De Chinese expansie(drift)

Gestart door VandeWiel, 25/04/2010 | 22:02 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

En wij hier in Europa slapen rustig verder... want wij hebben immers de Alpen en de Scheveningse duinen... onmogelijke barriaires...  >:(

Lex

China en Vietnam botsen opnieuw in Zuid-Chinese Zee

Het conflict tussen China en Vietnam over de grenzen in de Zuid-Chinese Zee is verder opgelaaid. Opnieuw zijn enkele schepen uit beide landen met elkaar in botsing gekomen, waarna zowel China als Vietnam de ander ervan beschuldigt de spanningen te laten escaleren.

'Vietnam heeft de Chinese soevereiniteit 'ernstig geschonden' en de levens van Chinese vissers in gevaar gebracht', staat er te lezen op de website van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken. 'China eist dat Vietnam per direct alle gewelddadigheden staakt en niets meer onderneemt dat het dispuut compliceert en uitbreidt.' Vanmorgen liet Hanoi evenwel weten grootschalige marine-oefeningen voor te bereiden in de Zuid-Chinese Zee.

Kabels

Volgens Peking zijn enkele Chinese vissersboten van hun visgronden weggejaagd door Vietnamese schepen die met wapens waren uitgerust. Een van die schepen raakte verstrikt in de onderzeese kabels van een Vietnamese boot die seismisch onderzoek deed in een gebied dat China toebehoort. Slechts door de kabels door te snijden hebben de Chinese vissers zich kunnen redden.

De lezing van Hanoi is dat de Chinese vissersboot opzettelijk de kabels van het exploratieschip vernield heeft, net zoals dat twee weken eerder ook al gebeurde. Net als toen ging het om een vaartuig van PetroVietnam dat aangevallen werd op een moment dat er bodemonderzoek werd uitgevoerd binnen de 200 mijlszone die aan Vietnam toebehoort. Volgens Hanoi is het Chinese schip ook geen vissersboot, maar een schip van de marine dat met speciale messen is uitgerust om kabels door te snijden.

Enorme reserves

De onenigheid tussen China en Vietnam staat niet op zichzelf. Ook tussen China en Japan, Taiwan, Maleisië, Brunei en de Filippijnen zijn er disputen over territoriale claims in de Zuid- en Oost-Chinese Zee. Alle landen azen op de bodemschatten die er waarschijnlijk zitten. Alleen al rond het eilandje Senkaku, nabij Taiwan, bevindt zich naar schatting 500 miljard kubieke meter gas in de zeebodem, pakweg een vijfde van China's bewezen reserves.

Woensdag meldde persbureau AP dat de Filippijnen sinds februari zeker zes gewelddadige incidenten met China hebben geteld bij de Spratley Eilanden. De ernstigste was een beschieting van een vissersboot door een Chinees marineschip.

China beschouwt vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee als Chinees territorium, een gigantisch U-vormig gebied van 1,7 miljoen vierkante kilometer. Slechts een hele smalle strook voor de kust van Vietnam, Maleisië en de Filippijnen is niet-Chinees.

Hackers

In Vietnam neemt de publieke verontwaardiging de laatste tijd steeds meer toe, gevoed door sociale media als Facebook. Normaal gesproken treedt de regering in Hanoi altijd streng op tegen uitingen van protest en wordt het internet nauwgezet gecontroleerd. Nu echter staat ze toe dat mensen via Facebook oproepen tot anti-Chinese betogingen. De grootste demonstraties worden komende zondag verwacht.

Ook Chinese hackers laten zich niet onbetuigd. Zo meldde persbureau AFP vandaag dat meer dan tweehonderd Vietnamese websites zijn aangevallen, waaronder die van het ministerie van landbouw en die buitenlandse zaken. Volgens Nguyen Minh Duc, directeur van internetbeveiligingsbedrijf Bach Khoa, hebben hackers sites 'besmeurd' met grote Chinese vlaggen en Chinese karakters. Daarbij gaf hij aan nog niet te kunnen zeggen dat de aanvallen vanuit China zijn uitgevoerd, maar dat er wel sterke aanwijzingen zijn dat dat het geval is.

