Internationale ontwikkelingen artillerie

Gestart door Harald, 29/03/2021 | 15:01 uur

Harald

CitaatVolgens 'Soldat + Technik' zal de Bundeswehr binnenkort evenveel PULS-systemen van Elbit kopen ter vervanging van de vijf MARS II-raketwerpers die het aan Oekraïne heeft gegeven. De deal loopt via Nederland en hoeft niet door het parlement te worden goedgekeurd, waardoor het ordervolume minder dan € 25 miljoen bedraagt. Dit is bedoeld om het ontstane gat te dichten en het systeem te testen met het oog op toekomstige aanbestedingen. waarvoor Elbit ook voorop zou moeten lopen. Alle vijf de werpers moeten binnen twaalf maanden in actie komen.

Een citaat van een Duits forum (vertaald via Google Translate), met het nieuws dat Duitsland 5 stuks PULS systemen koopt, maar dat deze via Nederland aangekocht wordt.
Zou dat dan gaan via de Nederlandse deal met Elbit voor de levering van PULS systemen ? 

MartijnR

en dan straks op een scania gryphus vrachtwagen. met de zelfde pansercabine.  8)

Harald

KNDS Deutschland en Elbit Systems tekenen samenwerkingsovereenkomst voor Euro-PULSDe Duitse dochteronderneming van KNDS - voorheen Krauss-Maffei Wegmann - en het Israëlische defensiebedrijf Elbit Systems sloten op 14 september 2023 een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het Euro-PULS raketartilleriesysteem bij de DSEi in Londen.

Het doel van het partnerschap is blijkbaar om de krachten van beide huizen te bundelen om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan raketartillerie. "De verdere ontwikkeling van het gevestigde PULS-raketartilleriesysteem van Elbit Systems naar het flexibele Euro-PULS-systeem vindt plaats met behulp van de unieke Europese capaciteiten van de toonaangevende systeemintegrator KNDS. De belangrijkste succesfactoren voor de verdere ontwikkeling zijn het modulaire vuurleidingssysteem van KNDS en de modulaire architectuur van de Elbit-draagraket", schrijft Elbit Systems in een verklaring.

Volgens Elbit maakt de teamovereenkomst een grotere samenwerking en synergie tussen de bedrijven mogelijk, evenals technologieoverdracht naar KNDS voor lokale productie en arbeidsverdeling voor de lanceersystemen en integratie in de Duitse en Europese vuurleidingssystemen.

Volgens de aankondiging is Euro-PULS bedoeld om de basis te vormen voor een modulair, schaalbaar en flexibel artilleriesysteem dat conceptueel in staat is om raketten van alle fabrikanten af ��te vuren vanaf elk mobiliteitsplatform met uiterste nauwkeurigheid en veiligheid. Bovendien is het Euro-PULS-systeem bedoeld om Elbit's volledige assortiment precisiegeleide en trainingsraketmunitie af te vuren vanaf elk mobiliteitsplatform. "Deze inherente mogelijkheid van het systeem, die 'effector-onafhankelijk' is, stelt de gebruiker in staat de optimale asset te selecteren die is afgestemd op de operationele vereisten en inkoopprocessen, terwijl mogelijke munitietekorten worden vermeden", schrijft Elbit.

https://soldat-und-technik.de/2023/09/bewaffnung/35654/knds-deutschland-und-elbit-systems-unterzeichnen-partnerschaftsabkommen-fuer-euro-puls/


Harald

#149
Bundeswehr will in Kürze neues Raketenartilleriesystem beschaffen  (  :hrmph:  HIMARS of PULS ? ... ik denk PULS )
https://soldat-und-technik.de/2023/09/bewaffnung/35651/bundeswehr-will-in-kuerze-neues-raketenartilleriesystem-beschaffen/

( vertaald via Google Translate)
CitaatDe Bundeswehr is blijkbaar van plan binnenkort een nieuw raketartilleriesysteem aan te schaffen. Volgens goed geïnformeerde kringen zou een bijbehorend contract deze maand getekend kunnen worden.

