Defensie op TV

Gestart door sgt Rob, 19/08/2006 | 10:44 uur

Lex

Missie MAX

Uitgezonden militairen, politiefunctionarissen en hun thuisfront krijgen een hart onder de riem tijdens de feestdagen.

zo 3 januari 2021 18:10 NPO 1 44 min

Bron: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/missie-max/

Lex

23 december 2020

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft 1000 militairen klaarstaan om te helpen bij het vaccineren

Afgelopen jaar hebben militairen veel ondersteuning verleend in de strijd tegen het coronavirus. Is defensie volgens minister Ank Bijleveld ook al voorbereid op de grootschalige vaccinatie die ons te wachten staat in het nieuwe jaar? Daar vertelt minister Bijleveld vanavond alles over bij Op1. Ook vertelt ze over de Zoom-meeting die ze vandaag had met uitgezonden Nederlandse militairen in landen als Litouwen, Irak, Afghanistan en Jordanië. Welke verhalen raakten haar het meeste?

Op1, NPO1, 23-12-2020, 22:30

Lex

Zondagmorgen 10 uur: Staatsecretaris van Defensie Barbara Visser bij Rick Nieman! De krijgsmacht zoekt nieuwe rekruten. Kijk WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1

Lex

En hedenavond ook:

NPOpolitiek @NPOpolitiek
7m
DINSDAG LIVE: Vanaf 18.45 uur Kamerdebat Begroting #defensie (1e termijn Kamer) de voortzetting is op donderdag 3 december 10.15 uur, ook  te zien op tv (Ziggo 502, KPN 81) en https://t.co/0iTqTUU09n

Lex

Reminder:

AndereTijden Special: 'Duizenden bommen en granaten - 75 jaar #EOD' volgde een jaar lang de Explosieven Opruimingsdienst van #Defensie  en sprak met oud-EOD'ers over hun angsten en hun zwijgen thuis, over bermbommen, ... Vanavond #NPO2 #NTR #VPRO

bergd

https://www.anderetijden.nl/programma/1/Andere-Tijden/aflevering/849/Special-Duizend-bommen-en-granaten

Special: Duizend bommen en granaten
75 jaar EOD

Het is juli en bloedheet. EOD'ers Justin en Owen lopen een achtertuin in Groesbeek binnen. Het is hun 5e munitiemelding die dag. In de schaduw onder een parasol zit een familie koffie te drinken. Een blond jongetje van een jaar of 12 laat zien wat hij heeft gevonden. Onder een emmer liggen twee verroeste explosieven: "Ze hebben gejongd, we kwamen voor een mortiergranaat, maar nu ligt er ook een Duitse geweergranaat bij," zegt Justin. Hij pakt de 15 centimeter lange geweergranaat voorzichtig vast en spreekt de jongen indringend toe: "Deze is echt heel gevaarlijk, als je 'm laat vallen en hij ontploft, dan vertel je het niet na.  Blijf eraf, bel de politie en dan komen wij, maar: blijf eraf."

Het jongetje lijkt nauwelijks onder de indruk van de woorden van de bezorgde EOD'er.
Het afgelopen jaar is het aantal meldingen van gevonden oude explosieven uit de Tweede wereldoorlog enorm gestegen: "Normaliter krijgt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) 2500 meldingen per jaar, dit jaar staat de teller al ruim boven de 3000. Door corona zijn de mensen meer in hun tuin gaan werken," zegt majoor Werner van Rooij.

Opgericht in 1944 zorgt de EOD er al meer dan 75 jaar voor dat alle soorten munitie worden opgeruimd. Niet ontplofte bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Maar ook verdachte pakketjes in de trein. Achtergebleven springstoffen bij een plofkraak. Een handgranaat voor een sisha lounge en zelfgemaakte vuurwerkbommen.

75 jaar geleden, na de Slag om Arnhem, ligt er op het slagveld zoveel onontploft explosief materiaal dat in Engeland de voorloper van de EOD wordt opgericht. Die eerste jaren is het levensgevaarlijk werk. Joop Kotterer is EOD'er van het eerste uur. Hij herinnert zich hoe een Duitse mijn voor zijn ogen explodeerde en daarmee een kameraad doodde: "De explosie rukte zo zijn been eraf." Honderden oorlogsvrijwilligers en krijgsgevangen genomen Duitse soldaten sterven vlak na de oorlog bij het onschadelijk maken van mijnen en granaten. En nog steeds is WO II-spul verantwoordelijk voor 90% van alle meldingen.

