Nieuwe ontwikkelingen op Standard Missile-6 (SM-6) gebied.

Gestart door Ace1, 05/04/2016 | 19:14 uur

Harald

United States has developed new SM-6 Block IB missile able to shot down hypersonic threats

According to information published by the Missile Defence Advocacy Alliance website, the United States has developed a new version of the SM-6, a missile in current production for the United States Navy. The SM-6 Block IB will be able to shot down hypersonic missiles.

The SM-6 was designed by the American company Raytheon to provide capability against fixed and rotary-wing aircraft, unmanned aerial vehicles, anti-ship cruise missiles in flight, both over sea and land, and terminal ballistic missile defense. It can also be used as a high-speed anti-ship missile.

The SM-6 is a multi-mission missile that can perform anti-air warfare, ballistic missile defense, and anti-surface warfare missions. It is a two-stage missile with a booster stage and a second stage. The missile has a 64 kg blast fragmentation warhead and has an operational range of 240 km.

According to a report the United States Congress, the United States Missile Defense Agency (MDA) and Space Development Agency (SDA) are currently developing elements of a hypersonic missile defense system to defend against hypersonic weapons and other emerging missile threats.

According to a report of the U.S. Senate, the United States Department of Defense works with the U.S. Missile Defense Agency to accelerate a comprehensive layered defeat capability against adversary tactical hypersonic weapons including kinetic defense in the terminal and glide phases of flight, as well as left-of-launch strike of missile launch complexes. The U.S. DoD is investing in technologies and studying capabilities to defeat regional offensive hypersonic weapons, the first element of which is to detect and track incoming missile threats.

Citing The Drive website, The U.S. MDA (Missile Defense Agency), in cooperation with the U.S. Navy, demonstrated early capability against maneuvering threats during flight-testing of the Standard Missile (SM)-6 Sea-Based Terminal (SBT) defense, and it will further demonstrate this capability against an advanced maneuvering threat-representative target later this year, said Senator Barbara McQuiston.

Hypersonic weapons, like ballistic missiles, fly at speeds of at least Mach 5, or roughly 1 mile per second. Unlike ballistic missiles, hypersonic weapons do not follow a ballistic trajectory and can maneuver en route to their target. Russia reportedly fielded its first hypersonic weapons in December 2019, while China is expected to field its first in 2020. The United States is not expected to field hypersonic weapons before 2023.

Hypersonic systems take advantage of speed, maneuverability and sustained flight in the altitude gap between air defenses and ballistic missile defenses to provide transformational capability for survivable, long-range, lethal, time-critical strike of heavily defended and high value targets.

Currently, there is no operational radar in the world able to detect hypersonic weapons but Russia has announced in April 2021, that the Rezonans-N radar is capable of spotting hypersonic missiles and will be deployed in June 2021.

https://www.navyrecognition.com/index.php/focus-analysis/naval-technology/10004-united-states-has-developed-new-sm-6-missile-able-to-shot-down-hypersonic-threats.html

Parera

Het herladen op zee in oude stijl met de kraan die in het VLS zat was zeer effectief maar ook deze kon slechts beperkt ingezet worden voor het herladen. Zo was bijvoorbeeld de mk21 varianten (SM-2 IVA) en mk14 (Tommahawk) al te zwaar voor de kraan. Daarnaast nam de kraan ook nog eens 3 VLS cellen in beslag.

Nu hebben we het in deze discussie over een alternatieve herlaad capaciteit, dit is mogelijk met een zwaardere kraan (niet in het VLS ingebouwd) maar ik weet niet hoe dit ingericht zou moeten worden. Een oplossing zou kunnen zijn om op de boeg een niet herlaadbaar VLS te plaatsen en midscheeps een aantal VLS cellen te plaatsen en deze te splitsen in 2 blokken van cellen met in het midden een dek kraan.

vlincent

Misschien zouden ze wel een herlaadbaar systeem kunnen verzinnen voor raketten tot een bepaalde lengte.

Bijvoorbeeld ESSM block 2, heeft een lengte van 3.66 meter. Momenteel passen er 4 van deze pijlen in een cell, van het mk 41 VLS systeem.

Blijkbaar heeft het mk 41 VLS systeem verschillende lengtes mogelijke, wat ik zelf nog niet wist.
- Self defense: 5.2 m
- Tactical:        6.7 m
- Strike:          7.6 m

Bron: https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/MK41_VLS_factsheet.pdf

Ik kan me een mogelijkheid voorstellen om de strike systeem wat langer te maken om 8 ESSM block 2 raketten er in te plaatsten. Kost misschien wel wat meer ruimte om te zorgen dat de uitlaten van het systeem goed zijn geregeld.Wel leuke om over na te denken.

De Amerikaanse marine zat ook aan te denken om te herladen op zee: https://www.navytimes.com/news/your-navy/2017/08/01/navy-planning-to-bring-back-at-sea-missile-reload-capability/

Maar ik heb hier nog geen nieuws over gehoord.

StrataNL

Citaat van: Huzaar1 op 11/11/2020 | 22:37 uur
Als daar een heel nieuw schip ontwerp voor nodig is dan so be it, maar het is toch in principe vreemd dat een schip zich terug moet trekken om te herladen. Dat duurt veel te lang en je kunt daardoor al die tijd niet beschikken over een enorm duur wapenplatform. Wellicht intern dat ze als patronen van een grendelgeweer worden geladen, in een hoek van 30 graden worden gelanceerd in plaats van verticaal. Ik weet het niet.
Zoals Nikehercules al aangeeft is simpelweg meer VLS cellen toevoegen (die tevens als magazijn dienen) vele malen goedkoper, eenvoudiger en betrouwbaarder dan ingewikkelde fratsen met herladen.

Het mk41 VLS is een frame constructie waar de canisters met de missile in staan. Als je de canisters verwijderd blijft er een leeg frame met wat randapparatuur over. Luiken aan de bovenzijde en het plenum aan de onderzijde. Er is geen sprake van een loop o.i.d. zoals een grendelgeweer.


