'33 burgerdoden door bombardement Uruzgan'

Gestart door Ros, 22/02/2010 | 12:19 uur

Ros

#3
Hoe goed de eigen intell ook al moge zijn.....dit soort aanvallen kan je beter niet uitvoeren. Zeker als er een veranderde strategie moet worden nageleefd.

Elzenga

Het vond plaats in de provincie Daikondi, voorheen onderdeel van Uruzgan.
http://www.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/02/22/afghanistan.civilian.strike/index.html

Het wordt duidelijk dat de verfijnde strategie die McChrystal voorstaan nog niet in alle lagen van de hem beschikbare strijdkrachten is doorgedrongen.

Ros

#1
TARIN KOWT - De regering van Afghanistan heeft maandag het dodental van het NAVO-bombardement in de zuidelijke provincie Uruzgan naar boven bijgesteld. Zeker 33 burgers zouden om het leven zijn gekomen.

Eerder op de dag werd nog gesproken van 21 burgerdoden. Het bombardement werd zondag uitgevoerd. De internationale troepenmacht ISAF dacht dat militanten op weg waren naar een militaire basis.

Drie voertuigen werden verwoest tijdens het bombardement, maar de inzittenden bleken burgers te zijn. Onder de doden zou een aantal vrouwen en kinderen zijn.


Het was alweer het derde NAVO-bombardement in een week tijd, waarbij grote fouten werden gemaakt. Afgelopen donderdag verloren zeven Afghaanse politieagenten het leven door een bombardement in de noordelijke provincie Kunduz. En vorige week maandag stierven vijf burgers tijdens een luchtaanval in het zuiden van het land.


Niet betrokken

Volgens een defensiewoordvoerder zijn bij het bombardement geen Nederlandse militairen betrokken geweest: ''Niet vanuit de lucht, niet vanaf de grond.'' Wel helpen de Nederlanders mee gewonden op te vangen.


Onverdedigbaar

De raad van ministers in Afghanistan, die wordt voorgezeten door president Hamid Karzai, veroordeelde het bombardement van zondag. De regering gaf maandag een verklaring uit, waarin het incident wordt omschreven als ''onverdedigbaar''.

Generaal Stanley McChrystal, de hoogste NAVO-commandant in Afghanistan, heeft zondagavond al met de Afghaanse president Hamid Karzai gesproken over het incident in Afghanistan. Hij betuigde zijn medeleven en spijt en zegde alle hulp toe bij het onderzoek dat inmiddels wordt uitgevoerd.


Val kabinet

Nederland levert de grootste bijdrage aan de ISAF-operatie in Uruzgan. Door de val van het kabinet Balkenende IV komt er geen nieuwe missie in de provincie. De missie in Uruzgan stopt formeel in augustus en wordt in de maanden daarna afgebouwd.

www.nu.nl