Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

DvdW

bizar wat er vandaag gebeurt is. Simpelweg geen woorden voor... Am Jisraël chai!
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Huzaar1

#1469
Citaat van: Benji87 op 07/10/2023 | 18:34 uurIk weet niet wat ik daar van moet bedenken. De snelle reactie a.d.v operatie "iron Swords" toont wel aan dat Israël in bepaalde mate op de hoogte was van deze aanval. Nog geen paar uur na de eerste raket aanvallen vonden de eerste vergeldingsacties al plaats. Een operatie van deze schaal ga je ook nooit verborgen houden

Ze hebben standaard meerdere QRF'en hiervoor en het israelische leger heeft de operationele gereedheid van de Oost duitsers tijdens de koude oorlog. Een van de hoogste ter wereld.

Het is logisch en naar verwachting dat ze direct kunnen toeslaan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Ik weet niet wat ik daar van moet bedenken. De snelle reactie a.d.v operatie "iron Swords" toont wel aan dat Israël in bepaalde mate op de hoogte was van deze aanval. Nog geen paar uur na de eerste raket aanvallen vonden de eerste vergeldingsacties al plaats. Een operatie van deze schaal ga je ook nooit verborgen houden

Lex

Verrassingsaanval Hamas een van grootste Israëlische inlichtingenblunders ooit? 'Dit is Israëls 9/11'

TEL AVIV-
Sinds zaterdagochtend verkeert Israël in staat van oorlog. Hamas lanceerde op de Joodse feestdag Shemini Atzeret een grote verrassingsaanval op het land. Palestijnse terreureenheden vielen Israël binnen via parachutes, boten en forceerden een grenshek. Volgens Hamas zijn er al 7.000 raketten afgevuurd op Israëlische doelen. Israël reageert met het bombarderen van Hamas-doelen in Gaza. Wat weten we tot nu toe over de escalatie in het Midden-Oosten?
Waarom komt Hamas juist nu met een grote aanval?
Doorgaans is voor een flinke geweldsescalatie een duidelijke incident aan te wijzen, dat is nu niet het geval. De terreurbeweging claimt dat zij met haar grote verrassingsaanval reageert op de 'bedreiging van Al-Aksa', de moskee op de omstreden Tempelberg in Jeruzalem. Israëli's zijn de afgelopen week, tijdens Sukkot (Loofhuttenfeest), in grotere getale dan normaal naar de Tempelberg gaan. Maar dat op zichzelf kan niet de reden zijn geweest.

Mogelijk wil Hamas de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië dwarsbomen. Die zouden moeten leiden tot een historisch vredesakkoord tussen Israël en Riyad. De Amerikanen zetten daar de afgelopen weken flinke vaart achter. De Palestijnen menen echter dat daarbij veel te weinig naar hun situatie wordt gekeken. Zo'n akkoord, als er dat al ooit komt, is echter nog ver weg.

Het waarschijnlijkste is dat de brute operatie het gevolg is van de al maanden oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen. Zo'n 200 Palestijnen en dertig Israëli's kwamen dit jaar (voor zaterdagochtend) al door geweld om het leven.

Door nu met een aanval te komen, maakt Hamas ook een symbolische vergelijking: vrijdag was het precies vijftig jaar geleden dat Egypte en Syrië Israël aanvielen, het startschot van de Jom Kipoer-oorlog. Destijds werd Israël ook volledig overrompeld. Ook nu is het een Joodse feestdag, waardoor het leger waarschijnlijk op minimale sterkte aanwezig was langs de grens met Gaza.

Hoe kon Israël zo worden verrast?
Dat is de vraag die iedereen zich in het land stelt. Militaire analisten noemen het nu al een van de grootste inlichtingenblunders uit de Israëlische geschiedenis. Zo'n operatie van Hamas moet maanden aan voorbereidingen hebben gevergd, maar de inlichtingendiensten wisten niets op te pikken. Sterker nog, legerfunctionarissen stelden vorige week nog dat Hamas niet uit was op een oorlog. Dit naar aanleiding van gewelddadige Palestijnse protesten langs de grens tussen Gaza en Israël.

