Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 18/10/2023 | 13:56 uurStingers werken met infrarood. Heb je vrijwel geen bescherming tegen, al helemaal niet als je laag en traag vliegt.
En als toelichting: ieder vliegtuig vliegt laag en traag bij een landing.

Huzaar1

Citaat van: Sebas_m07 op 18/10/2023 | 11:57 uurKan je dat toelichten? Ben benieuwd- die zelfbescherming van Defensie vliegtuigen beschermt toch wel tegen stingers?

Stingers werken met infrarood. Heb je vrijwel geen bescherming tegen, al helemaal niet als je laag en traag vliegt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Benji87 op 18/10/2023 | 09:52 uurDuidelijk standpunt maar snap niet dat die mensen dan niet op een commerciële vlucht worden gezet ipv defensie materiaal ervoor in te zetten. Maar waarschijnlijk hebben jullie daarin ook gelijk, na Afghanistan en Sudan zal men ook wel geen risico's willen nemen
De vliegtuigmaatschappijen vliegen niet meer op Israël, dus als je een vliegtuig het land uit wilt krijgen moet het een defensietoestel zijn van een overheid dat bereid is het risico te lopen dat ie uit de lucht wordt geschoten. Klinkt wat extreem, maar in 't ergste geval is dat wel wat er kan gebeuren.

Citaat van: Sebas_m07 op 18/10/2023 | 11:57 uurKan je dat toelichten? Ben benieuwd- die zelfbescherming van Defensie vliegtuigen beschermt toch wel tegen stingers?
Kijk eens naar wat filmpjes van manpad inzetten in Oekraïne en je zult zien dat laag vliegen in combinatie met een verscholen persoon met een manpad een bijna onvermijdelijke uitkomst heeft, ongeacht hoe goed het toestel is bewapend.

Benji87

Biden aangekomen in Israël na explosie bij ziekenhuis

De Amerikaanse president Joe Biden is aangekomen in Israël. Hij is op vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv ontvangen door premier Benjamin Netanyahu. De aankomst van de president ging volgens Israëlische media gepaard met strenge maatregelen.

De komst van Biden volgt op een dodelijke explosie bij een ziekenhuis in de Gazastrook. Die zorgt internationaal voor grote verontwaardiging. De strijdende partijen houden elkaar verantwoordelijk voor het incident.

Biden had al aangeven boos en verdrietig te zijn door het "verschrikkelijke verlies van levens" bij het ziekenhuis. Hij zou na de explosie hebben gesproken met Netanyahu en koning Abdullah van Jordanië.

Humanitaire hulp

Over de komst van Biden was al overeenstemming bereikt voor de ontploffing bij het ziekenhuis, die aan honderden mensen het leven heeft gekost. De Amerikaanse president wil zich volgens Amerikaanse media inzetten om te zorgen dat humanitaire hulp de Gazastrook kan bereiken.

Over de humanitaire situatie in de Gazastrook bestaat veel bezorgdheid. Het kleine kustgebied met ruim 2 miljoen inwoners is feitelijk afgesloten van de buitenwereld en cruciale voorraden als voedsel, schoon water en brandstof raken op.

Bron: Nederlands dagblad

Sebas_m07

Citaat van: Huzaar1 op 18/10/2023 | 09:54 uurNiet dat het veel verschil uitmaakt met een stinger, maargoed ik snap dat wel.

Kan je dat toelichten? Ben benieuwd- die zelfbescherming van Defensie vliegtuigen beschermt toch wel tegen stingers?

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 18/10/2023 | 09:52 uurDuidelijk standpunt maar snap niet dat die mensen dan niet op een commerciële vlucht worden gezet ipv defensie materiaal ervoor in te zetten. Maar waarschijnlijk hebben jullie daarin ook gelijk, na Afghanistan en Sudan zal men ook wel geen risico's willen nemen

Commercieel zou donderdag gaan maar die Lijnvluchten willen niet meer. Luchtalarm giert continue bij het vliegveld. Er is een risico op aanvallen. Commerciële vluchten hebben geen beschermende middelen, defensie wel. Niet dat het veel verschil uitmaakt met een stinger, maargoed ik snap dat wel.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Duidelijk standpunt maar snap niet dat die mensen dan niet op een commerciële vlucht worden gezet ipv defensie materiaal ervoor in te zetten. Maar waarschijnlijk hebben jullie daarin ook gelijk, na Afghanistan en Sudan zal men ook wel geen risico's willen nemen

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 18/10/2023 | 08:17 uurLigt het nou aan mij of zijn ze bij BUZA in paniek voor niks? Het is niet alsof Israël de kans loopt om genuked te worden.

Buza? De mensen willen zelf weg.

Vind het ook logisch.. Je moet je voorstellen hoe groot de shock is dat er enkele dagen geleden de terreur org hamas vrij kon cruisen door israel. Dat is de ultieme nachtmerrie. Gecombineerd met dagelijkse aanvallen van hamas met raketten, gierend luchtalarm en een nu daarbij komende dreiging van een invasie van gaza strip kan ik me goed voorstellen dat er mensen weg willen. En na afganistan en sudan niet dezelfde fout maken is een teken dat ze juist goed opletten.


"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Benji87 op 18/10/2023 | 08:17 uurLigt het nou aan mij of zijn ze bij BUZA in paniek voor niks? Het is niet alsof Israël de kans loopt om genuked te worden.

