Jonge criminelen in Landmacht

Gestart door Lex, 13/12/2013 | 23:51 uur

Fuse71

Dat in de UK is een heel ander verhaal.
Ten eerste is dat gebaseerd op decennia oude zaken die allang niet altijd meer gelden, en er dus minder echte criminelen in dienst zijn dan men denkt.

Ten tweede is het een hele andere cultuur, en niet te vergelijken zoals bij ons.
Als je in Nederland een scheet laat als instructeur of iets ongenuanceerd zegt dan sta je bij de baas, in de UK is het een heel ander verhaal.
In de UK heb je ook nog duidelijk VEEL afstand tussen de manschappen, onderofficieren en de officieren.

Wij als land van de allranks mess, vrije haardracht en ouwejongens krentenbrood kunnen dus NOOIT datgene opleggen wat nodig is om echte criminelen van gedachte te doen veranderen.

Kortom, kansloos.

Het is een politieke missie en dient niet defensie noch de maatschappij maar enkelt bepaalde keyplayers en bepaalde partijen die straks weer ergens anders mee in zullen stemmen.
Voor wat hoort wat.

Ace1

Ik meen dat in Groot-Brittannië criminelen de keus hebben de cel in of het leger in, misschien eens kijken hoe andere landen dat doen in plaats van het wiel zelf opnieuw uitvinden?

Fuse71

#16
Dank u voor de toelichting !

Loop inmiddels al een zilveren medaille bij deze club dus heb het nodige al zien gebeuren en voorbij zien komen.
Pak iets uit de archieven kast, stof het af, geef het een andere naam en presenteer dat in powerpoint met veel geluidjes en quasi grappige prank foto's tussendoor en je verbaasd het politieke apparaat en je hebt goedkeuring.
Je hebt meteen je naam veiliggesteld voor je baan nadat je de dienst verlaten hebt over een aantal jaren...  ;)

Het begon met deze Generaal zo'n 1.5 jaar geleden met zijn gezanik over Tenuen en dat in tijden dat er bij defensie andere issues zijn.
Nu zie je dit rampenplan en het is duidelijk dat hij een geheel andere koers vaart, zijn gehele reputatie ten spijt.

A.J.

Citaat van: Fuse71 op 14/12/2013 | 11:07 uur
De geschiedenis herhaald zich ...


Correct, november 1998:

Kazernes voor jonge criminelen

De Nederlandse krijgsmacht is haar vijand kwijt, en daarmee ook haar doel. Een 'brede maatschappelijke discussie' moet de organisatie in een nieuwe richting duwen. De reclassering kreeg al een telefoontje: defensie wil samenwerken bij het tuchtigen van criminelen.

Het kan verkeren, zeggen ze bij de overkoepelende Stichting Reclassering Nederland. Een paar jaar geleden nog moest het ministerie van defensie een punt zetten achter de gesprekken die op initiatief van de reclassering werden gevoerd over de mogelijke samenwerking bij het heropvoeden van criminele jongeren. De Tweede Kamer verklaarde zich in een motie tegen zulke plannen, waarop de partijen elkaar de hand moesten geven.

Maar zie, er wordt opnieuw gepraat. En dit keer zelfs op initiatief van defensie.

Directeur T. van der Valk van de landelijke reclassering denkt dat de gesprekken deze keer meer kans van slagen hebben. "De tijd was er destijds blijkbaar niet rijp voor. Maar nu hebben we langer en beter over de problematiek kunnen nadenken, en defensie is op zoek naar nieuwe taken en functies." Die ontwikkeling zou de vroegere argwaan kunnen ombuigen in lef, is de achterliggende gedachte.

Het plan van de reclassering lijkt even eenvoudig als effectief. Defensie moet inkrimpen en zit in de maag met overtollig personeel en lege kazernes. De maatschappij, en de reclassering vanuit haar vakgebied in het bijzonder, wordt geconfronteerd met een groep jongeren, veelal van buitenlandse afkomst, die de aansluiting is kwijtgeraakt en verantwoordelijk is voor een relatief groot aantal delicten.