Er is ook kritiek op de trage reactie van het leger en andere veiligheidsdiensten. Terroristen van Hamas konden urenlang hun gang gaan in dorpjes lang de grens met Gaza, waar zij burgers afslachtten en ontvoerden. Zelfs tegen de avond lopen er nog steeds Hamas-terroristen door Israëlische straten. Veel mensen hebben zich zich in huizen opgesloten, terwijl gewapende burgers de confrontatie met de militanten aan moeten gaan. Opvallend is ook dat premier Netanyahu ruim vier uur op zich liet wachten voordat hij met een korte verklaring kwam: ,,We zijn in oorlog en we zullen winnen."

Wat zal de reactie van Israël zijn?
In het kort: zoals we die niet eerder hebben gezien. En Israël kan ook niet anders. Het land heeft al tienduizenden reservisten opgeroepen. Reservisten die weigerden op te komen dagen vanwege de omstreden juridische hervormingen in het land, hebben hun protest gestaakt. De luchtmacht bombardeerde zaterdagochtend al tientallen doelen in Gaza. Aan Palestijnse zijde zijn, aldus media in Gaza, 198 doden gevallen. Het Israëlische veiligheidskabinet is momenteel bijeen om zich over verdere stappen te beraden.

De roep vanuit de bevolking is groot om definitief korte metten te maken met Hamas en andere militante groepen in Gaza. Om de paar maanden is er een gewelddadige confrontatie rond de Palestijnse strook, die meestal na een paar dagen weer met een broos staakt-het-vuren wordt beëindigd. Nu is de situatie volstrekt anders: tientallen Israëlische burgers zijn in en rond hun huizen afgeslacht. Er zal een harde vergelding moeten volgen.

Een grondoperatie vergt veel voorbereiding, maar er zit momenteel waarschijnlijk weinig anders op om die serieus in overweging te nemen. De laatste keer dat Israëlische troepen Gaza binnentrokken was in 2014. Destijds vielen aan Israëlische zijde vele tientallen doden. Hamas en andere militante groepen vuurden toen in 50 dagen tijd zo'n 4.500 raketten af. Zaterdagochtend schoten ze in vijf uur tijd al 2.500 raketten af.

Hoe is de situatie in Israël?
Het land is volledig in shock. Iedereen zit aan de buis gekluisterd en de straten zijn grotendeels leeg. De mensen sturen elkaar (onbevestigde) filmpjes van afgeslachte en ontvoerde Israëlische burgers en soldaten. Niemand weet wat waar is en wat niet. Burgemeesters in het zuiden waarschuwen dat de bevolking zich moet voorbereiden op een hoog dodental. Inmiddels staat de officiële teller op 100, naast zo'n 750 gewonden.

De meeste scholen in Israël zullen zondag, de eerste werkdag van de week in Israël, de deuren gesloten houden. Dat betekent dat meer dan een miljoen kinderen thuis zullen zitten. De politie heeft de wegen in het zuiden van het land op de meeste plaatsten afgezet. Waarschijnlijk zal Israël later zaterdag de noodtoestand afkondigen, waardoor de autoriteiten nog strengere veiligheidsmaatregelen kunnen nemen.

Iedereen in het land beseft inmiddels al wel dat dit hoe dan ook een omslagpunt betekent: de situatie hierna zal nooit meer hetzelfde zij. Dit is Israëls 9/11. Wie nog een sprankje hoop had op vrede, kan die nu definitief vergeten.

Kan de oorlog nog verder escaleren?
De operatie van de Palestijnse terroristen is zonder precedent. Israël ziet de hand van Iran in de actie en het is onwaarschijnlijk dat er Teheran er niet vooraf van op de hoogte was. De ayatollahs, die Hamas en andere Palestijnse militanten financieren, hebben hun steun uitgesproken voor de aanval. De komende uren en dagen moet blijken of de strijd tot Gaza en Israël beperkt blijft. Hamas roept andere militante groepen in de regio, waaronder Hezbollah, op om zich aan te sluiten bij de strijd. Tot dusver houden zij zich rustig.


