Defensieforum.nl

Overigen => Defensie Nieuws & Media (Nationaal) => Topic gestart door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2014 | 18:54 uur

Titel: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/10/2014 | 18:54 uur
Defensie bestelt Nederlandse radars

wo 29 okt 2014

DEN HAAG - Thales Nederland mag twee radars aan de krijgsmacht gaan leveren. Ze gaan de twee luchtverdedigingsradars in Wier en Nieuw-Milligen vervangen. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aan de Tweede kamer laten weten.
 
Het bedrijf wordt de komende jaren ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Het budget voor de vervanging bedroeg oorspronkelijk 25 tot 50 miljoen euro, maar door aanvullende eisen verdubbelen die bedragen. Dat past nog binnen de financiële kaders van het project. In 2017 kan met het plaatsen van de radars worden begonnen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23262533/__Defensie_bestelt_NL_se_radars__.html
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Lex op 29/10/2014 | 18:58 uur
Kamerbrief over het project vervanging Medium Power Radar (MPR)

Brief  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/10/29/kamerbrief-over-het-project-vervanging-medium-power-radar-mpr/kamerbrief-over-het-project-vervanging-medium-power-radar-mpr.pdf)van minister Hennis-Plasschaert (Def) aan de Tweede Kamer over het project vervanging luchtverdedigingsradar (Medium Power Radar).

Kamerbrief, 29-10-2014
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Ace1 op 29/10/2014 | 20:43 uur
Een goede keus om een grondgebonden versie van de Smart L Radar te nemen, als vervanging voor de  MPR´s van de luchtverdedigingsradars in Wier en Nieuw Milligen. Kan de  SMART-L GB  via link16 ook Patriots Missiles afvuren of SM3 Missiles?

Zie onderstaande filmpje 1.20min


Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Ace1 op 29/10/2014 | 20:47 uur
Persoonlijk vindt ik het vreemd dat men het onderhoud van de SMART-L GB radar uitbesteed, de 4 SMART-L radars van de LCF´s worden onderhouden door het Marinebedrijf volgens mij zou dit ook kunnen door het Marinebedrijf?
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: ridivek op 06/11/2014 | 11:15 uur
Deze had ik niet verwacht. In Duitsland en Frankrijk worden de MPR radars vervangen door Thales (GroundMaster) GM406 (de stationaire grond versie van de (SeaMaster) SM400 die in de I-mast 400 van de holland-klasse en JSS zit. De mobiele versie GM403 is één 20foot container  groot, en dus makkelijk naar missiegebieden te ontplooien. De GM406  heeft een berijk van 460km (de GM403 en SM400 400km).
Ik had verwacht dat er twee GM406 en 1 a 2 GM403 aangeschaft zouden worden. Redenen: product van de plank en
Europesche standaardisatie (vooral vanwege Single European Sky / Fabec (luchtruim duitsland, frankrijk zwitserland en benelux).
Nu wordt weer gekozen voor een nieuwe ontwikkeling/ subsidie aan Thales Nederland, en een speciafiek product (Smart-L GB) dat waarschijnlijk geen afzetmarkt heeft omdat onze buurlanden hun grondradars reeds aan het vervangen zijn met GM406.

Een hele slechte keuze vind ik het niet. De keus was tussen een product van de plank van Frankrijk & Engeland (kan ook de vs zijn, Thales Raytheon) aanschaffen waarbij europesche standaardisatie optreed. Of een kleine modificatie uitvoeren aan een zeer goed nederlands product, waarbij royalty's worden verstrekt omdat defensie de eerste klant is. Je krijgt een betere capaciteit, namelijk 1200 km berijk en bmd mogelijkheden. Een je behoud synchronisatie omdat de LCF's nagenoeg dezelfde radars hebben.
Deze oplossing is wel flink duurder, volgens de (onbetrouwbare) duitse wiki van GM 406 kost een systeem 21mln.

Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: ridivek op 06/11/2014 | 11:19 uur
Citaat van: Ace1 op 29/10/2014 | 20:47 uur
Persoonlijk vindt ik het vreemd dat men het onderhoud van de SMART-L GB radar uitbesteed, de 4 SMART-L radars van de LCF´s worden onderhouden door het Marinebedrijf volgens mij zou dit ook kunnen door het Marinebedrijf?

Lees de kamer brief iets beter. Na de modificatie van Smart-L naar Smart-L EWS wil defensie het onderhoud aan de radars uitbesteden.
deze aanschaf is een uitbreidingsoptie op de Smart-L EWS modificatie.
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 06/11/2014 | 12:08 uur
Citaat van: ridivek op 06/11/2014 | 11:15 uur
Je krijgt een betere capaciteit, namelijk 1200 km berijk en bmd mogelijkheden. Een je behoud synchronisatie omdat de LCF's nagenoeg dezelfde radars hebben.

precies !!, een range van 1200 km en gelijk een enorme paraplu over Nederland voor waarschuwing tegen ballistic missiles

Even voor het beeld, hemelsbreed :

afstand nieuw-milligen naar ->
- Londen = 414 km
- Parijs = 446 km
- Berlijn = 519 km
- Oslo = 910 km
- Gdansk (Polen) = 887 km
- Stockholm = 1101 km
- Rome = 1255 km
- Barcalona = 1237 km
- Budapest (Hongarije) = 1085 km
- Slpit (Kroatië) = 1253 km

http://nl.afstand.org/Nieuw-Milligen/Split

en ja je hebt met de ronding van de aarde te maken, maar je hebt wel een enorm bereik en bestrijkt wel een groot deel van Westelijk Europa.

