Defensieforum.nl

Algemeen => Van alles en nog wat! => Topic gestart door: A.J. op 10/04/2020 | 16:29 uur

Titel: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 10/04/2020 | 16:29 uur
Vandaag viel mijn oog op het volgende bericht:

Citaat
Kabinet oneens met boek van Rotterdammer over Uruzgan (https://www.rijnmond.nl/nieuws/194271/Kabinet-oneens-met-boek-van-Rotterdammer-over-Uruzgan)

Het kritische boek van Rotterdammer Nikko Norte over de militaire missie in Uruzgan heeft geleid tot Kamervragen. In reactie daarop zegt het kabinet afstand te nemen van de conclusies die in het boek worden getrokken.

Nikko Norte was in 2006 en 2007 in de Afghaanse provincie Uruzgan, als Nederlandse militair. In het onlangs verschenen boek Onvoorspelbaar Verleden zegt hij dat de missie onzin was.

"Het was daar vredig en die mensen wilden geen hulp. Wij hebben voor problemen gezorgd door er tegen een niet bestaande vijand te vechten, de Taliban."

Volgens Norte waren er wel schaarse incidenten, maar waren die het werk van individuele 'hooligans' en niet van de georganiseerde Taliban.

Het SP-Kamerlid Karabulut stelde Kamervragen die door de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) zijn beantwoord. "De uitspraken in het boek zijn voor rekening van de auteur. Het kabinet herkent zich niet in het geschetste beeld van de Nederlandse missie in Uruzgan."

Onnodige slachtoffers

Nikko Norte stelt dat het Nederlandse leger veel te zwaar heeft ingezet en dat er daardoor juist problemen ontstonden en onnodige slachtoffers zijn gevallen. De ministers willen dat 'met klem' tegenspreken. "Het was een missie met reële militaire risico's."

Blok en Bijleveld spreken ook van een succesvolle operatie. "Afghanistan heeft stappen gezet op het gebied van sociaaleconomische ontwikkeling, onderwijs, vrouwenrechten en een eigen veiligheidsapparaat. Het land is daardoor geen uitvalsbasis voor internationaal terrorisme."

De ministers zeggen niet te weten hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen in Uruzgan.

Nikko Norte blijft bij zijn conclusies. "Ik schrik van het gemak waarmee de ministers Blok en Bijleveld een en ander naast zich neer lijken te leggen. Hun antwoorden rammelen en geven geen blijk van inzicht in de situatie in Uruzgan. De rules of engagement werden daar dagelijks geschonden."

Dat hele verhaal deed mijn wenkbrauwen al behoorlijk fronsen met zijn "hooligans" en "dagelijks geschonden ROE's"... Dus maar even wat verder lezen:

Citaat
Rotterdammer in Uruzgan: 'Er was daar helemaal geen vijand' (https://www.rijnmond.nl/nieuws/193272/Rotterdammer-in-Uruzgan-Er-was-daar-helemaal-geen-vijand)

De boeken van Rotterdammer Nikko Norte verschijnen niet onder een gelukkig gesternte. De presentatie van 'De Dansende Eend', over zijn tijd als stierenvechter in Spanje, werd in 2018 afgelast door bedreigingen. Deze week is zijn boek over de militaire missie in Uruzgan verschenen.

Lezingen zijn opgeschort in verband met het coronavirus. Nikko Norte (55) woont tegenwoordig in Oostenrijk. Hij zou 'even' naar Nederland komen voor de publicatie van Onvoorspelbaar Verleden.

"Ik kan Oostenrijk voorlopig niet meer in. De grenzen zijn dicht. Het wintersportseizoen is afgelast. Noodgedwongen blijf ik nu langer in Nederland, bij mijn schoonouders."

Zijn boodschap dreigt daarom enigszins ondergesneeuwd te raken. Maar een boodschap heeft hij en die zal hard aankomen bij de Nederlandse krijgsmacht: de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan was onzin.

"Het was daar vredig en die mensen wilden geen hulp. Wij hebben voor problemen gezorgd door er tegen een niet bestaande vijand te vechten, de Taliban."

Kamp Holland

Norte weet waarover hij het heeft. Al voor de komst van de Nederlanders was hij als militair in Uruzgan. "Het was er rustig, het was er mooi." Dat veranderde met 'Kamp Holland'. "Het Nederlandse leger ging altijd in pelotons, met vijf of zes gepantserde wagens, door de dorpen rijden. Dat zette kwaad bloed bij de lokale bevolking. Die dachten dat de onderdrukkers, zoals vroeger de Russen, weer terug waren."

Maar was de Nederlandse missie niet bedoeld om vrede te stichten, te strijden tegen de professionele vechtmachine Taliban? "De Taliban zat daar helemaal niet. Dan zouden er veel meer slachtoffers zijn gevallen. Er waren wel incidenten, beschietingen, maar daar zaten lokale jongens achter. Hooligans, die net zo dapper wilden doen als vader en opa die tegen de Russen hadden gevochten."

In Onvoorspelbaar Verleden beschrijft Nikko Norte hoe de Nederlandse soldaten lummelend de tijd doodden. Kaarten, gamen, achter de laptop zitten: bepaald geen heroïsche schets. "Ze kwamen er voor een stukje avontuur van vier maanden."

Hoe zit het dan met de trauma's die Uruzgan-veteranen zeggen te hebben opgelopen? "Ik wil niet te lichtzinnig doen over incidenten die mensen hebben meegemaakt, maar ik plaats er wel kanttekeningen bij. Sommigen beschrijven drama's, zoals 'ík zag de Taliban borsten afsnijden van vrouwen' die simpelweg niet waar kunnen zijn."

Onzinnige missie

Nikko Norte zegt de onzin van de missie regelmatig te hebben aangekaart gedurende zijn tweejarige verblijf. "Ik was een roepende in de woestijn. Tegen beter weten in ben ik gebleven, in de hoop wat te kunnen veranderen."

Pas 14 jaar na dato schrijft hij een boek over Uruzgan, aan de hand van de dagboeken die hij bijhield. "Ik dacht dat andere militairen dat wel eerder zouden doen. Dat bleef uit en 'Uruzgan' werd steeds meer gepresenteerd als het Nederlandse Vietnam. Toen dacht ik: ik ga het toch een keer opschrijven."

Norte krijgt uiteraard boze reacties vanuit de krijgsmacht, van (ex-)militairen die zeggen dat er wel degelijk tegen de Taliban is gevochten. "Maar ik krijg nog veel meer reacties van veteranen die zeggen: 'Eindelijk iemand die zich uitspreekt, want je hebt gewoon gelijk'. Ze zitten vol schaamte en schuldgevoelens. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn."

Stierenvechten

Nikko Norte is een avonturier. Na zijn jaren als matador in Spanje koos hij dus voor de woestijn in Afghanistan. Nu stort hij zich voor zijn werk op voeding en gezondheid, en daar komt het coronavirus weer om de hoek kijken. "Juist nu zie je hoe belangrijk het is om een goede weerstand op te bouwen. Veel bewegen en regelmatig fysiek op het gaspedaal drukken."

Zijn 'huisarrest' in Nederland gebruikt hij ook om een volgend boek te schrijven: over de tweede keer dat hij naar Uruzgan ging. "Ik wil de discussie op gang brengen, om te voorkomen dat we ooit nog zo'n missie beginnen."

Uh wacht even, geen vijand? Geen taliban? Al voor de komst van Nederland in Urzugan? Op eigen doft ofzo?

Maar goed, dan maar even wat meer van die kerel opduiken, gelukkig is er zelfs een Wiki van hem (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nikko_Norte):

Citaat
Norte bezocht het Rotterdamse Libanon Lyceum, vervulde in Nederland zijn dienstplicht als commando, reisde jarenlang over de wereld en belandde in 1994 in Spanje, waar hij in 1995, na een korte onderbreking op een marihuanaplantage in het Marokkaanse Rifgebergte, matador werd.[1][4][6][7]

Rond 2000 herenigde een televisiereportage die Reinout Oerlemans over Norte maakte hem met zijn zoon.[3] Norte onderbrak in deze periode zijn carrière in de arena en ontwikkelde in die periode de holbewonercode.

