Aanvaring tussen twee vrachtschepen op Noordzee

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 05/12/2012 | 20:30 uur

Lex


Lex

Boskalis bergt waarschijnlijk 'Baltic Ace'

PAPENDRECHT - Rijkswaterstaat heeft het voornemen om het contract voor de berging van het schip de 'Baltic Ace' te gunnen aan Boskalis en diens partner Mammoet Salvage. Dat maakte de baggeraar en maritiem dienstverlener donderdag bekend.

De 'Baltic Ace' was een achtdeks 'roll-on-roll-offschip' dat maximaal 2132 voertuigen kon vervoeren. Het schip kwam op 5 december 2012 op weg van Zeebrugge naar het Finse Kotka in aanvaring met een containerschip dat op weg was naar Antwerpen. De 'Baltic Ace', beladen met ruim 1400 gloednieuwe Mitsubishi's zonk binnen 15 minuten op circa 65 kilometer uit de kust van Ouddorp. Elf opvarenden kwamen om het leven.

Het wrak en de lading van de zogeheten 'car carrier' moeten verwijderd worden omdat ze een bedreiging vormen voor het milieu en het scheepvaartverkeer op de drukke route richting de haven van Rotterdam. Boskalis zet voor de klus, waarbij ook 540.000 liter bunkerolie verwijderd moet worden, eigen materieel in en van dochterbedrijf Dockwise.

Rijkswaterstaat verwacht in de tweede helft van maart het contract definitief te ondertekenen. Het uitvoeren van de klus staat gepland in de loop van dit jaar en zal voor het einde van 2015 worden afgerond.

ANP,
20 februari 2014 17:59

Lex


Lex

Defensieduikers vinden geen lichamen in Baltic Ace

Duikers van de marine hebben geen vermisten gevonden tijdens het doorzoeken van het wrak van de Baltic Ace op 40 meter diepte. Er moet nog worden gezocht naar 6 personen, maar vanwege harde wind en hoge golven, gebeurt dat niet meer deze week. Het 10-koppige duikteam begon dinsdag aan de klus vanaf het hydrografisch opnemingsvaartuig Hr. Ms. Luymes.
Vanwege de stroming daalden de duikers af langs een naar de brug van het schip gespannen touw. Woensdagochtend werd voor het eerst gezocht. Duikleider luitenant-ter-zee der 1e klasse Bernd Roelink: "Vanwege de getijdenstroming hanteerden we zogenoemde duikvensters. Dat betekent dat we een aantal keer per dag ongeveer 2 uur konden duiken. Overdag was het zicht goed, zo'n 10 tot 15 meter, maar 's avonds slechts ongeveer 1,5 meter. We doken met lampen, maar de algen weerkaatsten het licht waardoor je werd verblind. Maar 1,5 meter is best werkbaar hoor. We kunnen zelfs nog een hoop op de tast, zoals in grachten. Dan is het zicht nul."

Plafondplaten

Woensdagmiddag hadden de duikers ongeveer 80 % van het stuur- en navigatiehuis doorzocht. Het onderste deel is het moeilijkst door loszittende opeen gehoopte spullen zoals stoelen, plafondplaten en kaarten. Roelink: "Het schip ligt op z'n rechterzij.  Hoe dieper we moeten, hoe moeilijker het is. De duiktijd wordt korter en er ligt allemaal rotzooi. Dat moeten we deels verwijderen. Als het gaat zweven kan het namelijk gevaar opleveren."

Decompressietank

Voor het doorzoeken van het diepste deel werd de zogenoemde surface-oxygen procedure gehanteerd. "Door de beperkte duiktijd hebben we geen tijd voor decompressiestops tijdens het werk. Met de surface-oxygen-procedure kan je langer onder water blijven, maar moet een duiker binnen 4 minuten nadat hij aan de oppervlakte is, in de decompressietank zitten. Op 40 meter kan je normaal gesproken maar 7 tot 11 minuten blijven zonder decompressiestops onderweg. En dat is te kort om daar te zoeken."

Open dek

Uiteindelijk lukte het de aangewezen ruimtes in het schip te doorzoeken. Roelink: "Overlevenden hadden 1 persoon net voor het zinken op de brug gezien. Die was naar beneden gevallen en kon dus onderin liggen. De andere 5 slachtoffers waren als laatste allemaal op open dekken gesignaleerd. Die zijn dus zeer waarschijnlijk in het water terecht gekomen en liggen misschien in een luwte van het schip waar de stroming niet bij kan. Het kan natuurlijk ook dat ze een paar honderd kilometer verderop aanspoelen."