Escalatie

Volgens veiligheidsexpert Ian Storey van het Institute of Southeast Asian Studies passen de betogingen in Vienam in de strategie van Hanoi om de onvrede met China kenbaar te maken. Tegelijkertijd wil het autoritaire regime geen massademonstraties, omdat mensen dan ook over andere thema's kunnen gaan protesteren. De toestanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten staat het regiem hier duidelijk op het netvlies, aldus Storey.

Afgelopen weekend waarschuwde de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates voor escalatie in de Zuid-Chinese Zee. Hij riep de betrokken partijen op een mechanisme te ontwikkelen om de disputen op vreedzame wijze te kunnen beslechten.


10 juni 2011, 15:02 uur | FD.nl
Door: Marcel de Boer

Lex

Vietnam plans live-fire drill amid South China Sea row

Vietnam has said it will hold live-fire exercises in the South China Sea amid escalating tensions with China over disputed waters.

Vietnam warned vessels to stay out of the area off its central coast when it conducts the drills on Monday.

It follows a verbal clash with China over sovereignty in the area.

China reacted angrily after Vietnam said a Chinese fishing boat rammed cables from an oil exploration vessel inside its exclusive economic zone.

Beijing said Chinese fishing boats were chased away by armed Vietnamese ships in the incident on Thursday.

One of the Chinese boats became tangled with the cables of a Vietnamese oil exploring vessel, which continued to drag the Chinese vessel for more than an hour before the net had to be cut, the foreign ministry said.

China accused Vietnam of "gravely violating" its sovereignty, saying Vietnam's actions had endangered Chinese sailors' lives, and warned it to stop "all invasive activities".

'Premeditated'

Beijing's strong-worded statement followed Vietnam's accusation that a Chinese fishing boat had "intentionally rammed" the exploration cables of a Vietnamese boat - the second such incident in two weeks.

Vietnam said the "premeditated and carefully calculated" attack was part of China's attempts to control disputed waters.

Vietnam now says it will stage live ammunition drills on Monday in an area off central Quang Nam province.

The announcement was made on Friday on the website of the state-owned Northern Maritime Safety Co-operation, warning all vessels to avoid the area.

It said the decision to hold the exercises was taken on 7 June.

China is engaged in maritime border disputes with several countries.

The South China Sea includes important shipping routes and may contain rich oil and gas deposits.

The Philippines, Malaysia, Brunei and Taiwan also have rival claims in the area. The US has also expressed concern about China's rising naval ambitions.

BBC News,
10 June 2011 Last updated at 11:10 GMT

ARM-WAP

Citaat van: Hans87 op 08/06/2011 | 14:33 uur
... Chinese studenten samengewerkt maar wat mij vooral opvalt is een enorm passieve houding, geen originele ideeën en het liefst maar aangevoerd krijgen wat er in dat koppie moet zonder enige ruimte voor discussie of analyse.
Dat zou niet mogen verbazen.
Als je in een "cultuur" opgroeit waar de Staat alles voor je beslist en voorkauwt en je je met een "actieve" houding, originele ideeën en discussie" enz in de kijker werkt kan dat nogal nadelig voor je/en jouw gezin.


Hans87

Citaat van: Laurens op 27/12/2010 | 15:52 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 27/12/2010 | 14:58 uur
zelfs China zie ik de komende 50 jaar nog geen bedreiging worden voor de US. De US is technologisch veel verder dan China, China kan alleen goed nabouwen en geheimen stelen maar met echt iets orgineels zijn ze zelf nog niet gekomen.

Moet je eens naar de economische groei van China kijken. De V.S leeft van geleend geld. Daarbij heeft China meer cum laude studenten dan de V.S totaal aan studenten heeft. Dat ze in een paar decennia een ontwikkeling hebben doorgemaakt waar wij 300 jaren over deden zegt volgens mij al genoeg.

Dat is cum laude naar chinese maatstaven. Kijk eens naar top universiteiten in de wereld, bijvoorbeeld de Shanghai ranking en je snapt ook wel dat het niveau van onderwijs en onderzoek(immers universitair) in de VS een stuk hoger ligt. Ik heb zelf ook met Chinese studenten samengewerkt maar wat mij vooral opvalt is een enorm passieve houding, geen originele ideeën en het liefst maar aangevoerd krijgen wat er in dat koppie moet zonder enige ruimte voor discussie of analyse.

