Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Huzaar1

De Amerikanen zijn straks als schuldige aan te wijzen als het misgaat in oek. In het bijzonder de republikeinen die een spelletje hebben gemaakt van hun steun aan Oekraïne.

Stel je eens voor dat in 1940 ze zo waren omgegaan met de Britten.

Het is echt een godspe dit.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Wat als Oekraïne de oorlog verliest?

ANALYSE

Het idee dat Oekraïne de oorlog kan verliezen, is niet langer ondenkbaar. Meer zelfs: steeds vaker wordt er luidop over gesproken. Wat betekent dat scenario voor Europa?

Mike Pence was deze week in Brussel. De voormalige vicepresident van de Verenigde Staten was een van de hoofdsprekers op de jaarlijkse conferentie van het German Marshall Fund, de denktank die de trans-Atlantische relaties hoog in het vaandel voert. Pence sprak er onder andere over de Amerikaanse steun aan Oekraïne die geblokkeerd zit in het Huis van Afgevaardigden. Hij vindt dat het pakket van 60 miljard zo snel mogelijk vrijgemaakt moet worden, anders dreigt de catastrofe.

Pence is ervan overtuigd dat Poetin niet zal stoppen bij Oekraïne. "Ik twijfel er niet aan dat hij dan de grens naar een Navo-land in Europa zal oversteken en dat onze soldaten zullen moeten vechten." Een Russische overwinning in Oekraïne zet volgens de voormalige rechterhand van Donald Trump ook "een domino-effect in gang waarbij autoritaire regimes zich gesterkt voelen."

Opvallend: zelfs Trump lijkt zich bewust te worden van de ernst van de situatie. Al vindt hij dat het de schuld van de Europeanen is dat het slecht gaat in Oekraïne. Hij riep op tot actie. "Iedereen is het erover eens dat het voortbestaan van Oekraïne belangrijker is voor Europa dan voor ons, maar het is ook belangrijk voor ons! Kom in actie Europa!", schreef hij donderdag op zijn socialemediakanaal Truth Social.

Fatalisme groeit
De uitspraken van Pence (en Trump) zijn tekenend voor de snel kantelende inschatting in het Westen over de Oekraïense oorlog. Dat de Oekraïners in het defensief zitten, was al maanden duidelijk, maar de jongste weken wordt luidop de vraag gesteld wat er kan gebeuren als Oekraïne verliest. Terwijl het vorig jaar vooral een tactiek was van haviken die Oekraïne sneller wilden bewapenen, is het nu steeds meer een scenario waarmee iedereen ernstig rekening houdt.

De voormalige stafchef van het Britse leger, generaal Richard Barrons, gaf vorige week een interview aan de BBC waarin hij zei dat Oekraïne de oorlog dit jaar kan verliezen. "Dat risico moeten we ernstig nemen." Dat heeft in de eerste plaats te maken met de situatie aan het front, waar het Russische leger duidelijk in overtal is, zowel in manschappen als in munitie. Maar volgens Barrons speelt ook psychologie mee. Bij veel Oekraïners groeit het fatalisme. Velen hebben het gevoel dat ze de oorlog niet meer kunnen winnen. "Wat voor zin heeft het dan nog om te gaan vechten en het onverdedigbare te blijven verdedigen?", aldus Barrons.

Vooral aan het oostelijke front is de toestand bijzonder ernstig. Rusland is bezig met een offensief rond Tsjasiv Jar, het strategisch gelegen stadje ten westen van Bachmoet dat het Russische leger kan gebruiken als springplank voor een offensief naar Kramatorsk en Slovjansk, de grote steden in de provincie Donetsk die Oekraïne nog in handen heeft. Vooral Kramatorsk is cruciaal. Het is het commandocentrum van de Oekraïense strijdkrachten in het oosten en een belangrijk logistiek centrum.

Volgens Deep State, de website die nauwe relaties onderhoudt met het Oekraïense leger, zitten Russische soldaten al in de buitenwijken. Omdat het stadje zo strategisch is, heeft het Oekraïense leger het bijzonder goed versterkt, maar als de soldaten er zonder munitie vallen, zullen ze zich op een bepaald moment moeten terugtrekken. "De vijand verzamelt reserves voor de slag om Tsjasiv Jar", klinkt het. Als de stad valt, is het volgende doelwit zeker Kostjantynivka, enkele kilometers verder. Daar wonen nog veel mensen.