-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Nikehercules

#43
Citaat van: Huzaar1 op 11/11/2020 | 22:37 uur
Wellicht intern dat ze als patronen van een grendelgeweer worden geladen, in een hoek van 30 graden worden gelanceerd in plaats van verticaal. Ik weet het niet.

De realisatie hiervan vergt enorm veel van mechanische systemen, ruimte en personeel, waarbij ook de kans op storingen of schade aan het mechaniek levensgroot is. Simpelweg extra cellen toevoegen aan het VLS is dan efficienter, goedkoper en een stuk betrouwbaarder. Gezien de grote aantallen VLS cellen op Amerikaanse oorlogsbodems lijkt mij dat hun filosofie: de gehele voorraad in het VLS plaatsen.

Daarnaast is het verschieten van een raket onder 30 graden nadelig tegen elke dreiging die niet globaal uit die richting komt. De raket moet dan in de (kostbare) boostfase van zijn traject bijsturen en verspild daarmee enorm veel energie (en daarmee dracht).

Huzaar1

Als daar een heel nieuw schip ontwerp voor nodig is dan so be it, maar het is toch in principe vreemd dat een schip zich terug moet trekken om te herladen. Dat duurt veel te lang en je kunt daardoor al die tijd niet beschikken over een enorm duur wapenplatform. Wellicht intern dat ze als patronen van een grendelgeweer worden geladen, in een hoek van 30 graden worden gelanceerd in plaats van verticaal. Ik weet het niet.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Nikehercules

#41
Interessant artikel uit 2017 in het licht vandeze discussie:

Citaat van: National Interest
Exclusive: CNO Announces the Return of Vertical Launch System At-Sea Reloading

The Navy should prepare for the logistical challenges of a high-intensity war on the far side of the world.

https://nationalinterest.org/feature/exclusive-cno-announces-the-return-vertical-launch-system-21425

vlincent

Citaat van: Parera op 09/11/2020 | 10:09 uur
Ik weet niet hoe dat zit maar de Russen en Chinezen hebben "roterende VLS cellen" misschien op zo een manier mogelijk om onder deks te herladen.

Het vraagt wel een gigantisch magazijn in het schip voor de opslag.

Heb je misschien hier wat informatie over? Roterende VLS cellen?

Kon wel wat vinden over Concentric canister launch VLS systemen
https://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_launching_system#cite_note-2

Maar dit zegt niks over herlaadbare cellen door een roterend systeem.

Bron: https://www.china-arms.com/2020/02/cold-and-hot-launches-052d/

Misschien zou je een revolver systeem kunnen maken, maar al dat oppervlak en ruimte zou je dan ook misschien kunnen gebruiken voor meer VLS cellen.

Parera

Het viel mij dus ook op dat zowel de US Army als USMC nu ook de overstap maakt naar landbased Tomahawk's, aanvullend hierop kiest de US Army dus ook nog voor de SM-6.

Ik vraag me toch af hoe ze dit ''in het veld'' willen brengen want het vraagt nogal een instalatie om die dingen te lanceren. De meest recente test met een Tomahawk zien we een platte aanhanger waarbij ze simpelweg 1 mk41 VLS cel module opgebouwd is.  Ik vraag me af of dit soort wapens echt in grote hoeveelheden inzetbaar zijn in het veld. We zien bij de Russen met hun Iskander dat daar 2 lanceerbuizen inzitten voor de vergelijkbare Kalibr kruisraket, voor een effectieve aanval heb je al een behoorlijk aantal raketten nodig.

Als voorbeeld pak ik de Amerikaanse aanval tijdens de operatie Deliberate Force (Bosnie, 1995) waarbij de USS Normandy een salvo van 13 Tomahawks afschoot tegen 1 Bosnish-Servische radio toren gekoppeld aan het luchtverdedigings systeem.

Een tweede (recenter) voorbeeld is de aanval van April 2018 op Syrische luchtverdediging rondom Damascus en Homs hierbij zijn 66 Tomahawks afgeschoten op verschillende doelen.

Alleen al voor de radio toren spreek je dus over een vloot van 7 vrachtwagens en bij de grote aanval al over 33 voertuigen! Natuurlijk zijn dit niet de engiste raketten die er gaan komen maar toch heb ik twijfels over het effectieve inzet bij grote operaties.

Al hadden de Amerikanen in de koude oorlog de BGM-109 (met kernkop) ontwikkeld waarbij de TEL 4 raketten droeg maar die voertuigen moetsten in bunkers op vaste locaties staan en enkel gebruikt worden bij een grootschalige (nucleaire) oorlog.


Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/11/2020 | 21:51 uur
The Army Has Officially Selected The Navy's SM-6 Missile To Be Used In A Strike Role

A ground-launched SM-6 could become one of the Army's most versatile weapons.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/37485/the-army-has-officially-selected-the-navys-sm-6-missile-to-be-used-in-a-strike-role


onderstaande is eigenlijk gelijk aan het Naval gebruik, maar ook voor de toekomst binnen NL. Wil NL hierin mee gaan doen ?, het hebben van een langere arm om de "vijand" aan te grijpen ? 

A Mix of Missile Options

The subsonic Tomahawk cruise missile is the long-serving mainstay of long-range strike. It was first fielded in the Reagan era and has been much upgraded since, with more than 2,000 fired in combat since 1991. There used to be a whole family of different versions, but nuclear-tipped, land-based, air-launched, and anti-ship variants were retired after the Cold War. That left the Navy's conventional-warhead Tomahawk Land Attack Missile (TLAM), which can only be fired from ships and submarines, and only at stationary targets ashore.

But in recent years, anxiety over the growing Chinese fleet led the Pentagon to build a new anti-ship model, the Maritime Strike Tomahawk (MSM). The Army and Marine Corps are both intensely interested in turning Pacific islands into forward outposts bristling with ship-killer missiles, so they're likely to buy the Maritime Strike model.

The supersonic SM-6 is the latest and sexiest version of the Navy's Standard Missile family, whose primary role is defensive, built to shoot incoming enemy aircraft and missiles out of the sky. But the new SM-6 is also capable of striking surface targets on land and sea.

