Duitse fregat ontwikkelingen

Gestart door Loup, 03/11/2005 | 21:32 uur

Harald

Duitse fregat F127 ontwikkelingen ...
TKMS zit te drukken dat er een beslissing genomen wordt in de vervanging.
Basis ontwerp MEKO A400 met AEGIS, ... AN/SP7 ?
Onderhandelingen over 20% staats-/overheidsbelang in TKMS.

Marine-Werft in Wismar will Milliardenprojekt an Land ziehen
https://www.ndr.de/nachrichten/mecklenburg-vorpommern/Marine-Werft-in-Wismar-will-Milliardenprojekt-an-Land-ziehen,marineschiffbau104.html

(artikel vertaald via Google Translate)

De Bundeswehr wil zes oorlogsschepen laten bouwen. Er zijn veel aanwijzingen dat Thyssenkrupp Marine Systems het contract voor het miljardenproject in de wacht zal slepen. Het zou Wismar honderden nieuwe banen opleveren.

De Bundeswehr wil zes nieuwe multifunctionele gevechtsschepen laten bouwen. Het is al lang duidelijk: de F127-fregatten moeten uiterlijk in 2035 klaar zijn voor nationale en alliantieverdediging. Het is echter nog steeds onduidelijk wanneer ze zullen worden geadverteerd en specifiek in gebruik zullen worden genomen. En het is nog niet bekend wie het uiteindelijk gaat bouwen. Er zijn echter veel aanwijzingen dat Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) het contract zal binnenhalen en dat er in Wismar honderden nieuwe banen kunnen worden gecreëerd.

Enige concurrent: Damen Shipyards
Meest recentelijk heeft TKMS dinsdag intensief reclame gemaakt voor zijn marktklare MEKO A-400 Air & Missile Defense (AMD) fregatontwerp in de marinewerkplaats in Linstow (district Rostock). Onder de 60 exposanten uit de defensie-industrie voegde TKMS zich bij een ander bedrijf dat de F127 voor de marine wil bouwen: Damen Shipyards uit Nederland - de rederij die momenteel de F126 voor de Duitse marine produceert.

Vice-admiraal Kaack: Laten we snel beslissen
Iedereen die in Linstow was, kon alleen maar de indruk krijgen dat het deze keer de politieke bedoeling was om de orde in Duitsland te verlaten. Alleen al de openingsdramaturgie van drie keynote speeches was hiervoor een indicatie. Vice-admiraal Jan Christian Kaack, inspecteur van de marine, legde uit: "We willen zeer snel beslissen over de zes boten." Hij werd gevolgd door vice-admiraal Carsten Stawitzki, hoofd inkoop bij het ministerie van Defensie. Hij legde uit waarom het zo belangrijk is dat defensiecontracten in de toekomst in het land blijven als onderdeel van een nationale scheepsbouwstrategie. Hij benadrukte dat men zich moet concentreren op marktklare projecten. Gezien de situatie op het gebied van het veiligheidsbeleid is "snelheid belangrijker dan perfectie".

TKMS-baas: Wij hebben de knowhow in het bedrijf
Deze uitspraken waren sjablonen die Oliver Burkhard, CEO van TKMS, voor zijn presentatie gebruikte en het deskundige publiek, waaronder tientallen medewerkers van het inkoopbureau, eraan herinnerde dat de ontwerpen voor de F127 al ruim van tevoren waren gemaakt – zonder overheidsfinanciering. Ook benadrukte hij dat Wismar klaar is om in 2025 in productie te gaan en de 250 daar al gecreëerde banen te vergroten tot ruim 1.000 als er een bestelling wordt geplaatst. "We hebben de technologie en de knowhow in huis. We hebben een concept dat past bij het eisenprofiel en het mooie is: we hebben de Wismar-locatie", legt Burkhard uit.

