De Verenigde Staten en haar problemen

Gestart door Elzenga, 26/07/2011 | 16:13 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

do 14 jul 2011, 06:05 | 22 reacties Amerika bankroet AMSTERDAM -  

De afgelopen week was ik in de Verenigde Staten, zowel op het platteland als in de grote stad. Wat je dan meekrijgt, is niet het sterke land zoals wij er tegenaan kijken. Eigenlijk zijn de VS gewoon failliet, erger nog dan Griekenland.

Vanuit Europa wordt nog steeds naar de VS gekeken als het land van de onbeperkte mogelijkheden. Maar als je daar een tijdje verblijft en goed rondkijkt, dan zie je toch een ander land. De lampen op de snelwegen blijven 's nachts uit, omdat het te duur is om ze te ontsteken. Gepensioneerde medewerkers moeten opnieuw werk zoeken, omdat hun bedrijf failliet ging en dus ook hun pensioenen niet meer uitbetaald worden. En ook in de VS wordt nu openlijk gesproken over een hogere pensioengerechtigde leeftijd en een lagere uitkering vanuit de overheid.

In de krant USA Today las ik dat de helft van de 'babyboomers' bang is voor hun oude dag, bang dat ze in armoede moeten leven als ze met pensioen gaan. Ondanks dat er gespaard wordt voor later, zijn de geïnterviewde personen bevreesd dat ze ouder zullen worden dan hun spaargeld toelaat...

Daarbovenop is de overheidsschuld gigantisch groot – bijna 15.000 miljard dollar. Ook nu wordt er weer gesproken in het Witte Huis over het verhogen van het schuldplafond, omdat anders de Amerikaanse overheid haar ambtenaren geen salaris meer kan uitbetalen. De huizenmarkt ligt nog steeds op zijn gat, de officiële werkloosheid ligt boven de 9 procent, de officieuze werkloosheid ligt op ruim 20 procent. Eén op de drie Amerikanen blijkt te leven van voedselbonnen...

Ook ons probleem

Waarom is dit ook ons probleem? Normaliter ging één op de drie producten naar de VS. Dus één op de drie kilo's kaas werd door een Amerikaan gegeten. Eén op de drie auto's werd door de VS geïmporteerd en het blijkt dat één op de twee geproduceerde liters olie naar de VS toe ging. De financiële wereld is dus zeer afhankelijk van de koopdrang van de Amerikanen – als dit wegvalt, voelen wij als exportland dat dus ook.

We hebben het in Europa druk met Griekenland, Portugal en sinds een paar dagen ook met Italië. Het echte probleem ligt echter aan de andere kant van de grote plas; als de VS haar schulden niet meer kan terugbetalen en haar onderdanen niet meer kan uitbetalen, dan zijn de rapen pas echt gaar.

Het is waar dat in de VS alles groter is: ook de armoede, de staatsschuld en de financiële problematiek!

http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/alexklein/10190625/__Amerika_bankroet__.html?p=7,1?sn=overgeld

jurrien visser (JuVi op Twitter)

di 26 jul 2011, 10:40 Op naar een anticlimax?

AMSTERDAM -  Vorige week was er op de financiële markten hevige euforie door een Europees akkoord over Griekenland waarbij de andere in problemen geraakte Europese landen er gelijktijdig maar bij werden genomen. Nu is het afwachten wanneer de VS na een akkoord het schuldenplafond kan optrekken en dan kan er haast niets meer verkeerd gaan. Dat is wat men denkt voorlopig. Hoe kan het ook anders nu iedere keer als het verkeerd dreigt te gaan er plots snoepjes worden uitgedeeld. Maar, de debtklokken lopen door natuurlijk. Iets wat men ooit een keer terug zal moeten betalen. Even in het kort mijn gedachten over deze kwestie.


Schulden blijven het grote probleem

Dinsdag 25 juli, de debtklok in de VS staat op 14.300 miljard dollar (zie http://www.usdebtclock.org/ ), alweer boven het maximum en daarom is er hierover op dit moment, zeker deze week, zoveel te doen in de VS. De overheid kan hierdoor de schulden de komende maand niet meer betalen. Het is enorm belangrijk voor de VS ten opzichte van de rest van de wereld dat het land betrouwbaar blijft in het nakomen van zijn plichten, want er zit heel veel geld in langlopende obligaties die daarom vragen. Om zijn tot nu toe goede kredietwaardigheid te behouden, want de VS zit met een triple-A rating (de meest gunstige rating), zal de VS niet mogen verzuimen om zijn verplichtingen tot in de puntjes na te komen. En daar zit nu dus het grote probleem. Men wil het plafond wel optrekken, maar er is grote verdeeldheid tussen de Republikeinen en de Democraten over het hoe en wanneer. Ze willen het plafond met opnieuw een goeie 2000 miljard dollar verhogen. Dan kan men weer een tijdje vooruit tot ergens in 2013 als men dat al haalt. Het is een kwestie van opnieuw tijdwinst te boeken, want de debtclock zal genadeloos door blijven tikken. Men doet in feite niets anders dan het grote probleem verder vooruit te schuiven.