"Simpel gezegd heeft defensie de mensen die deze jongeren op het rechte pad kunnen brengen, en ook de gebouwen waarin deze resocialisatie kan plaatsvinden", aldus Van der Valk. "Als reclassering hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met werkstraffen voor criminele jongeren. Zo knappen ze bijvoorbeeld de forten van de Hollandse waterlinie op. We merken dat experimenten waarin een bepaalde tucht wordt gecombineerd met werk- of leerervaring, succesvol zijn. Ze bieden jongeren een kans uit het criminele leven te stappen. Die experimenten zouden we graag uitbouwen en als alternatief laten dienen voor celstraffen. En met hulp van de defensieorganisatie kan dat", daarvan is Van der Valk overtuigd.

De sergeanten en korporaals die ten tijde van de dienstplicht hebben bewezen dat zij jongeren uit allerlei lagen van de bevolking en uit alle windstreken, kunnen laten samenwerken in een sfeer van orde en tucht, worden nu met wachtgeld gestuurd, of komen op een plek terecht waar minder gebruik kan worden gemaakt van hun capaciteiten, vindt de directeur. "En dat terwijl we deze lieden zo hard nodig hebben. In elke grote stad zijn er een paar honderd allochtone jongeren die tekenen voor een groot aantal delicten. We zien ze afglijden, en het enige wat we als maatschappij kunnen doen is hen opsluiten, om ze later weer los te laten zonder dat er iets wezenlijks is gebeurd. Van gevangenisstraf krijgen die jongens alleen maar status."

"Landelijk zal het gaan om zo'n vijfduizend jongeren - stelselmatige daders en draaideurklanten - die eigenlijk geen gevangenisstraf opgelegd zouden moeten krijgen, maar een zogenaamde Opvoedingsmaatregel. Ze zouden een halfjaar tot een jaar moeten worden ondergebracht in een kazerne met beperkte vrijheid. In het weekend mogen zij naar huis, maar door de week heerst er een regime van discipline, van tucht, met een sergant die 's nachts om twee uur de kast controleert en deze leegtrekt als hij niet op orde is."

"Deze jongeren zouden een basale sociale training moeten ondergaan, en ze zouden gewoon moeten leren om met anderen te wonen en te leven. Daarnaast is er werk, opleiding. Wie afhaakt moet alsnog zijn gevangenisstraf uitzitten, wie slaagt krijgt een baan, een plek om te wonen en begeleiding van de reclassering."

Van der Valk herinnert zich een documentaire op televisie waarin een Marokkaanse jongen bewaker van een fietsenstalling was geworden. Had ik die baan maar tien jaar geleden gehad, zei hij. Dan was ik nooit crimineel geworden. "Kijk", zegt Van der Valk. "Die kant moeten we op. We straffen en tuchtigen de jongeren, maar daarna helpen we ze ook weer met werk en huisvesting op de been."

In eerste instantie denkt Van der Valk, als hij het over de nieuwe Opvoedingsmaatregel heeft, aan jongeren aan het begin van een criminele carrière, die vóór zij voor de rechter verschijnen kunnen kiezen voor een sepot, door in te stemmen met een verblijf in een kazerne.

De rechter zou de maatregel ook kunnen opleggen, en de celstraf voorwaardelijk achter de hand kunnen houden. Maar het verblijf bij defensie zou ook een uitkomst zijn voor jongeren die hun gevangenisstraf er bijna op hebben zitten, en het laatste restje uitzitten in een opvoedingskazerne, zodat zij zich kunnen voorbereiden op een ander leven in de maatschappij.