De laatste keer dat men in een zelfde situatie zat waren ze veel te laat dus daar hebben ze in Den Haag toch wat van geleerd. En nee genuked dat zal niet zomaar gebeuren maar het lont van het kruitvat word vandaag of morgen wel ontstoken als het zo door gaat.

Benji87

Ligt het nou aan mij of zijn ze bij BUZA in paniek voor niks? Het is niet alsof Israël de kans loopt om genuked te worden.

Lex

Nederlandse militairen in Israël en Libanon bereiden evacuatie voor

DEN HAAG - Meerdere teams van Nederlandse ambtenaren en militairen zijn naar Israël en Libanon afgereisd om zich voor te bereiden op een mogelijke grootscheepse evacuatie van Nederlanders. ,,Het zijn extra oren en ogen ter plekke, ter ondersteuning van ons ambassadepersoneel", laat een defensiewoordvoerder weten.

Het kabinet heeft vanuit Defensie en Buitenlandse Zaken meerdere contactpersonen – zogenoemde liaisons – naar het Midden-Oosten gestuurd. Dat schrijven ministers Ollongren (Defensie) en Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee bereidt het kabinet zich voor 'op verschillende scenario's voor het geval de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden nog verder verslechtert', zo staat in de brief.

Aantallen
Over aantallen Nederlanders die naar het gebied zijn gestuurd, laten de ministers niets los. Het gaat in ieder geval om 'enkele liaisons' en 'enkele SCOT-teams'. SCOT staat voor Snel Consulair Ondersteuningsteam. Zo'n team bestaat uit ambtenaren van Buitenlandse Zaken die bijspringen bij een ambassade of consulaat in een land waar grote problemen spelen. Er is ook een SCOT-team naar Cyprus gestuurd, zo melden de bewindspersonen. Dat land kan als uitwijkplaats dienen voor Nederlanders in Libanon en Israël.

,,Halverwege de week is vanuit Den Haag het besluit genomen om mensen te gaan positioneren voor het geval dat we daadwerkelijk moeten evacueren", zegt luitenant-kolonel Mirjam Grandia-Mantas, de defensie-attaché in Israël, in een video van defensie. Zo'n evacuatie is wat anders dan de repatriëring van honderden Nederlanders de afgelopen week: defensie haalde alléén gestrande Nederlandse reizigers op die in Nederland wonen.

Evacuatie
Maar in Israël wonen en werken zo'n 17.000 Nederlanders. Ook Libanon heeft een Nederlandse gemeenschap. Mocht de situatie in die landen uit de hand lopen, dan moet mogelijk een grootscheepse evacuatie van landgenoten op touw worden gezet. Zondag vertrok al een Hercules-transportvliegtuig met een team militairen naar Libanon om daar de ambassade in Beiroet te ondersteunen.

Het kabinet wil voorkomen dat een chaotische evacuatie ontstaat, zoals gebeurde in de zomer van 2021 in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Toen was er geen militaire bijstand voor het Nederlandse ambassadepersoneel, waardoor dat halsoverkop het land moest verlaten. Een commissie die de evacuatie uit Kabul onderzocht, concludeerde dat Buitenlandse Zaken en Defensie 'afwachtend en te laat handelden'.

Telegraaf, 17-10-2023, 19:31

Lex

Pentagon: 2000 militairen in staat van paraatheid om Israël-Hamas

WASHINGTON-
De Amerikaanse krijgsmacht heeft 2000 militairen in een verhoogde staat van paraatheid gesteld vanwege het conflict tussen Israël en Hamas. Dat zou het Pentagon in staat stellen "snel te reageren op de veranderende veiligheidssituatie in het Midden-Oosten", aldus defensieminister Lloyd Austin.
Het zou met name gaan om een mogelijke ondersteunende inzet van de militairen, bijvoorbeeld medische hulpverlening. De VS stuurden vorige week al twee vliegdekschepen naar de regio om "vijandige acties tegen Israël te ontmoedigen", zei Austin toen.

De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt Israël en Jordanië op woensdag. Hij zal proberen de situatie te de-escaleren. Washington is een van de belangrijkste bondgenoten van Israël.

ANP, 17-10-2023, 14:53

Harald


Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 12/10/2023 | 21:27 uurHet is zo'n klein gebied. De israeliers zullen constant luchtsteun hebben. En dan ook constant. Dit zal elke plek waar een ATGM of RPG vandaan kan komen of komt snel veranderen in een hoop as.

Dit offensief gaat erop en erover. Ze zijn heel erg boos. En ze zijn zo boos om de rest van de regio ook mee te geven niet te clusterfucken.
Huzaar ...kunnen ze dan met die Rpg's nog wat uitrichten tegen die Merkava's ?

Harald

Royal Navy To Deploy Response Group To Eastern Mediterranean
https://www.navalnews.com/naval-news/2023/10/royal-navy-deploys-response-group-to-eastern-mediterranean/

CitaatThe RN task group consists of two auxiliary assets – the Bay-class landing ship dock (LSD) auxiliary vessel RFA Lyme Bay, and the primary casualty receiving ship RFA Argus – plus three Merlin helicopters and a company of Royal Marines Commandos. The commando capability is reported to be based around 40 Commando Royal Marines.