Auteur Topic: Effectiviteit VN-vredesmissies kan en moet beter  (gelezen 2484 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lex

  • Algeheel Beheerder
  • ERG FANATIEK
  • ******
  • Berichten: 31344
Effectiviteit VN-vredesmissies kan en moet beter
« Reactie #13 Gepost op: 08/09/2016 | 22:18 uur »
Hennis: ‘Effectiviteit VN-vredesmissies kan en moet beter’

Nieuwsbericht | 08-09-2016 | 15:48

“We moeten voorkomen dat mensen het vertrouwen in de slagkracht van de VN verliezen. Dit vraagt om goed geleide, adequaat getrainde en met betrouwbaar materieel uitgeruste militairen”. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei dit vandaag op de VN-conferentie in Londen met bijna 80 deelnemende landen.
Tijdens de conferentie stond de noodzaak om de effectiviteit van VN-vredesmissies te vergroten centraal. Hennis:  “Onze ervaring met Minusma in Mali leert dat goed materieel en training essentieel zijn voor het succes van de missie en de veiligheid van onze mensen en die van de bevolking.”

Actieve rol Nederland
De minister gaf aan dat Nederland graag een actieve rol wil spelen bij het moderniseren van VN-missies. De missies moeten meer gericht zijn op wat er in het veld gebeurt. Zo wil Nederland meewerken aan het verbeteren van de trainingen, vooraf en tijdens de missie. “Onze bijdrage in Mali is sterk gericht op inlichtingen. Deze zijn onmisbaar in missies. Maar zonder training krijgen we dit in VN-missies niet goed van de grond”.

'Blij met pilot'
Nederland heeft in Minusma het initiatief genomen voor een cursus van een week om nieuwe mensen van inlichtingeneenheid Asifu beter voor te bereiden en te laten instromen. “Deze training van een week zorgt ervoor dat nieuwe lichtingen sneller bekend zijn met de werkwijze binnen deze inlichtingenmissie. Ik ben ook erg blij met de VN-pilot Train the Trainers in Entebbe. Nederland neemt hieraan met een inlichtingeninstructeur.”

Cultuur- en gedragsverandering nodig
Geloofwaardigere VN-missies vragen om een cultuur- en gedragsverandering, met name binnen het leiderschap. Hennis: “Commandanten moeten leren hun mensen ervan te doordringen in actie te komen als zijzelf of burgers bescherming nodig hebben. Ook dit vraagt om betere en andere trainingen, ook tijdens missies. Zodat er beter ingespeeld kan worden op wat er in het veld gebeurt.”

Gedeelde verantwoordelijkheid
Om de geloofwaardigheid en het succes van VN-missies verder te vergroten zijn ook verbeteringen nodig op het hoogste niveau. Op het gebied van planning, toezeggingen en uitvoering. Hennis: “Dit is onze gedeelde verantwoordelijkheid; van de VN zelf én van de afzonderlijke lidstaten.”

Mindef

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 12 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.