Luchtmacht eist oefenruimte op en zet Lelystad-discussie op scherp

Gestart door Ace1, 21/04/2018 | 13:05 uur

Lex

Helaas is het bericht tamelijk cryptisch. Het NL luchtruim is idd erg vol, ook vanwege de vele oefengebieden van Defensie (en dus niet van de KLu). En ja het is zo dat vele oefengebieden niet permanent gebruikt worden, waardoor de burgerluchtvaart veelal om moet vliegen.
Er vindt reeds binnen EU verband (oa Eurocontrol) een onderzoek plaats waarbij de indeling van het Europese luchtruim onder de loep is genomen en waarbij onderzocht wordt of de burgerluchtvaart gebruik kan maken van defensie oefengebieden indien deze niet gebruikt worden.
Ook wordt onderzocht of defensie oefengebieden opgeheven cq verplaatst kunnen worden.
Defensie weet dit ook; zij zijn daarbij betrokken. Dus om nu met dit bericht te komen, helaas niet voorzien van nadere info, kan je vragen bij stellen.

Parera

Ik twijfel of de KLU hier hun gelijk gaat krijgen. Dit zou wel eens een slecht kunnen aflopen voor de oefen mogelijkheden van onze luchtmacht in eigen land.

Ace1

Opvallend: een schot voor de boeg van de luchtmacht. De organisatie waarschuwt meer luchtruim nodig te hebben om te oefenen, onder meer met de F-35.

De luchtmacht komt met deze waarschuwing vanwege de langverwachte herindeling van het Nederlandse luchtruim en de discussie rond het overvolle Schiphol en het nieuwe Lelystad Airport.

De opening van dit uit te breiden vliegveld in de Flevopolder staat gepland voor het voorjaar van 2020. In Zuid-Friesland is veel verzet. Vliegtuigen van en naar Lelystad gaan de eerste jaren relatief laag vliegen, om het Schiphol-verkeer niet in de weg te zitten. Maar Lelystad-toestellen zouden Defensie wél in de weg kunnen zitten.

Bij deze discussie is de luchtmacht al enige tijd betrokken. De organisatie geeft nu echter veel stelliger aan dat er voldoende luchtruim moet overblijven voor oefeningen, ook in internationaal verband, en de verdediging van het land. Sterker nog: vanwege de komst van nieuwe vliegtuigen en wapens is er extra luchtruim nodig.

Behoefte aan luchtruim
'De nieuwe generatie wapensystemen en de hierbij behorende operationele concepten vergroten de behoefte aan luchtruim zowel boven land als boven zee en op verschillende hoogtes', stelde de luchtmacht (officieel: het Commando Luchtstrijdkrachten) deze week tijdens hoorzittingen in Den Haag.

En: 'Zonder extra luchtruim zal het voor Defensie niet mogelijk zijn om wapens, sensoren en verdedigingsmiddelen ten volle uit te nutten tijdens de training'.

Hierbij moet gedacht worden aan het nieuwe F-35-jachtvliegtuig (ook wel JSF) en bijvoorbeeld de Reaper-drones. De F-35, de opvolger van de F-16, wordt de komende jaren in Nederland gestationeerd. De eerste toestellen komen eind 2019 naar Vliegbasis Leeuwarden.

Ook voor de vier onbemande Reaper-vliegtuigjes die enkele jaren later naar Leeuwarden komen, is oefenruimte nodig.

Bewegingsvrijheid
'Het is voor Defensie van groot belang dat er voldoende bewegingsvrijheid is en voldoende oefengebieden zijn', liet de luchtmacht ook nog weten.

De ongebruikelijk lage vliegroutes van en naar Lelystad Airport - over grote delen van vooral het noorden en oosten van Nederland - kunnen verstorend werken voor de vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht.

De hoogste tijd voor een herindeling van het Nederlandse luchtruim, wil de organisatie maar zeggen. Waarna burgertoestellen van Schiphol en Lelystad sneller omhoog kunnen en Defensie niet in de weg zitten. Deze klus neemt echter zo'n vijf jaar in beslag.

http://www.lc.nl/friesland/Luchtmacht-eist-oefenruimte-op-en-zet-Lelystad-discussie-op-scherp-23111708.html