Toekomst Midden-Oosten

Gestart door Elzenga, 03/10/2013 | 12:07 uur

Ace1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 05/08/2018 | 09:10 uur
Varen de tankers straks langs Afrika? Saudi-Arabië mijdt de Rode Zee door oorlog in Jemen

https://www.trouw.nl/home/varen-de-tankers-straks-langs-afrika-saudi-arabie-mijdt-de-rode-zee-door-oorlog-in-jemen~a7900cab/ via @trouw

Niet helemaal waar in het westen van Saoedi-Arabië ligt de havenplaats Djedda  en daar zullen de olie  tankers wel geladen worden. En daarnaast heeft  Saoedi-Arabië ook nog havenplaatsen in de Golf van Akaba.


jurrien visser (JuVi op Twitter)


Lex

'Saoedi-Arabië dreigt met aanval op Qatar om luchtafweerraketten' 

De koning van Saoedi-Arabië, Salman, heeft gedreigd militaire actie tegen Qatar te zullen ondernemen als dat land een Russisch luchtafweersysteem in gebruik neemt.

Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrain en de Verenigde Arabische Emiraten verbraken vorig jaar de diplomatieke en economische banden met Qatar. Ze beschuldigen het land ervan terrorisme te ondersteunen, wat Qatar stellig ontkent.

Qatar en Rusland sloten vorig jaar een verdrag over militaire samenwerking. Qatar maakte begin dit jaar bekend in gesprek te zijn over de aanschaf van Russische S-400 raketafweerinstallaties.

De Franse krant Le Monde meldt zaterdag dat koning Salman in een recente brief aan de Franse president Emmanuel Macron zijn zorgen uitdrukte over de banden tussen Moskou en Doha en de geplande aanschaf van de raketten. "Het koninkrijk (Saoedi-Arabië, red.) zal klaar zijn om alle mogelijke maatregelen te nemen om dit verdedigingssysteem uit te schakelen, inclusief militair ingrijpen", zou hij hebben geschreven.

De Saoedische koning zou de Franse president hebben om hulp hebben gevraagd bij het voorkomen van de deal tussen Qatar en Rusland.

De Franse en Saoedische regeringen hebben nog niet op de berichtgeving van Le Monde gereageerd.

Nu.nl, 002-06-2018, 17:23

Jooop

Citaat van: Poleme op 11/06/2017 | 01:45 uur
Saddam Hoessein werd in het Midden-Oosten juist gezien als een (zij het smerig) tegenwicht tegen het shiitische Iran.
Hetzelfde geldt voor IS en krijgen dus steun vanuit Turkije, Saoedi-Arabie en de Golfstaten.

Ik denk dat het net iets anders is.
Turkije onder Erdogan steunt de Moslim broederschap, c.q. door Sisi afgezette voormalige president Morsi van Egypte.
De ISIS liet Turkije in het begin ongemoeid omdat ze het zagen als een tegengewicht van de YPG (Koerden). Maar na een aantal aanslagen van IS in Turkije voelde Turkije zich genoodzaakt om militair in te grijpen om de IS te verdrijven van haar grensgebied, en vormde een Turkmenen gebied (gebied tussen de Turkse grens en Allepo).  De Turkmenen gebied was natuurlijk ook bedoeld om Koerden te verdrijven.

Het middenoosten is erg ingewikkeld om precies te begrijpen wat er allemaal gebeurt, vooral omdat het een mengelmoes is van belangen (westerse belangen, Russische belangen, locale belangen etc.). De terrorist van de een is de "goede" strijder van de ander. In feite zijn het allemaal terroristen en moordend tuig, de gewone burger is er de dupe van.

Poleme

Citaat van: Ronald Elzenga op 06/06/2017 | 18:15 uur
Wat een lachopwekkend gebeuren dit. Niet het terreurnetwerk van AQ of IS wordt aangepakt maar de meest serieuze oppositie voor de dictatoriale regimes in de regio, het moslimbroederschap en de hun steunende zender Al Jazeera. Beide ondersteunt door Qatar maar ook Turkije. Naast de dictatoriale regimes zullen AQ en IS deze dwaze actie van de Trump-regering vooral joejuichen. Want het zal hun alleen maar meer supporters en strijders opleveren nu de middenweg verder wordt onderdrukt en alleen radicalisten en (fundamentalistische) dictaturen nog in beeld zijn.
Ooit wel eens in het Midden-Oosten geweest ?

