Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur


Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 24/10/2023 | 19:29 uurBedoel ik ja.
Die Israeli's laten zich niet te makkelijk uit de tent lokken.
Hoe dan ook heeft Hamas elke dag een slechte dag.

Nou misschien doen de Israëliërs dat wel, maar dat is logisch met zo'n actie als die HAMAS heeft ondernomen. Daar zit de crux. Ze wisten dat als er iets is dit de Israeliers wel totaal pissed off zou maken.

Een grondoffensief verwachtten ze ook, eens. Maar IDF is van Gaza een parkeerplaats aan het maken. De regio lijkt enorm ontwricht maar ik vraag me af of die echt zo anti israel zijn.

Ik zie Iran nog wel in samenwerking met Rusland onrust stoken in de regio waardoor dit nog alle kanten op kan gaan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 24/10/2023 | 11:37 uurOf ze lopen gewoon te fucken.
Hamas kan niet wachten tot die lui naar binnen gaan. Wat als ze dat nauwelijks doen? Enkel met stoff doelen aangrijpen, en een raid als locatie gijzelaars bekend wordt.

Er wordt niet zomaar gefucked in die regio. Alles wat er gebeurt, elke zet, daar wordt veel over nagedacht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Spanningen beginnen nu wel toe te nemen. Een aantal gijzelaars is door middel van onderhandelingen vrijgelaten, Israëlische SF heeft een aantal weten te bevrijden, bombardementen gaan tot die tijd onverminderd door. Men wacht blijkbaar totdat de hulpverlening op gang is gekomen en totdat de amerikaanse marine hun posities hebben ingenomen uit angst voor aanvallen vanuit Iran.

Huzaar1

Ik zie geen enkele andere oplossing meer dan oorlog en conflict. Dit wordt er eentje. Werkelijk niemand wil nog naar elkaar luisteren en onderussen kapen Rusland en China de situatie. Liggen twee carriers en bijbehorende vloot aan anker voor het gebied.

Zelfs als Hamas er niet meer zou zijn is de situatie nog steeds niet leefbaar.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

VS tegen staakt-het-vuren in Gaza omdat dat Hamas zou begunstigen

WASHINGTON-

De Verenigde Staten zijn geen voorstander van een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou dat Hamas de gelegenheid geven om tot rust te komen en te herstellen om zo "klaar te zijn om meer terroristische aanvallen op Israël te lanceren".
"Je kunt duidelijk begrijpen waarom dat een onacceptabele situatie is voor Israël." Washington wil wel zorgen voor humanitaire hulp voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. Dat gebied wordt al ruim twee weken gebombardeerd door Israël sinds Hamas een grootschalige verrassingsaanval pleegde op Israël. Er zitten ook enkele honderden Amerikanen vast in de Gazastrook en het Witte Huis zegt z'n best te doen zodat die burgers daar kunnen vertrekken. Bovendien hebben de VS "een paar" militaire adviseurs naar Israël gestuurd om het Israëlische leger te helpen.

In Europa wordt de roep om een gevechtspauze wel steeds luider. Onder meer Nederland dringt daarop aan, zodat buitenlandse burgers Gaza kunnen verlaten en meer noodhulp naar het gebied kan.

ANP, 23-10-2023, 20:15

Ace1

Hamas heeft gigantisch veel tunnels in Gaza, en ze vernietigen is haast onmogelijk

Dat Israël de bevolking van de Gazastrook naar het zuiden dwingt, heeft ook te maken met de honderden kilometers aan tunnels onder de Gazastrook, druk gebruikt door Hamasstrijders. Israël wil deze 'metro van Gaza' in puin leggen, volgens experts echter een aartsgevaarlijke opdracht, zeker met onschuldige burgers in de buurt.

Volgens recente cijfers van onder meer de Verenigde Naties (VN) zijn intussen zo'n 600.000 inwoners van Gaza-stad, en uit het noorden van Gaza, richting het zuiden vertrokken. Uit vrees voor het vernietigende grondoffensief van Israël tegen de radicaal Palestijnse beweging Hamas.

Met dat grondoffensief wil Israël niet alleen komaf maken met deze gewapende militie. Het doel is ook het enorme netwerk aan tunnels onder Gaza voor eens en voor altijd te vernietigen. "We willen niet alleen Hamas boven de grond, maar ook Hamas onder de grond, uitschakelen", aldus Jonathan Conricus, een woordvoerder van het Israëlische leger.

