gewond geraakt.

De drie medewerkers van het VN-Wereldvoedselprogramma kwamen om bij vuurgevechten bij een militaire basis in Kabkabiya, in het westen van het Afrikaanse land. Leden van RSF zouden ook voertuigen van de VN hebben geplunderd.

Vannacht en gisteren werd hevig gevochten in Khartoem:

Secretaris-generaal van de VN Ant?nio Guterres heeft het geweld veroordeeld. Hij zegt de inwoners te steunen bij "hun inspanningen om de democratie te herstellen".

Nederlanders in Sudan
De Nederlandse ambassade in Sudan heeft "actief contact met ongeveer vijftig Nederlanders". Dat zei de Nederlandse ambassadeur, Irma van Dueren, in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het is voor de ambassade niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders er op dit moment in Sudan verblijven. "We weten dat er ook heel veel Nederlanders zijn met dubbele paspoorten, dus Sudanese Nederlanders. Die gaan in en uit het land. Op dit moment is het ramadan en bijna Suikerfeest. Dus sommige mensen zijn weer vertrokken om het Suikerfeest hier in Nederland te vieren."

Ze roept mensen met een Nederlands paspoort daarom op om zich te registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken, "zodat we een zo goed mogelijk beeld hebben van wie er in het land is en waar ze zijn, zodat we ze kunnen helpen als er problemen zijn".

De ambassadeur zelf is op dit moment in Nederland. Ze stond op het punt om naar de Sudanese hoofdstad Khartoem te vliegen toen ze op de hoogte werd gebracht van het geweld. "Op een gegeven moment hoorden we dat de luchthaven gesloten was en dat daar milities rondliepen."

De ambassademedewerkers zijn in veiligheid, zei ze. "We hebben iedereen gevraagd om thuis te blijven. Mensen zijn wel bang", zegt ze. "Ook mensen met kinderen."

Conflict tussen militaire leiders
Het geweld tussen het leger en RSF laaide op na oplopende spanningen over het instellen van een burgerregering. De regering in Sudan werd in 2021 afgezet na een militaire coup. Sindsdien wordt het land bestuurd door een groep generaals, met legerleider Abdel Fattah al-Burhan als de facto de president.

Daar tegenover staat zijn vicepresident en voormalig vertrouweling Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedt, die RSF leidt. De twee hebben nu ruzie over de integratie van de RSF in het leger en over zakelijke belangen. Recente besprekingen en bemiddeling door diplomaten haalden niets uit. De Sudanese bevolking was al beducht op een geweldsuitbarsting.

KLM mijdt luchtruim Sudan
The New York Times schreef dat de Verenigde Naties hebben geprobeerd om het geweld door bemiddeling te voorkomen. De Europese Unie is ook bij die gesprekken betrokken, zegt Van Dueren. "De ambassadeurs van Europese landen die in Sudan zitten trekken daarin samen op." Dat gebeurt volgens haar al lang. "Deze problemen zijn niet van vandaag of gisteren. De spanning loopt al een hele tijd op."

Op de luchthaven van Khartoem is gisterenochtend een passagiersvliegtuig beschoten van de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabi?. KLM heeft besloten om niet meer in het luchtruim van Sudan te vliegen. KLM vliegt niet naar Khartoem, maar vliegt normaal gesproken wel over Sudan naar landen als Kenia en Tanzania.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471566-vn-medewerkers-gedood-in-sudan-ambassade-in-contact-met-50-nederlanders
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:56 uur
Passagiersvliegtuig beschoten op luchthaven Khartoem, KLM mijdt luchtruim Sudan

Op de luchthaven van de Sudanese hoofdstad Khartoem is vanochtend een passagiersvliegtuig beschoten. Het toestel van Saudia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabi?, stond op het punt te vertrekken naar Riyad. Er waren passagiers en bemanningsleden aan boord. Onduidelijk is om hoeveel mensen het ging.

Saudia laat in een verklaring weten dat alle passagiers en bemanningsleden veilig zijn. Zij zijn overgebracht naar de ambassade van Saudi-Arabi? in Khartoem. Of er mensen gewond zijn geraakt, is niet duidelijk.

Op het vliegveld werd vandaag gevochten door de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) en het Sudanese leger. Beide partijen claimen de controle te hebben over de internationale luchthaven en andere belangrijke plekken in de hoofdstad.

In heel Sudan vielen bij de gevechten vandaag minstens 25 doden, meldt een artsenorganisatie. Daarnaast zijn er zeker 183 mensen gewond geraakt. Het is onduidelijk of het in alle gevallen om burgers gaat.

KLM mijdt Sudanese luchtruim
Volgens Saudia is het vliegtuig bij de beschietingen op het vliegveld beschadigd geraakt. Op beelden is te zien hoe op de luchthaven zeker twee vliegtuigen in brand staan. Naast het toestel van Saudia zou het gaan om een vliegtuig van een Oekra?ense luchtvaartmaatschappij. Ook is te zien hoe een gevechtsvliegtuig over de luchthaven scheert.

Saudia en EgyptAir, dat ook regelmatig naar Khartoem vliegt, schorten hun vluchten op. Meerdere passagiersvluchten die op weg waren naar de Sudanese hoofdstad zijn teruggevlogen naar de luchthaven van vertrek.

Een woordvoerder van KLM zegt tegen de NOS dat de luchtvaartmaatschappij het Sudanese luchtruim mijdt. KLM vliegt niet naar Khartoem, maar vliegt normaal gesproken wel over Sudan naar landen als Kenia en Tanzania.

Conflict tussen generaals
Sudan werd bijna drie decennia geleid door dictator Omar al-Bashir, die in 1989 na een staatsgreep aan de macht kwam. Daar kwam in 2019 een einde aan, toen het leger na grote burgerprotesten de macht overnam. De regering die toen werd aangesteld, werd in 2021 afgezet na een nieuwe militaire coup. Sindsdien wordt het land bestuurd door een groep generaals.

Een van hen is Abdel Fattah al-Burhan, de facto president van het land. Hij heeft de macht over het leger. Zijn vicepresident en voormalig vertrouweling Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti, heeft de controle over de RSF. De strijdgroep vocht aan de zijde van het leger mee bij de staatsgreep in 2021 en sloeg eerder met veel geweld en grootschalige etnische zuiveringen de rebellenbeweging in de provincie Darfur neer. De groep stond destijds bekend als de Janjaweed.

De twee mannen hebben nu ruzie over de integratie van de RSF in het leger en over zakelijke belangen. Recente besprekingen en bemiddeling door diplomaten haalden niets uit. De Sudanese bevolking was al beducht op een geweldsuitbarsting.

Correspondent Elles van Gelder:

"Dit is een machtsstrijd tussen militaire leiders, want geen van de partijen heeft de steun van de bevolking. Burgers gaan al jaren met gevaar voor eigen leven de straat op om democratie te eisen. Maar keer op keer worden ze verraden door hun leiders. Met de ontwikkelingen van vandaag lijkt de vrede in het land verder weg dan ooit."

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471546-passagiersvliegtuig-beschoten-op-luchthaven-khartoem-klm-mijdt-luchtruim-sudan
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 19:58 uur
Ooggetuigen melden schending bestand Sudan; Nederland bereidt evacuatie voor

In Sudan is om 18.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het vuren ingegaan, maar volgens ooggetuigen in de hoofdstad Khartoem wordt er toch gevochten. Afgesproken was dat de wapens 24 uur lang zouden zwijgen. Van een soortgelijke afspraak bleef gisteren weinig over: Binnen enkele minuten was er toen weer geweervuur te horen in de hoofdstad Khartoem.

Het leger ging pal voor het tijdstip waarop het bestand in zou gaan akkoord met de afspraak. De rivaliserende paramilitairen van de Rapid Support Forces (RSF) hadden er al eerder vandaag mee ingestemd. Het bestand is bedoeld om humanitaire hulp mogelijk te maken en burgers de kans te geven een veilig heenkomen te zoeken.

Ooggetuigen meldden aan de BBC dat duizenden inwoners van Khartoem te midden van het oorlogsgeweld de stad vanochtend hebben verlaten, per auto of te voet. Verschillende landen willen hun ambassadepersoneel en andere landgenoten weghalen uit Sudan. Een evacuatiepoging van Duitsland strandde vanmiddag omdat er luchtaanvallen op Khartoem werden uitgevoerd.

Ook deze inwoners verlaten Khartoem:

Nederland stuurt twee Hercules-transportvliegtuigen naar Jordani?, ter voorbereiding van een mogelijke evacuatie van Nederlanders uit Sudan.

Machtsstrijd
Voor de vijfde dag op rij is er in verschillende delen van het land zwaar gevochten tussen eenheden van het leger en paramilitairen van de RSF. De generaals aan het hoofd van het leger en de RSF vechten een felle machtsstrijd uit; wie daarbij de overhand heeft is onduidelijk.

Volgens de VN-Wereldgezondheidsorganisatie zijn er sinds het uitbreken van de strijd ongeveer 300 doden gevallen en ruim 3000 mensen gewond geraakt. Omdat er veel onduidelijkheid is over de situatie in het land, zouden de werkelijke cijfers veel hoger kunnen uitvallen.

Tsjaad: militairen ontwapend
Tsjaad, dat een lange grens deelt met Sudan, zegt een eenheid van 320 Sudanese militairen op Tsjadisch grondgebied te hebben tegengehouden en ontwapend. Tsjaad sloot zaterdag de grens, nadat in het buurland de strijd was uitgebroken. Toch komen duizenden vluchtelingen uit Sudan de grens over, zegt de Tsjadische minister van Defensie. "We hebben geen andere keuze dan hen te verwelkomen en te beschermen."

Of de Sudanese militairen met de vluchtelingenstroom zijn meegekomen naar Tsjaad of op een andere manier de grens zijn overgestoken, is onduidelijk. De internationale gemeenschap is bezorgd over de strijd in Sudan en het risico dat andere landen in de regio erbij betrokken raken.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472056-ooggetuigen-melden-schending-bestand-sudan-nederland-bereidt-evacuatie-voor
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 20/04/2023 | 20:02 uur
Defensie stuurt militaire vliegtuigen naar Jordani?

Een C-130 Hercules transportvliegtuig van Defensie en een A330 van de NAVO-vliegtuigenpool van vliegbasis Eindhoven zijn vanavond vertrokken naar Aqaba in Jordani?. Aan boord van de A330 zitten mariniers en een medische eenheid. Later vanavond volgt nog een tweede C-130.

De toestellen gaan naar Jordani? vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in Soedan. Evacuatie is op dit moment niet mogelijk.

In het belang van internationale co?rdinatie reizen er Defensie liaisons naar het Oost-Afrikaanse Djibouti.

Nederland houdt de ontwikkelingen voortdurend en nauwlettend in de gaten. Door de Nederlandse presentie in de regio te verhogen staat Defensie paraat en kan Nederland, indien noodzakelijk, flexibel en snel op treden.

Nederland staat in nauw contact met internationale partners om elkaar waar mogelijk te ondersteunen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/19/defensie-stuurt-militaire-vliegtuigen-naar-jordanie

Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 21/04/2023 | 18:35 uur
Angst in westelijke regio van Sudan: ?Geen gebrek aan wapens en milities in Darfur?

Niet alleen in Khartoem wordt er sinds dit weekend gevochten, ook in Darfur, een regio die al heel lang te maken heeft met geweld, woedt de strijd tussen het Sudanese regeringsleger en de Rapid Support Forces (RSF). De angst is dat lokale rebellengroepen en milities daar de chaos gaan gebruiken en hun eigen vetes uitvechten.

"Onze vrouwen liggen onder hun bed te huilen," vertelt de lokale journalist Abdelmonim vanuit Al-Fasher, in het noorden van Darfur. Hij is thuis met zijn vrouw en drie kleine kinderen. "Het is nu even rustig, maar vanochtend werd hier ook nog gevochten. Er zijn zoveel bommen. We weten niet waar dit heen gaat. We hebben weinig informatie en geen elektriciteit."

Mohammed Musoke, operationeel manager Sudan van Artsen zonder Grenzen, zegt dat zijn organisatie in de regio nog ??n functionerend ziekenhuis heeft, ook in Al-Fasher, waar ze veel burgers zien binnenkomen met schotwonden door kruisvuur, ook kinderen. "We hebben tot nu toe 279 burgers behandeld en 44 zijn er overleden. En dit zijn alleen nog de burgers die ons kunnen bereiken. We behandelen mensen op gangen en op de grond. Onze artsen zijn uitgeput."

Lange geschiedenis van geweld
Waar de meeste stedelingen in Khartoem geen geweld gewend zijn, is het voor de burgers in Darfur een volgend pijnlijk hoofdstuk in een lange geschiedenis van geweld.

Het was in deze westelijke regio, tien keer zo groot is als Nederland, dat tijdens het leiderschap van dictator al-Bashir tussen 2003 en 2009 honderdduizenden mensen op stelselmatige wijze om het leven zijn gebracht door de Janjaweed. De Janjaweed bestond uit nomadische Arabieren en werd door de Sudanese regering opgezet om te vechten tegen etnisch-Afrikaanse opstandelingen, die zich verzetten tegen hun centrale regering, omdat ze achtergesteld werden.

De leider van de RSF, een van de twee partijen in het huidige conflict, generaal Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemedti, groeide op in Darfur en klom op in de Janjaweed. Later werd die Janjaweed omgevormd tot de RSF.

"Ik ben in het westen van Darfur, daar is het momenteel rustig,' vertelt Abeed Youssef. Hij was gouverneur van de staat Centraal-Darfur onder de regering-Hamdok, die van eind 2019 tot eind 2021 premier was, totdat de twee generaals die nu vechten een staatsgreep pleegden. "De RSF heeft hier het vliegveld in handen. Maar in andere delen van Darfur wordt gevochten en we krijgen ook vele berichten over plunderingen."

Onopgeloste conflicten
Youssef vreest dat de strijd in Darfur een etnisch conflict kan worden. En dan vooral dat Sudanese milities van Arabische afkomst aanvallen gaan plegen op etnisch Afrikaanse burgers, zoals in het verleden. Tot nu toe zijn de gevechten er tussen het leger en de RSF, maar dat zou kunnen veranderen. "Er zijn hier nog veel onopgeloste conflicten en er is veel haat. De strijd hier kan zich heel anders ontwikkelen dan in Khartoem. We hebben geen gebrek aan wapens en milities in dit deel van het land."

