Defensieforum.nl

Archief => Archief Vakbonden & Verenigingen => Topic gestart door: Lex op 15/12/2009 | 19:07 uur

Titel: Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 15/12/2009 | 19:07 uur
De economische situatie is ook in 2010 waarschijnlijk nog 'breekbaar'. De VBM|NOV is zich daarvan bewust. Maar het lijkt er op dat de economie stilaan uit het dal omhoog klimt. Tegen die achtergrond heeft de VBM|NOV zijn speerpunten voor een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord geformuleerd.

De vele leden die daaraan bijgedragen hebben, danken wij langs deze weg.

Loonontwikkeling
Bij de toestand van de Nederlandse economie past een verantwoorde loonontwikkeling, die deels mag bestaan uit een incidentele component. De VBM|NOV geeft zich daarbij rekenschap van het feit dat indertijd afspraken gemaakt zijn over de opbouw van een dertiende maand en vindt dat het effect daarvan in een af te sluiten resultaat zichtbaar moet zijn.

Werkgelegenheid
Defensie kampt al langere tijd met een personele onderbezetting in diverse functiegebieden; er is een dringende behoefte aan nieuwe collega's. Als het gaat om militairen is dat op velerlei wijze duidelijk (gemaakt). Maar ook kwalitatief goed opgeleide burgermedewerkers kunnen in Defensie een aantrekkelijke werkgever vinden. De VBM|NOV stelt voor om meer werk te maken van stages, leerwerktrajecten, uitwisselingsprogramma's, etc. als een opstap naar een baan bij Defensie. Daarbij ligt de prioriteit bij die vakgebieden die relatief zwaar onderbezet zijn of waarin de werkdruk, mede als gevolg van de grote hoeveelheid uitzendingen, erg groot is.

Tegenover de tekorten staan duidelijke overschotten, zeker bij sommigen groepen burgermedewerkers. Deze medewerkers zijn loyaal gebleven aan Defensie en bezitten waardevolle kennis en vaardigheden. Hun competenties voldoen echter niet (geheel) voor andere functies. De VBM|NOV wil met Defensie afspraken maken om dit potentieel met aanvullende scholing en vorming geschikt te maken voor andere werkzaamheden.

Verplaatsingskosten
Op het gebied van de harmonisatie van rechtspositie van burgermedewerkers en militairen is inmiddels het één en ander gebeurd. Met de inhoudelijke harmonisatie van de verplaatsingskostenbesluiten is een aanvang gemaakt, maar er liggen zeker nog discussiepunten. De VBM|NOV zet in op een verdergaande harmonisering.
De VBM|NOV constateert dat Defensie een steeds nadrukkelijker beroep doet op reservisten om taken te vervullen. De rechtspositie van de reservist is nog lang niet op alle gebieden vergelijkbaar met die van een beroepsmilitair. Soms is dat door de bijzondere positie van de reservist te rechtvaardigen. Soms is er echter van tijdevenredige aanspraken geen sprake. Zo kan het niet zijn dat de reservist die, evenals een andere defensiemedewerker, naar een niet of moeilijk met openbaar vervoer bereikbare locatie moet, een andere reiskostenvergoeding ontvangt, omdat hij niet onder het Verplaatsingskostenbesluit valt.

Overige toelagen en vergoedingen
In eerdere inzetbrieven van de VBM|NOV en de Centrales is melding gemaakt van de wens om de VVHO (de vergoedingsregeling bij uitzendingen), het bestaande TOD-stelsel (de toelage onregelmatige dienst) voor militairen en de overwerkvergoeding voor medewerkers in de schalen 11 en 12 en met de rang van LKOL/KLTZ aan te pakken. Soms heeft deze wens tot niets geleid, soms tot een afspraak, soms tot een concrete maatregel. Maar op geen van de genoemde terreinen is een structurele verbetering tot stand gebracht. De VBM|NOV vindt dat dit anders moet.
Defensie kent een aantal medewerkers, dat door de aard van hun functie vaak, met grote regelmaat en langdurig van huis is. Uiteraard ontvangen zij voor hun arbeidsduur een beloning. Een geldelijke tegemoetkoming voor de tijd die zij niet thuis kunnen doorbrengen en voor de kosten die zij maken ontbreekt echter, althans deze is verre van adequaat.
In het voorzieningenstelsel buitenland defensiepersoneel is een groot aantal voorzieningen opgenomen dat geldt bij een verblijf van defensiemedewerkers in het buitenland. In bescheiden mate zijn deze voorzieningen de afgelopen tijd aangepast. De VBM|NOV wil graag met Defensie afspraken maken over verbetering van deze voorzieningen. Zij dateren voor een belangrijk deel uit begin jaren '80 van de vorige eeuw en zijn dringend aan een vernieuwing toe.

Levensfase(bewust) personeelsbeleid
In het onderwerp levensfasebewust personeelsbeleid komen verleden en toekomst samen. In de vorige arbeidsvoorwaardenakkoorden zijn concrete afspraken gemaakt over levensfasebewust personeelbeleid. De toekomst vergt dat niet verslapt mag worden; het kan niet blijven bij de gemaakte afspraken. Verleden en toekomst komen samen in de wens van de VBM|NOV om nieuwe impulsen te geven aan levensfasebewust personeelsbeleid. Daarbij liggen accenten bij loopbaanbeleid.

VBM/NOV, 15Dec 09
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 04/01/2010 | 15:38 uur
Inzetbrief centrales van overheidspersoneel

Update 4 januari 2010: de 'centrales van overheidspersoneel' (bonden bij Defensie) hebben hun gezamenlijke eisen op tafel gelegd. De VBM|NOV is de defensiebond van het Ambtenarencentrum (AC).

De gezamenlijke eisen van de bonden sluiten aan bij de eerdere notitie (tekst hieronder) van de VBM|NOV over de arbeidsvoorwaarden 2010. Een aantal eisen is nader uitgewerkt. Ook zijn er nieuwe eisen.

Nieuw is onder meer de eis dat Defensie meer moet investeren in stageplaatsen, leerwerktrajecten en meester-gezel concepten. Nieuw is ook de eis dat Defensie de regeling buitengewoon verlof verenigingsactiviteiten moet verruimen.

Klik  hier  (http://www.vbmnov.nl/website/images/stories/Overlegstukken/091230%20inzetbrief%20centrales%20arbeidsvoorwaarden%202010%20ev.pdf.pdf) voor de volledige tekst van de brief van de centrales van overheidspersoneel.

VBM/NOV, 4 jan 2010
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 04/01/2010 | 22:24 uur
Citaat van: Lex op 04/01/2010 | 15:38 uur
Inzetbrief centrales van overheidspersoneel
Nieuw is onder meer de eis dat Defensie meer moet investeren in stageplaatsen, leerwerktrajecten en meester-gezel concepten.

VBM/NOV, 4 jan 2010

Ik snap niet dat de vakbonden hier iets over eisen. Het gaat immers niet om militairen, maar om buitenstanders die nog niks met defensie te maken hebben, maar wel in potentie bij defensie zouden kunnen komen werken.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 04/01/2010 | 22:55 uur
De inzetbrief van de SCO is erg neutraal. Nergens worden "harde" eisen gesteld. Ik ben zeer benieuwd of er wat uitkomt, maar ik vrees van niet. :'(
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 08/02/2010 | 15:25 uur
En Defensie biedt ...

Vrijdag 5 februari heeft staatssecretaris De Vries de bonden een brief gestuurd met het bod van Defensie voor het arbeidsvoorwaardenoverleg 2010. Dat overleg start 11 februari.

In de brief van 5 februari verklaart de staatssecretaris dat hij zich wil inzetten voor het personeel. Als het gaat om de loonontwikkeling is het niet gebruikelijk om de ruimte in de eerste brief te noemen, zo vervolgt hij. Maar gelet op de 'huidige situatie' ziet hij zich 'genoodzaakt om te komen tot een nominale nullijn'.

Kortom, Defensie biedt zoals gebruikelijk niets, maar het is ook echt de bedoeling dat het niets blijft.

En by the way, zo vervolgt de brief, het is duidelijk dat de verhoging ('ophoging') van de AOW-leeftijd doorvertaald moet worden naar een verhoging van de ontslagleeftijd van militairen. Gelukkig wil Defensie wel 'stilstaan bij de benodigde maatregelen gericht op de duurzame inzetbaarheid van het militaire en burgerpersoneel'.

