Het Klimaatakkoord

Gestart door Elzenga, 13/02/2011 | 21:55 uur

Ace1

Ook bij Defensie doet men naar onderzoek naar het gebruik van Biobrandstoffen

http://www.defensieforum.nl/Forum/empty-t18899.0.html

Ace1

BELGISCHE BUS OP FRITUURVET

Rond de Belgisch-Limburgse stad Hasselt rijdt een bus op biodiesel uit ingezameld frituurvet. De stichting Valorfrit is in de regio een actie gestart om gezinnen te bewegen meer oud frituurvet in te leveren voor hergebruik. Ze krijgen voor elke liter vet een kortingsbon voor nieuw vet.

Een gemiddeld Belgisch gezin gebruikt 5,5 kilo frituurvet per jaar. In Belgisch-Limburg wordt daarvan al gemiddeld 3 kilo ingezameld. De bus is een proef van vervoersbedrijf De Lijn en de Vlaams minister Kathleen Van Brempt (Verkeer).

http://www.fuelswitch.nl/index.php?mod=news&item=103

Ace1

SUPERMARKTEN STARTEN MET INZAMELING FRITUURVET


OTTERLO/HARSKAMP - Klanten van supermarkt Spar in Otterlo en Plus in Harskamp kunnen sinds kort hier hun oude frituuroliën en -vetten en slaolie kwijt. De duizenden tonnen oliebollenolie en andere frituuroliën die vroeger in de kliko of gootsteen verdwenen, kunnen nu door het Wageningse bedrijf Bio-D worden verwerkt tot biodiesel.

Van het frituurvet dat jaarlijks in Gelderland wordt weggegooid kunnen tweehonderd vrachtwagens een jaar rijden. De klanten kunnen hun olie met verpakking en al in gele Bio-D-bakken gooien die bij beide supermarkten zijn geplaatst.

Het bedrijf Bio-D blaast de gescheiden inzameling van huishoudelijk frituurvet en -olie nieuw leven in, want frituurvet is uitstekend te gebruiken als biobrandstof. Het bedrijf is een jaar geleden opgericht door Bert Verhoek en Arthur Rep, twee Wageningse ingenieurs die meenden dat de inzameling van huishoudelijk vet een nog niet ontgonnen markt was.

,,Tien jaar geleden kon je overal nog je frituurvet inleveren op de Afvalbrengstations'', zegt Bert Verhoek, ,,maar toen maakte het dioxineschandaal in 1999 daar een einde aan. Sinds de opkomst van de biodieselindustrie kunnen frituuroliën weer een nuttige en milieuvriendelijke bestemming krijgen. Van elke liter oude frituurolie kan één liter biodiesel gemaakt worden. Het is dus zonde dat er in Nederland jaarlijks zo'n 23.000 ton aan oude frituuroliën door huishoudens wordt weggegooid.''

Bio-D is in de zomer van 2006 begonnen met het plaatsen van de eerste geelgroene vetcontainers bij gemeentewerven en supermarkten. Gelijktijdig wordt bevolking opgeroepen het vet gescheiden aan te leveren onder meer via gemeentelijke informatiepagina's en informatiemateriaal dat door de supermarkten wordt uitgereikt aan klanten met frietvet in hun boodschappenkar. Inmiddels zijn er ruim 150 inzamelpunten voor frituurvet in Midden-Nederland. Eigenaren Senten van de Spar en Dee van de Plus vinden het een goed initiatief en willen graag hun klanten de gelegenheid bieden om een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Thuis giet de klant zijn gebruikte olie terug in de originele verpakking of in een andere kunststofverpakking. Bio-D kan frituurolie in glazen flessen niet verwerken. Ook het ouderwetse, ongezonde harde frituurvet kan door Bio-D niet worden verwerkt. De frituurolie kan vervolgens bij de supermarkt in de daarvoor bestemde gele container worden gedeponeerd. Zodra de container vol is komt Bio-D hem omruilen voor een lege.