Er komen ondertussen steeds meer details naar buiten over de operatie. Hamas viel Israël aan ter land, ter zee en in de lucht. Gewapende Hamas-terroristen kwamen zelfs met paragliders Israël binnen. Bulldozers sloopten een grenshek, waardoor vele tientallen militanten naar binnen konden trekken. Onduidelijk is of dat hek nog steeds open is.

De militanten wisten in korte tijd een legerbasis en politiebureau binnen te dringen. Hamas publiceerde al tijdens de operatie gruwelijke beelden, vooral via Telegram. Daaronder een filmpje waarop te zien is hoe een Israëlisch gezin wordt ontvoerd. ,,We zullen jullie niet doden", zegt een van de terroristen. Een vrouw zag haar eigen vader in gevangenschap in Gaza. Een man zegt dat zijn schoonmoeder, vrouw en twee dochters gevangen zijn genomen. De chaos is nog steeds groot. Net als het leed.

ANP, 07-10-2023, 17:10

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 07/10/2023 | 13:02 uurZouden inmiddels ook krijgsgevangenen genomen zijn door hamas. Berichten variëren van enkele mannen tot 35 manschappen.

Zoiets hoor ik ook. Gaat een hele grote reactie komen van Israel.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Zouden inmiddels ook krijgsgevangenen genomen zijn door hamas. Berichten variëren van enkele mannen tot 35 manschappen.

Harald


Harald

Live: Israël verklaart oorlog aan Hamas na aanval, beschietingen over en weer

https://f7td5.app.goo.gl/x342Nt

Israël is zaterdagochtend vroeg getroffen door een ongekende verrassingsaanval van Hamas. Tientallen rakketten werden vanuit de Gazastrook afgevuurd op onder meer Tel Aviv. Ook zijn 'meerdere terroristen' geïnfiltreerd. Terreurorganisatie Hamas heeft de aanvallen opgeëist. Het Israëlische leger heeft een staat van oorlog uitgeroepen.

Benji87

Massale verrassingsaanval door Hamas op Israël, meerdere doden en gewonden

Israël is zaterdagochtend vroeg getroffen door vele honderden raketten die vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd op onder meer Tel Aviv. Daarbij is volgens Israël een vrouw om het leven gekomen.

Twee ziekenhuizen, in Ashkelon en Beer Sheva, melden aan BBC News dat ze ongeveer 150 mensen behandelen die gewond zijn geraakt bij de verrassingsaanvallen, onder wie ernstig gewonden.

Het Israëlische leger zegt dat tijdens de aanvallen ook "meerdere terroristen" de zwaar bewaakte grens tussen Israël en de Gazastrook zijn overgestoken. Daarbij zouden ze onder meer boten en paragliders hebben gebruikt.

Beelden op sociale media lijken te tonen dat Palestijnse schutters op passanten schieten in de straten van de zuidelijke stad Sderot en verwikkeld zijn in vuurgevechten met Israëlische militairen. De terroristen zouden zich verschansen in huizen in de stad.

Volgens een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten wordt momenteel ook gevochten rond de grensovergang in de buurt van de Israëlische kibboets Erez en de militaire trainingsbasis Zikim, die ook dicht bij de grens is.

Luchtaanvallen op Gazastrook

Als antwoord op de verrassingsaanvallen voert Israël luchtaanvallen uit op Hamas-doelen in de Gazastrook.
De raketbeschietingen begonnen rond zonsopgang, aan het einde van het zevendaagse oogstfeest Soekot, ook bekend als het Loofhuttenfeest. De aanvallen lijken Israël te hebben verrast.

Het Israëlische luchtafweergeschut is ingeschakeld en bewoners van het gebied rond de Gazastrook zijn uit voorzorg opgeroepen thuis te blijven.

Mohammad Deif, een leider van de Palestijnse groep Hamas, die de Gazastrook controleert, meldt dat de groepering achter de "verrassingsaanval" zit. Hij zegt dat er wel vijfduizend raketten zijn afgevuurd. "Dit is de dag van de grote strijd om de laatste bezetting op aarde te beëindigen."

