Defensieforum.nl

Archief => Archief onrust in de wereld => Topic gestart door: Cobra4 op 26/10/2008 | 20:39 uur

Titel: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Cobra4 op 26/10/2008 | 20:39 uur
Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
AP
gepubliceerd op 26 oktober 2008 20:20, bijgewerkt op 20:23

KIBUMBA - Rebellen hebben zondag in het oosten van Congo een legerbasis en het kantoor van een nationaal park veroverd. Aan de veroveringen ging een zware strijd vooraf, die duizenden burgers op de vlucht joeg.

Een onbekend aantal rebellen, soldaten en burgers is om het leven gekomen bij het geweld, dat zich afspeelde in de provincie Noord-Kivu. Het Congolese leger heeft versterkingen naar het gebied gestuurd om een tegenaanval te kunnen inzetten.

Drie tieners kwamen om het leven toen een tank bij Kibumba op een groep vluchtende burgers inreed. Indiase VN-vredessoldaten die het incident wilden onderzoeken werden door een boze menigte met stenen bekogeld en zagen zich daardoor gedwongen terug te keren naar hun kamp.

Het gebeurt vaker dat burgers zich tegen vredessoldaten keren. Ze verwijten de VN'ers niet te doen waarvoor ze gekomen zijn, namelijk de bevolking beschermen.

Woensdag kreeg een ondercommandant van de Indiase troepen nog een steen in zijn gezicht, waardoor zijn neus werd verbrijzeld. Hij is twee keer geopereerd en zal volgens VN-woordvoerster Sylvie van den Wildenberg voor altijd mismaakt blijven.

De VN riepen de strijdende partijen zondag tevergeefs op de strijd te onderbreken om burgers de kans te geven te ontkomen, zei Van den Wildenberg. De rebellen staan onder leiding van Laurent Nkunda, die eind augustus een offensief begon, naar zijn zeggen omdat het leger zich niet aan een in januari gesloten bestand hield.

De zondag veroverde legerbasis, in Rumangabo, viel de afgelopen twee maanden al eerder in handen van de rebellen. Ook het kantoor van het natuurpark staat in Rumangabo.

De rebellen, die de Tutsi-minderheid in het gebied zeggen te beschermen, houden sinds bijna een jaar delen van het nationaal park Virunga bezet, maar vielen het kantoor niet eerder aan. Meer dan vijftig boswachters zijn volgens de directeur van het park het bos in gevlucht en proberen lopend Kibumba te bereiken. In het park leven tweehonderd van de zevenhonderd berggorilla's die de wereld nog telt.

De afgelopen twee maanden zijn meer dan tweehonderdduizend inwoners van Noord-Kivu voor het geweld op de vlucht geslagen. Sinds begin 2007 waren door het steeds weer oplaaiende geweld in Oost-Congo al zeker 1,2 miljoen burgers verjaagd.

Het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) meldde vrijdag dat veel vluchtelingen ondervoed zijn en dat sommigen sterven van de honger. Het WFP vroeg donoren om 35 miljoen euro voor hulp aan de vluchtelingen.

bron: www.volkskrant.nl
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Cobra4 op 28/10/2008 | 16:44 uur
Leger Congo wil stad verlaten
KINSHASA -  Het leger van de Democratische Republiek Congo bereidt de terugtocht voor uit Rutshuru, de stad die wordt aangevallen door een rebellenbeweging van de opstandige Tutsi-generaal Laurent Nkunda. "De situatie is zeer ernstig", zei kolonel Delphin Kahimbi, de hoogste verantwoordelijke voor het leger in het gebied. "Het zal niet lang duren voordat we hier wegmoeten."

De rebellen begonnen drie dagen geleden een offensief in Noord-Kivu, nabij de grens met Rwanda. Rutshuru is een strategisch belangrijke plaats op de weg naar de 100 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad van de regio, Goma.

Bron: www.telegraaf.nl
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 28/10/2008 | 19:07 uur
Totale paniek door gevechten in Congo

GOMA/KINSHASA - Tutsi-rebellen in het oosten van de Democratische Republiek Congo rukken op naar de stad Rutshuru. Er werd dinsdag gevochten op luttele kilometers van de stad.
Volgens hulpverleners is 'totale paniek' uitgebroken onder de burgerbevolking. De VN houden rekening met tienduizenden nieuwe vluchtelingen. 

CNDP
Het regeringsleger van Congo bereidt de terugtocht voor uit de stad, op de vlucht voor de zwaar gewapende rebellenbeweging CNDP van de opstandige Tutsi-generaal Laurent Nkunda.
"De situatie is zeer ernstig", zei kolonel Delphin Kahimbi, de hoogste verantwoordelijke voor het leger in het gebied. "Het zal niet lang duren voordat we hier weg moeten. Het leger garandeert de veiligheid niet meer", aldus Kahimbi.
Een poging om zo'n vijftig buitenlandse hulpverleners uit Rutshuru te evacueren, is dinsdag mislukt.

Vredesmacht
Monuc, de VN-vredesmacht in Congo, probeerde dinsdag het offensief van Nkunda een halt toe te roepen door de rebellen vanuit helikopters te beschieten. De rebellen begonnen drie dagen geleden een offensief in de provincie Noord-Kivu, nabij de grens met Rwanda.
Rutshuru is een strategisch belangrijke plaats op de weg naar de 100 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad van de provincie, Goma.

Vrede
Het is officieel vrede in Congo, sinds in 2003 een einde kwam aan een jarenlange oorlog die aan meer dan vijf miljoen mensen het leven heeft gekost. In het oosten van het enorme land bleef het echter onrustig.
Nkunda's CNDP (Nationaal Congres voor de Verdediging van het Volk) verwijt het regeringsleger dat het heult met de Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR).

Hutu
Die militie, die in het grensgebied in het oosten van Congo actief is, bestaat uit Hutu-strijders die betrokken waren bij de genocide in Rwanda in 1994. Toen werden honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's in stukken gehakt of anderszins vermoord door radicale Hutu's.
Door een burgeroorlog die tegelijkertijd met de volkenmoord plaatsvond, kwam de Tutsi-minderheid in Rwanda aan de macht.
Genocideplegers en bange Hutu-burgers weken uit naar het buurland Congo. Gewapende Hutu's vallen volgens Nkunda Congolese Tutsi's lastig. Hij zegt dat hij die moet beschermen en daarom zijn militie niet kan ontwapenen, zoals in het vredesakkoord van 2003 is afgesproken.

Vluchtelingen
Volgens de VN zijn de afgelopen twee jaar door de gevechten in Noord-Kivu al bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Artsen zonder Grenzen blijft vooralsnog actief in de Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu.
Dat heeft een woordvoerder van AzG in Nederland dinsdag laten weten. AzG heeft honderden lokale en tientallen internationale medewerkers in het door geweld geteisterde gebied. Onder hen zijn vier Nederlanders.

(c) ANP Uitgegeven: 28 oktober 2008 18:46
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 31/10/2008 | 17:31 uur
Frankrijk wil humanitaire EU-missie naar Congo

PARIJS - 
EU-voorzitter Frankrijk wil een 'humanitaire en technische missie' sturen naar Congo, die daar de VN-missie Monuc moet gaan ondersteunen. Ambassadeurs van de EU-landen praten vrijdag over het voorstel.

Kouchner wilde eerder 1500 militairen sturen, België wil een militaire EU-macht van tussen tweeduizend en drieduizend militairen. Maar voor een vechtmissie is weinig animo bij andere EU-regeringen. Vooral Duitsland ziet er niets in.

Die landen willen geen militaire bemoeienis met het conflict in Congo, maar zoeken een diplomatieke oplossing. De nadruk moet liggen op humanitaire hulp aan de inmiddels 250.000 mensen die op de vlucht zijn geslagen in het oosten van Congo waar rebellen onder leiding van Laurent Nkunda oprukken naar de stad Goma.

ANP | Gepubliceerd op 30 oktober 2008,  18:01
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 31/10/2008 | 17:38 uur
Weinig enthousiasme voor EU-missie burgeroorlog Congo

Binnen de Europese Unie is weinig enthousiasme voor het plan van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner om Europese militairen naar Congo te sturen.
Dat hebben bronnen binnen de EU donderdag gemeld.

Hulpeloze vredesmacht
Kouchner stelde woensdag voor binnen tien dagen een Europese troepenmacht van 1500 militairen naar Congo te sturen om de hulpeloze VN-vredesmacht Monuc te ondersteunen.
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wil een EU-macht van tussen de 2000 en 3000 militairen.
EU-buitenlandcoördinator Javier Solano zei niet naar militaire maar naar diplomatieke oplossingen te zoeken voor het zogenaamde Kivu-conflict. Bovendien zou de VN niet om versterking hebben gevraagd.

Losgeslagen
Er zijn 17.000 VN-soldaten in Congo, Monuc is daarmee de grootste vredesmissie ter wereld. Toch slagen de vredestroepen er niet in de Congolese burgers te beschermen tegen geweld van de rebellen en losgeslagen regeringssoldaten.
Begin deze week begon het rebellenleger van muitende generaal Laurent Nkunda een geweldsoffensief in de Congolese provincie Noord-Kivu, bij de grens met Rwanda.
Soldaten van het regeringsleger konden de meedogenloze rebellen niet afstoppen. Bij de stad Goma aangekomen brak totale paniek uit onder de bevolking, waarna Nkunda een staakt-het-vuren afkondigde.

Elsevier, donderdag 30 oktober 2008 13:46
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Ton de Zwart op 01/11/2008 | 01:05 uur
Die MINBUZA der Belgen heeft gelijk. Er is daar een gepaste militaire oplossing benodigd. Politieke oplossing zijn daar niet mogelijk.  Er is al genoeg gepraat en er moet stevig opgetreden worden tegen iedereen die zich schuldig maakt of heeft gemaakt aan terreur tegen de burgerbevolking. Maar nog harder nodig is het een eventuele militaire missie een stevig mandaad mee te geven, want zoete broodjes bakken is er daar niet bij.
Ook is hiermee weer eens aangetoond, dat de VN en vooral de veiligheidsraad en volstrekt onmachtig en daarmee nutteloze instantie is.   Aanpakken die zaak, en stuur een man als Sir Patrick er heen met voldoende troepen, bewapening, materieel en duidelijk orders.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 01/11/2008 | 01:16 uur
De VN en Veiligheidsraad zijn zo sterk en machtig als de lidstaten, en met name de permanente, haar maken of toestaan te zijn. Het is te gemakkelijk dat te vergeten en de schuld op de organisatie te schuiven. Wat een beproefde methode is om de eigen verantwoordelijkheid af te schuiven of die van andere landen niet te hoeven noemen, ook onder landen (zie o.a. Srebrenica).

En ik wens geen enkele Nederlandse militair of andere Europese militair toe te sneuvelen in Congo. De mensen daar moeten het zelf oplossen. En dat kunnen wij heel duidelijk beïnvloeden en sturen. Die wapens die worden gebruikt komen immers ook ergens vandaan, alsmede de munitie. Ook het verstrekken van informatie, verkregen met satelliet of UAV, kunnen de gang van zaken beïnvloeden. Uitgebreide hulpverlening acht ik verder onwenselijk. Daarmee haal je de verantwoordelijkheid weg bij diegene die hem daar horen te dragen. En continueer je een zinloos en uitzichtloos beleid en dus situatie.

