Recente berichten

#91
Daarmee zijn we er nog niet. De plannen voor nog meer investeringen liggen klaar voor het nieuwe kabinet. Daarvoor is meerjarige zekerheid en minimaal 2% van het Bruto Binnenlands Product cruciaal. 

Ja ze noemt heel even de tankcapaciteit maar vertikt het om ze nu te bestellen.Dat is voor een volgend kabinet.Gelukkig spreekt C-Las zich heel duidelijk uit voor aanschaf tankcapaciteit. Topper.
#92
Defensie op TV/Radio / Re: Defensie op TV
Last post by Master Mack - 15/04/2024 | 20:38 uur
Citaat van: Huzaar1 op 15/04/2024 | 19:52 uurWe missen smileys voor zulke vragen aan een Nederlandse regering. Een van de kleinste landen ter wereld.

So what are you doing exactly in de-escalating world v.s Iran tensions, dutch Mindef ... ?
17de economie van de wereld.
#93
KL / Re: Toekomst lunabev manoeuvre...
Last post by Parera - 15/04/2024 | 20:27 uur
NEDERLANDSE LANDMACHT BESTELD ZEVEN EXTRA THALES GROUND MASTER 200 MULTI-MISSION COMPACT RADARS
  • COMMIT (Commando Materieel en IT), de Nederlandse defensie inkoop en materiaal organisatie, heeft een overeenkomst met Thales getekend voor de levering van zeven  Ground Master 200 Multi- Mission/Compact (GM200 MM/C), met een optie op twee meer.
  • Dit contract is een aanvulling op een contract uit 2019, waarin de levering van negen systemen werd vastgelegd. Het eerste systeem uit de serie, geboren uit een samenwerking tussen het Nederlandse Ministerie van Defensie en Thales, is op 14 februari 2024 aan de wereld gepresenteerd.
  • Tactisch inzetbaar en zeer mobiel, de GM200MM/c stelt de gebruiker in staat een duidelijk luchtbeeld te creëren, dreigingen te lokaliseren en een breed scala aan doelen te detecteren, te volgen en te classificeren dankzij 4D AESA  en 'dual axis multibeam' technologieën. De GM 200MM/C is uitermate geschikt om te reageren op moderne dreigingen.

Nederlandse defensie inkoop en materiaal organisatie COMMIT heeft een overeenkomst met Thales gesloten over de levering van zeven extra Ground Master 200 Muli-Mission Compact radar systemen (GM200 MM/c). Het contract biedt de optie tot twee extra systemen. Het contract volgt de in 2019 afgesloten overeenkomst waarin al eerder de levering van negen GM 200MM/C's werd beslagen.

Tegenwoordig moeten militairen voorbereid zijn op constant ontwikkelende dreigingen. Ontwikkelingen op het gebied van observatie, afstand, snelheid en nauwkeurigheid intensiveren de dreiging. De radar moet in staat zijn doelen te classificeren zonder zelf als doel geïdentificeerd te worden. Om troepen en waardevolle doelen te beschermen, biedt de Thales radar oplossingen met een verhoogde 'time on target'. Het is in staat kleinere, snellere en bewegelijke doelen te identificeren vanaf een grote afstand, met hoge mobiliteit, en kan snel operationeel beschikbaar zijn.

De GM200 MM/C is een van de meest flexibele radarsystemen op de markt. Het systeem biedt operators meer time-on-target om zoveel mogelijk informatie in te winnen over mogelijke dreiging. De hypermoderne 4D Active Electronically Scanned Array (AESA) en unieke 'dual-axis multi-beam' technologie biedt een compleet lucht- en omgevingsbeeld.