De vraag is vooral of het Russische leger een grote doorbraak kan forceren. Tot nog toe blijft de terreinwinst beperkt, maar militaire analisten sluiten niet uit dat de verdedigingslinies op sommige plaatsen echt breken. Volgens Christopher Cavoli, de Amerikaanse opperbevelhebber van de Navo-strijdkrachten in Europa, kan Rusland binnenkort tien keer meer artilleriegranaten afvuren dan Oekraïne. "Bij dat soort overmacht breken defensielijnen", zegt militair specialist en Rusland-kenner Joris Van Bladel (Egmont). De bevelhebber van de Oekraïense troepen aan het oostelijke front maakte vorige week nog eens duidelijk hoe precair de toestand is. "Normaal zijn acht tot tien soldaten nodig om 100 meter grond te verdedigen. We hebben er misschien twee", zei generaal Joeri Sodol in het Oekraïense parlement.

Zwakheid exploiteren
Rusland blijft intussen verse soldaten ronselen. Elke maand tekenen ongeveer 30.000 Russen een contract, aangetrokken door het loon. "In het Westen wijzen we graag naar de grote verliezen die het Russische leger lijdt, maar we vergeten te zeggen dat ze 450.000 soldaten kunnen inzetten. En ja, die zijn vaak niet goed opgeleid, maar zo werkt het leger nu eenmaal", zegt Van Bladel. In Oekraïne is de nieuwe mobilisatiewet goedgekeurd waardoor meer mannen opgeroepen kunnen worden en het moeilijker wordt de dienst te ontlopen. Maar als de rekruten niet gemotiveerd zijn, verliest het Oekraïense leger zijn belangrijkste troefkaart.

Volgens generaal Syrsky, de Oekraïense opperbevelhebber, begint ook het weer in het voordeel van de Russen te spelen. Het wordt warmer en droger waardoor het makkelijker wordt op te rukken met infanterievoertuigen en tanks. Daarom waarschuwt president Zelenski al een tijdje voor een groot offensief tegen het einde van de lente. Van Bladel houdt er ernstig rekening mee dat dit tot een grote doorbraak leidt. "Ik sluit niet uit dat de Russische soldaten dit jaar oprukken tot aan de Dnjepr. President Poetin weet dat hij nu de zwakheid van het Oekraïense leger maximaal moet exploiteren. Bovendien hebben zijn troepen het vertrouwen."

Het Russische leger is steeds meer in staat op verschillende plaatsen langs de 1.000 kilometer lange frontlijn aan te vallen. Dat Charkov al weken zwaar wordt gebombardeerd, geeft aan dat Moskou er weer zijn zinnen op heeft gezet. Bij het begin van de oorlog viel de tweede stad van Oekraïne snel in handen van Rusland, maar bij het herfstoffensief van 2022 konden de Oekraïners de stad heroveren. Charkov ligt op nauwelijks 30 kilometer van de Russische grens. Achter de grens is het Russische leger weer veel troepen aan het samenbrengen.

Ook in het zuiden duwen de Russische soldaten door. Vooral de stad Zaporizja is voor de Russen interessant. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige provincie die Poetin al heeft geannexeerd, hoewel zijn soldaten nauwelijks de helft van het grondgebied controleren. Van Bladel rekent ook Odessa, de derde stad van het land, tot een prioritair doelwit. In die drie steden wonen honderdduizenden mensen. Een massale aanval zal opnieuw een grote vluchtelingenstroom op gang brengen.