Onenigheid

Om het schuldenplafond te verhogen zullen daar maatregelen tegenover moeten staan. Men zal ofwel moeten bezuinigen ofwel aan de andere kant meer belastingen moeten innen bij de rijken. Daar zit nu juist het grote probleem. De Republikeinen willen dat Obama, ofwel de Democraten, snijden in de voorzieningen die zoveel geld kosten. Obama wil juist dat er meer belastingen worden betaald door de rijken, ofwel zeg maar de Wall Street mensen. Maar, er zal een akkoord komen natuurlijk, anders kan de BV USA de boeken dichtdoen, want als iemand niet meer kan betalen dan verklaart men die partij failliet. Een land dat met een enorme schuld kampt, moet dus zorgen dat het zijn periodieke afbetalingen kan nakomen, en dat zijn nogal wat miljarden die men maandelijks moet uitkeren. Zie hieronder de top 5 van landen die recht hebben op rente op de US lange T-Bond.

TOP 5 van landen die in US Bonds zitten (gemeten eind april 2011)

China 1152 miljard USD
Japan 907 miljard USD
VK 333 miljard USD
Olie landen 220 miljard USD
Brazilië 207 miljard USD
In totaal staat er zo`n 4500 miljard uit aan bonds bij diverse landen wereldwijd.

Beoordelingen

De afgelopen weken waren het Moody`s en Standard and Poor die dreigden met een kredietverlaging te komen als de VS zijn zaakjes voor een langere periode niet snel op orde brengt en dat met de nodige inzet om uit de spiraal omlaag te komen. Een oplossing voor langere termijn willen ze zien, want de VS kan niet eeuwig doorgaan met het schuldenplafond verder op te trekken. In de afgelopen 10 jaar is dat plafond al opgetrokken van 6000 miljard tot nu dus 14.300 miljard dollar en tegen het eind van 2011 verwacht men dat het uit zal komen op 15.500 miljard dollar. Daarom verwacht ik ook dat de kreditbeoordelers de Triple-A status van de VS zullen verlagen, zeker als blijkt dat de regering niets doet om de schuldenproblemen aan te pakken. Mocht het om een ander land gaan, dan was het die hoge status al lang kwijt trouwens.

Visie lange termijn?

Wat ik al eerder aangaf, en wat ook mijn visie blijft de komende tijd, is dat dit alles zal uitmonden in een anticlimax. Men schuift alles vooruit naar de volgende generatie. De schulden wereldwijd zijn zo enorm dat men in feite niets anders meer kan zolang het nog kan. U leest het goed, zo lang het NOG KAN !! Op een bepaald moment is het over en uit, en blijven de ruïnes van het eens zo leuk lijkende financiële stelsel over. Iedereen is de tel al lang kwijt onderweg. Hoeveel duizenden miljarden de revue al passeerden de afgelopen 2 jaar is niet meer bij te houden: QE1 was goed voor 1000 miljard; QE2 bedroeg 600 miljard; de reddingsacties van de banken, de hypotheekverstrekkers in de VS en het telkens weer optrekken van het schuldenplafond in de VS nu al van 6000 miljard naar straks 17.500 miljard dollar. Kunt u nog meetellen? Maar, dat is voor latere zorg.

Europa dan. Ook hier, vele miljarden voor de banken, en reddingsacties voor het kleine Griekenland, ook hier al in totaal over de 200 miljard als je alles bij elkaar gaat tellen. Maar, er is meer op komst, dat wil niemand weten, maar men weet het natuurlijk wel. Enfin, we zijn nog LANG niet klaar met alles. Ergens tussen 2017 en 2018 komt het touw wel heel strak om de nek te zitten vrees ik. Zowel de FED, de ECB als de overheden van de landen waar de ellende het grootst is, zullen uitgeput op het strijdtoneel staan zonder nieuwe mogelijkheden. Dan kunnen de gevolgen daarvan extreem gaan worden. De financiële markten kunnen dan een enorme tik krijgen vanaf het punt waar ze dan staan. En, door wat er nu allemaal gaande en op komst is, kunnen de financiële markten wel eens behoorlijk ver boven de huidige waarde terecht gaan komen. Tot waar is dan de grote vraag natuurlijk.

Ironie

Als afsluiting van deze column kan ik het niet laten om het volgende even aan te kaarten, een groter voorbeeld van IRONIE kun je niet vinden, denk ik. Het gaat om de "Hoorn van Africa". Toen ik gisteren met deze column bezig was, zag ik het Journaal op de achtergrond op TV. De beelden van de droogte en de bedreiging van de mensen die sterven van de honger en dorst waren bedroevend om te zien. De grootste droogte in meer dan 60 jaar. Maar, er viel me 1 zin op, de nieuwslezer zei, er is dringend 1 MILJARD dollar nodig om deze situatie enigszins onder controle te krijgen. Het eerste wat ik dacht was, waar schrijf ik in hemelsnaam over in deze column? Als u de bedragen hierboven doorneemt, is het ronduit een schande dat men dit toe kan laten op onze zogenaamd goed draaiende wereld. Hoe ironisch kan iets wel niet overkomen? Zo, dat moest, vind ik ook even gezegd worden.