Wat ik wel al jaren graag zou zien, maar nogal gevoelig, is het corrigeren van grenzen en toestaan van het opdelen van landen. In Afrika en soms ook elders. Maar daar zal een zware commissie of het internationaal gerechtshof zich over moeten gaan buigen. Teveel conflicten worden veroorzaakt door indertijd willekeurig getrokken grenzen, dwars door stammen en etnische groepen heen. Dat blijft maar problemen geven...laten ze die eens oplossen door die grenzen te corrigeren. 
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Ton de Zwart op 01/11/2008 | 03:56 uur
Citaat van: Elzenga op 01/11/2008 | 01:16 uur
En ik wens geen enkele Nederlandse militair of andere Europese militair toe te sneuvelen in Congo. De mensen daar moeten het zelf oplossen. En dat kunnen wij heel duidelijk beïnvloeden en sturen. 

Het is elke keer een tragedie als een militair sneuvelt, van welke nationaliteit dan ook. Maar dat mag geen reden zijn om dan maar geen actie te ondernemen. Stop dan maar helemaal met vredesmissies en interventies.  Risico loopt nu eenmaal elke militair, dat hoort bij het beroep.

Dat wij ook maar iets kunnen beïnvloeden en sturen in Afrika mag een schone wens zijn van je Elzenga, maar een beetje naïef is het wel. Ik dacht niet dat de diverse "krijgsheren"of hoe we die lokale potentaten ook mogen noemen, zich ook maar iets aantrekken van derden en zeker niet van Europeanen. Zij luisteren hooguit naar de taal van het contrageweld en dan alleen nog als dat massaal en heftig is, waardoor hun eigen hagje in gevaar komt.
Citaat
Die wapens die worden gebruikt komen immers ook ergens vandaan, alsmede de munitie.
Ja, van de Russen!!  Zoals altijd in die streken. Of gaat het hier om licentieproductie van AK 47's in Amerika, waar je wel weer op zult doelen?
Citaat
Uitgebreide hulpverlening acht ik verder onwenselijk. Daarmee haal je de verantwoordelijkheid weg bij diegene die hem daar horen te dragen.
Wil je die miljoen mensen die daar in bizarre kommer en kwel leven, als ze nog leven inmiddels, hulp onthouden?  Die stakkers? Dat moet toch tegen je mededogengevoel ingaan? En verantwoordelijkheid leggen bij wie? Bij diezelfde stakkers?  Of bij de krijgsheren? Houd toch op over verantwoordelijkheid. Er moet ingegrepen worden, en niet zeuren over verantwoordelijkheid.

Wat mij betreft heeft Sarkozy en ook de Gucht  gelijk, en dienen we hen te steunen.  Ik pleit er voor om de zinloze Afghanistanmissie te beëindigen en ons op zaken te richten zoals nu in Afrika waar hulp echt nodig is....
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 01/11/2008 | 16:57 uur
UK troops 'may be sent to Congo'

Foreign Office minister Lord Malloch-Brown has warned British troops may be sent to the Democratic Republic of Congo.
He told the the BBC that it could be an option if diplomacy could not resolve fighting between the country's government and rebel forces.
Foreign Secretary David Miliband and French counterpart Bernard Kouchner are in the country for crisis talks.
Mr Miliband said nothing was "ruled out in terms of European engagement".
He was speaking after he and Mr Kouchner met Congolese president Joseph Kabila in Kinshasa to discuss the fighting between the country's government and rebel forces.

Mr Miliband told the Reuters News agency: "Nothing has been ruled out in terms of European engagement, but at this stage the military force comes from the UN, the political process needs to come from the parties on the ground, and our role is to help that."
The news agency reported that Mr Koucher had told Mr Kabila that although the European Union is ready to send humanitarian aid for civilians caught up in the conflict, it had not yet decided whether it would send troops.
Prime Minister Gordon Brown said he was hopeful progress could be made through diplomacy.
It is thought more than 250,000 people have been displaced by the conflict.

'Contingency plans'
Earlier Lord Malloch-Brown, the UK Minister for Africa, had told the BBC's Today programme the UK and other European powers had to get involved if no solution was in sight.
He said that contingency plans were being drawn up for the deployment of an EU force to bolster United Nations peacekeepers.
He said: "We have certainly got to have it as an option which is developed and on the table if we need it.
"The first line of call on this should be the deployment of the UN's own troops from elsewhere in the country.
"But we have got to have plans. If everything else fails we cannot stand back and watch violence erupt.
"The idea of a European force is very much at the back of the line and a contingency that we hope that we will not need to be drawn on," he said.

A tense ceasefire is holding in the eastern city of Goma, from which thousands of people fled as rebels advanced on Wednesday.
But the UN refugee agency, the UNHCR, says it has credible reports that camps sheltering 50,000 displaced people in the eastern DR Congo have been destroyed.

'Negotiating table'
Rebel leader General Laurent Nkunda says he is fighting to protect his Tutsi community from attack by Rwandan Hutu rebels, some of whom are accused of taking part in the 1994 Rwandan genocide.
It has been alleged that the Rwandan government has given him some support, which it strongly denies.
The AFP agency claimed the pair's meeting with Mr Kabila lasted 90 minutes and they were then due to travel to Goma in the east of the country and then Kigali for discussions with Rwandan leader Paul Kagame.
The European Union has been trying to bring the two leaders together.
The prime minister said he had asked Mr Miliband to go to the country and was hopeful the diplomatic efforts to ease the crisis will "make progress".
He said: "My worry is about the thousands of people who have been displaced at the moment by the violence which is taking place.
"That is why it is essential it ends immediately. There is only a political solution to this by discussion, not by military means."
He said he would continue to monitor the situation but felt it was essential for the country leaders to "return to the negotiating table".
A Foreign Office spokesman said Mr Miliband and Mr Kouchner were not going to set "unrealistic ambitions" for the visit but their trip indicated how concerned the UK and the France was about the situation.

The Department for International Development is sending a further £5 million in aid to provide food, water and shelter for refugees from the violence. The UK already provides £42m to DR Congo each year.
Oxfam has removed its international staff from Goma as a "precautionary measure" and Save the Children began the evacuation of its staff in the North Kivu province because their lives were threatened, it said.
Aid agencies say the situation in and around Goma remained highly volatile with access to those in need extremely difficult.

Story from BBC NEWS: Published: 2008/11/01 14:03:03 GMT

Dit bericht is inmiddels achterhaald; zie:
http://www.defensieforum.nl/Forum/hevige_gevechten_oostcongo_burgers_vluchten-t15108.0.html;msg141573#msg141573
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Tanker op 01/11/2008 | 20:02 uur
Een levensgrote humanitaire ramp dreigt, en we kijken gewoon de andere kant op (zoals gewoonlijk als het Afrika betreft, volgens mij wilt geen enkel westers land daar zijn vingers meer aan branden..).

Rwanda nu alweer vergeten ?


:-\
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 01/11/2008 | 20:49 uur
Coltanhandel stimuleert conflict in Congo

KINSHASA - 
De wereldwijde vraag naar zeldzame delfstoffen zoals het metaal coltan, dat cruciaal is voor de fabricage van onder meer chips in mobiele telefoons, stimuleren het conflict in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat heeft de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness zaterdag gezegd.
Een derde van de wereldwijde coltanreserves bevinden zich in Congo. Ook zit in Congo veel goud en een soort tinerts in de grond. De rebellen en het regeringsleger verdienen al jaren aan de illegale handel in de zeldzame grondstoffen, wat onbestraft blijft. De organisatie roept fabrikanten wereldwijd op geen grondstoffen en mineralen meer van de rebellen en het leger te kopen.

ANP | Gepubliceerd op 01 november 2008, 19:08
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 02/11/2008 | 00:30 uur
Citaat van: Ton de Zwart op 01/11/2008 | 03:56 uur
Het is elke keer een tragedie als een militair sneuvelt, van welke nationaliteit dan ook. Maar dat mag geen reden zijn om dan maar geen actie te ondernemen. Stop dan maar helemaal met vredesmissies en interventies.  Risico loopt nu eenmaal elke militair, dat hoort bij het beroep.
Ben ik met je eens. Het hoort bij het vak. Maar ik vind veel politici te ambitieus en overijverig in het sturen van militairen naar gebieden en conflicten die mijns inziens slechts met een veel meer structurele aanpak op te lossen zijn en die ik de dood of verwonding van Westerse militairen niet waard vind. Dat is een persoonlijk oordeel, ik hoop dat ik dat steeds duidelijk maak.
CitaatDat wij ook maar iets kunnen beïnvloeden en sturen in Afrika mag een schone wens zijn van je Elzenga, maar een beetje naïef is het wel. Ik dacht niet dat de diverse "krijgsheren"of hoe we die lokale potentaten ook mogen noemen, zich ook maar iets aantrekken van derden en zeker niet van Europeanen. Zij luisteren hooguit naar de taal van het contrageweld en dan alleen nog als dat massaal en heftig is, waardoor hun eigen hagje in gevaar komt.
Ik denk dat er meer beïnvloed en gestuurd wordt achter de schermen dan jij en ik denken. Alleen hebben die actoren verschillende agenda's en dus zie je geen eenduidig beleid. Dat deze krijgsheer opeens in staat is een heel gebied te veroveren gebeurd ook echt niet zomaar. Daar zitten andere actoren achter...men vermoed militaire en financiële hulp uit Rwanda. Waardoor de krijgsheer o.a. zijn militie goed kan betalen, waardoor die wel willen vechten..in tegenstelling tot het Congolese leger.
CitaatJa, van de Russen!!  Zoals altijd in die streken. Of gaat het hier om licentieproductie van AK 47's in Amerika, waar je wel weer op zult doelen?
nee, je vooroordeel over mij kan ik helaas niet bevestigen. Ik doelde op wapens uit Frankrijk, die zich al decennia sterk bemoeid met de regio.... en met name China. Die tegenwoordig erg actief is in de regio met het verstrekken van wapens en financiële middelen. Om zo greep te krijgen op de grondstoffen die zij hard nodig heeft voor haar snel groeiende economie.
CitaatWil je die miljoen mensen die daar in bizarre kommer en kwel leven, als ze nog leven inmiddels, hulp onthouden?  Die stakkers? Dat moet toch tegen je mededogengevoel ingaan? En verantwoordelijkheid leggen bij wie? Bij diezelfde stakkers?  Of bij de krijgsheren? Houd toch op over verantwoordelijkheid. Er moet ingegrepen worden, en niet zeuren over verantwoordelijkheid.