Info range Smart L :
Maximum detection ranges:
Stealth missiles: 65 km (35 nmi)
Patrol aircraft: 400 km (220 nmi)
Ballistic missiles:1000 km after software upgrade.

http://en.wikipedia.org/wiki/SMART-L
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/04/2015 | 07:21 uur
Thales gaat Nederlands luchtruim verdedigen

Geplaatst op: 22 april 2015

HENGELO - Twee radars uit Hengelo gaan het Nederlands luchtruim verdedigen tegen vijandelijke vliegtuigen, raketaanvallen en nieuwe bedreigingen van onbemande objecten als drones.

Elektronicaconcern Thales heeft een miljoenendeal gesloten voor aanschaf en onderhoud van twee Smart-L-radars voor de Koninklijke Luchtmacht. Deze radars, die normaal op marineschepen ronddraaien, komen eind 2018 op de grond te staan in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn en Wier bij Leeuwarden. Van daaruit kunnen ze het luchtruim in en buiten ons land tot 2.000 kilometer ver en hoog in de gaten houden.

Internationale markt
Voor Thales is dit een belangrijke opdracht. De luchtmacht wordt hiermee namelijk de 'launching customer' (eerste klant) voor de grondgebonden versie van de radar. Daarmee wil Thales de internationale markt op. Duitsland en Denemarken hebben al interesse in de Smart-L. Volgens Hans Pieper, verantwoordelijk voor de contracting bij Thales, zal het bedrijf de acquisitie gaan opvoeren, nu de eerste klant over de brug is.

Onderhoud
Het contract dat Thales woensdagochtend in Hengelo tekent met de Defensie Materieel Organisatie bezegelt niet alleen het onderhoud aan de twee grondradars, maar ook het onderhoud aan vier Smart-L radars van de marine, gedurende zestien jaar.

http://www.tubantia.nl/regio/hengelo/thales-gaat-nederlands-luchtruim-verdedigen-1.4872814
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 22/04/2015 | 13:35 uur
DMO sluit partnerschap met Thales

Door: Redactie DHA - 22 april 2015

DMO sluit partnerschap met Thales voor instandhouding radars Luchtmacht en Marine (archief, Ministerie van Defensie).Den Helder – De Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Thales hebben vandaag de overeenkomsten bekrachtigd, voor de instandhouding van vier SMART-L early warning capability (EWC) radars voor de Koninklijke Marine en voor twee SMART-L EWC Ground Based (GB) radars voor de Koninklijke Luchtmacht.

"Het zijn bijzondere contracten, omdat het onderhoud voor beide radarsystemen op elkaar is afgestemd en we er een marktpartij bij betrokken hebben", stelt vice-admiraal Borsboom, directeur DMO. "Door dit ook op langere termijn vast te leggen, leidt dit tot betere beheersbaarheid van de kosten."

Gerben Edelijn, CEO Thales Nederland: "Deze overeenkomsten geven Thales een belangrijke rol in de instandhouding van de beveiliging van het Nederlands luchtruim. Dit sluit aan bij onze maatschappelijke rol en past in onze ambitie om nauwer samen te werken met Defensie en andere partners. Wij nemen deze verantwoordelijkheid graag op ons."

SMART-L EWC
Het onderhoud aan de SMART-L EWC voor de vier Luchtverdedigings- en Commandofregatten wordt vanaf 2018 uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen de Directie Materiele Instandhouding (DMI) van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) en Thales. DMI/CZSK en de scheepsbemanning voeren het reguliere onderhoud uit. Thales garandeert gedurende een periode van 16 jaar de beschikbaarheid van de benodigde onderdelen en voert in samenwerking met CZSK de onderhoudsopleidingen uit.

In december 2014 is het contract gesloten voor de aanschaf van twee SMART-L EWC Ground Based (GB) radarsystemen voor de Koninklijke Luchtmacht. Deze radars dienen ter vervanging van de huidige verouderde Medium Power Radar (MPR) radarsystemen die in de jaren' 70 van de vorige eeuw in gebruik zijn genomen. De nieuwe grondgebonden SMART-L EWC radars vormen net als de Marine versie een vrij unieke combinatie van een langeafstand rondzoekradar voor de luchtruimwaarneming en verdediging boven Nederland met de Ballistic Missile Defence capaciteit, zoals die door Thales is ontwikkeld.

Voor de instandhouding van de SMART-L EWC GB radarsystemen wordt een volledig Performance Based Logistics (PBL) contract afgesloten met Thales. Daarmee is Thales voor een periode van 16 jaar verantwoordelijk voor de instandhouding van de radarsystemen.

http://denhelderactueel.nl/2015/04/dmo-sluit-partnerschap-met-thales/
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Elzenga op 22/04/2015 | 14:45 uur
Citaat van: Denhelderactueel op 22/04/2015 | 13:35 uur
....

