De Eurozone en haar problemen

Gestart door KapiteinRob, 02/05/2010 | 22:09 uur

Ace1

Ik zie eerlijk gezegd het nut van een Europees parlement niet in , gelijk afschaffen. Ieder land in de Eu heeft toch een nationaal parlement.

Lex

'Het koekiemonster moet maar eens op dieet gaan'

Kritiek op salarisverhoging Europarlementariërs

BRUSSEL - Een salarisverhoging voor Europarlementariërs zorgt voor irritaties bij verschillende EU-lidstaten tijdens de begrotingsonderhandelingen voor 2024. Het Europees Parlement, berucht vanwege het geldverslindende verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg, maakt er ook dit jaar weer een sport van om extra geld binnen te harken voor de eigen bureaucratie.

De smeekbede om meer geld is een vast ritueel. Zo kwam het Europarlement in het recente verleden met een budgetverzoek om in alle lidstaten een EU-attractie te openen. Vorig jaar kwam de instelling op de proppen met slecht onderbouwde verzoeken voor een forse personeelsuitbreiding. Dit jaar probeert men ruim 27 miljoen euro los te peuteren om de salarissen van Europarlementariërs te verhogen. Ondanks een brutosalaris van 9.975,42 euro per maand en vele royale vergoedingen is daar behoefte aan vanwege de hoge inflatie.

Ondertussen is het jaarlijkse budget voor het Europarlement met hoofdkwartieren in Brussel, Straatsburg en Luxemburg opgelopen tot ruim 2,4 miljard euro. Verschillende lidstaten vinden dat het Europees Parlement al die financiële wensen moet oplossen binnen het huidige megabudget.

Bemoeienis en opmerkingen
Maar een herenakkoord schrijft voor dat de lidstaten (verenigd in de Raad) zich niet te veel bemoeien met de begroting van andere EU-instellingen. Toch kunnen verschillende landen het vrijdag tijdens een vergadering ter voorbereiding op de onderhandelingen niet laten om opmerkingen te maken.

,,Het koekiemonster moet maar eens op dieet gaan", zegt Nederland bijvoorbeeld met een geestige verwijzing naar het herenakkoord. De verstandige boekhouder Denemarken vindt dat instellingen die ergens meer aan willen uitgeven, dat moeten oplossen door elders te besparen. Zweden is niet enthousiast over de structurele kostenstijging en Finland spreekt duidelijke taal: ,,Administratiekosten moeten beperkt worden."

Telegraaf, 10-11-2023, 13:48

Lex

Ollongren pleit voor EU-commissaris Defensie, 'dingen Europees aanpakken'

De volgende Europese Commissie zou een specifieke commissaris voor defensie moeten hebben. Dat zegt demissionair minister van Defensie, Kajsa Ollongren, in gesprek met BNR. 'Ik zou het een goed idee vinden als de volgende Europese Commissie dit heel hoog op de agenda zet.'

Een specifieke Eurocommissaris zou hier wat Ollongren betreft '100 procent van zijn of haar tijd mee bezig moeten zijn'. Daarnaast zouden de landen binnen de Europese Unie ook de nodige stappen moeten zetten om een volwassen defensieproductie op te zetten. Daar hoort coördinatie vanuit de Commissie bij, oordeelt de D66-politicus. 'Deze Commissie heeft dit al wel opgepakt, maar juist bij de defensie-industrie is dat nog behoorlijk gefragmenteerd. Er wordt veel vanuit nationaal belang benaderd.'

'Dingen Europees aanpakken'
Het werk van de Europese Commissie is tot nu toe vooral gericht op subsidies en gemeenschappelijke ontwikkeling van producten, bijvoorbeeld op het gebied van munitie. 'Het is heel belangrijk om de productie daar omhoog te krijgen.' Door landen meer met elkaar te laten samenwerken zou dat moeten lukken. 'Als Europa nou ergens goed in is, dan is het wel dat we dingen Europees aanpakken. Daarom hebben we ook een interne markt, waar we allemaal van profiteren.'