Ook Sudan-deskundige Anette Hoffmann van Clingendeal maakt zich daar zorgen over. "Er zijn genoeg bewapende bewegingen die in Darfur aan het kijken zijn waar deze machtsstrijd naartoe gaat. Onder al-Bashir is etnisch geweld aangewakkerd en het doemscenario is dat dit weer kan gebeuren. Ik denk dat andere gewapende groepen aan het kijken zijn wie het sterkste is en dan partij kiezen."

Musa Hilal
Ze maakt zich ook zorgen om de traditionele leider en krijgsheer Musa Hilal, die eigen gewapende strijders heeft in Darfur en beschuldigd wordt van grote wreedheden jegens burgers. "Musa Hilal was net als Hemedti een belangrijke Janjaweed-leider maar werd in 2013 door al-Bashir opzij geschoven toen de RSF werd gevormd. Ook de grootste goudmijn van Musa Hilal in Darfur werd toen door al-Bashir aan Hemedti overgedragen. Hilal is een aartsvijand van Hemedti en zal hem niet verwelkomen als die zich op een bepaald moment naar Darfur terug gaat trekken."

Hoffmann zegt dat de meeste RSF-strijders momenteel in Khartoem zijn. "We denken dat ze zo'n 100.000 manschappen hebben en dat die voor een groot deel naar de hoofdstad zijn getrokken, maar daar hebben we niet goed zicht op."

Weinig internationale ogen
Volgens Youssef is het ook een goede plek voor de RSF omdat het aan de grens ligt met Libi?, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek, en mogelijke bevoorradingsroutes. Libi? ontkende vandaag een van de partijen in het conflict te steunen. Ook heeft de RSF er economische belangen, zo heeft RSF-leider Hemedti er dus een goudmijn en werkt hij ook samen met de Russische Wagner-groep in dit gebied.

Ondertussen zijn er weinig internationale ogen op Darfur gericht. VN-vredesmissie Unamid trok zich in 2020 terug uit Darfur. Youssef zegt dat er ook op lokaal niveau naar oplossingen wordt gezocht en ze proberen te onderhandelen over tijdelijke staakt-het-vuren. Hij blijft hoop houden, maar denkt ondertussen dat een verdere escalatie in Darfur bijna onvermijdelijk is. "Het is een kwestie van tijd."

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472202-angst-in-westelijke-regio-van-sudan-geen-gebrek-aan-wapens-en-milities-in-darfur
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 21/04/2023 | 18:36 uur
Eenzijdige wapenstilstand Sudan vanwege Suikerfeest, 'maar gevechten gaan door'

De Sudanese militie Rapid Support Forces (RSF), die sinds afgelopen weekend hevig strijd levert met het Sudanese leger, heeft eenzijdig een wapenstilstand afgekondigd ter gelegenheid van het Suikerfeest, dat vandaag begint.

De wapenstilstand zou om 06.00 uur vanochtend van kracht worden (lokale tijd, dezelfde als in Nederland) en zeker 72 uur moeten duren. "Zo kunnen burgers op een veilige manier via corridors op bezoek bij hun families", meldde de RSF weten in een persverklaring. Over wie die veiligheid zou moeten bieden en waar de corridors lopen, wordt niets gezegd.

De tegenstander van de RSF, het Sudanese leger, heeft nog niet gereageerd op het eenzijdig uitgeroepen bestand. Onder meer het persbureau DPA meldt dat er nog altijd wordt gevochten in de hoofdstad Khartoem. Op woensdag kwamen partijen een wapenstilstand overeen die vrijwel direct werd geschonden.

Leger wil niet onderhandelen
Het Sudanese leger zei gisteren dat het niet van plan was te onderhandelen met de RSF, en dat de gevechten alleen stoppen als de militie zich overgeeft. "Er zijn geen strijdkrachten buiten het militaire systeem", zei het leger in een persverklaring. Staatshoofd en generaal Abdel Fattah al-Burhan verscheen vanochtend vroeg op televisie, maar had het niet over een staakt-het-vuren. Wel stelde de militaire leider dat hij nog altijd van plan is om de macht over te dragen aan een burgerregering. Hij noemde echter geen datum.

Sinds de twee partijen vorig weekend slaags raakten, zijn er zeker 330 mensen om het leven gekomen, vooral in de hoofdstad Khartoem en de westelijke regio Darfur.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472232-eenzijdige-wapenstilstand-sudan-vanwege-suikerfeest-maar-gevechten-gaan-door
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 21/04/2023 | 18:56 uur
Geheime evacuatie van Duitse burgers uit Soedan mislukt, ook andere landen gaan over tot evacuatie burgers

Het Duitse leger heeft geprobeerd om in het geheim Duitse burgers te evacueren uit het door geweld getroffen Soedan. Volgens de krant ?Der Spiegel? ging het om 150 Duitsers, maar moest de operatie worden afgebroken door aanhoudende gevechten in de buurt van het vliegveld. Het nieuws kwam naar buiten nadat Japan als eerste land aankondigde over te gaan tot evacuatie van zijn burgers.

Volgens de Duitse krant Der Spiegel heeft Duitsland drie vliegtuigen naar de Soedanese hoofdstad Khartoem gestuurd om tientallen diplomaten, ontwikkelingswerkers en andere burgers op te halen. Die vliegtuigen moesten woensdagochtend aankomen en het was de bedoeling dat ze in de middag alweer zouden vertrekken met de staatsburgers aan boord. De toestellen vliegen nu zonder die mensen aan boord terug naar Duitsland.

De strijdende partijen in Soedan zouden eigenlijk vanaf dinsdagavond 24 uur de wapens neerleggen, waardoor mensen de kans zouden krijgen zich te verplaatsen. Waarschijnlijk had Duitsland gehoopt om gebruik te kunnen maken van het staakt-het-vuren voor de evacuatie. Maar de wapenstilstand werd vrijwel meteen geschonden en de explosies en beschietingen in Khartoem gaan ook woensdag gewoon door. De afgelopen dagen is veel gevochten om het vliegveld, maar de landingsbaan zou nog intact zijn.

Ook andere landen maakten volgens de Duitse krant Der Spiegel plannen om hun burgers te evacueren, maar ook zij hebben hun reddingsoperatie stilgelegd. Het is niet bekend om welke landen het gaat. De Nederlandse overheid maakte intussen bekend dat evacuaties nu niet aan de orde zijn, omdat het er te gevaarlijk is. ?Nederland bereidt zich actief voor op alle scenario?s, in nauwe samenwerking met onze internationale partners. Wij laten jullie niet in de steek?, verklaarde ambassadeur Irma van Dueren in een bericht aan de Nederlanders in het Noordoost-Afrikaanse land.

Japan
Eerder maakte Japan als eerste land bekend dat het burgers wil evacueren uit Soedan omdat de veiligheidssituatie in het Afrikaanse land verslechtert, zo vertelde een regeringswoordvoerder tijdens een spoedpersconferentie. In Soedan wonen ongeveer zestig Japanners, onder wie medewerkers van de Japanse ambassade. Zij zijn volgens Japanse media niet gewond geraakt, maar hebben wel te maken met een tekort aan drinkwater en voedsel.

https://www.hln.be/buitenland/br-geheime-evacuatie-van-duitse-burgers-uit-soedan-mislukt-ook-andere-landen-gaan-over-tot-evacuatie-burgers~a30a2e87/
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 21/04/2023 | 18:59 uur
EU probeert ongeveer 1.500 Europeanen uit Soedan te evacueren

De Europese Unie probeert ongeveer 1.500 Europeanen die vastzitten in Soedan te evacueren. Dat meldt een Europese ambtenaar vrijdag. Ook intensiveert de EU haar contacten om een staakt-het-vuren te bereiken. Dat is nodig om de evacuatie mogelijk te kunnen maken.

?De evacuatie zal over land moeten gebeuren omdat de luchthaven van Khartoem gesloten is?, verklaart de ambtenaar. ?Er is ook een staakt-het-vuren van drie dagen nodig om de operatie te kunnen uitvoeren.? Het is momenteel nog te gevaarlijk om de operatie uit te voeren, ?maar we zullen er klaar voor zijn als de veiligheidsmaatregelen voldoen?, klinkt het nog. Griekenland en Frankrijk zullen de evacuatieoperatie co?rdineren. De situatie in Soedan zal maandag besproken worden op de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, intensifieert zijn contacten met de leiders van de landen in de regio. Zo had hij een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Arabische Liga en met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken.

Aantal slachtoffers loopt op
In Soedan zijn troepen van RSF, onder leiding van vicepresident Mohamed Hamdan Daglo, en het reguliere leger, van generaal en president Abdel Fattah al-Burhan, zaterdag slaags geraakt. De strijdende partijen hebben herhaalde oproepen voor een staakt-het-vuren genegeerd.

Ondertussen loopt het aantal slachtoffers op. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn al 413 mensen gedood en 3.551 anderen gewond geraakt. De EU heeft een delegatie in Khartoem en zeven Europese landen - Frankrijk, Duitsland, Itali?, Spanje, Nederland, Griekenland en Tsjechi? - hebben vertegenwoordigers in de Soedanese hoofdstad.

https://www.hln.be/buitenland/eu-probeert-ongeveer-1-500-europeanen-uit-soedan-te-evacueren~a5509915/
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 22/04/2023 | 11:18 uur
Nieuwe poging tot staakt-het-vuren in Soedan

Zowel het Soedanese leger als de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) heeft vrijdag ingestemd met een driedaags staakt-het-vuren. Eerder leek dat te mislukken, maar volgens getuigen is het nu rustiger in de hoofdstad Khartoem.
De strijdende partijen spraken al twee keer een wapenstilstand af, maar die werd niet nageleefd. Het staakt-het-vuren was nu extra belangrijk, omdat de meeste soennitische moslims deze dagen het einde van de vastenmaand ramadan vieren.

Eerder op vrijdag waren er opnieuw beschietingen in Khartoem en leek het bestand te mislukken. Maar later op de avond waren er volgens berichten minder beschietingen en keerde de rust terug in de stad. Toch is het onzeker of het staakt-het-vuren stand zal houden.

De Verenigde Naties hadden tot een bestand opgeroepen, zodat mensen weg konden komen uit de hoofdstad. Daarnaast zouden ziekenhuizen weer kunnen functioneren, voorraden kunnen worden aangevuld, water- en elektriciteitsleidingen kunnen worden hersteld en buitenlanders kunnen worden ge?vacueerd.

Aantal doden en gewonden loopt op
Ondanks de tijdelijke wapenstilstand houdt het geweld in het Afrikaanse land aan. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO kwamen zeker 413 mensen door de gevechten om het leven en raakten meer dan 3.500 mensen gewond.

Veel mensen hebben daarom medische hulp nodig, maar die is vaak niet beschikbaar. Medici hebben dan ook gewaarschuwd voor een catastrofe nu veel ziekenhuizen niet meer functioneren.

Miljoenen mensen zijn gedwongen thuis te schuilen zonder elektriciteit, voedsel of water. De strijd maakt het voor hulporganisatie heel moeilijk om humanitaire hulp te bieden, omdat het gebied erg gevaarlijk is.

EU bereidt evacuatie van Europese burgers voor
De Europese Unie treft voorbereidingen voor de evacuatie van EU-burgers uit Soedan. Maar voorlopig is het te onveilig om zo'n operatie uit te voeren, zegt een hoge EU-diplomaat. Daarvoor moet er eerst een serieuze wapenstilstand komen.

De EU en de zeven landen met een ambassade in Khartoem, ook Nederland, overleggen volgens de ingewijde over manieren om hun burgers uit de stad weg te halen. Het zou gaan om zo'n 1.500 mensen, onder wie zeker 110 Nederlanders.

Omdat het vliegveld is gesloten denken ze aan evacuatie over de weg, maar daarvoor moeten de wapens minstens drie dagen lang worden neergelegd.

De RSF zegt bereid te zijn de vliegvelden weer gedeeltelijk te heropenen om evacuaties mogelijk te maken. Het Soedanese leger heeft daar niet op gereageerd.

https://www.nu.nl/buitenland/6260521/nieuwe-poging-tot-staakt-het-vuren-in-soedan.html
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 22/04/2023 | 17:09 uur
Huurlingenleger Wagner ook betrokken bij conflict Soedan, wapenstilstand mislukt

Het Russische huurlingenleger Wagner speelt niet alleen een belangrijke rol in de oorlog in Oekra?ne, de groep is ook betrokken bij het gewelddadige conflict in Soedan. Wagner heeft zelfs raketten geleverd aan het paramilitaire leger Rapid Support Forces (RSF).

Die wapens zijn afkomstig uit buurland Libi?, melden diplomatieke bronnen in Soedan aan CNN. Op satellietbeelden is een 'ongebruikelijke toename' te zien van het aantal vliegbewegingen tussen een Russische luchtbasis in Syri? en een vliegbasis die gelinkt wordt aan Wagner in Libi?.

Goud
In Soedan is vorig weekend een gewelddadige machtsstrijd losgebarsten tussen de paramilitairen en het Soedanese leger onder leider Abdel Fatah al-Burhan. De betrokkenheid van Wagner bij het conflict is geen toeval.

Het huurlingenleger is sinds 2017 al aanwezig in het Afrikaanse land waar het betrokken is bij het delven van goud. De opbrengsten van goud spelen weer een belangrijke rol in de oorlog met Oekra?ne, waar veel geld voor nodig is.

Neerslaan protesten
De invloed van Wagner in Soedan begon onder het bewind van de Soedanese oud-president Omar al-Bashir. Het huurlingenleger trad op als beveiliger van de goudmijnen. Toen de Soedanese bevolking later in opstand kwam tegen president Bashir speelde het huurlingenleger ook een actieve rol in het neerslaan van deze protesten.

Actief in de regio
Het Wagnerleger is al langer actief in de regio rond Soedan. Zo is het leger aanwezig in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Libi? en Soedan. Bijna de helft van alle wapens in Afrika zijn afkomstig uit Rusland en 29 landen hebben een militaire overeenkomst met de Russen.

Het is niet duidelijk of Wagner ook daadwerkelijk meevecht in de gevechten tussen generaal Dagalo en legerleider Al-Burhan. Volgens Reuters ontkennen zowel Wagner als de Soedanese regering dat het Russische huurlingenleger op dit moment aanwezig is in Soedan.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het gewelddadige conflict al zeker 413 doden ge?ist en ruim 3500 gewonden. Ondanks verschillende pogingen tot een staakt-het-vuren wordt er nog steeds gevochten.