Van 2006 tot 2009 bracht Norte onder de vlag van de Nederlandse krijgsmacht twee jaar door in Uruzgan, Afghanistan. Hij werd in die periode van sergeant bevorderd tot sergeant-majoor, tot eerste luitenant en uiteindelijk tot kapitein.[8][9] De ervaringen die hij daar opdeed beschreef hij in het boek Onvoorspelbaar verleden. Hierin uitte hij kritiek op de manier waarop de missie werd uitgevoerd.[10]

Norte woont en werkt vanuit Oostenrijk.

Wacht even, 2 jaar in Uruzgan gezeten, in die tijd bevorderd van sgt naar kap? Zonder militaire opleiding? Ik zie nergens KMS/KMA oid... Het begint steeds beter te worden... Hier nog een boek van hem, Uruzgan (https://www.hebban.nl/boek/uruzgan-nikko-norte):

Citaat
Nikko Norte heeft een uniek leven geleid zoals niemand hem dat heeft voor- of nagedaan. Hij was piloot in Amerika, militair op de Balkan, in Afrika en in Afghanistan en matador in Spanje. Nu ontwikkelt en presenteert hij onder meer televisieprogramma's met gezondheid als thema in Spanje en binnenkort ook Nederland.

Delen van zijn militaire activiteiten zijn al beschreven in De dansende eend, maar zijn grootste missie, die met het Nederlandse leger in Afghanistan, waar hij twee jaar verbleef, vormt een boek op zich. Een aaneenschakeling van absurditeiten, die worden verteld alsof het gaat om wandelingen met de hond. Een onthullend boek over het Nederlandse optreden in Afghanistan, dat flink wat stof zal doen opwaaien.

Een Nederlandse militair die sneller door de rangen groeide dan iemand ooit deed, die deelnam aan zevenennegentig missies - zijn eenzame wandelingen door Tarin Kowt, Chora en menig ander oord niet meegerekend - en die door roeien en ruiten bleef volharden in de overtuiging dat er in Uruzgan geen Taliban was, die bevochten moest worden. Nikko vocht binnen kamp Holland een zwaardere strijd dan buiten het kamp, hoewel hij vaker werkelijk beschoten werd dan wie dan ook. Hoe kon hij dan volharden in zijn overtuiging dat er geen Taliban was in Uruzgan?

Uh wat??? Het wordt steeds gekker...

Verrek, hij is ook nog matador geweest (http://www.elflamenco.nl/07-Cultura/Stierenvechten/Stierenvechters/Nikko_Norte.html), daaruit:

Citaat
In 1996 zag hij weer een stierengevecht en dat raakte hem zó dat hij ter plekke besloot om een serieuze poging te gaan wagen om stierenvechter te worden.

Hij had al een "aantal levens" achter zich toen hij vervolgens besloot naar Zuid-Spanje af te reizen.
Hij was opgeleid piloot, had geacteerd (o.a. als stierenvechter), als model gewerkt, was beroepsmilitair (sergeant) geweest en nam gedurende 7 jaar deel aan veel humanitaire operaties in Afrika en op de Balkan. Hij genoot van het solistische werk en de risico's die dit met zich bracht.
Hij doorliep het wettelijke traject om zijn naam te veranderen, die werd "Nikko Norte".

In mei 2005 is hij gestopt met stierenvechten. Helaas heeft hij nooit zijn alternativa afgelegd.

Dus meneer had voor '96 als sergeant al de nodige missies in Afrika en de Balkan gedraaid? Hoe dan? En in 2005 is hij gestopt als matador (periode '96-'05) om vervolgens in dienst te gaan in het Nederlandse leger als sergeant en af te reizen naar Uruzgan? Wat is dit voor gezwets? Waar blijft de KMS, KMA en alles?

En hier is het weer anders: (http://www.historien.nl/interview-nederlandse-stierenvechter-nikko-norte/)

Citaat
Die blik in het verleden heb ik echter ook gekregen in Irak, Afghanistan, Libanon en Rwanda. Daar heb ik ook als militair gezeten.

Dat hij zijn naam gewijzigd heeft is ook wel een teken aan de wand trouwens...

Kijk eens aan, hij heeft ook nog een eigen webstek (https://www.nikkonorte.com/):

Citaat
Onvoorspelbaar verleden

De eerste Nederlandse militair die in de Afghaanse provincie Uruzgan in een vuurgevecht belandde en die zich desondanks op het standpunt stelde dat Nederlandse troepen in Uruzgan geen vijand te duchten hadden. Zijn eerste vuurgevecht was niet zijn laatste vuurgevecht, maar zijn mening ten aanzien van de aanwezigheid van een vijand in Uruzgan bleef ongewijzigd.

Juist ja... Toevallig weer net de "eerste"...

Citaat
Waar de troepen er slechts pelotonsgewijs opuit trokken, trok hij er vaak alleen opuit.

Goed verhaal Nikko... Dan was je daar dus op eigen doft en zeker niet als Nederlandse militair.

Ik zie dat hij ook nog wat foto's op zijn site heeft (https://www.nikkonorte.com/foto-s)...

Idd, 1 als sgt:
(https://static.wixstatic.com/media/649438_0290fd86ded0445281d038e3f30fddac~mv2_d_2576_1932_s_2.jpg)

Hey, hier is hij plotseling kapitein:
(https://static.wixstatic.com/media/649438_0d298e95c98e49648bb3e458a1f362c7~mv2.jpg)

En hier als "huurling" ofzo in Afrika:
(https://static.wixstatic.com/media/649438_8b30eca753a347328eedd20b4897f37c~mv2_d_2347_3481_s_2.jpg)

Met je kalashnikov:
(https://static.wixstatic.com/media/649438_3456dce1d51143139cb35700727a888b~mv2.jpg)

En steevast foto's met de C8 zonder wapenriem...

En wat is dit voor kroon op de mouw van zijn trui?
(https://static.wixstatic.com/media/005781_e6efc5a425f44526bf9061217555e876~mv2.jpg)

Deze kerel heeft de boel wel heel goed lopen besodemieteren.

Edit:

Oh wacht, hij is ook nog piloot geweest in Afghanistan: (http://www.historien.nl/interview-nederlandse-stierenvechter-nikko-norte/)

Citaat
Negen jaar lang stond deze voormalige, in Afghanistan gelegerde, gevechtspiloot in de arena tegenover agressieve vechtstieren.

Bestaat er een overeenkomst tussen je werk als Commando en piloot in Uruzgan en het stierenvechten ?

Norte: "Hahaha. Ja, ergens wel omdat in al het werk dat ik gedaan heb de vergankelijkheid van het leven wel erg naar voren komt. Die ervaar je in oorlogsgebieden, maar ook in een stierenvecht-arena. De sensaties zijn wel vergelijkbaar geweest. Als je in een vuurgevecht zit met een vijand of tegenover een stier staat in een arena, daar zit een parallel tussen."

Ennuh:

Citaat
Hoe lang heb je Corridas gedaan ?

Norte: "Van 1998 tot 2006."

De DTF ging in maart '06 van start beste kerel...

Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 10/04/2020 | 20:09 uur
Heel bijzonder verhaal dit...... :silent:
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Ace1 op 10/04/2020 | 21:18 uur
Was er niet een aantal jaar geleden in België of in Frankrijk een nep veteraan die had deelgenomen aan de WW II en deze werd ontmaskerd?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Flyguy op 10/04/2020 | 22:02 uur
Kan zo'n veteraan zijn die wegens ernstige hersenspinsels van een normale uitzending opeens een spookverhaal maakt. Grote kans dat meneer gewoon een simpele POG was en  baalde dat hij niet gillend voorwaarts is gegaan Idk.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 10/04/2020 | 22:30 uur
Citaat van: Flyguy op 10/04/2020 | 22:02 uur
Kan zo'n veteraan zijn die wegens ernstige hersenspinsels van een normale uitzending opeens een spookverhaal maakt. Grote kans dat meneer gewoon een simpele POG was en  baalde dat hij niet gillend voorwaarts is gegaan Idk.

Dat betrokkene van alles bijelkaar verzonnen heeft lijkt me ondertussen wel duidelijk. Een soort Smi de Boer...
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Parera op 11/04/2020 | 08:42 uur
Citaat van: A.J. op 10/04/2020 | 22:30 uur
Dat betrokkene van alles bijelkaar verzonnen heeft lijkt me ondertussen wel duidelijk. Een soort Smi de Boer...

Volgens mij is er ook geen 1 NL militair voor 2 jaar achter elkaar daar op missie geweest. En dat hij er al was voor kamp holland er was zou betekenen dat hij of daar was als SOF operator ( voor openbaar onbekende inzet) of als voorbereiding (Deployment Task Force).

Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 11/04/2020 | 10:00 uur
Citaat van: Parera op 11/04/2020 | 08:42 uur
Volgens mij is er ook geen 1 NL militair voor 2 jaar achter elkaar daar op missie geweest. En dat hij er al was voor kamp holland er was zou betekenen dat hij of daar was als SOF operator ( voor openbaar onbekende inzet) of als voorbereiding (Deployment Task Force).

Correct, helemaal niemand is daar 2 jaar lang achterelkaar geweest. En hij was er naar eigen zeggen voor de Nederlanders dus nog voor de DTF. Das best knap aangezien hij tot 2006 in Spanje zat en de DTF in maart 2006 van start ging.

En als SF'er kan al helemaal niet.... Denk je dat ze een oud dienstplichtige die in de jaren '80 is opgekomen opbellen om even in Afghanistan op verkenning te gaan?

Die kerel heeft in de dump spullen gekocht, is zelf naar Afghanistan gegaan en loopt nu een beetje de dikke lul uit te hangen. Al die foto's van hem daar klopt ook niks van. Kijk alleen al naar zijn Diemaco, noodvizier en geen draagriem, de glock in zijn scherfvest. Helemaal niemand gaat zo op pad. Hij heeft dat spul gewoon geleend voor de foto's.

Ik denk dat hij zich met vlotte babbels als een soort "adviseur" bij defensie naar binnen gekletst heeft en nu stoer loopt te doen.

De exif data van de foto's zeggen bijna allemaal 2006/ begin 2007. Toen zat ik daar ook en ik ken hem zeker niet. Maar goed, dat zegt opzich niet heel veel.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Flyguy op 11/04/2020 | 10:33 uur
Citaat van: A.J. op 10/04/2020 | 22:30 uur
Dat betrokkene van alles bijelkaar verzonnen heeft lijkt me ondertussen wel duidelijk. Een soort Smi de Boer...

Smi de Boer, was dat niet ooit een of andere vage gast hier?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 11/04/2020 | 11:02 uur
Wacht.. wat?
Is hier nu sprake van foto manipulatie of heeft hik defensie ook lopen bedonderen? Als hij zo nep is..waarom wordt hij dan niet ontmsakserd door mindef alvorens er een heel debat over komt?

Niet dat ik hem geloof..maar zo goedgelovig zijn ze in de kamer toch ook weer niet?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 11/04/2020 | 11:08 uur
Citaat van: Flyguy op 11/04/2020 | 10:33 uur
Smi de Boer, was dat niet ooit een of andere vage gast hier?

Yup, die begon plotseling te pochen met medailles (https://www.defensieforum.nl/Forum/index.php?topic=19142.msg339008#msg339008) die nooit uitgereikt waren...

Ik had al een tijdje mijn twijfels over die kerel en zijn flinke verhalen over Afghanistan, KCT, painf etc. en na wat zoeken kwam ik erachter dat hij alleen maar dienstplichtig was geweest en zijn zoon een blauwe maandag op de KMS (niet afgemaakt) had gezeten. Daar heb ik hem toen mee geconfronteerd (DM) en is hij met stille trom vertokken en nooit meer teruggekomen.

Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 11/04/2020 | 11:22 uur
Citaat van: A.J. op 11/04/2020 | 11:08 uur
Yup, die begon plotseling te pochen met medailles (https://www.defensieforum.nl/Forum/index.php?topic=19142.msg339008#msg339008) die nooit uitgereikt waren...

Ik had al een tijdje mijn twijfels over die kerel en zijn flinke verhalen over Afghanistan, KCT, painf etc. en na wat zoeken kwam ik erachter dat hij alleen maar dienstplichtig was geweest en zijn zoon een blauwe maandag op de KMS (niet afgemaakt) had gezeten. Daar heb ik hem toen mee geconfronteerd (DM) en is hij met stille trom vertokken en nooit meer teruggekomen.

Goed aangepakt door je, bekend verhaal.
Zulke lui zijn gevaarlijk.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 11/04/2020 | 11:24 uur
Citaat van: Huzaar1 op 11/04/2020 | 11:02 uur
Wacht.. wat?
Is hier nu sprake van foto manipulatie of heeft hik defensie ook lopen bedonderen? Als hij zo nep is..waarom wordt hij dan niet ontmsakserd door mindef alvorens er een heel debat over komt?

Niet dat ik hem geloof..maar zo goedgelovig zijn ze in de kamer toch ook weer niet?

Die foto's lijken mij echt en ik geloof ook wel dat hij in Afghanistan is geweest. Maar hooguit als een soort van "adviseur". In het begin zat iedereen natuurlijk maximaal om SA verlegen en de Amerikanen (contractors/ Blackwater die destijds ook een tent op Kamp Holland hadden) hadden ook een shitload aan locals onder contract.

Ik denk dat hij zich gewoon naar binnen gebabbeld heeft bij defensie vanwege zijn "kennis en ervaring" van het gebied en hij met een soorgelijke constructie als de tolken voor defensie gewerkt heeft.

Ik bedoel ga zijn tijdlijn maar eens na. Jaren '80 dienstplicht, daarna zeven jaar "beroeps sergeant" (naar eigen zeggen). Voor '95 daar mee gekapt en naar Spanje vertrokken maar heeft ondertussen allerlei missies gedaan in de Balkan, Afrika, Irak, Afghanistan, Libanon en Rwanda (zegt ie)...
Stopt vervolgens eind 2005/ begin 2006 met zijn stierenvechterij in Spanje en duikt plotseling op in Afghanistan waar hij zonder enige vorm van opleiding begint als sgt en na twee jaar vertrekt als kapitein...

Wat een lulkoek, echt man.

En idd, laat defensie het maar eens goed uitzoeken. Maar meneer heeft zijn geboortenaam laten veranderen in Spanje in Nikko Norte dus daar zit ook iets achter... Ik denk dat defensie die hele kerel niet kent onder deze naam.

En defensie is wel vaker in nepfiguren getrapt, wie was die "generaal" ook alweer die bij de KM in Den Helder steevast inspectie kwam afnemen?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 11/04/2020 | 11:37 uur
Jes , mee eens.
Maar als er kamervragen over gaan komen lijkt het me dat de minister van te voren wel heeft gevraagd, wie is deze paljas.

Het zou zomaar kunnen van niet, dat zou veel verklaren. Want kamervragen kosten nogal wat.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 11/04/2020 | 11:43 uur
Citaat van: Huzaar1 op 11/04/2020 | 11:37 uur
Jes , mee eens.
Maar als er kamervragen over gaan komen lijkt het me dat de minister van te voren wel heeft gevraagd, wie is deze paljas.

Het zou zomaar kunnen van niet, dat zou veel verklaren. Want kamervragen kosten nogal wat.

Ik mag hopen dat dit achter de schermen goed uitgezocht wordt.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 11/04/2020 | 11:47 uur
Citaat van: Huzaar1 op 11/04/2020 | 11:22 uur
Goed aangepakt door je, bekend verhaal.
Zulke lui zijn gevaarlijk.

We hebben ondertussen al wat wazige kostgangers gehad... Jij kent Rubje en Galtfactory ook nog wel van een ander forum... De ene was zg. "commando" en de ander een "belangstellende" burger... Bleek het achteraf 1 en dezelfde persoon te zijn (en zeker geen militair) die op het forum onder twee namen tegen zichzelf zat te kletsen...  ;D

Ook hier figuren gehad die dienstplichtig commando waren geweest in Steenwijk bij de painf en weet ik het...

Maar goed, als deze Nikko nou een relatief standaard verhaal had geschreven had ik niet op of om gekeken. Maar dit soort verhalen wekken mijn nieuwsgierigheid... Ook dat gezwam van hem over drugs. Nederland bemoeide zich daar helemaal niet mee.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 11/04/2020 | 14:56 uur
Citaat van: A.J. op 11/04/2020 | 11:47 uur
We hebben ondertussen al wat wazige kostgangers gehad... Jij kent Rubje en Galtfactory ook nog wel van een ander forum... De ene was zg. "commando" en de ander een "belangstellende" burger... Bleek het achteraf 1 en dezelfde persoon te zijn (en zeker geen militair) die op het forum onder twee namen tegen zichzelf zat te kletsen...  ;D

Ook hier figuren gehad die dienstplichtig commando waren geweest in Steenwijk bij de painf en weet ik het...