Andere Tijden volgde de dienst een jaar lang en sprak met oud-EOD'ers over hun angsten en hun zwijgen thuis, over bermbommen in Afghanistan en de gevolgen van hun ongeluk. Aan de hand van veel archiefmateriaal wordt getoond hoe het werk in de loop der jaren is veranderd. Was een ijzeren stok direct na de oorlog het enige hulpmiddel om een mijn onder de grond aan te prikken, tegenwoordig heeft de dienst de beschikking over een keur aan moderne attributen, waaronder een bompak van 50 kilo, een kleine robot voor verkenningen, apparatuur om explosieven te bevriezen, een röntgenapparaat en een koffer voor specialistisch gereedschap. Maar het belangrijkste is en blijft de mens. "Door onze training weten we wat we doen," zegt sergeant-majoor Owen terwijl hij een levensgevaarlijk stuk Duits luchtafweergeschut uit een boomwortel zaagt. "Soms ben je niet in de gelegenheid om elke extra veiligheid te nemen en moet je wel eens een regeltje buigen om tot het juiste resultaat te komen. Maar daar word ik voor betaald.  Anders had ik maar  buschauffeur moeten worden."

Andere Tijden: Duizend bommen en granaten, dinsdag 1 december, 20.25 uur op NPO 2.


bergd

#1075
Nu op npo1

Kijkcijferhit Kamp Van Koningsbrugge komt dichtbij de werkelijkheid
Nieuwsbericht | 02-11-2020 | 16:40
Kamp Van Koningsbrugge is een kijkcijferhit. De 1e aflevering was afgelopen weekeinde op de buis en trok meer dan 1,15 miljoen kijkers. Ze zagen hoe 15 burgers moesten afzien tijdens een selectie voor het Korps Commandotroepen. Daarnaast start Videoland vanaf vandaag met MARSOF: Special Forces van Nederland. Deze 5-delige documentaireserie bevat nooit vertoonde beelden van mariniers.



https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/11/02/kijkcijferhit-kamp-van-koningsbrugge-komt-dichtbij-de-werkelijkheid


Parera

Speciale eenheden van het Korps Mariniers te zien bij Videoland

Vanaf 2 november is bij Videoland de nieuwe serie 'MARSOF: special forces van Nederland' te zien. In vijf afleveringen geeft deze nieuwe serie een bijzonder inkijkje in de wereld van speciale eenheden van het Korps Mariniers, de Netherlands Maritime Special Operation Forces (NLMARSOF).

https://marineschepen.nl/nieuws/MARSOF-bij-Videoland-281020.html

Lex

Op donderdag 15 oktober om 13:00 presenteert minister Bijleveld de #DefensieVisie2035, live op dit kanaal. https://youtu.be/0aTfWJ1h9zU

Lex

Duik live mee in een onderzeeboot

Nieuwsbericht | 30-09-2020 | 17:37

Waar onderzeeboten normaal gesproken volledig onzichtbaar hun werk doen, treedt de Koninklijke Marine morgenochtend juist naar buiten. Vanaf 11.00 uur is via https://defensie.tv/ 'Onderzeedienst Live' te zien.

Zie: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/09/30/duik-live-mee-in-een-onderzeeboot

Mindef



A.J.

Nou idd, dat belooft weer wat... :cute-smile:

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Komende zondag start de fictieve tv serie Commando's

COMMANDO'S

Synopsis
In Commando's wordt oud-commando John de Koning (Werner Kolf), die getraumatiseerd is door een mislukte missie in Nigeria, geconfronteerd met een moordenaar die zijn voormalige strijdmakkers probeert te elimineren. Hij gaat het gevecht aan, maar belandt in een oorlog waarin hij zijn maten, zijn gezin en zichzelf dreigt te verliezen.

Hoofdrollen zijn weggelegd voor acteurs Werner Kolf, Teun Kuilboer, Kay Greidanus, Egbert-Jan Weeber, Chiem Vreeken en Bilal Wahib. De tiendelige serie is vanaf 30 augustus te zien bij AVROTROS op NPO 3. Commando's is in Zuid-Afrika, Nederland en België opgenomen. De regie van de tiendelige thrillerserie is in handen Iván López Núñez en Hanro Smitsman.

INFORMATIE

Algemeen
PRODUCTIE JAAR:2018-2019

RELEASE:Augustus 2020

DUUR:10 x 50 minuten

SEIZOENEN:1

OMROEP:AVROTROS

Cast & crew
CAST: Egbert-Jan Weeber Bilal Wahib Chiem Vreeken Kay Greidanus Teun Kuilboer Werner Kolf
REGIE:Iván López Núñez en Hanro Smitsman

https://www.nlfilm.tv/series/commandos
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.