Volgens Van der Valk past de Opvoedingsmaatregel juridisch binnen de nieuwe Wet op de taakstraffen en de penitentiaire Beginselenwet. Van der Valk denkt zelfs aan nog een variant voor een niet-criminele groep. "Jonge asielzoekers die zeker zijn van een A-status kunnen in een kazerne op vrijwillige basis perfect werken aan hun inburgering, en krijgen op die manier meer kansen."

De directeur van de reclassering zou het liefst een opvoedingskazerne per arrondissement hebben, zodat de heropvoeding regionaal of lokaal ter hand kan worden genomen. "Want de verantwoordelijkheid voor uitvallers ligt niet alleen in Den Haag, maar vooral in de gemeenten. Justitie zou de bemoeienis van gemeenten bij deze aanpak van criminaliteit ook kunnen stimuleren door de steden die meewerken aan de Opvoedingsmaatregel te belonen voor de criminaliteit die zij op deze manier voorkómen. En ik kan me ook voorstellen dat verzekeringsmaatschappijen de projecten willen meefinancieren omdat zij inzien dat de Opvoedingsmaatregel schade beperkt."

Maar ook al betaalt justitie het gehele project, dan nog is de opvang voordelig, vindt Van der Valk. Omdat een cel zo duur is.

Trouw

A.J.

Moest dat Glen Mills kamp in Wezep niet dicht wegens "omstreden" ofzo? :cute-smile:

Ros

Op linie, handen op de oren en flink met de voeten stampend voorwwaarts........mars !  :lol:

Enforcer

Citaat van: Ros op 14/12/2013 | 12:11 uur
Lijkt mij toch meer een taak voor justitie. Laat die maar een soort bootcamp correctie instituut oprichten. Vast dat daar (ex) militairen aan de slag kunnen om deze klanten in het gareel te stampen. Zonder militaire kennis en ervaring op te doen.

Alleen jammer dat een generaal, met behoorlijk wat aanzien, met dit idioot plan aan komt zetten  :hrmph:


+1

Staat een jonge crimineel voor de rechter, vraag de rechter "HALT of Heutsz?"

DvdW

Citaat van: Ros op 14/12/2013 | 12:11 uur
Op een super gevaarlijke missie sturen is natuurlijk wel een goed idee  :devil:
Die IED's ruimen zichzelf niet op...  :angel:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Ros

#10
Lijkt mij toch meer een taak voor justitie. Laat die maar een soort bootcamp correctie instituut oprichten. Vast dat daar (ex) militairen aan de slag kunnen om deze klanten in het gareel te stampen. Zonder militaire kennis en ervaring op te doen.

Alleen jammer dat een generaal, met behoorlijk wat aanzien, met dit idioot plan aan komt zetten  :hrmph:

Op een super gevaarlijke missie sturen is natuurlijk wel een goed idee  :devil:

A.J.

Citaat van: Ref Dagblad op 14/12/2013 | 10:13 uur
Landmacht wil jonge boefjes op het rechte pad zetten


Ook in de Tweede Kamer klinkt waardering voor het voorstel van generaal De Kruif. PVV en SGP reageren positief. ,,Prima plan", zegt SGP'er Van der Staaij. PvdA-Kamerlid Eijsink wijst erop dat ,,altijd" een verklaring van geen bezwaar nodig is.

:lol: :lol:

Fuse71

De geschiedenis herhaald zich ...
De KL als sufferd van de defensie klas die weer eens dwangmatig moet laten zien hoe open en sociaal het wel niet is.
De KL is een soort Nederland in de EU, het braafste jongetje van de klas en ondertussen krijgt het steeds een draai om de oren als de taart verdeeld wordt maar de eigen bijdrages (in allerlei vormen) blijven wel fors.