Verdediging tegen ballistische raketten mogelijk
Defensie-experts gaan er bovendien van uit dat TKMS de fregatten gaat bouwen. De specificaties van de marine komen duidelijk overeen met de oplossingen die TKMS kan bieden vanuit het oogpunt van experts. De schepen moeten bijvoorbeeld ook dienen voor luchtverdediging en ook ter verdediging tegen ballistische raketten, dus in de atmosfeer. TKMS noemt zijn oplossing een 'Iron Dome' voor de Noord- en Baltische Zee en zal waarschijnlijk samenwerken met defensiegigant Lockheed Martin.

Schatting: F127 kost tot tien miljard euro

Om welk ordervolume het precies gaat, is nog onduidelijk. Ter vergelijking: de F126 kost zo'n 5,3 miljard euro per exemplaar. Ze is ook een multifunctioneel gevechtsschip, maar met een lager scala aan mogelijkheden. Deskundigen schatten dat een F127 tussen de zeven en tien miljard euro gaat kosten. In totaal zou het om een ��order in het midden tot hoge dubbelcijferige miljardenbereik kunnen gaan.

De federale overheid overweegt aandelen in TKMS over te nemen
Het lijdt geen twijfel dat TKMS een belangrijke defensietechnologiepartner is voor de federale overheid en andere klanten. Nog maar twee weken geleden begon in Kiel de bouw van zes onderzeeërs uit de 212CD-klasse voor een gezamenlijk programma van de Koninklijke Noorse Marine en de Duitse marine. Tegelijkertijd kondigde minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) aan dat de federale regering overweegt zich aan te sluiten bij TKMS. De overwegingen zijn echter nog niet afgerond en een besluit zal in ieder geval tot het einde van het jaar duren. Volgens berichten in de media is het doel om een ��belang van 20 procent of meer in de scheepswerf te verwerven.

VIDEO :
https://www.ardmediathek.de/video/nordmagazin/linstow-25-marineworkshop-mit-besucherrekord/ndr/Y3JpZDovL25kci5kZS84MDFmYjJjOS1hN2Y4LTRjZmUtYTk3Mi03MDE2NGUyZGQwYTE

De federale overheid onderzoekt de toegang tot scheepswerf TKMS in Kiel

Minister van Defensie Pistorius heeft aangekondigd dat hij overweegt zich aan te sluiten bij Thyssen Krupp Marine Systems. De onderzeebootwerf van Kiel zou dit project goed in zijn strategie kunnen passen.

De federale overheid overweegt te investeren in de onderzeebootwerf Thyssen-Krupp-Marine-Systems (TKMS) in Kiel. Federaal minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) bevestigde dit dinsdag aan de zijlijn van een bezoek aan Kiel . Het Handelsblatt had eerder bericht over mogelijke deelname . De federale overheid onderzoekt de toetreding, maar deze overwegingen zijn nog niet afgerond. Volgens de minister zal dit in ieder geval tot het einde van het jaar duren.

Ondertussen wil het maritieme bedrijf uit Kiel verder onafhankelijk worden. Met het oog op het zogenoemde keerpunt en volle orderboeken gaat de scheepswerf een groeifase tegemoet, zei algemeen directeur Oliver Burkhard dinsdag voorafgaand aan het evenement. Thyssen-Krupp kan dit mogelijk niet medefinancieren. "Daarom zijn we op zoek naar nieuw kapitaal", vervolgde Burkhard. Burkhard had het Duitse persbureau in augustus al verteld dat naast de toetreding van externe kapitaalverschaffers of een beursintroductie ook staatsparticipatie een optie zou zijn.

https://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Bundesregierung-prueft-Einstieg-bei-Kieler-Werft-TKMS,tkms208.html

HaraldZo zal de F123 Brandenburg klasse (123B) eruit moeten zien na de conversie/update, 3D impressie door Saab

https://marineforum.online/licht-am-ende-des-tunnels/

Harald

Extra info ovder de F125 klasse en de problemenFregatte Klasse 125: Zukunftsweisende Lösungen
https://marineforum.online/fregatte-klasse-125-zukunftsweisende-loesungen/

(Artikel vertaald via Google Translate)

Enkele weken geleden werd het vierde en laatste fregat van de serie 125, de RHEINLAND-PFALZ, in gebruik genomen. Tijd om eens te kijken naar de problemen en successen van het enorme project tot nu toe.