Lex

China bevestigt eindelijk bouw vliegdekschip

DALIAN -  Het heeft even geduurd, maar het leger van China erkent nu dan toch dat het binnenkort beschikt over een vliegdekschip. Het 300 meter lange gevaarte ligt in de haven van de noordoostelijke stad Dalian.

De BBC meldde dat woensdag op basis van uitlatingen van Chen Bingde, de belangrijkste generaal van het Chinese leger, in een Chineestalige krant uit Hongkong. Dat China werkte aan een vliegdekschip was een van de slechtst bewaarde geheimen van de opkomende economische en militaire grootmacht.

Het schip is gebouwd op basis van het casco van de Variag, een nooit afgebouwd vliegdekschip van de Sovjet-Unie. Een Chinees bedrijf kocht de roestende romp enkele jaren geleden van Oekraïne, en stelde er een drijvend casino van te willen maken. Waarnemers gingen er direct vanuit dat het Chinese leger achter de aankoop zat, naar nu blijkt terecht.

Telegraaf,
wo 08 jun 2011, 13:51

Elzenga

Citaat van: yelloow op 30/05/2011 | 21:03 uur
Een Europees eskader dat de Zuid-Chineze zee binnen komt varen wordt binnen uren de grond in geboord. Vroegah in 1850 konden we dat...
Ik zou niet weten waarom. Als dit een evenwichtig eskader is met mogelijk een carrier en in ieder geval onderzeeboten is dat een stevige gevechtsgroep die ook China niet even uitschakelt. Daarbij is het doel ook niet om direct een gevecht aan te gaan. Het doel is om door aanwezigheid bepaald voor ons onwenselijk gedrag daar af te schrikken. En dat hoeft helemaal niet door China te zijn...de kans is denk ik zelfs groter dat een kleiner land in de regio dat doet of overweegt. Aangezien het blokkeren of verstoren van strategische scheepvaartroutes voor hen het middel kan zijn om juist het veel sterkere China dwars te zitten of van hen concessies af te dwingen of zo te proberen Europa bij een conflict te betrekken.  

Ace1

#61
Citaat van: Kapitein Rob op 30/05/2011 | 21:53 uur
So? Dat geeft ze volgens mij nog geen soevereiniteit over de gehele ZC-zee....

Dat is wel hun bedoeling Rob.

http://www.freewebs.com/jeffhead/redseadragon/index.htm

http://www.sinodefence.com/default.asp

De eerste chinese carrier is dit jaar ook wel operationaal.


KapiteinRob

So? Dat geeft ze volgens mij nog geen soevereiniteit over de gehele ZC-zee....

Ace1

Citaat van: Kapitein Rob op 30/05/2011 | 21:39 uur
Citaat van: yelloow op 30/05/2011 | 21:03 uur
Een Europees eskader dat de Zuid-Chineze zee binnen komt varen wordt binnen uren de grond in geboord.

Volgens het VN Zeerechtverdrag van 1982 heeft een land recht van spreken betreffende een economische zone van 200 zeemijlen. Wat overigens m.i. wat anders is dan territoirale wateren, maar goed. Ik denk niet dat China (ik neem aan dat je op dat land doelt) zo stom is om vandaag de dag een "europees eskader" (whatever wat ik me daarbij voor moet stellen) naar de kelder te jagen. Hoe dat over een aantal jaar kan zijn, is een tweede. Het geeft in ieder geval weer eens aan het belang dat je moet hechten aan je maritiem-economische belangen en mogelijkheden deze veilig te stellen......

De Chinezen hebben op woody-island in de Chinese zuidzee wel een vliegbasis en je kunt er in de toekomst ook die nieuwe Chinese ASM stationeren?


KapiteinRob

Citaat van: yelloow op 30/05/2011 | 21:03 uur
Een Europees eskader dat de Zuid-Chineze zee binnen komt varen wordt binnen uren de grond in geboord.

Volgens het VN Zeerechtverdrag van 1982 heeft een land recht van spreken betreffende een economische zone van 200 zeemijlen. Wat overigens m.i. wat anders is dan territoirale wateren, maar goed. Ik denk niet dat China (ik neem aan dat je op dat land doelt) zo stom is om vandaag de dag een "europees eskader" (whatever wat ik me daarbij voor moet stellen) naar de kelder te jagen. Hoe dat over een aantal jaar kan zijn, is een tweede. Het geeft in ieder geval weer eens aan het belang dat je moet hechten aan je maritiem-economische belangen en mogelijkheden deze veilig te stellen......

