Auteur Topic: Project Obsolescence Prevention Program PC-7  (gelezen 4858 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 28054
  • SCITE CITO
Project Obsolescence Prevention Program PC-7
« Reactie #42 Gepost op: 04/06/2015 | 17:03 uur »
Project Obsolescence Prevention Program PC-7

4 juni 2015

De Koninklijke Luchtmacht gebruikt sinds 1989 voor de Elementaire Militaire Vliegopleiding dertien PC-7 lesvliegtuigen. Deze toestellen zullen ten minste tot 2026 in gebruik blijven. Om de toestellen technisch in stand te houden en de vereiste inzetbaarheid en luchtwaardigheid tot het einde van de levensduur te waarborgen is modernisering noodzakelijk. De toestellen zullen daarna ook voldoen aan veranderende wet- en regelgeving. De modernisering behelst aanpassing van de cockpit waarbij de verouderde analoge vlieg- en motorinstrumenten worden vervangen door digitale instrumenten. Verder worden diverse verouderde mechanische componenten en de huidige simulator vervangen.

In 2011 is Defensie voor deze modernisering een project gestart met de naam Obsolescence Prevention Program PC-7 met een projectbudget onder de € 25 miljoen. Daarom is over dit project niet eerder gerapporteerd. Onlangs is uit de offerte van de fabrikant gebleken dat een bedrag van tussen de € 25 en € 50 miljoen nodig is. De belangrijkste oorzaak is de sterke koersstijging van de Zwitserse Frank ten opzichte van de euro. De bijgevoegde commercieel vertrouwelijke brief bevat nadere informatie over de kosten. Om het financiële beslag van de modernisering te minimaliseren zullen in eerste instantie tien van de dertien toestellen en de simulator worden gemoderniseerd. Als er budgettaire ruimte is, zullen de overige drie toestellen ook worden gemoderniseerd. Het conceptcontract bevat daarvoor een optie.

Dit jaar begint de uitvoering van dit project. De voltooiing is voorzien voor 2017. Defensie kan de PC-7 lestoestellen vervolgens gebruiken tot aan het einde van de levensduur in 2026. Het project Obsolescence  Prevention Program PC-7 zal vanaf dit jaar worden opgenomen in het Materieel Projecten Overzicht (MPO) zodat de Kamer over de voortgang van dit project geïnformeerd blijft.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

J.A. Hennis-Plasschaert

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 41 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.