De meeste mensen vinden het zonde om gebruikt frituurvet bij het huisvuil te gooien. Door gescheiden inzameling draagt de burger bij aan een beter milieu, terwijl de betreffende gemeentes besparen op de kosten voor vuilverbranding. Het ingezamelde frituurvet komt bij Bio-D niet in de voedselketen, want het wordt uitsluitend gebruikt als grondstof voor biodiesel of als biobrandstof in elektriciteitscentrales. Vet dat in het riool terecht komt veroorzaakt verstoppingen, waarvan de kosten voor een flinke gemeente tot enkele tienduizenden euro's per jaar kunnen oplopen. Vloeibaar frituurvet veroorzaakt in huisvuilwagens nogal eens een smerige lekkage.

http://www.fuelswitch.nl/index.php?mod=news&item=67

Ace1

Nieuwe techniek maakt productie goedkope zonnecellen aanzienlijk sneller

De TU Delft heeft aangetoond dat de productiesnelheid van goedkope zonnecellen met een factor tien kan worden verhoogd. Dit gaat bovendien niet ten koste van het rendement van de cellen. Door de versnelde productie kunnen deze cellen, gemaakt uit amorf silicium, waarschijnlijk verder dalen in prijs. Op maandag 14 maart promoveert Michael Wank op dit onderwerp aan de TU Delft.

Kristallijn silicium
Elektriciteitsproductie uit zonnecellen is potentieel een zeer aantrekkelijke en duurzame technologie. Probleem is echter dat de kosten van elektriciteit uit zonnecellen nog behoorlijk hoger liggen dan bij conventionele, fossiele bronnen. Die hoge kosten hebben onder meer te maken met de eigenschappen van het meest gebruikte zonnecelmateriaal: kristallijn silicium.

Alternatief
"Een interessant alternatief voor kristallijn silicium is zogenoemd amorf silicium", zegt prof.dr. Miro Zeman van de TU Delft, promotor van Michael Wank. "Dit materiaal heeft weliswaar een lager rendement dan kristallijn silicium, maar deze zonnecellen zijn wel goedkoper te produceren. Door de eigenschappen van het materiaal volstaan veel dunnere laagjes (circa 250 nanometer dik) dan bij kristallijn silicium (200 micrometer dik)." 

Snelheid te laag
Zonnecellen uit amorf silicium worden dan ook in de praktijk al geproduceerd. "Een belangrijk probleem voor de industrie is echter dat de gebruikelijke productietechniek (het opdampen van laagjes uit silaangas) te traag is. De snelheid van het aanbrengen van een laagje bedraagt ongeveer 0,1 nanometer per seconde. Daardoor duurt het aanbrengen van een volledige laag van 250 nanometer, ongeveer 40 minuten", zegt Zeman. "Dat is eigenlijk te lang, wat zich vertaalt in een te hoge kostprijs." 

Rendement
Promovendus Michael Wank richtte zich daarom op de nieuwe productietechniek ETP-CVD (expanderend thermisch plasma chemische damp depositie) en had daarmee opmerkelijk succes. Deze productietechniek is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en het project van Michael Wank, gesubsideerd door Agentschap NL, is uitgevoerd in samenwerking met de Plasma and Material Processing groep van prof. dr. Richard van de Sanden. De productiesnelheid ging uiteindelijk met een factor tien vooruit, naar 1 nanometer per seconde. Dit met behoud van een goed rendement (voor amorf silicium) van rond de 7 procent.

Obstakel
Wank moest hiervoor nog wel een obstakel overwinnen. De ETP-CVD depositietechniek is namelijk geschikt om amorf silicium van voldoende kwaliteit te maken bij een temperatuur van ongeveer 350 graden Celsius. Bij die productietemperatuur wordt echter schade aan de zonnecel aangericht, waardoor het rendement zakt.

Om dit te omzeilen paste Wank tijdens de productie een bombardement met ionen (geladen deeltjes) toe. De ionen voorzien het aangroeiende oppervlak van voldoende energie. Hierdoor kan de productie plaatsvinden bij een veel lagere, en niet schadelijke, temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius.

Industrie
"De resultaten van het onderzoek zijn zeer interessant voor de industrie, die de methode kan gebruiken om snel goedkope zonnecellen te maken", zegt Zeman. "Naast de hogere snelheid, kunnen de benodigde machines bij deze techniek bovendien kleiner blijven. Deze techniek belooft al met al een aanzienlijke verlaging van de productiekosten van dit type zonnecellen."

http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=2705b782-f350-486f-ad27-fc1da82d7d74&lang=nl

Ace1

TU Delft licenseert duurzame ethanoltechnologie aan DSM
22 februari 2011 door M&C

De TU Delft en het Kluyver Centre hebben een nieuw ontwikkelde technologie voor efficiënte productie van bioethanol uit landbouwafval gelicenseerd aan Life Sciences en Material Sciencesbedrijf DSM. Als onderdeel van de licentieovereenkomst investeert DSM in vervolgonderzoek aan de TU Delft. TU Delft onderzoekers realiseerden in 2009 met het inbouwen van één bacterie-gen in gist belangrijke verbeteringen in de productie van ethanol uit afvalproducten. De gemodificeerde gist produceert meer ethanol en minder bijproducten. DSM streeft een verdere productieverbetering na met het inbouwen van dit concept in zijn 'advanced' gist voor de productie van tweede-generatie biobrandstoffen uit landbouwafval. DSM zal op 23 februari de licentieovereenkomst nader toelichten tijdens het Industrial Biotech World Europe congres in Amsterdam.