Ace1

Damen is bezig met een scheepswerf in Vietnam het zou mij niets verbazen als er een order uit Vietnam komt voor marine schepen?

http://www.damen.nl/index.aspx?mId=8572&rId=354

yelloow

Een Europees eskader dat de Zuid-Chineze zee binnen komt varen wordt binnen uren de grond in geboord. Vroegah in 1850 konden we dat...

Elzenga

En hoezeer er middelen moeten zijn om snel een eskader die kant op te sturen als dit soort botsingen de vrije doorvaart in de strategische scheepvaartroutes daar bedreigd of zelfs belemmerd. Door het conflict zelf of omdat men dit gebruikt om bijvoorbeeld de EU partij te laten kiezen.

Reinier

Chinese marine valt Vietnamees schip aan

Door: Marcel de Boer

China en Vietnam zijn verwikkeld geraakt in een diplomatieke strijd. Aanleiding is de aanval op een exploratieschip van oliemaatschappij PetroVietnam afgelopen donderdag door drie Chinese marinefregatten in de Zuid-Chinese Zee.

Vietnam heeft zijn marine in de hoogste staat van paraatheid gebracht, zo liet Hanoi weten. De Vietnamese regering zegt er alles aan te zullen doen om haar territoriale integriteit te verdedigen. Het incident had plaats op tachtig kilometer uit de kust van centraal Vietnam en zeshonderd kilometer ten zuiden van het Chinese schiereiland Hainan, in wateren die beide landen claimen.

Volgens het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken vielen de Chinese fregatten 'zonder waarschuwing' aan. De boot van PetroVietnam was bezig met seismisch onderzoek. De Chinezen zouden met geweld hebben gedreigd, waarna ze enkele kabels die het Vietnamese schip achter zich aan sleepte, doorsneden.

Excuses

Hanoi eist excuses en financiële genoegdoening. Een zegsvrouw van het Chinese ministerie van buitenlandse sloot dat vandaag echter uit. 'Wij staan afwijzend tegenover de Vietnamese olie- en gasexploratie in wateren die door China worden beheerd. De operaties ondermijnen de Chinese belangen en rechten in de Zuid-Chinese Zee.'

De onenigheid tussen China en Vietnam staat niet op zichzelf. Ook tussen China en Japan, Taiwan, Maleisië, Brunei en de Filippijnen zijn er disputen over territoriale claims in de Zuid- en Oost-Chinese Zee. Alle landen azen op de bodemschatten die er waarschijnlijk zitten. Alleen al rond het eilandje Senkaku, nabij Taiwan, bevindt zich naar schatting 500 miljard kubieke meter gas in de zeebodem, pakweg een vijfde van China's bewezen reserves.

Spanningen

De belangen zijn groot en dat verklaart waarom de spanningen in de regio regelmatig oplopen. Volgens bestuurder Do Van Hau van PetroVietnam sneed de Chinese marine vorige week niet voor het eerst kabels door. Het staatsbedrijf heeft daar regelmatig mee te maken gehad, zei hij in de krant Thanh Nien.

Afgelopen maart zouden twee Chinese marineboten al hebben gedreigd een Filippijns exploratieschip te rammen in de buurt van de betwiste Nansha-eilanden. Manilla heeft daarover een formele klacht ingediend bij de Verenigde Naties. Een paar weken geleden zouden Chinese Mig-straaljagers ook het luchtruim boven die wateren zijn binnengedrongen.

'Vreedzame oplossing'

De Chinese minister van defensie Liang Guanglie bezocht vorige week maandag Manilla. Met zijn Filippijnse ambtgenoot kwam hij overeen dat beide landen zich 'verantwoordelijk zullen gedragen' en een vreedzame oplossing voor de territoriale disputen zullen zoeken. Het alternatief is een regionale wapenwedloop, zei president Benigno Aquino vervolgens in een toelichting. Naar aanleiding van de Filippijnse ervaringen liet Taiwan weten dat het land zijn kustwacht op Pratas, een eilandengroep die door China wordt geclaimd, fors gaat uitbreiden.

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad
30 mei 2011