Historisch onderzoek naar fatale ondergang stoomschip Van Imhoff in 1942

Gestart door Lex, 09/09/2021 | 22:47 uur

A.J.

Nu haar "de Punt" circus definitief afgeschoten is moet er natuurlijk weer wat nieuws verzonnen worden...

Citaat
Definitief streep onder slepende rechtszaak treinkaping De Punt

Amsterdam - De rechtszaak rond de treinkaping bij De Punt wordt definitief afgesloten. De nabestaanden van twee Molukse terroristen die in 1977 in de intercity Assen-Groningen werden doodgeschoten, gaan niet meer in cassatie, laat advocate Liesbeth Zegveld weten. Daarmee komt een einde aan een emotionele en slepende reeks procedures rond de grootste militaire operatie op Nederlandse bodem sinds de Tweede Wereldoorlog.

Telegraaf

Ace1


Zander

People are sheep

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Zander op 10/09/2021 | 09:46 uur
Liesbeth..... :dead:

Heeft dat mormel nou echt niets beters te doen dan vechten tegen defensie en alles wat geschiedenis is.....

Zij heeft blijkbaar defensie omarmt als verdienmodel  :sick:

Zander

Liesbeth..... :dead:

Heeft dat mormel nou echt niets beters te doen dan vechten tegen defensie en alles wat geschiedenis is.....
People are sheep

Lex

Historisch onderzoek naar fatale ondergang stoomschip Van Imhoff in 1942

DEN HAAG - Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaat in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie onderzoek doen naar de ondergang van het stoomschip Van Imhoff bij Sumatra in januari 1942. Daardoor kwamen 411 geïnterneerden om. Het moet leiden tot de rehabilitatie van de slachtoffers.

Een woordvoerder van Defensie bevestigt berichtgeving van NRC hierover. Het kabinet komt hiermee de nabestaanden tegemoet, zegt hij. De nabestaanden pleiten al jaren voor eerherstel. De zaak wordt gezien als een van de grootste doofpotaffaires na de oorlog. Er kwamen onder meer gevluchte Joden om, tegenstanders van nazi-Duitsland, geestelijken en kunstenaars.

Na de Duitse inval in Nederland werden Duitse en Oostenrijkse burgers in Nederlands-Indië geïnterneerd. Het Nederlandse koopvaardijschip Van Imhoff was op weg naar Brits-Indië toen het door de Japanners tot zinken werd gebracht. De Nederlandse bemanning verliet het schip, maar liet de 477 geïnterneerden onder het dek aan hun lot over. De meesten overleefden het niet.

Volgens de woordvoerder van Defensie moet nog met advocaat Liesbeth Zegveld, die een aantal nabestaanden vertegenwoordigt, worden overlegd hoe het onderzoek wordt ingericht.

Telegraaf, 09-09-2021, 19:00