Wapenstilstand mislukt: gevechten gaan tweede week in
De gevechten in Soedan zijn een tweede week ingegaan, na het mislukken van een tijdelijke wapenstilstand. Er waren vannacht minder zware explosies dan in de voorgaande dagen, maar in de ochtend werd weer volop geschoten.

Het gewone leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) waren het gisteren eens geworden over een driedaags staakt-het-vuren om het einde van de ramadan te markeren. De rivaliserende groepen sloten al twee keer eerder een wapenstilstand, maar ook toen kwam er geen einde aan het geweld.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5379768/huurlingenleger-wagner-groep-soedan-afrika-goud-rusland
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 22/04/2023 | 17:12 uur
Mogelijke evacuatie Nederlanders uit Soedan onduidelijk

KHARTOEM - Het blijft onduidelijk of ook Nederland van het Soedanese leger de mogelijkheid krijgt Nederlanders te evacueren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten ?elke kans? aan te grijpen om Nederlanders in Soedan te helpen. Daarbij werkt BuZa samen met internationale partners. ?Maar we kunnen er op dit moment geen details over geven?, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen het ANP.

Het ministerie bereidt zich actief voor op ?alle mogelijke scenario?s om Nederlanders in Soedan te helpen?, benadrukt de woordvoerder.

Aan Nederlanders in Soedan laat het ministerie weten ?helaas? niets te kunnen beloven, ?behalve dat we er met man en macht aan werken.? ?De steeds veranderende omstandigheden maken het moeilijk te plannen.?

?We kunnen niet voorspellen hoe het gaat lopen. Het kan lang duren, of ineens heel snel gaan. Duidelijk is dat geen enkele mogelijke optie zonder risico is?, schrijft het ministerie verder.

Zodra er tot evacuatie kan worden overgegaan, worden de Nederlanders gebeld of gemaild. De vertrekmogelijkheden moeten geheim worden gehouden. ?Openbaarheid kan er voor zorgen dat een operatie extra gevaarlijk wordt of zelfs niet door kan gaan.?

Samen met het ministerie van Defensie is een ?breed scala aan mogelijke opties uitgewerkt. Steeds onderzoeken we wat de veiligheidsrisico?s zijn en hoe we die kunnen minimaliseren.? Dat doen ook andere landen, die elkaar informeren, laat BuZa aan de Nederlanders weten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat op dit moment actief in contact met 134 Nederlanders in Soedan. Het gaat ervan uit dat er nog meer Nederlanders in Soedan zijn.

Het Soedanese leger heeft zaterdag bekendgemaakt dat het de evacuaties van burgers en diplomaten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China gaat faciliteren. Het is niet bekend of het leger ook Nederland de mogelijkheid gaat bieden landgenoten te evacueren.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1954253468/mogelijke-evacuatie-nederlanders-uit-soedan-onduidelijk

Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 09:43 uur
Machtsstrijd Soedan: eerste buitenlanders weg per schip, Nederlanders gebriefd over mogelijkheden

UPDATE In de Saoedische havenstad Jeddah zijn zaterdag vier marineschepen gearriveerd met evacu?s uit Soedan. Het gaat om Saoedi?s en onderdanen van bevriende landen, meldde de staatsomroep Al-Ekhbariyah. Een Nederlands bedrijf evacueerde per schip buitenlandse werknemers van een andere Nederlandse firma.

Aan boord van het eerste Saoedische marineschip bevonden zich volgens de staatsomroep in totaal vijftig Saoedische burgers. Hoeveel onderdanen uit bevriende landen werden ge?vacueerd, en om welke landen het gaat, specificeerde de omroep niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabi? meldde in een verklaring de ?veilige aankomst? van 91 Saoedische burgers en 66 onderdanen - waaronder diplomaten en internationale functionarissen - uit twaalf bevriende landen (Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Tunesi?, Pakistan, India, Bulgarije, Bangladesh, de Filipijnen, Canada en Burkina Faso).

Saoedische militairen in camouflageuniform verwelkomden de eerste evacu?s uit Soedan met een bloemetje en lekkernijen zodra ze de loopplank afkwamen, zo was te zien op beelden. De omroep benadrukte dat het de eerste civiele evacuatieoperatie was sinds het uitbreken van de gevechten in Soedan, vorige week zaterdag.

Ook Amerikaanse diplomaten zijn inmiddels uit Soedan opgehaald. De paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) liet op Twitter weten dat de diplomaten en hun families zondagochtend met zes vliegtuigen uit Soedan zijn vertrokken. Volgens de militie die al ruim een week in een hevige strijd is verwikkeld met het Soedanese leger werd de Amerikaanse evacuatiemissie uitgevoerd in samenwerking met RSF.

De Amerikaanse president Biden heeft de evacuatie bevestigd. ,,Het Amerikaanse leger heeft op mijn bevel een evacuatie van overheidspersoneel uitgevoerd??, zei hij in een verklaring. Hij riep verder op tot het ?be?indigen van het zinloze geweld?. De Amerikaanse ambassade is gesloten.

Strijdende partijen
Het Soedanese leger zei eerder op de dag dat het ermee had ingestemd om te helpen bij de evacuatie van buitenlanders. Tegelijkertijd weerklonken geweerschoten en luchtaanvallen in Khartoem. Dit ondanks beloften van strijdende partijen om een bestand van drie dagen te respecteren - ter gelegenheid van het islamitische Suikerfeest, waarmee het einde van de Ramadan wordt gevierd.

Volgens het leger zouden de Verenigde Staten, Groot-Brittanni?, Frankrijk en China diplomaten en andere onderdanen ?in de komende uren? evacueren uit Khartoem. Het voegde toe dat Saoedi?s en Jordani?rs per schip vertrokken via Port Soedan, 650 kilometer ten noordoosten van Khartoum. Legerchef Abdel Fatteh al-Burhan garandeerde dat het leger voor veilige doorgangen zou zorgen, maar zei dat de situatie op sommige luchthavens waaronder die in Khartoem en Nyala, de grootste stad van Darfoer, nog steeds problematisch is.

De verklaring kwam na beloften van de rivaliserende leider van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) - Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti - om luchthavens gedeeltelijk open te stellen voor evacuaties. De RSF-chef meldde zaterdagochtend op Facebook dat hij een telefoontje had gekregen van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Hij benadrukte ?de noodzaak om zich te houden aan een volledig staakt-het-vuren en bescherming te bieden aan humanitaire en medische hulpverleners?, aldus Hemedti.

Europeanen
De Europese Unie treft voorbereidingen voor de evacuatie van burgers van EU-landen uit de Soedanese hoofdstad Khartoem. Maar voorlopig is het te onveilig om zo?n operatie uit te voeren, zei een hoge EU-diplomaat zaterdag. Het zou gaan om zo?n 1500 mensen. Volgens de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles zijn zes militaire vliegtuigen vanuit Spanje naar Djibouti gevlogen, in de Hoorn van Afrika. Ze zijn onderdeel van een operatie om ongeveer tachtig mensen te evacueren, waaronder Spanjaarden, andere Europeanen en Zuid-Amerikanen.

Nederland heeft twee Hercules transportvliegtuigen van de luchtmacht klaarstaan in de Jordaanse stad Akaba. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag staat in contact met 134 Nederlandse onderdanen in Soedan. Ze zijn zaterdag ge?nformeerd over ?enkele evacuatiemogelijkheden die op dit moment worden voorbereid?, meldt ze op haar website. Nog niet alle details zijn volgens haar duidelijk. ?Zodra meer informatie beschikbaar is, zullen we die met hen delen?. Nederland staat ?in nauw contact? met andere landen die ook mensen uit Soedan willen evacueren, aldus het ministerie.

Risico-adviesbureau Proximities uit Leusden evacueerde zaterdag per schip 22 werknemers van een Nederlands bedrijf in Port Soedan. Ze werden met bootjes naar een schip gebracht dat lag te wachten buiten de Soedanese territoriale wateren. ,,Op dat moment was de situatie zo stabiel dat er geen direct gevaar was voor de betrokkenen?, bevestigde algemeen-directeur Daan Brink na berichtgeving door de NOS/Nieuwsuur. Hij wilde niet zeggen voor welk bedrijf de evacu?s werken.

Bloedige machtsstrijd
De Wereldgezondheidsorganisatie meldde vrijdag dat er sinds het uitbreken van de gevechten 413 mensen zijn omgekomen en 3.551 gewond zijn geraakt. Onder het dodental zijn zeker vijf hulpverleners, in een land dat afhankelijk is van voedselhulp.

De bloedige gevechten braken vorige zaterdag uit tussen legereenheden die loyaal zijn aan generaal Abdel Fattah al-Burhan, hoofd van de Soevereine Raad van Soedan, en de paramilitaire RSF geleid door generaal Mohamed Hamdan Dagalo, plaatsvervangend hoofd van de raad. Beiden bundelden hun krachten om dictator en legerleider Omar al-Bashir te verdrijven met een militaire staatsgreep in 2019, maar liggen sindsdien met elkaar overhoop over de integratie van de paramilitaire troepen in het leger. Die geldt als onderdeel van de overgang naar een democratie met een burgerregering.

De grote vraag is dan wie die gecombineerde strijdmacht moet leiden en wie dus de ?chte baas is in het land.

https://www.ad.nl/buitenland/machtsstrijd-soedan-eerste-buitenlanders-weg-per-schip-nederlanders-gebriefd-over-mogelijkheden~ae12e9ce/
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 09:46 uur
Gevaarlijk of niet: Nederlands bedrijf evacueert 22 mensen uit Sudan

Een Nederlands bedrijf is erin geslaagd een groep van 22 buitenlanders uit Sudan te evacueren. De mensen waren werkzaam voor een Nederlands bedrijf in Port Sudan, een havenstad in het oosten van het land. Met kleine bootjes worden de werknemers naar een groter schip in internationale wateren gebracht.

Ook vanuit de belegerde hoofdstad Khartoem worden konvooien opgezet om buitenlanders te evacueren. De Nederlander Cees Hack zit vast in die stad en heeft met verschillende van zulke konvooien meegekund, maar durft dat tot nu toe niet aan. "Ik heb mijn vraagtekens. Er moet wel een plan zijn."

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst Nederlanders in Sudan via Whatsapp en mail op de risico's van deelname aan een konvooi dat niet door overheid is geregeld. "Duidelijk is dat geen enkele mogelijke optie zonder risico is. Wanneer een mogelijkheid zich aandient, zult u zelf moeten afwegen of u mee wilt en mee kunt", staat in een bericht.

Meerdere landen zijn al dagenlang bezig om offici?le evacuatievluchten te regelen; Nederland heeft daarvoor een eenheid mariniers naar Jordani? gestuurd. Naar het nabij gelegen Djibouti is een Snel Consulair OndersteuningsTeam (SCOT) van het ministerie van Buitenlandse Zaken afgereisd.

Buiten de overheid om evacueren
Naast deze 'reguliere' manier van evacueren via de overheid, zijn er ook organisaties die het op de andere manieren proberen. Zoals Proximities Risk Consultancy, een Nederlands bedrijf van Daan Brink, een oud-officier van het Korps Commandotroepen. Hij is erin geslaagd een groep mensen weg te krijgen uit de havenstad Port Sudan.

Maar Nederlanders die in de hoofdstad Khartoem zitten kunnen een stuk moeilijker wegkomen. "De luchthaven daar zit midden in de stad. Daar zitten dus allerlei strijdende partijen omheen." Bovendien, zegt Brink, een vliegtuig is kwetsbaar. "Wordt zo'n toestel geraakt met artillerie, dan heb je een heel groot probleem."

Met de bus naar Egypte
Een andere optie om weg te komen uit de hoofdstad is een lange busrit naar Egypte. Maar ook dat is volgens Brink een risicovolle reis. "De eerste 10 kilometer zijn de lastigste, want je moet wegen vinden die niet geblokkeerd zijn of onder vuur liggen. Khartoem is ongelofelijk chaotisch."

En als je dan de stad uit bent, zijn er nog meer gevaren. Zo'n evacuatiebus kan worden geconfronteerd met vechtende eenheden of de lokale bevolking die ook wil vluchten. Bovendien zijn in het betwiste grensgebied tussen Sudan en Egypte veel islamitische terreurgroepen actief.

Cees Hack neemt geen risico
Het zijn doemscenario's die maken dat Cees Hack voorlopig blijft zitten waar hij zit. De Nederlander werkt voor een bedrijf dat voedsel maakt voor de lokale bevolking. Hij zit op dit moment in Khartoem en ziet om zich heen mensen wegvluchten via konvooien. "Ik overweeg het wel maar doe er nog even niet aan mee."

Hack kan naar havenstad Port Sudan, om daar te wachten op een boot naar Saudi-Arabi?. Maar ?f die ook echt komt, dat weet hij niet zeker. "Dus dat is voor mij geen plan. Dan verplaats ik alleen maar."

Ondertussen is de Nederlander verplaatst naar een gedeelte van de stad waar iets minder wordt gevochten. "Ik heb eindelijk een nacht fatsoenlijk geslapen. Voorgaande nachten werd ik steeds wakker van schoten. In andere delen van de stad wordt nog altijd heel hevig gevochten. Een vriend van me heeft net een raket in zijn tuin gekregen."

Kans dat iedereen wordt ge?vacueerd is 'heel klein'
Hoe kansrijk is het dat alle mensen die uit Sudan weg willen, ge?vacueerd worden? Daan Brink slaakt een diepe zucht. "Heel klein, op dit moment. De aantallen zijn zo enorm, dat kunnen we niet met enkele colonnes doen. Exacte aantallen weet ik niet, maar er zijn echt veel mensen daar." De Nederlandse ambassade in Sudan heeft inmiddels contact gehad met ruim 130 Nederlanders, maar gaat ervanuit dat er nog een stuk meer Nederlanders in het land zijn.

Ondertussen staat de telefoon van Brink roodgloeiend. Vanaf zijn keukentafel is hij druk met allerlei 'bewegende elementen', zoals hij het zelf noemt. Contact houden met mensen die ge?vacueerd willen worden, met medewerkers die ondersteunen bij de evacuaties en met de schippers die op zee wachten. "Dat co?rdineren kan het beste op afstand."

In Saudi-Arabi? kwam vandaag een schip aan met vijftig vluchtelingen:

Vandaag is in Jeddah, aan de westkust van Saudi-Arabi?, een eerste schip aangekomen met evacu?s. Het zou voornamelijk gaan om Saudi's, maar ook om enkele "inwoners van bevriende landen". Onduidelijk is of aan boord ook vluchtelingen waren die reisden met behulp van Proximities Risk Consultancy.