The SM-6 selection surprised me at first, because its reported ranges are well short of the 1,000 miles the Army wants for the Mid-Range Capability. While the real range is classified, estimates range up to 290 miles (250 nautical miles).

However, the Navy is now developing an extended-range model of the SM-6, the Block 1B. (It'll use the rocket booster from another Standard Missile variant, the ICBM-killing SM-3, which is known to have a range greater than 1,000 miles). What's more, while the current SM-6 maxes out at Mach 3.5, the SM-6 Block 1B will reportedly reach hypersonic speeds, i.e. above Mach 5. While the Navy plans for Block 1B to complete development only in 2024, it wouldn't be a stretch to have a handful of missiles available early for the Army's MRC roll-out in late 2023.

Why mix both SM-6 and Tomahawk in the same unit? Part of the answer is probably cost. Tomahawk is relatively affordable at about $1.4 million each, or perhaps $2.5 million for the anti-ship variant. The current model of SM-6 is nearly $5 million, and the hypersonic, extended-range SM-6 1B will no doubt cost more. That allows the Army to buy more Tomahawks than SM-6s and reserve the faster, more expensive missiles for harder or higher-priority targets.

The other benefit is tactical. The Tomahawks come in relatively low and slow, trying to get under radar, while the SM-6s fly high and fast. A missile defense that stops one may not stop the other, complicating the enemy's countermeasures.

.../...
https://breakingdefense.com/2020/11/army-picks-tomahawk-sm-6-for-mid-range-missiles/?_ga=2.157788026.154405571.1604908446-855280167.1506406488

Huzaar1

Citaat van: StrataNL op 09/11/2020 | 10:42 uur
Een raket van 6 meter lang benedendeks herladen?

Ja, exact dat. Moet prima kunnen, het alternatief is dat je dat miljard kostende schip met al haar wapensystemen een hele poos niet ter beschikking hebt, puur omdat het herladen nu eenmaal niet kan.

Het vereist wellicht out of the box ontwerp, maar met het kleine aantallen schepen waaruit marines nu bestaan iets waarvan ik al had verwacht dat het er zou zijn. In een boot heb je aardig wat ontwerpruimte, i.t.t. een tank of vliegtuig bv.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

StrataNL

Citaat van: Huzaar1 op 09/11/2020 | 09:18 uur
Bizar dat er inmiddels geen eis is om op zee te kunnen herladen. Moet echt wel wat tr fabriceren zijn waardoor dit benedendeks allemaal geregeld wordt. Het is echt veel te duur om een thuishaven op te moeten zoeken voor nieuwe pijlen.
Een raket van 6 meter lang benedendeks herladen?
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 09/11/2020 | 10:09 uur
Ik weet niet hoe dat zit maar de Russen en Chinezen hebben "roterende VLS cellen" misschien op zo een manier mogelijk om onder deks te herladen.

Het vraagt wel een gigantisch magazijn in het schip voor de opslag.

Dat wordt dan maatje "battlecruiser"

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 09/11/2020 | 09:18 uur
Bizar dat er inmiddels geen eis is om op zee te kunnen herladen. Moet echt wel wat tr fabriceren zijn waardoor dit benedendeks allemaal geregeld wordt. Het is echt veel te duur om een thuishaven op te moeten zoeken voor nieuwe pijlen.

Ik weet niet hoe dat zit maar de Russen en Chinezen hebben "roterende VLS cellen" misschien op zo een manier mogelijk om onder deks te herladen.

Het vraagt wel een gigantisch magazijn in het schip voor de opslag.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Huzaar1 op 09/11/2020 | 09:18 uur
Bizar dat er inmiddels geen eis is om op zee te kunnen herladen. Moet echt wel wat tr fabriceren zijn waardoor dit benedendeks allemaal geregeld wordt. Het is echt veel te duur om een thuishaven op te moeten zoeken voor nieuwe pijlen.

Dat zou wel een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan VLS cellen.

Huzaar1

Bizar dat er inmiddels geen eis is om op zee te kunnen herladen. Moet echt wel wat tr fabriceren zijn waardoor dit benedendeks allemaal geregeld wordt. Het is echt veel te duur om een thuishaven op te moeten zoeken voor nieuwe pijlen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

The Army Has Officially Selected The Navy's SM-6 Missile To Be Used In A Strike Role

A ground-launched SM-6 could become one of the Army's most versatile weapons.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/37485/the-army-has-officially-selected-the-navys-sm-6-missile-to-be-used-in-a-strike-role

Parera

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/03/2019 | 10:21 uur
Het is simpel... met een leeg schip ben je linksom of rechtsom uitgeschakeld als het er op aan komt.

We mogen er van uitgaan dat men dit bij DMO en Damen ook weet, maar we zien het ook bij de Spaanse ASW F-110's die krijgen ook slechts 16 mk41 VLS cellen. Maar daar is nooit gesproken over iets anders dan ESSM block 2's. Bij ons is ook al gevallen dat er VL-ASROC's overwogen worden, en natuurlijk als je toekomst bestendig wilt zijn dan heb je (de voorbereidingen voor) meer cellen nodig.

Ergens heb ik wel hoop op (ruimte voor) meer cellen als dit ook de basis word voor de vLCF's.

Citaat van: Mourning op 21/03/2019 | 10:42 uur
16 cellen is echt een TRIEST laag aantal. 24 lijkt mij wel het absolute minimum voor een schip van dit formaat en met deze rol. 32 lijkt mij redelijk.

We kunnen het af met 16 cellen als we spreken over ESSM b2 + VL ASROC, dan heb je het VLS gevuld met 8x ESSM en 8x VL-ASROC. Maar dan heb je niets over voor de toekomst om iets te kunnen. Voor mij is dan ook 24 cellen (8x ESSM b2 + 16 VL-ASROC) wel een minimum aantal dat er vanaf de bouw in moet liggen, dan is er net als bij de huidige LCF's al ruimte om 8 extra cellen te plaatsen voor de toekomst.

Ik weet dat er ook ooit gesproken is over het toevoegen van TLAM's op deze schepen, dan wil je er ook 8 bij je dragen maar het kan ook dienen voor de nieuwe generatie ASuW wapens. Al ga ik er op dit moment vanuit dat die gewoon box-launched worden.