Voor de instandhouding van de SMART-L EWC GB radarsystemen wordt een volledig Performance Based Logistics (PBL) contract afgesloten met Thales. Daarmee is Thales voor een periode van 16 jaar verantwoordelijk voor de instandhouding van de radarsystemen.
Hoe ging dat tot nu toe?
Titel: Re:Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Ace1 op 22/04/2015 | 16:54 uur
Citaat van: Elzenga op 22/04/2015 | 14:45 uur
Hoe ging dat tot nu toe?

gewoon onderhoud bij het marinenedrijf in Den Helder, die hebben daar gereedschap en systemen voor.
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: StrataNL op 10/03/2016 | 23:36 uur
Op 7 maart bereikten we een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van SMART-L EWC: de demonstratiemodule op de testtoren produceerde het eerste luchtbeeld.

De radar kijkt naar het westen in een hoek van 90 graden en gaf een duidelijk beeld van het luchtruim boven Nederland, de Noordzee en een deel van Engeland.

Toen het systeem voor de eerste keer werd ingeschakeld vulde het scherm in de control room zich direct met meer dan 100 tracks van verkeersvliegtuigen: het bewijs dat de radar werkt zoals verwacht. Het systeem werkt in de AAW-mode, met een bereik van 480 km. In de loop van dit jaar zullen de ontwikkelingen met de demonstratiemodule doorgaan en de prestaties zullen steeds beter worden. Tegen het einde van het jaar verwachten we in staat zijn om het systeem in de BMD (Ballistic Missile Defence) mode te brengen, met een bereik van 2.000 km.

In 2012 kreeg Thales een contract van de Koninklijke Marine voor de update van de vier SMART-L radars aan boord van de De Zeven Provinciën klasse schepen. Met deze update zal het bereik van de radar worden verhoogd tot ong. 2.000 km, waardoor deze sensor geschikt is voor de tijdige detectie van ballistische raketten. De eerste SMART-L EWC (Early Warning Capability) zal naar verwachting in 2018 op het schip worden geïnstalleerd.

In 2015 kregen we ook een contract van de Koninklijke Luchtmacht voor twee ground-based SMART-L EWC systemen als vervanging voor de verouderde MPR radars die op dit moment het Nederlandse luchtruim bewaken. Samen met dit contract, hebben we met de Defensie Materieel Organisatie een onderhoudscontract getekend dat ons verantwoordelijk maakt voor alle onderhoudsactiviteiten van de vier SMART-L EWC's van de Marine en de twee ground-based SMART-L EWC systemen.

(https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/12829025_1251488188213406_367534517245730034_o.jpg)

https://www.facebook.com/ThalesNederland/photos/a.460807893948110.118171.218999224795646/1251488188213406/?type=3&theater
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 12/09/2016 | 13:41 uur
Primeur: Nederlandse radar ziet satelliet op 2.000 km afstand

Een testversie van de nieuwe radar voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) heeft tijdens proeven een satelliet weten te detecteren en volgen. De satelliet vloog op dat moment op 2.000 km afstand van de radar. Daarmee is de SMART-L EWC Demonstrator de eerste marineradar ter wereld die dat gelukt is. 

..../....

http://marineschepen.nl/nieuws/Radar-Thales-ziet-satelliet-120916.html
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 18/09/2017 | 11:56 uur
Hoe een Hengelose radar straks ballistische (kern)raketten in de ruimte kan spotten

Dit najaar zal de eerste SMART-L MM/N radar van Thales worden opgeleverd voor de Koninklijke Marine. Met deze nieuwe Nederlandse radars kunnen de fregatten ballistische raketten straks tot op 2.000 km afstand ontdekken. Marineschepen.nl sprak met één van de mannen achter dit digitale radarwonder: Jan Struik.

.../....

https://marineschepen.nl/dossiers/SMART-L-MM-N-radar-antwoord-Thales-op-dreiging-ballistische-raketten.html
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: ridivek op 09/10/2017 | 00:45 uur
Naast vier SMART-L MM/N radars voor de LCF'en zijn er ook twee SMART-L MM/F in productie als vervanging van de MPR's. 
Ik ontdek net deze pagina van Thales (https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/smart-l-ewc); er is een derde variant MM/D (deployable?)
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Parera op 09/10/2017 | 16:09 uur
Citaat van: ridivek op 09/10/2017 | 00:45 uur
Naast vier SMART-L MM/N radars voor de LCF'en zijn er ook twee SMART-L MM/F in productie als vervanging van de MPR's. 
Ik ontdek net deze pagina van Thales (https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/smart-l-ewc); er is een derde variant MM/D (deployable?)
Ja deze kan worden aangesloten op bijvoorbeeld de Patriot batterijen als daar voor gekozen word. Andere mogelijkheid is ook om ze bijvoorbeeld bij dreiging in bijvoorbeeld de west te stationeren om het luchtverkeer te monitoren maar dat is zinloos zonder luchtafweer maar wel een inzet die niet gelijk een reactie uitlokt omdat het puur monitoren is.
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Reinier op 09/10/2017 | 16:29 uur
Citaat van: Parera op 09/10/2017 | 16:09 uur
Ja deze kan worden aangesloten op bijvoorbeeld de Patriot batterijen als daar voor gekozen word. Andere mogelijkheid is ook om ze bijvoorbeeld bij dreiging in bijvoorbeeld de west te stationeren om het luchtverkeer te monitoren maar dat is zinloos zonder luchtafweer maar wel een inzet die niet gelijk een reactie uitlokt omdat het puur monitoren is.
Is het dan niet makkelijker om een LCF die kant op te sturen?
En welk land in Zuid-Amerika heeft ballistische raketten?
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 09/10/2017 | 17:05 uur
Ballistische raket gezien door nieuwe SMART-L MM/N radar vanaf Hengelo

