Algemeen Wereldnieuws

Gestart door Harald, 29/03/2021 | 09:15 uur

Huzaar1

Kan ook echt niet dit, het is geen 1941.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Rutte: EU 'helemaal klaar' met Belarussisch regime na vliegtuigkaping

25 mei 2021 03:25
Laatste update: een uur geleden


De EU-leiders zijn "echt helemaal klaar" met het Belarussische regime, zegt demissionair premier Mark Rutte in de nacht van maandag op dinsdag. Daardoor waren ze het volgens hem "ongekend snel" eens over een gezamenlijk optreden tegen Minsk.

"Dit laat zien hoe ernstig we dit nemen", zei de premier na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel, die plotseling in het teken kwam te staan van Belarus. De "kaping" van een overvliegend Ryanair-vliegtuig om de Belarussische dissident Roman Protasevich en zijn vriendin op te pakken, vroeg volgens Rutte om een ferme reactie van de Europese Unie.

De lidstaten van de EU eisen dat Belarus de gearresteerde journalist en zijn vriendin vrijlaat. Tot die tijd zullen de sancties blijven gelden. De 27 Europese regeringsleiders en staatshoofden keurden in een gezamenlijke verklaring de actie van Minsk af.

Rutte, die bijna tien jaar geleden zijn eerste EU-top bijwoonde, heeft "op deze schaal niet eerder meegemaakt" dat de leiders het zo snel eens werden. "Iedereen was er echt helemaal klaar mee." De discussie over Belarus duurde 2,5 uur. Landen die normaliter hun bedenkingen hebben tegen sancties om bijvoorbeeld hun economische belangen, stribbelden volgens Rutte niet tegen. "Misschien ook wel omdat president Lukashenko erin is geslaagd ons te verenigen met deze idiote actie."

Rutte: Sancties gaan Lukashenko heftig raken

De sancties treffen onder meer de luchtvaart in Belarus. Zo mogen Belarussische vliegmaatschappijen, waaronder Belavia, niet meer in Europees luchtruim vliegen en vragen EU-landen hun eigen maatschappijen om niet meer over Belarus te vliegen. Onder meer KLM, Air France, Lufthansa, British Airways en airBaltic hebben al gehoor gegeven aan die oproep.

Het reeds bestaande sanctiepakket tegen 88 personen, onder wie president Alexander Lukashenko, zal worden uitgebreid. Ook wordt een economisch investeringsproject van 3 miljard euro voor het land voorlopig bevroren.

De strafmaatregelen die de EU-landen overeengekomen zijn, raken de president en zijn bondgenoten "wel heftig", verzekert Rutte. Met name omdat de EU ook met economische sancties komt, die de grote staatsbedrijven moeten treffen waarmee in Belarus het geld wordt verdiend. "Het regime daar heeft natuurlijk zijn vingers in die staatsbedrijven zitten. Dat raakt aan de persoonlijke bankrekeningen van de top daar."

In de slotconclusie over Belarus verwijzen de leiders niet naar Rusland. Het staat niet vast dat Moskou de hand heeft gehad in de actie rond Protasevich, maar er bestaan wel vermoedens van betrokkenheid in Brussel. Een strategisch debat over Rusland zou eigenlijk het hoofdonderwerp zijn tijdens het werkdiner maandag, maar werd op de achtergrond gedrongen door de ontwikkelingen in Belarus.

Door: ANP/NU.nl

https://www.nu.nl/buitenland/6135344/rutte-eu-helemaal-klaar-met-belarussisch-regime-na-vliegtuigkaping.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

ARM-WAP

Dit wordt weer een episode waarbij de EU en individuele lidstaten te kakken worden gezet.

Mss moet men bepaalde lijnen gewoon over andere landen dan zulke laten vliegen.
Ja, dat kost meer... in zowel tijd als geld... maar dan blijven we tenminste gespaard van zulke acties...
Kijkend naar het flight-path maakt dat niet veel verschil, om boven EU-/NATO-luchtruimen te vliegen.


Het lijkt erop alsof hij gevolgd werd en zijn vriendin ook van het toestel gehaald werd.
Volgens Ryanair waren er nog anderen aan boord die in Minsk hun vlucht beeindigd hebben.

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-57224452

Lex

Rutte: onacceptabel en onaanvaardbaar

'Wit-Rusland dwingt Ryanair-vlucht te landen om journalist op te pakken'

MINSK - Wit-Rusland heeft een vlucht met aan boord een belangrijk kopstuk van de oppositie gedwongen te landen in Minsk. Journalist Roman Protasevitsj, die aan boord zat van het toestel, verbleef in ballingschap en riskeert in Wit-Rusland de doodstraf.

Aanvankelijk leek het erop dat Ryanair-vlucht FR4978 vanuit Griekenland naar Litouwen vanwege een noodsituatie aan boord moest gaan landen in Minsk, waar de brandweer in groten getale uitrukte naar de internationale luchthaven. Even daarna meldden lokale media dat de Wit-Russische autoriteiten de vlucht tot landen hadden gedwongen om Protasevitsj te arresteren.