( artikel achter betaalmuur)


Parera

Archer – Zweden schaft nog 48 houwitsers op wielen aan

De Zweedse strijdkrachten hebben BAE Systems Bofors gecontracteerd voor de productie en levering van 48 155 mm Archer houwitsers op wielen ter waarde van ongeveer 5 miljard Zweedse kronen – wat neerkomt op ongeveer 419 miljoen euro. Een overeenkomstig contract werd op 13 september 2023 ondertekend tussen het bedrijf en de Zweedse defensieaanbestedingsautoriteit Försvarets materieelverk (FMV) in de DSEi in Londen, zo maakte het bedrijf bekend.

https://soldat-und-technik.de/2023/09/bewaffnung/35646/archer-schweden-beschafft-48-weitere-radhaubitzen/


BAE Systems presenteert concept voor een modulaire artilleriegranaat

Deze week presenteerde het Brits-Amerikaanse defensiebedrijf BAE Systems op de DSEi in Londen de Next Generation Adaptable Ammunition (NGAA), een modulair artilleriegranaatconcept dat bovendien zo'n 50 procent goedkoper zal worden vervaardigd dan conventionele artilleriegranaten.

https://soldat-und-technik.de/2023/09/bewaffnung/35642/bae-systems-stellt-konzept-fuer-eine-modulare-artilleriegranate-vor/

Huzaar1

Ben benieuwd hoe de Boxer wordt ontvangen in Ukr.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Germany producing KNDS Boxer RCH155 self-propelled howitzers for Ukraine  ( Arty Boxer in productie, zal Duitsland zelf ook deze versie aanschaffen ?)

In a tweet from Ukrainian Front published on August 29, 2023, it was revealed that the German Boxer RCH155 155mm self-propelled howitzer is currently in production for Ukraine. The first units are expected to be delivered in the first quarter of 2024, with additional orders to be announced soon.

.../...

https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/germany_producing_knds_boxer_rch155_self-propelled_howitzers_for_ukraine.html

Parera

Marines' Tomahawk Missile Launching Drone Truck Breaks Cover

TThe U.S. Marine Corps has finally given us a look at the uncrewed 4x4 launch vehicle at the core of its new ground-based Tomahawk cruise missile unit. Dubbed the Long Range Fires Launcher, it is similar, but not identical to the Joint Light Tactical Vehicle-based design that the service is also fielding as a launch platform for Naval Strike Missile anti-ship missiles.

Two Long Range Fires Launchers were part of the backdrop for an official ceremony to mark the standing up of Battery A, 11th Marines at Camp Pendleton in California on July 21. The Marines released photos from that event today. Battery A, the service's first Long Range Missile (LMSL) battery, had already been formally activated earlier this year, as The War Zone was the first to report last month. The Corps hopes to have a multi-battery LMSL battalion with an unspecified number of launchers fully operational by 2030.https://www.thedrive.com/the-war-zone/marines-tomahawk-missile-launching-drone-truck-breaks-cover

Harald

Elbit Systems ontvangt nog een order voor PULS-raketartilleriesystemen  ( Wie zal ook voor PULS gekozen hebben ?? ..  :hrmph:  )
https://soldat-und-technik.de/2023/07/bewaffnung/35326/elbit-systems-erhaelt-weiteren-auftrag-fuer-puls-raketenartilleriesysteme/(Vertaald via Google Translate)

Volgens eigen verklaringen heeft de Israëlische wapengroep Elbit Systems de opdracht gekregen om een ��onbepaald aantal PULS-raketartilleriesystemen en een bijbehorend munitiepakket voor geleide precisieraketten te vervaardigen en te leveren aan een internationale klant met een totale waarde van 150 miljoen dollar. Volgens Elbits zou de bestelling in de komende drie jaar moeten worden uitgevoerd.