De SMART-L MM/N, de nieuwe radar van Thales die vanaf 2019 op de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) zal worden geplaatst, heeft nu al een ballistische raket in de ruimte kunnen detecteren. Dat deed de radar vanaf de testtoren in Hengelo, meldde Thales. De test verliep voor Zr.Ms. De Ruyter minder voorspoedig.

.../...

https://marineschepen.nl/nieuws/Nieuwe-radar-Thales-volgt-nu-al-ballistische-raket-091017.html
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Parera op 09/10/2017 | 17:10 uur
Citaat van: Reinier op 09/10/2017 | 16:29 uur
Is het dan niet makkelijker om een LCF die kant op te sturen?
En welk land in Zuid-Amerika heeft ballistische raketten?

Equador zou scud's hebben maar is niet bevestigd. Verder niemand waarvan het op dit moment bekend is. Maar de radar kan ook ingezet worden voor klassieke lucht verdediging met groot bereik dat was eerder mijn gedachte ipv de BMD rol.

En de West was een puur voorbeeld maar dit kan overal ter wereld bijvoorbeeld ook in Mali of ander land waar de zee ver te zoeken is.
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Lynxian op 09/10/2017 | 19:01 uur
Citaat van: Reinier op 09/10/2017 | 16:29 uur
Is het dan niet makkelijker om een LCF die kant op te sturen?
En welk land in Zuid-Amerika heeft ballistische raketten?
Ik zou in een ideale wereld wel een volledige luchtafweerdekking verwachten voor alle landen in het koninkrijk. Een dergelijk systeem kan dan handig zijn. Los van het grote bereik zijn de sensoren natuurlijk gemaakt om het luchtruim in de gaten te houden. Niet dat ik verder een aanval verwacht van de oorlogszuchtige Equadoranen maar toch, het gaat om het principe; om je nationale veiligheid. Overigens ook erg wenselijk om een Falklands scenario te zien aankomen vanuit Venezuela voordat de eerste troepen aan de deur kloppen.
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 14/06/2018 | 16:18 uur
Amerikaans-Nederlandse studie verbetert Europa's raketverdediging

Nieuwsbericht | 13-06-2018 | 15:22

Ballistische raketten in handen van vijandige staten vormen een van de grootste hedendaagse dreigingen. Verdedigingssystemen bestaan onder meer uit raketten, maar detectieradars zijn minstens zo belangrijk. Eergisteren werden de resultaten gepresenteerd van de Ballistic Missile Defence Sensor Integratie Studie (BMD SIS). Hierin staat hoe de Nederlands SMART-L radars kunnen samenwerken met de SM-3 verdedigingsraketten van  Amerikaanse 'shooterschepen'.

Aanvalsrakketten worden steeds sneller en vliegen inmiddels hoog door de dampkring. Achter de schermen werken onderzoekers daarom hard aan de doorontwikkeling van radars. Zo kunnen ze op hun beurt de raketten op steeds grotere afstand detecteren en volgen. De Koninklijke Marine neemt binnenkort op haar luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) nieuwe radars in gebruik, de zogenaamde SMART-L ELR-radar (extended long range). Ook de luchtmacht krijgt 2 van deze systemen, ter vervanging van de huidige luchtverdedigingsradars in Nieuw Milligen en Wier.

De studie was gericht  op de integratie van de SMART-L ELR-radar in de NAVO-raketverdedigingsarchitectuur. Deze zoek-, volg- en rapporteercapaciteit moet het mogelijk maken om inkomende ballistische raketten al hoog in de dampkring te vernietigen. De studie-uitkomsten zijn inmiddels in de software verwerkt van de radar van LCF Zr.Ms. De Ruyter.

Indrukwekkend

Rear Admiral Tom Druggan van het Missile Defence Agency overhandigde het rapport op het ministerie in Den Haag aan Directeur Plannen generaal-majoor Eric Schevenhoven. Druggan benadrukte het belang van deze samenwerking en toonde zich onder de indruk van de internationale technische inzet: "Zelfs voor landen die zich op dit hoge niveau met raketverdediging  bezighouden is maritieme ballistische raketverdediging een grote technische uitdaging, maar het is een cruciale gevechtscapaciteit."