In de brief onderschrijft de staatssecretaris verder de noodzaak om de afspraken over flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden verder vorm te geven. Gedeeltelijk hebben bonden en Defensie hierover al afspraken gemaakt (overheveling verlofsaldo).

Ook over de harmonisatie van de vaar- en oefentoelage en over de harmonisatie van de verplaatsingskosten wil Defensie concrete afspraken maken. Dat gaat zeker niet lukken met de harmonisatie van rang en bezoldiging, maar er moet wel een procedureplan komen voor de aanpak hiervan.

Defensie is ook van plan om de 'topinkomens te normeren'. Het is niet helemaal duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Wel dat Defensie de 'toelagen met een rechtspositionele grondslag' voor deze groep wil 'versoberen'.

Tot slot wil Defensie nadere afspraken maken over de betaling van de TOD achteraf. Dit wel 'in samenhang met een eventuele vergoeding van onregelmatige regelmatigheid'.

De komende tijd zult u op deze website vaker berichten vinden over het arbeidsvoorwaardenoverleg 2010.

Klik  hier  (http://www.vbmnov.nl/website/images/stories/Arbeidsvoorwaarden%202010/SOD1000090%20Arbeidsvoorwaardenoverleg%202010%20brief%20Stas%205%20februari%202010.pdf) voor de brief van staatssecretaris De Vries.

Bron: VBM/NOV 08 Feb 10.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 08/02/2010 | 15:59 uur
Citaat van: VBM/NOV op 08/02/2010 | 15:25 uur
En by the way, zo vervolgt de brief, het is duidelijk dat de verhoging ('ophoging') van de AOW-leeftijd doorvertaald moet worden naar een verhoging van de ontslagleeftijd van militairen.

Ik vind het ronduit schandalig. Toen we er in 2001 DRIE extra jaren BIJ kregen door de ophoging van de FLO-leeftijd, was het ook niet in relatie tot een verhoging van de AOW-leeftijd. En dan nu WEL zo'n koppeling durven leggen!!  >:(

En als we dan toch zo nodig willen verhogen, gaan we dan ook in het verlengde van deze misselijkmakende actie de maximale periodieken eens verhogen? Want zoals dat er nu uit ziet is het schandalig deel II.

Citaat van: VBM/NOV op 08/02/2010 | 15:25 uur
Gelukkig wil Defensie wel 'stilstaan bij de benodigde maatregelen gericht op de duurzame inzetbaarheid van het militaire en burgerpersoneel'.

Met militairen van 62 jaar? Hou toch op.......  >:(
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: A.J. op 08/02/2010 | 16:58 uur
Nullijn, verhoging ontslagleeftijd, harmonisatie toelagen/ verplaatsingskosten. Het belooft weer wat, straks worden we weer in de maling genomen met 1 luizige procent ofzo en ondertussen de secundaire arbeidsvoorwaarden afbreken.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: mikemans op 08/02/2010 | 20:12 uur
Verfrissend dat nu gewoon van tevoren al duidelijk wordt gemaakt wat het wordt, zonder de stoelendans.

Ik stel voor dat we de verliezen gewoon gelijk helemaal incasseren:

Integraal afschaffen van de FLO met onmiddelijke ingang, zonder overgangsbeleid.
Premies ziekenkostenverzekering in lijn brengen met de comerciele prijzen van vergelijkbare burgerverzekeraars.
Rangen KM zonder overgangsbepaling gelijktrekken met de KL/Klu. Dus korporaals KM worden sgt en sgt KM wordt sgt1.
Bezoldiging gelijktrekken door de KM schalen naar beneden bij te stellen, zonder overgangsbeleid. (is gelijk een mooie bezuiniging). Uiteraard het KM personeel NIET eenmalig de extra periodiek toekennen welke de KL en de Klu bij bevordering naar KPL wel genoten hebben.
Met onmiddelijke ingang de sporttest verplicht stellen, indien deze niet met voldoende resultaat afgelegd wordt een periode van 3 maanden toekennen om nogmaals de test af te leggen, daarna overgaan tot ontslag.

Tegenover deze maatregelen kunnen dan nog wat extra eisen opgelegd worden om de speciale positie van militairen binnen de maatschappij te consolideren. Er valt te denken aan:

24 uurs beschikbaarheid van alle militairen zonder vergoeding.
Algeheel alcoholverbod, ook buiten diensttijd en tijdens velof omdat er een 24 uurs beschikbaarheidseis ligt. Afgedwongen middels periodieke medische onderzoeken en steekproefsgewijze onaangekondigde medische onderzoeken.
Openbaar maken van het medisch dosier voor chefs en commandanten omdat het van landsbelang is dat alles over de militair bekend is.
Laten vervallen van de uitzendbeperkingen zoals de 180 dagen van huis regel en de 4 maanden regel.
Rechterlijke straffen voor militairen verdubbelen omdat zij een voorbeeld functie hebben en het dus erger is als een militair iets fout doet.


Ik voorspel dat wanneer we bovenstaande invoeren, het wervingsprobleem en het alweer de kop opstekende probleem van irreguliere uitstroom als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Laurens op 08/02/2010 | 22:19 uur
Kan iemand zich eigenlijk nog een nieuwe CAO herinneren waarbij we allen dachten, jongens hier zijn we allemaal tevreden mee?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 08/02/2010 | 22:55 uur
Citaat van: Laurens op 08/02/2010 | 22:19 uur
Kan iemand zich eigenlijk nog een nieuwe CAO herinneren waarbij we allen dachten, jongens hier zijn we allemaal tevreden mee?

Nope. Misschien ver voor mijn tijd....
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 11/02/2010 | 15:07 uur
Arbeidsvoorwaardenoverleg 2010 aangevangen

Vandaag heeft de Staatssecretaris van Defensie aan de Samenwerkende Centrales voor Overheidspersoneel een toelichting gegeven op zijn inzetbrief voor het arbeidsvoorwaardenoverleg.

Daarmee is het arbeidsvoorwaardenoverleg 2010 formeel van start gegaan.

De FVNO/MHB (CMHF) is uitermate teleurgesteld in hetgeen de Staatssecretaris in wenst te brengen in het overleg.
De Staatssecretaris van Defensie stelt in zijn inzetbrief dat hij zich wil blijven inzetten voor het Defensiepersoneel. Tijdens zijn toelichting onderstreepte hij dit nogmaals.

Ook onderstreepte de Staatssecretaris de kernpunten uit zijn inzetbrief:
- een nominale nullijn;
- ophoging van de UWK-leeftijd in relatie tot het kabinetsvoornemen om te komen tot een verhoging van de AOW-leeftijd;
- versobering van de volledige toelagen systematiek;
- harmonisering van bestaande regelgeving, zoals reeds in eerdere arbeidsvoorwaardenakkoorden is overeengekomen.

Ondanks de toelichting van de Staatssecretaris constateerden de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel dat er op dit moment onvoldoende aanknopingspunten zijn voor open en reëel overleg.

Als resultante van de inzetbrief en de toelichting van de Staatssecretaris hebben de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel geconcludeerd dat er de noodzaak bestaat de inzetbrief en de toelichting mee terug te nemen naar de achterban, om te horen of er überhaupt aanknopingspunten zijn op basis waarvan een zinvolle inhoudelijke discussie en open en reëel overleg kan worden gevoerd.

Afgesproken is om op 9 maart a.s. het arbeidsvoorwaardenoverleg voort te zetten.

FVNO/MHB, 11 februari 2010
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 11/02/2010 | 17:59 uur
De VBM/NOV is verbijsterd en houdt een ledenraadpleging onder haar leden.
Ziw: http://www.vbmnov.nl/website/index.php?option=com_content&task=view&id=848&Itemid=48
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 11/02/2010 | 20:49 uur
Het is dan ook gewoon absurd. Alle bezuinigingen lijken wel puur op het personeel afgestemd te zijn. Het verhogen van de leeftijd is weer compleet tegenstrijdig met het feit dat men wil verjongen.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: hapjesjan op 14/02/2010 | 14:55 uur
Ik heb gisteren onze loonsverhoging gezien, het zat weer ontspannen met een drankje en een hapje bij de olympische spelen.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: boekje_pienter op 14/02/2010 | 21:37 uur
Citaat van: hapjesjan op 14/02/2010 | 14:55 uur
Ik heb gisteren onze loonsverhoging gezien [...]