Mourning

16 cellen is echt een TRIEST laag aantal. 24 lijkt mij wel het absolute minimum voor een schip van dit formaat en met deze rol. 32 lijkt mij redelijk.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 21/03/2019 | 10:26 uur
Ja, klopt, maar goed ik snap ook dat je op de MFFv ook geen 64 stuks VLS gaat plaatsen. Maar een aantal van 32-40 vind ik wel toekomst gericht beter verantwoord dan 16 stuks. Zeker als je ook wil inzetten op ASROC voor je ASW.


Mee eens.

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/03/2019 | 10:21 uur
Het is simpel... met een leeg schip ben je linksom of rechtsom uitgeschakeld als het er op aan komt.

Ja, klopt, maar goed ik snap ook dat je op de MFFv ook geen 64 stuks VLS gaat plaatsen. Maar een aantal van 32-40 vind ik wel toekomst gericht beter verantwoord dan 16 stuks. Zeker als je ook wil inzetten op ASROC voor je ASW.
 

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 21/03/2019 | 10:17 uur
idd, dat is ook mijn grootste zorg, vooral bij de MFFv !  16 stuks VLS is veel te weinig. Deze "discussie" hebben we al vaker gevoerd, maar is wel een belangrijk punt binnen het ontwerp en de bewapeningsmogelijkheden.

Het is simpel... met een leeg schip ben je linksom of rechtsom uitgeschakeld als het er op aan komt.

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/03/2019 | 10:02 uur
;D wij begrijpen het...

Wel graag rekening houden met ruim voldoende VLS cellen op de nieuwe schepen.

idd, dat is ook mijn grootste zorg, vooral bij de MFFv !  16 stuks VLS is veel te weinig. Deze "discussie" hebben we al vaker gevoerd, maar is wel een belangrijk punt binnen het ontwerp en de bewapeningsmogelijkheden.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 21/03/2019 | 09:33 uur
Een geupgrade SM-6 als long-range multi-purpose (mission) weapon ....  :hrmph:  interessant ! zeker voor de bewapenings invulling bij onze toekomstige MFF en LCF fregatten.
Dan zou je onderstaande keuze mogelijkheden krijgen :

SM-2/ESSM : Anti Air, korte afstand
SM-3 : Anti ballistisch
SM-6 : Anti Air, Anti Schip/Land, middellange afstand
JSM : Anti Schip/Land, korte afstand
LSARM : Anti Schip/Land, lange afstand

;D wij begrijpen het...

Wel graag rekening houden met ruim voldoende VLS cellen op de nieuwe schepen.

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/03/2019 | 07:34 uur
Navy To Supersize Its Ultra Versatile SM-6 Missile For Even Longer Range And Higher Speed

https://www.thedrive.com/the-war-zone/27068/navy-to-supersize-its-ultra-versatile-sm-6-missile-for-even-longer-range-and-higher-speed

Een geupgrade SM-6 als long-range multi-purpose (mission) weapon ....  :hrmph:  interessant ! zeker voor de bewapenings invulling bij onze toekomstige MFF en LCF fregatten.
Dan zou je onderstaande keuze mogelijkheden krijgen :

SM-2/ESSM : Anti Air, korte afstand
SM-3 : Anti ballistisch
SM-6 : Anti Air, Anti Schip/Land, middellange afstand
JSM : Anti Schip/Land, korte afstand
LSARM : Anti Schip/Land, lange afstand


Sparkplug

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/03/2018 | 14:08 uur
Zou een zeer gewenste zet zijn immers sinds het uitfaseren van de F14 met haar AIM-54 Phoenix ontbreekt het de USN een aan lange afstandscapaciteit.

Indien de SM-6 hiervoor geschikt wordt gemaakt zal men wel rap moeten beginnen met het ontwikkelen van een alternatief want deze past tenslotte niet in het wapenruim van de F35 familie of men moet accepteren dat deze extern wordt meegevoerd.

Ander voordeel is dat met een aanzienlijk groter aantal deze oplossing ook meer betaalbaar wordt, wat dit systeem weer meer aantrekkelijk maakt voor vLCF.

Hopelijk is de SM-6 Dual II heel wat beter dan de AIM-54. Overigens is de beschreven Super Hornet loadout met 4 x SM-6 Dual II en 6 x AIM-120D wel heel er ambitieus. De weapon stations 2 en 10 kunnen geen 2 AMRAAM's dragen en de weapon stations 1 en 11 (wing tips) is alleen voor AIM-9.

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/03/2018 | 11:51 uur
It's Time to Arm the Navy's Super Hornet with the Ultimate Missile 


Zou een zeer gewenste zet zijn immers sinds het uitfaseren van de F14 met haar AIM-54 Phoenix ontbreekt het de USN een aan lange afstandscapaciteit.

Indien de SM-6 hiervoor geschikt wordt gemaakt zal men wel rap moeten beginnen met het ontwikkelen van een alternatief want deze past tenslotte niet in het wapenruim van de F35 familie of men moet accepteren dat deze extern wordt meegevoerd.

Ander voordeel is dat met een aanzienlijk groter aantal deze oplossing ook meer betaalbaar wordt, wat dit systeem weer meer aantrekkelijk maakt voor vLCF.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: ridivek op 02/03/2018 | 18:25 uur
SM-6 technologie kan zijn weg vinden naar de SM-2. De ontwikkeling van de SM-2 block IIIC.
Janes en FedBizOpps.gov

Range is/wordt gezien mondiale ontwikkelingen een dingetje, de MR varianten schieten wat mij betreft letterlijk te kort.


ridivek

SM-6 technologie kan zijn weg vinden naar de SM-2. De ontwikkeling van de SM-2 block IIIC.
Janes en FedBizOpps.gov

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: ridivek op 01/03/2018 | 22:23 uur

Volgens mij hebben Europesche landen alleen SM-2MR aangeschaft. Aanschaf van SM-6 zou een aanvullende capaciteit zijn. naar mijn mening.