Kapitein-luitenant ter zee Fred Douglas is 1 van de betrokkenen namens Defensie: "Je moet het zien als een kogel die je met een andere kogel uit de lucht schiet."

Koploper

Nederland is een Europese koploper op het gebied van radar- en anti ballistische rakettentechnologie. Die leidende rol werd onder meer zichtbaar tijdens de At Sea Demonstration 2015 en Formidable Shield 2017. Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) detecteerden en volgden ballistische raketten met hun SMART-L-radar. Met die doelinformatie vernietigden Amerikaanse schepen de projectielen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2018/06/13/amerikaans-nederlandse-studie-verbetert-Europa%E2%80%99s-raketverdediging
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Umbert op 17/01/2020 | 16:41 uur
Schijnbaar is de eerste SMART-L voor de radar bewaking van het Nederlandse luchtruim geplaatst.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/01/17/nieuwe-ogen-voor-luchtgevechtsleiders
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 12/05/2020 | 09:24 uur
These three companies got money to prototype new ground-based radars for the US Air Force
https://www.shephardmedia.com/news/naval-warfare/premium-eda-kicks-underwater-diver-project/

Months after the Air Force gave Raytheon the axe on the Three-Dimensional Expeditionary Long-Range Radar (3DELRR) program, the service has tapped three new companies to work on next-generation ground-based radars.

Lockheed Martin, Northrop Grumman and Australian firm CEA Technologies were each awarded $500,000 on May 8 for a 3DELRR rapid prototyping effort known as "SpeedDealer," the Air Force announced Monday.

3DELRR will replace the legacy AN/TPS-75 radar used to detect and track aerial targets flying at long distances. Raytheon had beaten Northrop and Lockheed for the contract in 2017 after a protracted competition that included multiple protests over the award.




Helaas dat ze geen samenwerking zoeken met Thales Nederland Hengelo. Volgens mij heeft Thales van de plank uitstekende opties zoals de Goundmaster 200 en de grotere 400. Beide zijn transportable.

https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2019-06/Ground%20Master%20400%20-%202019.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=xunXP4omHaw
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Parera op 12/05/2020 | 10:03 uur
Citaat van: Harald op 12/05/2020 | 09:24 uur
Helaas dat ze geen samenwerking zoeken met Thales Nederland Hengelo. Volgens mij heeft Thales van de plank uitstekende opties zoals de Goundmaster 200 en de grotere 400. Beide zijn transportable.

https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2019-06/Ground%20Master%20400%20-%202019.pdf

Het is jammer maar aan de andere kant begrijpelijk want ze hebben de partner van Thales (Raytheon) uit het project geschrapt dit gebeurd omdat Raytheon na enkele jaren nog steeds problemen had op technisch gebied met hun voorstel. De USAF kiest er nu voor om 3 bedrijven het tegen elkaar te laten opnemen en op die manier hopen ze snel een goede radar te krijgen en voor een goede prijs.

Door de concurrentie toevoeging moeten de partijen toch net een stapje meer doen dan bij een direct contract zowel op systeem als de prijs.
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: RTB op 12/05/2020 | 14:38 uur
Citaat van: Harald op 12/05/2020 | 09:24 uur
These three companies got money to prototype new ground-based radars for the US Air Force
https://www.shephardmedia.com/news/naval-warfare/premium-eda-kicks-underwater-diver-project/

Months after the Air Force gave Raytheon the axe on the Three-Dimensional Expeditionary Long-Range Radar (3DELRR) program, the service has tapped three new companies to work on next-generation ground-based radars.

Lockheed Martin, Northrop Grumman and Australian firm CEA Technologies were each awarded $500,000 on May 8 for a 3DELRR rapid prototyping effort known as "SpeedDealer," the Air Force announced Monday.

3DELRR will replace the legacy AN/TPS-75 radar used to detect and track aerial targets flying at long distances. Raytheon had beaten Northrop and Lockheed for the contract in 2017 after a protracted competition that included multiple protests over the award.




Helaas dat ze geen samenwerking zoeken met Thales Nederland Hengelo. Volgens mij heeft Thales van de plank uitstekende opties zoals de Goundmaster 200 en de grotere 400. Beide zijn transportable.

https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2019-06/Ground%20Master%20400%20-%202019.pdf

De Ground Master's zijn niet in Hengelo ontwikkeld en zitten qua specs ook aan de ondergrens voor 3DELRR.

SMART-L MM/D was wel een optie geweest, maar ze zullen in Hengelo wel ingezien hebben dat het niet realistisch is dat ze een non-US radar kiezen. Ik gok op de TPY-X van Lockheed.
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Parera op 28/05/2020 | 23:05 uur
Via Facebook.com/ThalesNederland

(https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/92610324_3377813542247516_3805775271219429376_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=5n1f7kKY8D8AX-HOwlM&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=76a677e3ef3819caaac37c2ecd8cbd64&oe=5EF5D988)

De radar is begin April in bedrijf gesteld waarna er nog software geïnstalleerd is.