Hulp is onderweg
Maar zijn de westerse analisten op dit moment niet te somber? Alles wijst erop dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zaterdagnacht het hulppakket van 60 miljard zal goedkeuren. "Natuurlijk zou dat een belangrijke doorbraak zijn", zegt Van Bladel. "Alleen zal het nog maanden duren voor de wapens in Oekraïne zijn. Die tijd heeft Oekraïne niet." Ook de artilleriecoalitie die een aantal Europese landen onder leiding van Tsjechië hebben opgezet, is belangrijk, maar ze zal Oekraïne niet in staat stellen het initiatief weer over te nemen. Tegen juni moeten de eerste 200.000 granaten arriveren in Oekraïne. Er zijn er nog eens 300.000 aangekocht en Oekraïne krijgt eindelijk ook meer luchtafweersystemen. Dat maakte Navo-baas Jens Stoltenberg vrijdag, na een emotioneel pleidooi van Zelenski in de Navo-Oekraïneraad, bekend. Stoltenberg kon wel nog niet zeggen hoeveel en welke systemen er vrijgegeven zouden worden. "Maar hulp is onderweg."

Toch zal het waarschijnlijk niet genoeg zijn om de Oekraïners weer the winning mood te geven. En dus overheerst somberheid over de toekomst van het land. Velen denken dat Poetin niet zal rusten voor hij van Oekraïne een vazalstaat heeft gemaakt. De leider van de Russische orthodoxe kerk, patriarch Kirill, noemde de oorlog in Oekraïne onlangs een "heilige oorlog". Daarmee gaf hij Poetin de zegen om alles op alles te zetten. "En dat is voor Europa een gitzwart scenario", zegt Van Bladel. "Sommigen zeggen dat Poetin vervolgens Moldavië of een Navo-land zal aanvallen. Ik weet niet of dat automatisch zal gebeuren. Maar zeker is dat een Oekraïense nederlaag automatisch gezien wordt als een nederlaag van Europa en de VS. Daarvoor hebben we ons te diep geëngageerd. Ons engagement was dat we Oekraïne zouden helpen tot het de oorlog had gewonnen. Dat engagement zijn we niet nagekomen." Voormalig Navo-baas George Robertson formuleerde het nog scherper. "Als Oekraïne verliest, zullen onze vijanden de wereldorde bepalen."

Onderhandelingen over een vredesakkoord zijn op dit moment niet realistisch. Ze zullen voor Oekraïne alleen een vernederende vrede opleveren en ze zullen Europa niet veiliger maken. In een gesprek met The Economist verwoordde de nieuwe veiligheidschef van Oekraïne, Oleksandr Lytvynenko, kristalhelder hoe hij over een vredesakkoord denkt. "Door land op te geven in ruil voor vrede verraden we de Oekraïners die in de bezette gebieden moeten wonen." Rusland zal er een terreurregime installeren en onschuldige Oekraïners zullen opgesloten, gemarteld en vermoord worden. Heel waarschijnlijk zal er ook een bloedige partizanenstrijd uitbreken. Lytvynenko is er ook van overtuigd dat een vredesakkoord alleen leidt tot een nieuwe oorlog, want Poetin is "verslaafd" aan de totale verovering van Oekraïne. "Hij zal terugkomen en ditmaal zal hij geen beginnersfouten meer maken."

Geloofwaardigheid
Ook binnen Europa zal het vingerwijzen beginnen. Nu al lopen er breuklijnen tussen de landen die grenzen aan Rusland en de EU-lidstaten in het westen en zuiden. Die zullen alleen maar groter worden. Pascal Lamy, een voormalig EU-commissaris, sprak over een "existentiële" test voor de unie. Alleen al dat vooruitzicht zou de Europese leiders moeten aansporen tot grote urgentie. Van Bladel vreest zelfs dat de Oekraïners een wrok zullen ontwikkelen tegenover Europa. "Je zag deze week al hoe boos ze waren over de hulp die Israël wel kreeg. Als we zo voortdoen, verliezen we alle geloofwaardigheid."

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240419_97270386?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagupdate&utm_content=small_1_middag&utm_term=1-4&M_BT=4233484026835


Parera

Ollongren: per direct ruim €200 miljoen extra voor acute steun aan Oekraïne


Nederland draagt meer dan €200 miljoen bij aan nieuwe initiatieven voor snelle levering van extra luchtverdediging en artilleriemunitie voor Oekraïne.

Dat kondigde minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag aan tijdens een ingelaste online vergadering van de NATO-Ukraine Council. Hierbij waren NAVO defensieministers met hun Oekraïense collega bijeenkomen.

