Auteur Topic: Prins Bernhard wenste geen afgeslankt defilé  (gelezen 3932 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lex

  • Algeheel Beheerder
  • ERG FANATIEK
  • ******
  • Berichten: 31260
Prins Bernhard wenste geen afgeslankt defilé
« Reactie #5 Gepost op: 03/07/2009 | 22:08 uur »
WAGENINGEN - Prins Bernhard heeft premier Balkenende twee dagen voor zijn overlijden op 1 december 2004 een brief gestuurd waarin hij zich uitspreekt tegen een afgeslankt defilé in Wageningen. Hij noemt het zijn grote wens dat uitsluitend een veteranendag wordt gehouden op 29 juni.

Het ministerie van Defensie zette naar aanleiding van de brief na 2005 haar steun aan het defilé stop. Algemene Zaken – het ministerie van de premier – bracht de brief niet in de openbaarheid. Veteranenorganisaties en individuele veteranen twijfelden mede daardoor aan het bestaan ervan. Zij waren ervan overtuigd dat het beëindigen van het defilé op 5 mei in Wageningen nooit de intentie van Bernhard geweest kon zijn.

De Gelderlander deed een beroep op de WOB (Wet openbaarheid van bestuur) en vroeg Balkenende om een kopie van de brief. Die werd aanvankelijk niet verstrekt, waarna de krant bezwaar maakte. De minister-president heeft dit bezwaar gegrond verklaard en De Gelderlander alsnog een kopie doen toekomen.

"Ik ben zwaar teleurgesteld in prins Bernhard en vind het gek dat de brief nu ineens boven water komt", reageert Olaf de Jongh, oud-commando en oud-raadslid voor de VVD in Wageningen. De Jongh twijfelde openlijk aan het bestaan van de brief en stelde pogingen in het werk een kopie te pakken te krijgen. Hij vindt het nog steeds moeilijk te bevatten dat juist Bernhard – die het defilé van oud-strijders en verzetsmensen jarenlang voor Hotel De Wereld afnam – hieraan een einde heeft willen maken.

De Gelderlander, vrijdag 03 juli 2009 |  21:07

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 4 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.