Dan heb je veel meer gezien dan ik :hrmph:. Ik zag in Balkenende slechts de reflectie van een ongelooflijke De Vries, die in het arbeidsvoorwaardenoverleg niet meer dan een "nominale nullijn" wenst aan te bieden >:(
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 09/03/2010 | 15:35 uur
Arbeidsvoorwaardenoverleg door bonden opgeschort

De bonden hebben vandaag te kennen gegeven niet verder te willen praten over de inzetbrief van Defensie voor een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord. Hierdoor liggen de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen momenteel stil.

Defensie betreurt de beslissing van de bonden. De economische crisis laat geen ruimte voor loonsverhoging en andere maatregelen die personele kosten aanzienlijk verhogen. Defensie wil graag met de bonden aan tafel om zo snel mogelijk het Defensiepersoneel zekerheid te bieden over de arbeidsvoorwaarden.

MINDEF, 9 maart 2010, 14.49 uur
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 09/03/2010 | 15:43 uur
OVERLEG ARBEIDSVOORWAARDEN DEFENSIE ZIT MUURVAST    

Het overleg dinsdagochtend over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel is op niets uitgelopen. De Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP/FNV) en de Marechausseevereniging (MARVER/FNV) zijn zwaar teleurgesteld dat de Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, niet bereid is tot open en reëel overleg. De inzet van Defensie was: nul ruimte voor salarisverbetering en de ophoging van de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar.

Vandaag bleek echter dat dit geen bespreekbare inzet was, maar een dictaat.

De reden dat Defensie de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar wil verhogen vindt zijn oorsprong in het besluit van het nu demissionaire kabinet Balkenende de AOW-leeftijd op termijn naar 67 jaar te brengen. De FNV bonden vinden dit onbegrijpelijk. Ten eerste gaat het volledig voorbij aan het feit dat het beroep van militair als zwaar moet worden gekaraktiseerd en de laatste jaren alleen nog maar in zwaarte is toegenomen. Ten tweede acht de vakbonden de discussie niet opportuun omdat er nog geen sprake is van een door de Tweede Kamer aanvaard wetsvoorstel en het onderwerp daarnaast door de Tweede Kamer controversieel is verklaard.

De FNV bonden benadrukken daarbij dat het Defensiepersoneel de afgelopen jaren al ruim heeft bijgedragen aan het verhogen van de arbeidsparticipatie. In die periode is het functioneel leeftijdsontslag al met vijf jaar opgehoogd. Een verdere verhoging vindt de vakbonden onaanvaardbaar.

Voorts zijn de FNV bonden van mening dat de door de Staatssecretaris gedicteerde nullijn op gespannen voet staat met het in het voorjaar afgesloten sociaal akkoord tussen het kabinet en de sociale partners. De vakbond is van mening dat in ieder geval een salarisverbetering ter compensatie van de inflatie voor het defensiepersoneel op zijn plaats is. Het voorstel van Defensie leidt tot een voor de vakbonden onacceptabele inkomensachteruitgang.

De FNV bonden die verenigd zijn in de ACOP FNV (AFMP/FNV, MARVER/FNV en de ABVAKABO FNV) gaan zich beraden over de ontstane situatie en gaan in overleg met hun achterban bepalen wat hen te doen staat. Het actiemiddel zal daarbij niet worden geschuwd.

AFMP, dinsdag 09 maart 2010
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Ace1 op 09/03/2010 | 20:28 uur
Volgens mij wachten de bonden met de nieuwe Cao onderhandelingen tot er een nieuw kabinet is?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 09/03/2010 | 21:31 uur
Citaat van: Ace1 op 09/03/2010 | 20:28 uur
Volgens mij wachten de bonden met de nieuwe Cao onderhandelingen tot er een nieuw kabinet is?

Kunnen ze lang wachten.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 09/03/2010 | 21:41 uur
Citaat van: Ace1 op 09/03/2010 | 20:28 uur
Volgens mij wachten de bonden met de nieuwe Cao onderhandelingen tot er een nieuw kabinet is?
Ik denk het niet. Het is voor alle partijen van belang dat er voor Defensie een nieuwe CAO (AVW'n) wordt afgesloten.
Echter het feit dat de STAS de pensioengerechtigde leeftijd met 2 jaar wil ophogen, terwijl dit een "no go item" is, en het feit dat de STAS de nul-lijn wil volgen (dus zelfs geen inflatie-correctie), is voor de bonden de reden om het overleg te stoppen.
Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Graymarcello op 09/03/2010 | 21:56 uur
Het is gewoon weer te schandalig voor woorden, wat een waardering krijgen wij toch van deze regering ondanks dat ze demissionair zijn :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Laurens op 09/03/2010 | 23:22 uur
CitaatHet actiemiddel zal daarbij niet worden geschuwd.

...Tja actiemiddelen. Nog niet zo heel lang geleden liet een luchtmachtgeneraal wat f-16 over het binnenhof knallen als protest tegen de bezuinigingen. Of lieten opperofficieren zich zeer negatief uit over het te volgen kabinetsbeleid. Dan had je het ook gehad.

Maar nu !!???.....Met "onaanvaardbaar" en "onacceptabel" betaal ik mijn huur niet
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 10/03/2010 | 02:24 uur
Citaat van: Laurens op 09/03/2010 | 23:22 uur
Nog niet zo heel lang geleden liet een luchtmachtgeneraal wat f-16 over het binnenhof knallen als protest tegen de bezuinigingen.

Wat versta jij onder "nog niet zo lang geleden"?

Citaat van: Laurens op 09/03/2010 | 23:22 uur
Of lieten opperofficieren zich zeer negatief uit over het te volgen kabinetsbeleid.

Mag ik wat voorbeelden, want ik kan me alleen maar gepensioneerde opperofficieren voor de geest halen die kritiek uitten. Zo uit mijn hoofd kan ik me alleen generaal Zuiderwijk herinneren die licht kritische kanttekeningen heeft gemaakt terwijl hij nog in dienst was.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 10/03/2010 | 11:12 uur
Arbeidsvoorwaardenoverleg: Defensie weigert open en reëel overleg te voeren.

Wat bij de start van het arbeidsvoorwaardenoverleg op 11 februari door de Staatssecretaris nog enigszins verhuld werd gebracht is bij de voortzetting van het arbeidsvoorwaardenoverleg luid en duidelijk uitgesproken: Defensie wenst geen eurocent te besteden aan enige verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor het loyale defensiepersoneel. Defensie wenst zelfs niet te praten over de door de Sociale Partners in het Sociaal Akkoord afgesproken inflatiecorrectie.

Ook heeft de Staatssecretaris aangegeven de ophoging van de UKW-leeftijd niet van de overlegagenda te willen halen. De Centrales zijn van mening dat door het controversieel verklaren van de ophoging van de AOW-leeftijd door de Tweede Kamer, het uitermate prematuur is over dit onderwerp te spreken. De Staatssecretaris wil echter de koppeling van de ophoging van de UKW-leeftijd aan de ophoging van de AOW-leeftijd handhaven, terwijl het nog volledig onduidelijk is welke kant de discussie in de Tweede Kamer rond de AOW inclusief de zware beroepen opgaat.

Als gevolg van de geschetste keiharde financiële kaders zijn de voorgestelde gespreksonderwerpen zoals gedaan in de inzetbrief van Defensie, met uitzondering van de loonparagraaf en de ophoging van de UKW-leeftijd, verworden tot discussies over een aanpassing van de bestaande regelgeving. Aanpassing van regelgeving binnen het bestaande budget wordt normaliter besproken in de SOD-werkgroepen Algemeen Personeelsbeleid en Algemeen Financiële Rechtspositie. De Centrales deden dan ook de handreiking deze gespreksonderwerpen uit het arbeidsvoorwaardenoverleg te halen en verkennende gesprekken hierover te voeren in de werkgroepen AFR en AP. Hoewel hiermee de druk op het arbeidsvoorwaardenoverleg wordt verlaagd, wees Defensie dit resoluut van de hand.

De Samenwerkende Centrales kunnen op basis van deze opstelling van de Staatssecretaris van Defensie dan ook niet anders concluderen dan dat er geen wil is om te komen tot open en reëel overleg.
Met deze constatering zijn de partijen opnieuw uit elkaar gegaan. Een situatie die de FVNO/MHB ten zeerste betreurt.