SM-6 heeft als bijkomend voordeel dat deze ingezet kan worden als (licht) ASuW wapen.

ridivek

 :hrmph: volgens mij is de beste vervanger voor een SM-2MR een SM-2MR.
Ter vervanging van de SM-2ER is de SM-6 gekomen. SM-3 block1 is een SM-6 met extra 3e trap motor en kinetic interceptor. En dan is er ook nog de SM-3 block 2, die gebruikt de booster (1e trap) van de SM-3 & -6. De 2e en 3e trap zijn afwijkend.
Volgens mij hebben Europesche landen alleen SM-2MR aangeschaft. Aanschaf van SM-6 zou een aanvullende capaciteit zijn. naar mijn mening.

Parera

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/01/2018 | 09:34 uur
Stapje voor stapje... al denk ik dat je de Belgen kunt afstrepen van het lijstje... vMFF wordt tenslotte geen AAW platform.

ESSM Block 2 is denk ik al luchtverdedigingswapen het maximaal haalbare voor NL en BE M fregatopvolger, waarbij SM-3, voor vMFF als eventuele shooter, natuurlijk een ander verhaal is.
SM-6 zou kunnen voor de Belgen indien de SM-3 niet haalbaar is, al is deze alleen inzetbaar tegen MRBM's maar opzich een mooi systeem voor Belgie en Nederland waarbij Nederland de SM-3 nog kan inzetten voor grotere afstanden vanaf de LCF's / vLCF's

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 30/01/2018 | 09:28 uur
Ja de info komt uit de Deense defensie planning tot 2023 maar ik heb dit niet opgeslagen (tekst was in het Deens). Laten we hopen dat Nederland / Duitsland / ?Belgie? ook aansluiten voor de aankoop van de SM-6 in hetzelfde tijdsbestek als de Denen. Het ging wel om een klein aantal in deze periode waarbij de overstap gemaakt gaat worden van SM-2 naar SM-6 maar je moet ergens beginnen. :silent:

Stapje voor stapje... al denk ik dat je de Belgen kunt afstrepen van het lijstje... vMFF wordt tenslotte geen AAW platform.

ESSM Block 2 is denk ik al luchtverdedigingswapen het maximaal haalbare voor NL en BE M fregatopvolger, waarbij SM-3, voor vMFF als eventuele shooter, natuurlijk een ander verhaal is.

Parera

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/01/2018 | 08:42 uur
Top, moeten wij ook doen! (als de Denen hiervoor kiezen, dan komt de stap voor NL ook dichterbij)
Ja de info komt uit de Deense defensie planning tot 2023 maar ik heb dit niet opgeslagen (tekst was in het Deens). Laten we hopen dat Nederland / Duitsland / ?Belgie? ook aansluiten voor de aankoop van de SM-6 in hetzelfde tijdsbestek als de Denen. Het ging wel om een klein aantal in deze periode waarbij de overstap gemaakt gaat worden van SM-2 naar SM-6 maar je moet ergens beginnen. :silent:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#11
Citaat van: Parera op 30/01/2018 | 08:39 uur
De Denen zullen ook de SM-6 gaan aankopen over enkele jaren naast/ als vervanging van de SM-2.


Top, moeten wij ook doen! (als de Denen hiervoor kiezen, dan komt de stap voor NL ook dichterbij)

Parera

De Denen zullen ook de SM-6 gaan aankopen over enkele jaren naast/ als vervanging van de SM-2.

Denmark funds naval AAW, ASW upgrades in new defence agreement
   
Denmark's cross-party Defence Agreement for 2018–23 has earmarked funding for the Royal Danish Navy (RDN) to invest in significant upgrades to its anti-air warfare (AAW) and anti-submarine warfare (ASW) capabilities.

Under the new six-year plan, published on 28 January, the Danish defence budget will rise year on year, from an extra DKK800 million (USD133.5 million) in 2018 to an additional DKK4.8 billion in 2023.

According to the Danish government, the agreement "will strengthen Danish defence contributions to NATO's collective deterrence, improve capacity to contribute to international operations, enhance defence contributions to national security, and increase cyber defence as well as the national emergency preparedness".

[Source: Janes.com ]

Harald

Navy SM-6 Intercept Proves It Could Counter North Korea Attack

The Navy recently destroyed a ballistic missile target with an SM-6 missile during a test off the coast of Scotland, verifying that the high-tech weapon does have an ability

The Navy recently destroyed a ballistic missile target with an SM-6 missile during a test off the coast of Scotland, verifying that the high-tech weapon does have an ability to track and destroy incoming enemy medium and long-range ballistic missiles.

While the Navy did not specifically say the test was aimed at preparing for a North Korean conventional ballistic missile attack on South Korea, the successful intercept did further validate the kind of technology likely to be used to defend South Korea or Japan in that kind of scenario.

"The U.S. Missile Defense Agency and U.S. Navy sailors aboard USS McFaul successfully test fired a Standard Missile-6. That flight test, designated Standard Missile Controlled Test Vehicle (SM CTV)-03, demonstrated the successful performance of an SM-6 launched from an Aegis Ballistic Missile Defense capable DDG (destroyer) and was conducted as part of the system's flight certification process," a statement from the Missile Defense Agency said

Given the current tensions with North Korea, many observers and military planners have made the point that any kind of US-led military strike upon North Korea would likely be followed by a massive launch of conventional ballistic missiles by North Korea against South Korea and Japan.  As a result, it would by no means surprise anyone to see the US sharpen, test, refine and deploy various missile defense technologies; these include land-based systems such as the Terminal High Altitude Area Defense weapon and, as tested, an SM-6 fired from a ship at sea.

At the same time, many have questioned whether even the most advanced ballistic missile defenses would be able to track and destroy an incoming barrage of multiple ballistic missiles.

The Navy has been preparing an emerging Standard Missile 6 missile variant for combat by test-firing the weapon engineered with upgraded software - enabling it to perform a range of functions to inlcude air-warfare, ballistic missile terminal defense and anti-surface warfare capabilities, service officials said.