Twee gebeurtenissen met een externe impact stonden symbool voor de vooruitgang die de klasse 125-fregatten begin 2022 boekten: enerzijds werd het vierde en laatste schip van de klasse, de RHEINLAND-PFALZ, op 28 januari door de industrie aanvaard. en aan de andere kant werd begin maart door de industrie een schip geaccepteerd dat betrokken was bij de "vlaggenshow" van de Duitse marine in verband met het Oekraïense conflict in de Oostzee.

De Class 125 maakt nu niet alleen deel uit van het gebruikelijke beeld van de scheepvaart op de Noordzee, maar is nog vaak te vinden in de Oostzee - een onmiskenbaar teken dat de realisatie van het project ver gevorderd is, maar nog niet voltooid. Tegelijkertijd loopt de tijd op de scheepswerf voor de eerste grote geplande reparatie van het leidende schip BADEN-WÜRTTEMBERG in Bremerhaven ten einde. Het juiste moment dus om een ��tussentijdse samenvatting te maken van het grootste Duitse marineproject dat tot nu toe is gerealiseerd en om een ��vooruitblik te geven op de weg naar het bereiken van de operationele paraatheid van de klasse.

Het F 125-project, dat in 2007 werd uitgevoerd met het bouwcontract, heeft ups en downs gekend en werd blootgesteld aan talrijke projectverstoringen (zie marineforum 5-2020). De nieuwe conceptuele benadering van intensieve bruikbaarheid en het concept van meerdere bemanningsleden, evenals de focus op nieuwe operationele scenario's met asymmetrische dreigingen, operaties van zee tot land en ondersteuning van speciale troepen, betekende een aanzienlijke behoefte aan innovatie, wat een tijdrovende, risicovolle ontwikkeling met zich meebracht. inspanningen voor de sector. Tegelijkertijd is de projectomgeving fundamenteel veranderd door middel van regelgeving, procedures en hulpmiddelen tijdens de projectimplementatie - met aanzienlijke gevolgen voor de prestaties op het gebied van leveringsgereedheid, informatiebeveiliging en systeemgoedkeuring. Het toegenomen aantal deelnemers aan het proces resulteerde in een aanzienlijke toename van de coördinatie-inspanning.

Tests en bewijs

De proefvaarten van de klasse begonnen in april 2016 met de proefvaarten op de scheepswerf van BADEN-WÜRTTEMBERG. Nadat het bewijs van functionaliteit voor het implementatiesysteem was voltooid, werd de BADEN-WÜRTTEMBERG op 30 april 2019 door de industrie geaccepteerd en op 17 juni 2019 in gebruik genomen. Dit werd gevolgd door een eerste fase van operationele tests van eind juli 2019 tot april 2020.

Hoewel de technologie van het schip op dat moment al een goed volwassenheidsniveau had bereikt, was er een relevante behoefte aan verdere ontwikkeling van het operationele systeem vanwege het innovatieniveau, de complexiteit en het hoge netwerkniveau. Dit werd geleidelijk afgebouwd met de daaropvolgende schepen, die ongeveer op het contractueel vastgelegde ritme van een jaar kwamen. De grootste technische uitdaging was het Kora 18-systeem voor elektronische oorlogsvoering, dat vanaf 2018 een uitgebreide re-engineering moest ondergaan. De eerste uitbreidingsfase werd bewezen in de functionaliteitstest van RHEINLAND-PFALZ in het najaar van 2021. De laatste tweede uitbreidingsfase heeft dit voorjaar de prestatietests met succes afgerond en het bewijs van functionaliteit zal in de zomer van 2022 worden afgerond.