Maar goed, als deze Nikko nou een relatief standaard verhaal had geschreven had ik niet op of om gekeken. Maar dit soort verhalen wekken mijn nieuwsgierigheid... Ook dat gezwam van hem over drugs. Nederland bemoeide zich daar helemaal niet mee.

Ja haha. Nu breng je herinneringen naar boven. Het is bizar hoe ver dat ging eigelijk. Eigelijk is alles hier extreem, net als toen Els bijvoorbeeld een twitter bericht naar D-DMO stuurde over een fittie op een forum, zichzelf mirakel wanend van een mylittlepony werkstuk over een defensie strategie.

Maar die neppers, die blijven vaak schimmig genoeg om niet te veel in de echte papieren te komen, die schrijven geen boek. Trekt zoveel vuur.

Dan moet je wel echt totaal verknipt zijn. Aan die andere kant, die naamswissel is heel frappant en heeft een grote reden. Het zal een combinatie zijn van waanbeelden, dromen tijdens dienstplicht en een midlifecrisis die werd opgevuld door ala specialist of tolk of cultuurkenner met rang kapitein (dat zijn ze vaak) dan tijdelijk tussen de echte jongens mogen rondbewegen.

Mijn ervaring is, die specialisten, daar zitten de grootste flapdrollen tussen. Snaaien geen fuk van de dynamiek, denken dat ze heel belangrijk zijn, want "kijk naar mijn rang en moet je eens zien hoeveel pax bij de inf. Onder zo'n kapitein vallen". En van die "ik zit bij het leger!"  lui op verjaardagen en in het weekend hun defensie riem met ingeborduurde wapen/dienstvak logo lopen. Helaas vallen veel van deze kneuzen onder regiment Boreel. Mja.

Ik denk dat ik er niet ver vanaf zit. Eigelijk heel veel medelijden hebben met deze man vermoed ik.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 11/04/2020 | 15:38 uur
Citaat van: Huzaar1 op 11/04/2020 | 14:56 uur
Helaas vallen veel van deze kneuzen onder regiment Boreel. Mja.
Jammer dit.... :angel:
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 11/04/2020 | 15:55 uur
Citaat van: Zander op 11/04/2020 | 15:38 uur
Jammer dit.... :angel:

Ahjoh daar is niemand van de cav blij mee haha. Maar het is nu eenmaal zo, die specialisten komen vaak onder boreel met zwarte baret en al te vallen.

Ben eens ooit op buitenlandse dienstreis  geweest met zo een. Vrouw, kapiteinsrang, speccer in iets onnozels en moest ik met veel gedoe overtuigen dat in je t-shirt met gvt broek en laarzen niet zomaar de mac binnen kan lopen. En laat je die even alleen zijn ze grote verhalen aan het maken.    :angel:
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Robert2 op 11/04/2020 | 16:42 uur
Citaat van: A.J. op 11/04/2020 | 11:47 uur
We hebben ondertussen al wat wazige kostgangers gehad... Jij kent Rubje en Galtfactory ook nog wel van een ander forum... De ene was zg. "commando" en de ander een "belangstellende" burger... Bleek het achteraf 1 en dezelfde persoon te zijn (en zeker geen militair) die op het forum onder twee namen tegen zichzelf zat te kletsen...  ;D
Ik heb die pohi eens terug gekeken op dat forum, echt heel bijzonder. Op het KCT forum had je zo'n soortgelijk figuur, was een yank die blijkbaar Nederlandse roots had en bij de Green Berets had gezeten, zei hij. Totdat hij werd ontmaskerd op een gegeven moment.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Mourning op 11/04/2020 | 16:53 uur
Citaat van: Robert2 op 11/04/2020 | 16:42 uur
Ik heb die pohi eens terug gekeken op dat forum, echt heel bijzonder. Op het KCT forum had je zo'n soortgelijk figuur, was een yank die blijkbaar Nederlandse roots had en bij de Green Berets had gezeten, zei hij. Totdat hij werd ontmaskerd op een gegeven moment.

Hadden wij hier ook niet iemand met precies die achtergrond?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Lex op 11/04/2020 | 16:54 uur
Citaat van: Mourning op 11/04/2020 | 16:53 uur
Hadden wij hier ook niet iemand met precies die achtergrond?
Yep.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Mourning op 11/04/2020 | 16:59 uur
Citaat van: Lex op 11/04/2020 | 16:54 uur
Yep.

Ik zeg niet dat het precies dezelfde persoon is/was, maar het is wel apart. Dan hebben we het echt over 2002 en later...
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 11/04/2020 | 19:14 uur
Citaat van: Mourning op 11/04/2020 | 16:59 uur
Ik zeg niet dat het precies dezelfde persoon is/was, maar het is wel apart. Dan hebben we het echt over 2002 en later...

Dat was zeker wel dezelfde, Sine Pari (https://www.defensieforum.nl/Forum/index.php?action=profile;u=4435) was dat (was actief op meerdere fora). Heeft ook alles bijelkaar gelogen en bedrogen. Die ging zelfs zover dat hij vlaggen overhandigde aan familieleden op begrafenissen...

Citaat
Note: Update on the story. The Commander of NC VFW Post 7034 contacted us after the story was posted. While Vanderheide sought to transfer from NC VFW Post 1142 to NC VFW Post 7934, the transfer was not approved due to the fact that Vanderheide could not produce a valid DD 214 discharge document.

We present First Sergeant Arnout Alexander Vanderheide, Retired, who claims to be a Special Forces First Sergeant assigned to USASOC. He has made claims of being assigned to the 1/10 Special Forces Group in Bad Toelz, Germany, 1/7 Special Forces Group at Fort Bragg,NC, 3/7 Special Forces Group in Panama, and insinuated he served in SFOD-D. So we attempted to verify his service with a group of about 4500 Special Forces soldiers and not one had any knowledge of Vanderheide. On his entry on the VetFriends website, Vanderheide claims to have served from 1997-2014, listing his rank as 1SG E-8. He claims USASOC as his unit. Many of the photos in this post, show Vanderheide in military uniform and VFW garb displaying all of his unearned awards, decorations, and badges.

In an article published in the Wilkes County, NC newspaper, The Record, titled Veteran suicide awareness promoted, dated December 16, 2015, Vanderheide's service is discussed as well as his being the state designated recruiter for VFW Post 1142. In the article, Vanderheide discusses the brotherhood. Vanderheide is quoted "Eventually it will catch up with you. It always does. You've probably heard that from others. And you never know when it's gonna hit you." The article then lists Vanderheide's service in Afghanistan, Iraq, Desert Storm, Desert Shield, Somalia, Sarajevo, Bosnia, and Panama.

Like so many Posers, Vanderheide was able to join the Veterans of Foreign Wars, serving in Post 1142. I spoke to the commander of VFW Post 1142 located in North Wilkesboro, NC. He stated that Vanderheide was no longer a member of that post. I also spoke with the Commander of NC VFW District 15 and he told me Vanderheide had been accepted into VFW Post 7034 in Sparta, NC. I have been unable to ascertain how Vanderheide was verified for membership in the VFW. The District 15 commander also verified that Vanderheide is on the NC VFW color guard and serves as a state recruiter for the VFW. Pretty good for someone who never served in the military.

In his role as a member of the NC VFW Color Guard, he actually has a photo of him kneeling and presenting a folded flag to a real veteran's next of kin. As a member of the color guard and bugler, Vanderheide most certainly represented the VFW at many funerals of true veterans. It is hard to believe anyone could present themselves as a highly decorated veteran in the time of grief for so many families.

As you look at the pictures and documents that are a part of this thread, you see his need to feel self important as he takes photos with politicians and celebrities as part of his duty as a member of the NC VFW Color Guard.

The photo of Vanderheide in his Class A dress greens makes it hard to view all of the badges, decorations, and awards but one can make out the ribbons for the Distinqished Service Medal, the Silver Star Medal, the Purple Heart Medal, the Combat Infantryman's Badge, Master Parachtist Badge, Master Military Freefall Badge, Combat Divers Badge, Special Forces Tab, and Ranger Tab.

Our next step was to request Vanderheide's military records under the auspices of the Freedom of Information Act from the National Personnel Records Center. We soon had our answer and there is no record of Vanderheide ever having served in the military.