En vanuit Hengelo gaan ze een poging doen om de Falcon-9 lancering te detecteren dit weekend.
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 29/05/2020 | 08:03 uur
Citaat van: Parera op 28/05/2020 | 23:05 uur
Via Facebook.com/ThalesNederland

(https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/92610324_3377813542247516_3805775271219429376_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=5n1f7kKY8D8AX-HOwlM&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=76a677e3ef3819caaac37c2ecd8cbd64&oe=5EF5D988)

De radar is begin April in bedrijf gesteld waarna er nog software geïnstalleerd is.

En vanuit Hengelo gaan ze een poging doen om de Falcon-9 lancering te detecteren dit weekend.

Mooie test case zaterdag ...  :big-smile:   ik ben benieuwd
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Parera op 31/05/2020 | 07:15 uur
Via @thalesnederland


CitaatWhat an evening: the first commercial launch of a spacecraft with astronauts on board! We are pleased to have demonstrated that the
@Kon_Luchtmacht latest sensor has detected and tracked the spacecraft. Congratulations to everybody involved! #LaunchAmerica #SpaceX @astro_andre
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: vlincent op 31/05/2020 | 15:48 uur
Video van het event: https://www.youtube.com/watch?v=gFYFypShWPM
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 01/07/2020 | 11:11 uur
Air Force Eyes European ABMS Demo In Spring     ( ben benieuwd of NL ook nog betrokken wordt in de oefening met de nieuwe Thales radars en eventueel een LCF fregat .. )

The Air Force is working to bring its Advanced Battle Management System (ABMS) to Europe this spring as it searches for ways to integrate allies into plans for All-Domain Operations, says Gen. Jeffrey Harrigian, commander of Air Forces Europe and Africa.

"We've been planning on leveraging a Spring '21 exercise here in Europe to bring in some capabilities that would allow us to work through, I'll use the term 'layered ISR' capabilities," he told the Mitchell Institute today.

Harringian said that US allies are "very interested" in US ideas about All-Domain Operations. "Clearly, they are looking — to use in my words — 'see themselves' in JADC2 and how do they fit in." This includes considering how enabling sensors, such as ground-based radar, owned by some allies that already provide data to NATO might be integrated. It also includes how to link allied F-35 Joint Strike Fighters into US Air Forces that ultimately will be using ABMS.

"They're looking to ...understand the concept," he said. "What we need to do is continue to turn PowerPoints into action" — that is, operationalize the concept so that allies can "get a better sense and feel of it."

The idea is to test ABMS-developed software to speed transfer of sensor data to a variety of "shooters" in the European theater in a manner that allowed allies to be involved, he explained. "We are working through who and what that might mean, and at this point, I don't have that locked down yet."

UPDATE BEGINS. Harrigian did not specify which European-based exercise he was referring to. However, a USAFE spokesperson told Breaking D the command is hosting the fourth in the Air Force's planned ABMS On-Ramp series.

"Gen. Harrigian was referring to an ABMS technology demonstration that will be the 4th event in a series of ABMS demonstrations led by Air Force Headquarters. This event will support ongoing Joint All Domain Command and Control (JADC2) efforts and will be executed in collaboration with USEUCOM Staff, components, and partners during the first quarter of 2021," the spokesperson said. "We plan to exercise ABMS technology On-Ramp 4," the spokesperson added, to "leverage the information learned to refine sensor to shooter timelines." UPDATE ENDS.

Harrigian said it is crucial that allies not only be technologically capable of linking with US forces via the overarching Joint All Domain Command and Control (JADC2) network for managing all-domain battle, but also that they be involved in development of concepts and plans, to allow them to decide where and how they can best contribute. You can't just bring them in in execution and go: 'Hey we built the plan, so sorry, just do what we told you."

Harrigian said that one of the keys to making this happen will be working around the security and secrecy protocols that have so often in the past presented major hurdles during joint US-allied operations.

"One of the things we got to push on hard is the security part of it," he stressed. "We can find ways to do it that — without getting into all the classification details — there are ways to bring them in the tent, get them what they need to know, and allow them to be key participants from planning, through execution and then the debrief," he added.

As Breaking D readers know, the second ABMS On-Ramp exercise is being planned for Aug. 30-Sept. 4, with Nellis AFB in Nevada serving as the coordination center. The exercise will, like the first one this past December, involve Northern Command but be focused on a scenario requiring forces to support Space Command in battling an attack on US space assets. The third is being planned for this fall, and will focus on the Indo-Pacific theater.

Harrigian noted that he hopes that some of the software development techniques and technologies to speed sensor-to-shooter timelines demonstrated during the next On-Ramp will be ready for integration with the Air Operations Centers in Europe.

"We are working closely with the Headquarters Air Force team, and AFWIC to fine tune the specifics of those capabilities that we would like to leave behind," he said. (AFWIC is the Air Force Warfighting Integration Capability office that seeks to pinpoint new areas of investment to help rapidly bring all-domain capabilities to warfighters.)

