Auteur Topic: Nieuw IT-project kwelt Defensie  (gelezen 11650 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thor

  • Gast
Nieuw IT-project kwelt Defensie
« Reactie #53 Gepost op: 08/06/2007 | 21:00 uur »
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 8 juni. Het ministerie van Defensie heeft grote problemen met de invoering van een nieuw automatiseringsysteem. De slechte bedrijfsvoering en het ondermaatse wapen- en munitiebeheer, waarop de Algemene Rekenkamer onlangs scherpe kritiek had, zijn hier het gevolg van.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) op vragen uit de Tweede Kamer. Het gaat om het project Speer. Dat staat voor Strategic Process & ERP Enabled Reengineering. Dit computersysteem moet het besturen, beheersen en uitvoeren van de ‘materieel-logistieke processen’ op het hele ministerie sterk verbeteren. De Defensiekrant schreef vorig jaar over het project: „Pakbonnen en voorraadlijsten gaan plaatsmaken voor barcodes en gekoppelde databases.” Onder meer de bedrijven PriceWaterhouseCoopers, PA-Consulting en IBM zijn bij het project betrokken.

Volgens Van Middelkoop werden in 2006 de gevolgen van de invoering van het nieuwe systeem goed duidelijk. Het systeem moet uiteindelijk een besparing van 1.030 voltijdbanen en 80 miljoen minder bedrijfsvoeringskosten opleveren. Maar zover is het nog lang niet, zo blijkt uit de antwoorden van Van Middelkoop. Pas in de periode 2010-2013 zal het voorraadbeheer worden verbeterd, stelt de minister.

Op de zogeheten Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei, bleek dat de Algemene Rekenkamer veel kritiek heeft op het functioneren van Defensie. Daar wordt nauwelijks gecontroleerd op uitgaven kleiner dan 500 euro. Het bleek dat van „ongeveer een kwart van deze facturen” niet duidelijk was of daaraan een bestelling of geleverde dienst ten grondslag lag, zodat voor 2,5 miljoen euro per maand onduidelijk is waaraan het geld is uitgegeven.

Ook weet Defensie niet precies over hoeveel munitie en materieel zij beschikt, stelde de Rekenkamer. Volgens Van Middelkoop is ervoor gekozen „verbeteringen in de bedrijfsvoering structureel te beleggen en niet alleen symptomen van tekortkomingen te bestrijden. Dit impliceert dat verbetertrajecten langer duren en dat het effect niet altijd direct merkbaar is”.

De minister gaat in de antwoorden aan de Kamer ook kort in op de gestegen kosten voor de missie in Uruzgan, die vorig jaar augustus is begonnen. Voor aanvang werden de totale kosten van ISAF begroot op maximaal 320 miljoen euro. Inmiddels staat de teller op 600 miljoen. Volgens de minister waren enkele overschrijdingen van het budget niet te voorzien.

Bron: NRC 8 juni 2007
« Laatst bewerkt op: 09/06/2007 | 13:34 uur door -Peter- »

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 52 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.