Aanvaring

Het autotransportschip Baltic Ace zonk 5 december na een aanvaring met het containerschip Corvus J. Van de 24 opvarenden werden er 13 gered,  5 lichamen geborgen en 6 zijn nog vermist. De duikers maken deel uit van de zogenoemde salvage- en reconstructie-eenheid van de Defensie Duikgroep, gespecialiseerd in wrakduiken en het uitvoeren van onderwaterreparaties aan schepen.

MINDEF,
20 december 2012, 17.05 uur

Lex


Lex

Nog geen lichamen ontdekt in Baltic Ace

DEN HAAG - Duikers van de Koninklijke Marine hebben woensdag nog geen lichamen gevonden aan boord van het gezonken vrachtschip Baltic Ace.

In de loop van woensdagmiddag en -avond dalen de duikers opnieuw af naar het wrak. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend.

De Baltic Ace zonk vorige week na een aanvaring op de Noordzee en ligt sindsdien op 40 meter diepte, circa 65 kilometer van de Zeeuwse kust.

Het scheepsongeluk heeft aan 11 mensen het leven gekost. Vijf lichamen werden snel gevonden, naar zes stoffelijke overschotten is de marine op zoek.

ANP
19 december 2012 13:41

dudge

Citaat van: NHDVolgens Gelijns is die zoektocht niet van gevaar ontbloot. De Baltic Ace vervoerde veertienhonderd auto's waar onder een aantal Ferrari's en Rolls Royces voor Russische miljonairs. ,,Die lading is gaan schuiven door de aanvaring.

Vreemd om dat stuk er zo tussen te zetten. Net alsof het relevant is, alsof de Russische maffia nu achter ze aankomt.

Lex

Marineduikers in spelonken van gezonken Baltic Ace

DEN HELDER - Tien marineduikers hebben dinsdag een start gemaakt met de berging van stoffelijk overschotten uit het gezonken autovrachtschip Baltic Ace.

Na de scheepsramp vorige week waarbij de Baltic Ace naar de bodem van de Noordzee zakte, zijn nog zes opvarenden vermist. Vanaf de Hr. Ms. Luymes heeft het duikteam eerst het scheepswrak en de omgeving met sonar en een varende robot in kaart gebracht. ,,De omstandigheden onder water zijn relatief goed'', meldt woordvoerder Karin Gelijns. ,,Er is voldoende zicht volgens de duikers. Eerst hebben ze de omgeving van het wrak afgezocht op eventuele slachtoffers. Daarna gaan ze het schip in om aan boord te kijken.''

Volgens Gelijns is die zoektocht niet van gevaar ontbloot. De Baltic Ace vervoerde veertienhonderd auto's waar onder een aantal Ferrari's en Rolls Royces voor Russische miljonairs. ,,Die lading is gaan schuiven door de aanvaring. Onze duikers moeten uiterst behoedzaam manoeuvreren in de donkere ruimten van het schip'', vertelt de woordvoerder. De zoekactie wordt geleid door luitenant-ter-zee Bernd Roelink.

Als er stoffelijk overschotten geborgen worden, zullen twee experts van de Forensische Opsporingsdienst proberen de mannen te identificeren aan de hand van de gegevens die door de reder verstrekt zijn.

De Baltic Ace zonk woensdagavond 5 december binnen enige minuten na een aanvaring met containerschip Corvus-J, die slechts licht beschadigd raakte. Van de 24 opvarenden werden er dertien gered, onder meer dankzij de inzet van de twee marineschepen Friesland en Groningen en een reddingshelikopter van Defensie. Ook werden vijf lichamen geborgen. De zes vermisten waar nu naar gezocht wordt, zijn vorige week maandag officieel dood verklaard.

NHD,
18 december 2012 15:26

Lex

Defensieduikers zoeken lichamen in Baltic Ace

Duikers van de marine gaan morgen in het wrak van autovrachtschip Baltic Ace de lichamen zoeken van de 6 vermiste opvarenden. Het wrak ligt op 40 meter diepte, zo'n 65 kilometer uit de Zeeuwse kust.
De 9 leden van de Defensie Duikgroep worden ingezet op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege hun specifieke expertise. Ze maken deel uit van een team gespecialiseerd in wrakduiken en het uitvoeren van onderwaterreparaties. Vanaf het Hydrografisch Opnemingsvaartuig Hr. Ms. Luymes brengen duikers het scheepswrak en de omgeving in kaart. Ze doen dit met hoogwaardige zoekapparatuur, zoals draagbare sonar en de op afstand bestuurbare onderwaterrobot Remus. Vervolgens doorzoeken de duikers het wrak. Naast de duikgroep varen 2 medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing van de politie meevoor de identificatie van eventuele lichamen.