De weg naar operationele gereedheid

Hiermee wordt tevens de basis gelegd voor het verder testen van de wapenfunctieketens en de overige onderdelen van de operationele test, die in het najaar van 2022 zal worden afgerond met een raket en 127 millimeter schieten. De Vulcano-munitie voor de lange afstand is ook bewezen. Tegelijkertijd worden de IT-systemen van het tweede schip, de NORDRHEIN-WESTFALEN, voor het eerst gehard volgens de specificaties van het Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI). De systeemcomponenten die beproefd zijn op de fregatten RHEINLAND-PFALZ en NORDRHEIN-WESTFALEN zullen na voltooiing van de reparatiefase worden overgebracht naar het fregat BADEN-WÜRTTEMBERG. De parallellisatie van activiteiten dient om de risico's in een vroeg stadium te verminderen en volgt een uitgekiend schema dat altijd één schip – momenteel de SACHSEN-ANHALT – vrijgeeft voor de noodzakelijke marine-trainingsfasen. Met het fregat BADEN-WÜRTTEMBERG worden vervolgens in het tweede kwartaal van 2023 de laatste maatregelen genomen die nodig zijn voor de informatiebeveiliging. Met de accreditatie door de Duitse Militaire Veiligheidsautoriteit (DEUmilSAA), gepland voor juli 2023, zal de marine het eerste operationeel gereed schip van de F 125-klasse tot haar beschikking hebben.

Systeemontwikkeling: geleerde lessen

De ontwikkeling van complexe componenten binnen het daadwerkelijke scheepsbouwproject door hetzelfde projectteam was een enorme uitdaging voor de publieke opdrachtgever en de industrie. Naast Kora 18 omvat dit grote systemen zoals de hoofdbewapening (127 mm Large Caliber Gun), de hoofdsensor (multifunctionele radar TRS-3D), het IFF-systeem (Identification Friend or Foe), het Heavy Machine Gun of de Buster operationele boten.

Vanwege hun complexiteit zou elk van deze componenten implementatie via een afzonderlijk project rechtvaardigen. Als deze ontwikkelingen plaatsvinden binnen het eigenlijke scheepsbouwproject met zijn beperkte personele capaciteit, leiden ze al snel tot projectrisico's die niet meer eenvoudig kunnen worden gemitigeerd. Noch de industriële coördinatie, noch de ondersteuning van deze deelprojecten door de publieke opdrachtgever kan dan in de gewenste diepgang worden gegarandeerd.

Als een deel van deze onderdelen, zoals het 127 millimeter kanon, tijdig en foutloos als levering aan hoofdaannemer Arge F 125 ter beschikking moet worden gesteld, dan deelt de publieke opdrachtgever de uitvoeringsverantwoordelijkheid van de hoofdaannemer. Hij is dan zowel opdrachtgever van het gehele wapensysteem als onderaannemer van het te leveren onderdeel; contractuele conflicten zijn niet uit te sluiten.

Het is nu mogelijk om systeemnetwerken van meerdere projecten te organiseren als onderdeel van programmabeheer. Dit betekent dat de te realiseren vaardigheden kunnen worden opgesplitst in verschillende niveaus van complexiteit en toch kunnen worden georganiseerd in de geest van het bereiken van het algemene doel. Last but not least zouden gevechtsschipprojecten steeds meer moeten vertrouwen op apparaten en systemen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Informatiebeveiliging

Door het gereduceerde bemanningsconcept beschikt het fregat 125 over een hoge mate van automatisering en netwerking, gecombineerd met een groot aantal IT-systemen. Veel van deze IT-systemen verwerken geheime informatie en moeten daarom een ��accreditatieproces doorlopen. Met name de stralingsmetingen van deze componenten, die elke zes jaar moeten worden herhaald, vormen een grote uitdaging en vergen vanwege het grote aantal – in het geval van de F 125 gaat het om zo'n 750 apparaten – veel tijd. Om puur praktische redenen kunnen de metingen alleen verstandig worden uitgevoerd binnen het kader van reparatieperioden, maar dit met een duur van enkele maanden. De kosten en baten moeten opnieuw worden besproken met degenen die bij het proces betrokken zijn zodra de resultaten van de reparatie van de BADEN-WÜRTTEMBERG beschikbaar zijn.