Eerder vandaag werd bekend dat Sudan de evacuaties van burgers en diplomaten uit een aantal landen wil toestaan en faciliteren. Er was onder meer sprake van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China. Al lieten de VS weten dat ze het op dit moment nog te gevaarlijk vinden om inwoners per vliegtuig in Sudan te komen ophalen.

https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13927/artikel/2472415-gevaarlijk-of-niet-nederlands-bedrijf-evacueert-22-mensen-uit-sudan
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 09:48 uur
Amerikaanse commando's halen diplomaten uit Sudan, Nederland wacht

Commando's van het Amerikaanse leger hebben het personeel van de Amerikaanse ambassade in Sudan uit het land gehaald. President Biden heeft dat bekendgemaakt.

De diplomaten en hun familieleden zouden het land in zes vliegtuigen hebben verlaten. Volgens persbureau AP ging het mogelijk om zo'n zeventig Amerikanen.

Aanleiding voor de evacuatie zijn de gevechten die Sudan al iets meer dan een week teisteren. Regeringstroepen strijden tegen de RSF-militie. Honderden burgers zijn omgekomen.

Ook Frankrijk meldt zondag dat het begonnen is met de evacuatie van burgers en diplomaten uit Sudan. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat ook burgers uit andere Europese landen en partnerlanden worden geholpen, maar heeft hierover geen details gedeeld. Het Soedanese regeringsleger maakte zaterdag bekend een aantal landen te zullen helpen bij hun evacuaties, waaronder Frankrijk. Hoe deze evacuatieoperatie er nu voorstaat is onduidelijk.

Niet beschoten
De RSF zegt te hebben geassisteerd bij de evacuatie-actie van de VS, maar dat ontkennen de Amerikanen. John Bass, de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, zegt dat ze alleen meewerkten door "tijdens de operatie niet op onze militairen te schieten".

President Biden bedankt in een verklaring Djibouti, Ethiopi? en Saudi-Arabi?, landen die volgens hem "van cruciaal belang waren voor het succes van onze operatie". De Amerikaanse ambassade is inmiddels dicht.

Omdat er gevechten plaatsvonden rond het vliegveld van hoofdstad Khartoem leek een evacuatie afgelopen week onmogelijk. Dat de VS diplomatiek personeel toch weg heeft weten te halen wordt door The New York Times "een gewaagde zet" genoemd. Overheidsbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat er "zonder problemen" van en naar Khartoem kon gevlogen worden. Het toestel zou nog geen uur in Soedan op de grond hebben gestaan.

Meer landen overwegen evacuatie
De VS is het eerste land dat zijn diplomaten heeft ge?vacueerd uit Sudan. Meer landen hebben gezegd dat ze daartoe voorbereidingen treffen. Vanwege de gevechten is er geen regulier luchtverkeer mogelijk via het vliegveld van de hoofdstad Khartoem.

Wat het vertrek van de Amerikanen betekent voor andere landen is niet duidelijk. Nederland is een van de landen die met toestellen in de regio klaarstaan om naar de luchthaven van Khartoem te gaan.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bereidt zich voor op een evacuatie van Nederlandse diplomaten en burgers. Gisteren maakte het bekend dat er inmiddels 134 Nederlanders in Sudan zijn gebeld met de vraag of ze meewillen met een door de overheid georganiseerd vertrek. Er wordt volgens het ministerie met "man en macht" aan de evacuatie gewerkt, maar de veiligheidssituatie laat een evacuatie vooralsnog niet toe.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472464-amerikaanse-commando-s-halen-diplomaten-uit-sudan-nederland-wacht
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 09:59 uur
Marine Saoedi-Arabi? evacueert honderdvijftig personen uit Sudan

https://marineschepen.nl/nieuws/Saoedi-Arabie-evacueert-ruim-honderdvijftig-personen-uit-Sudan-220423.html
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 13:14 uur
Evacuatie Nederlanders uit Sudan begonnen: 'Gaan uiterste best doen'

De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken gaan Nederlandse burgers uit Sudan evacueren. Dat gebeurt tijdens een internationale evacuatieoperatie.

Het Nederlandse evacuatieteam is al gestationeerd in Jordani?. "Zij gaan hun uiterste best doen om Nederlanders zo snel en veilig mogelijk op te halen", zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Het ministerie heeft contact met 152 Nederlanders in Sudan. Zij hebben vanochtend te horen gekregen dat ze zich gereed moeten maken voor evacuatie. Onder hen zijn zes diplomaten van de ambassade.

De Nederlanders is gevraagd om de locatie en tijd van de evacuatie geheim te houden, "omdat de operatie anders in gevaar kan komen of mogelijk zou moeten worden afgeblazen", meldt een woordvoerder van het ministerie.

De situatie in Sudan is "chaotisch en gewelddadig", zei defensieminister Kajsa Ollongren in het televisieprogramma WNL op Zondag. Samen met onder meer Amerikanen, Britten, Duitsers en Fransen "doen we er alles aan" om Nederlanders weg te krijgen uit het land, zei ze. De twee Nederlandse transportvliegtuigen die in Jordani? staan, maken deel uit van de operatie, liet de minister weten.

Aanleiding voor de evacuatie zijn de gevechten die Sudan al iets meer dan een week teisteren. Regeringstroepen strijden tegen de RSF-militie. Honderden burgers zijn omgekomen. Omdat er gevechten plaatsvonden rond het vliegveld van hoofdstad Khartoem is regulier vliegverkeer onmogelijk. Ook zondagochtend werd in de hoofdstad nog gevochten, meldt Al Jazeera.

Gisteren maakte Buitenlandse Zaken bekend met Nederlanders gebeld te hebben met de vraag of ze meewillen met een door de overheid georganiseerd vertrek. De Nederlanders werd gevraagd om alvast een tas klaar te zetten met reisdocumenten, medicatie en "strikt noodzakelijke spullen". De evacu?s worden per vliegtuig naar een land in de buurt van Sudan gebracht.

Ook andere landen evacueren
Eerder vandaag meldde de Verenigde Staten dat er zo'n zeventig diplomaten en hun familieleden waren ge?vacueerd. De VS was daarmee het eerste land dat landgenoten weghaalt uit het land. Ook Frankrijk is bezig met een reddingspoging. Het Sudanese leger liet zaterdag weten de evacuatie van diplomaten en burgers uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China te faciliteren.

Een Nederlands bedrijf slaagde er zaterdag in een groep van 22 buitenlandse werknemers het land uit te krijgen. De mensen waren werkzaam voor een Nederlands bedrijf in Port Sudan, een havenstad in het oosten.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472494-evacuatie-nederlanders-uit-sudan-begonnen-gaan-uiterste-best-doen
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 16:37 uur
Evacuatie uit Soedan is volop aan de gang, Belgi? werkt ervoor samen met Frankrijk en Nederland

Verschillende Europese landen zijn volop bezig met de evacuatie van landgenoten uit Soedan. In het Oost-Afrikaanse land wordt al meer dan een week lang zwaar gevochten tussen het regeringsleger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RFS). Ons land werkt samen met Frankrijk, dat de evacuatie-operatie voor Europa co?rdineert, en Nederland. De Verenigde Staten hebben het personeel van hun ambassade in Soedan al ge?vacueerd.

Frankrijk bevestigt dat het vanochtend begonnen is met de evacuatie van burgers en ambassadepersoneel uit Soedan. Details worden niet gegeven, maar het lijkt erop dat Frankrijk een vliegroute ziet die veilig genoeg is om mensen te evacueren. Beide strijdende partijen in Soedan hebben volgens een diplomatieke bron in Parijs veiligheidsgaranties gegeven zodat de evacuatieoperatie kan plaatsvinden.

Frankrijk co?rdineert de operatie voor de Europese Unie. Ook Belgen en andere EU-onderdanen uit landen die geen vliegtuigen in de regio beschikbaar houden, zullen onder leiding van de Fransen worden ge?vacueerd.

"In Soedan zijn in samenwerking met Frankrijk en Nederland verschillende operaties aan de gang om Europese onderdanen, onder wie Belgen en rechthebbenden zo snel mogelijk te evacueren", zegt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib op Twitter. "Al onze diensten worden gemobiliseerd om hen te helpen". Nederland heeft voor de evacuatie-operatie transportvliegtuigen klaarstaan in Jordani?.

In Soedan bevinden zich 42 Belgen en rechthebbenden (de leden van het kerngezin). Buitenlandse Zaken vraagt hen zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belgische diplomatieke post in Khartoem, voor zover zij dat niet al hebben gedaan.

"Heel wat van de Europese onderdanen zouden nu al op de internationale luchthaven van Khartoem zijn", zegt Jens Franssen, defensiespecialist bij VRT NWS. "Je mag er van uitgaan dat er de eerstkomende uren, wellicht tegen morgenvroeg al, een eerste lading Belgen mogelijk al in ons land zou kunnen aankomen."

VS heeft ambassadepersoneel al ge?vacueerd
De Verenigde Staten hebben hun ambassadepersoneel gisteren al ge?vacueerd uit Khartoem. Dat bevestigde president Joe Biden afgelopen nacht in een korte mededeling.

Volgens Amerikaanse media zouden de diplomaten en hun familieleden het land verlaten hebben in 6 vliegtuigen. Het zou mogelijk gaan om ongeveer 70 mensen. President Biden gaf geen details over de operatie, maar roemde wel de "buitengewone inzet" van het diplomatieke personeel. Hij bedankte ook Djibouti, Saoedi-Arabi? en Ethiopi?, die volgens Biden "cruciaal" waren bij de evacuatie.

Biden noemde het geweld in Soedan "tragisch". "Het heeft het leven gekost aan honderden onschuldige burgers. Het is gewetenloos en het moet stoppen. De strijdende partijen moeten een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren naleven, ongehinderd humanitaire toegang toelaten, en de wil van het Soedanese volk respecteren. We sluiten de ambassade in Soedan tijdelijk, maar ons engagement voor het Soedanese volk en de toekomst die ze voor zichzelf willen, is eindeloos."

Ook de Britse regering heeft deze namiddag gemeld dat het de evacuatie van ambassadepersoneel en hun families heeft afgerond. De Britse regering zegt dat 1.200 Britse militairen bij de operatie betrokken waren en dat die "samen met de Verenigde Staten, Frankrijk en andere geallieerden" werd uitgevoerd.

Saudi-Arabi? heeft gisteren al burgers en ambassadepersoneel ge?vacueerd. Ze werden vanuit Khartoem naar de oostelijke havenstad Port Soedan aan de Rode Zee gebracht en maakten de oversteek naar de Saudische havenstad Jeddah.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/23/verenigde-staten-evacueren-hun-ambassadepersoneel-uit-soedan/
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: MartijnR op 23/04/2023 | 18:53 uur
lijkt wel een nieuws pagina over de situatie in Sudan :P
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 18:55 uur
Citaat van: MartijnR op 23/04/2023 | 18:53 uur
lijkt wel een nieuws pagina over de situatie in Sudan :P

Doordat de overige leden niets zeggen wel ja.
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Lynxian op 23/04/2023 | 19:38 uur
Er wordt met interesse gelezen  ;)
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 23:49 uur
Eerste Nederlanders vanuit Sudan ge?vacueerd

De eerste Nederlanders zijn met een Frans toestel vanuit Sudan ge?vacueerd. Dat meldt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Het gaat volgens hem om een handvol mensen. Een exact aantal noemt hij niet.

Volgens Hoekstra is een andere groep Nederlanders met een konvooi van de Verenigde Naties vertrokken uit de hoofdstad Khartoem. Zij reizen niet per vliegtuig maar over de weg.

Eerder op de middag zei Hoekstra te hopen dat er de komende uren meer Nederlanders naar Jordani? ge?vacueerd kunnen worden, ditmaal ook met Nederlandse toestellen. Er is een reddingsteam gestationeerd in Jordani?.

Rond 20.30 uur maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat niet alle Nederlanders uit het land zullen vertrekken. Een deel van hen wil familieleden niet achterlaten, anderen hebben geen vervoer om naar het vliegveld te komen.

Dit zijn beelden van de aankomst van een Frans evacuatievliegtuig in Djibouti, een buurland van Sudan. Zeer waarschijnlijk zaten hierin ook de Nederlanders:

Hoewel het eerste Nederlandse toestel nog niet in Sudan is, spreekt Hoekstra van een beginnende luchtbrug: "Op dit moment lukt het om te landen en op te stijgen, daarom zijn de eerste Nederlanders met een Frans toestel nu het land uit. Maar het valt niet met zekerheid te zeggen dat we dit kunnen volhouden", voegt de minister eraan toe. "Er bestaat een kans dat de vlam opnieuw in de pan slaat. Het gaat nu een paar uur goed, maar er is geen garantie dat dat zo blijft."

Volgens de minister gaat de operatie die met Frankrijk en Duitsland is opgetuigd, met "significante risico's" gepaard. Voor mensen in Khartoem is het namelijk gevaarlijk om door de stad te bewegen en de tocht naar het vliegveld te maken. "Maar de risico's van deze operatie zijn kleiner dan niets doen". Volgens Hoekstra verslechter de situatie op de grond steeds verder.

Vanochtend maakte het ministerie bekend te beginnen met een reddingsoperatie uit het door strijd verscheurde Oost-Afrikaanse land. Al ruim een week vechten het leger en paramilitaire RSF-eenheden tegen elkaar. Zeker 400 burgers zijn om het leven gekomen.

Het ministerie had eerder vandaag contact met 152 Nederlanders in Sudan, onder wie zes medewerkers van de ambassade, over de evacuatie. Zij moesten zich gereedmaken voor vertrek. Details over de operatie, zoals de tijd en locatie, werden vanwege veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. De Nederlanders die nog niet zijn vertrokken, bevinden zich volgens Hoekstra grotendeels op een vliegveld buiten Khartoem.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er geprobeerd wordt om met alle Nederlanders contact te leggen, om erachter te komen waar zij zich bevinden en waar ze heen gaan. Dat blijkt echter lastig. "Het belteam blijft continu proberen u aan de lijn te krijgen", meldt het ministerie online.

Britse en Amerikaanse diplomaten en hun familieleden werden eerder vandaag al succesvol ge?vacueerd uit het land. Het ging steeds om kleine groepen. De operatie die Nederland opzet met Frankrijk en Duitsland, is volgens Hoekstra echter complexer. "Wij willen behalve diplomaten ook andere landgenoten repatri?ren".