Over dat gigantische tunnelnetwerk – door sommigen de 'metro van Gaza' genoemd – doen al jaren de wildste geruchten de ronde.

Dierentuin

Daphné Richemond-Barak, een experte ondergrondse oorlogsvoering aan de Israëlische Reichman-universiteit, onderscheidt 3 soorten tunnels onder Gaza: ten eerste smokkeltunnels – hoofdzakelijk aan de grens met Egypte. De gekste smokkelwaar komt al jaren zo binnen in de door Israël hermetisch afgesloten Gazastrook.

Ooit waren de tunnels zo breed dat er auto's, zelfs vrachtwagens, doorheen konden. Het verhaal gaat dat ook alle dieren van de intussen opgedoekte dierentuin van Gaza via deze ondergrondse smokkeltunnels passeerden. Vele van deze tunnels – maar bijlange na niet allemaal – zijn intussen door ofwel Egypte, ofwel Israël onklaar gemaakt, onder andere door ze onder water te zetten.

Maar nog talrijker zouden de tunnels onder Gaza-stad zelf zijn. Specifiek gemaakt voor Hamas-strijders die zich via deze weg ongezien van de ene naar de andere kant van de stad kunnen verplaatsen, op die manier onzichtbaar voor Israëlische spionagedrones of satellieten. Volgens Richemond-Barak gaat het om goed uitgeruste tunnels: "breed, voorzien van verlichting en elektriciteit, met beton versterkt, soms tot 30 meter diep onder de grond zodat ze buiten het bereik van luchtbombardementen blijven. Hamas-leiders verschuilen zich soms dagenlang in dit enorme tunnelnetwerk, dat ook ondergrondse commandobunkers en wapenmagazijnen telt."

Het derde type tunnel zijn kortere tunnels die Hamasstrijders onderdoor de Israëlische grens graven, "meestal met het oog op een verrassingsaanval op Israëlisch grondgebied, tunnels die vaak maar 1 keer worden gebruikt." Israël test al jaren de meest uiteenlopende technologie uit om dit soort tunnels te kunnen detecteren, met wisselend succes.

Vietnamoorlog
Hamas zei zelf ooit dat het zo'n 500 km aan tunnels onder de Gazastrook heeft. En dat – toen Israël enkele jaren geleden fier zei dat het grote delen van dat tunnelnetwerk in puin had gelegd – er in werkelijkheid maar zo'n 5 procent van beschadigd geraakte. In 2016 zei Hamas-leider Ismail Haniyeh dat er onder Gaza maar liefst twee keer zoveel tunnels lopen dan de Vietcong er ooit groef tijdens de Vietnamoorlog.

De Amerikanen weten uit die tijd dat een vijand in zulke tunnels een ware nachtmerrie is. En dat gaat waarschijnlijk straks ook op voor het Israëlische leger, beklemtonen zowel Richemond-Barak als Colin Clark, onderzoeksdirecteur bij de veiligheidsdenktank Soufan.

Mede daarom dat Israël zo veel mogelijk inwoners uit de weg wil hebben, wanneer ze de tunnels te lijf gaat. "Het Israëlische leger zal in eerste instantie met zware bombardementen zo veel mogelijk tunnels proberen te vernietigen. Maar die bombardementen moeten dan zo zwaar zijn, dat de kans op 'collateral damage' – nevenschade onder de burgerbevolking – gigantisch is", aldus Clark.

Toen het Israëlische leger enkele jaren geleden met gerichte bombardementen enkele Hamas-tunnels probeerde te vernietigen, stortten vervolgens enkele nabijgelegen appartementsgebouwen in.

Dodelijk spelletje verstoppertje
Als bombardementen niet lukken, rest er weinig anders dan dat Israëlische legereenheden de tunnels trachten op te sporen, met het risico zo in een dodelijk spelletje verstoppertje terecht te komen. "De ingangen naar die tunnels – verstopt in huizen, winkels, maar ook moskeeën – zijn om te beginnen zodanig goed verstopt, dat het naalden in een hooiberg zijn", beklemtoont ook Eado Hecht, een Israëlische veiligheidsexpert.