Wat mij betreft heeft Sarkozy en ook de Gucht  gelijk, en dienen we hen te steunen.  Ik pleit er voor om de zinloze Afghanistanmissie te beëindigen en ons op zaken te richten zoals nu in Afrika waar hulp echt nodig is....
Ja, die stakkers...die dan weer even opbloeien met wat zakken bloem en graan from Europe om een paar maanden later of een jaar later, als de media-hausse hier in het Westen weer over is gewaaid weer net zo'n honger hebben en massaal sterven als daarvoor. Waar ik op doel is dat ook krijgsheren daar hun verantwoordelijkheid hebben richting de bevolking. En die maak je het wel heel erg makkelijk als zij die kunnen afschuiven op de wel heel erg grettige hulpverleningsbranche...Ik raad je aan eens een boek van Linda Polman te lezen over deze noodhulpindustrie...Vrij schokkend moet ik je zeggen. En je weet hopelijk wel dat de meeste vluchtelingen nu, degene zijn die indertijd in Rwanda honderduizenden mensen met kapmessen e.d. vermoorden?! En naar Congo zijn gevlucht toen zij door de Tutsi-rebellen werden verdreven...
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Cobra4 op 02/11/2008 | 11:00 uur
50.000 Congolezen op de vlucht voor rebellen Uganda

KINSHASA -  Zo'n 50.000 inwoners van Dungu in het noorden van de Democratische Republiek Congo zijn zaterdag op de vlucht geslagen. De stad was in de nacht aangevallen door Ugandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA).
Dit hebben de VN en hulporganisaties laten weten. Bij de aanval op de stad vlakbij de grens met Sudan zijn zeker negen doden gevallen. Er is tot in de middag gevochten tussen het LRA en het Congolese regeringsleger.

Nu het Ugandese regeringsleger het noorden van Uganda weer beter onder controle heeft, is het LRA uitgeweken naar buurlanden. De rebellen onder leiding van Joseph Kony moorden, verkrachten, ontvoeren en plunderen in Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Sudan.

Een medewerker van de bisschop van Dungu, de katholieke priester Beno(x8c)t Kinalegu, was vorige maand in Nederland. Hij zei tegen het ANP dat in de geteisterde regio rond Dungu geen internationale pers aanwezig is om over het LRA-geweld te berichten. De noodlijdende bevolking krijgt geen internationale humanitaire hulp.

Kinalegu heeft van ontvoerde schoolkinderen die bij het LRA zijn weggelopen, verhalen gehoord over "ongelofelijke taferelen". Zo worden gevangen Congolezen op een beestachtige manier afgemaakt door het LRA, met bijlen en kapmessen. "Er zijn zelfs twee moeders zo geëxecuteerd terwijl zij hun baby's op hun rug droegen."

Het LRA houdt al twintig jaar huis in het noorden van Uganda. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vaardigde in 2005 de allereerste arrestatiebevelen van het nieuwe internationale hof uit tegen Kony en enkele van zijn kompanen.

De LRA-aanval op Dungu staat los van het conflict in het verder zuiderlijk gelegen Noord-Kivu, waar Tutsi-rebellen strijden tegen het Congolese regeringsleger.

bron: www.telegraaf.nl
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 02/11/2008 | 14:51 uur
UK troops 'will not go to Congo'

Foreign Secretary David Miliband has said British troops will not be sent to the Democratic Republic of Congo.
Mr Miliband said there are 17,000 UN troops in the country and UK soldiers would not join them "at the moment".
He was speaking from the African country where he and his French counterpart Bernard Kouchner are attending crisis talks.
Earlier, Foreign Office minister Lord Malloch-Brown told the BBC that sending British troops there may be an option.
Lord Malloch-Brown had warned British soldiers could be sent if diplomacy could not resolve fighting between the country's government and rebel forces.
But Mr Miliband said: "We're not at the moment looking at sending British troops to join the UN force.
"What we do need to do is make sure these [UN] troops are properly deployed in the regions that are under the greatest stress so that the humanitarian aid can get in.
"But we also know that while humanitarian aid depends on security... security depends on a proper political process."
Please turn on JavaScript. Media requires JavaScript to play.
Earlier Lord Malloch-Brown, the UK Minister for Africa, had told the BBC's Today programme the UK and other European powers had to get involved if no solution was in sight.
He said that contingency plans were being drawn up for the deployment of an EU force to bolster United Nations peacekeepers.
He said: "We have certainly got to have it as an option which is developed and on the table if we need it.
"The first line of call on this should be the deployment of the UN's own troops from elsewhere in the country.
"But we have got to have plans. If everything else fails we cannot stand back and watch violence erupt.
A tense ceasefire is holding in the eastern city of Goma, from which thousands of people fled as rebels advanced on Wednesday. HAVE YOUR SAY Shame on all world politicians for allowing this to carry on for so long. Every human being should not live in fear. John Lee Sullivan, Aylesbury


But the UN refugee agency, the UNHCR, says it has credible reports that camps sheltering 50,000 displaced people in the eastern DR Congo have been destroyed.
Rebel leader General Laurent Nkunda says he is fighting to protect his Tutsi community from attack by Rwandan Hutu rebels, some of whom are accused of taking part in the 1994 Rwandan genocide.
It has been alleged that the Rwandan government has given him some support, which it strongly denies.
Mr Miliband and Mr Kouchner have arrived in Goma in the east of the country and will then travel onwards to Kigali for discussions with Rwandan leader Paul Kagame.
The European Union has been trying to bring the two leaders together.
The prime minister said he had asked Mr Miliband to go to the country and was hopeful the diplomatic efforts to ease the crisis will "make progress".
He said: "My worry is about the thousands of people who have been displaced at the moment by the violence which is taking place.
"That is why it is essential it ends immediately. There is only a political solution to this by discussion, not by military means."
He said he would continue to monitor the situation but felt it was essential for the country leaders to "return to the negotiating table".
Alpha Sankoh from ActionAid said the presence of Mr Miliband in the country was welcome.
He said: "The foreign secretary must also use his influence to ensure UN peacekeeping forces protect civilians, especially women and children, and guarantee safe passage for humanitarian workers."
Oxfam has removed its international staff from Goma as a "precautionary measure" and Save the Children had evacuated most of its North Kivu province because their lives were threatened.
However it said a small team, including health and nutrition experts, was back in the city and making an emergency assessment of the needs of the displaced there.
Aid agencies say the situation in and around Goma remained highly volatile with access to those in need extremely difficult.

Story from BBC NEWS: Published: 2008/11/01 17:05:41 GMT

Dit bericht is een correctie op:
http://www.defensieforum.nl/Forum/hevige_gevechten_oostcongo_burgers_vluchten-t15108.0.html;msg141525#msg141525
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 04/11/2008 | 14:59 uur
Rebellenleider Congo dreigt met uitbreiden oorlog

KIROLIRWE - 
De Congolese rebellenleider Laurent Nkunda heeft gedreigd dat hij zijn oorlog tot aan de hoofdstad Kinshasa kan uitbreiden als de regering weigert met hem te onderhandelen. Nkunda uitte zijn dreigement in zijn basis in de provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo (RDC).
Nkunda liet weten dat zijn rebellenbeweging bereid is om voor vrijheid te vechten. Hij zei eerder dat hij in het oosten van Congo was opgerukt om Tutsi's te beschermen tegen gevluchte Hutu-milities, die in 1994 in het aangrenzende Rwanda genocide pleegden. Na vier dagen van geweld kondigde hij vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren af. Berichten over gewelddadigheden in Noord-Kivu blijven echter aanhouden. De overheid voelt niets voor speciaal overleg met Nkunda en zijn aanhangers.

ANP | Gepubliceerd op 04 november 2008, 14:06
Titel: Hulporganisaties willen EU-militairen naar Congo
Bericht door: Lex op 06/11/2008 | 17:33 uur
BRUSSEL - De internationale hulporganisatie Oxfam en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch pleiten voor het sturen van Europese militairen naar Congo. Ze moeten daar de burgerbevolking beschermen tegen het geweld en zorgen dat de humanitaire hulp op gang kan komen.
Oxfam en Human Rights Watch deden hun oproep donderdag in Brussel, vooruitlopend op overleg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken komende maandag. EU-voorzitter Frankrijk pleitte al eerder voor een EU-missie en België wil een missie van tussen de twee- en drieduizend militairen. Maar weinig andere EU-landen voelen ervoor.
Oxfam en Human Rights Watch zijn van mening dat er zeker geen Franse militairen naar het noordoosten van Congo moeten, omdat dat buurland Rwanda zeer kwaad zal maken. Rwanda beschuldigt Frankrijk ervan een aandeel te hebben gehad in de voorbereiding en uitvoering van de genocide in Rwanda in 1994. Daarbij werden volgens de Verenigde Naties door Hutu-milities 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord.
Namens de Verenigde Naties opereert nu de missie Monuc met 17.000 militairen in Congo in een gebied dat zo groot is als West-Europa. Bovendien zou de troepenmacht momenteel maar voor 70 procent gevuld zijn. Het aantal blauwhelmen is duidelijk te weinig om het geweld te stoppen of om toe te zien op een staakt-het-vuren, zoals dat ook de afgelopen dagen herhaaldelijk werd geschonden door het rebellenleger van Laurent Nkunda en een regeringsgezinde Hutu-militie. "Ze doen niets, ze komen hun auto nog niet uit", zei een cynische Oxfam-woordvoerder.
Volgens Oxfam is de humanitaire nood hoog. Er zijn zeker 250.000 mensen op de vlucht en er worden elke maand 1100 vrouwen verkracht in het noordoosten van het land. Human Rights Watch vindt dat de EU en de VN er voor moeten zorgen dat de oorlogsmisdadigers worden berecht. Een van Nkunda's officieren wordt overigens al langer gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Telegraaf, do 06 nov 2008, 16:38
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 06/11/2008 | 20:35 uur
Verhagen sluit inzet EU-troepen in Congo niet uit

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) sluit de inzet van de snelle interventiemacht van de Europese unie ter ondersteuning van de VN-missie Monuc in de Democratische Republiek Congo niet uit. Maar de landen die nu troepen aan de zogenoemde EU-Battle Groups leveren, moeten zelf bepalen of ze daar militairen heen willen sturen, zei hij donderdag na een debat in de Tweede Kamer.
Het is volgens Verhagen nog niet duidelijk wat nodig is om de VN-missie te versterken. Misschien gaat het wel om transport en zijn er geen infanteristen of genie nodig, opperde hij. Nederland zet bovendien in eerste instantie in op een politieke oplossing.
De kwestie komt maandag in Brussel aan de orde. Later die week buigt de VN-Veiligheidsraad zich over de zaak. Nederland neemt momenteel niet deel aan de EU-Battle Groups. Op dit moment levert het Verenigd Koninkrijk een EU-Battle Group. De andere staat onder Duitse leiding en daar doen Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg aan mee.
Mocht er echter een verzoek van de VN-Veiligheidsraad om middelen of mensen komen, dan zal Nederland welwillend kijken naar haar mogelijkheden, zei de minister.
Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) neemt vrijdag deel aan de conferentie over de crisis in Congo.