Videobeelden op onderstaande link.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472555-eerste-nederlanders-vanuit-sudan-geevacueerd
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 23/04/2023 | 23:53 uur
Toestand van miljoenen Sudanezen steeds nijpender terwijl diplomaten wegkomen

Terwijl buitenlandse diplomaten en burgers Sudan ontvluchten, wordt de situatie in het land steeds nijpender. De hoofdstad Khartoem kampt, net als andere plaatsen, met een gebrek aan voedsel en water en met stroomtekorten.

Door de vrijwel constante beschietingen en aanvallen met zwaar geschut zijn er alleen al in Khartoem honderden doden gevallen sinds de strijd tussen het Sudanese leger en de paramilitaire RSF-eenheden negen dagen geleden ontbrandde. Verschillende keren is een staakt-het-vuren afgesproken, maar daar trokken de strijdende partijen zich weinig van aan.

Volgens persbureau AP zijn er tot nu toe zeker 420 mensen gedood, onder wie 264 burgers, en zijn er minstens 3700 mensen gewond geraakt.

Het laatste bestand had moeten samenvallen met de driedaagse festiviteiten rond het Suikerfeest. Er wordt onder meer zwaar gevochten in Omdurman, een stad nabij Khartoem aan de linkeroever van de Nijl. "We hebben geen wapenstilstand gezien", zei een inwoner van Omdurman tegen AP. Geweervuur en zware explosies zijn volgens de ooggetuige overal in de stad te horen. Ook wordt er geplunderd.

Vandaag werd bekend dat de eerste Nederlanders uit Sudan zijn ge?vacueerd. Ook andere landen zijn bezig burgers uit Sudan weg te halen. Onder meer Frankrijk, Duitsland, Griekenland, het VK, de VS en Saudi-Arabi? sturen vliegtuigen of schepen.

Ook duizenden Sudanezen hebben de hoofdstad en andere plaatsen waar wordt gevochten verlaten. Vanuit de westelijke regio Darfur zijn 20.000 mensen naar buurland Tsjaad gevlucht. Naar Egypte zijn 10.000 Sudanezen uitgeweken.

Khartoem is spookstad
Miljoenen Sudanezen die niet weg kunnen of willen, schuilen in hun huizen voor het geweld. Volgens een woordvoerder van een artsenorganisatie is Khartoem veranderd in een spookstad. Het internet werkt vrijwel nergens meer, met rampzalige gevolgen voor de co?rdinatie van hulp voor de inwoners die vastzitten in de steden.

Door de strijd tussen de militaire facties verdampt de hoop op een transitie naar een burgerregering in Sudan. In 2021 grepen generaals de macht in het land.

Khalid Omar, een woordvoerder van het pro-democratische blok dat ijvert voor de terugkeer van een burgerregering, heeft de RSF opgeroepen om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel en een einde te maken aan de strijd.

"Er is een mogelijkheid om deze oorlog te stoppen en het land weer op het goede pad te krijgen", aldus Omar. "Deze oorlog wordt gevoed door groepen die willen dat die doorgaat."

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472620-toestand-van-miljoenen-sudanezen-steeds-nijpender-terwijl-diplomaten-wegkomen
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Harald op 24/04/2023 | 09:13 uur
Nederland brengt evacuees uit Soedan in veiligheid

Om 00.52 uur is een C-130 Hercules-transportvliegtuig van Defensie uit Soedan vertrokken met aan boord evacuees van verschillende nationaliteiten, waaronder Nederlanders.  Het toestel vliegt op dit moment terug naar Jordani?. Ook met vluchten van andere landen konden Nederlanders vertrekken. Nederlandse en Europese militairen en medewerkers van Buitenlandse Zaken hebben de evacuaties in goede banen geleid.

.../....

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/24/nederland-brengt-evacuees-uit-soedan-in-veiligheid

Zestig Nederlanders veilig uit Sudan vertrokken

Zestig Nederlanders zijn veilig vanuit Sudan vertrokken, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Op de eerste Nederlandse evacuatievlucht vanuit Sudan naar Jordani? zaten 32 evacuees, onder wie 15 Nederlanders. De evacuatie is door het Korps Mariniers uitgevoerd.

Toen het C-130 Hercules-transportvliegtuig vertrok, waren er niet meer mensen aanwezig die konden worden meegenomen. Ook zijn enkele tientallen Nederlanders vanuit Sudan naar Jordani? vertrokken met Duitse evacuatievluchten.

Gisteravond kwam "een handvol" Nederlanders in Djibouti aan met de Franse luchtmacht. Ook is gisteren een groep Nederlanders met een Franse vlucht naar Jordani? gevlogen, meldde minister Hoekstra.

De Nederlandse overheid brengt de mensen die nu vanuit Sudan in Jordani? zijn aangekomen, later naar Nederland.

Sommige Nederlanders blijven
Eerder meldde het ministerie dat ruim 150 Nederlandse burgers en ambassademedewerkers ge?vacueerd willen worden. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Khartoem is gesloten, de werkzaamheden worden vanuit een andere plek voortgezet.

Sommige Nederlanders in Sudan willen nu niet weg, bijvoorbeeld omdat ze geen familie willen achterlaten. Anderen kunnen niet bij het vliegveld komen. Ook speelt mee dat de evacuatie niet zonder risico's is. Al ruim een week vechten in Sudan het leger en paramilitaire RSF-eenheden tegen elkaar. Zeker 400 burgers zijn tot nu toe om het leven gekomen.

Gisteren werd duidelijk dat Nederland met de reddingsoperatie van Nederlanders uit Sudan samen met Frankrijk en Duitsland optrekt. Minister Hoekstra zei toen dat het de bedoeling is om zo veel mogelijk vliegtuigen te laten landen.

Een Duits vliegtuig met 101 mensen aan boord is vanochtend vanuit Jordani? in Berlijn aangekomen, meldt persbureau Reuters. In totaal zou het Duitse leger 313 mensen Sudan uit hebben gevlogen.

Andere EU-burgers kunnen ook rekenen op de hulp van Duitsland, zegt het Duitse leger. Ook onder meer Griekenland, Spanje en Itali? evacueren hun burgers uit Sudan.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472636-zestig-nederlanders-veilig-uit-sudan-vertrokken
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 24/04/2023 | 09:21 uur
Acht Belgen ge?vacueerd uit Soedan, Europese landen volop bezig met mensen weghalen

Acht Belgen werden al ge?vacueerd uit Soedan. Dat laat de minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib weten. Verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk hebben samen enkele honderden landgenoten en andere Europeanen weggehaald uit het land. Ons land hangt af van Frankrijk en Nederland om zowat veertig mensen te evacueren.

Frankrijk, Nederland, Itali?, Spanje en Duitsland zijn volop bezig met de evacuatie van honderden landgenoten en andere inwoners van de Europese Unie uit Soedan. Evacueren blijft een zeer risicovolle onderneming, omdat er in de hoofdstad Khartoum en in de regio Darfoer nog altijd wordt gevochten. Vooral diplomaten en hulpverleners worden er weggehaald.

Ons land werkt samen met Frankrijk, dat de evacuatie-operatie voor Europa co?rdineert, en Nederland. Volgens onze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn ondertussen acht Belgen ge?vacueerd. Een van hen is Wim Fransen, het hoofd van de humanitaire missie van de Europese Unie in Soedan. Hij raakte vorige week zwaargewond toen hij werd neergeschoten in Khartoem.

Tot nu toe zijn 388 mensen - Fransen en andere EU-inwoners-  ge?vacueerd aan boord van twee Franse vliegtuigen. Vannacht vertrok ook het eerste Nederlandse militaire vliegtuig uit Soedan voor een evacuatievlucht richting Jordani?. Dat meldt het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan boord zaten Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten. Het is niet duidelijk of er Belgen bij waren.

Duitsland, Spanje, Itali?

Het eerste Duitse vliegtuig dat mensen heeft ge?vacueerd, is vanochtend geland in Berlijn. Aan boord zaten 101 mensen, zowel Duitsers en hun familieleden als ook weer inwoners van andere EU-landen van partnerstaten. Zolang de veiligheid het toelaat, staan verdere evacuatievluchten gepland.

Ook Itali? laat weten zijn burgers weg te hebben gehaald."Al onze burgers die hadden gevraagd te vertrekken, zijn ge?vacueerd. Onder hen zijn ook buitenlandse burgers", zegt de Italiaanse premier Giorgia Meloni in een verklaring. Ze roept ook op tot "een einde aan de oorlog en tot het openen van onderhandelingen die leiden tot een regering onder leiding van burgers".

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jos? Manuel Albares liet weten dat alle Spaanse burgers en diplomaten ge?vacueerd zijn. Ook burgers van andere Europese landen en mensen uit Latijns-Amerikaanse landen werden in veiligheid gebracht.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/24/evacuatie-soedan-conflict/
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Harald op 24/04/2023 | 09:27 uur
Special Operations Forces Evacuate U.S. Embassy Personnel From Sudan

More than 100 troops evacuated about 70 embassy personnel and their dependents via a long-range helicopter mission due to fighting in Sudan.

(https://www.thedrive.com/uploads/2023/04/23/Sudan-evacuation-NIght-Stalker.jpg?auto=webp&crop=16%3A9&auto=webp&optimize=high&quality=70&width=1920)

https://www.thedrive.com/the-war-zone/special-ops-forces-evacuate-u-s-embassy-personnel-from-sudan
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Harald op 24/04/2023 | 12:12 uur
https://twitter.com/i/status/1650411137081438209

CitaatDe eerste NL evacuatievlucht uit Soedan is geslaagd. Onze C-130 is vanmorgen vroeg veilig teruggekeerd in Jordani?. We staan in nauw contact met onze partnerlanden over verdere mogelijkheden.
https://twitter.com/DefensieMin/status/1650411137081438209?cxt=HHwWgsCz8eqLuOctAAAA
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 24/04/2023 | 19:41 uur
Opnieuw Nederlands vliegtuig vertrokken uit Soedan

Vanuit Soedan is zojuist opnieuw een Nederlands vliegtuig met evacuees aan boord vertrokken. Zij worden naar Aqaba in Jordani? gebracht. Defensie en Buitenlandse Zaken blijven zich inzetten om vandaag nog meer vluchten uit te voeren. Morgen geeft Buitenlandse Zaken weer een update over het aantal mensen dat is overgebracht.

In Aqaba worden deze mensen opgevangen door het Snel Consulair OndersteuningsTeam (SCOT) van Buitenlandse Zaken. Een medisch team van Defensie onderzoekt de evacu?s.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het nog mogelijk is om mensen via deze complexe en risicovolle operatie te evacueren. Defensie en Buitenlandse Zaken werken daarin nauw samen met internationale partners. Waar mogelijk nemen de landen elkaars evacu?s mee.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/24/opnieuw-nederlands-vliegtuig-vertrokken-uit-soedan
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 24/04/2023 | 19:45 uur
Waar ik bang voor ben is dat de Nederlanders die in Soedan zitten de nieuwe ''Nederlanders'' zijn die terugkeren naar het land dat ze verlieten voor vakantie en familiebezoek, dat zagen we  vorig jaar al eerder  in Afghanistan!
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Lex op 24/04/2023 | 21:55 uur
VN-topman waarschuwt voor 'catastrofale vuurzee' in Soedan

NEW YORK
De topman van de Verenigde Naties, Ant?nio Guterres, waarschuwt dat het geweld in Soedan "een catastrofale vuurzee" in het land dreigt te veroorzaken, die kan overslaan naar de hele regio en daarbuiten. De secretaris-generaal riep de leden van de VN-Veiligheidsraad op dat te voorkomen.

"We moeten allemaal alles doen wat binnen onze macht ligt om Soedan weg te trekken van de rand van de afgrond", zei Guterres tegen de raad. Hij benadrukte dat de VN Soedan niet verlaten, ondanks een grootscheepse evacuatie van buitenlandse medewerkers die tijdelijk elders gaan werken.

ANP, 24-04-2023, 16:46
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 24/04/2023 | 22:16 uur
Derde Nederlandse vliegtuig met evacu?s vertrokken uit Sudan

Een derde Nederlandse evacuatievlucht is vertrokken vanuit Sudan, meldt het ministerie van Defensie op Twitter. Het vliegtuig is onderweg naar Akaba in Jordani?.

Het is onduidelijk hoeveel mensen aan boord zijn. Vannacht vertrok het eerste Nederlandse vliegtuig uit Sudan. Aan boord waren 32 evacu?s, onder wie vijftien Nederlanders. Eerder vandaag vertrok het tweede Nederlandse vliegtuig met een onbekend aantal passagiers.

In Jordani? worden de evacu?s opgevangen door een ondersteuningsteam van het ministerie en onderzocht door een medisch team van Defensie.

Franse luchtmacht
Enkele tientallen Nederlanders zijn eerder met Duitse evacuatievluchten naar Jordani? gebracht en gisteravond kwam dankzij de Franse luchtmacht "een handvol" Nederlanders aan in Djibouti, ten oosten van Sudan.

Na de evacuatievlucht van afgelopen nacht meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat in totaal zestig Nederlanders veilig uit Sudan zijn vertrokken. Morgen geeft het ministerie een nieuwe update over het totale aantal mensen dat is overgebracht.

150 Nederlanders
Eerder meldde het ministerie dat ruim 150 Nederlandse burgers en ambassademedewerkers ge?vacueerd willen worden. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Khartoem is gesloten, de werkzaamheden worden vanuit een andere plek voortgezet.

Sommige Nederlanders in Sudan willen niet weg, bijvoorbeeld omdat ze geen familie willen achterlaten. Anderen kunnen niet bij het vliegveld komen. Ook speelt mee dat de evacuatie niet zonder risico's is. Al ruim een week vechten in Sudan het leger en paramilitaire RSF-eenheden tegen elkaar. Zeker 400 burgers zijn tot nu toe om het leven gekomen.

'Catastrofale vuurzee'
Secretaris-generaal van de VN, Ant?nio Guterres, waarschuwt dat het geweld in Sudan kan uitlopen op een "catastrofale vuurzee" die kan overslaan naar de hele regio en daarbuiten. "We moeten er alles aan doen om Sudan weg te halen van het randje van de afgrond", zei hij tegen de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472701-derde-nederlandse-vliegtuig-met-evacues-vertrokken-uit-sudan
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Harald op 25/04/2023 | 10:27 uur
Derde en vierde Nederlandse vliegtuig met evacu?s uit Sudan geland in Jordani?

