Opvolger Walrusklasse

Gestart door Elzenga, 27/07/2011 | 21:26 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 13/10/2023 | 13:53 uur:hrmph:  Hebben we hier te maken met de onderzeeboot variant welke door Frankrijk wordt aangeboden aan Nederland in de Walrus vervanging ?
Dus de Scorpene Evolved



Ik hou het op een nee.

Zo te zien is dit model te klein en daarnaast Tomahawk integratie zal vermoedelijk wel een puntje van aandacht zijn.

Harald

 :hrmph:  Hebben we hier te maken met de onderzeeboot variant welke door Frankrijk wordt aangeboden aan Nederland in de Walrus vervanging ?
Dus de Scorpene Evolved

France Offers New 'Scorpene Evolved' Li-Ion Submarine To Indonesia
https://www.navalnews.com/naval-news/2023/10/france-offers-new-scorpene-evolved-li-ion-submarine-to-indonesia/




CitaatScorpene Evolved', the submarine's propulsion system will be installed with a full Lithium-Ion Batteries (LIBs) configuration, thus giving it the longest endurance of any other variant in the Scorpene family.

Citaatthanks to the full LIBs configuration, the Scorpene Evolved will have a total endurance of 80 days (with 78 of those submerged), an operational range of more than 8,000 nautical miles, a lower indiscretion rate, and maintain top speed longer. This can be achieved because LIBs can store and deliver more energy with shorter charging times than lead-acid batteries.

CitaatCompared to lead-acid batteries, LIBs also require much less maintenance and provide ~40% longer service life

CitaatNaval Group could soon be proposing its diesel-electric submarine with LIB exclusively and stop offering them with lead-acid batteries, for all markets.

Harald

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/10/12/zr.ms.-walrus-na-31-operationele-jaren-uit-dienst-gesteld

Zr.Ms. Walrus na 31 operationele jaren uit dienst gesteld
Nieuwsbericht | 12-10-2023 |

Defensie heeft vandaag de eerste onderzeeboot van de Walrusklasse uit de vaart gehaald. Bij deze ceremoniële uitdienststelling is traditiegetrouw de Nederlandse vlag, de geuzenvlag en de oorlogswimpel neergehaald. Zr.Ms. Walrus was sinds 1992 in dienst bij de marine.

Harald

Walrus (1992-2023): de onderzeeboot die ook bondgenoten stilkreeg

Vandaag wordt Zr.Ms. Walrus uit dienst gesteld. Een boot waar het grote publiek mee kennismaakte toen het alleen een ontwerp was, en een affaire werd. Later kwam de onderzeeboot weer in het nieuws: brand. Daarna verdween de Walrus veel meer uit het publieke domein, terwijl toen de interessantste periode aanbrak. Voor een echte terugblik op die hoogtepunten is het nog veel te vroeg, maar over de begintijd kunnen de eerste commandanten veel mooie momenten delen.

.../...

https://marineschepen.nl/dossiers/Walrus-uit-dienst-terugblik-op-het-begin.html

Harald

https://marineschepen.nl/nieuws/Onderzeeboot-Walrus-volgende-week-uit-dienst-021023.html

Op donderdag 12 oktober wordt Zr.Ms. Walrus uit dienst gesteld. De Walrus, naamgever van de vier huidige Nederlandse onderzeeboten, wordt als eerste uit dienst gesteld in aanloop naar de vervanging van de Walrusklasse. Die vervanging laat weliswaar nog zo'n tien jaar op zich wachten, maar om de onderzeeboten in de vaart te kunnen houden stelt de Onderzeedienst twee van de vier boten uit dienst.

Parera

Citaat van: Harald op 29/09/2023 | 15:58 uur( ik vind dit ( de 2 of 3 zitter) nog steeds een goede aanvulling voor intergratie in onze nieuwe onderzeeboten )

Video vanaf 03:59 – 6:21   JFD Shadow Seal special forces submersible ( voorheen Ortega )


Ik ga er vanuit dat bij de vWalrus er wel rekening gehouden word met dit (soort) vaartuig(en). Daarnaast durf ik er ook wel op te gokken dat onze MARSOF dit (of een ander vaartuig) al in bezit heeft (gehad) voor minimaal beproevingen of misschien wel voor operaties.

Harald

( ik vind dit ( de 2 of 3 zitter) nog steeds een goede aanvulling voor intergratie in onze nieuwe onderzeeboten )

Video vanaf 03:59 – 6:21   JFD Shadow Seal special forces submersible ( voorheen Ortega )


Parera

Citaat van: Harald op 18/09/2023 | 08:47 uurNSM Meets Future Operational Needs
https://monch.com/dsei-kongsberg-nsm/
 

leverbaar vanaf ca. 2026 / 27, deze NSM-SL is een prima optie naast de Tomahawk, voor de nieuwe onderzeeboten. Maar zouden ook in de huidige Walrussen gebruikt kunnen worden. 

Prima plan, meer keuze qua missies. Nog de IDAS er naast en onze subs hebben alles wat je als cdt wilt hebben.