Telegraaf, do 06 nov 2008, 19:54
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 06/11/2008 | 20:40 uur
Citaat van: Telegraaf op 06/11/2008 | 20:35 uur
Mocht er echter een verzoek van de VN-Veiligheidsraad om middelen of mensen komen, dan zal Nederland welwillend kijken naar haar mogelijkheden, zei de minister.
Dus geen afwijzend antwoord op de voorhand.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 06/11/2008 | 21:40 uur
Je zou ook kunnen denken aan het sturen van gevechtsvliegtuigen of helikopters om de VN-militairen bij de verdediging te ondersteunen.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 06/11/2008 | 22:14 uur
Citaat van: Elzenga op 06/11/2008 | 21:40 uur
Je zou ook kunnen denken aan het sturen van gevechtsvliegtuigen of helikopters om de VN-militairen bij de verdediging te ondersteunen.
Als je denkt aan een bijdrage van NL, dan zal dat zeer moeilijk zijn, omdat het vereiste (schaarse) ondersteunende personeel niet beschikbaar is.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 06/11/2008 | 22:47 uur
Citaat van: lex op 06/11/2008 | 22:14 uur
Als je denkt aan een bijdrage van NL, dan zal dat zeer moeilijk zijn, omdat het vereiste (schaarse) ondersteunende personeel niet beschikbaar is.
i know...nee ik vind zelf dat Nederland geen bijdrage moet leveren. We doen al meer dan genoeg. Eerst maar eens afmaken waar we nu mee bezig zijn. Maar ik vrees het ergste, gezien de overambitieuze Ministers...
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 07/11/2008 | 01:30 uur
En ik stel, niet voor het eerst, dat we juist wel in Afrika op safari moeten gaan. Er wordt daar gemoord, geplunderd en verkracht bij het leven. We kunnen ons daar veel nuttiger maken dan in die zandput Afghanistan. Je schaamt je toch dood als je leest dat minister Verhagen denkt aan transportcapaciteit (die we ook al te weinig hebben) en dat hij een politieke oplossing prioriteit 1 vindt. Hou dan helemaal je grote mond dicht. Ik kan me werkelijk pissig maken als ik me voor de zoveelste keer realiseer dat we mensenlevens opofferen en wagonladingen geld kwijt zijn voor zogenaamde wederopbouw (duhuh....) in Afghanistan, daar de bevolking op een paar vierkante kilometer na tegen ons hebben en dat we in Afrika, waar we een hoop ellende kunnen voorkomen door daadwerkelijke militaire power in te zetten, de schandalige "activiteiten" tegen de medemens die volgens mij op vele malen grotere schaal plaatsvinden dan in Afghanistan, indirect toleren door onze ogen ervoor te sluiten en de prioriteiten anders te leggen dan ze wat mij betreft zouden moeten liggen. Bah!
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Arjen_d op 07/11/2008 | 01:45 uur
Rob ben het niet vaak met je eens maar in deze heb je in alle zinnen gelijk!
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 07/11/2008 | 11:05 uur
Vind ik ook, dat stelletje drugsverslaafde rebellen met een aan het hoofd iemand die in 6 jaar is opgeklommen tot generaal zonder ook maar enige krijgsschool te hebben bezocht moeten we toch met een brigade ondersteund met apaches en F-16 zo kunnen verslaan.
Pantserinfantarie dat moet erheen, met YPR"S,,,,,....Het best is een brigade samen met de Franse en Engelsen.
Titel: 'VN-militairen doen niets tegen moorden Congo'
Bericht door: Ros op 07/11/2008 | 12:40 uur
NAIROBI - Militairen van de VN-vredesmissie Monuc hebben niets gedaan om het moorden door rebellen in de Democratische Republiek Congo (RDC) te stoppen. Dat heeft een woordvoerder van de Congolese president Laurent Kabila vrijdag gezegd.

De woordvoerder van Kabila uitte zijn beschuldiging aan het adres van de VN in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. 

De presidenten van Congo, Rwanda, Uganda en Burundi, vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hopen op de top in Nairobi een uitweg voor het geweld in Congo te vinden. De rebellenbeweging van Laurent Nkunda, die niet is uitgenodigd voor de top, verwacht niets van de besprekingen.

Koenders

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking is aanwezig op de bijeenkomst op uitnodiging van Kenia, dat een van de organisatoren van het regionaal topoverleg van de Afrikaanse Unie is.

www.nu.nl



Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 07/11/2008 | 14:38 uur
Geen militairen, wel noodhulp

DEN HAAG - Nederland heeft niet veel mogelijkheden om militaire steun aan de Democratische Republiek Congo te geven, als daar volgende week om gevraagd wordt. Maar Nederland kan "welwillend" kijken naar een verzoek om meer humanitaire noodhulp.
Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Verhagen vindt wel dat de VN-vredesmacht moet worden versterkt in het oosten van het land, maar vraagt zich af of dat met meer militairen moet. "Er zitten al 17.000 blauwhelmen." De minister wacht daarom het oordeel van de VN af.
Verhagen benadrukte dat Nederland in eerste instantie hoopt dat er een politieke oplossing gevonden wordt voor de "vreselijke humanitaire situatie". Om die reden is minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag op de regionale top in Nairobi.
Nederland geeft al ongeveer 22 miljoen euro aan humanitaire hulp in het gebied.

Telegraaf, vr 07 nov 2008, 14:26
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 07/11/2008 | 14:59 uur
Met alleen humanitaire hulp kom je er ook niet, het probleem zit daar aan beide kanten het regeringsleger/regerings gezinde
milities en aan de andere kant de rebellen van Nkunda, moorden te pas en te onpas de lokale bevolking uit, het zijn ongedisiplineerde
troepen met geen enkel respect voor de bevolking.
Verhagen zal net als andere landen met een militaire oplossing moeten komen,...en zo moeilijk is dat niet hoor.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 07/11/2008 | 15:06 uur
Citaat van: Telegraaf op 07/11/2008 | 14:38 uur
Nederland heeft niet veel mogelijkheden om militaire steun aan de Democratische Republiek Congo te geven, als daar volgende week om gevraagd wordt.

Nee, aan deze "vreselijk humanitaire situatie" kun je niets doen door het gebrek aan mogelijkheden. Zeg dan eerder deze week helemaal niets i.p.v. (bescheiden) verwachtingen te scheppen. Daarbij, het is gewoon een kwestie van prioriteiten en geld. Voor beiden zijn m.i. simpele oplossingen.......... Je moet je schamen als Nederland als je zegt dat je naast een operatie in Afghanistan (die je overigens "gewoon" kunt beëindigen) geen mogelijkheden hebt elders wat te doen aan meer dan schrijnende toestanden.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Ros op 07/11/2008 | 15:57 uur
Citaat van: hudinie op 07/11/2008 | 14:59 uur
Verhagen zal net als andere landen met een militaire oplossing moeten komen,...en zo moeilijk is dat niet hoor.

Niet zo moeilijk........de dames en heren die net terug zijn uit Uruzgan kunnen toch wel even richting Congo en na afloop gelijk weer door de zandbak in ?.

Kom op........Nederland kan amper de verplichtingen naar de NAVO waarmaken als het om Afghanistan gaat. Troepen inzetten in de Congo is echt uitgesloten.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Sproit op 08/11/2008 | 20:18 uur
De enige reden voor de oorlog daar zijn de grondstoffen. En daarom wil de hele wereld er wel zitten, met zo'n 17.000 man is het niet?
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 09/11/2008 | 18:19 uur
Citaat van: hudinie op 07/11/2008 | 11:05 uur
Vind ik ook, dat stelletje drugsverslaafde rebellen met een aan het hoofd iemand die in 6 jaar is opgeklommen tot generaal zonder ook maar enige krijgsschool te hebben bezocht moeten we toch met een brigade ondersteund met apaches en F-16 zo kunnen verslaan.
Pantserinfantarie dat moet erheen, met YPR"S,,,,,....Het best is een brigade samen met de Franse en Engelsen.
misschien eens zinvol hier een anonieme enquête te houden onder actieve militairen met de vraag of ze daar heen willen voor een gevechtsmissie...
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 09/11/2008 | 18:24 uur
Citaat van: hudinie op 07/11/2008 | 14:59 uur
Met alleen humanitaire hulp kom je er ook niet, het probleem zit daar aan beide kanten het regeringsleger/regerings gezinde
milities en aan de andere kant de rebellen van Nkunda, moorden te pas en te onpas de lokale bevolking uit, het zijn ongedisiplineerde
troepen met geen enkel respect voor de bevolking.
Verhagen zal net als andere landen met een militaire oplossing moeten komen,...en zo moeilijk is dat niet hoor.
alleen een militaire ingreep is ook de oplossing niet als je niets doet aan de willekeurig getrokken grenzen daar die bevolkings/etnische groepen volledig willekeurig hebben verdeeld over landen...ook dat is een bron van conflict. Ik ben tegen militair ingrijpen door Westerse troepen. Een Afrikaanse vredesmacht die steden en vluchtelingenkampen bewaakt vind ik ok. Daarnaast dus onder VN-vlag en een speciale Congo-Commissie het werven van lokale mensen en die buiten Congo vormen en trainen tot een effectieve en betrouwbare militaire macht als ook civiel/rechtelijke organisatie. Die vervolgens het land, met nu meer rechtvaardige grenzen (en desnoods opgedeeld in een aantal kleinere landen) in stappen laten innemen en onder controle laten brengen. Kost wat meer tijd, maar zal vele malen effectiever zijn denk ik dan nu weer een impulsieve reactie en ingreep met vooral neo-koloniale trekjes.

Kernelement voor mij blijft dat de mensen daar zelf hun eigen problemen moeten oplossen en daar de offers voor brengen. Met hulp van hen die de kennis en financiële middelen hebben om dat mogelijk te maken.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 09/11/2008 | 18:25 uur
Citaat van: Elzenga op 09/11/2008 | 18:19 uur
misschien eens zinvol hier een anonieme enquête te houden onder actieve militairen met de vraag of ze daar heen willen voor een gevechtsmissie...

Ik heb het uberhaupt niet op die idioterie dat we als defensie ons bestaanrecht steeds meer ophangen aan `missies`. Van mij hoeven we dus helemaal nergens heen. Maar als we dan toch uitgezonden moeten worden, ga ik mezelf 100 keer liever nuttig maken in Congo, Darfur, etc. waar we uitmoorden en verkrachten kunnen (proberen te) stoppen dan in ´Afghanistan-missies´.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 09/11/2008 | 18:31 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 09/11/2008 | 18:25 uur
Ik heb het uberhaupt niet op die idioterie dat we als defensie ons bestaanrecht steeds meer ophangen aan `missies`. Van mij hoeven we dus helemaal nergens heen. Maar als we dan toch uitgezonden moeten worden, ga ik mezelf 100 keer liever nuttig maken in Congo, Darfur, etc. waar we uitmoorden en verkrachten kunnen (proberen te) stoppen dan in ´Afghanistan-missies´.
Dat ben ik in principe met je eens. Alleen de wijze van ingrijpen zie ik dus anders. Opvallend trouwens dat nu het in Congo ook gaat om kostbare grondstoffen de politici hier nu opeens wel massaal geluid geven en willen ingrijpen. Over ellendige conflicten en misère in gebieden waar niks te halen valt, neem Somalië, hoor je niks meer. Behalve dan die lastige piraten. 