Een derde en vierde Nederlands vliegtuig met evacu?s uit Sudan zijn geland in Jordani?, meldt het ministerie van Defensie. De vliegtuigen zijn om 23.20 uur gisteravond en 5.30 uur vanochtend geland in Akaba. Het is nog niet bekend hoeveel mensen in de vliegtuigen zitten, en of er Nederlanders bij zijn.

Enkele tientallen Nederlanders waren eerder met Duitse evacuatievluchten naar Jordani? gebracht. In Berlijn zijn vannacht 43 Nederlanders aangekomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij reizen binnenkort door naar Nederland.

Buitenlandse Zaken meldde eerder dat ruim 150 Nederlandse burgers en ambassademedewerkers ge?vacueerd willen worden uit Sudan. Het is niet bekend of er nu nog Nederlanders wachten op evacuatie. Later vandaag volgt een update over het aantal ge?vacueerde Nederlanders.

In Sudan zijn sinds anderhalve week gevechten tussen het leger en paramilitaire RSF-eenheden. Zeker 400 burgers zijn tot nu toe om het leven gekomen.

Het eerste Nederlandse vliegtuig vertrok in de nacht van zondag op maandag uit Sudan.

https://nos.nl/artikel/2472771-derde-en-vierde-nederlandse-vliegtuig-met-evacues-uit-sudan-geland-in-jordanie
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 25/04/2023 | 12:06 uur
In totaal zo'n 100 Nederlanders uit Sudan ge?vacueerd

De afgelopen dagen zijn zo'n honderd Nederlanders uit Sudan ge?vacueerd, schrijft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. De helft zat op Nederlandse vluchten en de rest maakte gebruik van vliegtuigen van andere Europese landen. Gisteravond en vannacht kwamen een derde en vierde Nederlands vliegtuig met evacu?s uit Sudan aan in Jordani?.

De Nederlandse vliegtuigen hebben volgens Hoekstra ook ruim 70 mensen met een andere nationaliteit meegenomen. Eerder werden al enkele tientallen Nederlanders met Duitse evacuatievluchten naar Jordani? gebracht. In Berlijn zijn vannacht 43 Nederlanders aangekomen. Vanavond komen mensen van die groep aan in Eindhoven.

Buitenlandse Zaken meldde eerder dat ruim 150 Nederlandse burgers en ambassademedewerkers ge?vacueerd willen worden uit Sudan. Het is niet bekend of er nu nog Nederlanders wachten op evacuatie.

In Sudan zijn sinds anderhalve week gevechten tussen het leger en paramilitaire RSF-eenheden. Zeker 400 burgers zijn tot nu toe om het leven gekomen.

Het eerste Nederlandse vliegtuig vertrok in de nacht van zondag op maandag uit Sudan.

https://nos.nl/artikel/2472771-in-totaal-zo-n-100-nederlanders-uit-sudan-geevacueerd
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 25/04/2023 | 12:07 uur
Strijdende partijen in Sudan eens over driedaagse wapenstilstand

De strijdende partijen in Sudan zijn het eens geworden over een driedaagse wapenstilstand. Het staakt-het-vuren is afgesproken na onderhandelingen met de Verenigde Staten en Saudi-Arabi?, meldt het Sudanese leger. De paramilitaire groep RSF bevestigt de wapenstilstand, die vanaf middernacht is ingegaan.

Of de wapenstilstand ook nageleefd zal worden is meer de vraag. Vorige week spraken de RSF en het Sudanese regeringsleger ook al een wapenstilstand van drie dagen af vanwege het einde van de ramadan, maar die werd al snel geschonden. Ook de twee wapenstilstanden die daarvoor werden afgesproken, werden niet nageleefd.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is het staakt-het-vuren het resultaat van intensieve onderhandelingen, die twee dagen hebben geduurd. Hij zegt dat de Amerikanen samen met regionale en internationale partijen gaan werken aan permanent staakt-het-vuren.

De paramilitaire RSF zegt dat het achter het staakt-het-vuren staat om humanitaire hulp mogelijk te maken. Ook het Sudanese regeringsleger zegt ermee in te stemmen. Een coalitie van Sudanese maatschappelijke organisaties reageert opgetogen op het nieuws.

Humanitaire crisis
Al ruim een week vechten de paramilitaire groep en het leger tegen elkaar. Door de strijd verkeert het Oost-Afrikaanse land in een humanitaire crisis. De 46 miljoen inwoners van het land kampen volgens de Verenigde Naties met een tekort aan voedsel, schoon water, medicijnen en brandstof. Bovendien rijzen de prijzen van noodzakelijke goederen de pan uit en zijn er berichten van plunderingen, aldus de VN.

In de hoofdstad Khartoem zit de bevolking opgesloten in hun huis vanwege het geweld. Duizenden Sudanezen zijn al naar buurlanden gevlucht, zoals Egypte, Tsjaad en Zuid-Sudan. Zeker 420 mensen zijn door de gewelddadigheden om het leven gekomen. Hevige gevechten op diverse plaatsen in Sudan bemoeilijken hulpoperaties, zegt een woordvoerder van de VN. Het Wereldvoedselprogramma heeft zijn hulp in Sudan vanwege de gewelddadigheden opgeschort.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472749-strijdende-partijen-in-sudan-eens-over-driedaagse-wapenstilstand
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 25/04/2023 | 15:18 uur
Britse en Amerikaanse marineschepen bereiden zich voor op evacuaties Sudan

https://marineschepen.nl/nieuws/Amerikaanse-en-Britse-marineschepen-naar-Sudan-voor-evacuatie-250423.html
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Lex op 25/04/2023 | 20:58 uur
Moskou verdedigt inzet van Wagner-huurlingen in Soedan

NEW YORK
De Russische regering verdedigt een mogelijke inzet van huurlingen van de Russische firma Wagner in Soedan, waar een machtsstrijd woedt tussen het leger en de paramilitaire RSF. Het Afrikaanse land heeft het recht gebruik te maken van de diensten van de particuliere onderneming, vindt de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov.

Volgens Amerikaanse media helpt Wagner de RSF. De Russen zouden de paramilitairen al hebben aangeboden raketten en andere wapens te leveren. De hulp zou ook blijken uit satellietbeelden uit het aangrenzende Libi?. Daar controleert een door Wagner gesteunde krijgsheer grote delen van het land. De beelden tonen een ongebruikelijke toename van activiteiten in Wagner-bases.

De Verenigde Staten uitten onlangs hun zorgen dat betrokkenheid van Wagner de oorlog in Soedan zou kunnen verergeren.

Wagner vecht samen met de Russische strijdkrachten in Oekra?ne tegen het Oekra?ense leger. Ook elders mengt de firma zich in conflicten.

ANP, 25-04-2023, 20:30
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Lex op 25/04/2023 | 21:06 uur
Citaat van: Ace1 op 25/04/2023 | 15:18 uur
Britse en Amerikaanse marineschepen bereiden zich voor op evacuaties Sudan

https://marineschepen.nl/nieuws/Amerikaanse-en-Britse-marineschepen-naar-Sudan-voor-evacuatie-250423.html

Ook FGS Bonn is stand-by en houdt zich op ten Noorden van Ports Said
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 25/04/2023 | 21:56 uur
Nederlandse luchtbrug tussen Jordani? en Soedan loopt goed

De vijfde Nederlandse evacuatievlucht uit Soedan is een feit. Een C-130 Hercules is op weg naar het  Jordaanse Aqaba met aan boord opnieuw evacu?s van verschillende nationaliteiten. Het evacuatieproces van Aqaba naar Soedan en terug loopt tot nu toe gesmeerd.

Eergisternacht deden militairen en de vliegtuigbemanning ervaring op toen zij voor het eerst mensen uit Soedan in veiligheid brachten. Toen was de situatie nog een stuk onzekerder. De veiligheidssituatie ter plekke was immers onbekend. Iedereen was daarom op alle scenario?s voorbereid. Hieronder een terugblik op de eerste vlucht.

Call to action
?Execute, execute, execute?, galmt het even voor middernacht door de loods in Aqaba. Zo?n 60 militairen schieten overeind.  Zo snel mogelijk doen ze al hun bepakking om en haasten zich naar de 2 C-130?s. Beide Hercules-transportvliegtuigen staan klaar om hen naar Khartoum te vliegen.

The call to action komt op het juiste moment. Even daarvoor lijkt de verveling voorzichtig toe te slaan. Een enkele militair frist zich op, een ander ligt even op een matje. Daar is allemaal ruimte genoeg voor in de loods, waar zij zich al uren voorbereiden om naar Soedan te gaan. Maar in een tijdbestek van 10 minuten verandert de situatie compleet.

De oefeningen van afgelopen uren om scherp te blijven, worden nu in praktijk gebracht. Er is in Khartoum een zogeheten ?confirmed slot?. Binnen een bepaald tijdstip moet een toestel van Defensie landen om mensen te evacueren. Dat betekent dus zo snel mogelijk de lucht in.

Ongeveer een half uur na de melding is dat een feit. De ene C-130 is ingericht op een robuustere situatie, waarbij de veiligheid van de evacu?s mogelijk in het geding is. Minder plek voor passagiers dus, meer voor mariniers en beveiligers. Het andere toestel is juist vrij leeg, vooral toegespitst op het meenemen van zoveel mogelijk passagiers.

Situatie onder controle
Eenmaal in de buurt van het vliegveld van Khartoum blijkt de situatie grotendeels onder controle. Internationale partners hebben een veilig moment weten te cre?ren om te landen. Vanwege die veilige situatie en drukte aan de grond wordt gekozen om ??n toestel te laten landen: die met de meeste ruimte voor passagiers. In een razend tempo komen 32 evacu?s aan boord, onder wie 15 Nederlanders.

De gegevens van de passagiers waren ter plekke al gecontroleerd, dat scheelt een hoop tijd. Binnen een uur is het toestel weer in de lucht, op weg naar het veilige Jordani?. Aan boord louter opgeluchte gezichten.

Niet de laatste vlucht
De verwachting is dat de Nederlandse militairen vandaag vaker in actie komen. Als de situatie niet verergert, stijgt de Hercules vermoedelijk nog een paar keer op. Alles wordt in het werk gesteld om iedereen die daarvoor in aanmerking komt uit het door oorlog geteisterde Soedan te halen.

De evacuaties worden in goede banen geleid door de luchtmacht, mariniers, een medisch team van Defensie, Snel Consulair OndersteuningsTeams (SCOT) van Buitenlandse Zaken en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/25/nederlandse-luchtbrug-tussen-jordanie-en-soedan-loopt-goed?s=04&fbclid=IwAR2xQ52Wsx_beCqtQxmyCmz9JUXVX9pqYDPCzvu2PVTO18Bl81OajP_Clrg
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Harald op 26/04/2023 | 08:11 uur
Uit Soedan gehaalde evacu?s aangekomen in Nederland

Nieuwsbericht | 25-04-2023 | 20:40

Zojuist is een eerste groep uit Soedan ge?vacueerde mensen in Nederland aangekomen. Het gaat om ongeveer 100 evacu?s, zowel Nederlanders als personen met een andere nationaliteit. Ze kwamen met een Airbus A330 van de NAVO-vliegtuigenpool aan op Vliegbasis Eindhoven.

Op dit militaire terrein zijn de passagiers opgevangen door vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Justitie & Veiligheid. Zij bieden verdere hulp, mocht dat nodig zijn.

Onder de passagiers bevond zich ook een Nederlandse gewonde. Deze is in Jordani? behandeld en tijdens de vlucht begeleid door een medisch specialist.

De mensen met een andere bestemming reizen later door.

Ook per bus aangekomen
Vanavond zijn vanuit Berlijn ook nog twee bussen met 43 Nederlanders op Vliegbasis Eindhoven gearriveerd. Deze mensen zijn met militair luchttransport van de Duitsers uit Soedan ge?vacueerd.

Op de luchtmachtbasis is een opvangpunt ingericht voor evacu?s uit Soedan.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/25/uit-soedan-gehaalde-evacues-aangekomen-in-nederland
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 27/04/2023 | 16:02 uur
Nederland schaalt evacuatie-operatie uit Soedan af

De evacuatie-operatie om Nederlanders uit Soedan te evacueren wordt afgeschaald. Vanavond staat een voorlopig laatste evacuatievlucht met een C-130 Hercules-transportvliegtuig gepland. Dat kondigden ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie vandaag aan in een brief aan de Kamer.

Verreweg de meeste bij Buitenlandse Zaken bekende Nederlanders zijn nu weg uit Soedan. Zij konden vertrekken door de inzet van Nederland of van een partner. Dat is de reden voor het afschalen. 

In totaal hebben minstens 150 Nederlanders het land verlaten. Ongeveer 70 van hen gingen mee op ??n van de zes vluchten met een toestel van de Koninklijke Luchtmacht. De andere personen zijn ge?vacueerd door bondgenoten of verlieten Soedan op eigen gelegenheid. Nederland haalde naast de circa 70 Nederlanders ook meer dan 100 mensen met een andere nationaliteit op uit Soedan.

Stand-by
Er blijven nog een aantal militairen en een C-130 in Jordani? stand-by staan. Daarmee zijn desgewenst nog achtergebleven Nederlanders uit Soedan te evacueren.

De andere C-130 en het grootste deel van de militairen keert in de komende dagen terug naar Nederland.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/evacuatie-vanuit-soedan/nieuws/2023/04/26/nederland-schaalt-evacuatie-operatie-uit-soedan-af
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 27/04/2023 | 16:04 uur
Voorlopig laatste evacuatievlucht uit Soedan aangekomen in Jordani?

De zevende en voorlopig laatste Nederlandse evacuatievlucht vanuit Soedan is vannacht veilig geland in Aqaba, Jordani?. Het toestel kwam rond 01.00 uur 's nachts aan, meldt het Ministerie van Defensie. Hoeveel mensen aan boord waren van deze vlucht is niet bekendgemaakt.

Het grootste deel van de bij het ministerie bekende Nederlanders is nu weg uit Soedan, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gisteren. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om minstens 150 Nederlanders. Zo'n 70 van hen gingen op ??n van de zes eerdere vluchten met een toestel van de luchtmacht mee.

Daarnaast zijn er nog enkele tientallen Nederlanders die geregistreerd staan in Soedan. Het ministerie haalde ook nog ruim 100 mensen van andere nationaliteiten op uit Soedan.