On February 28, 2017, I spoke with Vanderheide. I identified myself as a retired Special Forces Officer and I wanted to discuss his service. I asked him about the information in his Vet Friends account which stated he had served from 1997-2014 and listed his rank as 1SG e-8 assigned to USASOC. As is often the case, he denied that was him. So I told him I had requested his military records under the Freedom of Information Act from the National Personnel Records Center and had the response in my hand. I then told him his DOB and last four of his Social Security Number and asked if that was his correct information. He verified it was correct. I told him there was no record of his ever serving in the military and also that I had a photo of him in the Army Dress Green uniform wearing as a minimum the Silver Star, the Purple Heart, the Combat Infantryman's Badge, Master Parachutist Badge, Master Military Freefall Parachutist Badge, Combat Divers Badge, Special Forces Tab, Ranger Tab, USASOC unit patch. I asked him again and he admitted to the lie saying he made a big mistake. I also brought up the Stolen Valor Act of 2013 and his receiving a $50,000 scholarship from the University of Phoenix and Country Music Television.
In 2007, apparently Vanderheide and his wife submitted Vanderheide as an entrant for the University of Phoenix/Country Music Television contest to be named their volunteer of the year. Vanderheide won and the award came with a $50,000 scholarship. This was in the local newspaper http://www.therecordofwilkes.com/newsa.asp....

http://www.broadcastnewsroom.com/art.../viewarticlemobile.jsp...

http://www.phoenix.edu/.../.../09/CMT-scholarship-recipient.html

In our conversation on March 1, 2017, Vanderheide stated that although he won the scholarship, he never accepted it.. So I contacted the University of Phoenix on March 1, 2017 about the scholarship and they statedI needed a signed and dated release from Vanderheide to obtain the information. I called Vanderheide and he agreed to sign a release, so I typed it up and mailed it to him. During this conversation, Vanderheide admitted he started taking course from the University of Phoenix using the scholarship. So now we wait for him to sign, date, and return the document to me. I will then fax it to the University and they will provide the documentation.

So he never served, let alone earned anything he displays on his uniform.

John Miller (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=483851128671313&id=100011392898948)

Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Flyguy op 11/04/2020 | 20:21 uur
Ik snaai dat soort shit echt niet, zeg dan dat je een of andere hofmeester was op kamp Holland en af en toe zwaar hebt geleden onder wat incidentele mortieren ofzo. Dik het nog ietsje aan en je hebt een prachtig verhaal. Die vent van die Amerikaanse SF is helemaal wild. Dan moet je er echt een studie van gemaakt hebben wil je enig sinds geloofwaardig overkomen, want die yanks houden me er een partij vage vaktermen etc. op na.


En waarom ook echt. Ik zal later, als ik een oude zak ben, bij een BBQ best wel een Frans van Esiaans vet verhaal ophangen met wat extra details over hoeren snoeren taxi rijden in buitenlandse havens, maar een of ander wild carrière erbij verzinnen is toch echt te veel moeite.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: MasterChief1971 op 11/04/2020 | 21:58 uur
Frans van Esiaans....
Dat is toch wel heel episch.
Die had zijn l*l op meerdere plekken erin gehangen waar de gemiddelde clochard zijn paraplu nog niet kwijt wilde.
Als je zulke verhalen kan vertellen én ze zijn écht van jou: chapeau!
En we hebben allemaal echt veel meegemaakt maar Frans van Esiaans is wel heel erg ratje bamboe.
Toch. Zou met iedereen hier wel eens met een bakkie bier verhalen willen uitwisselen.  Ken alleen maar lachen wezen!
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Flyguy op 11/04/2020 | 22:07 uur
Citaat van: MasterChief1971 op 11/04/2020 | 21:58 uur
Frans van Esiaans....
Dat is toch wel heel episch.
Die had zijn l*l op meerdere plekken erin gehangen waar de gemiddelde clochard zijn paraplu nog niet kwijt wilde.
Als je zulke verhalen kan vertellen én ze zijn écht van jou: chapeau!
En we hebben allemaal echt veel meegemaakt maar Frans van Esiaans is wel heel erg ratje bamboe.
Toch. Zou met iedereen hier wel eens met een bakkie bier verhalen willen uitwisselen.  Ken alleen maar lachen wezen!

Moet toegeven dat het inderdaad een beetje een overstatatement was. Vetter dan Brenda in de roga heb ik het niet gemaakt :angel:

Maar als oude vette baas mag je alles wel een beetje aandikken, toch? Toch?

Ben wel bij met bakkie doen 👌
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 11/04/2020 | 22:17 uur
Citaat van: MasterChief1971 op 11/04/2020 | 21:58 uur
Frans van Esiaans....
Dat is toch wel heel episch.
Die had zijn l*l op meerdere plekken erin gehangen waar de gemiddelde clochard zijn paraplu nog niet kwijt wilde.
Als je zulke verhalen kan vertellen én ze zijn écht van jou: chapeau!
En we hebben allemaal echt veel meegemaakt maar Frans van Esiaans is wel heel erg ratje bamboe.
Toch. Zou met iedereen hier wel eens met een bakkie bier verhalen willen uitwisselen.  Ken alleen maar lachen wezen!
Ik ken er ook nog wel een paar.
Maar ja, Boreel he....... :cute-smile:
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Reinier op 12/04/2020 | 09:27 uur
CitaatHey, hier is hij plotseling kapitein:
Kijkend naar zijn EM embleem op zijn mouw en rang (en leeftijd); zou hij niet bij CIMIC (Natres) hebben gezeten. Zoals hier elders ook wordt gesuggereerd, onwaarschijnlijk dat iemand zonder KMA/ KMS zo snel kapitein wordt, dan kan enkel als civilist met specifieke kennis en kunde bij CIMIC.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 12/04/2020 | 11:25 uur
Citaat van: Zander op 11/04/2020 | 22:17 uur
Ik ken er ook nog wel een paar.
Maar ja, Boreel he....... :cute-smile:

:angel:
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 12/04/2020 | 11:41 uur
Ik snap niet dat er kamervragen komen over het boek van zo'n fantast. Een kamervraag kost echt aardig wat geld, en hoe kan het dat hij zo serieus wordt genomen.

Zijn er mensen/ groepen bezig hem te ontmaskeren?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 12/04/2020 | 14:44 uur
Citaat van: Huzaar1 op 12/04/2020 | 11:41 uur
Ik snap niet dat er kamervragen komen over het boek van zo'n fantast. Een kamervraag kost echt aardig wat geld, en hoe kan het dat hij zo serieus wordt genomen.

Bizar gewoon...

Citaat
Zijn er mensen/ groepen bezig hem te ontmaskeren?

Ja, het defforum... ;D
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: mc196 op 12/04/2020 | 16:56 uur
Als het lukt om hem te ontmaskeren komt natuurlijk als volgende kamervraag hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat zo'n fantast door defensie is ingehuurd als een of andere specialist.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 12/04/2020 | 17:14 uur
Citaat van: MasterChief1971 op 11/04/2020 | 21:58 uur
Frans van Esiaans....
Dat is toch wel heel episch.
Die had zijn l*l op meerdere plekken erin gehangen waar de gemiddelde clochard zijn paraplu nog niet kwijt wilde.
Als je zulke verhalen kan vertellen én ze zijn écht van jou: chapeau!
En we hebben allemaal echt veel meegemaakt maar Frans van Esiaans is wel heel erg ratje bamboe.
Toch. Zou met iedereen hier wel eens met een bakkie bier verhalen willen uitwisselen.  Ken alleen maar lachen wezen!

Zuipen en sterke verhalen, alleen maar goed!
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Oorlogsvis op 13/04/2020 | 11:42 uur
Beste boek ooit over de wereld vd SF is toch echt ....SAS Commando van Andy Mc Nab , nummer twee is die  van onze eigen Marco Kroon
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 23/12/2020 | 17:00 uur
Manmanman.... Interview in zes delen...

Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: hutsefluts op 26/12/2020 | 16:40 uur
Citaat van: Thomasen op 12/04/2020 | 09:33 uur
Niet iedereen bij CIMIC is Natres, of althans, je draagt in principe het regiment waaronder je  initieel beëdigd/opgekomen bent.
Lopen allerhande lui die ooit als dipli bij Van Heutz zaten bijvoorbeeld nu ook gewoon in dat pak als reservist.

Zou kunnen. bewakingscompagnie Van Heutsz denk ik...
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Alkmaar op 25/08/2021 | 19:26 uur
Bussen met Nederlandse evacués staan al uren vast in Kaboel
25 augustus 2021 17:41

Op de weg naar het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel staan woensdagmiddag (Nederlandse tijd) al uren autobussen vast met daarin naar schatting 120 tot 200 Nederlandse evacués. Naar verluidt worden de inzittenden gecontroleerd door Taliban-strijders.