FVNO/MHB, 10 maart 2010
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 10/03/2010 | 11:28 uur
Door geen inflatiecorrectie toe te passen wordt het personeel verder in de kou gezet. Ze verdienen hetgeld toch weer terug door versoberingen in het algemeen en verhogingen bij Paresto. Kortom, we gaan er alleen maar verder op achteruit. Wat kunnen we blij zijn met "al het goede werk" dat we volgens Eimert en Jack leveren. Daar koop je letterlijk en figuurlijk helemaal niks voor.

Waarom moet het personeel financieel bloeden voor het financiële wanbeleid binnen defensie?!  :sick:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Ros op 10/03/2010 | 12:44 uur
Citaat van: Enforcer op 10/03/2010 | 11:28 uur
Wat kunnen we blij zijn met "al het goede werk" dat we volgens Eimert en Jack leveren. Daar koop je letterlijk en figuurlijk helemaal niks voor.

Ik dacht dat onze militairen er veel waarde aan hechten.........waardering, witte veren, schouderklopjes etc.   :doh:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 10/03/2010 | 13:20 uur
Ach, we doen het toch graag voor wat schouderklopjes, toespraakjes, insignes en medailles? Die prachtige woordenstromen over waardering, geweldige prestaties en loyaliteit moeten toch voldoende zijn?

Geen loonsverhoging, zelfs geen inflatiecorrectie, geen uitloop van de maximale periodieken maar wel de UKW-leeftijd verhogen en toekomstperspectieven torpederen door "bevriezen" van bevorderingsmogelijkheden (nou ja, behalve voor de P&O-vriendjes) zodat je op je 40e al je eindrang bereikt(e).......

Bedankt heren politici!  >:(

Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 10/03/2010 | 14:51 uur
Je mag niet staken, maar mag je wel een OVG oefening gaan houden rond het Binnenhof? En dan vervolgens alles zwaar controleren. Elke auto een bomcheck,  visitatie en dergelijke, zodat ze ook maar een beetje zouden voelen hoe het is als ze bv in Afghanistan zouden zijn. Misschien de genie nog wat scherp zand laten wegleggen in het kader van een oefening.  Een CBRN ploeg in vol ornaat de boel laten onderzoeken en alles schoon spuiten: ook een goede manier om de politici in het hemd te laten staan. Er zijn in ieder geval een hoop mogelijkheden voor ludieke acties.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 10/03/2010 | 15:26 uur
Citaat van: Enforcer op 10/03/2010 | 14:51 uur
Er zijn in ieder geval een hoop mogelijkheden voor ludieke acties.

Hè ja, laten we lekker ludieke acties gaan houden. Dat zet geen zoden aan de dijk (ik vind het op een bepaalde manier zelfs kinderachtig en niet een middel dat past bij de schandalige bejegening die we m.i. in deze ervaren) en staken mogen we nu eenmaal niet.....  :silent:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 10/03/2010 | 16:14 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 10/03/2010 | 15:26 uur
Citaat van: Enforcer op 10/03/2010 | 14:51 uur
Er zijn in ieder geval een hoop mogelijkheden voor ludieke acties.

Hè ja, laten we lekker ludieke acties gaan houden. Dat zet geen zoden aan de dijk (ik vind het op een bepaalde manier zelfs kinderachtig en niet een middel dat past bij de schandalige bejegening die we m.i. in deze ervaren) en staken mogen we nu eenmaal niet.....  :silent:

Wat is jouw creatieve voorstel om een duidelijk standpunt in te nemen?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Ros op 10/03/2010 | 16:47 uur
Militairen mogen niet staken.........kan ik inkomen en begrijpen.

Als de werkgever overduidelijk "misbruik" gaat maken van dit feit......vraag ik mij af of het verbod op het stakingsrecht nog wel overeind kan blijven.

Ik zou het wel weten..................
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 10/03/2010 | 17:09 uur
Citaat van: Enforcer op 10/03/2010 | 16:14 uur
Wat is jouw creatieve voorstel om een duidelijk standpunt in te nemen?

Daar moet ik helaas een antwoord op schuldig blijven. Ik denk dat het weglopen door de vakbonden het enig juiste is, te volgen door een publiciteitslawine over het gedrag van defensie. Ik vind dat ludieke acties voeren niet past na een dergelijke asociale opstelling van onze werkgever. Alleen staken zou dan het middel "moeten" zijn, ware het niet dat we nu eenmaal niet mogen staken.....
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 10/03/2010 | 17:11 uur
Massaal ziek melden?  :angel:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 10/03/2010 | 17:14 uur
Citaat van: Lex op 10/03/2010 | 17:11 uur
Massaal ziek melden?  :angel:

Ik vind dat vakbonden op serieuze wijze het maximaal mogelijke moeten doen als onze vertegenwoordigers. Maar ikzelf ga niet staken en dat zogenaamd ziek melden heb ik een broertje de dood aan!
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: A.J. op 10/03/2010 | 18:05 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 10/03/2010 | 17:14 uur
Ik vind dat vakbonden op serieuze wijze het maximaal mogelijke moeten doen als onze vertegenwoordigers.

Hoe dan? De laatste keer dat de bonden iets gepresteerd hebben voor hun leden is volgens mij de vrije haardracht en de afschaffing van de groetplicht...

Citaat
Maar ikzelf ga niet staken en dat zogenaamd ziek melden heb ik een broertje de dood aan!

Dat ligt ook niet in mijn aard om zoiets te doen.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 10/03/2010 | 18:51 uur
Citaat van: A.J. op 10/03/2010 | 18:05 uur
Hoe dan?

Geen idee; ik betaal al sinds begin jaren 80 vakbondsgeld om mij daarmee te vertegenwoordigen. Gaan ze maar flyeren, zendtijd kopen om gal te spuwen, etc. etc. Als ze al die energie die ze steken in zaken waar ze niets mee te maken hebben nu eens in de CAO-strijd stoppen, lijkt me dat een goed begin!
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: A.J. op 10/03/2010 | 19:48 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 10/03/2010 | 18:51 uur
Geen idee; ik betaal al sinds begin jaren 80 vakbondsgeld om mij daarmee te vertegenwoordigen. Gaan ze maar flyeren, zendtijd kopen om gal te spuwen, etc. etc. Als ze al die energie die ze steken in zaken waar ze niets mee te maken hebben nu eens in de CAO-strijd stoppen, lijkt me dat een goed begin!

Laten we daar idd eens mee beginnen, ipv zich te bemoeien met operationele zaken.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Ros op 10/03/2010 | 21:53 uur
Word wakker............

Een vakbond met een achterban die niets kan of wil of whatever is makkelijk de mond te snoeren en zullen tevreden moeten zijn met wat de werkgever bereid is te doen. Bij een onderhandelings impasse heeft een bond niets om de eisen van de bond kracht bij te zetten. Boos van tafel lopen, griepen in de media, terwijl de werkgever zich een breuk lacht. Er is toch geen achterban die van zich laat horen of laat zien dat het menens is.

Staken of actie voeren is een van de allerlaatste middelen die een bond moet gebruiken. Als de nood aan de man is moet het wel mogelijk zijn.

Lid zijn van een van deze bonden is simpelweg betalen en mond houden............lekker  :'(
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 10/03/2010 | 22:01 uur
Citaat van: Ros op 10/03/2010 | 21:53 uur
Word wakker............

Lid zijn van een van deze bonden is simpelweg betalen en mond houden............lekker  :'(

Waarom zou je dan nog lid worden of bijven?! Voor de verzekeringen hoef je het ook niet te doen. Als je goed zoekt naar welk pakker goed bij je past hoef je helemaal niet duurder uit te zijn dan bij een ander.

Wat zijn de gevolgen als de bonden wegblijven? Ja, geen cent er bij, dus dat is alleen maar gunstig voor Jack.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: mikemans op 13/03/2010 | 18:34 uur
Citaat van: Enforcer op 10/03/2010 | 11:28 uur
Waarom moet het personeel financieel bloeden voor het financiële wanbeleid binnen defensie?!  :sick:

Omdat men alvast vooruit denkt. Defensie wil de krijgsmacht verjongen maar daarvoor moeten eerst de ouden van dagen er uit. Daar de up or out gereedschappen niet van toepassing zijn op deze ouderen moet men anders te werk gaan.