De Purpose Universal Launching System (PULS) meervoudige raketwerper kan een breed scala aan artillerieraketten afvuren met een bereik van 12 tot 300 km. Elbit stelt dat het "unieke" ontwerp van de PULS veel groeipotentieel biedt, zoals het systeem in staat stellen rondhangende munitie af te vuren, inclusief de busconfiguratie van Elbit Systems 'SkyStriker rondhangende munitie. Bovendien kan de PULS-draagraket volledig worden aangepast aan bestaande wiel- en kettingplatforms, wat volgens de fabrikant leidt tot een aanzienlijke vermindering van onderhouds- en opleidingskosten.

Het Elbit-raketportfolio voor de PULS begint met de 122 mm Acular-raket. Deze heeft een bereik tot 35 km en een kernkop van 20 kg. Voor een nauwkeurig afstandseffect van meer dan 100 km biedt Elbit de in de handel verkrijgbare Extra. Volgens Elbit kan de Extra doelen tot op 150 km afstand raken met een nauwkeurigheid van 10 m. Het gewicht van de kernkop is 120 kg. Naast een unitaire explosieve splittervariant wordt ook een penetratorvariant aangeboden.

De Predator Hawk-raket kan nog dieper werken. Volgens de fabrikant heeft de raket een bereik van 300 km en een nauwkeurigheid van 10 m. Het gewicht van de kernkop is 140 kg.

Naast Nederland (20 systemen) heeft ook Denemarken onlangs de aanschaf aangekondigd van acht PULS meervoudige raketwerpers .

Poleme

Citaat van: Parera op 14/07/2023 | 17:23 uurMBDA Deutschland und Israel Aerospace Industries kooperieren bei Loitering Munition

https://soldat-und-technik.de/2023/07/bewaffnung/35286/mbda-deutschland-und-israel-aerospace-industries-kooperieren-bei-loitering-munition/

Ook goed nieuws voor Nederland, want dat betekend dat er waarschijnlijk Europese productie komt van de IAI loitering munitions.
Duitsland weigerde de doorvoer over hun grondgebied en luchtruim van door Nederland geschonken Panzerfausten aan Oekraïne. Duitsland wilde geen toestemming geven voor tank leveringen aan Oekraïne.
Pas nadat het VK en VS besloten om wel tanks te leveren, konden zij niet achterblijven.
OLaf Scholz staat ook vaak op de rem bij andere wapen leveranties aan Oekraïne.
Israël wil helemaal geen wapenleveranties aan Oekraïne toestaan.  Want dan zou Rusland hun operaties in Syrië wel eens kunnen verstoren.  En zulke leveranties kunnen binnenlandse politieke gevolgen hebben door een zeer grote groep Russische immigranten. Begrijpelijk hoor.  Maar onze relatie met Rusland zal op termijn echt niet verbeteren.  En we moeten rekening houden met de mogelijkheid van een direct conflict met Rusland en China.  Finse luchtmacht officieren zeggen off the record dat de Typhoon en Rafale het niet werden.  Omdat men bedenkingen over de loyaliteit van Duitsland en Frankrijk heeft, in geval van een oorlog met Rusland.

Dan is het beter om wapens aan te schaffen in die landen die dezelfde belangen hebben en dus hetzelfde beleid volgen.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Parera

MBDA Deutschland und Israel Aerospace Industries kooperieren bei Loitering Munition

https://soldat-und-technik.de/2023/07/bewaffnung/35286/mbda-deutschland-und-israel-aerospace-industries-kooperieren-bei-loitering-munition/

Ook goed nieuws voor Nederland, want dat betekend dat er waarschijnlijk Europese productie komt van de IAI loitering munitions.

Harald


Harald

In Duitsland is er ook vergaande interesse in NEMO, ik ben benieuwd of er binnen NL ook de wens er is om een Boxer NEMO aan te schaffen ?
Bijkomend voordeel is dat je naast het in-direct vuur ook direct vuur kun leveren. 

