Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => Defensiebrede onderwerpen => Topic gestart door: Lex op 31/01/2013 | 16:25 uur

Titel: European Amphibious Initiative
Bericht door: Lex op 31/01/2013 | 16:25 uur
Amsterdam decor voor amfibische operaties

Een gedachtewisseling over amfibische operaties en capaciteiten; Europese commandanten kwamen hiervoor gisteren bijeen op de marinekazerne in Amsterdam. Als samenwerkingsverband spraken ze over uitbreiding, een grote oefening in 2015 en het toekomstige Nederlandse ondersteuningsschip Karel Doorman.
De Europese partners, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, vormen sinds 2000 het European Amphibious Initiative (EAI). Dit initiatief biedt de mogelijkheid om als Europese landen verregaand samen te werken en op te treden bij amfibische operaties. Dat kan zijn bij het aan land en weer aan boord gaan bij conflictgebieden of bij ondersteuning en evacuaties.

Karel Doorman

Nederland presenteerde tijdens de zogenoemde Force Commanders Conference het in aanbouw zijnde ondersteuningsschip Karel Doorman. Naast de logistieke taken kan dit Joint Support Ship ook beperkt amfibisch worden ingezet en daarmee benut voor oefeningen van de EAI, die elkaars capaciteiten gebruiken.

Grote oefening

De grootste amfibische oefening is Emerald Move, die bij de Europese partners 5-jaarlijks op het programma staat. In 2010 waren hiervoor 3.000 militairen actief voor de kust van Senegal.
 De Nederlandse commandeur Peter Lenselink, destijds al commandant van de amfibische taakgroep, vindt het belangrijk de succesvolle samenwerking van 2010 een vervolg te geven. “De commandanten komen bijeen om de ‘lessons learned’ te bespreken en procedures en tactieken in Europees verband aan te scherpen, zodat de landen gereed zijn voor Emerald Move 2015.”

Nieuwe deelnemers

Duitsland staat inmiddels op de drempel om toe te treden tot de EAI, en Denemarken, Finland en Turkije presenteren vandaag hun capaciteiten met de wens lid te worden.

MINDEF,
31 januari 2013, 15.35 uur