Auteur Topic: Scholier krijgt polis aangesmeerd  (gelezen 7424 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rom2007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
Scholier krijgt polis aangesmeerd
« Reactie #25 Gepost op: 27/01/2010 | 10:19 uur »
"Lessen tijdens vooropleiding 'verkooptruc'

door Arianne Mantel en Bart Mos
AMSTERDAM -  Minderjarige scholieren die de mbo-opleiding 'Veiligheid & Vakmanschap' volgen, krijgen onder schooltijd verzekeringspolissen aangesmeerd. Het ministerie van Defensie reageert geschokt

De opleiding, die de krijgsmacht samen met de ROC's aanbiedt ter voorbereiding op een baan bij defensie, blijkt het werkterrein te zijn van assurantiekantoor DFD. Dit commerciŽle bedrijf probeert de leerlingen tijdens hun opleiding onder het mom van lessen 'maatschappelijk culturele vorming' en 'burgerschapskunde' te verleiden tot het afsluiten van ongevals- en overlijdensverzekeringen.

In de klas wordt dan een presentatie gegeven over de polissen die de leerlingen volgens DFD als militair nodig hebben. Later worden ze thuis bezocht om de polissen te ondertekenen.

Dat blijkt uit diverse interne documenten en verklaringen van leerlingen, in bezit van deze krant. Staatssecretaris De Vries (Defensie) dreigt nu met maatregelen. Jaarlijks volgen ruim duizend jongeren vanaf 16 jaar een speciaal defensie-overbruggingsjaar, met de bedoeling daarna in dienst te treden bij de landmacht of marine. Defensie verzorgt een deel van het lespakket (wapenleer, geschiedenis) bij tientallen scholen, en regelt stageplaatsen. Maar de leerlingen blijken ook 'les' te krijgen van verzekeringsadviseurs, in dienst van De FinanciŽle Dienstverlener (DFD), een landelijk opererend assurantiekantoor.

"DFD heeft een goed verhaal en wij zien het hele probleem eigenlijk niet", zegt een woordvoerder van ROC De Maasvallei in Boxmeer. "Je kunt zeggen dat ze een product proberen te slijten, maar defensie werft op onze scholen zelf toch ook leerlingen voor de landmacht? We zijn vorig jaar op de vingers getikt door defensie dat dit eigenlijk niet mag, maar als DFD hier weer aanklopt, dan zijn ze wat mij betreft welkom."

"Vorig jaar maart kregen we les over verzekeringen", zo bevestigt een oud-leerling. "Enkele maanden later kwam een adviseur bij ons thuis langs. Nu heb ik een basispakket met ongevallendekking en een overlijdensverzekering." DFD-directeur Leon Porankiewicz stelt dat zijn bedrijf de leerlingen pas benadert nadat ze lid zijn geworden van een militaire vakbond. Op ROC Apeldoorn blijkt de verzekeraar al jaren langs te komen bij de minderjarige leerlingen, vertelt de woordvoerder: "Ze komen samen met de vakbond, in het kader van het vak burgerschapskunde." Staatssecretaris De Vries (Defensie) kondigt maatregelen aan indien er geen harde afspraken gemaakt kunnen worden om herhaling te voorkomen.

Vertegenwoordigers van Defensie reageren geschokt: "Hoe zijn die lui daar binnengekomen?" Het ministerie stelt dat ROC's verplicht zijn lessen over de rechtspositie van militairen te geven. "Verzekeringsagenten hebben echter geen toestemming om op defensielocaties hun producten aan de man te brengen. Die lijn voortzettend vinden wij het ook niet juist dat leerlingen worden benaderd voor verzekeringsproducten. Defensie heeft nooit ingestemd met dergelijke praktijken."

Bron Telegraaf.nl

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 24 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.