Toekomst Midden-Oosten

Gestart door Elzenga, 03/10/2013 | 12:07 uur

walter leever

 "Minister Koenders wil een mensenrechtenambassadeur sturen

Als deze dan maar niet gexecuteerd wordt,zoals al gezegd nemen ze in SA niet zo nauw met mensenrechten/of eenieder die een andere mening is toegedaan als 't Koningshuis.

Aan de andere kant zijn ze (SA)er misschien wel banger voor als voor een LCF(om maar een voorbeeld aan te halen)

"mensenrechten" de koude rillingen lopen bij 't Saudi's koningshuis al over de rug. :devil:

Sparkplug

'Saudi-Arabië en Iran zullen ruzie niet laten escaleren'

Nu.nl | 4 januari 2016

De ruzie tussen Saudi-Arabië en Iran over de executie van een sjiitische geestelijke zal niet veel verder escaleren. Nederlandse deskundigen stellen dat niemand van de betrokkenen er belang bij heeft als de twee landen écht in een oorlog belanden.

"Saudi-Arabië zou dat nooit doen zonder goedkeuring van de Amerikanen, en die zullen het nooit zo ver laten komen", stelt directeur Ko Colijn van kennisinstituut Clingendael. "Ik denk dat er momenteel op alle niveaus wordt getelefoneerd met de twee landen: zeg, schei eens uit. Door zowel de Amerikanen als de Russen."

Die mening wordt gedeeld door arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University. "Tussen de regels door klinken er best veel bezwerende woorden, ook door de partijen zelf. Iran heeft direct excuses aangeboden voor de bestorming van de Saudische ambassade, om maar iets te noemen."

De situatie waarin Saudi-Arabië zich bevindt is gecompliceerd, legt hij uit. "Er is veel onrust onder de Saudische bevolking, de roep om democratisering wordt steeds groter. Deze massa-executie is vooral een helder signaal naar de eigen bevolking: wie zich verzet tegen het koningshuis, heeft een groot probleem."
Sanctiebeleid

Toch speelt op de achtergrond wel degelijk de situatie in het Midden-Oosten mee, stelt deskundige Hans Wurzer. "Iran ontwikkelt zich steeds verder tot een serieuze grote speler in het gebied", analyseert de Midden-Oostenexpert van Instituut Clingendael. "Als Iran onder het sanctiebeleid vandaan komt, kan dat verregaande gevolgen hebben voor de Saudische economie."

Hij denkt echter dat de twee landen vooralsnog de harde strijd blijven voeren op locaties buiten de eigen landsgrenzen, zoals in Jemen of Syrië waar beide landen strijdende partijen steunen. "Niemand heeft op dit moment behoefte aan nieuwe brandhaarden of extra fronten. Nog los van het praktische geografische probleem dat tussen beide landen altijd nog Irak in ligt."
Provocatie

De Ruiter noemt de executies ook een duidelijke provocatie naar de internationale gemeenschap. "Saudi-Arabië wil best een constructieve bondgenoot van het westen zijn. Maar de sharia-wetgeving is een binnenlandse aangelegenheid. Op dat gebied laat het land zich op geen enkele manier de les lezen."

Hij denkt dat de VS weer iets meer de leiding gaat nemen. "Achter de schermen gebeurt dat al lang. De belangen zijn veel te groot om dit te laten escaleren, zowel politiek als economisch."

Colijn denkt dat vooral Europa een belangrijke rol kan spelen in het sussen van de ruzie tussen de twee landen. "Minister Koenders wil een mensenrechtenambassadeur sturen, maar daar hebben de Saudi's geen enkele boodschap aan", stelt hij. "Het land ziet Europa echter wel als een belangrijke speler: door de energierelatie, en door de wapenleveranties van onder meer Frankrijk."

http://www.nu.nl/buitenland/4192215/saudi-arabie-en-iran-zullen-ruzie-niet-laten-escaleren.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nieuwe oorlog in het Midden-Oosten? Waarom niet? Derde keer goede keer.

03/01/2016  - Xavier Everaert

Eind 2015 vervoegde Saoedi-Arabië zich bij "de coalitie tegen terreur". Voor onwetende westerlingen reden tot vreugde en ultieme bewijs dat Saoedi-Arabië een gematigd moslimland is dat in westerse pas loopt.