Het vliegtuig werd geëscorteerd door een gevechtstoestel van de Wit-Russische luchtmacht. Naar verluidt heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko persoonlijk het bevel gegeven om de Ryanair-vlucht aan de grond te zetten. De regering van Litouwen zegt dat het een vooropgezet plan was en dat Loekasjenko wist dat Protasevitsj aan boord was.

Telegram
Protasevitsj is de oprichter van het oppositiekanaal Nexta op het berichtenplatform Telegram. Dat kanaal bericht onder meer over de massale betogingen tegen het regime van Loekasjenko. Die regeert de voormalige Sovjet-Republiek al sinds 1994 met harde hand en zou de verkiezingen in augustus door middel van fraude naar zijn hand hebben gezet.

Nexta heeft inmiddels gemeld dat Protasevitsj op de internationale luchthaven van Minsk is aangehouden. ,,Het vliegtuig is gecheckt, er is geen explosief gevonden en de passagiers werden weggestuurd voor nog een doorzoeking. Onder hen was Nexta-journalist Roman Protasevitsj", aldus Nexta.

Oppositieleidster in ballingschap Svetlana Tichanovskaja stelt dat Loekasjenko de veiligheid van alle inzittenden op het spel heeft gezet door de Ryanair-vlucht aan de grond te laten zetten. Op Twitter eist zij de onmiddellijke vrijlating van Protasevitsj en internationale sancties tegen Wit-Rusland.

Boze reacties
Demissionair minister president Mark Rutte heeft de actie van Wit-Rusland veroordeeld. In een Tweet schrijft Rutte dat het ,,ongehoord en onaanvaardbaar" is dat het vliegtuig moest landen. Ook wil Rutte dat journalist Roman Protasevitsj zijn reis kan vervolgen. ,,ALLE reizigers moeten hun reis veilig en snel kunnen vervolgen. Elke schending van de regels van het internationale luchtverkeer moet worden onderzocht", aldus de minister-president, die op Twitter reageerde.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemt de onderschepping en de arrestatie van de opposant ,,compleet onacceptabel." Hij zal zich inzetten voor een ,,krachtige Europese reactie." De EU heeft eerder al sancties ingesteld tegen het Wit-Russische regime vanwege oneerlijke verkiezingen en de onderdrukking van de bevolking.

Ook Litouwen heeft boos gereageerd op de Wit-Russische beslissing om de Ryanair-vlucht tot landen te dwingen en Protasevitsj op te pakken. Vilnius heeft de Europese Unie en de NAVO opgeroepen om te reageren op de ,,Wit-Russische dreiging voor de internationale burgerluchtvaart." De Litouwse regering eist de directe vrijlating van Protasevitsj.

In navolging van buurland Litouwen hebben de Europese Unie en andere lidstaten Wit-Rusland veroordeeld vanwege het aan de grond zetten van de Ryanair-vlucht. Litouwen had zondag eerder in de middag al woest gereageerd op het besluit van Wit-Rusland om vlucht FR4978 aan de grond te zetten.

Kort daarna reageerde ook Duitsland boos door ,,onmiddellijke uitleg" van Wit-Rusland te eisen. Polen ging nog een stapje verder en omschreef het handelen van het Loekasjenko-regime als ,,staatsterreur." Frankrijk noemt het Wit-Russische besluit ,,onacceptabel" en roept op tot een ,,sterke en eensgezinde" Europese reactie. De minister van Buitenlandse Zaken van Letland heeft Wit-Rusland een ,,scherpe" gezamenlijke reactie van de Baltische staten in het vooruitzicht gesteld.

Vliegtuig vertrokken
Eurocommissaris voor transport Adina Vălean heeft zondagavond even na zevenen laten weten dat het toestel van Ryanair is vertrokken naar Vilnius. ,,Goed nieuw voor iedereen, vooral voor de families en vrienden van mensen aan boord", liet ze weten via Twitter. Het toestel zal naar verwachting rond 21.19 uur lokale tijd landen. ,,We moeten alle feiten en passagiers aan boord verifiëren. Dat is pas mogelijk na aankomst in Vilnius."

Telegraaf, 23-05-2021, 21:02

Harald

#1
Indonesia fire: Massive blaze erupts at oil refinery

Firefighters in Indonesia are working to put out a massive fire that has broken out at one of the country's largest oil refineries.

The fire broke out at the Balongan refinery, run by state oil firm Pertamina, at 00:45 local time on Monday (17:45 GMT Sunday).

At least five people are injured and around 950 residents have been evacuated to safety. A handful of people have been reported missing.

The cause of the fire remains unclear.

TV footage and videos on social media showed the fire still raging on Monday morning with a plume of smoke rising high above the refinery, located in West Java province.

..../....

https://www.bbc.com/news/world-asia-56560826

https://www.youtube.com/watch?v=HAZRDvH5rZY

https://www.youtube.com/watch?v=cVssLAByRuo