Outgoing Air Force Chief of Staff Gen. David Goldfein has repeatedly stressed that the service is keen to rope allies into its ABMS effort, which is designed to develop technologies to enable JADC2 — primarily focused on cutting-edge software and spiral development processes that allow rapid upgrades to systems. These include the gatewayONE communications node that can translate the incompatible machine languages used by the F-35 and the F-22 fighter jets. It also includes platformONE for securely building software.

In addition, Vice Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. John Hyten told Colin back in February that the Joint Staff is organizing a third Global Integrated Exercise (GIE) specifically designed to test out ADO concepts for this fall.The GIEs, launched by previous JCS Chair Gen. Joe Dunford, involve all the Combatant Commands, the National Security Council and other top national security leaders, and are focused on fighting Russia and China. Two GIEs were held last year, one in the spring and one in the fall, Hyten said.


https://breakingdefense.com/2020/06/air-force-eyes-european-abms-demo-in-spring/
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Harald op 15/07/2020 | 13:33 uur
Thales selected by Royal Netherlands Navy to provide 8 High Tech radars

The Netherlands Defence Materiel Organisation and Thales signed a contract for the delivery of an NS100 radar, seven Scout Mk3 radars and an IFF system.

The NS100 dual-axis multi-beam surveillance radar will replace the Variant radar currently deployed on HNLMS Johan de Witt, one of the Landing Platform Docks (LPD) in service in the Royal Netherlands Navy. The Sea Acceptance Tests are scheduled to take place in 2023.

A major reason for selecting the NS100, next to its unparalleled performance, is fleet-wise logistic advantages. The Royal Netherlands Navy already operates the latest generation of Thales 4D AESA radars on the majority of its vessels and, given the radar's flexible architecture, it is easy to offer through–life introduction of new capabilities thereby future-proofing the radar. The NS100 on the Royal Netherlands Navy's other LPD, HNLMS Rotterdam, will be updated, so that the radars on both LPDs will be identical.

The same contract specifies the delivery of Scout Mk3 surveillance radars to be installed on HNLMS Johan de Witt and on the Combat Support Ship that is presently being built for the RNLN. The CSS will also receive a Thales IFF system. Five more Scout Mk3 radars will be supplied for the M-class frigates operated by the RNLN and the Belgian Naval Component and for spares and training purposes. This contract raises the number of Scout Mk3 radars under contract to 15.

About NS100:

Selected for its unmatched performance and proven 4DAESA technology, the Thales NS100 dual-axis multi-beam sensor enables simultaneous detection of a high variety of targets in a single operational mode, providing unrivalled air and surface surveillance. With the additional forward and backward scanning technology, situational awareness is enhanced significantly resulting in fast track initiation and high-quality weapon support.

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2020/july/8734-thales-selected-by-royal-netherlands-navy-to-provide-8-high-tech-radars.html
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Parera op 07/09/2023 | 20:21 uur
Defensie vervangt radarstations tijdelijk door mobiele systemen

Defensie zet een mobiel radarsysteem van de NAVO in om het radarstation in Wier voor een half jaar te vervangen. Dat is binnenkort buiten gebruik door een verbouwing vanwege geluidsoverlast. Daarnaast koopt Defensie een nieuw mobiel systeem, de Groundmaster 400a. Dat gaat het luchtruim in het zuiden bewaken tot eind 2026. Dan neemt een nieuw radarstation in Herwijnen die taak over. 

Dit schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De inzet van de mobiele radarsystemen is voor nu de best haalbare optie, maar Van der Maat benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat. "Mobiele radarsystemen bieden een basisdekking. Defensie stelt hogere eisen en wil het luchtruim bewaken met state of the art SMART-L-radarstations die beduidend beter zijn. Het is daarom van groot belang dat het nieuwe radarstation in Herwijnen er zo snel mogelijk komt."

Geluidsnormen
Defensie gebruikt nu twee radarstations om het Nederlandse luchtruim te bewaken en te beveiligen. Voor Noord-Nederland is dat het nieuwe SMART-L-radarstation in Wier. Dat mag volgens de geldende geluidsnormen alleen overdag aan staan. 's Avonds en 's nachts maakt het namelijk te veel lawaai. Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa is de radar sinds maart vorig jaar toch 24/7 in gebruik.

Het radarstation wordt binnenkort verbouwd en krijgt een geluidswerende koepel en een aangepaste aandrijving om de geluidsoverlast tegen te gaan. Na de verbouwing moet het station aan de geluidsnormen voldoen. Om de verbouwingsperiode van een half jaar te overbruggen, gebruikt Defensie een Deployable Air Defence Radar (DADR) van de NAVO, vanaf vliegbasis Leeuwarden.

Risico
Het luchtruim in het zuiden wordt bewaakt door het zwaar verouderde MPR-station in Nieuw Milligen. Dat loopt een steeds groter risico om uit te vallen. Het duurt zeker nog tot eind 2026 voordat een nieuw te bouwen SMART-L-radarstation in Herwijnen de luchtruimbewaking kan overnemen. Om die periode te overbruggen koopt Defensie een Groundmaster 400a van Thales Frankrijk. Deze wordt geplaatst op het militair terrein in Nieuw Milligen. De Groundmaster is vanaf het derde kwartaal van 2024 beschikbaar.