Wie geen wereldvreemde schoolmeester uit het Antwerpse is, en dus weet hoe de wereld in elkaar zit, fronste even de wenkbrauwen. Wie de ware intenties van de Saoedi's doorgrondt, lijkt nu gelijk te krijgen.

De Saoedi's hebben namelijk hun eerste daad van anti-terreur gesteld: 47 "vermeende" terroristen, waaronder de vooraanstaande sjiitische geestelijke Nimr Basr al-Nimr, werden vorige week in Riyad geëxecuteerd.

Zoals verwacht reageerden Iran en Irak woedend. Iran laat weten dat Saoedi-Arabië "een hoge prijs zal betalen voor de dood van Nimr."

"Een goddelijke wraak zal op de Saoedische politici neerdalen," aldus ayatollah Khamenei, geestelijke leider van Iran.

Ook het door sjiieten gedomineerde Irak laat weinig aan de verbeelding over. Ex-premier Nouri al-Maliki zegt dat deze executies het einde van het regime in Riyad zullen betekenen.

Ook Hezbollah reageerde woest en bereidt "acties voor".

Kortom, het zit er bovenhands op. De Saoedische ambassade in Teheran ging in de vlammen op, wellicht onder stilzwijgende instemming van de Europese publieke opinie, Riyad riep haar ambassadeur op het matje, etc. etc. etc.

We ain't seen nothing yet. Het lijkt er steeds meer op dat IS nog maar het aperitiefje was van wat het Midden-Oosten te wachten staat. Dat reguliere staten het wellicht weldra tegen mekaar gaan opnemen betekent mogelijk een totale regionale die-off. Dan is nog maar de vraag in hoeverre het Westen zich afzijdig kan en moet houden.

Het NAVO-lidmaatschap van Turkije is een doorn in het oog van de Europese en Atlantische politiek. Als Turkije zou worden meegesleurd in een regionale oorlog, is Europa verplicht om de Turken te steunen. Dat zou sowieso een politieke bom onder de NAVO leggen. Erdogan is waanzinnig onpopulair in Europa en steunt vooral op de politieke elites en de miljoenen Turken in Europa. Twee groepen die niet bepaald op handen worden gedragen in het Europa van 2016.

De Amerikanen zullen in dat geval wellicht mobiliseren om de belangen van Israël te vrijwaren, en de Russen zullen hun steun voor Assad alleen maar intensifiëren. In de wandelgangen wordt al gefluisterd over een strategische alliantie tussen Russen en Amerikanen om Assad te dogen in geval van een totale ontsporing van het conflict.

Afgezien van het onmetelijke menselijke leed dat zo'n conflict met zich zal meebrengen, en de grote kans op een open wereldoorlog tussen de islam en de rest van de wereld, zal zo'n conflict leiden tot mutual destruction van de grote mogendheden in het Midden-Oosten, die de wereld nu al zo'n halve eeuw gegijzeld houden. Een vernietiging van het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië op kop, zal ook de doodsteek zijn voor het wereldwijde gecoördineerde jihadisme.

Een mogelijk nadeel is wel dat de olieprijs mogelijk terug kan pieken, wat economische groei enkel zal hypothekeren en de greep van de petrodollar op de wereldeconomie enkel zal verstevigen.

Maar dat is klein bier tegenover de baten: een keiharde klap voor het islamisme, en de mutual destruction van de schurkenstaten in het Midden-Oosten. Stel je een wereld voor zonder Saoedi-Arabië en zonder Iran. Dan kunnen de Westerse mogendheden complexloos opnieuw beginnen met de verdeling van de regio onder elkaar, zonder rekening te moeten houden met de evolutionaire anomalieën die die gebieden bevolken.

Stel je voor dat we een vrijgeleide hebben om de macht van Turkije te breken, en het land opnieuw kunnen verdelen onder Grieken, Armeniërs en Koerden. Ook al zal een seculiere Koerdische staat op termijn ook de wapens opnemen tegen het Westen, zij zullen nooit zo gevaarlijk worden en zo'n politiek-economische leverage genereren als de Saoedi's.

Stel je voor dat zo'n conflict vrede kan scheppen tussen twee objectieve bondgenoten: de VS en Rusland. De moslims als de nazi's van ons tijdsgewricht.

Kortom: de religie van de wrede zal onvermijdelijk tot de totale zelfvernietiging ervan leiden. Het zal erg bloedig en pijnlijk worden, maar daar moeten we nu eenmaal door. We mogen deze unieke kans niet aan ons voorbij laten gaan.