Nu dit project, weer een kansloos geheel wat natuurlijk goedkeuring gaat krijgen van de minister want ook die is bezig met een charme offensief om de cape van 'slechtste' minister van defensie ooit' van haar af te werpen.
Er is wel plaats voor 2000 probleemgevallen maar ondertussen zijn goede militairen de laan uit gestuurd of hun contracten worden niet verlengd.
Sterker nog, nog niet zo lang geleden werden mensen van uitzending terug gehaald omdat ze bij nader inzien niet door de beugel konden omdat inmiddels het beleid was aangepast en hun overtreding uit het verleden opeens niet meer door de beugel kon !
Nee, we mogen 2000 man opleiden en anderen mogen ook nog wat extra stappen gaan zetten om op hun te gaan letten.
Om maar te zwijgen over de extra functies  en inspanning die nodig zijn om dit allemaal te begeleiden, monitoren, evalueren en natuurlijk de nodige liasons, commissies, en ga zo maar door.
Daar is WEL geld voor , en leg dat maar uit aan de mensen voor wie geen plek meer is binnen de organisatie en er na vele jaren trouwe dienst  uit getrapt worden.
Voor deze probleem groep is er straks wel geld voor dure scholing, allerlei curcussen en het smijten met rijbewijzen en premies. We hebben dit al eerder gezien en nogmaals de geschiedenis herhaald zich wederom.
Iedere keer is er iemand die zijn Legacy wil achterlaten bij de KL en dit is er weer 1. Alvast de toekomstige functie veilig stellen voor na het FLO.

De deuren bij de PI's sluiten steeds vaker en de KL doet zijn poorten open. Het huidige personeel krijgt de middelvinger en moet maar extra stappen zetten. Wederom extra frustratie, belasting en er komt al jaren niks bij .... Nee, je mag blij zijn dat je een functie hebt is dan het antwoord.

SMI de Boer

Citaat van: Lex op 14/12/2013 | 10:13 uur
Landmacht wil jonge boefjes op het rechte pad zetten

,,We zitten niet te wachten op jihadisten met een legertraining."

Ref. dagblad,
14-12-2013 09:14

Nee...Maar hoe meer die georganiseerd worden hoe makkelijker het ze gemaakt wordt om jong te beginnen. Gooi een ruit in, zeg niks over je standpunt als jihadist en krijg gratis een training waar je je broeders mee kunt opleiden of van dienst zijn, daarbij weet je later precies wat waar te halen valt.
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

SMI de Boer

Ach, het is al de zoveelste keer dat dit idee in een of andere vorm geopperd wordt.
Ik kan me er geen voorstelling bij maken hoe zo'n figuur een plaats krijgt! Als er een tussen de hardcore PAINF in opleiding gaat zal die echt van goeie lichamelijke komaf moeten zijn.
En wat denk je dat er gebeurt met een Allochtoon die op de vraag -want die komt- "wat heb je geflikt, dan" lachend "Oh, een hoertje overvallen, inelkaargeslagen en beroofd van d'r dagopbrengst" antwoord?
Ik geef 'm een levensverwachting van 2 minuten.
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Lex

Landmacht wil jonge boefjes op het rechte pad zetten

De Koninklijke Landmacht werkt aan een plan om jonge criminelen op het rechte pad te brengen. Jeugdige delinquenten krijgen daarbij een plek binnen de landmacht.

Generaal Mart de Kruif, de hoogste baas van de Koninklijke Landmacht, lanceert het plan zaterdag in het Reformatorisch Dagblad. De commandant heeft zijn idee inmiddels voorgelegd aan de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. De top van de Nederlandse krijgsmacht steunt het plan. Generaal De Kruif bespreekt zijn voorstel daarom binnenkort met minister Hennis (Defensie).

De Koninklijke Landmacht bestaat begin volgend jaar 200 jaar. De Kruif ziet het als ,,plicht" van de krijgsmacht een bijdrage te leveren aan de maatschappij. ,,Sommige jongeren moeten een tweede kans krijgen", aldus de commandant landstrijdkrachten. ,,Het is niet de bedoeling om de groep als geheel op te nemen, maar verspreid over verschillende landmachtonderdelen. Misschien met een vent ernaast." De generaal gelooft in de vormende kracht van het leger met structuur, duidelijkheid en warmte.

