'Koenders moet betalen voor gebruik C-17'

Gestart door Ace1, 11/06/2008 | 20:39 uur

Lex

Verdere discussies kunnen hier gevoerd worden.

Hier gaat een slotje op.
Lex
Forumbeheerder.

Ace1


DEN HAAG -  Als minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hulpgoederen wil vervoeren met het transportvliegtuig C-17, dan zal hij daarvoor moeten betalen. Dat zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

De minister reageerde daarmee op de vraag van de VVD waarom Koenders niet mee betaalt aan het gezamenlijke NAVO-project waarbij diverse landen in een pool gebruik gaan maken van drie C-17-toestellen, een van de grootste transportvliegtuigen ter wereld. Overigens benadrukte de minister ook dat ontwikkelingsgeld volgens de internationale regels niet gebruikt mag worden voor de aanschaf van defensiematerieel.

Van Middelkoop zal deze week in de marge van de ministeriƫle NAVO-bijeenkomst in Brussel zijn handtekening zetten onder de afspraken tussen de NAVO en de deelnemende landen.

Nederland koopt de toestellen niet, maar krijgt een gebruiksrecht van 500 vlieguren per jaar voor een eenmalig bedrag van 130 miljoen euro. De exploitatie- en personele kosten bedragen 15 miljoen euro per jaar.

Met de deelname aan het C-17-project kan Nederland het nijpende gebrek aan luchttransport deels verlichten. Het eerste transportvliegtuig is al eind dit jaar beschikbaar en kan worden ingezet voor de missie in Afghanistan.

Bron De Telegraaf 11-06-2008

Mocht dit niet de juiste Topic zijn verplaats hem dan aub naar de goede Topic.