Willem Jongens en Lieke van Tooren woonden allebei in Soedan toen twee weken geleden, zoals Willem het noemt, 'de hel losbrak'. De twee Nederlanders deden gisteravond aan tafel bij Beau hun verhaal:

Buitenlandse Zaken meldt verder dat in de nacht van woensdag op donderdag 19 Nederlandse evacu?s uit Soedan zijn aangekomen in Duitsland. "Zij zijn op het vliegveld in Frankfurt opgevangen door medewerkers van de ambassade en konden even later met de bus doorreizen naar Nederland", schrijft het ministerie op Twitter.

De operatie om Nederlanders weg te halen uit Soedan wordt afgeschaald, zei het ministerie gisteren. De zevende vlucht met het C-130 Hercules-transportvliegtuig was voorlopig de laatste.

Medisch team
In Jordani? worden de passagiers opgevangen door een medisch team van defensie en een team van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat consulaire bijstand verleent.

In Soedan vechten het regeringsleger en paramilitairen een bloedige strijd, die tot dusver ten minste meer dan 500 mensen het leven heeft gekost.

Een video op onderstaande link te bekijken

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5380807/soedan-evacuatievluchten-jordanie-aqaba-laatste-vlucht
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 27/04/2023 | 16:20 uur
Kamerbrief inzake Evacuatie Soedan

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/04/26/kamerbrief-inzake-evacuatie-soedan
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 29/04/2023 | 15:36 uur
Wankelend staakt-het-vuren in Soedan met 72 uur verlengd

De strijdende partijen in Soedan hebben een staakt-het-vuren met 72 uur verlengd. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabi?, die in het conflict bemiddelen, hebben dat bevestigd.
Het Soedanese leger en de Rapid Support Forces (RSF) hebben de maandag aangekondigde wapenstilstand verlengd. Hoewel er nog wel beschietingen en explosies in de hoofdstad Khartoem zijn te horen, is het geweld enorm afgenomen.

Door de afspraak konden landen grote evacuaties uitvoeren. Zo werden zeker 150 Nederlanders uit het Afrikaanse land ge?vacueerd. Onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden haalden mensen terug.
"We verwelkomen de aankondiging van de verlenging", zegt de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken. Hij roept beide partijen op de strijd helemaal te staken en humanitaire hulp toe te laten.

Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken is blij dat de paramilitaire strijdmacht RSF wil praten over het stoppen van het geweld.

Twee weken geleden escaleerde het conflict tussen de twee machtsgroepen. Bij de gewapende strijd kwamen ruim 450 mensen om het leven, duizenden raakten gewond.

https://www.nu.nl/buitenland/6261326/wankelend-staakt-het-vuren-in-soedan-met-72-uur-verlengd.html
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 29/04/2023 | 15:38 uur
Britten in Soedan beschuldigd van vertragen evacuaties andere landen

Britse pogingen om ambassadepersoneel te evacueren uit Soedan zouden afgelopen weekend vertragingen veroorzaakt hebben voor andere landen die hun burgers wilden weghalen uit het land.

Dat hebben Duitse bronnen gezegd aan de Britse omroep BBC. Volgens de anonieme bronnen landde het Britse leger op een luchthaven ten noorden van Khartoem zonder toelating van het Soedanese leger.

Andere landen, waaronder Duitsland, wilden die luchthaven ook gebruiken voor hun burgerevacuaties. De ?onaangekondigde Britse militaire aanwezigheid? zou het Soedanese leger echter zo kwaad hebben gemaakt dat het de toegang weigerde.

De BBC vernam van een bron dat de Britten uiteindelijk de Soedanezen moesten betalen voor hun vertrek. Onderhandelingen over het gebruik van het vliegveld maakten dat de Duitsers ?minstens een halve dag? tijd verloren.

Het Britse ministerie van Defensie ontkent dat de Britse pogingen om ambassadepersoneel weg te halen uit Soedan, de Duitse plannen hebben vertraagd. ?Werken in dergelijke complexe omstandigheden zal altijd gepaard gaan met uitdagingen?, luidt het. Het Soedanese leger zou bovendien wel degelijk toelating hebben gegeven om te landen, aldus de Britten.

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230427_92640315?utm_source=google
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 29/04/2023 | 15:40 uur
Sudanezen: Vluchten kan niet, paspoort ligt in dichte Nederlandse ambassade

Een aantal Sudanezen kan het land niet uit omdat hun paspoorten op de Nederlandse ambassade in Khartoem liggen. Die zijn daar achtergelaten voor visumaanvragen, maar het ambassadepersoneel is vertrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert een nieuw paspoort aan te vragen, maar de lokale overheidskantoren zijn ook dicht.

Het paspoort van Ali Elhaj (32) ligt op de Nederlandse ambassade, vertelt hij. De medewerker van het ministerie van Water en Irrigatie deed begin april een visumaanvraag voor Nederland om naar een driedaagse conferentie te gaan van de The Hague Academy of Local Governance.

Nadat de gevechten tussen het regeringsleger en de paramilitaire RSF-militie waren uitgebroken, vluchtte hij met zijn zus en vijf kinderen naar een plaats tweehonderd kilometer ten zuiden van Khartoem. Ze zijn bang dat ook daar gevechten zullen uitbreken.

'Ik vrees voor onze levens'
"Ik wil naar Egypte of Saudi-Arabi? maar ik kan dat niet zonder mijn paspoort. Ook kan ik geen ander paspoort aanvragen want ook hier zijn de Sudanese autoriteiten niet bereikbaar. Ik wil door met mijn leven en een postdoc gaan doen. Ik vrees voor mijn leven en dat van mijn zus en haar kinderen."

De Sudanezen die er wel in slagen Egypte te bereiken doen daar vaak dagen over, en de kosten zijn hoog:

Sarah Abdalla (35) is waterbouwkundige. Zij liet haar paspoort eind maart achter bij de Nederlandse ambassade voor een visumaanvraag om onderzoek te gaan doen bij het IHE Delft Institute for Water Education, een kennis- en opleidingscentrum van Unesco.

Via het nieuws en Facebook hoorde ze dat de ambassade gesloten was en het personeel was ge?vacueerd. "Ik probeerde te bellen, maar kreeg geen gehoor. Ook belde ik het ministerie, maar ik werd lange tijd in de wacht gezet waardoor ik uiteindelijk heb opgehangen", vertelt Abdalla.

"Het meest frustrerende was een reactie van BZ op Facebook: dat kwam met het advies om een nieuw paspoort aan te vragen bij de lokale autoriteiten."

Ondertussen wordt de situatie steeds nijpender, zegt Abdalla, die in haar huis in het noorden van Khartoem verblijft. Ze zit er met haar ouders en een neef en een nicht.

"Het is gevaarlijk hier. Er zijn twee soldaten bij ons in de buurt gedood. Veel huizen worden beroofd en het huis tegenover ons is ook aangevallen. We hebben bijna dertien dagen geen toegang tot drinkwater omdat het waterstation is aangevallen door de RSF. We gaan nu zelf water halen, met gevaar voor eigen leven."

Vier collega's van Abdalla zitten in dezelfde situatie als zij, zegt ze. "Maar ik ben ervan overtuigd dat nog veel meer Sudanezen met dezelfde problemen kampen. We verliezen de hoop en raken in paniek."

'Er was niets aan te doen'
De 20-jarige Nabta Seifelyazal, geneeskundestudent aan de Universiteit van Khartoum, leverde haar paspoort op 6 april in bij de Nederlandse ambassade. Ze vroeg een visum aan om deel te nemen aan een studentenuitwisselingsprogramma in augustus.

Sinds het uitbreken van de gevechten heeft ze vaak geprobeerd contact op te nemen met de ambassade, via de telefoon en e-mail. "Het enige antwoord dat ik kreeg was van het Twitteraccount van Buitenlandse Zaken. Ze zeiden dat er niets aan te doen was en adviseerden om bij de lokale autoriteiten een noodpaspoort aan te vragen. Dat kan helemaal niet, want alle paspoortgerelateerde documenten worden afgegeven vanuit Khartoem en alles is hier gesloten."

Seifelyazal is met familie ingetrokken in het huis van een tante in een rustigere plek in Khartoem. Haar eigen huis was beschoten. "Maar ook waar we nu zitten is het niet veilig. Ook wordt het steeds moeilijker om aan eten en drinken te komen."

De geneeskundestudent zegt dat haar familieleden wel paspoorten hebben. "Mijn oude oom is ziek en moet dringend Khartoem uit. Maar mijn familie kan me niet alleen achterlaten omdat ik een jonge vrouw ben."

Seifelyazal is bang. "Elke dag horen we dat mensen die we kennen zijn gedood. Het is zo deprimerend. Elke dag die voorbijgaat zonder mijn paspoort, bedreigt het leven van mijn familie."

Ze vraagt zich af of de Nederlandse ambassade niet kan bemiddelen, zodat ze de grens met Egypte over kunnen zonder haar paspoort. "De reis is lang, duur en niet zonder gevaar. Dus we willen weten wat ons te wachten staat."

Vluchtelingenkamp
Dit geldt ook voor waterbouwtuigkundige Sarah Abdalla, die wel een identiteitsbewijs en een verlopen paspoort heeft. "Stel we gaan helemaal naar de grens en ik word afgewezen. Dan stel ik mijn familie helemaal voor een moeilijke keuze, gaan ze verder en laten ze me achter? En als ik wel door mag, dan denk ik dat ik in een vluchtelingenkamp terechtkom."

Wil Eikelboom, voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten, zegt dat er juridisch gezien geen beletsel is om te bemiddelen met Egypte. "Je zou zelfs zeggen dat het een juridische plicht is om iets te doen voor die mensen. Want Nederland heeft hun paspoorten ingenomen en geeft ze niet terug."

"Een nieuw paspoort aanvragen kan momenteel niet, dat is niet echt een oplossing. Los van de vraag of het onder Soedanees recht ?berhaupt kan, een tweede paspoort krijgen."

'Individueel oplossing zoeken'
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de paspoorten nog op de ambassade liggen. "De gevechten begonnen zo plots, waardoor de ambassade per direct moest sluiten en de paspoorten niet konden worden meegenomen."

De woordvoerder zegt dat mensen die een visumaanvraag hadden lopen, nu kunnen mailen naar KHA@minbuza.nl. "Dan kijken we naar wat er individueel mogelijk is", aldus de woordvoerder.

https://nos.nl/artikel/2473171-sudanezen-vluchten-kan-niet-paspoort-ligt-in-dichte-nederlandse-ambassade
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 29/04/2023 | 15:42 uur
Bloedige machtsstrijd in Sudan gaat door ondanks bestand

In Sudan wordt ook vandaag gevochten, ondanks een staakt-het-vuren dat gisteren voor dit weekend werd afgekondigd. Ooggetuigen in de hoofdstad Khartoem maken melding van luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en luchtafweergeschut. Op een aantal plaatsen in de stad zijn loopgraven gemaakt en woeden straatgevechten.

Ook in andere steden wordt gevochten, onder meer met tanks.

Het gaat om een voortzetting van de machtsstrijd tussen generaal Burhan van het regeringsleger en generaal Hemedti van de paramilitaire RSF. Hemedti wil pas onderhandelen over vrede als de gevechten stoppen, zei hij tegen de BBC. "Mijn mannen worden meedogenloos gebombardeerd, ondanks het bestand."

Hij zei persoonlijk geen probleem te hebben met Burhan, die hij overigens wel een verrader noemde omdat hij loyalisten van de afgezette president Bashir een plaats in zijn regering heeft gegeven.

De twee generaals werkten eerder samen: zo sloegen ze een rebellenopstand neer in de regio Darfur en verdreven ze in 2019 Bashir, die drie decennia aan de macht was geweest. Hij voerde de strenge toepassing in van de islamitische wet, de sharia.

Burgers kind van de rekening
De burgers van Sudan zijn de dupe: miljoenen mensen kunnen geen kant op. Tienduizenden inwoners zijn de afgelopen twee weken voor het geweld op de vlucht geslagen, honderden mensen zijn om het leven gekomen. De VN spreekt van ten minste 512 doden, het werkelijke dodental ligt vermoedelijk veel hoger.

Er is een tekort aan voedsel, water en brandstof en een groot deel van de ziekenhuizen functioneert niet.

Veel landen, waaronder Nederland, hebben de afgelopen dagen hun diplomaten en burgers uit Sudan weggehaald, door de lucht of over de weg.

De machtsstrijd tussen de twee generaals heeft ook geleid tot het oplaaien van een sluimerend conflict in de regio Darfur. Sinds maandag zouden daar ten minste 96 mensen om het leven zijn gekomen.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2473229-bloedige-machtsstrijd-in-sudan-gaat-door-ondanks-bestand
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: silvester herc op 30/04/2023 | 10:06 uur
Street battles and gunfire threaten what remains of a fragile ceasefire in Sudan, now hanging by a thread despite a three-day extension of the truce agreement, as a Turkish evacuation plane was shot at as it attempted to land.

https://www.theguardian.com/world/2023/apr/28/sudan-street-battles-threaten-fragile-ceasefire-turkish-plane-shot-truce-extension :omg:
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 30/04/2023 | 10:15 uur
Laatste Nederlandse evacuatievlucht vertrokken uit Sudan

De achtste militaire evacuatievlucht is vertrokken uit Sudan. Het ministerie van Defensie meldt dat dit de laatste Nederlandse vlucht om landgenoten te evacueren uit het oorlogsgebied in het land.

Het C-130 Hercules transportvliegtuig vliegt eerst naar Jordani?. De meeste Nederlanders van wie bij Buitenlandse Zaken bekend was dat ze in Sudan waren, hebben het land nu verlaten.

In totaal zijn er 160 Nederlanders ge?vacueerd, meer dan de helft met vliegtuigen van de luchtmacht. Anderen konden meevliegen met vliegtuigen van andere Europese landen. Nederland nam ook andere Europeanen mee die in Sudan zaten, 130 evacu?s meegenomen van 18 andere nationaliteiten.

Honderden doden
Aanleiding voor de evacuatie zijn de gevechten die Sudan al iets meer dan een week teisteren. Regeringstroepen strijden tegen de paramilitaire RSF-eenheden. Honderden burgers zijn omgekomen.

Omdat er gevechten plaatsvonden rond het vliegveld van hoofdstad Khartoem is regulier vliegverkeer onmogelijk. Ook vanochtend werd in de hoofdstad nog gevochten, meldt Al Jazeera.

Buitenlanders
De afgelopen week verlieten al honderden buitenlanders Soedan. Groot-Brittanni? heeft sinds de gevechten uitbraken 1888 mensen ge?vacueerd. Het was de bedoeling dat er gisteravond nog een Brits vliegtuig zou vertrekken, maar de vlucht is op het laatste moment tegengehouden door Sudanese militairen. Waarom is onduidelijk.