Defensie kan volgens De Kruif een uitstekende bijdrage leveren aan de aanpak van jeugdige delinquenten. ,,De krijgsmacht investeert in jongeren. Wij leveren zeven van de tien jongeren na hun opleiding beter af aan de maatschappij."

Generaal De Kruif staat bekend om zijn onconventionele, vernieuwende ideëen voor de krijgsmacht. Als plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten pleitte De Kruif voor meer kennis van Engels binnen de krijgsmacht. Sindsdien is Engels de voertaal bij grote oefeningen. De hoogste baas van de landmacht beschikt over een forse staat van dienst. Van eind 2008 tot eind 2009 gaf hij leiding aan een internationale troepenmacht van 45.000 man in Zuid-Afghanistan.

Onderzoeker Peer van der Helm van het Expertisecentrum jeugdcriminaliteit van de Hogeschool Leiden reageert positief op het plan. ,,De landmacht kan zeker 2000 criminele jongeren per jaar helpen door hen waardering, structuur, een opleiding en perspectief te bieden. De krijgsmacht zou ze een enorme dienst bewijzen."

In Nederland gaan 48.000 jongeren niet naar school, volgens onderzoek van oktober 2012. De groep jeugdige delinquenten bestaat uit drie categorieën, aldus Van der Helm. Jongeren met ernstige psychische problemen, jongeren die veel verdienen aan criminaliteit en –de grootste groep– de kleine crimineeltjes. ,,De eerste twee categorieën zijn niet geschikt voor de landmacht, de laatste wel. Deze kleine krabbelaars veroorzaken veel overlast."

Volgens de onderzoeker jeugdcriminaliteit, tien jaar actief in het vak, werkt plaatsing bij de landmacht ,,veel beter" dan de ,,vluchtigheid" van bureau Halt. ,,Deze aanpak biedt geen perspectief." Van der Helm verwijst naar Amerikaans onderzoek. ,,Scholing van jongeren vermindert de kans op recidive met 50 procent, leren lezen 40 procent. In de VS bestaat drie kwart van het leger uit jongeren die afkomstig zijn uit kansarme gezinnen."

,,Leuk plan", zegt prof. dr. Theo Doreleijers. ,,Het idee is niet zonder meer laakbaar." De oud-hoogleraar jeugdpsychiatrie van VU Medisch Centrum sluit niet uit dat de aanpak werkt. Doreleijers ziet wel wat haken en ogen. ,,Niet iedere jongere is geschikt. Soms zitten er zulke zwakke broeders bij dat het niet werkt. De landmacht moet per jongere kijken of plaatsing haalbaar is. Maar het plan is zeker het proberen waard."

Ook in de Tweede Kamer klinkt waardering voor het voorstel van generaal De Kruif. PVV en SGP reageren positief. ,,Prima plan", zegt SGP'er Van der Staaij. PvdA-Kamerlid Eijsink wijst erop dat ,,altijd" een verklaring van geen bezwaar nodig is.

De PVV denkt dat een disciplinerend en opvoedend regime bij de landmacht voor ontspoorde jongeren goed kan uitpakken. De PVV stelt wel een aantal voorwaarden, zoals streng toezicht. ,,De jongeren moeten geen dingen leren die ze later zouden kunnen gebruiken in hun criminele loopbaan", aldus PVV-Kamer De Roon. Bovendien mag plaatsing onder de tucht van de krijgsmacht pas geschieden nadat jongeren hun straf hebben uitgezeten. De PVV wil verder islamitische criminelen uitsluiten. ,,We zitten niet te wachten op jihadisten met een legertraining."

Ref. dagblad,
14-12-2013 09:14

irma

2000 man met een vent ernaast? Nou, zo weten we wel meteen welk DO nog ruim genoeg in zn jasje zit :-)
Snap hier echt geen moer van.... geen geld en mensen voor de core business, dus dan maar taken ernaast gaan doen?
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)