Bron: De Standaard, De Morgen, Algemeen Dagblad

http://beurs.com/2016/01/03/nieuwe-oorlog-in-het-midden-oosten-waarom-niet-derde-keer-goede-keer/86505

Elzenga

Citaat van: Lex op 03/01/2016 | 23:02 uur
Ik zou eerder zeggen nog steeds ..... en ik vraag mij af of het nu van kwaad tot erger zal gaan.
Ik bedoelde het ook wat cynisch...een opleving in de al jaren lopende crises in de regio. En dit kan wel eens verder escaleren. IS zal het denk ik met grote belangstelling volgen...want waar 2 vechten om een been...etc

dudge

Citaat van: Lex op 03/01/2016 | 23:02 uur
Ik zou eerder zeggen nog steeds ..... en ik vraag mij af of het nu van kwaad tot erger zal gaan.

Misschien heeft het ook wel weinig effect. Hoewel het zeker een mogelijke escalatie is, zijn er nog steeds veel analysten die menen dat SA de olieprijs bewust laag houd, tegen hoge kosten. Iran mag net weer een klein beetje exporteren, beiden zouden rationeel gezien op dit moment geen gewapend conflict willen. Maarja, dat dachten we ook van Putin in de Oekraïne.

Lex

Citaat van: Elzenga op 03/01/2016 | 22:47 uur
Er is weer reuring in de tent!!..
Ik zou eerder zeggen nog steeds ..... en ik vraag mij af of het nu van kwaad tot erger zal gaan.

Elzenga

Er is weer reuring in de tent!!..

Lex

Saoedi-Arabië verbreekt banden met Iran 

RIYAD -
Saoedi-Arabië heeft zondag aangekondigd de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Het land trekt alle diplomaten terug uit Iran en heeft Iraanse vertegenwoordigers 48 uur de tijd gegeven om hetzelfde te doen in Saoedi-Arabië.
   
De breuk is een reactie op de bestorming van de Saoedische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran zaterdagavond. Daarbij stichtte een menigte demonstranten brand in het gebouw. Het protest was een reactie op de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saoedi-Arabië.

Er waren al langer spanningen tussen het overwegend soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran, dat eerder op de dag nog opriep tot kalmte. President Hassan Rohani veroordeelde zowel de executie als de bestorming, waarbij hij beloofde de daders te vervolgen.

Telegraaf, zo 03 jan 2016, 21:32

dudge

Saudi Arabia's puzzling 'Islamic military alliance': Pakistan didn't even know it was a member

This week, Saudi Arabia announced that it was forming a new "Islamic military alliance" devoted to fighting global terrorism. The plan stemmed from the "keenness of the Muslim world to fight this disease, which affected the Islamic world first, before the international community as a whole," Deputy Crown Prince and Defense Minister Mohammed bin Salman told reporters during a rare press conference.
In many ways, this alliance seems designed to calm Western critics who have frequently complained that the Muslim world isn't doing enough to combat terrorism and extremism. However, the details of the planned alliance are more than a little unclear and have left some scratching their heads, unsure who exactly is in the alliance and what it is actually designed to do.
Saudi Arabia has tried hard recently to convince the West that it is taking the lead on tackling the problems of extremism and terrorism. But it's no exaggeration to say there are some perplexing aspects to this new alliance.
First, some of the countries apparently in the alliance claim to have never heard of it
A total of 34 nations have been declared as members of the alliance, but already some countries have come out to say that they never agreed to anything.
"We came to know about it (the alliance) through news reports," a senior official of Pakistan's Foreign Office told the Express Tribune after the announcement. "We have asked our ambassador in Saudi Arabia to get details on it." [--> zie]

http://news.nationalpost.com/news/saudi-arabia-announced-a-new-islamic-military-alliance-but-the-countries-involved-have-never-heard-of-it

dudge

Citaat van: DvdW op 30/10/2015 | 11:28 uur
Vindt je? Als je een weekje op Defensieforum.nl meeleest had je hetzelfde kunnen schrijven. Is nu ook niet bepaald hogere wiskunde  :silent:

Ja, maar wij zijn dan ook wel een stel topanalysten  :P

Het is inderdaad makkelijk om het goed te hebben als je maar algemeen blijft, desondanks, ook op dit niveau waren er veel verschillende geluiden te horen. Voor januari 2014 is het m.i. geen slechte vooruitblik.