Guy Boscart, www.usmarkets.nl

http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/guyboscart/10255500/__Op_naar_een_anticlimax___.html?sn=dft

Elzenga

IMF-leider Lagarde maant VS en Europa tot snelheid
Laatste update:  26 juli 2011 15:48 info
NEW YORK - De nieuwe leider van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, heeft de Verenigde Staten en Europa opgeroepen haast te maken met het oplossen van hun schuldencrises.

Als die niet snel worden bestreden, dreigt de wereldeconomie opnieuw in de problemen te komen, waarschuwde ze. Lagarde wil dat Amerikaanse politici snel een akkoord sluiten over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld.

''De tijd tikt door en het is duidelijk dat het probleem direct moet worden opgelost. Een schok in de Verenigde Staten kan serieuze gevolgen hebben voor de rest van de wereld.''

Europese leiders hebben volgens de voormalige Franse minister van Financiën afgelopen week goede stappen gezet in de bestrijding van hun schuldencrisis. Het werk is echter nog niet gedaan, stelde ze.

''De onrust kan makkelijk weer de kop opsteken. Het is daarom van essentieel belang dat de toezeggingen snel worden ingevoerd.''

Lees alles over de schuldencrisis in het dossier
© ANP

Elzenga

Hierbij op verzoek van de forumbeheerder...

'Enkele dagen extra voor schuldcrisis VS'
Laatste update:  26 juli 2011 10:06 info
WASHINGTON - De Amerikaanse overheid heeft nog enkele dagen extra tijd om een akkoord te bereiken over verhoging van de staatsschuld.
Foto:  ANP

Dat meldden enkele banken in de krant Washington Post van dinsdag.

Tot dusver was aangenomen dat het schuldplafond op 2 augustus bereikt wordt. Maar onverwacht hoge belastinginkomsten geven nog respijt tot 8 augustus, verwacht bank UBS.

Volgens Barclays raakt het overheidsgeld pas 10 augustus op. Wells Fargo denkt dat de VS zelfs heel augustus nog redelijk goed doorkomen.

Banken

Amerikaanse banken treffen voorbereidingen voor het geval de regering van de VS zijn schuld niet meer aflost of zijn hoge kredietwaardigheid verliest. Bank of America, Wells Fargo en Citigroup bevestigen dat ze plannen maken hoe ze de eventuele schade kunnen beperken.

''Terwijl we er op vertrouwen dat onze wetgevers een oplossing vinden, is onze planning erop gericht te blijven voldoen aan de vraag van onze klanten als er geen akkoord komt'', zei een woordvoerder van Wells Fargo maandag (Amerikaanse tijd).

In het uiterste geval is er geen geld meer voor rentebetalingen op staatsleningen.

Veel banken kunnen dan krap komen te zitten, want ze zijn erg afhankelijk van Amerikaanse staatsleningen. Die werden decennialang juist gezien als een erg veilige belegging.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in een live tv-toespraak gewaarschuwd dat er ernstige schade dreigt voor vele Amerikanen als de politiek niet snel een akkoord sluit over een hogere staatsschuld.

Zonder maatregelen kan de overheid over een week niet meer alle rekeningen betalen, ''zoals sociale uitkeringen en vergoedingen voor oorlogsveteranen'', zei Obama.

De president vreest dat de VS dan voor het eerst in de historie een lagere kredietwaardigheid krijgen.

Dat leidt tot hogere rente op bijvoorbeeld ieders creditcardschulden, waarschuwde Obama.

Impasse

De president riep de ruziënde Democraten en Republikeinen op om de komende dagen met een oplossing te komen en de impasse te doorbreken. ''Wanbetaling zou een roekeloze en onverantwoordelijke uitkomst zijn''.

Obama hekelde de Republikeinen, die ''alleen maar willen bezuinigen'' en de schuldlimiet hooguit voor 6 maanden willen verhogen. ''Dan dreigt over 6 maanden opnieuw wanbetaling.''

De president verdedigde een voorstel van zijn Democratische partijgenoot Harry Reid, fractieleider in de Senaat. Die wil zowel bezuinigen als de schuldlimiet langdurig verhogen. Obama opperde belastingkortingen op de hoogste inkomens te schrappen ''voor mensen zoals ik, die niet om deze korting hebben gevraagd en ze niet nodig hebben.''

Goedkeuren

De Amerikaanse overheid mag wettelijk hooguit 14300 miljard dollar schuld maken. Momenteel is dat 14292 miljard, volgens de site usdebtclock.org. Volgens Obama is de schuld zo hoog opgelopen door belastingkortingen en twee oorlogen, ingezet door Republikeinse presidenten.

De Republikeinen reageerden binnen enkele seconden op de toespraak van Obama. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner zei dat zijn partij niet langer hogere schulden wil goedkeuren.

''Die dagen zijn voorbij'', zei Boehner. Hij stelde dat Obama de crisissfeer zelf heeft gecreëerd: ''Er is geen impasse, als mijn voorstel wordt aangenomen.'' © ANP