Als je wil dat je personeel opstapt dan doe je exact wat defensie al decenia doet. En het werkt.

Voor wat betreft de vacatures: Er moet nog 20% bezuinigt worden. Als je 12000 arbeidsplaatsen schrapt heb je een overschot van 4000 man.

Het personeel moet financieel bloeden omdat het daarvan oprot en dat wil defensie graag. Hoe meer comotie er ontstaat hoe meer defensie zich voelt aangemoedigd om het beleid verder door te zetten.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 13/03/2010 | 18:53 uur
Citaat van: mikemans op 13/03/2010 | 18:34 uur
Defensie wil de krijgsmacht verjongen maar daarvoor moeten eerst de ouden van dagen er uit.
En de leeftijd waarop men "ouden van dagen" is, ligt waarschijnlijk rond het 28e levensjaar?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 16/03/2010 | 17:00 uur
Geen dictaat vooraf!
   
De Samenwerkende Centrales (bonden) van Overheidspersoneel (SCO) hebben de staatsecretaris een ultimatum gestuurd. De bonden willen dat zijn dictaat van tafel gaat. De verhoging van de ontslagleeftijd kan volgens hen geen onderwerp van gesprek meer zijn. En er moet gepraat kunnen worden over de andere arbeidsvoorwaarden, ook als die geld kosten.

In  de brief  (http://www.vbmnov.nl/website/images/stories/Arbeidsvoorwaarden%202010/100316%20ultimatumbrief%20arbeidsvoorwaarden%202010%20ev.pdf) stellen de bonden dat de staatssecretaris alleen wil praten over verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden. Dat hij tegelijk beweert het personeel 'hoog in het vaandel' te hebben staan, noemen zij 'wrang'.

Zelfs over compensatie van koopkrachtverlies valt niet te praten met deze staatssecretaris. Ook is hij niet bereid om de onderwerpen die geen geld kosten, verder te bespreken in een aparte werkgroep.

Volgens de bonden is deze staatssecretaris niet bereid om open en reëel overleg te voeren. Zij eisen daarom dat hij vóór 12 april duidelijk maakt dat hij wel open en reëel wil overleggen.

SCO, 16 Mar 10
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 16/03/2010 | 17:36 uur
Zou de Vries nu denken "Ja, en wat dan nog?! Ga lekker de achterban informeren."?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 16/03/2010 | 17:48 uur
Citaat van: Enforcer op 16/03/2010 | 17:36 uur
Zou de Vries nu denken "Ja, en wat dan nog?! Ga lekker de achterban informeren."?
Ik denk het niet. Hij zal als STAS gebrand zijn op het afsluiten van de AVW'n 2010 cf de "nul lijn". Komen deze er niet, dan is er toch een zekere vorm van "smet" op zijn politieke naam. Zeker nou hij zich kandidaat heeft gesteld voor het CDA.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 16/03/2010 | 18:08 uur
Citaat van: Lex op 16/03/2010 | 17:48 uur
Citaat van: Enforcer op 16/03/2010 | 17:36 uur
Zou de Vries nu denken "Ja, en wat dan nog?! Ga lekker de achterban informeren."?
Ik denk het niet. Hij zal als STAS gebrand zijn op het afsluiten van de AVW'n 2010 cf de "nul lijn". Komen deze er niet, dan is er toch een zekere vorm van "smet" op zijn politieke naam. Zeker nou hij zich kandidaat heeft gesteld voor het CDA.

Als hij niks doet heeft hij ook de 0-lijn vastgelegd.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 16/03/2010 | 18:15 uur
Citaat van: Enforcer op 16/03/2010 | 18:08 uur
Als hij niks doet heeft hij ook de 0-lijn vastgelegd.
Dat klopt, maar dan zadelt hij een volgend Kabinet op met de uitdaging, en dat komt zijn CV niet ten goede.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 16/03/2010 | 19:21 uur
Citaat van: Lex op 16/03/2010 | 18:15 uur
Citaat van: Enforcer op 16/03/2010 | 18:08 uur
Als hij niks doet heeft hij ook de 0-lijn vastgelegd.
Dat klopt, maar dan zadelt hij een volgend Kabinet op met de uitdaging, en dat komt zijn CV niet ten goede.

Ik verwacht dat hij minister van defensie wil worden. Dan maakt het nog maar weinig uit.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 16/03/2010 | 19:28 uur
Citaat van: Enforcer op 16/03/2010 | 19:21 uur
Ik verwacht dat hij minister van defensie wil worden. Dan maakt het nog maar weinig uit.
Wat hij in zijn agenda heeft staan is mij niet bekend, maar stel dat hij dat wordt, dan wil ook hij geen erfenis uit een vorig Kabinet (leven).  ;)
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: mikemans op 19/03/2010 | 20:15 uur
Citaat van: Lex op 13/03/2010 | 18:53 uur
En de leeftijd waarop men "ouden van dagen" is, ligt waarschijnlijk rond het 28e levensjaar?

Nee hoor, gewoon 35 zoals sinds mensenheugenis.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 09/04/2010 | 11:03 uur
Begrijpt u het nog?   

Defensie heeft alle medewerkers een brief gestuurd over de onmogelijkheid om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Hieronder de reacties van de gezamenlijke bonden.

"Beste defensiemedewerker,

Heeft u rond de paasdagen van uw werkgever, het Ministerie van Defensie, een brief ontvangen? Een brief waarin begrip wordt gevraagd voor het feit dat er geen mogelijkheden zijn om uw arbeidsvoorwaarden te verbeteren.
Maar wat zegt deze brief niet?
Dat de prijzen nog steeds stijgen. Dat een nullijn dus betekent dat uw salaris de kostenstijging niet bijhoudt. U dus minder in de portemonnee overhoudt.
Dat in de markt wel CAO's worden afgesproken, die rekening houden met prijsontwikkelingen.
Dat Defensie vindt dat verschillende toelagen, vergoedingen en tegemoetkomingen versoberd moeten worden.
Dat de AOW-plannen van het kabinet in de ijskast staan en het dus niet vanzelfsprekend is om te spreken over de zoveelste verhoging van de ontslagleeftijd
Dat uw wensen, verwoord in onze inzetbrief voor de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen 2010 e.v., er blijkbaar niet toe doen.
Per saldo betekent de inzet van Defensie: zwaar inleveren!

Erkenning en waardering, begrijpt u het nog?"

SCO, 09 Apr 10
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 09/04/2010 | 11:13 uur
Geen brief gehad, bijgaand bericht niet begrepen en voor al geen begrip voor het vasthouden van de nul lijn. Begin eerst maar eens met het eigen wachtgeld af te schaffen.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 14/04/2010 | 11:54 uur
Ultimatum verlopen

Maandag 12 april is voorbij gegaan zonder dat de bonden van defensiepersoneel een antwoord hebben ontvangen van de Staatssecretaris van Defensie op de gezamenlijke ultimatumbrief van 16 maart jl.

Uit het feit dat de Staatssecretaris wel het personeel van defensie op de hoogte heeft gebracht van de stand van zaken m.b.t. het arbeidsvoorwaardenoverleg, maar niet wenst te antwoorden op de brief van de bonden blijkt eens te meer dat deze Staatssecretaris niet bereid is om te komen tot open en reëel overleg met de bonden over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel.

De bonden hebben besloten het defensiepersoneel op de diverse locaties in het land te gaan informeren over de nu ontstane situatie en de gevolgen die de houding van de Staatssecretaris heeft voor de portemonnee van het eigen personeel. De locaties en data van de informatiebijeenkomsten zullen bekend worden gemaakt via de websites van de bonden.

Erkenning en waardering. Begrijpt u het nog?

SCO, 14 april 2010

Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Laurens op 14/04/2010 | 12:05 uur
Citaat van: Enforcer op 09/04/2010 | 11:13 uur
Geen brief gehad

Niks gemist, hoop gejank, bla de bla die bla....."I don't give a shit." Signed, Jackie de V. en Homie Eilmert M.

Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 14/04/2010 | 12:16 uur
Informatiebijeenkomsten?! Het resultaat is nada, dus valt er ook nada te vertellen. Kortom, het schiet niet op.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 14/04/2010 | 13:00 uur
Citaat van: Laurens op 14/04/2010 | 12:05 uur
Citaat van: Enforcer op 09/04/2010 | 11:13 uur
Geen brief gehad

Niks gemist, hoop gejank, bla de bla die bla....."I don't give a shit." Signed, Jackie de V. en Homie Eilmert M.



Wat mij betreft is het versturen van 60.000 brieven met blaartrekkende blabla o.m. een verkwisting van bomen geweest.....
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 14/04/2010 | 17:45 uur
Defensie reageert op ultimatum bonden

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag gereageerd op het ultimatum van de bonden voor het arbeidsvoorwaardenoverleg. De bonden hadden Defensie gevraagd een nieuwe inzet voor het overleg op te stellen.

De staatssecretaris schreef vandaag in zijn reactie dat het kabinet door de economische crisis geen ruimte heeft om toelagen en salarissen van Defensiepersoneel te verhogen. De zogeheten nullijn blijft daarom volgens hem een pijler onder het te sluiten arbeidsvoorwaardenakkoord. Wel heeft De Vries toegezegd de discussie over verhoging van de UKW-leeftijd voorlopig uit te stellen. Hoewel de huidige UKW-leeftijd volgens de staatssecretaris niet is te handhaven, is met de val van het kabinet het besluit over het verhogen van de AOW-leeftijd doorgeschoven naar het volgende kabinet.

De staatssecretaris schrijft in zijn reactie het overleg met de bonden snel te willen hervatten. In het nieuwe akkoord zouden afspraken kunnen worden gemaakt over harmonisatie in regelingen voor diverse groepen personeel, waaronder bezoldigingen en meer flexibele arbeidsvoorwaarden.

MINDEF, 14 april 2010, 14.55 uur
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 14/04/2010 | 19:06 uur
Defensie stelt discussie ontslagleeftijd uit

DEN HAAG - Defensie stelt de discussie over een verhoging van de ontslagleeftijd van militairen voorlopig uit. Dat heeft demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag toegezegd in een brief aan de vakbonden.

Nu staat de ontslagleeftijd voor defensiepersoneel op zestig jaar. Volgens De Vries is dat niet meer te handhaven.

Toch zet hij dit punt tijdens het overleg over een nieuwe cao even in de ijskast, omdat met de val van het kabinet het besluit over het verhogen van de AOW-leeftijd is doorgeschoven naar het volgende kabinet.

Een ander pijnpunt voor de vakbonden blijft echter nog wel op tafel liggen: door de economische crisis is er volgens de staatssecretaris geen ruimte om toelagen en salarissen te verhogen. De Vries wil het overleg met de bonden, dat ruim een maand geleden vastliep, snel hervatten.

Telegraaf, wo 14 apr 2010, 18:36
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: boekje_pienter op 14/04/2010 | 20:37 uur
Citaat van: Lex op 14/04/2010 | 19:06 uur
Nu staat de ontslagleeftijd voor defensiepersoneel op zestig jaar. Volgens De Vries is dat niet meer te handhaven.

Volgens mij is een staatssecretaris die weet dat het beroep van militair zwaar is en toch dergelijke aperte onzin uitkraamt, niet meer te handhaven! Get real!!!
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Laurens op 14/04/2010 | 21:21 uur
Zijn er eigenlijk Westerse landen waar de ontslagleeftijd op een verplichting van 60 jaar ligt?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Laurens op 14/04/2010 | 22:55 uur
Citaat van: dudge op 14/04/2010 | 22:13 uur
Citaat van: Laurens op 14/04/2010 | 21:21 uur
Zijn er eigenlijk Westerse landen waar de ontslagleeftijd op een verplichting van 60 jaar ligt?


In griekenland kun je met 62 naar je AOW. Hoe dat voor Griekse militairen is, geen idee.

Ik stel mijn vraag niet goed, ik bedoelde voor militairen.  :angel:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 22/04/2010 | 18:14 uur
VBM|NOV kwaad over reactie   

De impasse in het arbeidsvoorwaardenoverleg is nog lang niet voorbij. Defensie heeft vorige week gereageerd op het ultimatum van de vakbonden. De VBM|NOV is kwaad en teleurgesteld over deze reactie.

In een gesprek met de werkgever gaat de VBM|NOV deze kwaadheid overbrengen en Defensie vragen om alsnog de gewenste arbeidsvoorwaarden-mogelijkheden te bieden.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV had Defensie in haar brief van 16 maart gevraagd om twee zaken.

Ten eerste moest de gedwongen ophoging van het leeftijdsontslag van tafel. Deze harde eis van Defensie was op zijn zachtst gezegd lachwekkend geworden na de val van het kabinet. Immers, de ophoging van de AOW leeftijd waaraan Defensie haar eis koppelt is voorlopig van tafel.

Ten tweede eiste de VBM|NOV van Defensie een reële onderhandelingsinzet. De door Defensie verordonneerde 0-en-geen-cent-meer was voor uw vakbond onbespreekbaar. Niet alleen druist deze Defensie inzet regelrecht in tegen alle afspraken in het sociaal akkoord, daarnaast kan van echte arbeidsvoorwaarden nooit sprake zijn als er werkelijk helemaal niets besteed mag worden. De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is van mening dat de inzetbrief van de bonden al een zeer fatsoenlijk eisenpakket weergeeft. Defensie heeft tot op heden niet de moeite genomen dit pakket van wensen te bespreken.

Defensie heeft de bonden laten weten de besprekingen over het ophogen van de ontslagleeftijd nu niet noodzakelijk te vinden. Verder geeft Defensie geen antwoord op de vragen en gaat niet verder in op de wens financiële ruimte ter beschikking te stellen.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV geeft Defensie de kans haar teleurstellende reactie in een gesprek toe te lichten. In dat gesprek zal ondermeer duidelijk moeten worden of er van échte arbeidsvoorwaardenonderhandelingen sprake kan zijn. Mocht Defensie een reële onderhandelingsinzet weigeren, dan zal de VBM|NOV andere middelen inzetten om de werkgever te dwingen het personeel op de juiste wijze tegemoet te treden.

VBM|NOV, 22 Apr 10
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Laurens op 22/04/2010 | 18:20 uur
Citaat van: Lex op 22/04/2010 | 18:14 uur
Mocht Defensie een reële onderhandelingsinzet weigeren, dan zal de VBM|NOV andere middelen inzetten om de werkgever te dwingen het personeel op de juiste wijze tegemoet te treden.

....en dat zijn?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 22/04/2010 | 18:47 uur
Massaal een hoedje opzetten en op een fluitje blazen?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: mikemans op 22/04/2010 | 20:30 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/04/2010 | 18:47 uur
Massaal een hoedje opzetten en op een fluitje blazen?

Of een ludieke kaartenactie.

Maar iets serieuser hoeven we natuurlijk voordat we naar de stembus zijn geweest geen nieuwe overeenkomst te verwachten, tenzij we alles wat we hebben inleveren, liefst iets meer.

En nadat we naar de stembus zijn geweest is het voor 10 tot 25duizend van ons niet meer relevant. Dat is niet echt een sterke onderhandelingspositie.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 20/07/2010 | 14:32 uur
Acties militairen om hoger loon

UTRECHT - Personeel van Defensie gaat in september actievoeren voor een betere cao. Inzet zijn een loonsverhoging en de leeftijd waarop militairen mogen stoppen met werken.

Aan de acties, die vanaf september worden gehouden, doen alle vakbonden mee. Het overleg tussen hen en Defensie over een nieuwe cao zit muurvast. De militairen willen dat hun loon aangepast wordt aan de inflatie - volgens CNV-vakbondsbestuurder Alfred Loman betekent dat een ,,bescheiden'' verhoging van 1 tot 1,25 procent. ,,Maar Defensie weigert elke loonsverhoging. Er is geen geld, zo klinkt het.''

Verhoging AOW-leeftijd
Ook is de verhoging van de AOW-leeftijd veel militairen een doorn in het oog. Nu mag een gedeelte van hen stoppen met werken als ze zestig jaar zijn. Met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar zouden ze pas op hun 62e mogen stoppen.

,,We kunnen niet alles platleggen'', zegt Loman over de acties - militairen mogen niet staken. De bonden zoeken daarom naar alternatieve manieren om actie te voeren. ,,Een goede mogelijkheid is dat het personeel zich strikt aan de regels gaat houden. Dus om vijf uur 's middags naar huis, in plaats van weer over te werken. Ook kunnen ze bijvoorbeeld auto's extra goed gaan controleren bij de ingang van de kazerne.''