Het Israëlische leger zegt dat het klaar is voor een oorlog en de minister van Defensie heeft het oproepen van duizenden reservisten goedgekeurd. "De Israëlische strijdkrachten zullen Israëlische burgers beschermen en de terreurorganisatie Hamas zal een hoge prijs betalen voor haar acties."

Bron: nu.nl

Ace1

Israeli defense companies ready for sales boom

Russia's invasion of Ukraine has increased demand for advanced technology weapons, especially combat drones, loitering munitions and missile defense systems.
Russia's invasion of Ukraine has shaken Europe and had a dramatic effect on military procurement. Germany alone has increased defense expenditure by 33% or 2% of GDP, representing €1 billion in extra orders annually.

German Chancellor Olaf Scholz has already announced that Germany will buy combat drones. These weapons have already proven their worth in Azerbaijan's victory over Armenia in the second Nagorno Karabakh war and in the civil war in Yemen. Germany currently leases five Heron drones from Israel Aerospace Industries, although they are not armed with guided missiles.

Berlin is not alone. Most NATO members will begin speeding up their procurement of weapons systems, whether they are Eastern European nations feeling directly threatened by Russia, or western countries seeking to rebuild a deterrence against the Russian army.

Growing demand for drones and loitering munitions

Germany is not the only country deploying Israel's Heron unmanned aerial vehicles (UAVs). The US, Turkey and Greece are also equipped with them as well as Morocco, Singapore and India. On the basis of its platform Turkey manufactures its Bayraktar UAV, which is being used by Ukraine in its war with Russia.

Bayraktar demonstrates the intensity of international competition in this field. Sources familiar with the weapons systems market anticipate brisk orders for a range of advanced systems but for the most part it will be for drones and loitering munitions. Attack drones like the Heron will be preferred but loitering munitions demonstrated their success for Azerbaijan. IAI's Harop is one of the most popular loitering munitions systems. There is also major demand for air defense systems. Ukraine has asked Jerusalem time and again for missile defense systems but Israel refused out of fear of antagonizing the Russians.

Israel's defense industry companies generally and IAI in particular expect a wave of demand for their products. As part of preparations for rising demand, the companies have readied presentations for buyers and have produced a range of options adapted to most demands. The preparations have been undertaken in coordination with the Israeli Ministry of Defense regulator to comply with sensitives of sales to various countries. Restrictions aren't only political but also touch on security issues and mainly the concern that unique advanced systems could fall into the hands of enemy armies.

Marketing of Israeli defense systems will be conducted pro-actively by contacting the military of countries and offering systems at exhibitions and events. Expectations are that sales could rise by several hundred million dollars annually.

Boeing International president Sir Michael Arthur, who was in Israel recently to bid farewell to Boeing Israel president David Ivri, who is stepping down, told "Globes," "The sense of threat being felt by European countries and Asian countries like Japan and South Korea will bring about an increase in demand for defense products, mainly those with advanced technology."

IAI hopes to take advantage of increased orders to raise the valuation of its planned privatization and IPO, although many bureaucratic obstacles are delaying that development.

Another aspect of Russia's invasion is an attempt to hire employees among the Jews immigrating to Israel and perhaps even the refugees. In Ukraine, Israeli tech companies employed 20,000 programmers, engineers and other workers, many of whom have escaped and reached Israel. The Ministry of Aliyah and Integration, which handles the immigrants and the Ministry of the Interior, which handles the refugees have already received requests from companies looking to locate tech professionals.

https://en.globes.co.il/en/article-israeli-defense-companies-ready-for-sales-boom-1001405152?fbclid=IwAR2XKYS96t1ctxgKsDXkb_C7dxJEaN80DbtmnmrQO2wR6cz732HOZnWVBSc

Ace1

Israëlische premier brengt historisch bezoek aan Bahrein

Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar, maar vanavond is de Israëlische premier Naftali Bennett op de luchthaven van Bahrein geland voor een tweedaags bezoek. Nooit eerder reisde een premier van Israël naar het Arabische eilandstaatje, waarmee de Joodse staat sinds anderhalf jaar diplomatieke betrekkingen heeft.