Het radarsysteem is in staat doelen automatisch te detecteren, volgen en te classificeren. Zo kunnen doelen zoals drones, artillerie, vliegtuigen, en helikopters duidelijk in beeld worden gebracht. Het systeem is uitermate geschikt voor het lokaliseren van doelen en het bewaken en beveiligen van het luchtruim. Daarnaast is het systeem dankzij het compacte ontwerp snel en makkelijk te verplaatsen en is in korte tijd operationeel. Voor de Nederlandse gebruikers wordt het systeem op een voertuig, een Scania Gryphus, geïnstalleerd.

Product lancering en presentatie
Op 14 februari 2024 presenteerden Thales en COMMIT de eerste GM200 MM/C aan het grote publiek. Het succes van deze radar ligt in een sterk ontwerp, mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking met de Nederlandse landmacht. De ervaringen uit het veld en Thales' ervaringen op het gebied van radarontwikkeling maakten het mogelijk een systeem te ontwikkelen dat alle operationele benodigdheden van het hedendaagse strijdtoneel beantwoordt. Het systeem is in staat om zowel traditionele als toekomstige dreigingen, waaronder drones, te weerstaan. Snelle en vroege detectie, mogelijk gemaakt door een bereik van zeker 400km, is cruciaal om de soevereiniteit van landen te beschermen.

Jarno Ursum project manager van COMMIT: "Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft veel vertrouwen in de capaciteit van deze nieuwe radar. Met deze extra systemen borduren we voort op de sterke samenwerking met Thales die ten grondslag van de ontwikkeling van deze radar ligt."

Gerben Edelijn, CEO of Thales Netherlands: "We waarderen het enorm dat de Koninklijke Landmacht haar vertrouwen in de GM200 MM/c bevestigt met de aankoop van deze zeven extra systemen, met een optie op twee meer. Thales is trots om bij te dragen aan de veiligheid van militairen en het beveiliging en bewaken van het Europese luchtruim." 

https://www.thalesgroup.com/en/countries-europe/netherlands/news/nederlandse-landmacht-besteld-zeven-extra-thales-ground-master
#94
Midden Oosten / Re: Spanning(en) rond Iran
Last post by Parera - 15/04/2024 | 20:02 uur
Ik zag op X ook verschillende beelden van Iraanse dorpen /steden waar een deel van de eigen drones en/of raketten zijn neergestort onderweg naar hun doel. Ook dit is niet de beste reclame voor de Iraanse overheid naar hun eigen burgers.
#95
Citaat van: Benji87 op 15/04/2024 | 10:12 uurDie loop, waarom ziet die er zo futuristisch uit? Heeft dat een functie of is het gewoon voor de uitstraling?

Met name beschermende maar ook beperkte thermische reden. Het moet beschermen tegen obstructies en weersinvloeden die kunnen zorgen voor kromtrekken loop/schietbuis in verschillende (temp) omstandigheden.

Zal daarnaast ook vast wat warmte afdragen bij gebruik kanon. Bij een tank is thermische bescherming veel belangrijker omdat de schietbuis veel langer is. Bij de CV90 zat die er niet omheen. In mn cv90 opleiding werd me uitgelegd dat effect op weersinvloeden door relatief korte kanon van cv90minimaal was. Wellicht is dat nu ook. Maar ander kanon, dus andere regels.
#96
Gelukkig worden er meer prioriteiten genoemd door de MINDEF!

CitaatDenk aan tank-, inlichtingen- en (counter-) dronecapaciteit en geneeskundige- en logistieke ondersteuning.
#97
500 miljoen structureel vinden we nu peanuts. Maar in een regeerperiode zou dat een injectie in Defensie van 2 miljard zijn.
#98
Defensie op TV/Radio / Re: Defensie op TV
Last post by Huzaar1 - 15/04/2024 | 19:52 uur
Citaat van: Lex op 15/04/2024 | 17:07 uurVanavond op tv: Hoe reageert Nederland op Iran-Israël?

... Wat doet Nederland om de situatie in het Midden-Oosten te de-escaleren? Komen er mogelijk sancties tegen Iran?



