Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

Lex

Kritische evaluatie Nederlandse VN-missie in Mali: doelen maar beperkt bereikt

De doelen van de Nederlandse missie in Mali tussen 2014 en 2019 zijn maar beperkt bereikt. Dat blijkt vrijdag uit een evaluatie van de IOB, een onafhankelijke dienst die het werk van het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt. Aan de missie deden ongeveer 6.000 militairen mee.

Nederland leverde onder andere special forces en helikopters. Zij moesten inlichtingen verzamelen en analyseren. Ze moesten de "ogen en oren" van de VN-missie Minusma zijn, zei het kabinet destijds.

Volgens de IOB was de inzet hoogwaardig en vernieuwend voor de VN. Maar "de Nederlandse inlichtingenbijdrage heeft de besluitvorming van de missie slechts in beperkte mate ondersteund en de inlichtingenketen niet duurzaam versterkt."

De Nederlandse bijdrage sloot niet goed aan bij de organisatiestructuur van de VN-missie. Er was onduidelijkheid over de Nederlandse rol in Minusma. De inlichtingen die geleverd werden waren van waarde, maar de VN was "niet goed in staat de inlichtingencapaciteiten te absorberen en te handelen naar de aangedragen inlichtingen".

Nederlandse officieren kwamen vaak op een andere functie terecht dan waarop ze hadden gesolliciteerd en Nederland had daarop ook weinig invloed "door een gebrek aan strategische posities". Daarbij bleken de korte uitzendtermijnen en een gebrek aan kennis van de Franse taal ook struikelblokken.

Kabinet belooft beterschap
Het kabinet laat weten dat de aanbevelingen zullen worden uitgevoerd of al zijn ingezet. Het missiemandaat en de doelstellingen worden duidelijker geformuleerd. Ook zal in de toekomst bij inzet van inlichtingencapaciteiten vooraf beter worden gekeken naar de informatiebehoefte en verantwoordelijkheden.

De VN werden actief in Mali nadat Franse militairen jihadistische groepen hadden teruggedreven. Nederland is op militair gebied op dit moment maar zeer beperkt actief in Mali. De veiligheidssituatie in het Sahel-land is de afgelopen jaren flink verslechterd ondanks de aanwezigheid van 14.000 blauwhelmen.

Nu.nl, 30-09-2022, 21:56

Lex

OM, Defensie en marechaussee hielden rapport over mortierongeluk Mali geheim

Het ministerie van Defensie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie (OM) wisten dat achterstallig onderhoud de oorzaak was van het fatale mortierongeluk in Mali in 2016, maar brachten dat niet naar buiten. In plaats daarvan hielden ze vast aan eigen onderzoeken, ook toen duidelijk werd dat die hoogstwaarschijnlijk niet konden kloppen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na aanvullend onderzoek.

De OVV publiceerde in 2017 een snoeihard rapport waaruit bleek dat Defensie "ernstig tekort was geschoten". De OVV concludeerde dat het ontstekingsmechanisme van de mortiergranaat instabiel was.

Door vocht en warmte werd de granaat schokgevoelig. Dit veroorzaakte de vroegtijdige ontploffing. Bij het mortierongeluk kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte een derde ernstig gewond.

Defensie en de Koninklijke Marechaussee kwamen met eigen, andere onderzoeken en plaatsten vraagtekens bij de OVV-conclusies. Volgens Defensie was een fabricagefout de oorzaak van het ongeval. Door deze fout zou de granaat op scherp hebben gestaan.

Omdat de feitenonderzoeken van de Koninklijke Marechaussee en de OVV niet eensluidend zijn over de toedracht, besloot het OM begin vorig jaar geen medewerkers van Defensie strafrechtelijk te vervolgen. Een Brits expertrapport dat in 2019 in opdracht van het OM was gemaakt onderschreef de conclusies van de OVV, maar dat werd niet met Defensie gedeeld.

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen op 6 juli 2016 om het leven tijdens een oefening in Mali. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie trad af na de verschijning van het OVV-rapport.

Nabestaanden willen vervolging Defensie
De nabestaanden van Hoving en Roggeveld willen een strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenis, meldt hun advocaat Michael Ruperti. Het OM wilde daar eerder niet aan beginnen omdat er geen eenduidigheid over de oorzaak zou zijn.

Volgens Ruperti hebben de Koninklijke Marechaussee en het OM "gebrekkig onderzoek" gedaan en de verkeerde conclusies getrokken. De nabestaanden zijn blij met het nieuwe rapport van de OVV, zegt hij.

"Wat ons betreft is er sprake van een doofpot tot op het hoogste niveau bij Defensie", zegt de raadsman. Volgens hem heeft de leider van het onderzoek naar het ongeval bij Defensie ook gezegd dat hoge militairen niet de waarheid hebben verteld. "Er zijn feiten achtergehouden."