The Navy successfully executed four flight tests of the surface-to-air Standard Missile-6 Block I (SM-6 Blk I) off the Hawaiian coast earlier

Navy and MDA tests have also simultaneously fired two Standard Missile-6 weapons in rapid succession at a single ballistic missile target to asses performance against medium-range ballistic missile threats in the final stage of flight.

Using an "active seeker" technology, two SM-6 missiles were able to simultaneously track and destroy a single target, greatly improving the probability of a target kill.

The concept with an active seeker is to enable the one or two SM-6 missiles to adjust to fast moving targets and stay on track in the even the target maneuvers or changes position.

The SM-6 is unique in several respects; the weapon uses what is called an "active" seeker, meaning it can send a signal or electromagnetic ping forward in addition to receiving them. Electromagnetic signals, which travel at the speed of light, send a signal forward before analyzing the return signal to determine the shape, size, speed or configuration of an approaching threat. Since the speed of light is known, and the time of travel is able to be determined, a computer algorithm is able to calculate the exact distance of an object. This technology is built into the SM-6, using software upgrades.

An "active seeker" gives the missile to better attack maneuvering or moving targets at sea, because it is not wholly dependent upon a ship-based illuminator to bounce a signal off a target for a merely "passive" seeker to receive.

This is the technology which allows a ship commander to fire several SM-6 missiles in more rapid succession or closer to one another in the event that a target needs to be attacked with more than one missile.

"A ship can illuminate or communicate with the missile while looking for a target, Raytheon developers said.

Now, SM-6 "active seeker" technology allows the missile to use its own built-in seeker technology to navigate without needing a ship-based illuminator.

"We had two missiles in the air and we wanted to make sure that we were in fact pulling in on the target and looking at target versus looking at the other missile that's in the air. Simulations all said the missile would never look at the other missile in the air however, but it's nice to prove that.

Compared with the SM-3, the ship-fired SM-6 interceptor is designed to track and destroy lower-altitude threats such as a ballistic missile in the "terminal" phase of decent to its target.

The weapon has been established with an ability to knock out ballistic missiles approaching from the sky. More recently, the weapon has been developed for a number of new "offensive" missions including surface attacks against enemy ships or defensive intercepts against anti-ship missiles closer to the surface.

The SM-6 has also been capable of anti-air defense, equipped with an ability to attack or destroy enemy helicopters, drones and other approaching threats.  The weapon has now been established as defensive, offensive and capable of three distinct missions; they are surface warfare, anti-air warfare and ballistic missile defense.

Navy leaders emphasize that the fast-changing threat environment means new offensive and defensive technologies need to emerge in order for the US to maintain its edge over potential near-peer rivals. Along these lines, Russian and Chinese missile modernization is by no means lost on US weapons developers. In particular, both Russia and China are widely know to possess mobile ballistic missile launchers, a scenario which without question magnifies the need for advanced ballistic missile defense. 

SM-6 for Surface Attack

This most recent development comes on the heels of a successful test last year where an SM-6 destroyed and sank a surface ship target off the coast of Hawaii, providing additional strategic relevance for an new offensive use of a missile previous oriented toward air and ballistic missile defense, Raytheon and Navy officials said.

Previous anti-surface warfare tests have proven that an SM-6 can attack surface ships, including an instance wherein the weapon destroyed a Perry-class fast Frigate.

The test, which took place at Pacific Missile Range Facility, Hawaii, involved the rare event of an actual destruction and sinking of a decommissioned or retired Navy ship.

In this instance he firing of the SM-6 was designed to analyze new software configurations on the missile, giving it an ability to track and destroy targets on the surface of the water - as opposed to its typical use of hitting or intercepting incoming enemy fire from the air above a ship or near the earth's atmosphere as a ballistic missile defense weapon.

Using the SM-6 as an offensive weapon against surface targets is a new application for the Navy, bringing another kind of surface fire-power to the fleet. The SM-6 is larger than the SM-3 interceptor and is designed to destroy closer-in air targets. However, this test launches the ability for the SM-6 to function in an additional capacity as an offensive weapon against a wide range of surface targets.

The software adjustments to the missile allow a single SM-6 to perform all of its different functions, developers said.

Raytheon developers say the system will identify a target and send a signal to the firing ship. Based on the signal, it chooses the software path and the activities it is going to perform in engaging its missions.

The SM-6 weapon has been operational since 2013; the Navy has at least 250 of the missiles in its arsenal. Last year, the Navy awarded Raytheon a $270 million deal for 2016 SM-6 production.

SM-6 Technology

The USS John Paul Jones, an Arleigh Burke Class destroyer, fired the SM-6 using on board fire-control technology and Aegis Radar systems equipped with the latest fire-control technology called Aegis Baseline 9. The missile's final assembly takes place at Raytheon's state-of-the-art SM-6 and SM-3 all-up-round production facility at Redstone Arsenal in Huntsville, Ala.

An emerging Navy technology called Naval Integrated Fire Control - Counter Air, or NIFC-CA, also relies upon the SM-6 to help track and destroy approaching anti-ship cruise missiles from distances beyond the horizon. The NIFC-CA system, which was first deployed last year, also relies upon an airborne sensor to relay a signal from an approaching enemy target. The Navy has tested and E2-D Hawkeye surveillance plane and an F-35 as the airborne sensor able to relay targeting information.

The SM-6 is configured to fire from Navy Cruisers and Destroyers out of a Vertical Launch System tube; although there is not yet a ship deck-mounted launcher for the missile, it appears conceivable that the Navy could explore an option along these lines. This would enable the weapon to fire from a wider range of ships such as the Littoral Combat Ship, Frigates, Amphibious Assault Ships or even Aircraft Carriers.

The development of this weapon, along with other missiles and emerging offensive and defensive technologies, is entirely consistent with the Navy's "distributed lethality" strategy; this ongoing effort aims to better arm ships with next-generation communications technology and cutting-edge, longer-range offensive and defensive weapons. This is informed by a series of key concepts such as efforst to better enable surface ships to conduct open or "blue" water combat against a near-peer adversary, sustain the Navy's global technological edge, hold enemies at risk from farther distances and allow surface ships to both "aggregate" and "distribute" or disperse as needed as a way to reduce the prospect of a successful enemy attack.

https://scout.com/military/warrior/Article/Navy-SM-6-Intercept-Proves-It-Could-Counter-North-Korea-Attack-110262741

Harald

New SM-6 Intercepts Ballistic Missile Target At Sea; Test of enhanced software succeeds against sophisticated medium-range ballistic missile

PACIFIC MISSILE RANGE, Hawaii --- A Raytheon-built Standard Missile-6 intercepted a medium-range ballistic missile target at sea in its final seconds of flight, after being fired from the USS John Paul Jones.