Krijg een melding bij belangrijke ontwikkelingen rond (de evacuaties uit) Afghanistan
De evacuatiepoging met de bussen is georganiseerd door de Nederlandse overheid. In de Tweede Kamer maakte oud-militair Nikko Norte woensdagmiddag tijdens een rondetafelgesprek over de situatie in Afghanistan melding van de problemen in Kaboel. Hij staat naar eigen zeggen in rechtstreeks contact met inzittenden van de bus.

Volgens Norte kampen de evacués, onder wie veel vrouwen en kinderen, met de extreme hitte. Een vrouw zou onwel zijn geworden en zijn afgevoerd.


Een anonieme bron waar NU.nl contact mee heeft, bevestigt dat de bussen stilstaan. "Het lijkt erop dat ze stuk voor stuk door de Taliban worden gecontroleerd." Hoe de Taliban dat precies doen en wat de gevolgen zijn voor de Nederlanders en Afghaanse Nederlanders, is niet duidelijk.

Inzittenden zijn 'doodsbang'
Op Twitter meldt ook ex-AIVD-medewerker Guido Blaauw dat de bussen vaststaan. Hij is samen met onder meer CDA-kamerlid Derk Boswijk als vrijwilliger actief in een appgroep die evacués bijstaat in Kaboel. Volgens Blaauw zijn de inzittenden van de bussen "doodsbang".

Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat militairen de evacués zouden ophalen in de stad en naar het vliegveld zouden begeleiden, omdat die route te gevaarlijk is om zelfstandig af te leggen. Details over die begeleiding werden niet bekendgemaakt.

Woordvoerders van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken zien om veiligheidsredenen af van commentaar op de berichten https://www.nu.nl/strijd-in-afghanistan/6153220/bussen-met-nederlandse-evacues-staan-al-uren-vast-in-kaboel.html (https://www.nu.nl/strijd-in-afghanistan/6153220/bussen-met-nederlandse-evacues-staan-al-uren-vast-in-kaboel.html)

Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 25/08/2021 | 19:31 uur
Hier is het Rondetafel Gesprek terug te zien met zwamneus  Norte:

https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/afghanistan-0
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 25/08/2021 | 19:35 uur
Vreemde veteraan verstoort vergadering over Afghanistan

BINNENLAND
Vreemde veteraan verstoort vergadering over Afghanistan

Nikko Norte is getraumatiseerd, verward of beiden

Het rondetafelgesprek verloopt rommelig, met een veteraan in de zaal die onvoorbereid is aangeschoven en met persoonlijke ontboezemingen, wilde oorlogsverhalen en vreemde overtuigingen over de Taliban op de zenuwen van anderen werkt, waaronder voorzitter Salima Belhaj en Kamerlid Caroline van der Plas.

In zijn bijdrage verklaart hij dat hij geen tijd had om zich voor te bereiden en begint vervolgens honderduit edoch tamelijk incoherent te oreren over hoe er aan zijn reputatie getwijfeld wordt "in een tweet". Daarna beschrijft hij Afghanistan als oorlogsgebied, noemt hij allerlei cijfers over bommen en munitie die gegooid en verschoten zouden zijn door Nederland en daarna verklaart hij dat de Taliban in feite 'net zo werkt als ons eigen parlement'.

In een repliek aan het slot van zijn betoog vraagt BBB-Kamerlid Caroline van der Plas zich af waar het romantische beeld van Norte over de Taliban vandaan komt:

'Emotionele uitbarsting'

In zijn beantwoording beschuldigt hij Van der Plas van een "emotionele uitbarsting", waarna hij zelf begint over het terugduwen van hersenen in hoofden. Op een bepaald moment is ook vakbondsvrouw Anne-Marie Snels het beu en bijt ze hem toe dat ze 'ontzettend baalt' van de manier waarop Norte spreekt over de situatie in Afghanistan, veteranen en de vrijwilligers die proberen mensen uit het land te krijgen. Wat zijn punt precies was, blijft onduidelijk.

https://www.nieuwnieuws.nl/5154137/vreemde-veteraan-verstoort-vergadering-over-afghanistan/

Filmpjes bij de bron.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Ace1 op 25/08/2021 | 20:22 uur
Ik heb even naar een filmje gekeken maar ben ermee gestopt na de onzin die hij uitkraamt. deze persoon heeft volgens mij geblowt of is bezopen wat een onzin zegt deze persoon.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 25/08/2021 | 20:35 uur
Vent is gek. Hoe kan hij überhaupt zo ver komen en waarom zit hij niet vast? Geeft zich uit voor iemand die hij niet is. Fantasieverhalen.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 25/08/2021 | 22:18 uur
Citaat van: Ace1 op 25/08/2021 | 20:22 uur
Ik heb even naar een filmje gekeken maar ben ermee gestopt na de onzin die hij uitkraamt. deze persoon heeft volgens mij geblowt of is bezopen wat een onzin zegt deze persoon.

Citaat van: Huzaar1 op 25/08/2021 | 20:35 uur
Vent is gek. Hoe kan hij überhaupt zo ver komen en waarom zit hij niet vast? Geeft zich uit voor iemand die hij niet is. Fantasieverhalen.

Die kerel is echt volledig doorgedraaid... Er klopt geen reet van al zijn zwamverhalen, hij hoort in een inrichting thuis met zachte muren en een jas met lange mouwen...
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Lex op 25/08/2021 | 22:42 uur
Citaat van: Huzaar1 op 25/08/2021 | 20:35 uur
Vent is gek. Hoe kan hij überhaupt zo ver komen en waarom zit hij niet vast? Geeft zich uit voor iemand die hij niet is. Fantasieverhalen.

Citaat van: A.J. op 25/08/2021 | 22:18 uur
Die kerel is echt volledig doorgedraaid... Er klopt geen reet van al zijn zwamverhalen, hij hoort in een inrichting thuis met zachte muren en een jas met lange mouwen...
Hoe dan ook. Op de een of andere manier is het betrokkene gelukt om daar te mogen verschijnen. Ik ben benieuwd of degene die betrokkene heeft uitgenodigd daar nu nog wel zo blij mee is en hoe deze is begaan met de reacties van de veteranen.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 25/08/2021 | 22:56 uur
Citaat van: Lex op 25/08/2021 | 22:42 uur
Hoe dan ook. Op de een of andere manier is het betrokkene gelukt om daar te mogen verschijnen. Ik ben benieuwd of degene die betrokkene heeft uitgenodigd daar nu nog wel zo blij mee is en hoe deze is begaan met de reacties van de veteranen.

Jasper van Dijk had hem uitgenodigd.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Lex op 25/08/2021 | 23:03 uur
Citaat van: A.J. op 25/08/2021 | 22:56 uur
Jasper van Dijk had hem uitgenodigd.
Rgr, ik neem aan nog geen reactie van hem?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 25/08/2021 | 23:19 uur
Citaat van: Lex op 25/08/2021 | 23:03 uur
Rgr, ik neem aan nog geen reactie van hem?

Nope.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: StrataNL op 26/08/2021 | 00:32 uur
Citaat van: A.J. op 25/08/2021 | 22:56 uur
Jasper van Dijk had hem uitgenodigd.
Ben wel errug benieuwd wat die hiermee wilde bereiken.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 26/08/2021 | 07:42 uur
Citaat van: StrataNL op 26/08/2021 | 00:32 uur
Ben wel errug benieuwd wat die hiermee wilde bereiken.