Ik heb er gewoond, want mijn oude heer ging daar werken voor .... Mohammed Bin Laden, de vader van Osama.
Na school speelde ik met Saoedische kinderen en als kind kom je soms ook wel eens in (vrouwen) werelden, die voor volwassen mannen gesloten blijven.
In de buitenwereld mochten zij niet auto rijden, altijd een chador aan en was de man het hoofd van het gezin / familie.
Binnen die hoge muren rondom hun huizen gaat het er heel anders aan toe.
Een jongetje van rond de 14 jaar slaat zijn zusje van 12 jaar.  Maar zij laat zich niet op haar kop zitten en geeft hem een flink pak slaag terug en jongetje druipt dus af.
Moeders / vrouwen bleken in hun familie ook een belangrijke machtsfactor te zijn.  Wie gaat met wie in het huwelijksbootje ?  De stem van de vrouw gaf meestal de doorslag.

De vlakke rivier delta's met een prettig gematigd klimaat en vruchtbare gronden zorgen voor een overvloed aan vis, eten en water en brengt dus milde mensen voort. 
Komen er toch overstromingen, ik woon nu in een regio die in de ons bekende geschiedenis al 200 keer is overstroomd, dan proberen we dat tegen te houden door een goede samenwerking, ook wel 'polderen' genoemd.
In het Midden-Oosten hebben ze te weinig vruchtbare grond, en is er die wel, dan heb je nog een tekort aan water of een teveel aan zout in de grond.
  Er valt hier niks te 'polderen', maar er moet geknokt worden om de stam te laten overleven.   Aan middenwegen doen ze dus niet in het Midden-Oosten.

De Moslimbroederschap willen een kalifaat stichten, waar de sharia toegepast wordt.  Rusland, Syria, Egypte, Saoedi-Arabie, de V.A.E en Bahrein zien deze organisatie als terroristisch.  Hamas is het Moslimbroederschap filiaal in de Palestijnse gebieden, welke door de VS en EU als terroristisch wordt gezien.
Al Qaida wordt nog steeds aangepakt, want men is in bijvoorbeeld Saoedi-Arabie nog steeds beducht voor hen.  Aangezien Al-Qaida nog steeds veel steun geniet, ook onder de elite.
IS wordt in het Midden-Oosten vooral gezien als de opvolgers van het regime van Saddam Hoessein.  De Amerikanen namen de Ba' ath partij hun macht en geld af, maar zij behielden hun wapens.  Dus gingen velen een guerrilla oorlog vechten, of sloten zich aan bij de Iraakse Al-Qaida groepen.
In 2007 wist Bush hun weer  te paaien met pecunia en macht, maar Obama voer weer een andere koers.  Dus trokken de shiieten weer de macht naar zich toe en IS zag het levenslicht.
Saddam Hoessein werd in het Midden-Oosten juist gezien als een (zij het smerig) tegenwicht tegen het shiitische Iran.
Hetzelfde geldt voor IS en krijgen dus steun vanuit Turkije, Saoedi-Arabie en de Golfstaten. 
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

'Erdogan wil crisis Qatar oplossen voor einde Ramadan' 

De dipomatieke crisis rond Qatar moet voor het einde van de Ramadan zijn opgelost, vindt president Erdogan van Turkije. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, is dat de belangrijkste boodschap aan zijn Bahreinse collega.

De twee ministers van Buitenlandse Zaken hielden zaterdag een gezamenlijke persconferentie. Cavusoglu zei daarbij dat Tukrije zal blijven proberen de crisis op te lossen. "Het is belangrijk dat we het oplossen voor het einde van de Ramadan. Een dergelijk conflict, zeker tijdens de heilige maand, gaat tegen onze religie en tradities in."

Net als Iran heeft Turkije het luchtruim opengesteld voor meer vluchten vanuit Qatar. De Golfstaten die de diplomatieke landen met Qatar hebben verbroken, hebben juist hun luchtruim gesloten. Erdogan verwerpt verder de beschuldigingen aan het adres van Qatar, dat dat land terroristische organisaties zou steunen.

Legerbasis

In Qatar ligt ook een Turkse legerbasis, die volgens Erdogan bedoeld is om de veiligheid in gehele Arabische Golf te verbeteren en niet tegen één specifieke staat gericht is. Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië maakten 5 juni bekend de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Die beslissing kwam onverwacht, maar al jaren neemt de spanning tussen verschillende landen in de regio toe.