"Vind je vervolgens zo'n tunnelingang, moet je die tunnel in kaart zien te brengen. Naar waar leidt die, zijn er aftakkingen", aldus nog Hecht. "Daarvoor moet je militairen de tunnels insturen. Om uiteindelijk de tunnel over de hele lengte te voorzien van explosieven om deze te vernietigen."

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, "want tijdens heel deze operatie zijn je soldaten een gemakkelijke prooi voor Hamasstrijders die het tunnelnetwerk op hun duimpje kennen, en de ene na de andere dodelijke verrassingsaanval kunnen uitvoeren." Of net als tijdens de Vietnam-oorlog zijn veel tunnels voorzien van dodelijke boobytraps, waardoor je op de duur amper nog militairen bereidt vindt om in zo'n tunnel af te dalen.

Hecht vreest dat het vernietigen van het tunnelnetwerk een werk van lange adem wordt, "en dat wanneer het Israëlische leger opnieuw vertrekt, Hamas meteen opnieuw begint te graven." Al beklemtoont de Israëlische veiligheidsexpert tegelijk dat je zo'n tunnel niet van vandaag op morgen graaft. "Indien het Israëlische leger erin slaagt een groot aantal tunnels te vernietigen, gaat voor Hamas vele jaren aan werk verloren."

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231020_94226185?utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=update_breaking_news&utm_content=newspart2&utm_term=1-0&M_BT=11374105667974&articlehash=Tj1M%2Ftj1uJ9XVA5PV0pGgv6besD1cvsOUgu6dhl7dZTaXl0U6YJJ6g9qlwgo8CcVXzngzc9NG%2FoqWxYVW9nwjI7kx5Zk%2Fh2zYONnEWKIWlKj315LeO6Ue%2F1pKLZRkKzyLqWgprHhhN4riFr5660GVNSn28t1bFt8%2B7vtggCjiS%2FFHjAdBjM4M9jKWqBbznVh7ScJkYdbHaduqxAaIMLt2qFcJOb3VDOQuvQFq8DbEc2uqHx%2FZqhGJ%2Fs6wLkt2dqKKodgET2vPNStuwSdzP2mpumLrq5ov0pXC1TKbh6QSEIyDqrg9%2Bpd3%2FkAyjChJrVlzgvGqg1VWvfE9eIuuG3RZA%3D%3D

Huzaar1

Lijkt erop alsof ze er eerst een parkeerplaats van willen maken.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Oorlogsvis op 20/10/2023 | 12:28 uurAls ze niet Gaza in gaan zal dat worden gezien als een overwinning van Hamas ...en Israel komt dan laf over.
Gewoon volstorten met beton die tunnels ...die lui levend begraven
Ik vermoed dat je vijand levend begraven toch wordt gezien als een oorlogsmisdaad. Nog even los van het feit dat dat een serieus grote hoeveelheid beton zou zijn. Vermoedelijk meer dan dat je in 't hele Midden-Oosten kan vinden.

Oorlogsvis

Citaat van: Benji87 op 18/10/2023 | 18:59 uurIk denk dat je hier nog weleens gelijk in gaan krijgen ook. Dit hele ziekenhuis incident maakt wel goed duidelijk aan Israël waarom je zo'n offensief niet zou moeten willen
Als ze niet Gaza in gaan zal dat worden gezien als een overwinning van Hamas ...en Israel komt dan laf over.
Gewoon volstorten met beton die tunnels ...die lui levend begraven

Harald

Amerikaanse destroyer USS Carney schoot boven Rode Zee raketten neer

Vandaag heeft de Amerikaanse torpedobootjager USS Carney (Arleigh Burkeklasse) meerdere kruisvluchtwapens en drone's neergehaald. De Carney voer op dat moment in het noorden van de Rode Zee en de raketten zouden zijn afgevuurd door Houthi-rebellen. Dat meldt CNN vanavond. De raketten waren niet gericht op het schip, maar waren kruisvluchtwapens die voor landdoelen zijn bedoeld. Mogelijk dat de wapens op Israël waren gevuurd.

.../...

https://marineschepen.nl/nieuws/Amerikaanse-destroyer-USS-Carney-haalde-in-Rode-Zee-kruisraketten-neer-191023.html

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 15/10/2023 | 01:33 uurIk weet niet of het nog gaat gebeuren. Ik zie er ook geen heil in. Het is al zo vaak gedaan. Het kost duizenden levens voor wat? Niks. De lui die bij Hamas iets te vertellen hebben zitten al lang ergens anders. En de gene die zich willen verstoppen in massale tunnelnetwerken ondergronds. En als ze weg zijn is alles precies zoals het weer was.

