Defensie zet meer reservisten in

Gestart door Lex, 12/11/2009 | 18:01 uur

Enforcer

Citaat van: jan08 op 12/11/2009 | 22:14 uur
Niet elke reservist heeft een werkgever buiten de krijgsmacht. Er zitten bv. bij de Natres een paar honderd studenten waarvan er wellicht wel de nodige te benaderen zijn voor een uitzending (waaronder ondergetekende).

Voor een werkgever lijkt mij €50,- per dag idd vrij weinig.

Wat je zegt klopt, maar kun je ook dubbel lezen. Een aantal reservisten is ook als burger werkzaam bij defensie. Als die op uitzending gaan is het ene gat gevuld en ligt er weer een ander gat open.

Wel lekker voor je studie als je 3 maanden mist, not. Die vertraging betaald de gemeenschap dan ook nog eens.

superboerjan

Niet elke reservist heeft een werkgever buiten de krijgsmacht. Er zitten bv. bij de Natres een paar honderd studenten waarvan er wellicht wel de nodige te benaderen zijn voor een uitzending (waaronder ondergetekende).

Voor een werkgever lijkt mij €50,- per dag idd vrij weinig.

Enforcer

Citaat van: Ros op 12/11/2009 | 21:19 uur
Het termijn van 3 maanden  langer uitgezonden te moeten zijn als voorwaarde om de werkgever met het bedrag te compenseren lijkt mij vrij lang.

Lijkt mij ook. Zou vanaf 1 maand al moeten zijn. Zeker in deze economische tijden. En 50 euro is ook nog vrij pover voor de meestal specialistische functionarissen die men wilt hebben. Die verdienen in de burgermaatschappij meestal een stuk meer en werken derhalve niet voor niks in de civiele sector. Hun werkgever zal die 50 euro per werkdag ook alleen maar zien als een aalmoes. Maar goed, aan de positieve kant, er lijkt water door een zeer droge rivierbedding te stromen. Er is al jarenlang over gepraat, maar alleen de politiek kan er voor zorgen dat de juiste randvoorwaarden gecreëerd gaan worden om het succesvol te maken. Anderzijds vraag ik het mij af of het doortrekken naar minimaal 3 maanden er niet voor gaat zorgen dat er juist meer afhaken dan bijkomen.

Ace1 heeft ook een goed punt, want de reservist heeft een goede kans gewoon buiten gezet te worden wanneer hij arbeidsongeschikt wordt verklaard omdat hij in eerste instantie ook gebruik dient te maken van de civiele ziektekostenverzekering en dergelijke. Op dit moment betekent dat via een andere lijn ook dat de werkgever 2 jaar lang een uitkering kan gaan betalen aan de reservist, waarna de reservist zelf helemaal in een zwart gat zal vallen. De gevolgen voor een ZZP'er als reservist zijn nog veel groter, zeker als deze niet adequaat is bijverzekerd.

Ben erg benieuwd hoe met een webapplicatie nog moet gaan regelen en medio 2010 al in gebruik wil hebben. Dat moet men al een zeer goed toegespitst product van de plank kunnen kopen, want anders is die tijd al heel erg krap.

Ros

Positieve ontwikkeling in het Reservistenbeleid.......Defensie was altijd schaars met enige vorm van employer support hetgeen de inzet van reservisten belemmerde.

Het termijn van 3 maanden  langer uitgezonden te moeten zijn als voorwaarde om de werkgever met het bedrag te compenseren lijkt mij vrij lang.

Ace1

Persoonlijk denk ik dat een werkgever er niet op zit te wachten dat er personeel van hem of haar naar een missie in Uruzgan gaat. Stel het personeels lid zit in een pantserwagen die op een bermbom rijdt dan een arm of been verliest en daardoor blijvend invalide wordt, wie betaalt de kosten dan de werkgever of defensie?

Lex

Reservisten gaan in de toekomst vaker in actie komen in de missiegebieden én in Nederland, ter vervanging van uitgezonden militairen. Dit schrijft staatssecretaris De Vries in een brief aan de Tweede Kamer.
De brief is een uitwerking van de Reservistennota die in januari van dit jaar naar de Kamer werd gestuurd.

Extra inzet
De inzet van reservisten in missiegebieden wordt verhoogd van 1,3% nu, naar 2,5% de komende jaren. Op jaarbasis worden nu 900 reservisten ingezet. Om de verhoogde inzet aan te kunnen worden 400 extra reservisten geworven en wordt de inzetduur in missiegebieden verlengd tot tenminste 3 maanden. Wanneer een reservist langer dan die 3 maanden wordt uitgezonden krijgt de werkgever ongeveer 50 euro per dag vergoed voor de gehele inzetduur.

Vergelijking
Op aandringen van de Kamer heeft de staatssecretaris een vergelijking gemaakt met de inzet van reservisten door andere landen. Ieder land maakt hierin zijn eigen keuzes. Het is een flexibel middel om de inzetcapaciteit van de krijgsmacht te vergroten. In sommige landen gebeurt dit niet vrijwillig, maar de staatssecretaris concludeert dat er geen reden is om de inzet van Nederlandse reservisten een meer dwingend karakter te geven. Met de maatregelen uit de Reservistennota moet het voor zowel de reservisten als voor de werkgevers voldoende aantrekkelijk zijn om de beoogde inzet te halen.

Convenant
In de brief die vandaag is aangeboden staat verder dat op korte termijn een convenant wordt getekend met verenigingen van reservepersoneel, om aanvullende ondersteuning van het ministerie van Defensie voor de Nederlandse Reservisten Federatie Krijgsmacht te regelen.

MINDEF, 12 november 2009, 16.44 uur