Hardere maatregelen
Als deze acties geen effect hebben, overwegen de bonden hardere maatregelen. Daarin zijn zij bereid ,,heel ver te gaan'', stelt Loman, die echter niets wil zeggen over wat die acties inhouden. ,,We zetten nog niet al onze wapens in.''

Nederlands Dagblad,
20 juli 2010 13:57
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 20/07/2010 | 15:58 uur
Eerst zien, dan geloven.
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 08/09/2010 | 13:45 uur
'Koopkracht onder druk'

DEN HAAG - De koopkracht van de Nederlandse werknemers staat onder druk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cao-lonen stijgen aanzienlijk minder hard dan vorig jaar en de inflatie neemt toe.

Dit komt vooral doordat de energieprijzen voor huishoudens per 1 juli omhoog zijn gegaan.

''De koopkracht begint in de gevarenzone te komen'', zei hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS woensdag.

Vorig jaar nam de koopkracht van de werknemers dankzij loonsverhogingen en de lage inflatie nog met gemiddeld 1,4 procent toe. Aan die ontwikkeling lijkt nu een einde te komen.

Contractlonen
''De cao-loonstijging zit nu in een remweg",' aldus Vergeer. In 2009 stegen de contractlonen nog met gemiddeld bijna 3 procent.

In de eerste helft van 2010 was de gemiddelde loonstijging nog maar net meer dan 1 procent. De inflatie verdubbelde in juli ten opzichte van de voorgaande maand tot 1,6 procent. Dat was het hoogste niveau sinds mei vorig jaar.

© ANP 
Uitgegeven: 8 september 2010 13:31
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 09/11/2010 | 14:59 uur
VBM|NOV stelt ultimatum   

Defensie moet uiterlijk 24 november a.s. duidelijk maken of het nog verder wil praten over de CAO voor 2010. Als Defensie niet op deze eis van de VBM|NOV in gaat, zal de bond acties starten.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV heeft op 9 november Defensie  een brief  (http://www.vbmnov.nl/website/images/stories/Arbeidsvoorwaarden%202010/101109%20VBMNOV%20Ultimatumbrief%20arbeidsvoorwaardenoverleg.pdf)gestuurd waarin de grootste vakbond voor defensiepersoneel een ultimatum stelt. De bond betreurt het dat het niet gelukt is om tot een inhoudelijke besprekingen over de arbeidsvoorwaarden te komen.

De bond neemt het Defensie onder meer kwalijk dat de dreiging met een verhoging van de ontslagleeftijd voor militairen boven de markt is blijven hangen.

Ook is Defensie niet bereid om uitvoering te geven aan de afspraken die in 2009 zijn gemaakt over een verantwoorde loonontwikkeling in 2010. Zoals bekend hebben defensiemedewerkers in 2010 geen salarisverhoging ontvangen. Op dit moment bedraagt de inflatie 1,6% en volgens het sociaal akkoord is een prijscompensatie een verantwoorde loonontwikkeling. Ook op dit punt geeft Defensie geen blijk van bereidwilligheid om te bewegen.

In de brief roept de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV Defensie op om over 11 concrete onderhandelingspunten te praten. Dat moet wel vóór woensdag 24 november 2010 gebeuren. Tot die datum heeft Defensie dus de mogelijkheid om een opening te bieden in het overleg.

VBM|NOV,  09 Nov 10
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 18/11/2010 | 13:13 uur
Kamerbrief ultimatum vakbonden CAO onderhandelingen

Ondertekenaar: minister van Defensie

Naar aanleiding van de brief van de vaste commissie voor Defensie van 11 november 2010 (kenmerk 201Z16371/2010D44439) meld ik u dat ik heb kennisgenomen van het ultimatum van de vakbonden rond de Cao-onderhandelingen. Op 18 november aanstaande is een vergadering met het Sector Overleg Defensie voorzien. De brieven van de vakbonden zijn voor deze vergadering geagendeerd.

DE MINISTER VAN DEFENSIE
Drs. J.S.J. Hillen

18 november 2010
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: KapiteinRob op 18/11/2010 | 14:42 uur
Citaat van: MINDEF op 18/11/2010 | 13:13 uur
Op 18 november aanstaande is een vergadering met het Sector Overleg Defensie voorzien.

Gezien de dagtekening van de brief:
Citaat van: MINDEF op 18/11/2010 | 13:13 uur
DE MINISTER VAN DEFENSIE
Drs. J.S.J. Hillen

18 november 2010
wordt hier dan bedoeld 18 november 2011?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 18/11/2010 | 18:48 uur
Militairen voeren actie voor nieuwe cao

DEN HAAG - Militairen gaan binnenkort publieksvriendelijke acties voeren. Volgens de CNV-vakbond ACOM en de FNV-bonden AFMP en Marver is dat onvermijdelijk, omdat het overleg met minister Hans Hillen van Defensie over een nieuwe cao is mislukt.

Dat hebben deze militaire vakbonden donderdag laten weten nadat ze met Hillen hadden gesproken.

Het steekt hen dat het personeel er vorig jaar niets bij heeft gekregen en Defensie ook dit jaar en volgend jaar geen loonsverhoging wil geven. Met de acties willen de bonden de druk op de bewindsman opvoeren ''om eindelijk eens met een fatsoenlijk voorstel te komen''.

Welke acties er zijn te verwachten, laten de vakbonden nog in het midden. Ze zijn in elk geval ''verrasssend'' en ''publieksvriendelijk''.

Bezuinigen

De minister zegt door het tekort in de schatkist niet in staat te zijn de lonen te verhogen. Defensie moet in verband met de crisis flink bezuinigen bovenop de tekorten die er al waren. De komende jaren verdwijnen er mogelijk 10.000 arbeidsplaatsen, zo heeft Hillen de bonden donderdag aangekondigd.

Militairen voeren niet zo snel actie. In 2000 demonstreerden ze wel op het Malieveld in Den Haag. Ook is er een kaarten- en schoenenactie geweest.

De vakbonden beschouwen de ''starre houding'' van Defensie als een ''volkomen respectloze benadering''. Ze wijzen erop dat militairen zwaar en soms erg riskant werk doen waar de samenleving baat bij heeft.

© ANP 
Uitgegeven: 18 november 2010 18:37
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Laurens op 18/11/2010 | 18:59 uur
Citaat''verrasssend'' en ''publieksvriendelijk''

Paarse tanks op de ring A10, exercitie in strandtenue?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Enforcer op 18/11/2010 | 19:06 uur
Citaat van: Laurens op 18/11/2010 | 18:59 uur
Citaat''verrasssend'' en ''publieksvriendelijk''

Paarse tanks op de ring A10, exercitie in strandtenue?

Bloemen uitdelen in het bloemenpak....

Buttons met een boze smiley   :mad:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Elzenga op 19/11/2010 | 01:49 uur
Het zou goed zijn als het acties worden waar de burger zich bewust wordt van het belang van een goede defensie.....Niet te ludiek of te theatraal...ook geen lachende protesterende mensen of slechts folders...doet de burger niks mee en die lachende mensen irriteren...

- (vooraf aangekondigde) nepmijnen in de haven van Rotterdam...
- waarom al dat sinterklaasspeelgoed eigenlijk zo veilig vanuit Azië deze kant op kan komen...
- (wordt vervolgd)
-
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: A.J. op 19/11/2010 | 09:30 uur
10.000 banen weg; VBM|NOV verbijsterd

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV en BBTV is verbijsterd over de mededeling - donderdag 18 november - van minister Hillen dat er 10.000 banen bij Defensie worden geschrapt en dat gedwongen ontslagen daarbij waarschijnlijk niet te vermijden zijn. Daarnaast maakte Defensie in een formele SOD-vergadering bekend geen dubbeltje extra aan haar medewerkers te willen spenderen.
Van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden kan voorlopig geen sprake zijn. Daarnaast kondigde het ministerie aan te willen onderzoeken in hoeverre de door haar als 'goud gerand' omschreven huidige arbeidsvoorwaarden ingrijpend kunnen worden versoberd.