Ik denk dat je hier nog weleens gelijk in gaan krijgen ook. Dit hele ziekenhuis incident maakt wel goed duidelijk aan Israël waarom je zo'n offensief niet zou moeten willen

Ace1

Israël versnelt ingebruikname 'Iron Beam'-laserwapen

Israël gaat de ontwikkeling van het Iron Beam luchtverdedigingslasersysteem bespoedigen. Deze korteafstandscomponent van het Israëlische geïntegreerde raketverdedigingssysteem kan inkomende raketten, drones, artillerie- en mortiergranaten neerschieten.

Naar verwachting zal volgend jaar een laserdemonstrator van 100 kW worden getest.

De Iron Beam is ontworpen om een breed scala aan bedreigingen te onderscheppen, zoals raketartillerieprojectielen, mortiergranaten en drones, van afstanden variërend van honderden meters tot enkele kilometers. Hoogenergetische laserwapens bieden een aanzienlijk kostenvoordeel, waarbij elk schot slechts een paar dollar kost, in tegenstelling tot de geschatte kosten van 40.000 tot 50.000 dollar voor de Tamir-onderscheppingsraket die wordt gebruikt door het Iron Dome-luchtverdedigingssysteem.

De ontwikkelaar, het Israëlische bedrijf Rafael, ontwikkelt al ruim twintig jaar lasertechnologie, maar onlangs werd een substantiële doorbraak bereikt. Het is nu mogelijk geworden om een gefocuste straal lang genoeg vast te houden om bedreigingen van aanzienlijke afstanden te neutraliseren. In maart 2022 voerde het Israëlische leger een reeks succesvolle tests uit met de Iron Beam, waarbij het prototype binnenkomende drones, mortiergranaten, raketten en antitankraketten vernietigde. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het lasersysteem in 2025 in het arsenaal van de IDF zou worden opgenomen. De huidige omstandigheden hebben echter tot een versneld tijdschema geleid.

Iron Beam zal het Iron Dome-raketsysteem aanvullen. Operators krijgen de keuze tussen traditionele raketten of de kosteneffectieve laser. Momenteel zijn er alleen prototype-laserstations beschikbaar. Die kunnen niet alle bedreigde gebieden bestrijken. Daarom verdedigen ze nu alleen de richtingen die het meest kwetsbaar zijn voor aanvallen.

https://www.engineersonline.nl/israel-versnelt-ingebruikname-iron-beam-laserwapen/



Lex

Militairen naar Cyprus met oog op situatie in Israël en Palestijnse Gebieden

Nieuwsbericht | 18-10-2023 | 08:16

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie bereiden zich voor op verschillende scenario's. Dit voor het geval de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden verder verslechtert. Daarom vertrekt vandaag vanaf vliegbasis Eindhoven een groot team van Defensie naar Cyprus.

Defensie voert verschillende vluchten uit. Dat gebeurt met 2 C-130 Hercules-transportvliegtuigen en met een gecharterd passagiersvliegtuig. Deze toestellen brengen in totaal ongeveer 200 militairen naar Cyprus, om vanaf die locatie snel te kunnen reageren.

De 2 C-130's blijven op Cyprus zolang dat nodig is.

Het team van militairen bestaat, naast de C-130 crews, uit een detachement mariniers en ondersteunend personeel.

Vanuit Buitenlandse Zaken is een Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) ter plaatse om de ambassade te ondersteunen.

Ondersteuning
Afgelopen zondag stuurde Defensie al een team van militairen naar Libanon. Dit team ondersteunt de Nederlandse ambassade in Beiroet voor het geval de veiligheidssituatie in Libanon aanzienlijk verslechtert als gevolg van het conflict in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Mindef

Benji87

Wat we wel en vooral nog niet weten over de explosie bij het ziekenhuis in Gaza

Er zouden zo'n vijfhonderd Palestijnen om het leven zijn gekomen door een raketinslag bij een ziekenhuis in de Gazastrook. Maar van wie was deze raket afkomstig? Dit is wat we nu wel en vooral nog niet over deze ramp weten.