Harald

NSM Meets Future Operational Needs
https://monch.com/dsei-kongsberg-nsm/

Citaatsubmarines may be fitted with NSM-SL.

Citaata submarine-launched anti-ship missile with land attack capability for the next generation of submarines, the NSM-SL offers a 200+km (>108nm) operational range.

leverbaar vanaf ca. 2026 / 27, deze NSM-SL is een prima optie naast de Tomahawk, voor de nieuwe onderzeeboten. Maar zouden ook in de huidige Walrussen gebruikt kunnen worden. 

Huzaar1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/08/2023 | 13:58 uurIn Canada wordt gesproken over 12 boten... (met vergelijkbare eisen als die NL stelt, als men hier voor de Saab Damen boot kiest, dan biedt dat voor hun een boot 'van de plank'.

Canada heeft een soort van gigantische blinde vlek/oogklep op als het op onderzeeërs aankomt.

Wat je stelt klopt..ze willen praktisch dezelfde boten als wij. Maar geen Canadese official heeft ooit gesproken over samenwerking. Bizar.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

ARM-WAP

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/08/2023 | 13:58 uurIn Canada wordt gesproken over 12 boten... (met vergelijkbare eisen als die NL stelt, als men hier voor de Saab Damen boot kiest, dan biedt dat voor hun een boot 'van de plank'.
Mmhhhh, zou mooi (kunnen) zijn.
Maar de Canadezen en hun defensieaankopen... da's niet je dat.
Met allerlei programma's nemen ze rare/nare beslissingen die leiden tot meerkost/annulatie/materieel dat nog langer dienst moet doen.
Nu... ik gun SAAB/Damen wel zo'n vette contracten... zou een zeer mooi serie zijn.
En, wie weet, komen er nog een paar klanten bij.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 30/08/2023 | 16:42 uurJa geweldig!

NLD 4/6 boten
AUS 4/6/8 boten
CAN 4/6/8 boten

Dat zou samen de kans geven op 12 tot maximaal 22 boten uit 1 klasse, dat is een stevige serie. En op dat moment verwacht ik ook wel een of twee extra aanhakende partners.

In Canada wordt gesproken over 12 boten... (met vergelijkbare eisen als die NL stelt, als men hier voor de Saab Damen boot kiest, dan biedt dat voor hun een boot 'van de plank'.

Enforcer

Citaat van: Harald op 29/08/2023 | 16:43 uurhttps://gentleseas.blogspot.com/2023/08/4-new-ssks-better-than-5-collins-lotes.html

Interessante gedachte voor de onderzeeboot vervanging in Australie, in plaats van de 5/6 stuks bestaande Collins klasse boten een upgrade/MLU/LOTE te geven waardoor ze ca. nog 10 jaar mee kunnen, 4 nieuwe onderzeeboten bestellen gelijk aan de keuze welke NL gaat maken. Dus Australie koopt dan eenzelfde onderzeeboot als NL. Dit zou dan voor zowel Australie als Nederland een win-win situatie zijn en ook een win voor de betreffende werf welke de order krijgt, die kan dan 8  ipv 4 boten bouwen. 

Het budget voor de LOTE van de Collins klasse is 10 miljard AusDollar (6 miljard Euro) 

Onze 1e Walrus is gepland om vervangen te worden ca. 2032, met elk jaar een levering van een onderzeeboot, zou betekenen als Austalische levering na die van NL zou zijn, dat Australie begin 2040 4 stuks interim onderzeeboten tot de levering van de ARKUS nucl. onderzeeboten.

Kostentechnisch, maar ook in combinatie met de lengte van de gebruikstijd zou de aanschaf van nieuwe onderzeeboten, effectiever zijn.
LOTE kosten zijn gelijk aan aankoop nieuwe boten € 1,5 miljard per stuk voor 4 onderzeeboten.
instandhouding/gebruikstijd na LOTE => ca. 10 jaar. Nieuwe boten => ca. 30 jaar. 

LOTE = Life of Type Extension
COLLINS LIFE OF TYPE EXTENSION
https://www.asc.com.au/what-we-do/collins-life-of-type-extension-lote/


Dan ga ik er wel van uit dat de Franse bak wordt uitgesloten.

Kevon

Citaat van: Thomasen op 28/07/2023 | 12:28 uurEn doen ze dat uit de goedheid van hun hart of omdat we dat destijds bedongen hebben in de contracten?

Dit is omdat wij als originele leverancier omschreven staan in de NSN database.
Wie in angst leeft, zal in angst sterven

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 30/08/2023 | 15:59 uurStel je eens voor als de Canadezen eens normaal gaan doen en ook aansluiten voor 4 tot 8 stuks.

Maargoed, Canada is..tja Canada.


Ja geweldig!

NLD 4/6 boten
AUS 4/6/8 boten
CAN 4/6/8 boten

Dat zou samen de kans geven op 12 tot maximaal 22 boten uit 1 klasse, dat is een stevige serie. En op dat moment verwacht ik ook wel een of twee extra aanhakende partners.