Nederlandse politici in VS werken samen

Gestart door Lex, 13/05/2006 | 23:49 uur

Lex

Nederlandse politici in VS werken samen

AMSTERDAM - Het enige in Nederland geboren Amerikaanse parlementslid, Peter Hoekstra, en de eveneens van Nederlandse ouders afstammende afgevaardigde Chris van Hollen hebben zaterdag bekendgemaakt dat ze een Nederlandse 'caucus' gaan oprichten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Een caucus is een soort politiek verbond waarin volksvertegenwoordigers die dezelfde belangen behartigen samen opereren. Overigens is Hoekstra Republikein en zit van Hollen voor de Democraten in het Huis.

Hoekstra is geboren in Groningen en verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar de VS. Daar is hij nu een van de vertegenwoordigers van de staat Michigan in het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse Hogerhuis.

Van Hollen heeft Nederlandse ouders maar werd geboren in de VS. Hij zit in het Huis als vertegenwoordiger van Maryland, waar de grootste concentratie Nederlandse Amerikanen woont.

De Nederlandse caucus is bedoeld om "de historische en bestaande banden tussen de VS en Nederland te verstevigen en de herinnering levend te houden aan de bijdrage die Nederlanders hebben geleverd aan de totstandkoming van de VS", aldus Hoekstra. Volgens Van Hollen wordt Nederland in Washington beschouwd als "een soms moeilijke maar altijd belangrijke partner."

Bron: De Telegraaf.