Mourning

Deels eens, maar ik vind dat hij m.n. ISIS al vrij goed in de smiezen heeft ruim voordat deze haar slag sloeg. Ik vind Doornbos uberhaupt wel ''ok''. Is iemand in het journaille die niet stukken schrijft en zijn visie geeft met een ''politiek-ideologische'' lading/sausje waar dat in Nederlandse journalistieke hoek vrij vaak (n.m.m.) het geval is.

Anders gezegd... ik proef geen politieke gebondenheid met een bepaalde ideologische kleur of iets dergelijks.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

DvdW

Citaat van: Thomasen op 30/10/2015 | 10:14 uur
In retrospect, hij heeft het niet slecht gedaan  ;)
Vindt je? Als je een weekje op Defensieforum.nl meeleest had je hetzelfde kunnen schrijven. Is nu ook niet bepaald hogere wiskunde  :silent:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge

Citaat van: DvdW op 02/01/2014 | 10:24 uur
Tja, weer iemand met een glazen bol. Hij zou zo lid kunnen zijn van dit forum... Wat was het nu ook alweer? Een hete herfst toch? Of was het nu een zwoele zomer.... O nee, 'windows of opportunity'  :angel:

In retrospect, hij heeft het niet slecht gedaan  ;)

DvdW

#7
Tja, weer iemand met een glazen bol. Hij zou zo lid kunnen zijn van dit forum... Wat was het nu ook alweer? Een hete herfst toch? Of was het nu een zwoele zomer.... O nee, 'windows of opportunity'  :angel:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)

haralddoornbos

Trends in 2014 in het Midden Oosten en omgeving:

In het kort zijn dit wat ik beschouw als de belangrijkste ontwikkelingen voor 2014 in het Midden Oosten en omstreken:

1.Intensivering van het "Soennieten-Sjiieten- conflict in vooral Syrië, Irak, Libanon en Pakistan.

2. Syrië oorlog gaat ook volgend jaar gewoon door. Verwacht niets van door de VN gesponsorde vredesbesprekingen eind januari in Zwitserland. De ISIS en Jabhat al Nusra gaan nog sterker worden. Beide groepen zijn Al-Qaeda en voor een internationale islamitische revolutie, vooral richting Saoedi Arabië. Minder radicale groepen hebben zich verenigd in het Islamistische Front. Zij zijn alleen voor een Islamitische revolutie in Syrië en lijken juist pro-Saoedi Arabië. Verwacht groeiende rivaliteit (strijd wellicht) tussen ISIS/Jabhat al Nusra en het Islamitische Front.

De min of meer seculiere strijdgroepen van het Free Syrian Army bestaan eingelijk niet meer. Ik raad de generaal van het FSA dan ook aan om een hamburgertent te beginnen in Dubai of Amsterdam of zo.

Assad gaat ook dit jaar niet verliezen. Hij wordt gesteund door Rusland en door Hezbollahstrijders uit Iran en sjiitische militieleden uit Irak. Als ondanks al deze steun Assad dreigt te vallen, is de kans extreem groot dat Iran troepen stuurt naar Syrië. Geen exit Assad dus.

Als Turkije in 2014 onder Westerse druk haar grens dichtgooit met rebellengebied in Syrië, is het over en uit voor de rebellen. Zonder wapens en internationale jihadisten die vanuit Turkije naar Syrië komen, gaat Assad vrij snel winnen.

3. Einde van anti-Westen-politiek van Iran. Het sjiitische Iran gaat in 2014 steeds vriendelijker doen tegen Amerika en haar Westerse bondgenoten. Deze trend was al zichtbaar in het tweede deel van 2013 toen de VS en Iran een nucleaire-deal sloten. Dit omdat Iran zich realiseert dat het gevaar meer komt van Soennitische landen in de Golf (vooral  Saoedi Arabië) en van radicale Soennitische groepen in het Midden Oosten (Al-Qaeda etc) dan van het Westen. Omdat Sjiieten een kleine minderheid vormen van alle moslims (10%) realiseert Iran dat ze op het zelfde moment niet twee conflicten kan voeren tegen en het Westen en tegen steeds militantere Soennieten in de regio. Als Iran niet uitkijkt worden drie van haar bondgenoten (Assad, maliki en Hezbollah) onder de voet gelopen door soennieten.