Ollongren: "Luchtverdedigingsmiddelen en artilleriemunitie zijn keihard nodig in Oekraïne. De situatie dreigt kritiek te worden. De middelen waar Nederland nu aan bijdraagt bevinden zich al op het Europese continent en gaan zo snel mogelijk naar Oekraïne. We moeten nu met z'n allen alle zeilen bijzetten om Oekraïne te steunen."

Luchtverdediging
Nederland trekt 150 miljoen uit voor een bijdrage aan het Duitse 'Immediate Action for Air Defence' initiatief. Dit is bedoeld om snel luchtverdedigingsmiddelen voor de lange afstand te leveren, samen met partners. Daarnaast schaft Defensie voor 60 miljoen luchtverdedigingsmiddelen voor de korte afstand aan. Hiermee zijn onder meer drone-aanvallen te bestrijden.
 

Artilleriemunitie
Nederland draagt bij aan het Estse initiatief om uit bestaande voorraden snel artilleriemunitie aan Oekraïne te leveren. Dat is hard nodig om de toegenomen Russische druk op het front tegen te gaan. Eerder maakte Nederland al bekend dat het € 250 miljoen bijdraagt aan een soortgelijk Tsjechisch plan om snel meer granaten te leveren.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/04/19/ollongren-per-direct-ruim-%E2%82%AC200-miljoen-extra-voor-acute-steun-aan-oekraine

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 19/04/2024 | 09:36 uurDe Oekrainers hebben, bevestigd, voor het eerst een TU-22 bommenwerper uit de lucht geschoten. Een TU-22M3 (backfire) om precies te zijn.

https://www.reddit.com/r/ukraine/s/coP4IB6kkn

https://www.reddit.com/r/ukraine/s/bqjAqWm8mQ

Oei deze doet pijn voor de Russen, niet alleen een verlies op gebied van belangrijke bommenwerpers maar ook omdat de locatie op ruim 400 km afstand van Marioepol.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 19/04/2024 | 12:25 uurMooie prestige hit..

Overigens ook weer een S400 batterij uitgeschakeld op de Krim door (vermoedelijk) ATACMS. Sowieso 3 launchers en een radar vernietigd :devil: 
lekker
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 19/04/2024 | 09:36 uurDe Oekrainers hebben, bevestigd, voor het eerst een TU-22 bommenwerper uit de lucht geschoten. Een TU-22M3 (backfire) om precies te zijn.

https://www.reddit.com/r/ukraine/s/coP4IB6kkn

https://www.reddit.com/r/ukraine/s/bqjAqWm8mQ

Mooie prestige hit..

Overigens ook weer een S400 batterij uitgeschakeld op de Krim door (vermoedelijk) ATACMS. Sowieso 3 launchers en een radar vernietigd :devil: 

Huzaar1

De Oekrainers hebben, bevestigd, voor het eerst een TU-22 bommenwerper uit de lucht geschoten. Een TU-22M3 (backfire) om precies te zijn.

https://www.reddit.com/r/ukraine/s/coP4IB6kkn

https://www.reddit.com/r/ukraine/s/bqjAqWm8mQ
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Oorlogsvis op 18/04/2024 | 11:50 uurNavo vraagt om meer steun uit de voorraden ....ik vrees dat we afscheid gaan nemen van minimaal
een Patriot batterij + vuurpijlen, maar het is nodig anders verliezen ze.
Of we munitie gaan doneren weet ik niet, maar Rutte is wel duidelijk geweest over het leveren van extra Patriots:

Citaat van: NOS.nlNOS Nieuws • gisteren, 16:51

NAVO-chef: wapensteun aan Oekraïne belangrijker dan halen NAVO-vereisten

Wapensteun aan Oekraïne op korte termijn is voor NAVO-lidstaten het allerbelangrijkste, ook als ze daardoor tijdelijk de NAVO-vereisten niet halen. Dat heeft secretaris-generaal Stoltenberg gezegd op een NAVO-bijeenkomst voorafgaand aan een EU-top.

In die NAVO-afspraken is vastgelegd welke wapens en wapensystemen landen in huis moeten hebben, zodat de alliantie als geheel voldoende slagkracht heeft.