Het Al Ahli Arab-ziekenhuis in Gaza-Stad is dinsdagavond bruut en onverwachts overvallen door een enorme explosie. Honderden mensen zijn om het leven gekomen en honderden anderen zijn gewond geraakt. Volgens Hamas, die de Gazastrook bestuurt, zijn er zeker vijfhonderd doden gevallen. In het ziekenhuis waren duizenden mensen die medische hulp nodig hadden of ernaar toe waren gevlucht om te schuilen voor de bombardementen. Na de raketinslag is brand uitgebroken.

Na de massale ontploffing werd meteen met de beschuldigende vinger naar Israël gewezen. Het land zou een raket hebben afgevuurd op het ziekenhuis. Maar Israël ontkent elke betrokkenheid. Volgens de Israëlische autoriteiten gaat het om een afgezwaaide raket die vanuit de Gazastrook is afgevuurd, maar zijn doel niet heeft getroffen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch constateerde eerder al dat raketten die vanuit Gaza richting Israël worden afgevuurd niet altijd hun doelen raken en soms zelfs op eigen grondgebied terechtkomen.

Israël beschuldigt Islamitische Jihad van de "mislukte luchtaanval". Maar de radicaalislamitische beweging, een fel tegenstander van de Israëliërs die wordt gesteund door Iran, spreekt deze bewering op haar beurt tegen.

Israël baseert de beschuldiging op inlichtingendiensten die de aanval snel hebben onderzocht. Daaruit zou blijken dat de raket op Israëlisch grondgebied gericht was. "Hamas realiseerde zich dat er iets was misgegaan met een raket van de Islamitische Jihad", zei een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht.

Volgens Israël besloot Hamas daarom een internationale mediacampagne te lanceren om te verhullen wat er echt is gebeurd. Israël zou een telefoongesprek hebben onderschept van Hamas-functionarissen die de vermeende aanval bespraken. Maar een woordvoerder van Islamitische Jihad noemt dát weer onzin, meldt persbureau Reuters. Kortom: iedereen ontkent elke vorm van betrokkenheid.

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien zou zijn dat een raket uit de lucht wordt geschoten. Een groot deel van de raket zou op het ziekenhuis zijn beland. Maar deze beelden zijn niet geverifieerd.

Het Israëlische leger heeft dronebeelden van het getroffen ziekenhuis vrijgegeven. Daarop zou de parkeerplaats te zien zijn waar de ontploffing heeft plaatsgevonden. Er is geen krater te zien, terwijl dat volgens de strijdkrachten meestal wel het gevolg is van Israëlische luchtaanvallen.

Met deze beelden hoopt Israël te bewijzen niet verantwoordelijk te zijn voor de aanval op het ziekenhuis. Maar daarover is het laatste woord nog niet gesproken. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wiens raket het bloedbad heeft veroorzaakt, maar zulke analyses worden vaak tegengehouden.

President Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever, is woest. "Zo'n afschuwelijk bloedbad wordt niet getolereerd", zei hij. Na de vermeende luchtaanval heeft hij een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Egyptische ambtgenoot Abdel Fattah Al Sisi afgeblazen. De regeringsleiders zouden onder meer de veiligheid van burgers in Gaza bespreken.

Abbas staat achter de Palestijnen en verafschuwt de gebeurtenissen in Gaza. Hij is tegen het gedwongen vertrek uit de Gazastrook. "Ik moet er nu voor mijn volk zijn. Een tweede Nakba zullen wij niet toestaan en ons volk zal niet worden ontheemd", benadrukte hij.
Honderden inwoners van de Westelijke Jordaanoever gingen de straat op om hun woede over de vermeende aanval te uiten.

Na de aanval spraken burgers en politici over de hele wereld hun afschuw over de vermeende aanval uit. In het Midden-Oosten demonstreerden duizenden mensen tegen het geweld jegens onschuldige burgers. In onder meer Jordanië , Iran en Libanon werd stevig actiegevoerd. Ook in de Verenigde Staten en Turkije waren er protesten. De politie moest daar in actie komen om de orde te bewaren.
Ook in Nederland waren er pro-Palestijnse demonstraties. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren en demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot spreken "met grote afschuw" over de raketinslag. "Het is opnieuw een gitzwarte dag", schreef Ollongren op X. Demissionair premier Mark Rutte stelt dat duidelijkheid over de aanval nodig is.

Bron:nu.nl