Omdat fregatprojecten een lange implementatiefase van ongeveer vijftien jaar kennen, terwijl de innovatiecycli van commerciële IT slechts vijf tot zeven jaar duren, is veroudering een inherent onderdeel van elk groot project. Ze maken het accreditatieproces moeilijker omdat vastgestelde veiligheidslacunes vaak niet langer kunnen worden gedicht. Regeneraties kunnen alleen worden uitgevoerd in overleg met de hoofdaannemer over wijzigingen in het contract. Na afloop van de ontwerpfase is dit echter vaak slechts in zeer beperkte mate mogelijk. Dit betekent dat systeemaanpassingen zoals herziene configuratiespecificaties doorgaans pas na acceptatie kunnen worden doorgevoerd.
Over het algemeen is het zinvol om het aantal verschillende IT-systemen per klasse terug te brengen, om de onderhoudsinspanning die nodig is voor het gebruik tot een beheersbaar niveau terug te brengen. Met het oog op de F 125 zou een dergelijke aanpak begin jaren dertig het uitgangspunt kunnen worden voor een midlife-conversie. Dit zou gerealiseerd kunnen worden door de bouwstatus van de F 125 aan te passen aan de F 126 die dan opgeleverd zal worden. Met name op operationeel gebied hebben beide scheepsklassen parallellen op het gebied van sensoren en effectoren, zodat IT-systemen die op de F 126 worden gebruikt ook voor de F 125 kunnen worden gebruikt. Daartoe is het belangrijk om de komende jaren diepgaandere analyses uit te voeren, waarbij enerzijds rekening wordt gehouden met de voortgang van het F 126-project, maar ook de algemene aanpak voor het standaardiseren van maritieme commandosystemen.

Bereidheid tot levering

Analoog aan de intensieve bruikbaarheid en het multi-crew-concept werd ook op het gebied van zorggereedheid nieuwe wegen ingeslagen. Voor het eerst kan een groot wapensysteem uitsluitend via SASPF (standaard applicatiesoftware productfamilie) worden beheerd en vormt de consistente, opeenvolgende toepassing van de normen ASD S2000M (materiële gegevens) en S1000D (interactieve elektronische technische documentatie) de basis voor consistente logistiek – van materiaalanalyse vanaf de start van het project (Logistic Support Analysis, LSA) tot en met vervolgleveringen en reparaties – op te maken door de fabrikanten.

Het doel van volledig beheer in SASPF is momenteel bereikt, maar de weg ernaartoe was geplaveid met een aantal obstakels:

• Gebrek aan ervaring bij zowel de publieke sector als de industrie met betrekking tot de toepassing van de ASS-normen
• Vertraagde beschikbaarheid van noodzakelijke hulpmiddelen voor massale overdracht van materiële gegevens naar SASPF
• De koppeling van drijvende platforms met SASPF moest nog tot stand worden gebracht (Projectlog IT-U F125)
• Uitrol van SASPF voor het marine-arsenaal om een ��naadloze verwerking van onderhoudsprocessen mogelijk te maken
Het doel van een consistente logistiek vereist de volgende werkstappen:
• De opeenvolgende toepassing van de S2000M- en S1000D-standaarden gespecificeerd in F 125 komt overeen met de eisen van de Integrated Logistic Support Suite Bw (ILS) gepland voor 2026, maar heeft nog niet zijn weg gevonden in de overkoepelende instructies en is daarom niet gespecificeerd voor opvolging. projecten op.
• De directe selectie en bepaling van materiaalclassificatie op basis van goedgekeurde S2000M-materiaalinformatie ontwikkeld als onderdeel van F 125 gebeurt in coördinatie met degenen die bij het proces betrokken zijn.
• Over de toepassing van de gebruikte standaard ASD 2000M voor informatie-uitwisseling is nog geen overeenstemming bereikt met de fabrikanten.