NU.nl, 10 juni 2017 18:36

Jooop

Zoals gedacht, Pakistan schijnt Turkije te volgen en heeft een wet aangenomen om tot 20000 soldaten naar Qatar te kunnen sturen.

Sommige dingen zijn voorspelbaar.

Ace1

Trump offers to help resolve Gulf crisis, UAE tightens squeeze on Qatar

U.S. President Donald Trump offered on Wednesday to help resolve a worsening diplomatic crisis between Qatar and other Arab powers as the United Arab Emirates invoked the possibility of an economic embargo on Doha over its alleged support of terrorism.

In his second intervention in the row in as many days, Trump urged action against terrorism in a call with Qatari Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, a White House statement said.

"The President offered to help the parties resolve their differences, including through a meeting at the White House if necessary," it said.

Trump, in a later call with Abu Dhabi's crown prince, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahayan, called for unity among Gulf Arabs "but never at the expense of eliminating funding for radical extremism or defeating terrorism," the White House said.

The UAE, Saudi Arabia, Egypt and Bahrain severed diplomatic ties with Qatar on Monday over long-standing allegations that Doha is courting Iran, which they deem the region's biggest external threat, and supporting Islamist groups, seen as the biggest internal danger.

The four countries also cut transport links to tiny gas-rich Qatar, disrupting food and other supplies and deepening uncertainty about the future of trade and investment ties.

In a sign of economic damage from the dispute, Standard & Poor's downgraded Qatar's debt on Wednesday as the country's riyal currency fell to an 11-year low amid signs that portfolio investment funds were flowing out because of the rift.

S&P cut its long-term rating of Qatar by one notch to AA- from AA and put the rating on CreditWatch with negative implications, meaning there was a significant chance of a further downgrade.

UAE Minister of State for Foreign Affairs Anwar Gargash told Reuters there would be more economic curbs on Qatar if necessary and said Doha needed to make ironclad commitments to change what critics say is a policy on funding Islamist militants.

He later told France 24 television that any further steps could take the form of "a sort of embargo on Qatar".

REGIONAL TENSIONS

Reiterating comments by Gulf officials, Gargash told Reuters there was no plan to seek a change in Qatar's leadership, only a change in its policies.

Regional tensions, already high following the diplomatic dispute, ratcheted up further after militants attacked targets in Tehran on Wednesday, killing at least 12 people.

Iran blamed arch-foe Saudi Arabia for the attack, which was claimed by the Islamic State militant group. Riyadh denied any involvement.

Saudi Foreign Minister Adel al-Jubeir said Gulf states could resolve a row with Qatar among themselves without outside help.

"We have not asked for mediation, we believe this issue can be dealt with among the states of the Gulf Cooperation Council," he told a news conference with his German counterpart during a visit to Berlin that was broadcast on Saudi state television.

Jubeir declined to confirm a list of 10 demands published by Al Jazeera, which included shutting down the Doha-based news channel, but added that Qatar knew what it needed to do to restore normal relations.

Meanwhile Kuwait's ruler Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah continued a regional effort to mediate the crisis, shuttling from the UAE en route to Qatar on Wednesday evening, a Kuwaiti diplomat told Reuters.

But efforts to defuse the worst crisis among Gulf Arabs for two decades showed no immediate progress.

The UAE threatened anyone publishing expressions of sympathy toward Doha with up to 15 years in prison and barring entry to Qataris.

TURKISH SUPPORT

Qatar has backed Islamist movements but vehemently denies supporting terrorism. It drew some support on Wednesday when Turkey's parliament approved a draft bill allowing its troops to be deployed to a military base in Qatar. Turkish exporters have also pledged to provide food and water to Qatar if needed.

Trump's defense secretary, James Mattis, spoke to his Qatari counterpart to express commitment to the Gulf region's security. Qatar hosts 8,000 U.S. military personnel at al Udeid, the largest U.S. air base in the Middle East and a launchpad for U.S.-led strikes on Islamic State jihadists.

The sudden isolation has spurred Qatar to hold talks with Turkey, Iran and others to secure food and water supplies, said a Qatari official. He said there were enough grain supplies for four weeks and Qatar also had large strategic food reserves.

Abu Dhabi port authorities in the UAE have eased curbs on non-Qatari oil tankers going to and from Qatar, according to industry sources and shipping circulars seen by Reuters on Wednesday.