ps. Ik ben dus ook minder bereid om de huidige vluchtelingen te hulp te komen omdat de meeste van hen wel de gevluchte daders en hun familie zijn die indertijd de genocide in Rwanda op hun geweten hebben.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 09/11/2008 | 18:43 uur
Citaat van: Elzenga op 09/11/2008 | 18:31 uur
Opvallend trouwens dat nu het in Congo ook gaat om kostbare grondstoffen de politici hier nu opeens wel massaal geluid geven en willen ingrijpen.
De woorden "nu" en "ook" in je posting horen er m.i. niet in. Het is reeds jaren zo dat de strijd aangewakkerd wordt door de vraag wie het bezit heeft over de grondstoffen, zoals Coltran. De illegale handel in deze grondstof is van wezenlijk belang en wordt onder invloed van het Westen alleen maar groter. In het Franse nieuws van gisteren was daar een interessant item over. Franse "experts" gaven aan dat er een wending kan komen in deze crisis, als men de vraag naar deze grondstof zou reguleren via officiële kanalen, en niet zoals nu via het illegale circuit. Maar dat zal niet gebeuren, omdat dan de prijzen omhoog schieten.
Citaat van: Elzenga op 09/11/2008 | 18:31 uur
Over ellendige conflicten en misère in gebieden waar niks te halen valt, neem Somalië, hoor je niks meer. Behalve dan die lastige piraten. 
Zelfs over de piraten horen we laatste week niets meer.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 09/11/2008 | 19:17 uur
Citaat van: lex op 09/11/2008 | 18:43 uur
De woorden "nu" en "ook" in je posting horen er m.i. niet in. Het is reeds jaren zo dat de strijd aangewakkerd wordt door de vraag wie het bezit heeft over de grondstoffen, zoals Coltran. De illegale handel in deze grondstof is van wezenlijk belang en wordt onder invloed van het Westen alleen maar groter. In het Franse nieuws van gisteren was daar een interessant item over. Franse "experts" gaven aan dat er een wending kan komen in deze crisis, als men de vraag naar deze grondstof zou reguleren via officiële kanalen, en niet zoals nu via het illegale circuit. Maar dat zal niet gebeuren, omdat dan de prijzen omhoog schieten.
ik versterkte de uitspraak hiermee wat om daarmee een stuk cynisme weer te geven dat ik voel betreffende deze situatie/dit conflict. Want het Westen heeft niks van zich laten horen tijdens de genocide in Rwanda, waar qua grondstoffen weinig te halen viel immers. En nu opeens roepen de politici in navolging van de Fransen moord en brand. Terwijl het nota bene qua vluchtelingen vooral gaat om de moordenaars en hun familie van toen. Ik kan me voorstellen dat de Rwandeze Regering en Tutsi's hier een hele smerige smaak van in hun mond krijgen en dit de verdenking versterkt dat o.a. de Fransen indertijd de Hutu's hebben gesteund of weinig in de weg hebben gelegd.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 09/11/2008 | 20:12 uur
Aan Darfur wordt anders door het westen ook weinig tot niets gedaan en ik heb begrepen dat er toch wel wat olie in de grond zit. Dus het gaat niet altijd om de grondstoffen...... ;)

En Lex, afgelopen week is er nog een Deens schip gekaapt (http://www.defensieforum.nl/Forum/deens_schip_gekaapt_bij_somaliee-t15198.0.html) in de Gof van Aden bij Somalië......
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 09/11/2008 | 20:48 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 09/11/2008 | 20:12 uur
En Lex, afgelopen week is er nog een Deens schip gekaapt (http://www.defensieforum.nl/Forum/deens_schip_gekaapt_bij_somaliee-t15198.0.html) in de Gof van Aden bij Somalië......
Dat klopt, maar hoeveel aandacht is er aan geschonken? In de diverse media was Novum zo ongeveer alleen.
Dit had waarschijnlijk ook te maken met de verkiezingen in de USA, waar de aandacht van de hele wereld op gericht was.
Citaat van: Kapitein Rob op 09/11/2008 | 20:12 uur
Aan Darfur wordt anders door het westen ook weinig tot niets gedaan en ik heb begrepen dat er toch wel wat olie in de grond zit.
Ik heb dat nagezocht op Wikepedia, maar heb niets gevonden over olie in Darfur.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 09/11/2008 | 21:02 uur
Citaat van: lex op 09/11/2008 | 20:48 uur
Ik heb dat nagezocht op Wikepedia, maar heb niets gevonden over olie in Darfur.

Uit de Volkskrant van 29 februari 2008:In Darfur wordt geen olie gewonnen. Maar het is niet uitgesloten dat dat in de toekomst wel zo zal zijn. Bovendien grenst een deel van de regio aan gebieden in Soedan waar wél oliewinning plaatsvindt.

Maar je hebt gelijk; ik verwarde Darfur met het zuidelijke gedeelte van Soedan. Dat er een wellicht mogelijkheid tot winning is, is irrelevant. Mea culpa..... ;)
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 10/11/2008 | 10:59 uur
Ik hoor het al, jullie zijn hetzelfde als de gemiddelde politici gewoon die gasten daar met rust lasten en de wet van de sterkste
laten gelden.
Al dat eromheen gedraai waar ik niet tegen kan, op het moment worden daar duizenden mensen over de kling gejaagd huis voor huis gaan ze af net als indertijd in Rwanda. En wat doen we met z"n allen ? alleen maar praten praten praten. Wat mij betreft als we
hier niets aan doen,  kunnen we net zo goed dat leger van ons afschaffen want wat moet je er anders nog mee ? En waarom hebben
we snel inzetbare eenheden ? Er kan op zijn minst een bataljon vanaf samen met apaches en F-16, het is immers een zaak van leven
of dood of niet soms ? Als andere landen ook wat sturen heb je genoeg manschappen om beide partijen (want zowel de regerings als rebellen zijn fout) het zwijgen op te leggen.
Voor dit soort conflicten heb je het leger nodig en we hebben best de middelen beschikbaar om mensen te sturen. Een enquete onder de militairen zoals Elzenga voorstelde zou belachelijk zijn een militair heeft geen keus die moet gewoon gaan als de regering daartoe besluit.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Mourning op 10/11/2008 | 12:15 uur
En waar wilde je dat bataljon vandaan halen?
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: :) painf op 10/11/2008 | 12:51 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 09/11/2008 | 18:25 uur

Ik heb het uberhaupt niet op die idioterie dat we als defensie ons bestaanrecht steeds meer ophangen aan `missies`. Van mij hoeven we dus helemaal nergens heen. Maar als we dan toch uitgezonden moeten worden, ga ik mezelf 100 keer liever nuttig maken in Congo, Darfur, etc. waar we uitmoorden en verkrachten kunnen (proberen te) stoppen dan in ´Afghanistan-missies´.


Helemaal mee eens!!!!
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 10/11/2008 | 14:51 uur
Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 10:59 uur
Ik hoor het al, jullie zijn hetzelfde als de gemiddelde politici gewoon die gasten daar met rust lasten en de wet van de sterkste
laten gelden.

Je generaliseert en onder meer mijn persoon gelijkstellen aan een gemiddelde politicus beschouw ik bijna als een belediging.

Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 10:59 uur
Al dat eromheen gedraai waar ik niet tegen kan, op het moment worden daar duizenden mensen over de kling gejaagd huis voor huis gaan ze af net als indertijd in Rwanda. En wat doen we met z"n allen ? alleen maar praten praten praten.

Ik heb al tig keer gezegd dat we i.p.v. in Afghanistan in gebieden als Darfur zouden moeten zitten.

Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 10:59 uur
Wat mij betreft als we hier niets aan doen,  kunnen we net zo goed dat leger van ons afschaffen want wat moet je er anders nog mee ?

Defensie is primair een organisatie met middelen die jezelf beschermt (vandaar "defensie") en je belangen elders. Als we niet aan missies deel zouden nemen, heb je nog steeds militaire middelen nodig ter afschrikking en ter verdediging van relevante Nederlandse en bondgenootschappelijke belangen. Het leger afschaffen omdat we geen missies zouden doen is naief; denk even aan het gebroken geweertje uit de jaren 30........

Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 10:59 uur
Er kan op zijn minst een bataljon vanaf samen met apaches en F-16, het is immers een zaak van leven
of dood of niet soms ?

Mee eens. Aangezien het Nederlands streven is op safari te moeten blijven gaan, vind ik dat we meteen Uruzgan dienen te verlaten en ons veel nuttiger gaan maken in Afrika!

Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 10:59 uur
Een enquete onder de militairen zoals Elzenga voorstelde zou belachelijk zijn een militair heeft geen keus die moet gewoon gaan als de regering daartoe besluit.

Natuurlijk heeft een militair in deze geen keuze; ik heb echter het voorstel van Elzenga beschouwd als middel om te kijken wat militairen vinden. Ik denk niet dat hij van defensie een inspraakclub wil maken! En een mening mag ik als militair ook nog steeds hebben (al stelt defensie dat niet immer op prijs....)......

Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 10/11/2008 | 14:58 uur
Dat Bataljon ?? ...we hebben toch 4 pantserinfantarie, 3 luchtmobiele bataljons en 2 gevechtsbataljons korps mariniers ???

jij mag zeggen welke er gaat
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 10/11/2008 | 15:05 uur
Ja ik weet dat er dan grote druk komt op de organisatie maar dat moet dan maar even en situatie is echt urgent, we zouden
ook bijvoorbeeld, een Tankbataljon kunnen sturen en andere landen de infantarie, we hebben op dit moment toch geen Tanks in Uruzgan en dan kunnen hun ook eens op missie. Het zou wel effectief zijn en afschrikwekkend zijn een compleet Tankbataljon
als ze alleen al de motoren starten rennen die rebellen al terug naar Rwanda.

Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 10/11/2008 | 15:20 uur
Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 14:58 uur
Dat Bataljon ?? ...we hebben toch 4 pantserinfantarie, 3 luchtmobiele bataljons en 2 gevechtsbataljons korps mariniers ???

jij mag zeggen welke er gaat

Je vergeet misschien dat er ook oefeningen en nog andere taken zijn die uitgevoerd moeten worden. Vanwege de 4 maanden-cyclus qua aflossingen heb je 3 bataljons per jaar nodig. Na een uitzending "mag" je één jaar niet op uitzending. Dus heb je al standaard 4 bataljons nodig om het roulatieschema continu draaiend te houden. Twee missies draaien op bataljonsniveau betekent dus dat je minimaal 8 parate bataljons in je defensie moet hebben. Numeriek halen we dat blijkens de cijfers die jij aandraagt, maar nu de praktijk.......... En dan heb ik het niet eens over de essentiele KLu-ondersteuning, welke al moeite heeft met 1 missie continu vol te houden.

Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 15:05 uur
Ja ik weet dat er dan grote druk komt op de organisatie maar dat moet dan maar even en situatie is echt urgent, we zouden
ook bijvoorbeeld, een Tankbataljon kunnen sturen en andere landen de infantarie, we hebben op dit moment toch geen Tanks in Uruzgan en dan kunnen hun ook eens op missie.

"Dan kunnen hun (?) ook eens"  is voor mij geen argument. Verder is er op het forum uitgebreid gediscussieerd over het eventuele nut van tanks in Uruzgan. Daar zijn zowel voor- als tegenstanders van. Feit is dat defensie ze blijkbaar in Uruzgan niet kan of wil gebruiken. Als cavelarie- en infanterieleek kan ik geen gefundeerd oordeel geven, maar het lijkt mij dat in de oerwouden van Congo tanks geen enkel nut hebben en dat je juist daar lichte infanterie nodig zult hebben.

Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 15:05 uur
als ze alleen al de motoren starten rennen die rebellen al terug naar Rwanda.

Net zoals we in Uruzgan wel eventjes met onze hightech spullen de zaak zouden regelen, tussen het wederopbouwen door? Ik denk dat rebellen, verscholen in het oerwoud waar je met je tanks alleen maar op wegen/paden kunt rijden, een dankbaar doelwit zullen zijn voor de rebellen. Volgens mij onderschat je ze in deze schromelijk......
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: :) painf op 10/11/2008 | 15:52 uur
Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 15:05 uur
We zouden ook bijvoorbeeld, een Tankbataljon kunnen sturen en andere landen de infantarie, we hebben op dit moment toch geen Tanks in Uruzgan en dan kunnen hun ook eens op missie.

Wel eens op missie geweest? Of wist je niet dat deze collega's ook al op uitzending gaan naar Uruzgan. Denk aan ondersteuning bij de infanterie bataljons of beveiliging van het PRT.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 10/11/2008 | 16:19 uur
nee wist ik niet, dank je
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 11/11/2008 | 00:49 uur
Citaat van: hudinie op 10/11/2008 | 10:59 uur
Ik hoor het al, jullie zijn hetzelfde als de gemiddelde politici gewoon die gasten daar met rust lasten en de wet van de sterkste
laten gelden.
Al dat eromheen gedraai waar ik niet tegen kan, op het moment worden daar duizenden mensen over de kling gejaagd huis voor huis gaan ze af net als indertijd in Rwanda.
Dus nu de moordenaars van de genocide in Rwanda en hun familie worden opgejaagd uit hun vluchtelingenkampen in Congo, nu moeten wij hen direct te hulp komen? Even vergetend wat zij op hun geweten hebben? Mooi Nederlands spreekwoord komt hier om de hoek kijken..boontje komt om zijn loontje...Dus mag er best wat kritischer gekeken worden...Verder heeft het sturen van extra troepen geen enkele zin volgens mij. Er zitten er nota bene al bijna 20 duizend. Ook is een structurele oplossing nodig, niet wat snel invliegwerk waarna de boel na een paar maanden en een vredesprocesje weer los barst.

Die enquête is trouwens slechts bedoeld om te bezien of militairen liever naar Congo gaan of naar Afghanistan. Zegt verder niets over de missies waar zij uit naam van hun vak aan moeten deelnemen.   

En inderdaad, zoals Kapitein Rob stelt, heb je een leger voor meer nodig dan alleen het uitvoeren van dit soort missies.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 11/11/2008 | 09:59 uur
Voor een klein deel heb je gelijk Elzenga, ze zitten namelijk achter de Hutu-rebellen aan , maar tevens is dit ook een excuus om
dat te doen denk aan de grondstoffen in die regio. Maar ook duizenden lokals die helemaal niets met die Hutu of Tutsi temaken
hebben zijn nu slachtofffer van geweld, ook die kleine kindertjes die wanhopig hun papa of mama zoeken..............
Maar jij wilt alles op een grote hoop gooien, dat is verkeerd.
De huidige vredesmacht is voor zon groot gebied te klein en te lichtbewapend en zit te verspreid om doeltreffend te kunnen
optreden.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 11/11/2008 | 13:34 uur
Citaat van: hudinie op 11/11/2008 | 09:59 uur
Voor een klein deel heb je gelijk Elzenga, ze zitten namelijk achter de Hutu-rebellen aan , maar tevens is dit ook een excuus om
dat te doen denk aan de grondstoffen in die regio. Maar ook duizenden lokals die helemaal niets met die Hutu of Tutsi temaken
hebben zijn nu slachtofffer van geweld, ook die kleine kindertjes die wanhopig hun papa of mama zoeken..............
Maar jij wilt alles op een grote hoop gooien, dat is verkeerd.
De huidige vredesmacht is voor zon groot gebied te klein en te lichtbewapend en zit te verspreid om doeltreffend te kunnen
optreden.
Ik wil juist niet alles op een grote hoop gooien!!...dat doen juist de politici die nu om ingrijpen roepen. Maar vertel jij me maar eens hoe je de Hutu-moordenaars van toen en hun milities, die nu nog rovend en moordend door de regio en Rwanda trekken, kunt onderscheiden van locals...En ja, natuurlijk is het een drama voor de kinderen...die geen schuld hebben aan de misdaden van hun ouders. Maar je lost volgens mij niks op door er meer militairen naartoe te sturen als je en de groepen niet van elkaar kunt onderscheiden en je geen echt structurele oplossingen nastreeft. Al helemaal niet als sommige Westerse en andere industriële landen specifieke belangen hebben bij bepaalde situaties gezien de grondstoffen (en het in stand houden van de lage prijs...die rap omhoog zal gaan als alles wel keurig gereguleerd zal gaan worden). Dan stuur je militairen dus naar een gevaarlijk wespennest. Eerst de structurele oplossingen dus opstellen. En die vooral laten uitvoeren door de locals zelf.   
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 11/11/2008 | 15:24 uur
Luister vriend Elzenga, je hebt deels gelijk maar we moeten eerst de situatie militair onder controle hebben , daarna komt de structurele oplossing. Nogmaals partij kiezen voor de een of ander heeft geen zin de schuld zit aan beide kanten.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 11/11/2008 | 19:00 uur
Citaat van: hudinie op 11/11/2008 | 15:24 uur
Luister vriend Elzenga, je hebt deels gelijk maar we moeten eerst de situatie militair onder controle hebben , daarna komt de structurele oplossing. Nogmaals partij kiezen voor de een of ander heeft geen zin de schuld zit aan beide kanten.
Daders zijn van een genocide vind ik toch niet helemaal te vergelijken met de misdaden die anderen daar hebben begaan. Ik denk dat een oplossing onmogelijk is zolang die daders niet zijn berecht. Geen Tutsi zal anders instemmen met een oplossing. En ik denk juist, zie ook andere missies, dat een militair antwoord geen enkele zin heeft als de structurele oplossing niet op politiek niveau is bedacht en overeengekomen. Klaar ligt om te worden uitgevoerd. Dan gaat de ellende rustig door, alleen sterven er dan ook Westerse soldaten met enige regelmaat. Dit in zo'n immens gebied, wil je daar enige controle over hebben dan heb je tienduizenden militairen nodig. Kijk, bij een genocide ben ik ook voor ingrijpen. Maar daar is hier geen spraken van. 
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 11/11/2008 | 20:51 uur
Citaat van: Elzenga op 11/11/2008 | 19:00 uur
Kijk, bij een genocide ben ik ook voor ingrijpen. Maar daar is hier geen spraken van. 

Ik weet niet waar "de grens" ligt om iets genocide te noemen, maar ik vind dat er genoeg argumenten zijn om er wel wat aan te doen i.p.v. in Uruzgan onze tijd, middelen en mensen te verdoen.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Ros op 11/11/2008 | 21:25 uur
any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnic, racial or religious group, as such: 'Killing members of the group; Causing serious bodily or mental harm to members of the group; Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; Imposing measures intended to prevent births within the group; and forcibly transferring children of the group to another group'.

Genocide volgens de conventie die in 1948 is aangenomen door de VN. Een aantal van deze aspecten zijn m.i. terug te voeren op de situatie in Oost-Congo. Met een paar duizend VN militairen kan men in ieder geval een aantal safehaven gebieden inrichten voor de vele vluchtelingen.

Een dreigement om de VN te laten schieten toen Goma op het punt stond om door de rebellen te worden ingenomen was bijvoorbeeld al genoeg om een aanval op de stad te voorkomen ?.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 11/11/2008 | 23:23 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 11/11/2008 | 20:51 uur
Ik weet niet waar "de grens" ligt om iets genocide te noemen, maar ik vind dat er genoeg argumenten zijn om er wel wat aan te doen i.p.v. in Uruzgan onze tijd, middelen en mensen te verdoen.
Wat aan te doen dan? geef eens een scenario dan wat jij zou willen?
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 11/11/2008 | 23:28 uur
Citaat van: Ros op 11/11/2008 | 21:25 uur
Genocide volgens de conventie die in 1948 is aangenomen door de VN. Een aantal van deze aspecten zijn m.i. terug te voeren op de situatie in Oost-Congo. Met een paar duizend VN militairen kan men in ieder geval een aantal safehaven gebieden inrichten voor de vele vluchtelingen.

Een dreigement om de VN te laten schieten toen Goma op het punt stond om door de rebellen te worden ingenomen was bijvoorbeeld al genoeg om een aanval op de stad te voorkomen ?.
Ik denk dat er op dit moment geen sprake is van een genocide daar. Even door de berichten heen prikkend. Safe havens inrichten of steden door de bestaande VN-macht laten beschermen lijkt me een optie. Alleen wordt het een heidens karwei dan de bad guys van de goede te onderscheiden. Om te voorkomen dat deze safe havens weer een uitrust en bijvulpunt worden voor met name Hutu-strijdgroepen die uit Rwanda zijn gevlucht indertijd waar zij schuldig waren aan de genocide. Als dat gebeurd zul je de Tutsi-groepen weer tegen je in het harnas jagen en blijft het conflict gewoon voortduren. Met de beperkte militaire middelen moet je zuinig en doelgericht omgaan. Een structureel plan lijkt me dan ook een voorwaarde. Of je creëert mogelijkheden Congolezen zelf te trainen en op te leiden om de orde in hun land te herstellen. Maar zo direct zonder goed plan ingrijpen lijkt me vooral een emotionele reactie op de ellende die ons via de TV bereikt. Zal mijns inziens weinig helpen en laat onverlet dat dit soort ellende in andere delen van Afrika en de wereld ook plaats vinden at this moment. Daar dan ook ingrijpen?
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: hudinie op 12/11/2008 | 10:29 uur
Maar Elzinga, je weet ook dat het te laat is als het zo echt los gaat daar he ? nu is het al te erg daar maar volgens U valt het
wel mee......je moet ook ervan uitgaan dat je niet alles hoort wat daar gebeurd en het voor journalisten  moeilijk is om alles
te belichten omdat ze zelf ook niet veilig zijn. En toen indertijd de spanningen in Rwanda langzaam opliepen deed ook niemand
wat ...afgezien van een handjevol blauwhelmen die daar werden gestatiioneerd...en ineens sloeg de vlam in de pan...het gevolg
was meer dan 1 miljoen doden. Dit kan zo weer gebeuren !!! en dan zijn die 17000 man die er nu in oost-Congo zijn te weinig.
Ook moet je niet helemaal gefocust zijn op het idee dat als we echt ingrijpen we de HUTU-milities beschermen die daar aktief
zijn het gaat om de normale bevolking en daaronder zitten ook hutus die helemaal geen oorlog willen maar gewoon vrede willen.
O ja, de vredesmacht daar maakt ook gebruik van APC dus als we daar tanks zouden inzetten zal niet gek zijn, niet het hele gebied
is ondoordringbaar oerwoud..
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Enforcer op 12/11/2008 | 13:32 uur
Congolese militairen zijn zich al plunderend en verkrachtend aan het terugtrekken....