Defensie heeft de NAVO gevraagd om de DADR na het half jaar in Leeuwarden voor een paar maanden te verplaatsen naar Nieuw Milligen. Dit omdat het onzeker is of het verouderde MPR-station blijft werken. Zo heeft ook het zuidelijk deel van het luchtruim in het tweede kwartaal van volgend jaar een basis radardekking.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/09/07/defensie-vervangt-radarstations-tijdelijk-door-mobiele-systemen

(https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/assets/images/2021-05/GM400%20LIGHT.png)

Brochure Ground Master 400A (.pdf) (https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2023-06/Datasheet%20GM400%CE%B1%20V2.pdf)

https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/air-forces/airspace-protection/surface-radars/ground-master-400-alpha
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Sparkplug op 18/01/2024 | 10:50 uur
Geluidwerende koepel voor vernieuwde radar in Wier

Nieuwsbericht | 17-01-2024 | 14:55

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2024/01/17/radarwier2.jpg)

De radar is verbouwd omdat de eerste versie teveel geluidshinder veroorzaakte. Inmiddels beschikt de installatie over een nieuwe aandrijving. Op suggestie van dorpsbewoners is onder meer de zogeheten vertanding aangepast. Die produceert minder geluid. In combinatie met de 'dempende' koepel verwacht Defensie de overlast voor inwoners te minimaliseren en te voldoen aan de wettelijke geluidsnormen.

 Na aansluiting op het netwerk van Nieuw-Milligen (https://www.defensie.nl/onderwerpen/radarstations/radarstation-wier) wordt getest of de installatie naar behoren werkt. Daarna bepaalt Defensie of de gewenst geluidsreductie is behaald. In dat geval is de radar begin maart van dit jaar operationeel.

Een mobiel radarsysteem van de NAVO vervangt sinds oktober vorig jaar het radarstation in Wier om het luchtruim te bewaken.

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2024/01/17/radarwier1.jpg)

Radarstations

Defensie gebruikt 2 radarstations om het Nederlandse luchtruim te bewaken en te beveiligen. Die in Wier is er voor Noord-Nederland. De zwaar verouderde radar in Nieuw Milligen verzorgt dekking in het zuiden. Het is de bedoeling dat die in 2026 wordt vervangen door een nieuwe radar in Herwijnen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/01/17/geluidwerende-koepel-voor-vernieuwde-radar-in-wier
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: Umbert op 18/01/2024 | 17:55 uur
Citaat van: Sparkplug op 18/01/2024 | 10:50 uurGeluidwerende koepel voor vernieuwde radar in Wier

Nieuwsbericht | 17-01-2024 | 14:55

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2024/01/17/radarwier2.jpg)

De radar is verbouwd omdat de eerste versie teveel geluidshinder veroorzaakte. Inmiddels beschikt de installatie over een nieuwe aandrijving. Op suggestie van dorpsbewoners is onder meer de zogeheten vertanding aangepast. Die produceert minder geluid. In combinatie met de 'dempende' koepel verwacht Defensie de overlast voor inwoners te minimaliseren en te voldoen aan de wettelijke geluidsnormen.

 Na aansluiting op het netwerk van Nieuw-Milligen (https://www.defensie.nl/onderwerpen/radarstations/radarstation-wier) wordt getest of de installatie naar behoren werkt. Daarna bepaalt Defensie of de gewenst geluidsreductie is behaald. In dat geval is de radar begin maart van dit jaar operationeel.

Een mobiel radarsysteem van de NAVO vervangt sinds oktober vorig jaar het radarstation in Wier om het luchtruim te bewaken.

(https://www.defensie.nl/binaries/large/content/gallery/defensie/content-afbeeldingen/actueel/nieuws/2024/01/17/radarwier1.jpg)

Radarstations

Defensie gebruikt 2 radarstations om het Nederlandse luchtruim te bewaken en te beveiligen. Die in Wier is er voor Noord-Nederland. De zwaar verouderde radar in Nieuw Milligen verzorgt dekking in het zuiden. Het is de bedoeling dat die in 2026 wordt vervangen door een nieuwe radar in Herwijnen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/01/17/geluidwerende-koepel-voor-vernieuwde-radar-in-wier

Wat ik nu niet snap is dat deze radars ook in Den Helder en Hengelo hun rondjes draaien hebben daar de mensen in de buurt geen last van deze dingen of gaat dat geluid op in het grotere stad geluid?
Titel: Re: Defensie bestelt Nederlandse radars
Bericht door: ridivek op 21/01/2024 | 13:10 uur
Citaat van: Umbert op 18/01/2024 | 17:55 uurWat ik nu niet snap is dat deze radars ook in Den Helder en Hengelo hun rondjes draaien hebben daar de mensen in de buurt geen last van deze dingen of gaat dat geluid op in het grotere stad geluid?

Bij Thales (Hengelo) en de Marine (den Helder) draaien de radars sporadisch. Deze radars draaien vol continu. Het ging als ik mij niet vergis vooral over geluid 's nachts.