The SM-6 missile can perform anti-air warfare, anti-surface warfare and – now – even more advanced ballistic missile defense at sea.

"Earlier this year, our customer requested an enhanced capability to deal with a sophisticated medium-range ballistic missile threat," said Mike Campisi, Raytheon's SM-6 senior program director. "We did all this – the analysis, coding and testing – in seven months; a process that normally takes one to two years."

This was the third time that the SM-6 missile successfully engaged a ballistic missile target in its terminal phase. It was first tested in a successful flight test mission in August 2015, and then again in late 2016.

Deployed on U.S. Navy ships, SM-6 delivers a proven over-the-horizon offensive and defensive capability by leveraging the time-tested Standard Missile airframe and propulsion system. It's the only missile that supports anti-air warfare, anti-surface warfare and sea-based terminal ballistic missile defense in one solution—and it's enabling the U.S. and its allies to cost-effectively increase the offensive might of surface forces. Raytheon has delivered more than 330 SM-6 missiles with continuing production.

The U.S. Department of Defense has approved the sale of SM-6 to several allied nations.

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/186369/new-sm_6-intercepts-ballistic-missile-target-at-sea.html

Ace1


Harald

Raytheon: SM -6 Passes Rigorous Graduation Tests

PACIFIC MISSILE FIRING RANGE, Hawaii — After a complex series of U.S. Navy flight tests, the Standard Missile-6 (SM-6) is ready for its final stage of the acquisition process: full operational capability, the missile's builder, Raytheon Co., said in an April 27 release.

Reaching full operational capability is a kind of graduation exercise that signifies the weapon's sea worthiness, with no more testing required. SM-6 is the only missile in the world that can perform anti-air warfare, anti-surface warfare and terminal ballistic missile defense, the company said.

"The U.S. Navy began deploying SM-6s four years ago, but we've continued to give it software upgrades and test it in every possible scenario to learn more about what it could do," Mike Campisi, Raytheon's SM-6 senior program director, said in the release. "We've continued to raise the bar, and the missile has exceeded it every time."

Four SM-6 missiles were fired throughout the testing, each against a single shore-launched, sub- or supersonic target. All four test missions were successful.

"The missile is fully ready for deployment in all three modes at sea," said Campisi. "That kind of flexibility is exactly what our sailors need, and that's exactly what they're going to get."

Final assembly of SM-6 takes place at Raytheon's state-of-the-art production facility at Redstone Arsenal in Huntsville, Ala. Raytheon has delivered more than 330 SM-6 missiles with continuing production. The U.S. Department of Defense approved the release of SM-6 to several international customers in early 2017.

http://seapowermagazine.org/stories/20170428-SM6.html

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Surface Navy 2017: SM-6 upgrade to begin flight testing in 2017

Richard Scott, Arlington, VA - IHS Jane's Navy International - 12 January 2017

Key Points
. At-sea testing of the SM-6 Block IA missile is expected to start later in 2017
. Full-rate production is due to commence in 2018

Flight testing of an improved Standard Missile-6 (SM-6) all-up-round for the US Navy (USN) will start later in 2017, ahead of planned full-rate production in 2018.

Known as SM-6 Block IA, the modified variant builds on the existing in-service Block I but adds a GPS receiver, modified software, and other undisclosed changes to introduce improved capability into the missile.

Raytheon Missile Systems is responsible for the design and manufacture of the SM-6 line, originally developed to meet the USN's need for an extended range active anti-air warfare missile.

Want to read more? For analysis on this article and access to all our insight content, please enquire about our subscription options: ihs.com/contact

To read the full article, Client Login

(136 of 354 words)

MDA, Lockheed Martin and Raytheon prepare for next Aegis, SM-6 test

Geoff Fein, Washington, DC - IHS Jane's Missiles & Rockets - 29 December 2016

Key Points
. SM-6 tested against a representative Dong-Feng 21 MRBM
. Full Aegis BMD system test scheduled for March-May 2017 timeframe

In the most recent demonstration of the Raytheon-built Standard Missile 6 (SM-6) Dual 1 interceptor, the US Navy in mid-December test fired two SM-6 missiles in a successful engagement of a medium-range ballistic missile (MRBM) target at sea, in its final seconds of flight.

"We wanted to test [the missile] in a real operational situation against the most stressing threat that is out there," Mike Campisi, SM-6 senior programme director for Raytheon, told IHS Jane's .

The next scheduled live fire test is expected to occur in the March to May 2017 time frame.

To read the full article, Client Login

(114 of 523 words)

http://www.janes.com/article/66587/mda-lockheed-martin-and-raytheon-prepare-for-next-aegis-sm-6-test
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

Navy Sinks Former Frigate USS Reuben James in Test of New Supersonic Anti-Surface Missile

CORRECTION: Due to an editing error a previous version of this post had the incorrect hull number for the Arleigh Burke-class guided missile destroyer USS John Paul Jones. The ship is designated DDG-53 — not DDG-32. The designation DDG-32 was assigned to the decommissioned Forrest Sherman-class destroyer also named John Paul Jones.

The former frigate USS Reuben James (FFG-57) was sunk in January during a test of the Navy's new anti-surface warfare (ASuW) variant of the Raytheon Standard Missile 6 (SM-6), company officials told USNI News on Monday.

The adaptation of the SM-6 was fired from guided missile destroyer USS John Paul Jones (DDG-53) and hit James during the Jan. 18 test at the U.S. Pacific Missile Range Facility off the coast of Hawaii, a Raytheon spokeswoman told USNI News.