CitaatAre 120 mm mortars worth it?
Last Thursday, I attended a firing demo designed to evaluate whether a turreted system offers significant extra utility in terms of speed of engagement, precision, and lethality versus the British Army's existing FV432 / Bulldog 81 mm mortar vehicle (left). A superb crew took 3 minutes and 17 seconds to fire the first round from the FV432. Then a Boxer fitted with
@group_patria
 NEMO 120mm turreted mortar engaged the same target and did so within 30 seconds. It demonstrated its direct fire capability and an ability to fire on the move. Impressive. An important further benefit of any turreted mortar is that it avoids the concussive effect on crews when firing through open roof hatches. In addition to NEMO,
@ElbitSystemsLtd
 will soon demo its new 120 mm Crossbow turreted mortar. Which means the British Army will be spoilt for choice. Either way, my view is that these systems represent a step change in infantry fire support.
https://twitter.com/nicholadrummond/status/1678447184188960769?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1678447184188960769%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=

British Army FV432 / Bulldog 81 mm mortar vehicle
https://pbs.twimg.com/media/F0sKvLNXoAoli0i?format=jpg&name=small

Boxer NEMO 120 mm
https://pbs.twimg.com/media/F0sKvL7X0AA_EDd?format=jpg&name=medium

Ace1

Is er ook een maritieme versie van Puls?

Harald

Heer sieht Bedarf f?r NEMO-M?rser auf 6?6-Radplattform
https://soldat-und-technik.de/2023/06/bewaffnung/35123/heer-sieht-bedarf-fuer-nemo-moerser-auf-6x6-radplattform/

Heer ziet behoefte aan NEMO mortieren op een 6?6 verrijdbaar platform

De Duitse landstrijdkrachten kunnen zich blijkbaar voorstellen dat het project "Toekomstig systeem indirect vuur korte afstand" zal worden uitgevoerd op basis van een nieuw 6?6 platform in combinatie met een NEMO torenmortel. ?Het kleinere 6?6-platform moet in de eerste plaats de mogelijkheden van de eerder gebruikte TPz Fox-voertuigfamilie overnemen, maar ook nieuwe mogelijkheden. Voor het leger is bijvoorbeeld het 120 mm mortiersysteem NEMO (New Mortar) op dit platform interessant", schrijft een auteur van de legerleiding in de huidige InfoBrief Heer (3/2023) van de F?rderkreis Deutsches Heer eV over het onderwerp "Middelgrote strijdkrachten als nieuwe strijdkrachtencategorie van het leger" .

De verklaring kan zo worden ge?nterpreteerd dat een oplossing voor het toekomstige mortiersysteem op basis van de Boxer - zoals bijvoorbeeld in Groot-Brittanni? wordt overwogen - momenteel niet agressief wordt nagestreefd. KNDS Duitsland ? tot voor kort Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ? en het Finse wapenconcern Patria presenteerden pas medio februari 2023 een variant van de Boxer met een NEMO-mortierkoepel, meldde  S&T .

De Nemo wordt al lang beschouwd als een potenti?le kandidaat voor het Future Short-Range Indirect Fire System-project, dat is ontworpen om de verouderde 120 mm-mortiersystemen van de Bundeswehr te vervangen.

Mocht de toekomstige mortiervariant van de Middle Forces - die gepland is voor zowel de Panzergrenadiers (Rad) als de J?gertruppe - daadwerkelijk worden ge?mplementeerd in de door het leger uitgedrukte vorm, dan zou Patria waarschijnlijk zowel het voertuig als het wapensysteem leveren, aangezien Duitsland zich officieel aan de het CAVS-programma (Common Armoured Vehicle System)., die tot doel heeft na te gaan in hoeverre de verouderde vloot van Bundeswehr-pantsertransportvoertuigen Fuchs kan worden vervangen door een op de markt verkrijgbaar voertuig. CAVS is een multinationaal programma voor 6?6-transportvoertuigen dat onder Finse leiding wordt uitgevoerd. Finland, Letland en Estland nemen sinds 2019 deel aan het programma, Zweden sinds 2021. Duitsland is nu het vijfde land dat deelneemt aan CAVS. Als aanbieder van het 6?6-voertuigplatform is Patria verantwoordelijk voor de systeemontwikkeling als onderdeel van CAVS.