Nu zegt Stoltenberg dus voor het eerst dat het belangrijker is om nu al wapens uit de eigen voorraad te leveren, zelfs als die dan niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken.

"De realiteit is dat Oekraïne ondersteunen en helpen om het Russische gevechtsmateriaal onklaar te maken ook onze eigen veiligheid versterkt", aldus Stoltenberg.

Meer Patriot-systemen nodig
Oekraïne heeft gevraagd om meer Patriot-luchtafweersystemen. Daarvan zijn er in Europa nog zo'n honderd en Oekraïne heeft er nog zeven nodig om de verdediging van het land op orde te krijgen.

Duitsland stuurde deze week opnieuw een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Gisteren vroegen D66, CDA, GroenLinks-PvdA en Volt of Nederland dat ook zou kunnen doen.

Maar volgens demissionair premier Rutte is dat niet mogelijk, omdat Nederland dan "zou zakken onder de minimale eisen die we moeten stellen aan onze operationele gereedheid". Nu zegt Stoltenberg dus dat dat wel kan.


Bureau Rutte
Op de NAVO-bijeenkomst kreeg Stoltenberg ook de vraag voorgelegd of Ruttes bureau al klaarstaat, maar daarop wilde hij geen antwoord geven.

Vrijdag is er een bijeenkomst van de Oekraïneraad van de NAVO. Daar zal de focus liggen op de luchtverdediging en het sturen van meer munitie naar Oekraïne, zoals de 155-millimeter-granaten waar het land een groot tekort aan heeft. Daarover zal het ook vanavond op de EUtop gaan.

Oorlogsvis

Navo vraagt om meer steun uit de voorraden ....ik vrees dat we afscheid gaan nemen van minimaal
een Patriot batterij + vuurpijlen, maar het is nodig anders verliezen ze.

Benji87

Het lijkt erop dat aankomende zaterdag de knoop gaat worden doorgehakt voor het nieuwe Amerikaanse steunpakket. Het huis van afgevaardigden heeft gisteren een wet ingediend en daarmee gaat het nu dus tot een floor vote komen aankomende zaterdag. Het is nog wel spannend of de wet wordt aangenomen. Niet alleen is er de vraag of er vanuit de republikeinen voldoende steun is maar ook vanuit de democratische partij is wat gemor om de combinatie van Oekraïne en Israël. Er is een groepering binnen de democraten die zich niet wil scharen achter steun voor Israël. Spannend dus.


Ace1

Waarschuwingen voor breekpunt in Oekraïne 'niet geheel overdreven'

Als Washington niet snel miljardensteun goedkeurt voor Oekraïne dan dreigt "een breekpunt" aan het front. Dat soort alarmerende citaten van Oekraïense officieren en westerse functionarissen duikt op in internationale media. Deze waarschuwingen zijn een politiek drukmiddel, maar ook de harde realiteit.

Vanuit Oekraïens perspectief is de oorlogssituatie nijpend, zegt Oost-Europa-onderzoeker Bob Deen (Clingendael). "De Russen boeken niet alleen terreinwinst op de grond, maar lijken ook lokaal overwicht te krijgen in de lucht", verwijst hij naar de recente verwoestende aanvallen op de Oekraïense energiesector. Enkele miljoenen huishoudens kwamen zonder stroom of water te zitten.

Ballistische raketten en zweefbommen
Bij de laatste drie raketbarrages werd slechts 10 procent van alle ballistische raketten neergehaald, zo blijkt uit de dagelijkse reportage door de Amerikaanse denktank ISW. Dat percentage is fors lager dan voorheen. Ook richt het Russische leger verwoesting aan met 'zweefbommen'. Dat zijn zware explosieven uit de Sovjettijd waarop, simpel gezegd, vleugels zijn gemonteerd.

Daarbovenop speelt het nijpende tekort aan munitie, materieel en militairen. Er is een groot risico op een doorbraak als de Russen besluiten hun offensief te focussen op één punt, zeiden anonieme Oekraïense officieren onlangs tegen nieuwssite Politico.