"The test was a demonstration of the U.S. Navy's concept of 'distributed lethality,' employing ships in dispersed formations to increase the offensive might of the surface force and enabling future options for the joint force commander," read a release from Raytheon.

News of the test follows the public announcement of the ASuW modification of the SM-6 in February by Secretary of Defense Ash Carter.

"We are going to create a brand-new capability," Carter told reporters in San Diego on Wednesday. "We're modifying the SM-6 so that in addition to missile defense, it can also target enemy ships at sea at very long ranges."
The modification – part of a $2.9 billion missile purchase over the next five years – will give the Navy's fleet of guided missile cruisers and destroyers a Mach 3.5 supersonic weapon with a range of more than 200 nautical miles.

Along with the recently announced modification to the Block IV Tomahawk Land Attack Missile (TLAM), the Navy is pushing more offensive capability in its large surface combatants after decades of not fielding a new ASuW capability in the fleet.

Now that the capability has been tested, the service will introduce the modified missile into Baseline 9 Arleigh Burke destroyers (DDG-51).

The target – Reuben James – was decommissioned in 2013 after 27 years of service, which included convoy duty during the Iran-Iraq War and a nine month deployment in 2002 and 2003.

In fiction, the ship was featured in the Tom Clancy and Larry Bond novel Red Storm Rising and (played by another frigate) in the filmed version of The Hunt for Red October.

https://news.usni.org/2016/03/07/navy-sinks-former-frigate-uss-reuben-james-in-test-of-new-supersonic-anti-surface-missile

Ace1

SM-6 pulls off hat-trick with ASuW capability

In January at the Pacific Missile Range Facility, Hawaii, a Raytheon Standard Missile-6 (SM-6) successfully engaged the decommissioned FFG-7 target ship USS Reuben James in a flight test.

The test was significant in that it demonstrated SM-6's expanded mission capability in a third key area: Anti-surface warfare (ASuW). The missile, slated for Navy's Air Warfare Destroyer arsenal, had already proved itself as an Anti-Air Warfare (AAW) weapon and most recently last July it was successfully flown in the Sea-Based Terminal mode (defence against a ballistic missile in its terminal phase of flight).

ADM spoke with Raytheon senior program director (SM-6) Mike Campisi in Arizona about the tests, which he said demonstrated the US Navy's concept of "distributed lethality": employing ships in dispersed formations to increase the offensive might of the surface force and enabling future options for the joint force commander.

"We did a series of five stressing tests, four were Final Operation Test & Evaluation (FOT&E) and one was a Tac Demo (tactical demonstration of the ASuW capability)," Campisi said.

The USS John Paul Jones fired the SM-6 during the tests; another Arleigh Burke Class Destroyer USS Gridley was on station as the assist ship.

"We achieved two records – one was the longest shot in naval history and the other was the longest cross-range shot in naval history," he said.

There was also a scenario where two missiles were fired against two targets, a test designed to test the stresses on multiple missiles approaching targets at very high speed.

"You always have a question of missile control when you put multiple weapons up in the air, for instance will a missile follow what we have prescribed in terms of what to target, when to target, what to engage first and what to engage second," Campisi explained.

The successful test marks the culmination of 24 months since it was decided to bring the additional Sea-Based terminal and ASuW capabilities to SM-6, which was initially identified basically as an extension to SM-2, a purely AAW weapon.

"We found that with the sized-up AMRAAM active front end, coupled with a few other things – for example the back end of an SM-3 and the aerodynamics of an SM-2 – plus Aegis improvements and Naval Integrated Fire Control - Counter Air (NIFC-CA) coming onto the horizon, suddenly there was a lot more capability that was discovered," Campisi said.

The Raytheon SM-6 team started simulating and "doing a lot of what-ifs" within the SM community, including the US Government, thinktanks and technical arms.
"We got to a point where we realised and then developed and put into the missile the Sea-Based terminal – so we proved SM-6 could do layered ballistic missile defence last July, then we needed to turn the coin around and focus on distributed lethality."

Campisi said both Raytheon and the USN were thrilled to see the tests go just as well as the earlier simulations. He said the FOT&E tests represented the conclusion of the FOT&E phase of the program and FOC was now expected in March 2017.

"There are no more tests planned - this will be deployed in the fourth quarter, right now we are shipping the SM-6 Dual-1 missiles which have both the AAW and Sea-Based terminal capability. So it's going to be tri-capable as of September," Campisi confirmed.

There are no hardware changes for the missile with the ASuW capability, with a software patch the only requirement to run that profile. Campisi explained that based on the information it derives from Aegis, Cooperative Engagement Capability (CEC), and NIFC-CA, the ship will send a signal to the missile, which tells it which software leg to run.

"Based on that it will fly in the best way possible to engage the target identified – one missile does everything," he said.

ADM asked if the missile would operate in a sea-skimming mode but Campisi declined to answer. He did confirm that the system could be launched from a land base (a key new capability outlined in the 2016 Defence White Paper, though the ADF system would need to be deployable).

In relation to speed, Campisi could only confirm what we already know about SM-6 – that it's supersonic.

"Well it's faster than a cruise missile," he joked.

http://www.australiandefence.com.au/news/sm-6-pulls-off-hat-trick-with-asuw-capability

Ace1

USN demonstrates SM-6 ASuW capability giving the fleet a new offensive weapon

The SM-6 can now be used for ballistic missile defence, AAW, and ASuW
The ASuW capability was achieved using new software without hardware changes
A Raytheon Standard Missile (SM)-6 has, for the first time, been used to engage a surface target, the US Navy (USN) disclosed on 7 March.

Flight Test Round 31 (FTR-31) demonstrated a new anti-surface warfare (ASuW) over-the-horizon (OTH) capability for SM-6 and its ability to counter the growing anti-access/area denial threat.

FTR-31's primary objective was to show that an advanced build of the MK 7 Aegis Weapon System (AWS) and the SM-6 Block I could achieve an ASuW OTH capability, Dale Eng, USN Naval Sea Systems Command spokesperson, told IHS Jane's on 9 March.

http://www.janes.com/article/58692/usn-demonstrates-sm-6-asuw-capability-giving-the-fleet-a-new-offensive-weapon