Wie moet de orde herstellen en de veiligheid mee helpen waarborgen? Het klopt wel wat je zegt, maar of het is nog niet gebeurd, of de Congolezen begrijpen het niet helemaal.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Sproit op 12/11/2008 | 15:43 uur
Voorzitter van de VN (toch?) vroeg vanochtend om  nog eens 3.000 militairen voor het gebied.

Ik vraag me echt af hoe immens groot dat land wel niet moet zijn dat ze het met 17.000 niet redden. Heeft iemand een goede vergelijking?
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: KapiteinRob op 12/11/2008 | 15:54 uur
Citaat van: Sproit op 12/11/2008 | 15:43 uur
Voorzitter van de VN (toch?)

Waarschijnlijk bedoel je Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN.

Citaat van: Sproit op 12/11/2008 | 15:43 uur
Ik vraag me echt af hoe immens groot dat land wel niet moet zijn dat ze het met 17.000 niet redden. Heeft iemand een goede vergelijking?

Geen aardrijkskunde in je pakket gehad? Geen wereldbol thuis? Atlasje? Probeer anders google eens (google maps)...... ;)
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Arjen_d op 12/11/2008 | 16:34 uur
Citaat van: Sproit op 12/11/2008 | 15:43 uur
Voorzitter van de VN (toch?) vroeg vanochtend om  nog eens 3.000 militairen voor het gebied.

Ik vraag me echt af hoe immens groot dat land wel niet moet zijn dat ze het met 17.000 niet redden. Heeft iemand een goede vergelijking?

http://maps.google.nl/maps?client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl:official&hl=nl&tab=wl (http://maps.google.nl/maps?client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl:official&hl=nl&tab=wl)
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Sproit op 12/11/2008 | 18:47 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 12/11/2008 | 15:54 uur
Citaat van: Sproit op 12/11/2008 | 15:43 uur
Voorzitter van de VN (toch?)

Waarschijnlijk bedoel je Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN.

Citaat van: Sproit op 12/11/2008 | 15:43 uur
Ik vraag me echt af hoe immens groot dat land wel niet moet zijn dat ze het met 17.000 niet redden. Heeft iemand een goede vergelijking?

Geen aardrijkskunde in je pakket gehad? Geen wereldbol thuis? Atlasje? Probeer anders google eens (google maps)...... ;)

1e klopt,

2e ging mij meer over het gebied waar het op dit onrust is, want ik hoor voornamelijk het oosten van Congo langskomen.

(en het is ziek groot zeg... phoe)
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 12/11/2008 | 21:44 uur
Citaat van: hudinie op 12/11/2008 | 10:29 uur
Maar Elzinga, je weet ook dat het te laat is als het zo echt los gaat daar he ? nu is het al te erg daar maar volgens U valt het
wel mee......je moet ook ervan uitgaan dat je niet alles hoort wat daar gebeurd en het voor journalisten  moeilijk is om alles
te belichten omdat ze zelf ook niet veilig zijn. En toen indertijd de spanningen in Rwanda langzaam opliepen deed ook niemand
wat ...afgezien van een handjevol blauwhelmen die daar werden gestatiioneerd...en ineens sloeg de vlam in de pan...het gevolg
was meer dan 1 miljoen doden. Dit kan zo weer gebeuren !!! en dan zijn die 17000 man die er nu in oost-Congo zijn te weinig.
Ook moet je niet helemaal gefocust zijn op het idee dat als we echt ingrijpen we de HUTU-milities beschermen die daar aktief
zijn het gaat om de normale bevolking en daaronder zitten ook hutus die helemaal geen oorlog willen maar gewoon vrede willen.
O ja, de vredesmacht daar maakt ook gebruik van APC dus als we daar tanks zouden inzetten zal niet gek zijn, niet het hele gebied
is ondoordringbaar oerwoud..
Nee en juist omdat je zo weinig hoort en journalisten moeilijk overal komen moet je zo oppassen...omdat je dat snel slachtoffer wordt (iets wat met journalisten zelfs al makkelijk kan) van actoren die belang hebben bij het schetsen van een gruwelijk beeld... naast strijdgroepen ook hulporganisaties...die op die manier weer geld los proberen te peuteren voor hun acties...de hulpverleningsindustrie... De genocide in Rwanda was wel degelijk al eerder voorspeld en zag men aankomen...maar er werd te weinig aan gedaan...wat de Canadeze commandant van de VN-troepen later tot meerdere zelfmoordpogingen en een zware depressie heeft gebracht...Hier is daar nog geen sprake van. En het gaat wel degelijk in belangrijke mate om die hutu-milities in dat gebied. Maar nogmaals, hou ze maar uit elkaar...dat is zo goed als onmogelijk. En aan tanks heb je daar helemaal niks volgens mij. Het luchtwapen is veel efficiënter...maar zonder goed structureel plan zie ik geen nut en wenselijkheid. Hoe triest ook voor wel onschuldige slachtoffers.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 13/11/2008 | 16:15 uur
'Omringende landen raken betrokken bij conflict Congo'

Dat melden diplomaten en ooggetuigen

Goma, 13 nov. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat troepen uit omringende landen betrokken raken bij het conflict in Oost-Congo. Dit voedt de vrees dat zich een herhaling zal voordoen van 1998, toen bijna tien landen in Congo intervenieerden en een vijf jaar durende oorlog begon.
Deze oorlog, die in 2003 officieel eindigde, eiste in totaal meer dan vijf miljoen levens, het bloedigste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog.
Ooggetuigen hebben aan verschillende internationale media verteld dat zij de afgelopen dagen militairen uit Angola, Zimbabwe en Rwanda hebben gezien in Oost-Congo. Troepen uit deze landen intervenieerden in 1998 in Congo waarna een geweldsspiraal begon die uitmondde in wat ook wel bekend is komen te staan als de 'eerste Afrikaanse wereldoorlog'.

In Oost-Congo is het geweld opnieuw opgelaaid sinds vorige maand rebellen van Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda grote terreinwinst boekten op het slecht georganiseerde Congolese regeringsleger. De VN-missie in Congo, 's werelds grootste vredesmissie met 17.000 blauwhelmen, kon niet verhinderen dat Nkunda's rebellen oprukten naar Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu die nu binnen het bereik van de rebellen ligt.

,,We zien soldaten met Congolese legeruniformen die geen Frans, Swahili of Lingala (Bantoetaal, red.) spreken, dat is bizar", zei een inwoner van Goma tegen de BBC. ,,Ze spreken Portugees". De regering van (de voormalige Portugese kolonie) Angola kondigde deze week aan dat het militairen zou mobiliseren voor Congo op verzoek van de Congolese regering. Angola ontkent nu dat het de militairen al heeft gestuurd.
Dit is overigens nog geen definitief bewijs want, zeggen regio-experts, sommige Congolese soldaten zijn getraind in Angola.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde gisteren op gezag van ooggetuigen en diplomaten dat ook Rwandese troepen zijn gesignaleerd. De Rwandezen zouden hebben gevochten aan de zijde van de rebellen van Laurent Nkunda. Er duiken vaker aanwijzingen op dat Rwanda, dat in 1998 al rebellen in Congo steunde tegen de regering, steun geeft aan Nkunda. Zo verklaarden de Verenigde Naties eerder deze maand dat vanuit Rwanda met tanks en artillerie is geschoten op Congolese soldaten die vochten tegen Nkunda's rebellen. Rwanda ontkent overigens nog steeds dat het Nkunda steunt.

NRC Gepubliceerd: 13 november 2008 15:33
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Sproit op 13/11/2008 | 17:11 uur
Nou... dat word dan deel 2.

Hoe kan je dit nou in vredesnaam oplossen?
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: OWMRemco op 13/11/2008 | 17:30 uur
Citaat van: lex op 13/11/2008 | 16:15 uur
'Omringende landen raken betrokken bij conflict Congo'
Troepen uit deze landen intervenieerden in 1998 in Congo waarna een geweldsspiraal begon die uitmondde in wat ook wel bekend is komen te staan als de 'eerste Afrikaanse wereldoorlog'.

Waarom noemen ze dat dan niet gewoon de 'eerste Afrikaanse oorlog'...? ???

Anyway, er moet hier, kijkende naar de berichtgeving, zeker ingegrepen worden, want ik denk dat hier Niemand zin heeft in nog een bloedige oorlog in afrika, maar ik zou zo 1 2 3 niet een effectieve oplossing kunnen bedenken. Ik ben bang dat als de VN nu een paar duizend troepen stuurt in de hoop alles even op te lossen, het zeer gaat tegenvallen (kijk naar afganistan? Er is wel, langzame, vooruitgang, maar een oplossing is in de verste verte niet inzicht). Er moet echt een goede oplossing komen en niet 'stuur er maar wat soldaten naartoe'
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 13/11/2008 | 17:57 uur
Nog niet meteen Belgische troepen naar Congo

Een eventuele beslissing om Belgische troepen naar het oosten van Congo te sturen, is niet voor morgen. Dat zei Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) vandaag in Mise au Point op de RTBF. Hij sluit echter niet uit dat er Belgische soldaten worden ingezet binnen een internationaal kader.

Internationale benadering
"Troepen sturen is niet voor morgen. Als er nood aan is, moet die geformuleerd worden binnen een internationaal kader en daar is nu nog geen sprake van", zei De Crem. "Het gaat om een globale en internationale benadering die op internationaal niveau gesteund moet zijn door een VN-mandaat", voegde hij eraan toe.

Uitleg in parlement
Mocht de regering beslissen om soldaten te sturen, zou het daarover uitleg moeten geven in het parlement, zei De Crem. Na de moord op tien Belgische paracommando's in Rwanda, in 1994, concludeerde de zogenaamde Rwanda-commissie dat er beter geen Belgische troepen meer naar voormalige kolonies gestuurd zouden worden. (belga/eb)

HLN, 09/11/08 16u05
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 13/11/2008 | 20:17 uur
als de grenzen daar niet via diplomatie en een officiële VN-commissie worden gecorrigeerd gebeurd dat nu via de gewelddadige weg...het is niet anders...en gebeurd al eeuwen...triest voor onschuldige slachtoffers..
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Elzenga op 14/11/2008 | 16:37 uur
Citaat van: dudge op 14/11/2008 | 13:30 uur
Misschien heb je gelijk, en zou het geweld in de regio afnemen na een grenscorrectie, maar ik ben eerlijk gezegd niet van mening dat het op de lange termijn iets gaat oplossen. Er zal altijd strijd blijven, zelfde als het conflict 'koerdistan', Tibet, Negeria, baskenland en Gaza, ook een 'grens' conflict, maar het is overduidelijk dat het (bijna) onmogelijk is om beide partijen tevreden te stellen. Voor de regio DRC is dit nog erger, omdat er erg veel verschillende actoren spelen.
ja, ik ben het met je eens, dat het geen definitieve oplossing zal zijn of een einde zal maken aan het conflict. Want dit conflict kent meerdere dimensies, niet alleen een etnische. Ook de armoede, vele grondstoffen, klimaat en gewoon een geschiedenis van geweld en bandeloosheid speelt mee. En dan vergeet ik er vast nog een aantal. Maar ik denk dat het grens-vraagstuk wel een belangrijke is die je moet meenemen. 
CitaatZuid-afrika is een land waar het wel goed werkt en altijd heeft gedaan, dit is een land met 13 verschillende officiele talen, ok, ik moet dan toegeven dat het met de rechten van bepaalde bevolkingsgroepen niet altijd goed gesteld is geweest, maar vandaag de dag is er denk ik toch het idee dat een land iets is dat je 'samen' doet.
ja, de identiteit is sterker daar...en natuurlijk ook de overheidsstructuur en overheidsmacht en beschikbare financiële middelen om iets te bereiken of te veranderen. Maar complex zijn dit soort conflicten in Congo zeker. Daarom waarschuw ik ook dat het sturen van troepen alleen geen oplossing zal zijn.
Titel: ‘M’n handen jeuken als ik de beelden zie’
Bericht door: Cobra4 op 21/11/2008 | 01:24 uur
'M'n handen jeuken als ik de beelden zie'
Door OLOF VAN JOOLEN

DEN HAAG - Als militair probeerde Patrick Cammaert (58) bij te dragen aan de ontwikkeling van Afrika. Zijn laatste missie was in Congo, waar de situatie de afgelopen weken sterk verslechterde. De generaal buiten dienst kijkt vanaf de zijlijn hoofdschuddend toe.