Bans on Doha's fleet using regional ports and anchorages are threatening to halt some of its exports and disrupt those of liquefied natural gas (LNG).

UAE-based newspaper Gulf News and pan-Arab channel Al-Arabiya reported the crackdown on expressions of sympathy with Qatar.

"Strict and firm action will be taken against anyone who shows sympathy or any form of bias toward Qatar, or against anyone who objects to the position of the United Arab Emirates, whether it be through the means of social media, or any type of written, visual or verbal form," Gulf News quoted UAE Attorney-General Hamad Saif al-Shamsi as saying.

On top of a possible jail term, offenders could also be hit with a fine of at least 500,000 dirhams ($136,000), the newspaper said, citing a statement to Arabic-language media.

Slogans against and in support of Qatar have dominated Twitter in Arabic. Newspapers and television channels in the region have also been engaged in a war of words.

COMPLEXITY

UAE airlines Etihad and Emirates said all travellers holding Qatari passports were currently prohibited from traveling to or transiting through the emirates.

They announced details of the restrictions after Australian carrier and Emirates partner Qantas Airways said it would not fly Qataris to Dubai because of the bans.

Foreigners residing in Qatar in possession of a Qatari residence visa would also not be eligible for visas on arrival in the UAE, an Etihad spokesman said in an email.

Gargash, the UAE minister, told Reuters in an interview it would be very complex to disentangle the "very diverse" business ties between Qatar and its neighbors but suggested this might be necessary.

"You cannot rule out further measures. We hope that cooler heads will prevail, that wiser heads will prevail and we will not get to that."

"Tensions are still high and mediation efforts by fellow Gulf Cooperation Council state Kuwait have yet to lead to a concrete solution, so investors will likely remain on edge," said one Dubai-based trader.

http://www.reuters.com/article/us-gulf-qatar-idUSKBN18Y0DH

Jooop

Wat opvalt is dat Turkije steeds meer en meer (militair) onafhankelijke beslissingen neemt en gewoon voor eigen rechten / belangen opkomt.

Het zou mij niet verbazen als ook Pakistan zich bij Turkije aansluit en troepen stuurt. Dit midden oosten escalatie zou best nog eens interessant kunnen worden en tonen hoe de machtsverhoudingen zich aan het ontwikkelen zijn, ben benieuwd.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#41
Citaat van: Lex op 07/06/2017 | 20:50 uur
Ik ben benieuwd hoe zij dat gaan doen. Via de lucht wordt dat dan waarschijnlijk ook omvliegen, nadat de vereiste overvliegvergunningen binnen zijn.
Wat als Turkije deze niet krijgt?

Via Iran. (lijkt me na vandaag niet het grootste probleem)

Ace1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2017 | 20:33 uur
Turkey expedites troop deployment to Qatar as Gulf rift escalates

http://reut.rs/2sE6vvZ via @ReutersIndia

Een poging tot terugkeer van het Ottomaans rijk, kan een flop worden maar ook een succes.

Ronald Elzenga

Citaat van: Lex op 07/06/2017 | 22:06 uur
Duurt zo'n 10 dagen via het Suez kanaal.
Je weet hoe Erdogan is...al moeten ze om Afrika heen...ze zullen er komen. Zou denk ik een wijze stap zijn, want die Saudi's en hun bondgenoten zijn echt van het padje nu.

Lex

Citaat van: Ronald Elzenga op 07/06/2017 | 22:00 uur
Varen...met de nodige Turkse militaire "begeleiding".
Duurt zo'n 10 dagen via het Suez kanaal.

Ronald Elzenga

Citaat van: Lex op 07/06/2017 | 20:50 uur
Ik ben benieuwd hoe zij dat gaan doen. Via de lucht wordt dat dan waarschijnlijk ook omvliegen, nadat de vereiste overvliegvergunningen binnen zijn.
Wat als Turkije deze niet krijgt?
Varen...met de nodige Turkse militaire "begeleiding".

Ronald Elzenga

Citaat van: reut.rs op 07/06/2017 | 20:33 uur
Turkey expedites troop deployment to Qatar as Gulf rift escalates

http://reut.rs/2sE6vvZ via @ReutersIndia
Logische reactie van Turkije en ik denk ook niet verkeerd. Wil ook niet direct zeggen dat Turkije hiermee Iran steunt of die kant kiest.