TU Delft
In de week van 20 november 2009 publiceerden Jack Pronk en collega-onderzoekers verbonden aan de TU Delft en het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology over drie belangrijke verbeteringen bij de productie van ethanol uit landbouwafval. Door het inbouwen van één bacterie-gen in bakkersgist, het micro-organisme dat voor de productie van ethanol gebruikt wordt, werd de ethanolopbrengst flink verhoogd, het bijproduct glycerol werd geëlimineerd en bovendien werd azijnzuur, een verbinding die veel voorkomt in landbouwafval en die ethanolproductie remt, voor een deel omgezet in ethanol. Hoogleraar Industriële Microbiologie TU Delft, Jack Pronk: "Het idee voor de vinding ontstond tijdens het geven van een tweedejaars college. Het Kluyver Centre heeft ons vervolgens de gelegenheid gegeven het uit te werken in een promotieproject. Het is fantastisch om nu, samen met DSM, op weg te gaan naar grootschalige industriële toepassing van deze vinding."  

DSM
Voor DSM is de licentieovereenkomst een uitgelezen mogelijkheid om verdere productieverbetering van de gist te kunnen onderzoeken. "Nu al produceert de 'advanced' gist ruim twee keer zo veel ethanol uit biomassa dan de gangbare productie-organismen die op de markt zijn," zegt Piet van Egmond, R&D programmaleider bij DSM. "Als de gist onder praktijkomstandigheden net zo goed blijft presteren als in de proeven op de TU Delft, is de doorbraak van tweede-generatiebiobrandstoffen weer een stap dichterbij."  

DSM investeert in vervolgonderzoek bij het Kluyver Centre. Daarnaast kijken DSM en de TU Delft naar mogelijkheden om deze technologie beschikbaar te stellen aan derden.  

Kluyver Centre
Het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation is een publiek-privaat samenwerkings-verband dat genomics technologieën ontwikkelt en toepast om industriële micro-organismen en fermentatieprocessen te optimaliseren. Het onderzoek binnen het Kluyver Centre omvat vijf onderzoeksprogramma's gericht op fermentatie door gisten, schimmels en melkzuurbacteriën, systeembiologie en de interactie met de maatschappij. Het Kluyver Centre is een consortium van TU Delft, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, VU Amsterdam, TI Food and Nutrition en NIZO food research.  

http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=c6332c13-dd11-41d7-b21b-961d9377fa4d&lang=nl

Elzenga

Ook de hoeveelheid uranium is eindig...en je bent inderdaad weer afhankelijk van anderen...water zon en wind is er genoeg hier...en aangezien we de komende decennia druk doende zijn met het verhogen van onze waterkeringen en versterken van onze infrastructuur moet daar toch een mogelijkheid zijn om daar energieopwekking mee te integreren (ik denk ook aan plannen nieuwe meren aan te leggen). Want een kerncentrale is misschien wel de makkelijke "ouderwetse" oplossing...het is dus ook een hele kwetsbare. Afhankelijkheid van anderen, kwetsbare en gevaarlijke opslag en 1 raket en je hebt een groot probleem.

IPA NG

Citaat van: Kapitein Rob op 16/02/2011 | 01:06 uur
CitaatGoed idee; na jaren onze aardgas voor een groot deel buitenlands verkocht te hebben, gaan we het nu kopen bij onze Russische vrienden. En dan natuurlijk vooral de banden aanhalen, want dan krijgen we het voor eenzelfde vriendenprijs als we onze eigen aardgas ooit aan andere landen verkocht hebben.
Volgens mij heeft Russisch gas wel een redelijke prijs.

Banden aanhalen met opkomende economieën kan nooit verkeerd zijn.