Het ministerie van Defensie erkent dat het "eerder meer" informatie had moeten delen met de OVV. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) spreekt in een brief aan de Kamer van een "pijnlijke constatering".

ANP, 31-08-2022, 11:48

Mourning

Citaat van: Huzaar1 op 10/05/2022 | 16:45 uur
De indianen gaan erheen.

Ok. Ik had verwacht dat we bijv. een aantal Apaches naar Oost-Europa zouden sturen als we ze zouden uitzenden. Bijv. om de Nederlandse bijdrage van 11 AMB in Roemenie te ondersteunen. 11 AMB waar de Apaches ook deel van uitmaken.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 10/05/2022 | 16:45 uur
De indianen gaan erheen.

Hoeveel redskins gaan dan ? ... 2, 3, 4 stuks ? Is dat bekend en waar

Huzaar1

De indianen gaan erheen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Defensie kijkt naar nieuwe missie in Mali

BAMAKO-
Nederland gaat mogelijk opnieuw een bijdrage leveren aan de VN-missie Minusma in Mali. Duitsland heeft het kabinet daar informeel om gevraagd, zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens een tweedaags bezoek aan het West-Afrikaanse land. Ze gaat "serieus" naar het verzoek kijken.

Door het vertrek van de Fransen verliest de VN-missie ongeveer 40 procent van zijn gevechtscapaciteit. De relatie tussen de voormalige kolonisator Frankrijk en de militaire machthebbers in Bamako is de afgelopen maanden sterk verslechterd.

Achter de besluitvorming zit enige haast. In september zijn alle Fransen weg uit Mali en dan hebben de Verenigde Naties daar een tekort aan onder meer gevechtshelikopters. Nederlandse Apache gevechtshelikopters waren in Mali actief tussen 2014 en 2017.

Nog geen besluit
Er is nog geen besluit genomen over het verzoek en er zijn nog wel wat obstakels voordat het rond is. Zo mag de VN in het cruciale midden van het land maar beperkt of soms helemaal niet vliegen. Dat verboden gebied wordt steeds groter. Een verklaring hiervoor geeft het regime niet.

Ook moet de Tweede Kamer zich er nog over uitspreken. Daar is het enthousiasme voor de missie in Mali afgenomen. Het feit dat de Malinese machthebbers in zee gingen met Russische huurlingen van de Wagner Group viel slecht in de Kamer.

Inzet
De afgelopen zes maanden ondersteunde Nederland de Verenigde Naties in Mali met een Hercules-transportvliegtuig met ongeveer negentig man ondersteunend personeel. Zaterdag vloog het toestel zijn laatste missie.

Helemaal tevreden wordt niet op deze inzet teruggekeken. Er is veel minder met het toestel gevlogen dan verwacht. De Hercules kon 150 dagen ingezet worden, maar bleef daarvan uiteindelijk 68 dagen aan de grond.

Zorgen
De VN maken zich meer zorgen over de kosten dan het effect, is als verklaring te horen in het Nederlandse kamp. Ook zou de vrachtplanning bij Minusma "niet optimaal zijn". De VN staan bekend als bureaucratisch.

Het is nog niet bekend welk land de Nederlandse transportcapaciteit gaat vervangen. Een aantal landen onder leiding van Noorwegen levert roterend een transportvliegtuig aan Minusma.

Planning
De planning was dat de Denen de Nederlanders zouden vervangen. Maar begin dit jaar moesten circa honderd Deense special forces in opdracht van de militaire regering in Bamako het land verlaten, omdat ze geen toestemming zouden hebben om in het land te zijn.

In maart besloot Kopenhagen daarop geen transportvliegtuig meer te leveren aan Minusma. Daarna is er lang getreuzeld om een ander land te vinden. Portugal zal naar verluidt eerder een transportvliegtuig aan Minusma gaan leveren dan was gepland.

ANP, 10-05 -2022, 15:33

Ik ben benieuwd of ht zover komt, ondanks de druk uit Dld.

Huzaar1

Bel de Russen maar, succes hoi.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

'Honderden burgers gedood bij militaire operatie in Mali'

Westerse landen willen dat Mali een onafhankelijk onderzoek instelt naar een vermoedelijke massamoord op burgers. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) sprak met 27 mensen die weet hebben van de moordpartijen in de plaats Moura, onder wie ooggetuigen.

Het leger van Mali maakte vrijdag bekend dat het bij lucht- en landaanvallen in Moura in de laatste week van maart 203 terroristen had gedood. Doelwit van de operatie was volgens het leger een bijeenkomst van militante strijders. 51 verdachten zouden zijn aangehouden en wapens en munitie zouden in beslag zijn genomen.