Een door de Verenigde Staten georganiseerd konvooi met evacu?s heeft gisteren de Sudanese havenstad Port Sudan aan de Rode Zee bereikt. Daar worden mensen die Sudan willen verlaten geholpen om verder te reizen naar Jeddah in Saoedi-Arabi?.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2473313-laatste-nederlandse-evacuatievlucht-vertrokken-uit-sudan
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 30/04/2023 | 20:47 uur
Laatste vliegtuig met evacu?s uit Sudan aangekomen in Eindhoven

De laatste evacuatievlucht met Nederlanders die in Sudan verbleven, is geland op de vliegbasis in Eindhoven. De meeste Nederlanders van wie bij Buitenlandse Zaken bekend was dat ze in Sudan waren, hebben het land nu verlaten.

In totaal zijn er 160 Nederlanders ge?vacueerd, meer dan de helft met vliegtuigen van de luchtmacht. Anderen konden meevliegen met vliegtuigen van andere Europese landen. Ook Nederland nam op vluchten burgers mee uit andere Europese landen.

De Nederlandse ambassadeur was ook aan boord:

Gisteravond vertrok het achtste en laatste vliegtuig uit Sudan. Het C-130 Hercules transportvliegtuig vloog eerst naar Jordani?, waar een Nederlands reddingsteam was gestationeerd. Later op de dag komt dat transportvliegtuig met de bemanning aan in Nederland. Ook tientallen andere landen hebben diplomaten en landgenoten uit het Oost-Afrikaanse land gehaald.

Partijen verlengen wapenstilstand
Ruim twee weken strijden de paramilitaire groep RSF en het Sudanese regeringsleger tegen elkaar. De strijdende partijen hebben de huidige wapenstilstand met drie dagen verlengd, zegt een woordvoerder van de RSF. De verlenging gaat vanaf middernacht in.

Al meerdere keren werd een wapenstilstand gesloten, maar die werd steeds weer geschonden. Ook vandaag werd er ondanks het staakt-het-vuren gevochten in de hoofdstad Khartoem.

Humanitaire crisis
Het Rode Kruis is er vandaag in geslaagd om voor het eerst sinds het conflict hulpgoederen het land in te krijgen via de oostelijke kustplaats Port Sudan. De lading bevat materiaal voor ziekenhuizen om gewonde burgers en militairen mee te verplegen.

Door het geweld zijn zeker vijfhonderd burgers om het leven gekomen. Het land verkeert in de humanitaire crisis en de bevolking heeft weinig toegang tot water, voedsel en elektriciteit. Tienduizenden Sudanezen proberen naar buurlanden te vluchten, zoals Egypte.


Een video is op onderstaande link te bekijken.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2473379-laatste-vliegtuig-met-evacues-uit-sudan-aangekomen-in-eindhoven


Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 01/05/2023 | 10:32 uur
Oud-premier Soedan waarschuwt voor echte burgeroorlog: 'Nachtmerrie voor de hele wereld?

Oud-premier Abdalla Hamdok waarschuwt voor een escalatie van het conflict in Soedan. De huidige strijd tussen legerchef Abdel Fattah al-Burhan en de leider van de RSF, Hamdan Daglo, zou volgens hem kunnen uitmonden in een echte burgeroorlog. Hij noemt dat scenario ?een nachtmerrie voor de hele wereld?.

Hamdok was premier was van Soedan van 2019 tot 2021. Hij zegt dat de gevolgen van een Soedanese burgeroorlog groter kunnen zijn dan die van de conflicten in Syri?, Jemen of Libi?

Er wordt zondag opnieuw hevig gevochten in de straten van de Soedanese hoofdstad Khartoem. Inwoners melden ontploffingen en geweerschoten. Onder meer in het hoofdkwartier van het leger, gelegen in het centrum van de stad, vinden gevechten plaats. Het leger heeft ook luchtaanvallen uitgevoerd op Omdurman, de zusterstad van Khartoem gelegen aan de overkant van de rivier de Nijl.

In principe was er tot zondagavond een staakt-het-vuren van kracht. De strijdende partijen hadden dat eerder in de week afgesproken op aandringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Zondag is die wapenstilstand verlengd met drie dagen.

Voor het eerst weer hulpgoederen
Een vliegtuig uit Jordani? is geland in Port Soedan met acht ton hulpgoederen aan boord. Daarmee is het Rode Kruis er voor het eerst sinds het conflict in Soedan is uitgebroken in geslaagd hulpgoederen het land in te krijgen. Een tweede toestel volgt binnenkort.

De havenstad aan de oostkust is volgens het Internationale Comit? van het Rode Kruis de enige veilige toegangspoort tot het land. Van daar worden de goederen over land vervoerd, onder meer naar de hoofdstad Khartoem. De eerste lading bevat materiaal voor Soedanese ziekenhuizen, waaronder verdovingsmiddelen en verbanden, zodat dokters gewonde soldaten en burgers kunnen opereren.

Er zijn intussen al zeker vijfhonderd mensen omgekomen in de strijd tussen legerchef Abdel Fattah al-Burhan en de leider van de RSF, Hamdan Daglo. Maar de vrees is dat het aantal nog sterk zal oplopen. Volgens Patrick Youssef, directeur bij de Afrikaanse afdeling van het Rode Kruis, liggen er nog lichamen in de straten van Khartoem die sinds het begin van het conflict niet zijn geborgen. Ook voor het conflict uitbrak was het Rode Kruis aanwezig in het land, om ziekenhuizen te ondersteunen en om de toegang tot drinkwater te verzekeren.

https://www.ad.nl/buitenland/oud-premier-soedan-waarschuwt-voor-echte-burgeroorlog-nachtmerrie-voor-de-hele-wereld~a2a2819b/
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 01/05/2023 | 10:36 uur
Gevluchte politicus ziet twee opties in Soedan: genocide of een burgerregering

Een vorige week naar Frankrijk gevluchte sociaaldemocratische politicus uit Soedan vreest een nieuwe genocide, als er niet snel een burgerregering komt die aan de oorlog in zijn land een einde maakt.

?Gruwelijk, een catastrofe en een enorm menselijk drama.? Zo vat Mahdi Rabih Berair de burgeroorlog in Soedan samen. Hij is architect en politicus van de sociaaldemocratische Soedanese Congress Partij (SCP). Afgelopen woensdag arriveerde hij met zijn gezin, na een turbulente vlucht, in Parijs.

?Ik was thuis toen de burgeroorlog begon, op zaterdag 15 april. Ik woon vlak bij het vliegveld van Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Overal werd geschoten. We hoorden de inslagen op het dak van ons huis. Ik ben met mijn gezin naar een kamer beneden in huis gevlucht omdat daar de minste kans was om gedood te worden. Het waren heel gevaarlijke en stressvolle dagen.

?Na een aantal dagen zijn we gevlucht naar een woning van een familielid, twee kilometer verderop. Ook daar konden we maar kort blijven. We hadden wel elektriciteit en water, maar er was geen voedsel meer.

?Ik kreeg een telefoontje van de Franse ambassade, ik heb twee paspoorten. De Fransen organiseerden een ontsnapping uit Soedan voor Franse burgers. We moesten ons verzamelen in een gebouw ergens in de stad. We zijn toen met veel Franse inwoners van Khartoem onder begeleiding van Franse commando?s in een konvooi met bussen naar een militaire airstrip gereden, noordelijk van de stad.

Een afschuwelijk gezicht
?De tocht naar het vliegveldje was dramatisch. Alle gebouwen en huizen waren kapotgeschoten, overal dreven dikke zwarte rookwolken van branden en op de weg lagen de rottende lichamen van gedode mensen, die niet weggehaald werden. Een afschuwelijk gezicht.

?Op de luchthaven moesten we ruim acht uur wachten. De witte Fransen mochten van de militairen het land uit, maar de Soedanese, zwarte Fransen moesten terug naar de hoofdstad, die mochten niet weg. De Franse regering oefende veel druk uit op het Soedanese leger. Uiteindelijk kwam het verlossende woord en mochten mijn gezin en ik mee met het vliegtuig.

?We vlogen naar Djibouti waar we twee dagen bleven en toen konden we het vliegtuig naar Parijs nemen. Nu zijn we veilig, maar we hebben niets. Ik krijg wel hulp bij het zoeken van een woning. Ook moet ik nu snel werk vinden om geld te verdienen. We moeten hier een nieuw bestaan opbouwen, maar ik wil terug naar Soedan als er vrede komt.

Transitie
?Ik ben hoopvol gestemd. Geen van beide strijdende generaals, de opperbevelhebber Abdel Fattah al-Burhan en de commandant van de Rapid Support Forces (RSF), Hemedti, kan deze burgeroorlog winnen. De enige oplossing is een burgerregering. Ik was hiervoor betrokken bij allerlei commissies in het kader van het raamwerk dat begin december vorig jaar door de militairen en het Front voor Vrijheid en Verandering FFC is getekend. Dat gebeurde onder toeziend oog van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties, om de transitie mogelijk te maken naar een burgerregering die verkiezingen voorbereidt.

?Namens de sociaaldemocratische Soedanese Congress Partij (SCP) zat ik in nationale commissies, die na het afzetten van dictator Omar al-Bashir in 2019 de ontmanteling van zijn bureaucratische apparaat moesten begeleiden en de herinrichting van de veiligheidsdiensten regelen. Door de burgeroorlog lijkt die transitie naar democratie ver weg.

?Geen van de generaals gaat de burgeroorlog winnen. Uiteindelijk moeten ze naar de onderhandelingstafel komen en is een burgerregering de enige uitweg. Ze moeten wel met ons praten, met alle politieke partijen, waaronder mijn SCP, de vakbonden en protestgroepen, die zijn verenigd in de FFC. Hun onoplosbare conflict is onze kracht. Ik blijf optimistisch.

Doemscenario
?Toch vrees ik ook voor een doemscenario. Als het leger of de RSF niet kunnen winnen, bestaat het risico dat het land opgesplitst raakt. Het leger krijgt dan de controle over grote steden als Khartoem, Omdurman en de omliggende deelstaten. De RSF, die bestaat uit Arabische huurlingen, zal zich terugtrekken in de regio Darfur en het zuiden van het land.

?Dat moet kost wat kost worden voorkomen en de internationale gemeenschap moet hierbij een grote rol spelen. Vooral in Darfur leidt het vrijwel zeker tot tribale etnische strijd die aan heel veel mensen het leven gaat kosten, net als in 2003. Toen werden 300.000 mensen uitgemoord door de Arabische krijgers van de Janjaweed, waaruit nu de RSF bestaat.

?Zo?n opsplitsing van Soedan kan leiden tot een vreselijke genocide in Darfur. Die zou nog veel erger worden dan de genocide in Rwanda in 1994, waarbij meer dan 800.000 inwoners zijn omgebracht.?

https://www.trouw.nl/buitenland/gevluchte-politicus-ziet-twee-opties-in-soedan-genocide-of-een-burgerregering~b179dfc1/
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Parera op 02/08/2023 | 12:58 uur
Omdat het nog zeer klein is vind ik het niet nodig om hier een apart topic voor te openen, maar mogelijk in de komende dagen wel.
@Moderators, misschien is het een idee om een topic ''Spanningen Afrika algemeen'' te maken of iets in die vorm voor om de vele kleine brandhaardjes te kunnen aanduiden.

Militair overleg Ecowas-landen in Nigeria over staatsgreep in Niger
In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja zijn de ministers van Defensie van een aantal West-Afrikaanse landen bijeen om over de staatgreep van het leger in Niger te spreken. Ze eisen dat het leger van dat land de democratische gekozen president Bazoum voor zaterdag weer in het zadel helpt. Als dat niet gebeurt, dan zullen deze landen mogelijk militair ingrijpen.

De landen zijn lid van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas. Vandaag staat in Niger ook een gesprek tussen de coupplegers en een delegatie van Ecowas gepland.

De militaire leiders van Mali en Burkina Faso hebben ondertussen de kant van de coupplegers gekozen. Ze zeggen dat ze een interventie van andere landen mogelijk als een oorlogsverklaring opvatten en in dat geval Niger te hulp zullen komen. Ook de militaire leiders van Guinee kiezen de kant van de junta in Niger.

De coupleider, generaal Tiani, heeft in een tv-toespraak gezegd dat de grenzen met bijna alle buurlanden weer open zijn. Allen de grenzen in het zuiden met de Ecowas-landen Benin en Nigeria blijven dicht.

Evacuaties
Niger is een voormalige Franse kolonie. Vannacht zijn in Parijs twee vliegtuigen met Westerse evacuƩs uit Niger geland. De meeste passagiers hadden de Franse nationaliteit. Gisterochtend landde in Parijs ook al een evacuatievlucht uit Niger.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet aan de NOS weten dat "voor zover wij weten" tot nu toe geen Nederlanders met Franse vliegtuigen zijn geƫvacueerd. "Maar misschien komen ze nog wel met de komende vluchten."

https://nos.nl/artikel/2485175-militair-overleg-ecowas-landen-in-nigeria-over-staatsgreep-in-niger
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Lex op 02/08/2023 | 17:31 uur
Citaat van: Parera op 02/08/2023 | 12:58 uurOmdat het nog zeer klein is vind ik het niet nodig om hier een apart topic voor te openen, maar mogelijk in de komende dagen wel.
 
@Moderators, misschien is het een idee om een topic ''Spanningen Afrika algemeen'' te maken of iets in die vorm voor om de vele kleine brandhaardjes te kunnen aanduiden.
Dank voor de suggestie. Ik zal het nader beschouwen.

Lex
Algeheel beheerder
Titel: Re: Spanningen in Soedan
Bericht door: Ace1 op 02/08/2023 | 20:42 uur
Citaat van: Parera op 02/08/2023 | 12:58 uurOmdat het nog zeer klein is vind ik het niet nodig om hier een apart topic voor te openen, maar mogelijk in de komende dagen wel.
@Moderators, misschien is het een idee om een topic ''Spanningen Afrika algemeen'' te maken of iets in die vorm voor om de vele kleine brandhaardjes te kunnen aanduiden.

Dan moet je de topics in het Midden Oosten, Azie en Zuid-Amerika ook allemaal gaan samenvoegen dat is best wel veel werk voor een moderator en je raak als forumlid het overzicht kwijt waar het percies overgaat. Laat het alsjeblieft zo als het nu is.