Met name voor de defensie-industrie maakt het volgens Ollongren niet uit of deze is gevestigd in Nederland, Duitsland of Frankrijk. 'We kunnen elkaar alleen maar versterken als we meer gaan samenwerken, dan kunnen we een wereldspeler worden.' Daarvoor is wel 'focus' nodig, 'ander gaat het allemaal te langzaam', oordeelt ze. 'De productie moet omhoog en daarom moeten we standaarden gaan invoeren zodat niet iedereen het net weer even anders doet.' Een speciale Eurocommissaris voor Defensie kan hierbij helpen, meent de minister.

Geen oorlogseconomie
Van het opzetten van een oorlogseconomie is geen sprake, zoals dat wel wordt gedaan in Rusland. 'Rusland is een autocratie waar Poetin bepaalt wat er gebeurt. Hij is deze oorlog begonnen, en tegen beter weten in is hij vastbesloten om door te gaan. Maar hij heeft nog geen één doelstelling gehaald.' Door de Russische industrie te verplichten mee te werken aan een oorlogseconomie, geeft Poetin de bedrijven geen andere keuze dan meewerken. 'Dat moeten wij niet willen, maar wij moeten ook zorgen dat de productie omhooggaat.'

Want terwijl Poetin een oorlogseconomie in Rusland kan verordonneren, heeft Europa te kampen met personeelstekorten, grondstoftekorten en met bedrijven die pas willen gaan produceren als alle contracten zijn ondertekend. 'Ik zeg: ga gewoon produceren, we nemen het af. Onze budgetten zijn verhoogd en die blijven hoog. De steun aan Oekraïne neemt voorlopig niet af, we hebben het echt nodig.'

Niet beschikbaar
Ollongren zegt desgevraagd niet beschikbaar te zijn voor een functie als Eurocommissaris voor Defensie. 'Dat is helemaal niet de reden waarom ik dit naar voren breng. Integendeel. Daar gaat het volgende kabinet ongetwijfeld een heel verstandig besluit over nemen.'

BNR, 10-11-2023, 10:48

Huzaar1

Citaat van: Lex op 19/07/2023 | 17:57 uurHet verhuiscircus blijft in stand. En wie gaat het betalen?

Belachelijke bende inderdaad.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Citaat van: Lex op 19/07/2023 | 17:30 uurEU-parlement akkoord met huur omstreden kantoor Straatsburg
Het verhuiscircus blijft in stand. En wie gaat het betalen?

Lex

EU-parlement akkoord met huur omstreden kantoor Straatsburg

BRUSSEL-
Het Europees Parlement is akkoord met de huur, inclusief aankoopoptie, van een nieuw kantoorgebouw in het Franse Straatsburg, pal naast het bestaande parlementsgebouw. De jaarlijkse kosten van de omstreden deal met de Franse staat worden geschat op 1,9 miljoen euro.
Het gebouw met een oppervlakte van 15.000 vierkante meter staat leeg sinds de oplevering in 2021. Het parlement kon het voor 62 miljoen euro kopen. Maar daar verzette vooral de sociaaldemocratische fractie S&D zich tegen. Die zag de noodzaak van een extra, duur gebouw in tijden van budgettaire krapte niet in.

De begrotingscommissie van het parlement stemt nu in met het voorstel van parlementsvoorzitter Roberta Metsola en het dagelijks bestuur van het parlement om het zogeheten Osmosegebouw te huren. De beslissing vereist geen stemming in plenaire zitting en is dus definitief. Het gebouw moet onder meer extra bureauruimte creëren voor de administratie van het parlement.

De maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg, waar steeds gedurende vier dagen de plenaire zittingen worden gehouden, stuit al decennia op veel kritiek van Europeanen, inclusief de meeste Europarlementariërs. In het EU-verdrag staat dat het parlement zetelt in de Oost-Franse stad en de Franse regering weigert Straatsburg op te geven.

ANP, 19-07-2023 16:11

Benji87


Ace1


Lex

Citaat van: Benji87 op 16/07/2023 | 19:37 uurWellicht een klein beetje een topic pump maar dacht dat dit beter was dan een nieuw topic openen ;)

Europese Unie en Tunesië sluiten een migratiedeal

Doe een zoekslag op migratie.  :angel:

Lex

Iets heel anders:


Vicevoorzitter Europees Parlement opgepakt in corruptieonderzoek?