Dat  vraagt iedereen zich af.... Ik zag eel dat ze elkaar volgen op Twitter. Misschien om een soort van alternatief geluid te laten horen ofzo.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Harald op 26/08/2021 | 09:05 uur
Citaat van: StrataNL op 26/08/2021 | 00:32 uur
Ben wel errug benieuwd wat die hiermee wilde bereiken.
en de SP heeft, denk ik, wel spijt van de uitnodiging... 
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: StrataNL op 26/08/2021 | 10:46 uur
Citaat van: A.J. op 26/08/2021 | 07:42 uur
Misschien om een soort van alternatief geluid te laten horen ofzo.
Nou wat dat betreft is het wel geslaagd...
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: bergd op 26/08/2021 | 13:40 uur
Beste man is het resultaat van 10 jaar Ruttes zo lopen er helaas velen rond
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Robert2 op 27/08/2021 | 10:50 uur
Citaat van: bergd op 26/08/2021 | 13:40 uur
Beste man is het resultaat van 10 jaar Ruttes zo lopen er helaas velen rond
Want onder alle voorgaande premiers was de GGZ altijd op en top voor elkaar? Vreemde reactie.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 27/08/2021 | 22:19 uur
Citaat van: bergd op 26/08/2021 | 13:40 uur
Beste man is het resultaat van 10 jaar Ruttes zo lopen er helaas velen rond

slaat nergens op.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: bergd op 27/08/2021 | 23:21 uur
Citaat van: Robert2 op 27/08/2021 | 10:50 uur
Want onder alle voorgaande premiers was de GGZ altijd op en top voor elkaar? Vreemde reactie.
Nee onder andere premiers ging het ook niet altijd goed. Maar het versoberen van zorg en sluiten van psychiatrische instellingen draagt niet bij dat iedereen de juiste hulp krijgt. In het zorggebied bijvoorbeeld waar ik woon met 900.000 mensen zijn afgelopen jaren alle Paaz afdelingen weg bezuinigd. Een crisisdienst die bij noodhulp pas na 4 uur op komt dagen is geen uitzondering.

De politie heeft de afgelopen jaren een verdubbeling gezien in het aantal incidenten met verwarde personen. Dit geld ook voor het aantal daklozen waar psyche (en verslaving)vaak ook een rol speelt.

Het is van mij een beetje kort door de bocht om Rutte hier helemaal de schuld van te geven maar de VVD is nou eenmaal een partij die de eigen verantwoordelijkheid van de mens centraal stelt en dat kan niet altijd. Een hele mooie gedachte maar er zijn nu eenmaal mensen die hulp van anderen nodig hebben en het zelf door de wat voor reden ook niet kunnen. Die mensen moeten geholpen worden door anderen anders vallen ze tussen wal en schip. En uiteindelijk kost dat de samenleving nog meer geld. Helaas wordt dat niet altijd gezien.

Maar goed de VVD neem ik het niet kwalijk, mijn partij de ChristenUnie wel.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 27/08/2021 | 23:24 uur
Citaat van: bergd op 27/08/2021 | 23:21 uur
Nee onder andere premiers ging het ook niet altijd goed. Maar het versoberen van zorg en sluiten van psychiatrische instellingen draagt niet bij dat iedereen de juiste hulp krijgt. In het zorggebied bijvoorbeeld waar ik woon met 900.000 mensen zijn afgelopen jaren alle Paaz afdelingen weg bezuinigd. Een crisisdienst die bij noodhulp pas na 4 uur op komt dagen is geen uitzondering.

De politie heeft de afgelopen jaren een verdubbeling gezien in het aantal incidenten met verwarde personen. Dit geld ook voor het aantal daklozen waar psyche (en verslaving)vaak ook een rol speelt.

Het is van mij een beetje kort door de bocht om Rutte hier helemaal de schuld van te geven maar de VVD is nou eenmaal een partij die de eigen verantwoordelijkheid van de mens centraal stelt en dat kan niet altijd. Een hele mooie gedachte maar er zijn nu eenmaal mensen die hulp van anderen nodig hebben en het zelf door de wat voor reden ook niet kunnen. Die mensen moeten geholpen worden door anderen anders vallen ze tussen wal en schip. En uiteindelijk kost dat de samenleving nog meer geld. Helaas wordt dat niet altijd gezien.

Maar goed de VVD neem ik het niet kwalijk, mijn partij de ChristenUnie wel.

Wat een onzin. Relatie tussen Rutte en Norte..zelfa de VVD en Norte.laat staan overheidszorg en Norte is niet te leggen. Kunt je getypte hoop diarree beter verwijderen.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 27/08/2021 | 23:44 uur
Citaat van: Robert2 op 27/08/2021 | 10:50 uur
Want onder alle voorgaande premiers was de GGZ altijd op en top voor elkaar? Vreemde reactie.
Vroeger stopten we mensen met het stempel gekkie weg in een omheinde omgeving en noemden dat een gesticht. Maar dat was inhumaan en zo.......
Laten we ze gewoon zelfstandig tussen de mensen in mooie kinderrijke Vinexwijken wonen want dan voelen ze zich vast beter.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: bergd op 28/08/2021 | 00:36 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/08/2021 | 23:24 uur
Wat een onzin. Relatie tussen Rutte en Norte..zelfa de VVD en Norte.laat staan overheidszorg en Norte is niet te leggen. Kunt je getypte hoop diarree beter verwijderen.
tuurlijk kan ik de relatie tussen Rutte of VVD en Norte niet stellen. Ik ben geen Arts die een diagnose stelt en kan niet in die man zijn hoofd kijken, weet überhaupt niet wat er mis gaat.

Mijn opmerking komt uit het feit dat het niet goed gaat binnen de GGZ.
Maar als ik het goed begrijp heb jij een andere mening.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 28/08/2021 | 00:55 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/08/2021 | 23:24 uur
Kunt je getypte hoop diarree beter verwijderen.

Zo werkt dat natuurlijk niet.

A.J. Forumbeheer
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Huzaar1 op 28/08/2021 | 09:29 uur
Citaat van: A.J. op 28/08/2021 | 00:55 uur

Zo werkt dat natuurlijk niet.

A.J. Forumbeheer


Natuurlijk niet maar rutte de schuld geven ban norte is onzinnig.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 28/08/2021 | 09:36 uur
Citaat van: Huzaar1 op 28/08/2021 | 09:29 uur
Natuurlijk niet maar rutte de schuld geven ban norte is onzinnig.

Het gaat ook niet zozeer.om Norte ansich maar op de bezuinigingen op de GGZ en daar is sinds 2011 (Ruttte 1) enorm op bezuinigd...
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: bergd op 28/08/2021 | 11:03 uur
Citaat van: Huzaar1 op 28/08/2021 | 09:29 uur
Natuurlijk niet maar rutte de schuld geven ban norte is onzinnig.
Het is niet meer dan een flauwe grapje en over de rug van Norte. De gelegenheid trek ik aan om mijn frustratie even kwijt te kunnen over deze zijtak wat weinig met Defensie te maken heeft.

Ik trek het even wat breder, Defensie was afgelopen decennia's niet echt populair in Den Haag. Er moesten rigoureuze besluiten genomen worden en delen werden afgestoten. Die inconsistentie heeft grote gevolgen. Is het dan gek dat ik o.a. Rutte/VVD daar verantwoordelijk voor stel?
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 28/08/2021 | 16:45 uur
Citaat van: bergd op 28/08/2021 | 11:03 uur
Het is niet meer dan een flauwe grapje en over de rug van Norte.