Het bezoek van Bennett is een nieuw voorbeeld van de steeds warmere banden tussen Israël en delen van de Arabische wereld. De afgelopen jaren haalde Israël behalve met Bahrein ook de banden aan met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Marokko en Sudan. Eerder wilden de meeste Arabische landen geen zaken doen met Israël vanwege de bezetting van Palestijns gebied.

Op het programma van Bennett staan morgen onder meer ontmoetingen met koning Hamad bin Isa al-Khalifa en diens zoon Salman, die behalve kroonprins ook premier van Bahrein is. De leiders willen het naar verluidt hebben over het verder verbeteren van de relaties tussen de landen.

Samen tegen Iran
Een ander onderwerp dat zeker ter sprake zal komen, is Iran. Zowel Israël als Bahrein zien dat land als de grootste bedreiging voor de stabiliteit in de regio, en de spanningen zijn de afgelopen maanden verder opgelopen. Zo wordt Iran door Israël beschuldigd van aanvallen op vrachtschepen in de Perzische Golf, en hebben de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen onlangs raketaanvallen op de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) uitgevoerd.

Ook zit er weinig schot in de besprekingen tussen Iran en diverse wereldmachten over een nieuw atoomakkoord. Israël en de Arabische Golfstaten vrezen dat Iran bezig is met de ontwikkeling van een kernwapen, iets dat Teheran tegenspreekt. Onder de radar vechten Israël en Iran al jaren een schaduwoorlog uit.

Voordat hij in het vliegtuig stapte zei premier Bennett tegen verslaggevers dat hij met het bezoek aan Bahrein een boodschap wil afgeven van "samen opstaan tegen bedreigingen". Hoewel Bahrein slechts anderhalf miljoen inwoners telt, is de ligging van strategisch belang. De eilandstaat ligt in de Perzische Golf, nabij bondgenoot Saudi-Arabië en niet ver verwijderd van Iran. De Amerikaanse marine heeft in het land een belangrijk steunpunt.

Zowel Bahrein als de VAE knoopte in 2020 officiële betrekkingen aan met Israël. Beide landen ondertekenden toen in Washington de zogeheten Abraham-akkoorden, onder het toeziend oog van de toenmalige Amerikaanse president Trump. Twee maanden geleden bezocht de Israëlische premier Bennett al de leiders van de VAE in Abu Dhabi.

Palestijnen teleurgesteld
De samenwerking betekent dat de VAE en Bahrein breken met het standpunt van de Arabische landen om Israël niet te erkennen zolang de bezetting van de Palestijnse gebieden voortduurt. Ondanks het uitblijven van een doorbraak in het Israëlisch-Palestijnse conflict besloten de landen toch de toenadering met Israël te zoeken, mede vanwege de gedeelde zorgen over de invloed van Iran.

Sindsdien werken Israël, Bahrein en de VAE steeds nadrukkelijker samen. Twee weken geleden tekenden Israël en Bahrein al een militair akkoord, bij een bezoek van de Israëlische minister van Defensie. In november vorig jaar was er bovendien al een gemeenschappelijke militaire oefening van de marines van Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten.

De toenadering tussen Israël en de Arabische landen is voor veel Palestijnen een klap in het gezicht. Palestijnse vertegenwoordigers hebben de diplomatieke toenadering veroordeeld als verraad van de Palestijnse zaak door de Arabische broeders. Ook in Bahrein waren er diverse demonstraties tegen de contacten met Israël.

https://nos.nl/artikel/2417350-israelische-premier-brengt-historisch-bezoek-aan-bahrein

Umbert

Weet niet hoor, lees en hoor vaak dat Israël Burgerdoelen bestookt en raakt in Gaza en dan loopt iedereen weer te hoop tegen Israël, maar die raketten vanuit Gaza, raken toch ook hoofdzakelijk burgerdoelen en burgers in Israël, maar dan houden dezelfde groepen hun mond, dat vindt ik iets van dubbele moraal, en ben je wat mij betreft af. 

DvdW

En zo ziet het er overdag uit....
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Oorlogsvis

@Poleme als die Palestijnen door blijfen fokken passen ze zo niet eens meer in Gaza....een oplossing is er dus bijna niet want de Palestijnen zullen altijd
door blijven gaan zeker als Hamas de boel maar blijft escaleren.