Onderhoud in SASPF

Ook nieuw voor de F 125 is het volledig in kaart brengen van het onderhoud in SASPF. Hiervoor moeten de in de technische documentatie opgenomen onderhoudsmaatregelen van alle onderhoudsniveaus worden uitgelezen, verwerkt en overgebracht naar onderhoudsplannen in SASPF. Hiervoor wordt een onderhoudsdatabase gebruikt als planningsinstrument waarin de maatregelen worden geoptimaliseerd met het oog op het minimaliseren van de beschikbaarheid van het wapensysteem gedurende de exploitatieperiode. Op basis van deze scheepsklasse-specifieke definitie worden de maatregelen – nu nog handmatig – in SASPF omgezet naar onderhoudsplannen.

Conclusie

In veel opzichten is de F 125 een vlaggenschipproject op het gebied van marinegevechtsschepen. Het was inspannend, leidde tot vertragingen in de planning, maar leverde uiteindelijk toekomstgerichte oplossingen op:
Toepassing van de ASD S2000M 4.0- en ASD S1000D 2.3-standaarden inclusief nieuwe testtools

• Aansluiten van drijvende platforms op SASPF
• Vervanging van oude logistieke processen
• Implementatie van intensieve usability en meervoudig bemanningsconcept
• Accreditatie InfoSich
• Eerste toepassing van het nieuw georganiseerde goedkeuringssysteem

Vervolgprojecten (K 130 2e lot, F 126, F 127, FDB 424, BVS, U 212CD) kunnen de in F 125 ontwikkelde resultaten overnemen en daarop voortbouwen. De geleerde lessen zijn tijdens het project ontwikkeld, gecommuniceerd en meegenomen in de contracten en specificaties.

Last but not least vormen de innovatieve systemen zoals de multifunctionele radar TRS-3D NR, Kora 18 of LCG 127 millimeter de basis voor de ontwikkeling van productlijnen die door de F 126 zullen worden overgenomen of verder ontwikkeld, zodat in de toekomst In de toekomst zal er een hogere mate van cross-sectionaliteit in oppervlaktegevechtsschepen worden bereikt.

De belangrijkste risico's in het project zijn teruggebracht, de overige risico's zijn beheersbaar en de planning is met alle betrokkenen afgestemd. Dit geeft de marine de planningszekerheid die zij nodig heeft, vooral met betrekking tot de vlaggenstokken die nodig zijn om operationele taken te vervullen. De BADEN-WÜRTTEMBERG zal vanaf juli 2023 het eerste schip zijn dat beschikbaar is voor de marine voor operationeel gebruik, terwijl de andere schepen eind 2024 zullen volgen.

Senior technisch regeringsdirecteur Marc Steffens is de projectmanager van de Frigate 125, technisch regeringsdirecteur Axel Wriedt is de systeemintegrator van de F 125 en fregatkapitein Andreas Jedlicka is de supply readiness-integrator van de F 125. De auteurs werken bij het Federal Office for Equipment, Information Technologie en gebruik van de Bundeswehr.

Harald

Marine: Baden-Württemberg nicht einsatzbereit   ( Oeps, gaat niet zo lekker met deze klasse  :omg:  )
https://esut.de/2023/09/meldungen/featured/44509/marine-baden-wuerttemberg-nicht-einsatzbereit/

(artikel vertaald via Google Translate)

Het fregat Baden-Württemberg (F222) is blijkbaar niet operationeel. Het schip behoort tot de F125-klasse, de modernste fregatklasse van de marine.

De Baden-Württemberg zou deze week eigenlijk in Londen aanmeren om de Duitse marine te vertegenwoordigen op de wapenbeurs DSEI (Defence and Security Equipment International). Het schip, dat ongeveer 7.200 ton verplaatst, is daar echter nooit vertrokken.

Volgens een woordvoerster van de Marine heeft het fregat een technisch mankement. Wat er precies defect is, wordt nog onderzocht, vervolgde de woordvoerster.