Het gros hier had dat wel door.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Robert2 op 28/08/2021 | 20:51 uur
Citaat van: Zander op 27/08/2021 | 23:44 uur
Vroeger stopten we mensen met het stempel gekkie weg in een omheinde omgeving en noemden dat een gesticht. Maar dat was inhumaan en zo.......
Laten we ze gewoon zelfstandig tussen de mensen in mooie kinderrijke Vinexwijken wonen want dan voelen ze zich vast beter.
Ja, tijden veranderen dus het GGZ beleid vast ook. Maar wat is nou je punt? Want je legt nmi nog steeds niet de link tussen de GGZ en de huidige premier.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 28/08/2021 | 22:03 uur
Citaat van: Robert2 op 28/08/2021 | 20:51 uur
Ja, tijden veranderen dus het GGZ beleid vast ook. Maar wat is nou je punt? Want je legt nmi nog steeds niet de link tussen de GGZ en de huidige premier.
Resultaat van het beleid van meerdere kabinetten onder Rutte.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Robert2 op 30/08/2021 | 10:31 uur
Citaat van: Zander op 28/08/2021 | 22:03 uur
Resultaat van het beleid van meerdere kabinetten onder Rutte.
Lekkere dooddoener. Rutte stond niet aan het roer van VWS en er is extra geld naar de GGZ gegaan.
Uitgaven aan de GGZ (https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/uitgaven-aan-aanbieders-van-ggz), Zorgtotaal - er wordt in ieder geval niet bezuinigd op de GGZ (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3734200/nieuws/de_miljoenennota_er_wordt_in_ieder_geval_niet_bezuinigd_op_de_ggz.html)
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 31/08/2021 | 06:24 uur
Citaat van: Robert2 op 30/08/2021 | 10:31 uur
Lekkere dooddoener. Rutte stond niet aan het roer van VWS en er is extra geld naar de GGZ gegaan.
Uitgaven aan de GGZ (https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/uitgaven-aan-aanbieders-van-ggz), Zorgtotaal - er wordt in ieder geval niet bezuinigd op de GGZ (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3734200/nieuws/de_miljoenennota_er_wordt_in_ieder_geval_niet_bezuinigd_op_de_ggz.html)
We zijn er anders lekker op vooruit gegaan sinds Rutte met de scepter zwaait. En hij staat misschien niet aan het roer van VWS, maar het loopt allemaal erg lekker in de GGZ sinds hij eind baas is.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Robert2 op 31/08/2021 | 07:34 uur
Citaat van: Zander op 31/08/2021 | 06:24 uur
We zijn er anders lekker op vooruit gegaan sinds Rutte met de scepter zwaait. En hij staat misschien niet aan het roer van VWS, maar het loopt allemaal erg lekker in de GGZ sinds hij eind baas is.
Op deze manier kan je geen discussie voeren over dit onderwerp. Let's agree to disagree.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: bergd op 31/08/2021 | 12:05 uur
Citaat van: Robert2 op 30/08/2021 | 10:31 uur
Lekkere dooddoener. Rutte stond niet aan het roer van VWS en er is extra geld naar de GGZ gegaan.
Uitgaven aan de GGZ (https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/uitgaven-aan-aanbieders-van-ggz), Zorgtotaal - er wordt in ieder geval niet bezuinigd op de GGZ (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3734200/nieuws/de_miljoenennota_er_wordt_in_ieder_geval_niet_bezuinigd_op_de_ggz.html)
Ik denk wel dat het een vertekend beeld geeft van de psychiatrische zorg in het algemeen. Want hier wordt niet in meegenomen dat veel ziekenhuizen hun Paaz afdelingen sluiten.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 31/08/2021 | 19:48 uur
Citaat van: Robert2 op 31/08/2021 | 07:34 uur
Op deze manier kan je geen discussie voeren over dit onderwerp. Let's agree to disagree.
Nee, ontkennen dat Rutte en Co. niets te maken hebben met de huidige situatie.......
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Robert2 op 01/09/2021 | 08:37 uur
Citaat van: Zander op 31/08/2021 | 19:48 uur
Nee, ontkennen dat Rutte en Co. niets te maken hebben met de huidige situatie.......
Ik stond vanochtend in de file, zal ook wel zijn schuld zijn. Tsja.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 01/09/2021 | 20:31 uur
Citaat van: Robert2 op 01/09/2021 | 08:37 uur
Ik stond vanochtend in de file, zal ook wel zijn schuld zijn. Tsja.
Ook ja.....
En dat de cavia van mijn buurmeisje dood is door COVID ook......
Jammer dit.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: A.J. op 01/09/2021 | 22:03 uur
Citaat van: Robert2 op 01/09/2021 | 08:37 uur
Ik stond vanochtend in de file, zal ook wel zijn schuld zijn. Tsja.

We gaan wel offtopic maar er wordt sinds 2011 (Rutte 1 dus) enorm bezuinigd op de GGZ...

Ggz is verbijsterd over bezuinigingen (https://www.zorgvisie.nl/ggz-is-verbijsterd-over-bezuinigingen-zvs011571w/) bv. Anders Google je zelf maar ff (https://www.google.nl/search?q=bezuinigingen+ggz+2011&ei=YdsvYfH-BsiagQak2yo&oq=bezuinigingen+ggz+2011&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEM0CMgUIABDNAjIFCAAQzQI6BwgAEEcQsAM6BggAEBYQHkoECEEYAFDtD1j_FGD-F2gBcAJ4AIABgwGIAdkBkgEDMS4xmAEAoAEByAEIwAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwixs9rpx97yAhVITcAKHaStCgAQ4dUDCA0&uact=5)...

Citaat
Het is crisis in de geestelijke gezondheidszorg: Kwetsbare mensen in het nauw

Opnames verminderen

In 2011 is landelijk afgesproken het aantal opnames te verminderen en meer in te zetten op ambulante behandeling: overdag in de kliniek of thuis via wijkteams. Met name die niet-klinische zorg hebben de meeste ggz-instellingen nog niet goed op orde. Met als gevolg lange wachtlijsten en een toenemend aantal incidenten met mensen met verward gedrag buiten de instellingen.

Lees hier het hele artikel (https://www.gelderlander.nl/arnhem/het-is-crisis-in-de-geestelijke-gezondheidszorg-kwetsbare-mensen-in-het-nauw~a548c7e7/)



Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Zander op 02/09/2021 | 08:28 uur
Citaat van: A.J. op 01/09/2021 | 22:03 uur
We gaan wel offtopic maar er wordt sinds 2011 (Rutte 1 dus) enorm bezuinigd op de GGZ...

Ggz is verbijsterd over bezuinigingen (https://www.zorgvisie.nl/ggz-is-verbijsterd-over-bezuinigingen-zvs011571w/) bv. Anders Google je zelf maar ff (https://www.google.nl/search?q=bezuinigingen+ggz+2011&ei=YdsvYfH-BsiagQak2yo&oq=bezuinigingen+ggz+2011&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEM0CMgUIABDNAjIFCAAQzQI6BwgAEEcQsAM6BggAEBYQHkoECEEYAFDtD1j_FGD-F2gBcAJ4AIABgwGIAdkBkgEDMS4xmAEAoAEByAEIwAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwixs9rpx97yAhVITcAKHaStCgAQ4dUDCA0&uact=5)...

Lees hier het hele artikel (https://www.gelderlander.nl/arnhem/het-is-crisis-in-de-geestelijke-gezondheidszorg-kwetsbare-mensen-in-het-nauw~a548c7e7/)
En bedankt.
Titel: Re: Nikko Norte's boek "Onvoorspelbaar Verleden"
Bericht door: Robert2 op 02/09/2021 | 08:59 uur
Citaat van: A.J. op 01/09/2021 | 22:03 uur
We gaan wel offtopic maar er wordt sinds 2011 (Rutte 1 dus) enorm bezuinigd op de GGZ...

Ggz is verbijsterd over bezuinigingen (https://www.zorgvisie.nl/ggz-is-verbijsterd-over-bezuinigingen-zvs011571w/) bv. Anders Google je zelf maar ff (https://www.google.nl/search?q=bezuinigingen+ggz+2011&ei=YdsvYfH-BsiagQak2yo&oq=bezuinigingen+ggz+2011&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEM0CMgUIABDNAjIFCAAQzQI6BwgAEEcQsAM6BggAEBYQHkoECEEYAFDtD1j_FGD-F2gBcAJ4AIABgwGIAdkBkgEDMS4xmAEAoAEByAEIwAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwixs9rpx97yAhVITcAKHaStCgAQ4dUDCA0&uact=5)...

Lees hier het hele artikel (https://www.gelderlander.nl/arnhem/het-is-crisis-in-de-geestelijke-gezondheidszorg-kwetsbare-mensen-in-het-nauw~a548c7e7/)

Dat is in 2011 ja, toen werd er inderdaad bezuinigd. Vervolgens is er weer geld bij gekomen. Dat er bedden zijn verdwenen is geen goede zaak, soortgelijke discussie is er al geweest over IC capaciteit en daar zijn wij het allemaal wel over eens. Als ik in je eigen Google resultaat '2011' weghaal, komt dit artikel (https://www.zorgvisie.nl/zn-link-bezuinigingen-ggz-en-toename-verwarde-personen-klopt-niet/) naar voren waar een nuance word aangebracht.

In de eerdere bron die ik poste zie je ook een duidelijke bezuiniging in 2015, toen veel zorg de verantwoordelijkheid werd van de gemeentes. Mijn punt is dat er word gezegd dat er alleen maar is bezuinigd op de GGZ, dat is niet waar. En dat een verantwoordelijk minister die keuzes maakt, het is niet Rutte die zegt dat er X miljoen bij de GGZ weg moet en Y miljoen bij de GGD, om maar een voorbeeld te noemen. Rutte heeft ook niet gezegd dat de tanks weg moesten of zoveel duizend man het hek over moest, in 2011. Dat is mijn punt.

Citaat van: Zander op 01/09/2021 | 20:31 uur
Ook ja.....
En dat de cavia van mijn buurmeisje dood is door COVID ook......
Jammer dit.
Het is allemaal de schuld van de Rabobank.