Gered

De Baltic Ace zonk woensdagavond 5 december binnen enige minuten na een aanvaring met containerschip Corvus-J, die slechts lichtbeschadigd raakte. Van de 24 opvarenden werden er 13 gered, onder meer dankzij de inzet van de 2 patrouilleschepen Friesland en Groningen en een reddingshelikopter van Defensie. Ook werden 5 lichamen geborgen. De 6 vermiste opvarenden werden vorige week maandag officieel dood verklaard.

Defensie Duikgroep

De duikers worden zeer regelmatig ingeschakeld om de civiele autoriteiten te ondersteunen. Zowel voor het opsporen van bewijsmateriaal voor justitie en bij calamiteiten, als voor havenbescherming. Zo voert de eenheid standaard preventieve bomonderzoeken uit bij staatsbezoeken, nationale evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen.

MINDEF,
17 december 2012, 16.48 uur

Lex

Citaat van: ANP op 09/12/2012 | 23:54 uur
Duikers van de Nederlandse marine zijn op zoek naar de stoffelijke overschotten van de 6 vermiste opvarenden.
Ik betwijfel dat op dit moment. Het kan wel zo zijn dat dit deze week gaat gebeuren. Hetgeen natuurlijk een goede zaak is voor de nabestaanden.

Lex

Bergingsactie gezonken vrachtschip gaat door

DEN HELDER - De 6 vermiste opvarenden van het woensdag op de Noordzee gezonken vrachtschip Baltic Ace worden nu als dood beschouwd.

Dit heeft de eigenaar, Ray Car Carriers, zondag laten weten. Donderdag had de kustwacht al verklaard dat er geen hoop meer was overlevenden te vinden.

Het aantal doden door de scheepsbotsing komt uit op 11. Het scheepswrak ligt op een diepte van 36 meter. Duikers van de Nederlandse marine zijn op zoek naar de stoffelijke overschotten van de 6 vermiste opvarenden.

De scheepseigenaren danken de Nederlandse autoriteiten voor de reddingsoperatie onder moeilijke omstandigheden, waardoor 13 mensenlevens konden worden gered.

ANP
9 december 2012 23:34

Flyguy

Deze reclame voor de Belgische SAR dienst komt op het goede moment. Binnen de Belgische politiek speelt namelijk de vraag of de SAR taak van de Belgische luchtmacht wel nodig is...  :crazy:

Nikehercules

Citaat van: andré herc op 07/12/2012 | 16:56 uur
Sea Kings redden zeven mensen bij scheepsramp

En toch blijven ze onlosmakelijk verbonden met Windkracht 10 ;D

Good job!

andré herc

06/12/12 19:53:16

Sea Kings redden zeven mensen bij scheepsramp

Defensie heeft twee Sea King-helikopters ingezet na een scheepsramp voor de kust van Rotterdam en redde daarmee zeven mensen. Op woensdagavond 5 december 2012 zonk het autovrachtschip Baltic Ace na een aanvaring met het containerschip Corvus J.

De twee Sea Kings speurden in zwaar weer boven de Noordzee naar overlevenden. "De metershoge golven en windkracht zeven maakten de zoektocht erg lastig", vertelt commandant Johan De Block, die de operatie leidde.

"Een ramp als deze illustreert de kerntaak van Defensie: hulp aan de natie", verklaarde Defensieminister Pieter De Crem donderdagochtend tijdens een persconferentie op de basis van Koksijde. "Ook de effectiviteit van onze Sea Kings is vannacht weer gebleken."

Het Belgische team bevrijdde samen met zijn Nederlandse collega's dertien drenkelingen uit hun reddingsvlotten. Ze konden ook vijf lichamen bergen. De zoekactie naar de zeven andere vermisten is intussen stopgezet wegens het slechte weer.

foto's en video zie link

http://www.mil.be/def/news/index.asp?LAN=nl&ID=3620
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Strata op 07/12/2012 | 12:05 uur
Zag vandaag een viertal warmtebeeld foto's in de spits, gemaakt door de marine. Te zien is een frisc bij een vlot. Een heli die iemand oppikt uit het water en uit een vlot.

Foto's staan o.a. op de KM Facebook pagina.