Citaat
De VS hoeven we verder niet te vriend te houden. Er komt hier nooit meer oorlog en we zullen altijd veilig zijn in Europa. En als er al problemen komen, kunnen we onszelf als Europeanen wel in veiligheid praten...... :crazy:
Zelf capaciteit ontwikkelen.
En ik zeg niet dat we de VS niet te vriend moeten houden, hoewel het kont gekust wel een stuk minder hoeft van mij.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

KapiteinRob

#25
Citaat van: IPA op 15/02/2011 | 23:13 uur
M.i moeten de banden met onze Oosterse vriend(en) aangehaald worden, desnoods ten koste van onze band met de VS.

Goed idee; na jaren onze aardgas voor een groot deel buitenlands verkocht te hebben, gaan we het nu kopen bij onze Russische vrienden. En dan natuurlijk vooral de banden aanhalen, want dan krijgen we het voor eenzelfde vriendenprijs als we onze eigen aardgas ooit aan andere landen verkocht hebben.

De VS hoeven we verder niet te vriend te houden. Er komt hier nooit meer oorlog en we zullen altijd veilig zijn in Europa. En als er al problemen komen, kunnen we onszelf als Europeanen wel in veiligheid praten...... :crazy:

IPA NG

Ok, dat klinkt al beter.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Ace1

#23
IPA,

met biobrandstof bedoel ik de nieuwe generatie biobrandstof geen graan, suikerbieten maar van bladeren die in de hersft van bomen en van taken afvallen ;)

IPA NG

#22
Citaat van: Ace1 op 15/02/2011 | 20:38 uur
Overigens zou ik bv ook graag zien dat de overheid biobrandstoffen stimuleert.

En ik zou graag zien dat er meer onderzoek komt om mest te gebruiken als energie.

http://nos.nl/artikel/76419-nieuwe-biocentrale-verbrandt-kippenmest.html

http://vorige.nrc.nl/economie/article1970532.ece/Groene_stroom_uit_kippenmest

http://www.bmcmoerdijk.nl/


Voedselprijzen opdrijven lijkt me onverstandig.
Kernfusie AUB, in de tussentijd Russisch gas en een kerncentrale hier en daar.
Thermische energie lijkt me ook het overwegen waard.

M.i moeten de banden met onze Oosterse vriend(en) aangehaald worden, desnoods ten koste van onze band met de VS.

Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Nikehercules

Citaat van: Tanker op 15/02/2011 | 22:44 uur
Waarom zou je het omhoog willen halen dan ?
Lekker laten liggen.....

Klopt, maar bedenk wel dat bij dit soort oplossingen niet alleen rationele zaken meespelen, kijk nu bijvoorbeeld naar de perikelen rondom de ondergrondse Co2 opslag.
Mensen houden er nu eenmaal van dat wanneer er fouten aan het licht komen zaken nog hersteld kunnen worden, zeker bij dit soort levensgevaarlijk spul.

Tanker

#20
Citaat van: dudge op 15/02/2011 | 11:49 uur
Al is het inderdaad minder dan bij bijvoorbeeld bruinkool. Dat het dumpen in een mijn alles oplost is ook niet waar, daar hebben de Duitsers nog wel ervaring mee.

Waarom zou je het omhoog willen halen dan ?
Lekker laten liggen.....

Nikehercules

#19
Citaat van: Kapitein Rob op 15/02/2011 | 12:34 uur
Ik heb geen idee hoe zwaar en hoeveel de "afval" is, maar als je het naar de zon schiet, ben je er ook vanaf.....  ;)

Een nare eigenschap van die raketten is dat er nog wel eens eentje uit elkaar ploft.

Citaat van: dudge op 15/02/2011 | 11:49 uur
Al is het inderdaad minder dan bij bijvoorbeeld bruinkool. Dat het dumpen in een mijn alles oplost is ook niet waar, daar hebben de Duitsers nog wel ervaring mee.

En toch zijn de inschattingen dat permanente ondergrondse opslag een prima oplossing is.
Het probleem is alleen dat wanneer je het eenmaal naar beneden hebt gedonderd je het eigenlijk met geen mogelijkheid ooit meer boven krijgt, en dit licht psychologisch vaak niet zo lekker.

Ace1

Overigens zou ik bv ook graag zien dat de overheid biobrandstoffen stimuleert.

En ik zou graag zien dat er meer onderzoek komt om mest te gebruiken als energie.

http://nos.nl/artikel/76419-nieuwe-biocentrale-verbrandt-kippenmest.html

http://vorige.nrc.nl/economie/article1970532.ece/Groene_stroom_uit_kippenmest

http://www.bmcmoerdijk.nl/