De Baden-Württemberg zelf werd in 2019 in gebruik genomen, drie jaar later dan gepland. Het vierde schip in de klasse, de Rheinland-Pfalz (F225), maakt sinds 2022 deel uit van de vloot. De schepen van de F125-klasse hebben nog niet deelgenomen aan een marineoperatie.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 02/05/2023 | 12:49 uur
Dit is ook een goede optie !
Beide oplossingen, dus F126 of een verlengde ASWF, zijn naar mijn idee een goed basis ontwerp voor de AWWF fregatten.

Als Duitsland een 'alleingang' verkiest bij vervanging F124 (F127) en ze verliezen U212CDE als vWalrus dan heb ik zo het idee dat F126 geen optie meer voor Nederland zal blijken te zijn.Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 01/05/2023 | 23:01 uur
Een vergrote ASWF hull met een Omega/F126 achtige opbouw zie ik eerder als re?el, ook gezien het (nu nog) beoogde tijdspad om het eerste schip uit die nieuwe klassen over 9 ? 10 jaar met haar trotse 150 ? 160 meter? in de Nieuwe haven te verwelkomen.
Dit is ook een goede optie !
Beide oplossingen, dus F126 of een verlengde ASWF, zijn naar mijn idee een goed basis ontwerp voor de AWWF fregatten.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#761
Citaat van: Harald op 01/05/2023 | 22:37 uur
+1 .. idd prachtig ontwerp en ook mijn nr 1 om voor de basis van de awwf.

Het zou mooi zijn, maar met 10K ton zie ik dat voor de KM niet (zo snel)gebeuren, dit nog los van Duitse eisen die wij nooit in een NL versie zullen overnemen op AWWF.

F126 is visueel minimaal ge?nspireerd op het Damen Omega conceptontwerp, wel kan ik mij voorstellen dat KM en DMO dit een interessante gedachte vinden.

Een vergrote ASWF hull met een Omega/F126 achtige opbouw zie ik eerder als re?el, ook gezien het (nu nog) beoogde tijdspad om het eerste schip uit die nieuwe klassen over 9 ? 10 jaar met haar trotse 150 ? 160 meter? in de Nieuwe haven te verwelkomen.

Harald

Citaat van: Parera op 01/05/2023 | 22:26 uur
Het zijn prachtige schepen! En als ik zo kijk naar het ontwerp moet het mogelijk zijn zonder problemen 48 / 64 VLS cellen op de boeg te plaatsen (in theorie past er een blok van 3x3 mk41 modules in de ruimte waar het VLS nu zit + de RAM) Daarmee vind ik het een prachtige basis van het AWWF ondanks het grote tonnage etc.  Misschien is het te veel voor ons, maar het zouden wel prachtige AWWF's worden als dit de basis gaat worden. Een klein probleem zit wel in de SMART-L integratie (nieuwe mast constructie nodig) maar verder :heart:

Een optie kan zijn om te kiezen voor 1 mast met APAR & achterop weer de SMART-L, tenzij er een phased array variant ontwikkeld word dan is het simpel SM-400 veranderen door nieuwe radars.
+1 .. idd prachtig ontwerp en ook mijn nr 1 om voor de basis van de awwf.

Parera

#759
Citaat van: Thomasen op 01/05/2023 | 22:14 uur
Mooie opstelling voor de missiles achterop. Dat dan weer wel.

Het zijn prachtige schepen! En als ik zo kijk naar het ontwerp moet het mogelijk zijn zonder problemen 48 / 64 VLS cellen op de boeg te plaatsen (in theorie past er een blok van 3x3 mk41 modules in de ruimte waar het VLS nu zit + de RAM) Daarmee vind ik het een prachtige basis van het AWWF ondanks het grote tonnage etc.  Misschien is het te veel voor ons, maar het zouden wel prachtige AWWF's worden als dit de basis gaat worden. Een klein probleem zit wel in de SMART-L integratie (nieuwe mast constructie nodig) maar verder :heart:

Een optie kan zijn om te kiezen voor 1 mast met APAR & achterop weer de SMART-L, tenzij er een phased array variant ontwikkeld word dan is het simpel SM-400 veranderen door nieuwe radars.