4. Irak is een ellende en wordt een nachtmerrie. Het ISIS (Al-Qaeda in Irak en Syrië) is een opstand begonnen in het soennitische West-Irak. Dit deel heet de Anbar provincie. Belangrijke steden hier zijn Ramadi en Falluja. Het lukte de Amerikaanse bezettingstroepen destijds al nauwelijks om rust te brengen in dit deel van Irak. De sjiitische premier Maliki voert nu hetzelfde gevecht. Probleem voor Maliki is dat Anbar grens aan rebellengebied. ISIS probeert Al-Qaeda gebied in Syrië te koppelen aan Al-Qaeda territorium in Irak.

5. ISIS zal hetzelfde proberen te doen met het noorden van Libanon, dat overwegend Soennitisch is. Plan van ISIS is dus om Soennitisch gebied in Libanon, Syrië en Irak met elkaar te verbinden. Verwacht dus weer aanslagen in Libanon in 2014 om daar de sektarische vlam in de pan te doen slaan. Er zijn vermoedens dat ISIS ook gaat proberen om Jordanië te destabiliseren. Niemand die weet of dat ook gaat lukken in 2014.

6. Egypte zal in 2014 in toenemende mate geplaagd worden door aanslagen van soennitische radicalen tegen de seculiere autoriteiten die na een staatsgreep eerder dit jaar het Moslimbroederschap hebben afgezet en verboden.

7. Situatie in het in stadstaatjes verdeelde Libië is hopeloos, maar op de een of andere manier blijft het er relatief rustig. Problematisch blijven echter delen van oost-Libië rondom Benghazi en Derna die de facto in handen zijn van pro Al-Qaeda groepen. Vraag is: Lukt het Libië om een "regeringsleger" op te richten dat loyaal is aan Tripoli en dat oost-Libië kan heroveren op radicale Islamisten.

8. Pakistan blijft vrij rustig in 2014. Grote vraag is of de regering van premier Nawaz Sharif een vredesakkoord kan sluiten met de TTP, de Pakistaanse taliban. De kans hierop lijkt vrij klein aangezien de door Afghanistan gesteunde TTP wordt geleid door een extremistische commandant. Hij gaf niet alleen opdracht het meisje Malala te vermoorden, maar tevens is hij voor jihad in Pakistan. Aan de andere kant – je weet nooit hoe een balletje rolt in Pakistan.

Omdat de Amerikanen van plan zijn om dit jaar het grootste deel van hun troepen uit Afghanistan terug te trekken, steunt Pakistan talibangroepen die willen vechten in Afghanistan. (In)directe controle over Afghanistan is extreem belangrijk voor Pakistan. Dit omdat India en Iran bondgenoten zijn van de Afghaanse president Karzai en van de groepen die in 2001 de Noordelijke Alliantie vormden. India en Iran zijn met duizenden geheim agenten aanwezig in Afghanistan. Als pro-Pakistaanse talibangroepen het gezag overnemen in Kabul, Kandahar, Jalallabad en Herat zullen de Iraniers en Indiers eruit worden gegooid. Pakistan hoeft zich dan geen zorgen te maken dat ze na haar oostgrens ook nog een keer aan haar noordwestelijke grens wordt bedreigd door India.

Pakistan is dus pro-jihad in Afghanistan maar anti-jihad in eigen land waar het Pakistaanse leger een verbeten strijd voert tegen de Pakistaanse taliban TTP.

Over ex-president Musharraf die is aangeklaagd in Pakistan: Mijn bronnen zeggen dat hij niet veroordeeld gaat worden omdat hij nog veel vriendjes heeft in het leger heeft. En het Pakistaanse leger is een zeer belangrijke machtsfactor in het land. Premier Sharif heeft zeker geen hele goede banden met het leger. Probleem voor Musharraf is dat hij een beetje door z'n geld heen is. En geld is vaak macht. Dus we zullen zien of Musharraf al dan niet Zulfikar Ali Bhutto gaat opvolgen – aan de galg.

9. Ik weet niet genoeg van de situatie in Tunesië, Algerije, en Marokko, dus daar kan ik weinig over zeggen. En omdat ik me niet bezighoud met Israel/Palestina-conflict kan ik daar ook niet veel zinnigs over vertellen.

http://haralddoornbos.wordpress.com/2014/01/01/trends-in-2014-in-het-midden-oosten-en-omgeving/