De Patria 6?6 is gebaseerd op een voertuig met dezelfde aandrijfformule dat destijds door Sisu werd gebouwd voor het Finse leger ? ook wel bekend als de Patria XA. Dit was ongeveer dezelfde generatie gepantserde voertuigen op wielen als de Fuchs. Een belangrijk verschil tussen de nieuwe Patria 6?6 en het Sisu-voertuig is volgens de fabrikant de onafhankelijke wielophanging, een krachtigere Scania-vrachtwagenmotor ? met een vermogen van 294 kW en een koppel van 1.870 Nm ? en moderne elektronica.

Het enige grote onderdeel uit Duitsland is de ZF-versnellingsbak. Het maximale gewicht wordt opgegeven als 24 ton, waarvan 8,5 ton voor het laadvermogen. Bescherming bereikt STANAG 4569 Level 2 (ballistische en mijnbescherming). Optioneel kan volgens de fabrikant ook Level 4 (ballistische en mijnbescherming) worden ge?mplementeerd.

NEMO
De NEMO-koepel, die zowel direct als indirect kan vuren, heeft een totaalgewicht van 1,9 ton. Een enkele NEMO-mortier kan volgens Patria tot zes granaten tegelijk afvuren. De procedure wordt Multiple Round Simultaneous Impact (MRSI) genoemd. Volgens de fabrikant blijft dit vermogen behouden, zelfs bij bewegend schieten. De NEMO-koepel heeft een panbereik van 360 graden en een kanondepressie van -3 tot 85 graden. Afhankelijk van hun grootte kunnen voertuigen die zijn uitgerust met NEMO-koepels 50 tot 60 patronen van 120 mm mortiermunitie vervoeren. De drie meter lange loop maakt een iets groter gevechtsbereik mogelijk in vergelijking met klassieke 120 mm mortieren. Het wapensysteem is ontworpen als achterlader met een semi-automatisch laadmechanisme. De munitie wordt door de bemanning geprepareerd en op een laadrail geplaatst. Het mechanisme laadt het wapen vervolgens automatisch.

Voor het vuren vanuit de NEMO moet de mortiermunitie voorzien zijn van een zogenaamde stubcase. Dit is een door Patria ontwikkelde korte mouw die fungeert als een interface tussen het wapensysteem met stuitligging en de munitie. Volgens Patria kan bijna elke 120 mm mortiermunitie op de markt worden afgevuurd vanuit de NEMO als deze eenmaal is uitgerust met de Stub Case. Het laden van de munitie is eenvoudig en kan door de bemanning worden gedaan. Nadat het wapen is afgevuurd, wordt de kofferbak uitgeworpen in een op een voertuig gemonteerde houder.

Volgens Patria wordt het wapensysteem doorgaans bediend door een bemanning van vier personen, bestaande uit een chauffeur, een commandant - die tevens de functie van schutter vervult - een lader en een munitieschutter. Een modern vuurleidingssysteem maakt het wapensysteem compleet.

Patria ontwierp de NEMO als torenmortier. Hoewel dit type constructie als bijzonder complex wordt beschouwd en daarom gepaard gaat met hogere aanschaf- en onderhoudskosten, biedt het verschillende voordelen ten opzichte van klassieke "luikenmortels". Ten eerste is de bemanning volledig beschermd, zowel ballistisch als tegen NBC-bedreigingen. Een ander voordeel is de mogelijkheid om in een groep vanuit een lage hoek direct te richten. Een vaardigheid die zowel verdedigend als aanvallend kan worden gebruikt in gevechten.