Onrust in Macedonië

Gestart door Ace1, 03/02/2015 | 23:04 uur

Lex

Citaat van: Ace1 op 12/09/2015 | 16:27 uur
Catalanen vieren feestdag weer met demonstratie

En weer gaan ze de straat op vandaag in Barcelona, honderdduizenden Catalanen. De inwoners van de Spaanse deelregio vieren elk jaar op 11 september hun 'nationale feestdag'.
Wat is de relatie tot het topic aangaande Macedonië?

dudge

EU wants Kumanovo clashes investigated before it acts

BRUSSELS -- The European Commission has stressed that the clash "between the police and armed persons in Kumanovo must be appropriately clarified."

The agency quoted Maja Kocijancic, a spokeswoman for EU Commissioner Johannes Hahn, who also reportedly assessed as "too far-reaching" the remarks that EU's mission in Kosovo, EULEX, and the EU are not doing their job when it comes to security in Kosovo.

Kocijancic "stressed that the European Commissioner Johannes Hahn made it clear an investigation was necessary to properly clarify the events over the weekend (in Kumanovo)."

She thus responded to a Macedonian journalist's question about whether EULEX and the EU, which oversee Kosovo, are doing their job poorly considering that the group of about 50 terrorists who clashed with the Macedonian police in Kumanovo came from Kosovo "unimpeded."

Kocijancic told the reported that he was "already drawing conclusions."

These events, as she added, "must be.....

http://www.b92.net/eng/comments.php?nav_id=94091

dudge

Acht politieagenten gedood in Macedonië

De gevechten tussen de politie en een zwaarbewapende groep mensen in het noorden van Macedonië hebben aan acht politieagenten en veertien aanvallers het leven gekost. Gisteravond laat werd al bekendgemaakt dat er aan de kant van de politie vijf doden gevallen waren en dat een onbekend aantal aanvallers was doodgeschoten.

Vanochtend werd bekendgemaakt dat een zesde politieagent vannacht aan zijn verwondingen was bezweken. In de loop van de middag verstrekten de autoriteiten nieuwe cijfers over het aantal slachtoffers.

Kumanovo
In de noordelijke stad Kumanovo werd vanochtend nog steeds gevochten tussen aanvallers en de politie. De gewelddadigheden begonnen gisteren met een aanval op de politie in de stad. Vermoedelijk waren de aanvallers etnische Albanezen.

Dertig agenten zijn bij de gewelddadigheden gewond geraakt. Vanochtend voerden ambulances opnieuw gewonde politieagenten af.

Minister Jankulovska van Binnenlandse Zaken stond de pers gisteravond in tranen te woord. Ze beschreef de omgekomen agenten als helden die hun leven hadden gegeven voor de republiek Macedonië. Ze zei dat leden van een terroristische groepering, die Macedonië waren binnengedrongen vanuit een buurland, de huidige politieke onrust gebruiken om het land te destabiliseren.

Kumanovo
Kumanovo is een etnisch verdeelde stad ten noordoosten van de hoofdstad Skopje, bij de grens met Kosovo en Servië. De aanvallers komen vrijwel zeker uit Kosovo. De politie kwam onder vuur te liggen in een wijk in het westen van de stad. De aanvallers beschikken volgens de regering over automatische wapens en bommen.

Volgens Jankulovska zijn ook enkele aanvallers gedood, zonder een aantal te noemen. Meer dan twintig indringers hebben zich overgegeven, maar de gevechten gaan door omdat andere aanvallers de strijd niet willen opgeven, zei de minister.

Crisis
De gewelddadigheden komen op een moment dat Macedonië in een crisis verkeert. De regering beschuldigt de oppositie ervan de macht te willen grijpen en de oppositie zegt dat de regering krampachtig vasthoudt aan de macht. Deze week ontstonden ook spanningen over een onderzoek naar de dood van een demonstrant, vier jaar geleden.

In 2001 liepen de spanningen in Macedonië ook al hoog op. De etnische Albanezen, die een kwart van de bevolking van twee miljoen mensen vormen, eisten toen meer rechten. Het conflict werd een half jaar later beëindigd met een akkoord waarin de Albanezen meer rechten kregen. 

http://nos.nl/artikel/2034888-acht-politieagenten-gedood-in-macedonie.html   

Ace1

Macedonië wekt wrevel EU en VS

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben Macedonië opgeroepen de rechtsstaat te respecteren na een uit de hand gelopen afluisterschandaal. De socialistische partijleider Zoran Zaev zou met behulp van geheime opnames de conservatieve regering hebben willen omverwerpen. Hij werd beschuldigd van een poging tot staatsgreep en moest zijn paspoort inleveren.

Volgens de oppositie wil de regering voorkomen dat Zaev compromitterend materiaal onthult. De sociaal-democratische partijleider zou in het bezit zijn van opgenomen gesprekken met topambtenaren. Ook zou hij kunnen bewijzen dat de regering zonder toestemming duizenden Macedoniërs afluistert. Zaev sprak van een misdaad zonder precedent.

Premier Nikola Gruevski beschuldigde hem zaterdag van een poging tot staatsgreep en afpersing. In ruil voor de opnames zou Zaev voor zijn partij een plaats in de regering gewild hebben. Voor Zaev officieel in staat van beschuldiging werd gesteld, was al een voormalig hoofd van de geheime dienst gearresteerd. Of het optreden van justitie iets zal uithalen, is de vraag. Zaev heeft te kennen gegeven dat hij zijn 'bom' sowieso zal onthullen.

Het afluisterschandaal vormt het hoogtepunt van een slepend conflict tussen de twee grootste partijen van Macedonië. Na de parlementsverkiezingen van vorig jaar beschuldigden de socialisten de conservatieven van grootschalige fraude. Sindsdien boycotten ze de parlementszittingen.

Ook het Westen baart het optreden van de conservatieve regering zorgen. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten riepen maandag Skopje op tot matiging. Carl Bildt, voormalig EU-gezant voor voormalig Joegoslavië, noemde de beschuldigingen aan het adres van Zaev vergezocht.

Macedonië wordt beschouwd als een trouwe bondgenoot van het Westen. Het vervult alle voorwaarden om toe te treden tot de NAVO en is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Maar de wankele toestand van de democratie heeft de start van de onderhandelingen over toetreding tot de EU op de helling gezet. Het Balkanland wordt geplaagd door wijdverbreide corruptie en ook met de persvrijheid is het slecht gesteld. Bovendien is premier Gruevski niet wars van een beetje nationalisme.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/macedonie-wekt-wrevel-eu-en-vs~a3843074/