De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

Kamerbrief: Geannoteerde Agenda voor de NAVO Leaders' Meeting van 3 en 4 december 2019

De brief

Kamerstuk, 25-11-2019

Ros

Alle leden van de NAVO zullen het eens moeten worden dat het mogelijk word gemaakt om een lid weg te kunnen sturen. Zie  ik zo snel niet gebeuren.


ARM-WAP

Citaat van: Sparkplug op 14/11/2019 | 12:02 uur
Five European navies rally around Cold War-era 'Channel Committee'

https://www.defensenews.com/global/europe/2019/11/08/five-european-navies-rally-around-cold-war-era-channel-committee/
Kniesoor alert...  ;) "Russian naval vessel appears through the mist behind a ferry in the English Channel" - het is een Canadees fregat, Halifax-klasse

Harald

Citaat van: Sparkplug op 14/11/2019 | 12:02 uur
Five European navies rally around Cold War-era 'Channel Committee'

https://www.defensenews.com/global/europe/2019/11/08/five-european-navies-rally-around-cold-war-era-channel-committee/

Iets wat geschreven vanuit Duits perspectief.

Maar zeker of nog belangrijker gezien vanuit het oogpunt van Nederland en België met wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen.


Almost as a side effect, having the U.K.'s Royal Navy onboard means maintaining another military link to London in a post-Brexit future, an objective that German officials have been pushing hard publicly and behind the scenes.


Duitse Marine samenwerking met de Royal Navy ?

Ik zie meer samenwerking tussen onze Marine en de Britten ...

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Zander

People are sheep


Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

Bijleveld: 'NAVO denk na over omgang met elkaar'

Nieuwsbericht | 24-10-2019 | 20:34

Voor het eerst sinds de inval in Noord-Syrië van NAVO-lid Turkije zijn de defensieministers van het bondgenootschap bij elkaar. De situatie in Noord-Syrië was daarom het eerste onderwerp van de ministeriële vergadering.

Minister Ank Bijleveld-Schouten: "Het sterkste wapen van de NAVO is eenheid. Je moet van elkaar op aankunnen, maar dat spreekt niet uit de acties van NAVO-partner Turkije. We spreken onze Turkse collega hier in vergadering en zullen luid en duidelijk overbrengen dat we deze zaak niet goedkeuren en veroordelen."

Lastenverdeling
De bijeenkomst is een belangrijke voorbereiding op de zogenoemde 'Leaders' Meeting'. Dan komen staatshoofden en regeringsleiders bijeen op 3 en 4 december in Londen. Een evenwichtige lastenverdeling staat daar hoog op de agenda. De leden is daarom nu gevraagd om hun nationale plannen te actualiseren, zodat tijdens de Leaders' Meeting de meest recente cijfers beschikbaar zijn over de voorziene defensie-uitgaven in de periode tot 2024.

Nederland heeft, bovenop het geld uit het regeerakkoord, met de voorjaarsnota in mei 2019 extra geld uitgetrokken om een start te maken met de uitvoering van het nationaal plan. Nog steeds halen 11 van de 29 bondgenoten, waaronder Nederland, in 2024 niet de NAVO-norm van 2% bbp aan defensie-uitgaven.

Bestand tegen beïnvloeding
De ministers bespraken ook hoe ze het hoofd kunnen bieden aan hybride dreigingen, zoals de inzet van digitale middelen en desinformatie om de publieke opinie te beïnvloeden  en de samenleving te ondermijnen.

De NAVO benadrukt dat civiele communicatie, inclusief 5G, bestand moet zijn tegen externe beïnvloeding. Landen maken hun eigen beoordelingen, maar het uitgangspunt is dat de systemen altijd blijven werken. Dat is belangrijk voor de afschrikking en verdediging van de NAVO. Ook werkt de NAVO aan de inzet van Counter Hybrid Support Teams. Die ondersteunen bondgenoten met hun expertise en dragen bij aan hun weerbaarheid.

Afschrikking en verdediging
Een ander belangrijk onderwerp is geloofwaardige afschrikking en collectieve verdediging. De NAVO wil binnen 30 dagen 30 bataljons, 30 luchtsquadrons en 30 gevechtsschepen beschikbaar hebben. De vraag is hoe dit te realiseren. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld het samenvoegen van initiatieven als het NATO Readiness Initiative (NRI), de al bestaande enhanced NATO Response Force en andere eenheden die aan de NAVO zijn toegezegd.

Mindef

Admiral Halsey

Volkskrant: "De nieuwe geopolitieke verhoudingen tekenen zich af in de Navo":

CitaatDe nieuwe geopolitieke verhoudingen tekenen zich af in de Navo

Op de Navo-bijeenkomst donderdag en vrijdag in Brussel zitten de Europeanen voor het eerst sinds de Turkse inval in Syrië direct met de Turken aan tafel. Worden hier de contouren zichtbaar van een Nieuwe Wereldorde?

A.J.

Citaat van: Oorlogsvis op 22/10/2019 | 20:39 uur
Die staat !...drinken we hem samen op

Die ga je verliezen. ;D

Parera


Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"