We missen smileys voor zulke vragen aan een Nederlandse regering. Een van de kleinste landen ter wereld.

So what are you doing exactly in de-escalating world v.s Iran tensions, dutch Mindef ... ?
#99
Midden Oosten / Re: Spanning(en) rond Iran
Last post by Huzaar1 - 15/04/2024 | 19:46 uur
Iran zal inmiddels wel een flinke kater hebben, want ze hebben met hun actie een heleboel Israelische goodwill en lijm/pleisters gegeven aan (militaire) samenwerkingsverbanden van de Westerse wereld met Israel.

Daarnaast heeft Israel een strategische overwinning behaald met vrij weinig moeite, het luchtverdedigingssysteem heeft de hele Iraanse aanval geneutraliseerd. En ongeacht of dit iraanse top notch of zooi was, voor de media is Israel in staat hrt volk te beschermen en de dreiging blijkt actueler dan ooit. Die F-35 onderdelen boycot e.d is hier alleen maar zwakker geworden.

Wat een kans voor Israel was dit, en die hebben ze genomen.
#100
KM / Re: ESSM block II tbv de KM
Last post by Parera - 15/04/2024 | 19:42 uur
D-brief project 'ESSM Block 2: Verwerving en Integratie'
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2024Z06505&did=2024D15010

Interessant stukje over de ASWF's in deze brief

CitaatKwalitatieve behoefte – De LC-fregatten beschikken over een gelaagde verdediging tegen luchtdreigingen. De Standard Missile-2 (SM-2) raket is bedoeld voor dreigingen op grote afstand. Het Goalkeeper-snelvuurkanon verdedigt tegen dreigingen op korte afstand van het fregat, en de ESSM-raket is bedoeld voor dreigingen daar tussenin. De ESSM Block 2 raket is een geavanceerd wapensysteem. Om alle functionaliteiten van deze raket te gebruiken, moet het LC-fregat daarvoor geschikt worden gemaakt. Daarvoor zijn in hoofdzaak twee maatregelen nodig:

-   Een nieuw radar- en vuurleidingssysteem (Above Water Warfare System, AWWS) dat is afgeleid van het AWWS voor de nieuwe fregatten voor onderzeebootbestrijding (Anti Submarine Warfare, ASW) waarvan uw Kamer op 3 april 2023 de D-brief heeft ontvangen.  Het nieuwe AWWS van het LC-fregat moet, naast met de ESSM Block 2, ook kunnen omgaan met de bestaande SM-2 raket voor de luchtverdediging op grote afstand. Het ASW-fregat beschikt niet over de SM-2, maar het LC-fregat wel.

-   Een nieuwe, doorontwikkelde zogenoemde APAR-radar (Active Phased Array Radar) die de doelen volgt en de ESSM Block 2 raket naar het doel geleidt. De inbouw van de nieuwe APAR-radar is ingrijpend. Defensie voert dit uit in een periode dat het LC-fregat voor groot onderhoud geruime tijd langs de kant ligt. Ook de nieuwe ASW-fregatten krijgen deze nieuwe radar.

De ASWF's krijgen dus geen SM-2's, dan blijft er alleen een VLS over met 64x ESSM block II & 21 raketten in de RAM

CitaatVerwerving ESSM Block 2 raketten – De ESSM Block 2 raket is bedoeld voor zowel de twee huidige LC-fregatten als de twee toekomstige ASW-fregatten. De eerste raketten zijn inmiddels geleverd. Defensie doet geen mededelingen over het aantal aan te schaffen raketten.
We hebben dus inmiddels de eerste ESSM Block 2's ontvangen !

Ook investeren we verder in de onderhoud faciliteiten in Den Helder voor de ESSM block 2, dus ik verwacht ook niet dat we bij de nieuwe LC-fregatten overstappen op andere raketten dan de ESSM block 2, SM-2MR Block 3B/C & SM-6 Block 1a    .