10.000 banen weg
Minister Hillen was overduidelijk in zijn mededeling. Hij deelde de vakbonden mee dat hij de Tweede Kamer per brief had laten weten rond de 10.000 arbeidsplaatsen bij Defensie te schrappen. Minister Hillen gaf aan dat gedwongen ontslagen daarbij niet uit te sluiten zijn.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is van mening dat de minister hier wel heel erg hard van stapel loopt. Gezien de opbouw van het huidige medewerkersbestand en de enorme hoeveelheid vacatures is de VBM|NOV van mening dat van gedwongen ontslagen vooralsnog geen sprake kan zijn. De minister zaait, in de ogen van de VBM|NOV onnodig paniek onder zijn medewerkers.

Betrokkenheid
Het aankondigen van de mogelijke gedwongen ontslagen liet de minister samengaan met de stelling dat hij uit overtuiging minister van Defensie is geworden: "Dit is voor mij geen jongensdroom die uitkomt, maar een hele bewuste keuze". Om daar later aan toe te voegen dat hij 'sneuvelbereid' was als het om Defensie ging: Hij wil met volle overtuiging de voorliggende taak oppakken en invullen.

De VBM|NOV is van mening dat de woorden van de minister blijk gaven van een duidelijke diepe betrokkenheid bij de Defensieorganisatie en haar rol in de Nederlandse samenleving en daarbuiten. Die betrokkenheid heeft niet altijd alle bewindslieden op Defensie gekenmerkt.

Het is echter juist nu zaak deze woorden in daden om te zetten en te strijden voor de publieke zaak en Defensie in het bijzonder. Dat hebben wij als vertaling en uitleg van zijn woorden niet geproefd.

Nog minder
Dat de minister een aanzienlijke taak in het vooruitzicht heeft, bleek in het vervolg van de overlegvergadering, waar onder meer de totaal vastgelopen arbeidsvoorwaarden (CAO-) onderhandelingen aan bod kwamen.

Na het vertrek van minister Hillen heeft de Hoofd Directeur Personeel (HDP), de luitenant generaal Leijh, de huidige stand van zaken toegelicht. Ondanks de vele woorden die hij daarvoor gebruikte, was de kern van zijn boodschap eenvoudig.

Ten eerste is er helemaal nergens geld voor.

Ten tweede wil Defensie samen met de bonden nadenken over het terugbrengen van de 'goudgerande' regelingen die Defensie zou kennen. Onder meer de verschillende vergoedingen werd daarbij door de HDP als voorbeeld gebruikt.

Daarnaast gaf Defensie aan wellicht te overwegen een deel van de gelden die vrijkomen door deze maatregelen te benutten voor arbeidsvoorwaarden.

Dat de 'vrijkomende gelden' gewoon van de medewerkers gestolen arbeidsvoorwaardengeld is, leek hierbij voor Defensie van geen belang.

De reactie van de VBM|NOV is duidelijk: Wij zullen als grootste vakbond bij Defensie niet meewerken aan het afbreken van onze arbeidsvoorwaarden. Het in deze tijd van crisis verder financieel uitkleden van onze leden is niet allen onwenselijk, het is zelfs buitengewoon onfatsoenlijk.

Wat nu?
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is diep teleurgesteld over de houding van Defensie. Samen met de (kader)leden zullen wij ons beraden op de volgende stappen. Zoals eerder aangekondigd zullen ondermeer de actiemogelijkheden met de kaderleden worden geïnventariseerd en uitgevoerd. In eerste instantie zullen deze bescheiden van aard en omvang zijn of ludiek. Wij rekenen daarbij op uw steun.

VBM/NOV (http://www.vbmnov.nl/website/index.php?option=com_content&task=view&id=1037&Itemid=48)
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: A.J. op 19/11/2010 | 09:31 uur
Citaat
Ten tweede wil Defensie samen met de bonden nadenken over het terugbrengen van de 'goudgerande' regelingen die Defensie zou kennen. Onder meer de verschillende vergoedingen werd daarbij door de HDP als voorbeeld gebruikt.

:sick:
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Piranha op 19/11/2010 | 12:03 uur
PvdA wil zicht op 'wanbeleid' Defensie
19 november 2010, 8:55 | BNR.nl

De PvdA wil een parlementaire enquête naar het ,,wanbeleid'' bij het ministerie van Defensie. Gisteren bleek dat de bezuinigingen daar de komende jaren op zullen lopen tot zeker 1 miljard euro en dat er 10.000 banen moeten verdwijnen. PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink is onthutst over de ,,lijken die nu uit de kast komen bij Defensie''. Ze prijst de lef van minister Hans Hillen van Defensie, omdat die nu openheid van zaken geeft. "De PvdA heeft jaren gewaarschuwd voor de gevolgen van het financiële wanbeleid bij Defensie. Het personeel moet nu bloeden voor dat beleid. Wie is verantwoordelijk voor dit bijna-failliet?'', aldus Eijsink. Ze zal haar plannen maandag op tafel leggen bij een wetgevingsoverleg in de Kamer over het personeelsbeleid bij Defensie.

Geld verspild

In het regeerakkoord is sprake van een bedrag van 635 miljoen euro dat bezuinigd moest worden bij Defensie, bovenop de bezuiniging van 350 miljoen euro die al eerder nodig was. Eijsink voorspelt dat het nog wel hoger gaat worden. Volgens haar is er veel te veel geld verspild aan het nieuwe administratieve systeem Speer bij Defensie; de afgelopen acht jaar al een half miljard euro. Ook ging er in haar ogen te veel geld naar ondersteuning van diensten, staf en bureaucratie. ,"Alles om de militairen heen kost klauwen met geld.''

Roofbouw

Volgens minister Hillen heeft de krijgsmacht de afgelopen jaren roofbouw gepleegd op zichzelf. De inspanningen waren hoog om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Hillen wil de ambities, activiteiten en de middelen van Defensie in evenwicht brengen. Dat is volgens hem noodzakelijk om weer een energieke organisatie te krijgen met gemotiveerde mensen.

Steun vakbonden

Eijsink zegt dat ze voor haar pleidooi voor een parlementaire enquête de steun heeft van in elk geval de vakbonden ACOM en AFMP. Een enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel van de Tweede Kamer. De Kamer kan dan mensen onder ede horen. In het verleden waren er onder meer enquêtes naar de vliegramp Bijlmermeer, de bouwnijverheid en Srebrenica. Momenteel bevindt de parlementaire enquête financieel stelsel zich in de beginfase.

Audio: Couzy
BNR sprak over de dreigende ontslagen met Hans Couzy, voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren en oud-bevelhebber van de Koninklijke Landmacht. Die gaat er vanuit dat de bezuinigingen minder hevig zullen uitpakken dan die tienduizend ontslagen.

Bron: http://www.bnr.nl/artikel/20744858/pvda-wil-zicht-wanbeleid-defensie



Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Piranha op 20/11/2010 | 00:19 uur
Wat een stilte, staat/stond dit in het verkeerde topic?
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: irma op 20/11/2010 | 08:33 uur
Voor de zorg is er wel geld het komende jaar. Lees net dat de bonden een principe-akkoord hebben bereikt voor een loonsverhoging over 2010-2011 van maar liefst 3,1% voor 400.000 mensen in de verpleeg-/verzorgingstehuizen, kraamzorg en thuiszorg.
Nu is dat natuurlijk maar een kleine groep en wel even iets anders dan 70.000 man van ons, maar toch......
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: onderofficier op 20/11/2010 | 09:30 uur
Citaat van: irma op 20/11/2010 | 08:33 uur
Voor de zorg is er wel geld het komende jaar. Lees net dat de bonden een principe-akkoord hebben bereikt voor een loonsverhoging over 2010-2011 van maar liefst 3,1% voor 400.000 mensen in de verpleeg-/verzorgingstehuizen, kraamzorg en thuiszorg.
Nu is dat natuurlijk maar een kleine groep en wel even iets anders dan 70.000 man van ons, maar toch......

De afspraken zijn gemaakt met Koepelorganisaties ActiZ en BTN omdat de zorg tegenwoordig geprivatiseerd is.
Ga je nu van alle particuliere bedrijven de komende loonsverhogingen neer zetten?   
Titel: Re:Arbeidsvoorwaarden 2010
Bericht door: Lex op 03/12/2010 | 22:51 uur
Er is een  nieuwe site (http://www.defensiepersoneelinactie.nl/) over de acties.