BRUSSEL - Een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement is opgepakt vanwege een onderzoek tegen corruptie binnen het parlement, zeggen bronnen in het onderzoek tegen Belgische media en persbureau AFP. Het zou gaan om de Griekse Eva Kaili van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Het Belgische federaal parket wil geen namen bevestigen.

De Belgische media Knack en Le Soir schreven vrijdag dat er sprake zou zijn van omkoping door Qatar. De Golfstaat zou invloed hebben willen kopen door mensen rond Europarlementari?rs te betalen.

De politie heeft vrijdagochtend vroeg zestien huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier personen zijn meegenomen voor verhoor. Het OM zegt dat de operatie met name was gericht op medewerkers van het Europees Parlement en een voormalig parlementslid.

Volgens Knack en Le Soir gaat het om Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementari?r Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

?Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement? kregen ?substanti?le geldbedragen? en ?grote geschenken?, laat het Openbaar Ministerie weten. De opzet was om zo ?de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te be?nvloeden.?

Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is, maar houdt het op ?een Golfstaat.?

Telegraaf, 09-12-2022, 21:06

Lynxian

Citaat van: Ros op 05/12/2022 | 23:18 uur
De wapenfabrikanten zien de noodzaak dus ook niet in.......alleen maar kassa  :neutral:
Alsof ze winst willen maken, de eikels!

pz

Hoe snel kan materiaal worden geleverd.....

K9A1 Howitzers and K2 Main Battle Tanks Delivered to Poland

https://defence24.com/armed-forces/k9a1-howitzers-and-k2-main-battle-tanks-delivered-to-poland

The first batch of K2 Black Panther Main Battle Tanks and K9A1 Self-Propelled Howitzers was delivered to a Polish port in Gdynia.

The first batch includes 10 tanks as well as 24 howitzers. This is the first equipment that Poland has received from the South Korea. The Polish government has decided on substantial arms purchases from the Republic of Korea to boost its own Armed Forces, particularly as a substantial portion of the Polish Armed Forces equipment - including T-72 and PT-91 tanks as well as Krab and Goździk howitzers - was provided to Ukrainie within the military aid. The first framework agreements for K2 tanks, K9 howitzers and FA-50 aircraft were signed in late July.

Ros

Citaat van: Lynxian op 05/12/2022 | 22:57 uur
Mwa, in 't artikel gaat het er meer om hetzelfde probleem wat Nederland nu ook heeft: het benodigde materieel kan niet snel genoeg geleverd worden en wat is besteld, valt duurder uit. Tja, laat het een wijze les voor ze zijn: je pas bewapenen wanneer de vijand op de deur klopt is te laat.

De wapenfabrikanten zien de noodzaak dus ook niet in.......alleen maar kassa  :neutral:

Lynxian

Citaat van: Lex op 05/12/2022 | 17:35 uur
Duitsland komt terug op belofte na Russische invasie van Oekra?ne om 2% van BBP aan defensie uit te geven


Germany backtracks on defense spending promises made after Ukraine invasion

Zie: https://www.politico.eu/article/germany-backtracks-on-defense-spending-promise-warns-about-delays-ukraine-war/?utm_source=Twitter&utm_medium=social
Mwa, in 't artikel gaat het er meer om hetzelfde probleem wat Nederland nu ook heeft: het benodigde materieel kan niet snel genoeg geleverd worden en wat is besteld, valt duurder uit. Tja, laat het een wijze les voor ze zijn: je pas bewapenen wanneer de vijand op de deur klopt is te laat.

Lex

Citaat van: Lex op 05/12/2022 | 17:35 uur
Duitsland komt terug op belofte na Russische invasie van Oekra?ne om 2% van BBP aan defensie uit te geven
Germany backtracks on defense spending promises made after Ukraine invasion
Zie: https://www.politico.eu/article/germany-backtracks-on-defense-spending-promise-warns-about-delays-ukraine-war/?utm_source=Twitter&utm_medium=social
Het is niet te hopen dat de BV-NL neigt naar ook dit soort berichten.