Maar volgens HRW is dat niet het hele verhaal. Zo zouden veel meer mannen, vermoedelijke terroristen maar ook veel burgers, zijn opgepakt en zouden Russen bij het offensief betrokken zijn geweest.

Standrechtelijk geëxecuteerd
Negentien getuigen zeggen tegen HRW-onderzoekers dat in de ochtend van zondag 27 maart op de veemarkt van Moura een vuurgevecht plaatsvond tussen militairen en jihadisten. De stad werd omsingeld en honderden mannen werden meegenomen en verdeeld in groepen.

Sommigen werden vrijgelaten, maar in de vier dagen erna werden naar schatting zeker 300 mensen standrechtelijk geëxecuteerd. Dat zou zijn gebeurd door Malinese en buitenlandse militairen, mogelijk Russen. In het land zijn Russische huurlingen actief - iets dat door beide landen overigens wordt ontkend. Ook een journalist van de Franse krant Libération sprak met inwoners van Moura, die de getuigenissen van HRW ondersteunen en ook de Russen noemen.

Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten hebben hun ernstige zorgen uitgesproken over de berichten over burgerdoden en willen dat er onderzoek wordt gedaan. EU-buitenlandchef Borrell zegt dat leden van de VN-missie Minusma toegang moeten krijgen tot het gebied. Minusma heeft een basis in Mopti, zo'n 50 kilometer verderop.

https://nos.nl/artikel/2423984-honderden-burgers-gedood-bij-militaire-operatie-in-mali

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 18/02/2022 | 18:20 uur
Nu is dit echt niet alles bepalend, maar Rusland en China zijn bereid iets te doen wat wij niet kunnen.
De We hebben een strategie nodig die ons deze scramble for Africa laat winnen.

De oorlog is verklaard, en dit is een van de fronten.



Ze gaan er niets doen behalve hun eigen belangen behartigen. Je kunt je het beste bemoeien met dat soort landen middels NGO's en SOF optreden. Missies zijn er kansloos tenzij het om direct ingrijpen gaat met een doel op de korte termijn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Thomasen op 18/02/2022 | 18:20 uur
Nu is dit echt niet alles bepalend, maar Rusland en China zijn bereid iets te doen wat wij niet kunnen.
De We hebben een strategie nodig die ons deze scramble for Africa laat winnen.
We staan helaas al 3-0 achter, want wij hebben geen lak aan mensenrechten, wij hebben te veel boomknuffelende theedrinkers en te veel mogelijkheden om te ageren tegen beleid.
People are sheep

Huzaar1

Citaat van: Zander op 18/02/2022 | 13:54 uur
Begint toch te lijken op een Koude oorlog 2.0
Ja zeker. Probleem is dat in die regio de scheit voor Europa is.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Thomasen op 18/02/2022 | 12:43 uur
De Fransen zaten breder. We hadden ook een brigade kunnen sturen, maar we kunnen ook niet overal zitten.

Algerije drift weer hard richting Moskou, Libie is voor de helft onder de Russen, CAR hebben ze.

Als ze straks doorstoten naar Lviv en Hongarije, Servie en Montenegro sluiten zich bij die coalitie aan, ja dan wordt het heel grappig.
Begint toch te lijken op een Koude oorlog 2.0
People are sheep

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 18/02/2022 | 12:43 uur
De Fransen zaten breder. We hadden ook een brigade kunnen sturen, maar we kunnen ook niet overal zitten.

Algerije drift weer hard richting Moskou, Libie is voor de helft onder de Russen, CAR hebben ze.

Als ze straks doorstoten naar Lviv en Hongarije, Servie en Montenegro sluiten zich bij die coalitie aan, ja dan wordt het heel grappig.

Niks aan te doen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 18/02/2022 | 11:51 uur
Mali is maar een klein stukje van het geheel.

Precies. Maar we zaten specifiek in Mali want Frankrijk.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Hopelijk gaat men op EU niveau eindelijk eens oplossingsgericht nadenken over de vluchtelingenstroom uit Noord Afrika. Misschien iets voor BV NL om een groot eiland op te spuiten in de Middellandse zee. Dan kunnen we die lui daar ophouden en terug sturen. Einde gezeik over vluchtelingen verdragen. De groepen mensen die hier heen komen slopen het draagvlak voor het opvangen van echte vluchtelingen. Uiteindelijk gaat dit zorgen voor een dusdanige tweespalt in de samenleving en krijg je veel grotere problemen.
Snel nieuw beleid maken en voorop stellen dat niemand blijft tenzij.
Verdragen sluiten met enkele landen in Noord Afrika om die lui daar op te vangen in kampen die wij subsidiëren en laten beheren door het gastland. Illegaliteit strafbaar maken zodat alle veilige landers die hun afkomst trachten te verhullen opgehokt kunnen worden tot het moment dat ze aantonen wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Ondertussen handjes laten wapperen en wasknijpers maken.
People are sheep