"Zo'n uitspraak is absoluut niet overdreven", zegt Deen. Het is een nachtmerriescenario voor Kyiv als de steun uit Washington uitblijft zodra een groot Russische lenteoffensief begint. Deen benadrukt wel dat Oekraïne strijdbaar blijft en Rusland nog steeds zware verliezen toebrengt.

Rusland heeft de afgelopen weken gestaag meer van Oekraïne veroverd:

De alarmerende Oekraïense uitspraken zijn mede bedoeld om de VS aan te sporen. Volgens Deen komt Oekraïne hier nu mee omdat er een stemming in het Congres aankomt. Zulke "strategische communicatie" is best lastig, legt Deen uit. "Je wil enerzijds overtuigen dat je de strijd kan winnen, maar ook urgentie meegeven." Voor Europa is de door Oekraïne gewenste boodschap volgens Deen momenteel: we kunnen dit volhouden. Maar voor Washington is de toon heel anders.

"Als het Amerikaanse Congres Oekraïne niet helpt, verliezen we de oorlog", benadrukte president Zelensky vorige week nog eens.

Kyiv heeft ook de Iraanse raketaanval op Israël meegekregen. De Israëlische luchtafweerinstallaties, die behoren tot de meest geavanceerde wereldwijd, haalden volgens het leger van Israël bijna alle projectielen neer.

Belangrijke kanttekeningen daarbij: Israël is een veel kleiner land, kreeg directe hulp van de VS en had zo'n twee uur de tijd voordat de projectielen zouden inslaan. "De geografie en context is heel anders, maar ik begrijp dat het tot frustratie heeft geleid in Oekraïne", zegt Deen.

Oekraïne krijgt met regelmaat tientallen drones en raketten op zich afgevuurd door Rusland. De meeste drones en kruisraketten worden neergehaald, maar ballistische raketten komen er vaak doorheen.

"Dat laat zien dat Oekraïne te weinig luchtafweersystemen, munitie maar ook straaljagers heeft om zich te verdedigen tegen Russische luchtaanvallen", zegt oud-luchtmachtofficier Patrick Bolder (HCSS). Die tekorten hebben volgens hem een domino-effect. "De Russische luchtmacht krijgt meer vrijheid om te handelen, kan preciezer bombarderen en ook de grondtroepen beter ondersteunen."

De uitspraken over een naderend breekpunt zijn volgens Bolder "misschien een beetje overdreven, maar niet als er te lang wordt gewacht". Oekraïne kan simpelweg niet zonder de steun van zijn belangrijkste bondgenoot, de VS.

Dat neemt niet weg dat de steun vanuit Europese landen ook belangrijk is, aldus de twee experts. Zo stuurt Duitsland een extra Patriot-luchtafweersysteem, waarvan Oekraïne er al een paar heeft. Nederland trekt enkele miljarden extra uit voor militaire steun aan Kyiv.

"Uiteindelijk gaat het om de combinatie", zegt Bolder. "Met alleen luchtafweer of artilleriemunitie kom je er niet." Een pakket ter waarde van 60 miljard dollar is daarom onmisbaar.

https://nos.nl/artikel/2516939-waarschuwingen-voor-breekpunt-in-oekraine-niet-geheel-overdreven

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 17/04/2024 | 18:36 uurClownshow idd

Klopt; maar nu Johnson is gedraaid zijn de kansen op een nieuw steun pakket wel flink toegenomen. Het lijkt er op dat het toch uiteindelijk tot een stemming gaat komen. Goed nieuws voor Oekraïne dus.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 17/04/2024 | 13:24 uurHet gaat nu heel hoog oplopen omtrent dit verhaal. Johnson lijkt te zijn gedraaid in het hele steun verhaal maar nu willen hardliners in de republikeinse partij hem afzetten voordat hij de kans krijgt om het tot een Floor vote te brengen. Stay tuned people ;D

Clownshow idd
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Het gaat nu heel hoog oplopen omtrent dit verhaal. Johnson lijkt te zijn gedraaid in het hele steun verhaal maar nu willen hardliners in de republikeinse partij hem afzetten voordat hij de kans krijgt om het tot een Floor vote te brengen. Stay tuned people ;D