Thomasen

Mooie opstelling voor de missiles achterop. Dat dan weer wel.
Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes

Parera

#757
Nieuwe F-126 impressies via Naval Analyses / twitter @D__Mitchhttps://twitter.com/D__Mitch/status/1653101784410234886

De originele bron: Damen Naval productsheet F-126 (.pdf)

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/03/2023 | 13:06 uur
Zou tKMS nog rancuneus zijn over het verlies van 6 x F126 aan Damen, ingegeven door hun eigen F125 broddelwerkproject? Ze nemen op deze manier wel een voorschot op een exit als kandidaat leverancier van 4 nieuwe onderzeeboten voor onze KM gezien ook de uitspraak van hun CEO.
Ja dat denk ik wel ... boos over dat ze zo buitenspel gezet zijn. Ten eerste dat de tender naar Damen gegaan is ( gewoon officieel gewonnen, maar goed) en daarna nog dat ze in zij  geheel niks hebben mogen bouwen.
Die problemen met de F125 heeft ook geen goed gedaan aan hun status en dat willen ze nu corrigeren door openlijk in de aanval te gaan en te kiezen voor ; door en voor Duitsland alleen !!
Hierdoor bewust een streep te zetten door enige samenwerking met NL.

Tja de onderzeeboten. Officieel mag en wordt er niks met elkaar en aan elkaar verbonden met de vervangingsprojecten, maar met dit statement worden de kansen voor mijn gevoel voor TKMS er niet beter op.
Of ze hadden de kans al opgegeven?
Die 212CD moest best aangepast worden. De troef met Den Helder als onderhoudsvalley is en was al niet heel realistisch en zeker nu in het proces voor de bouw van hun eigen onderzeeboten en die van de Noren in eigen huis.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 11/03/2023 | 11:54 uur

TKMS gaat er dus jawel met 2 benen in !
De boodschap is wel duidelijk!

Ik zie voorals nog een samenwerking komen in dit F127 /FUAD project.

Zou tKMS nog rancuneus zijn over het verlies van 6 x F126 aan Damen, ingegeven door hun eigen F125 broddelwerkproject? Ze nemen op deze manier wel een voorschot op een exit als kandidaat leverancier van 4 nieuwe onderzeeboten voor onze KM gezien ook de uitspraak van hun CEO.

Harald

#754
Citaat van: Harald op 11/03/2023 | 11:31 uur
https://marineschepen.nl/nieuws/Samenwerking-zonder-Nederland-tkMS-presenteert-model-fregat-met-Amerikaanse-radars-100323.html

Samenwerking zonder Nederland? Duitse werf tkMS presenteert model fregat met Amerikaanse radars

Afgelopen maandag toonde de Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS) een model van hun ontwerp voor het toekomstige Duitse fregat F127. Er stonden geen Nederlandse radars op, wel het Amerikaanse AEGIS. Wat betreft staatssecretaris Van der Maat streeft Nederland naar samenwerking.

Zoals ik al eerder mijn reactie gaf in ; Reactie #751 Gepost op: 10/03/2023 | 09:20 uur

TKMS gaat er dus jawel met 2 benen in !
De boodschap is wel duidelijk!

Ik zie voorals nog geen samenwerking komen in dit F127 /FUAD project.

Harald

https://marineschepen.nl/nieuws/Samenwerking-zonder-Nederland-tkMS-presenteert-model-fregat-met-Amerikaanse-radars-100323.html

Samenwerking zonder Nederland? Duitse werf tkMS presenteert model fregat met Amerikaanse radars

Afgelopen maandag toonde de Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS) een model van hun ontwerp voor het toekomstige Duitse fregat F127. Er stonden geen Nederlandse radars op, wel het Amerikaanse AEGIS. Wat betreft staatssecretaris Van der Maat streeft Nederland naar samenwerking.