Patrick Cammaert (58). FOTO JOOST HOVING
De timing was navrant. In de week dat de Nederlander de Carnegie Wateler prijs kreeg voor het bevorderen van vrede en veiligheid in onder meer Congo, bereikte het geweld in de Afrikaanse republiek een nieuw hoogtepunt.

In het oostelijk deel van Congo vecht het regeringsleger tegen de rebellengroep van Laurent Nkunda. Door deze vijandelijkheden raakte een kwart miljoen mensen ontheemd. Strijders van beide kanten maken zich schuldig aan plunderingen en verkrachtingen. De VN-vredesmacht Monuc, die Cammaert tot maart vorig jaar aanvoerde, is niet in staat de strijdende partijen uit elkaar te houden.

,,Het is niet zo dat ik er niet van slaap,'' begint Cammaert. ,,Maar mijn handen jeuken als ik het allemaal zie gebeuren. Het verbaast me niet dat het weer mis gaat. Iedereen, van president Kabila van Congo tot de internationale gemeenschap, heeft nagelaten wat hij moest doen. Je kon er op wachten dat het weer mis zou gaan.''

Cammaert mag dan het uniform van het korps mariniers niet meer dragen, in zijn hele doen en laten is hij nog 100 procent militair. Zijn analyse is er één van een man die jarenlang in crisisgebieden doorbracht. Zoals hij zelf zegt: soms met succes en in andere gevallen met mindere resultaten.

Als generaal maakte Patrick Cammaert ondanks zijn politieke bazen van zijn hart al geen moordkuil. Nu hoeft hij helemaal niet terughoudend te zijn.

,,President Kabila heeft na zijn verkiezing in 2006 nagelaten de problemen met de groep van Nkunda en de genocide door Hutu-milities, die in 1994 uit Rwanda vluchtten, politiek aan te pakken. Hij had die kans, maar koos voor een militaire oplossing. Het punt is alleen dat het Congolese regeringsleger bestaat uit allerlei losse groeperingen waarvan de leden nauwelijks getraind zijn en die vaak een erg onfris verleden hebben. Het is onmogelijk met dat stelletje ongeregeld een grote militaire campagne te voeren,'' doceert de generaal.

,,Tegelijkertijd is de VN-vredesmacht minder scherp geworden bij het uitvoeren van zijn twee taken: de burgers beschermen en de rebellengroepen bestrijden. De leiding laat te veel over aan het Congolese leger. Ik weet uit mijn tijd dat commandanten de neiging hebben risico's te mijden als ze moeten optreden tegen de mensen die burgers bedreigen. Ze doen dit uit angst voor slachtoffers aan eigen zijde. Daar moest je voortdurend op inspelen door ze te stimuleren op te treden. Nu dat te weinig gebeurt, ruikt Nkunda zijn kans. Dat is niet nodig, want meer dan 4000 matig opgeleide mensen heeft hij niet,'' brieft Cammaert.

,,Een gedeelte van hen bestaat uit kindsoldaten die zijn gedwongen te vechten. In mijn periode hebben we Nkunda een keiharde tik op zijn neus gegeven. Toen wist hij niet hoe snel hij moest onderhandelen. Dat had men nu weer kunnen doen. Alleen is dat niet gebeurd. Daardoor is de situatie zó uit de hand gelopen dat het veel lastiger is om de situatie militair terug te draaien. Het ergste vind ik dat er 875.000 mensen op de vlucht zijn vanwege het geweld. Elke vluchtelingenstroom betekent duizenden doden door geweld, ondervoeding en slechte gezondheid. Dat raakt me diep.''

Cammaert valt even stil. Tijdens zijn uitzendingen in Eritrea, Ethiopië en Congo werd hij gegrepen door Afrika. Tegelijkertijd zag de oud-topadviseur van secretaris-generaal Kofi Annan van de VN meer leed dan menigeen kan verwerken. De officier liep door vluchtelingenkampen vol Afrikanen die niks meer hadden en ontmoette kinderen die hun ouders levend zagen verbranden. Het brak hem niet. De gruwelen vormden juist een motivatie om een dag later nog harder te werken.

De Nederlander gaat daarmee in tegen de internationale gemeenschap die falende Afrikaanse staten bepaald niet bovenaan de politieke en militaire prioriteitenlijst heeft. Dat wringt, vindt Cammaert. ,,Het is heel goed dat Nederland zo'n grote klus als Uruzgan aanpakt. Daardoor kan je niet tegelijkertijd nog een grote missie draaien. Dat Nederland wel mariniers naar Tsjaad heeft gestuurd is een stap in de goede richting voor hulp aan vredesoperaties. Maar waarom doe je er niet een transporteenheid, scherpschutters of een hospitaal bij? Dat hoeft niet veel te kosten en je helpt een gebied dat net zo essentieel voor de internationale veiligheid is als Afghanistan of Irak. Als Westen eten we al decennia uit de Afrikaanse mineralenruif. Tegelijkertijd roepen we dat er iets moet worden gedaan aan excessen als het vreselijk gewelddadige Leger van de Heer (LRA) dat opereert in Uganda, Zuid-Sudan en Congo en de lokale bevolking terroriseert.

Met Special Forces kun je de LRA makkelijk aan. Een Coalition of the Willing zoals die er in Bosnië was toen er jacht werd gemaakt op oorlogsmisdadigers, zou een mogelijkheid zijn. Maar waarom neemt niemand het initiatief? Duitsland, Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië zijn allemaal vast druk, maar zo druk?''

bron: www.ad.nl
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 30/11/2008 | 16:40 uur
België overweegt militaire missie Congo

BRUSSEL - 
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft België gevraagd om militairen te sturen naar de VN-missie Monuc in het onrustige Congo. Premier Yves Leterme heeft dat zondag gemeld. Leterme zei het verzoek te gaan bekijken. Een eventuele Belgische actie ligt gevoelig omdat Congo een ex-kolonie is van België.
De premier zei dat minister Karel de Gucht (Buitenlandse Zaken) met voorstellen zal komen. Hij meldde een brief te hebben gekregen van de Britse premier Gordon Brown die zijn hulp toezegt.
De VN-vredesmacht Monuc is met 17.000 man weliswaar de grootste vredesmacht ter wereld, maar de missie kan het geweld in het oosten van Congo niet bedwingen. De soldaten zijn veelal afkomstig uit India, Pakistan, Bangladesh, Nepal en Uruguay.
België vroeg de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen eerder deze maand om samen militairen te sturen. Die bleken daar toen niet toe bereid.

ANP | Gepubliceerd op 30 november 2008, 13:07
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Poleme op 30/11/2008 | 21:43 uur
citaat:' De soldaten van MONUC zijn veelal afkomstig uit India, Pakistan, Bangladesh, Nepal & Uruguay'.
Ca. 15% van de MONUC-soldaten is niet tot nauwelijks getraind, dus vechten betekend 'training on the job'.  Daarnaast hebben bovengenoemde landen niet de politieke wil om doortastend genoeg op te treden.  En in het verleden heeft de MONUC veel samengewerkt met het volledig ongediciplineerde Congolese leger die haar eigen bevolking plunderd en verkracht en vaak samenwerkt met extreme Hutu-milities.  Dat is niet erg goed voor de geloofwaardigheid van MONUC tegenover de lokale bevolking.
De samenwerking tussen het Congolese leger en Hutu-milities geeft Laurent Nkunda & Rwanda een stok om hen mee te slaan in Noord-Kivu.
Ondertussen roven ook Nkunda &Rwanda goud en 'glimmertjes'; een teufelskreis = letterlijk duivels ring of te wel in goed Nederlands een vicieuze cirkel, welke tot een tweede Afrikaanse Wereldoorlog  en een grote humaitaire ramp kan leiden.

Hoe geraken zij hieruit?  Belgische en / of Franse troepen (hopelijk niet werkend onder die te bureaucratische VN) of de EU-snelle reactie macht sturen?
Of net als de Chinezen USD 9 miljard investeren in Congo, waarbij onder andere 6.000 km spoorweg wordt aangelegd. Voort wat, hoort wat; de Chinezen mogen 20 jaar lang gaan vroeten naar diamanten, goud, koper, kobalt enzovoorts.
Welke van deze inmengingen zal op langere termijn leiden tot vrede / stabiliteit?
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Lex op 30/11/2008 | 22:52 uur
Citaat van: Poleme op 30/11/2008 | 21:43 uur
citaat:' De soldaten van MONUC zijn veelal afkomstig uit India, Pakistan, Bangladesh, Nepal & Uruguay'.
Vzke aangeven waar dit citaat op gebaseerd is.
Lex
Forumbeheerder
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Poleme op 01/12/2008 | 00:06 uur
Zie jouw antwoord #74 derde regel van onderen.
Titel: Re: Hevige gevechten Oost-Congo, burgers vluchten
Bericht door: Cobra4 op 16/02/2009 | 10:09 uur
Uganda army 'to stay in DR Congo'  


The Ugandan army says it has been given permission by the Democratic Republic of Congo to continue operations there against the Lord's Resistance Army.

The mandate of the Ugandan army in the DRC had been due to expire this week, but a Ugandan army spokesman said this had now been extended. A Congolese minister said the extension would last until the end of this month. Last week a top UN official said the offensive against the Ugandan rebel LRA had been "catastrophic" for civilians. But he said the operation against the LRA should continue.

The LRA has increased attacks, killing at least 900 people, according to the aid agency MSF, since forces from Uganda, South Sudan and DR Congo began the offensive in December. Tens of thousands of people around the north-eastern Congolese town of Doruma have fled their homes because of the LRA attacks.

Countries from Uganda to the Central African Republic have suffered 20 years of terror inflicted by the LRA and tens of thousands of children have been abducted to be fighters and sex slaves.

The Ugandan army now looks set to stay in the DRC until the end of February. That coincides with the planned end of Rwandan army operations against Hutu rebels in the DRC. The presence of the Rwandan rebel FDLR in DR Congo is one of the factors in some 15 years of conflict in the region. Rwanda had accused DR Congo of supporting the FDLR, before the two countries agreed to work together against all rebel groups in the area.


bron: news.bbc.co.uk