Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Conflict gebieden => Europa => Topic gestart door: Lex op 21/04/2012 | 14:44 uur

Titel: Spanningen in Kosovo
Bericht door: Lex op 21/04/2012 | 14:44 uur
KFOR-troepenmacht Kosovo wordt uitgebreid

BERLIJN - Duitsland gaat enkele honderden militairen naar Kosovo sturen ter ondersteuning van de NAVO-missie in het land. 
 
Dat heeft het Duitse leger zaterdag bekendgemaakt. De spanningen in Kosovo lopen op nu in buurland ServiŽ volgende maand verkiezingen worden gehouden.

Op 6 mei gaat de Servische bevolking naar de stembus voor lokale en parlementsverkiezingen. Dit kan er toe leiden dat de gespannen situatie tussen de etnisch-Albanese minderheid en de Servische meerderheid in Kosovo tot uitbarsting komt.

Evaluatie

Volgens woordvoerder van het Duitse leger Hauke Bunks wordt de KFOR-troepenmacht per 1 mei uitgebreid met 550 Duitse militairen en 130 Oostenrijkse militairen. De NAVO wil de troepenmacht uitbreiden 'vanwege de huidige veiligheidssituatie in Kosovo'.

"Na een evaluatie van de situatie in Kosovo zijn de NAVO en de Europese Unie tot de conclusie gekomen dat de KFOR-troepenmacht niet voldoende is om op gepaste wijze te reageren op mogelijke veiligheidsincidenten in Kosovo in verband met de verkiezingen", aldus het Duitse leger.

Op dit moment zijn er zo'n 5500 KFOR-militairen actief in Kosovo, onder wie 1300 Duitse militairen.

© Novum
21 april 2012 14:38